Met de voorinschrijvingen begon het pas. "We hadden niet echt iets geregeld en het was best ingewikkeld. We moesten iets gaan doen voordat mensen boos zouden worden. We waren op een dag op kantoor bij True, toen nog TrueServer. Daar was iemand die een paar maanden daarvoor zonder werk kwam te zitten, maar eerder was betrokken bij het opzetten van een provider. Hij wilde het niet voor ons gaan doen, maar wilde het zelf oppakken."
Die persoon is Gerrit de Munck. "Bedenk wel, het was een cowboytijd", begint De Munck. Dat we de oprichter van Cambrium kunnen spreken, is een zeldzaamheid. De Munck treedt niet vaak op de voorgrond. "Maar dit is een leuk onderwerp, een verhaal dat ik graag vertel", zegt hij.
De naam, bedacht door Tweakers-oprichter Daniël Kegel, was er al: TweakDSL. TweakDSL begon dus als samenwerking tussen TrueServer en Tweakers.net, maar Cambrium kwam al snel na de oprichting in beeld. Zoals Bot toen al schreef: "Met ingang van 2 oktober 2002 verzorgt Cambrium de verkoop van TweakDSL-verbindingen en alle bijbehorende diensten, zoals e-mail, een nieuwsserver en de administratie. De bandbreedte wordt zoals voorheen door TrueServer geleverd; Tweakers.net verzorgt voortaan de promotie van TweakDSL. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze nieuwe taakverdeling een goed en betrouwbaar product kunnen leveren. Het basisprincipe van TweakDSL (maximale vrijheid) blijft uiteraard gewoon gehandhaafd."
Wat er niet in stond, is wat voor bedrijf Cambrium eigenlijk was. Cambrium was De Munck, zijn vrouw en één persoon in dienst: heel klein dus. De reden om TweakDSL over te nemen? De Munck: "We hadden net 9/11 gehad en de hele telecommarkt was onderuitgegaan. Er was geen droog brood te verdienen. Ik heb drie kinderen en die moesten eten."
Veel mensen hadden nog geen internetverbinding en er was dus genoeg potentieel. Bovendien was er vraag; de mensen die TweakDSL wilde bereiken, nerds natuurlijk, hadden natuurlijk vaker wél zelf internet, maar andere providers hadden minder aandacht voor de specifieke behoeften van deze powerusers.
De Munck zat al langer in het wereldje van providers. "Ik ben zelf ooit bij KPN begonnen. Daar heb ik als projectmanager nog datanet1 van de grond getrokken, het eerste netwerk voor onder meer geldautomaten. Namens KPN had ik ook bij Planet Internet Duitsland gewerkt en ik kende de directie van BBned." BBned was een dochteronderneming van Telecom Italia en dat bedrijf verkocht wholesale-verbindingen.
'De overname? Dat waren twee kratten met papier.'
BBned was de leverancier van TweakDSL. "TrueServer had een inkoopcontract met BBned. Daar wilde het vanaf. Ik heb dat contract overgenomen." De overname van TweakDSL bestond vooral uit twee stapels papier, vertelt De Munck. "De ene stapel was wat TrueServer als klanten zag, de andere was wat BBned als klanten zag van TweakDSL. Mijn vrouw heeft toen uitgezocht of dat matchte en dat was lang niet altijd zo." Zo waren er klanten die een halfjaar hadden gewacht op een aansluiting.
Bot beaamt dat. "Het waren twee kratten met papier. Het is soms niet handig als je iemand met verstand van techniek de planning laat doen, zullen we maar zeggen. Al snel deden we op een dag 150 aansluitingen. Dan raak je de weg weleens kwijt."
TweakDSL was ten tijde van de overname 'een zootje', aldus De Munck. "Er waren klanten, maar aan de achterkant was er weinig organisatie, had ik het idee. Waar TrueServer bijvoorbeeld geen ervaring mee had, was consumenten te woord staan. Dat moet je allemaal regelen als je internet gaat verkopen aan klanten."
'De klantenservice was mijn vrouw achter de strijkplank.'
Hoe regelde Cambrium die klantenservice? "Dat was mijn vrouw achter de strijkplank. Dat moet je letterlijk nemen. We hadden met de kinderen, toen nog klein, afgesproken dat zij hun mond zouden houden als de telefoon ging en zij beantwoordde dan de vragen. Als dat technische vragen waren, zei ze dat technici onderweg waren en dat we er later op terug zouden komen."
Later werd de klantenservice een belangrijk punt voor TweakDSL. "Veel van onze klanten weten precies wat ze doen, dus we hechtten eraan om klantenservicemedewerkers te hebben met technische kennis. Dan kun je veel gerichter en beter mensen helpen. Dat vond ik erbij horen."
Een vroege compagnon was Sander Schippers, een van de mensen die in 1996 VuurWerk Internet had opgericht. "Hij belde op een dag en zei dat hij wel wilde helpen. Ik zei dat ik nauwelijks één persoon kon betalen en niet meer personeel kon hebben. Hij wilde toch komen helpen en heeft toen als een gek de backend geautomatiseerd. Hij heeft erin gezeten als compagnon tot 2010."
'We wilden geen datalimieten; je moet toch je Linux-iso's kunnen binnenhengelen.'
Wat er nog meer hoorde bij een provider voor nerds, hadden Tweakers en TrueServer al uitgevogeld. "Vaste IP-adressen, de mogelijkheid om eigen modems te installeren en eigen servers te draaien, en voor de rest geen poespas. Dingen als mailboxen, wat toen heel gebruikelijk was, hebben we later wel toegevoegd, maar dat was geen speerpunt."
Wel belangrijk: geen datalimieten. Bot: "Als poweruser wil je geen harde cap, want je wilt natuurlijk wel je ehmmm... Linux-iso's blijven binnenhengelen. Dat vonden wij dus een belangrijk punt." De Munck: "We hadden uitgerekend hoeveel data dat gemiddeld zou verbruiken en toen hebben we de datalimieten losgelaten. Die berekening bleek ongeveer te kloppen, dus dat werkte goed."