Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Drie prebuilt game-pc's versus zelfbouw

Azerty, Paradigit en HP tegen de Desktop BBG

03-11-2023 • 06:00

174

Singlepage-opmaak

Xenith Extreme iCUE Powered by ASUS

De meeste tweakers zullen Azerty vooral als webshop voor pc-onderdelen kennen, maar het Overijsselse bedrijf bouwt ook computers. Sinds kort gebruikt de winkel daarvoor de naam Xenith, waaronder van goedkoop naar duur vier series vallen: Xenith Essential, Expert, Extreme en Epic. De pc die wij als inzending voor deze test ontvingen, valt in de Extreme-serie, de een-na-hoogste dus.

Voluit heet het systeem Xenith Extreme iCUE Powered By ASUS. De naam verklapt al grotendeels van welke fabrikanten de meeste onderdelen afkomstig zijn, zeker als je weet dat iCUE een merknaam van Corsair is. Azerty vraagt 2699 euro voor het systeem.

Buitenkant

De behuizing waarin Azerty zijn prebuilt heeft gebouwd, zal velen bekend voorkomen, want het gaat om de populaire Corsair 4000D Airflow. Deze ATX-midtower steekt solide in elkaar, heeft de nodige stoffilters en laat zich, zoals het een moderne kast betaamt, kenmerken door een leeg interieur en verduisterd glazen zijpaneel.

De 4000D wordt standaard geleverd met twee normale casefans, maar in dit geval is gekozen voor de rgb-editie met een drietal AF120 RGB Elite-fans aan de voorkant. De fabrikant van de pc voegt daar nog een extra casefan achterin aan toe en monteert bovendien een waterkoeler met twee ventilators, waardoor je in totaal zes addressable rgb-fans krijgt die je kunt synchroniseren via Corsairs iCUE-software.

Azerty Xenith Extreme iCUE Powered by ASUS

De aansluitingen op de bovenkant van de kast zijn een gecombineerde headphone-jack, een USB-A-poort met een snelheid van 5Gbit/s en een USB-C-poort met een snelheid van 10Gbit/s. Achterop tellen we dankzij het ASUS TUF Gaming B650-Plus-moederbord nog eens zes USB-A-poorten en twee USB-C-poorten, waarvan er een 20Gbit/s aankan. De netwerkpoort heeft een snelheid van 2,5Gbit/s, maar als enige van de drie pc's in deze test, stelt deze het zonder wifi.

Azerty Xenith Extreme iCUE Powered by ASUS

Binnenkant

Na het verwijderen van het zijpaneel heb je een beter zicht op de gebruikte componenten. Naast het strakke kabelmanagement springt natuurlijk vooral de forse videokaart in het oog, een ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XTX OC met 24GB vram. De RX 7900 XTX kan goed concurreren met Nvidia's RTX 4080, al blijft de RTX 4090 volgens onze laatste Videokaart Best Buy Guide toch sneller. Ik vind het wel gek dat Azerty de gpu-houder die je bij de videokaart krijgt, niet heeft gemonteerd, omdat de grote kaart nu al de neiging heeft om wat door te zakken aan het uiteinde. Ik vond 'm terug in de doos van de videokaart - je krijgt namelijk alle lege dozen en accessoires bij de pc - en het lijkt me een goed plan om die alsnog te monteren.

Als processor heeft Azerty een Ryzen 7 7800X3D gemonteerd, waarmee dit systeem dus als enige uit de test 'full AMD' is. Met zijn extra 3D V-Cache is deze processor de beste keuze die je op dit kunt maken bij het uitzoeken van een gaming-cpu. Daar zul je vooral iets van merken als je op een lagere resolutie speelt of zo nu en dan een oudere game start, want met hoge resoluties en instellingen zal het toch al gauw de videokaart zijn die de bottleneck vormt.

De processor wordt gekoeld door een iCUE H100i Elite Capellix-waterkoeler, die is voorzien van een bovenin gemonteerde 240mm-radiator. Standaard heeft die al de nodige rgb-verlichting, maar je kunt de bovenplaat ervan ook vervangen door een los verkrijgbare lcd. Zelf je pc upgraden valt bij Azerty expliciet binnen de garantie, behalve als een defect juist daardoor wordt veroorzaakt natuurlijk. Corsair is overigens ook de leverancier van de 32GB DDR5-geheugen uit de Vengeance RGB-reeks met een snelheid van 6000MT/s. De ssd komt daarentegen bij Lexar vandaan; het betreft de 2TB-versie van de goed geteste Lexar NM710. Handig is dat Azerty alvast SATA-kabels voor een ssd of harddisk installeert, zodat je die zelf eenvoudig kunt toevoegen.

Corsair levert ook de gemonteerde voeding, een RM850e V2. Deze 850W-voeding voldoet ruim voor deze configuratie en is compatibel met ATX 3.0. Hij heeft dus ook de 12VHpwr-stroomstekker. Die wordt in dit systeem nog niet gebruikt, omdat er een AMD-kaart in zit, maar op een toekomstige upgrade van de videokaart ben je dus alvast voorbereid.

Azerty Xenith Extreme iCUE Powered by ASUS

Prijs en levering

Azerty vraagt 2699 euro voor de Xenith Extreme, waarbij de verzending gratis is. Bovendien krijg je maar liefst vier jaar garantie. Onder die garantie is het overigens toegestaan om zelf je pc te openen, onderhoud uit te voeren en je hardware te upgraden.

Vanzelfsprekend is Windows 11 Home voorgeïnstalleerd op de computer. Dat is opvallend 'schoon'; naast drivers en de iCUE-software om alle rgb te bedienen, komen we geen bloatware tegen. Ook het bios van het moederbord was netjes bijgewerkt naar de nieuwste versie.