Door MagPi

Gastbijdrage

Bouw een weerstation met webdashboard

Knutselen in samenwerking met MagPi-magazine

15-07-2023 • 06:00

134

Multipage-opmaak

Inleiding en boodschappenlijstje

MagPi en Tweakers

Tweakers is een pilot gestart met het tijdschrift MagPi, waarbij we builds die in het magazine verschijnen op Tweakers doorplaatsen. Dit is het eerste artikel in deze reeks. Let wel, het taalgebruik en de manier van schrijven kunnen afwijken van wat je gewend bent op Tweakers. Dat komt doordat we de teksten een-op-een overnemen van het magazine. We hopen dat jullie dit soort content leuk vinden; laat vooral in de comments weten wat je van dit initiatief vindt.

Met de Pimoroni Weather HAT en Sensors Kit, kun je je gegevens uploaden naar een gemakkelijk toegankelijk webdashboard.

• Raspberry Pi (bv Pi 3B+ voor 40 euro)
• Raspberry Pi OS (download)
Weather HAT (50 euro)
Weather Sensors Kit (90 euro)

Hoewel het mogelijk is om een Raspberry Pi-weerstation te bouwen van losse componenten en sensoren, maakt Pimoroni’s Weather HAT het proces veel eenvoudiger en makkelijker. Naast de sensoren BME280 (temperatuur, druk, vochtigheid) en LTR-559 (licht) op het board, beschikt de HAT over een Nuvoton-microcontroller met een 12bit-adc om analoge signalen uit te lezen van externe weersensoren die aangesloten worden via standaard RJ11-poorten. Hij heeft zelfs een mini-lcd-kleurenscherm om de meetwaarden weer te geven.

Weerstation aan een gevel
De kabels van ons weerstation gaan de garage in waar een met Weather HAT uitgeruste Raspberry Pi staat − maar een externe weerbestendige doos zou beter zijn.

De Weather Sensors Kit bestaat uit drie meteorologische sensoren: een anemometer om de windsnelheid te meten, een windvaan voor de windrichting en een regenmeter met ‘kiepbak’. Misschien heb je zelf al dergelijke sensoren of kun je ze elders kopen, maar dan heb je wel een paar RJ11-connectoren nodig om ze op de HAT aan te sluiten − waarbij de windsnelheid- en windrichtingssensoren in één connector worden gecombineerd. Hoe dan ook, we gaan beginnen.

De bouw

Stap 1: Installeer de Raspberry Pi

Als je nog geen recente versie van Raspberry Pi OS op je microSD-kaart hebt gezet, gebruik dan Raspberry Pi Imager (magpi.cc/imager) om dit vanaf een andere computer te doen. En als je toch bezig bent, klik dan op het tandwielpictogram in Imager om de Geavanceerde Opties te openen. Hier kun je SSH inschakelen (handig voor bediening op afstand), een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, en je wifiverbinding configureren. Misschien wil je ook de hostnaam veranderen in iets als ‘weather.local’, om het gemakkelijker te maken je weerstation-Pi op het netwerk te identificeren (in plaats van het IP-adres te gebruiken).

Stap 2: Monteer de HAT

MagPi - Weatherstation-build
De Weather HAT is gemonteerd op een Raspberry Pi Zero (eronder verstopt)
en heeft BME280- en lichtsensoren aan boord.

Met je Raspberry Pi uitgeschakeld, bevestig je de Weather HAT op de gpio-header, met de body van de HAT over die van de Raspberry Pi heen. Je kunt elk Raspberry Pi-model met een 40-pinsheader gebruiken; wij kozen een Raspberry Pi Zero W voor onze set-up en maakten er verbinding mee via SSH in plaats van een monitor te gebruiken voor de set-up. Je kunt afstandhouders en schroeven plaatsen in de montagegaten naast de header (en in de andere gaten als je een groot model Raspberry Pi gebruikt) om de HAT steviger vast te zetten.

Stap 3: Installeer de software

Met de Raspberry Pi aangesloten op een monitor en toetsenbord, open je een terminalvenster of log je in op afstand via SSH vanaf een ander apparaat. Voer de volgende commando’s in om de Weather HAT-bibliotheek te installeren:

git clone https://github.com/pimoroni/weatherhat-python
cd weatherhat-python
sudo ./install.sh
MagPi - Weatherstation-build
De anemometer, gemonteerd op de bovenste arm, draait rond in de wind om de windsnelheid te meten. Het kleinere uiteinde van de windvaan wijst in de richting waar de wind vandaan komt. De regenmeter heeft een kantelbakmechanisme dat in werking wordt gesteld wanneer er genoeg water in valt.

Dit zal automatisch de I2C- en SPI-interfaces inschakelen en wat extra software installeren die nodig is om de HAT te laten werken. Bovendien zal de map een submap 'examples' met codevoorbeelden bevatten. Om deze te kunnen uitvoeren, zul je enkele extra lettertypes en afhankelijkheden moeten installeren:

sudo pip3 install fonts font-manrope pyyaml adafruit-io numpy

Opmerking: als je de Lite-versie van Raspberry Pi OS gebruikt, moet je misschien ook wat extra software installeren voordat de bovenstaande commando’s zullen werken. Voer dan in:

sudo apt install python3-pip git libatlasbase-dev

Herstart nu de Raspberry Pi met sudo reboot, zodat de wijzigingen toegepast worden.

Testen

Stap 4: Eerste test

Tip: lucht & licht

Als je een weerbestendige behuizing voor de Raspberry Pi gebruikt, zorg er dan voor dat deze van onderen goed geventileerd is. Een transparant deksel zorgt ervoor dat ook de lichtsensor kan werken.

Met de software geïnstalleerd en de Raspberry Pi opnieuw opgestart, kunnen we een snelle test doen van de onboard sensoren van de HAT. Ga naar de map 'examples' en start de belangrijkste Python-codedemo:

cd weatherhat-python/examples
python weather.py

Het standaard scherm op de lcd zal verschillende sensormetingen tonen. Aangezien de externe sensoren nog moeten worden aangesloten, zie je voorlopig alleen die van de BME280- en LTR-559-sensoren op het board: temperatuur, luchtdruk, vochtigheid en licht. We zullen de externe sensoren testen na hun montage.

Stap 5: Montage externe sensoren

Schuif eerst de twee metalen buizen voor de behuizing voor de Raspberry Pi-mast in elkaar. Bevestig vervolgens de lange arm aan de top van de mast en zet hem vast met een boutje. Bevestig de anemometer en de windvaan stevig aan weerszijden van de arm. De regenmeter past op een korte arm iets lager aan de mast, uit de buurt van de andere sensoren, zodat deze niet in de weg zitten. Voor meer gedetailleerde bouwinstructies, zie de montagehandleiding bij SparkFun.

MagPi - Weatherstation-build
De onderdelen van de sensorkit ​

De draden van de windsensoren kunnen netjes weggewerkt worden met de ingebouwde kabelklemmen op de bovenste arm. De RJ11-connector van de anemometer past in een poort aan de onderkant van de windvaan.
Vanzelfsprekend gaat de connector van de regenmeter in de ‘Rain’-poort op de Weather HAT, terwijl die van de windvaan in de ‘Wind’-poort gaat − merk op dat deze kabel dikker is, omdat er vier draden in zitten (voor beide windsensoren) in plaats van twee.

Stap 6: Nogmaals testen

MagPi - Weatherstation-build
Kies een bloktype om aan het dashboard toe te voegen en
selecteer er dan één of meer sensorfeeds voor.

Nu de externe sensoren compleet zijn en de connectors in de juiste poorten op de HAT zijn gestoken, kunnen we testen of ze allemaal correct werken. Start het codevoorbeeld weather.py, zoals in Stap 4. Deze keer zou je twee extra waarden moeten zien bovenaan het standaardscherm van de lcd: voor regen (in mm/s) en wind (snelheid in m/s). Laat de anemometer ronddraaien en je zult zien dat de windwaarde toeneemt. Beweeg de neerslagmeter op en neer om de interne container te laten kantelen (je hoort een klikkend geluid) en je zou de regenwaarde moeten zien stijgen.

Druk op de X-knop op de HAT om de numerieke waarden om te zetten in grafieken. Door herhaaldelijk op A te drukken, krijg je specifieke schermen voor verschillende sensoren te zien.
Selecteer het scherm voor de windmeter en test de windvaan door hem in verschillende standen te draaien; de grafiek zou moeten veranderen om de richting aan te geven.

De praktijk

Stap 7: Naar buiten

Tip: stroom & wifi

Je hebt een continue stroomvoorziening nodig voor de Raspberry Pi, via een stopcontact binnenshuis of een speciaal stopcontact buiten. Je hebt misschien ook een wifirepeater nodig als hij ver van je router staat.

Het heeft weinig zin om binnen in huis het weer te meten, dus is het tijd om het weerstation naar buiten te brengen. Je kunt de mast van de buitensensoren plaatsen door hem stevig in de grond te steken of hem aan een regenpijp vast te maken met de meegeleverde slangklem. Je kunt ook, zoals wij deden, standaard kabelbinders gebruiken om de sensormast aan een tuinhekpaal vast te maken. Je kunt zelfs de mast van een tv-antenne gebruiken om hem aan de zijkant van een garage te bevestigen. Probeer het weerstation bij voorkeur niet te dicht bij bomen of andere obstructies te plaatsen die de wind- en regenmetingen kunnen beïnvloeden. Alvorens het stevig vast te zetten, moet je Stap 8 volgen om de windvaan te kalibreren.

Aangezien de sensorkabels ongeveer 3m lang zijn, moet je de Raspberry Pi vrij dichtbij plaatsen, tenzij je verlengkabels gebruikt. Natuurlijk moet je de Pi beschermen tegen de regen, dus je kunt een standaard weerbestendige behuizing gebruiken of, nog beter, een weerhut (Stevenson screen) voor betere ventilatie. Wij hebben de kabels gewoon door een raam naar de Raspberry Pi in onze garage geleid, hoewel dit op warme dagen wel een te hoge temperatuurmeting geeft.

Stap 8: Kalibreren van de windvaan

Om een nauwkeurige kompasrichting van de windvaan af te lezen, moet je ervoor zorgen dat hij naar het noorden wijst wanneer de meting noord is. Gebruik hiervoor een standaardkompas of een app op je smartphone, om te bepalen in welke richting het noorden ligt.

De windvaansensor heeft vier nauwelijks zichtbare uitsteeksels op zijn omhulsel. Als het korte uiteinde van de vaan naar het uitsteeksel wijst waar de hoofdkabel (die naar de HAT gaat) het dichtstbij is, wijst hij naar het noorden. Je kunt dit controleren door de weather.py-democode te draaien en de vaan zo te draaien dat hij naar het noorden wijst.

Draai nu de hele mast zodat het noordelijke uiteinde van de windvaan daadwerkelijk naar het noorden wijst. Zet hem goed vast zodat hij niet uit positie kan raken. Je wilt ook controleren of de regenmeter waterpas is, door ervoor te zorgen dat de luchtbel in het kleine ronde waterpas, dat op de regenmeter zit, in het midden zit.

Stap 9: Adafruit IO instellen

Hoewel er talrijke opties zijn om je gegevens lokaal of online te loggen en in kaart te brengen, is de gemakkelijkste manier om het Adafruit IO-codevoorbeeld te gebruiken om een webdashboard op te zetten dat je vanaf elk apparaat kunt bekijken.
Ga eerst met een webbrowser naar io.adafruit.com, klik op Get Started for Free, en voer je gegevens in voor een gratis Adafruit IO-account. Klik op My Key om je gebruikersnaam en actieve sleutel te zien. Op de Raspberry Pi ga je naar de map 'examples' en bewerk je het script met:

sudo nano adafruit-io.py

Wijzig nu de volgende regels door je sleutel en gebruikersnaam tussen de enkele aanhalingstekens te zetten:

ADAFRUIT_IO_KEY = 'YOUR AIO KEY HERE'
ADAFRUIT_IO_USERNAME = 'YOUR AIO USERNAME HERE'

Druk op CTRL+X en dan op J of Y om het bestand op te slaan en af te sluiten. Voer het vervolgens uit met:

python adafruit-io.py

Dit zal automatisch een Weather-dashboard aanmaken in je Adafruit IO-account en het vullen met de sensorfeeds. Nu hoef je alleen nog het webdashboard te ontwerpen.

Stap 10: Ontwerp je dashboard

Open in je Adafruit IO-account het Weather-dashboard. Klik op het tandwielpictogram en op Create New Block. Laten we beginnen met een temperatuurgrafiek; selecteer de optie Line Chart. In de lijst van sensorfeeds, vink je Temperature aan en klik dan op Next Step. Voer een titel in voor het blok, bijvoorbeeld ‘Temperatuur’, laat de andere opties ongewijzigd en klik op Create Block. Het blok verschijnt nu op het dashboard.

MagPi - Weatherstation-build
Ons uiteindelijke Adafruit-weerdashboard met lijndiagrammen,
meters en een livestream voor alle feeds. Je kunt het jouwe ontwerpen zoals je wilt.

Laten we een realtime temperatuurmeter toevoegen. Klik op het tandwiel en Create New Block, selecteer dan de optie Gauge. Vink de Temperature-feed weer aan en klik op Next Step, geef het een titel, pas de min- en max-waarden aan naar behoefte (bijvoorbeeld -20 en 50), en voeg ‘Celsius’ toe als label. Klik op Create Block en het verschijnt op het dashboard, onder de grafiek.

Ga op dezelfde manier verder met het toevoegen van dashboardwidgets voor andere sensorfeeds. We hebben ook een Stream-widget toegevoegd om alle live sensorfeeds te tonen. Je kunt een grafiek maken voor meerdere feeds als je wilt, zoals regen en vochtigheid (zoals wij deden); je kunt dan voor elke feed kiezen om deze te tonen of te verbergen door te klikken op het gekleurde rechthoekje in de legenda.
Om blokken te verplaatsen, klik je op het tandwielpictogram en op Edit Layout. Klik en versleep de blokken. Je kunt ook op het
tandwielpictogram op een blok klikken om het te bewerken, en de tijdcyclus voor grafieken wijzigen. Wanneer je tevreden bent, klik je op Save Layout.

Stap 11: Starten bij het booten

Is je webdashboard ingesteld en zijn de gegevens correct geüpload, dan wil je ook dat je adafruit-io.py-script automatisch gaat werken bij het opstarten. Hiervoor typ je crontab -e in en voeg je de volgende regel toe onderaan het bestand:

@reboot python /home/pi/weatherhat-python/examples/adafruit-io.py &

Druk op CTRL+X en dan op J of Y om het bestand op te slaan. Nu zal, zelfs als de stroom tijdelijk uitvalt, wanneer de Raspberry Pi opnieuw opstart, het script automatisch starten en doorgaan met het uploaden van gegevens.

Reacties (134)

134
134
66
5
0
64
Wijzig sortering
Mooie handleiding, zelf heb ik deze setup vorig jaar ook overwogen, maar uiteindelijk toch gekozen voor kant-en-klare Bresser weerstation 5-in-1 WTW in combinatie met een usb SDR voor het uitlezen (868.3Mhz) van het station en doorsturen naar home assistant.

Dit is goedkoper, je krijgt bij het kant en klare ding ook nog een display, en hebt verder niets nodig behalve een USB SDR in je bestaande pc/pi waar je HomeAssitant op draait.

Deze man heeft een mooie handleiding hoe je dit makkelijk aan elkaar knoopt met rtl_433. https://www.vromans.org/j...hass_bresser51/index.html

[Reactie gewijzigd door Xantis op 23 juli 2024 08:46]

Ja een soortgelijke setup heb ik ook met een SDR maar dan alleen met twee verschillende weerstations.
Die beide overigens niet van mij zijn maar van buren in de buurt. Als je toch een SDR heb zou ik eerst even op 433 en 866Mhz scannen.. Vaak wel een paar weerstations in de buurt waar je op kunt meeliften.

Scheelt weer zo een lelijk ding op je dak of schuurdak. :)
Hehe, ja dat is mooi als je mee kunt liften op de buren inderdaad. Helaas was er bij mij achteraf geen station in range.
Heb ik ik ook gratis een "WH65" weerstation van de buren. 3 tuinen verderop en ik ontvang het 868Mhz signaal prima (buurman weet er van).
Zie:
Ecowitt GW2000 Gateway LAN/Wifi with Barometric, Temperature, Humidity review door Antonio di
Met een SDR zou je in theorie zelfs foto’s van weersatelieten kunnen ontvangen.

https://youtu.be/VcqAhdOfQH0
Ik heb een hele simpele, met een sensor voor temp/vocht, en meer niet, sensor die je buiten legt. En daar zit een wifi in naar de basis. Ik probeer al een tijdje toegang te krijgen zodat ik hem kan delen in mijn netwerk

Evt heb ik wel een link naar de site van verkoop, ik kan niet veel vinden over de specs bij de fabrikant
Linkje weet niet of dat hier mag.

Maar ik wil er geen €100 tegenaan gooien

Ik ga hier zeker met deze tip van jullie meer mee bezig iig
Bedankt! Het artikel leek een tof project tot het over cloud ging en er niks echt over lokaal gebruik aan te pas kwam.
Deze ga ik proberen :) . Jammer dat de receiver niet rechtstreeks in HA integreert via een docker integratie ofzo, maar ik vind nog wel een Pi.
En waarschijnlijk heb je aan alleen een SDR al voldoende. Als ik zie hoeveel weer sensoren ik kan ontvangen met zo’n SDR heb je er zelf eigenlijk geen meer nodig :)
Weet je toevallig of deze ook een voorspelling kan geven voor de komende dag? Of heeft deze alleen live weer? Voor de voorspelling zal wel een internet verbinding nodig zijn dus ik verwacht het niet.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 23 juli 2024 08:46]

Meestal hebben de Consoles van kant-en-klaar Weerstation setjes een voorspelling van 12-24uur (ik dacht ook de Ecowitt/Alecto-5500). Dit is echter heel beperkt. Kracht is het door geven van info. aan een Cloud en dan heb je met alle metingen (in historie) in de buurt meer kans op goede voorspellingen.
Zie mijn review van de GW2000 op Tweakers met de bronnen/referentie voor meer detail.
Heb jij de Bresser weerstation info via en USB-SDR of via een 868Mhz-Wifi)/LAN gateway van Bresser of bijvoorbeeld van Ecowitt (GW2000 of GW1100) ??
Gewoon een USB-SDR via rtl_433 en door naar mqtt
jup same here

enige wat ik "extra" gedaan heb is een extra regen-sensor die zich reset na 24 uur in HA erbij gezet
De 5-in-1 versie is bij bol ondertussen uitverkocht.
Maar op amazon.de staat de 7-in-1 versie in promotie:
https://www.amazon.de/-/nl/dp/B08QHYQRTK
We horen graag wat je van dit eerste artikel in samenwerking met MagPi Magazine vindt. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, laat ze horen en hopelijk kan ik ze beantwoorden :)
(er kan wat zaterdag-vertraging in reacties zitten :P )
In het kort: Ik mis een beetje de ‘nerd-faktor’ in het geheel.

Dit artikel is wezenlijk een soort installatiehandleiding van een commercieel verkocht product en een verwijzing naar een cloud-dienst.

Wat ik hier zelf echt in mis, zijn zaken als hoe precies alles is. We snappen allemaal dat we geen klein KNMI’tje zijn, maar slaan de meetresultaten wel ergens op?
Ook meer focus op waar je op moet letten waar je de apparatuur ophangt/neerzet. Misschien is iemand z’n tuin/balkon helemaal niet geschikt voor goede metingen?

Het KNMI meet de windsnelheid en richting op 10 meter hoog. Zoals ik al schreef zijn wij natuurlijk niet het KNMI, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden of mogelijk goed de software daar natuurlijk rekening mee.

Dit soort zaken. Het is allemaal vrij oppervlakkig.

Ook vraag ik me af wie ‘wij’ zijn in de context. Met hoeveel mensen is de installatie gedaan?


Het onderwerp is natuurlijk wel heel geinig. Ik kijk in elk geval uit naar een volgend (meer nerdy) artikel.

((Bovenstaande is uiteraard puur feedback en niet vervelend bedoelt))
Het probleem met magpi in deze is. Het is echt op de noob gericht. Ik vindt dat zeker niet erg. Maar daardoor krijg je recht toe recht aan dingen. En zijn de functies nogal simpel.

Vooral voor een nerd site als tweakers zullen mensen al snel denken waar is de koppeling met home automation enz.

Als er een kleine tweakers toevoeging bij komt zou dat al mooi zijn.
Ik als noob dacht meteen, kan dit ook op zo'n simpele manier met een esp32 en home assistant ? Dat ga ik nu dus googlen.
Daar loop ik ook tegenaan met dit soort "oplossingen".
Met een Pi ben je al snel €50 verder (zonder voeding) en dedicate je in feite een complete computer om wat sensors uit te lezen en bij te houden. Complete overkill en zo'n verspilling van hardware.

Voor mensen die al een HA-setup hebben, dan kan dit allemaal prima draaien op een enkele ESP8266 of ESP32 met ESPhome. En ik denk zelfs dat je dit met web interface en al prima op een stand-alone ESP32 voor elkaar kan krijgen. Dat zou meer Tweakers-waardig zijn.
50 EUR verder? In het artikel hebben ze het duidelijk over de spotgoedkope Raspberry Pi Zero W. Die kostte voor Covid 5 a 10 EUR en gaat nu door hoge supply lage demand (want Pico W en Zero 2 W) omlaag tov de Covid piek. Voeding? Voor een RPi Zero W? MicroUSB. Heb je vast nog ergens liggen. Complete computer? Die zitten ook in je smartphone; meer dan eentje.

In de Weather Station zelf draait trouwens al een een Raspberry Pico W. De Raspberry Pi Zero W is alleen maar om de RJ11 data uit te lezen en in de Adafruit cloud te dumpen.
Complete computer? Die zitten ook in je smartphone; meer dan eentje.
Wat is je punt hier? Want m'n telefoon doet veel meer dan enkel een paar sensors uitlezen :P

Maar ik begrijp nu dat er zelfs twee Raspberry Pi's in zitten. Bizar.
Dat vinden wij niet raar, dat vinden we alleen heel bijzonder. Ik ben het met je eens dat het dubbelop is. Aan de andere kant het betreft twee goedkope low power: een Pico W en een Zero W. Samen gebruiken die minder W dan een RPi 4 :)

Mijn punt is dat er tegenwoordig wel vaker 'computers in computers' zitten. Voor edge computing gebruik ik CM4 en Jetson Orin. Ook 'complete computers'. Terwijl de miniITX BMC een Allwinner is. Tja...

Overkill komt wel vaker voor bij RPi. Zelfs die hele cloud is niet nodig. Maar voor een beginner wel handig, en de nuance is hierin dat het cloud van Adafruit betreft, welke op Amazon draait.
Ik heb ook zo'n soort setje in huis, met een Raspberry Pi, en denk vaak bij mezelf, zo'n minicomputer zou toch meer dingen tegelijk kunnen? Dus binnenkort mezelf Python aanleren, WebSDR enz.

Kortom: het motiveert om te leren programmeren.
Op MP zoeken naar een ThinkCentre bijv.. en daar gewoon HAOS op installeren heb je ook geen RPi nodig en kan je hem ook nog uitbreiden qua geheugen etc. Veel goedkoper en je doet aan recyling. :*)
Inderdaad; ik gebruik een zuinige passief gekoelde ex-industriele PC om HAOS op te draaien.
Ja, dat kan :P
Bijvoorbeeld met ESPeasy.
Ik heb dat thuis draaien, maar dan met domoticz ipv home assistant.
Wordt een keer tijd om over te stappen op Home Assistant dan 😁
De "nerd site" insteek van Tweakers is al enige jaren niet meer de focus. Het is gericht op een breder publiek sinds de overname door DPG. Voor de gemiddelde bezoeker met interesse in het weer en/of simpele electronica is het een leuke samenwerking/advertentie. Voor de 'nerds' zoals je ze noemt is dit erg basic en geeft niet heel veel meerwaarde op technisch vlak.

Voor de toekomst zou ik het interessant vinden als er vergelijkingen worden gedaan met kant en klare setjes, dit soort 'uitgekauwde setjes' en volledig DIY. Elk heeft zo zijn voor en tegens. Over het algemeen gemak vs functionaliteit. Qua integraties maar ook geen afhankelijkheid van allerhande cloud-only diensten. Dat geeft het publiek ook meer om te kiezen en eventueel meer eigen onderzoek te doen.
ik snap deze frustratie ergens wel, en tegelijk denk ik ook dat deze helemaal niet nodig is..

stel je de use-case eens voor vanuit twekers en magpie, tweakers is een website die vooral heel techie wil zijn, toegegegen ze proberen ook toegankelijker te zijn voor noobs - maar het punt dat tweakers niet meer is voor ons nerds durf ik eigenlijk wel tegen te spreken (ook al ben ik soms ook echt heel erg ongelukkig met bepaalde keuzes - moet je fouten niet te snel met onwil verwarren).

maar goed, de use-case dus:

tweakers denk op deze manier heel makkelijk (en goedkoop) content toe te kunne voegen die voor de noob interessant is, ze hoeven niet weer zelf het wiel uit te vinden of redacteuren aan het werk te zetten.

en voor magpie is dit natuurlijk gewoon goede reclame - immers, lang niet alle content zal via deze weg verschijnen... ze maken dus precies reclame op een site / platform die voor hen heel interessant is.


wat ik nou niet snap, en daarom begrijp ik de chagrijn ook zo goed,

tweakers heeft ook eigen inbreng en ook best wel een zooi expertise.

waarom niet de magpie content wat meer compactiseren in minder pagina's (de howto) en dan daar-achter nog echte tweakers content plaatsen. hoe verhoud dit zich tot andere oplossingen, hoe nauwkeurig, hoe aan home-assistent koppelen (die ook op een pi draait), Als tweakers dat doet dan kan er zelfs wat aan kruisbestuiving plaatsvinden.. niet alleen krijgt tweakers dan een setje eenvoudige build-guids maar magpi krijgt diepgravender content zo kun je onderaan het artikel prima zetten ... "op xx yy 202z verschijnt dit artikel ook op tweakers.net zij zullen ook dieper ingaan op meer technische details",
Zat ik ook aan te denken maar mag dan als extra pagina’s van de magpi content.

Plus dan de mogelijkheid om tweakers hun versie te laten zien. En dan niet na 3dgn het “comments toevoegen “ uitschakelen.
Snap ik, en je hebt wel gelijk, het is vrij basic.
Deze artikelen hebben we echt puur 1-op-1 overgenomen van MagPi, zonder verdieping en uitbreiding. Dat zou het voor die-hard tweakers mss interessanter maken, maar op deze manier aanpakken is onderdeel van de overeenkomst.
De 'wij' is gewoon hetzelfde 'wij' dat wij als Tweakers vaak gebruiken, maar dan de 'wij' van MagPi Magazine :)
Maar als de overeenkomst dus het 1-op-1 copy/pasten is lijkt me er geen ruimte voor verbetering, uitbreiding of verdieping?

Het is wel een leuk artikel maar inderdaad zou een ‘tweaker’ misschien wel wat meer willen.
Dat is wat ik ervan heb begrepen (en uitgevoerd heb), ik weet niet of er nog ruimte is voor extra dingen (zowel vanuit MPM als Tweakers), maar noted (y)
OK, maar dit is één artikel. Misschien zijn er ook complexere artikelen in het blad?

Dit is wel een interessant punt want als alles noob-level is, haakt een deel van de doelgroep uiteraard weer af, al was het maar omdat ze geen beginners blijven.

Ik kocht de iCreate (maandblad). Op zich bomvol info, maar er staat eigenlijk niks in wat je niet ook met Google binnen 1 minuut kan vinden.
Magpie lijkt de "noob" versie van Elektor (Elektuur) te zijn? Denk dat Elektor daarmee ook hun doelgroep wat probeert te vergroten.
Deze artikelen hebben we echt puur 1-op-1 overgenomen van MagPi, zonder verdieping en uitbreiding.
Is een linkje plaatsen op de frontpage dan niet afdoende :X
Als dat de afspraak is, is het duidelijk natuurlijk, maar dan zie ik de toegevoegde waarde niet zo voor op dit platform als exact hetzelfde artikel ook al ergens anders staat. Dan voelt het voor mij meer als een soort commerciële samenwerking wat zich effectief uit als een soort reclame voor MagPi. (Is in de basis niks mis mee natuurlijk, maar dat maakt het niet zo interessant voor mij)

Het is in elk geval dan mijn suggestie om de artikelen voor op dit platform iets te verdiepen.

Ik ken MagPi zelf niet (alleen van naam) en ik snap prima dat er een grote doelgroep is voor dit soort basic artikelen.
Dit maakt de toch al toegankelijke pi’s nog toegankelijker voor iets complexere zaken dan een pihole of zo.
Misschien een idee om een moeilijkheidsgraad in de titel van het artikel te zetten?
Amerikaanse stijl: 100 = entry level, 200 = advanced, 300 = nerd
Dan zet dat de verwachtingen voor de lezer vanaf het begin.
Als je op de foto de plaatsing van de anemometer bekijkt kan je in ieder geval stellen dat het meettechnisch niet veel waard kan zijn.
Wind accuraat meten is sowieso voor de meeste mensen niet te doen door gebrek en hoogte en obstakels.
Blijft desondanks leuk om te doen, zeker ook i.c.m. onweer detectie
Ook meer focus op waar je op moet letten waar je de apparatuur ophangt/neerzet.
Zeker, ik heb een eenvoudig TFA station met o.a. een buiten temperatuur sensor.

Ik heb nog steeds geen goede plek kunnen vinden. Of hij staat in de zon of een hoek die warm wordt in de zon en geeft te hoge temp aan, of hij staat in de schaduw bij een muur en wordt de temperatuur beïnvloed door de muur, 's ochtends te laag omdat de muur nog koud is, 's avonds te hoog, omdat de warmte van de dag er nog in zit.
Ik vergelijk dan met de temperatuur in mijn plaats van buienradar, waarbij ik me ook nog wel eens afvraag waar deze metingen vandaan komen.

Als ik me goed herinner, moet je een grote witte kast hebben, die rondom helemaal vrij staat. Vereist dan wel een grote tuin.
Dit begrijp ik niet zo goed. Je wilt toch niet een zuiver wetenschappelijke meting volgens de regels van de meteorologie. Deze zullen namelijk niet veel afwijken van de metingen van het officiële weerstation in de buurt. Je wilt juist de metingen hebben zoals die zich in jouw directe omgeving voordoen. Dus juist met invloed van de muur, de obstakels etc. Want dat zou overeenkomen met de omstandigheden zoals je die zelf zou ervaren als je op die plek buiten zou staan.
Zo precies hoeft het niet, maar ik heb verschillende plaatsen geprobeerd en hij wijkt zo maar een paar graden af, afhankelijk van waar je hem neerzet. Ik wil wel ongeveer de 'echte' temperatuur zien.
Ik denk eerder bij mij aan drie meetpunten, de tuin, het balkon en hat dak. Alle drie zullen erg afwijken van de officiële cijfers en ook onderling. Maar juist die verschillen lijken me erg interessant. Het zijn toch drie plekken waar ik me ophoud en dus met die omstandigheden geconfronteerd zou kunnen worden. 60 graden op het dak, 32 op het balkon en 27 in de tuin lijkt mij een denkbaar scenario, ook de neerslag en de windkracht op deze plekken zouden me interessant lijken. Ik vrees alleen dat ik er met het thuisfront niet ga uitkomen die opstellingen ook daadwerkelijk te plaatsen.
Ik vrees alleen dat ik er met het thuisfront niet ga uitkomen die opstellingen ook daadwerkelijk te plaatsen.
Dat probleem heb je als rechtgeaarde techneut veel vaker met 'gewone mensen'.
Ik heb een TFA die metingen doorgeeft op 433Mhz en vervolgens via MQTT naar HASS gaat.

De mijne hangt in de zon in de voormiddag, in een "behuizing" tegen de zon. De temperatuur gaat altijd stijl omhoog, maar dan weet ik ook dat ik de rolluiken daar best af laat op basis van wat de meting aangeeft, of in de winter net wel omhoog laat. Zodra de zon wegdraait zie ik daar de temperatuur zakken en is het opportuun om in de zomer het raam dan wel of niet te openen of alleszins de rolluiken omhoog te doen zodat de katjes nog iets te zien hebben in de tuin.
Op zich is de samenwerking met MagPi een leuk idee, maar vergeet niet dat de Nederlandstalige versie een uitgifte van Elektor is, die zelf ook Raspberry Pi en Pimoroni-reseller is. Daarom zijn de links uiteraard naar Elektor, en niet naar de fabrikant, of andere resellers. Het gepubliceerde artikel is dus een infomercial en niet onafhankelijk nieuws.
Mijn suggestie zou dan ook zijn: ga samen werken met de Engelstalige versie: https://magpi.raspberrypi.com/ (en dus niet het reclameblaadje van Elektor).
Buiten dat ik het met @lenwar eens ben dat er best wat meer techspeak in had gemogen mis ik ook de link naar home automation.

Ik ben zeer geïnteresseerd in een weer station maar dan voornamelijk om home automation te kunnen aansturen en de data mee te nemen in mijn HA logging zodat ik de weerdata kan correleren aan alle andere data van m'n huis.

Daarnaast is het wel heel erg jammer dat er weer een online dienst voor nodig is. Ik wil deze data helemaal niet de wijde wereld in sturen, dat is ook helemaal niet nodig; ik wil gewoon lokaal de data opslaan, loggen en inzien.
Ben het wel met je eens. Als je al homeassistant hebt draaien, dan ga je dit niet doen. Ben wel benieuwd naar ha integratie, dan zou het een interessante optie kunnen zijn. Dat gezegd hebbende is een pi voor dit alles overkill. Een minimaal controller bordje wat meetgegevens kan doorgeven aan je ha is voldoende. Ha doet al het dashboard werk al.

Online dienst zou optioneel moeten zijn en meerwaarde moeten bieden. Die zie ik hier niet.

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 23 juli 2024 08:46]

Let even op de "disclaimer" in de introductie: het is een 1 op 1 overname uit een magazine. Het magazine in kwestie is gericht op "beginners" en "RPi hobbyisten". Hou dat in het achterhoofd; een controllerbordje is net iets lastiger te programmeren voor dat publiek dan SD kaartje in een RPi steken (zeker als die voorgeprogrammeerd is). "Wij" als Tweakers hebben HA o.i.d. draaien, voor het bedoelde publiek is een AdaFruit Cloud o.i.d. "klik-klik-finish" veel toegankelijker.

Persoonlijk is mijn oordeel dan ook dat ik samenwerkingen toejuich, maar dat ik me afvraag wat de insteek van Tweakers is om dit te doen met dit tijdschrift. Ik snap de behoefte aan het beschikbaar krijgen van content, maar is de gedachte wellicht om ook een meer beginnerspubliek aan te spreken? Als dat de bedoeling is, dan kan dit helpen, maar positioneer zo'n artikel dan ook zo. Als het alleen de bedoeling is om extra content te krijgen denk ik dat het nivo net wat teveel instap is, en daarom niet past bij de huidige positionering van Tweakers.
Ja ik heb de disclaimer gelezen en nee deze instructie is helemaal niet makkelijk en er wordt hier ook helemaal niks geprogrammeerd. Het is alleeen een installatie instructie als ik het artikel zo lees. Een controller bordje flashen is veel makkelijker dan deze instructie. Kijk maar eens hoe ze dat bij het flashen van wled doen. Gewoon controller bordje via usb vanuit de browser flashen, makkelijker kan niet behalve dan pre installed bordje kopen. Dit prutsen met een raspberry pi is ook voor beginners gewoon niet leuk om te doen.
Je kunt het ook als startpunt zien, als inspiratie, en er vervolgens mee aan het tweaken gaan voor je eigen oplossing.
Dit zit er mooi tussenin, kant en klare oplossing versus Doe het zelf versus Tweaken.
Ik hoop binnenkort op het forum ergens jou ervaring te lezen hoe je een weerstation gebouwd hebt die wel alles lokaal houd, geïntegreerd in je ha logging, en het bijbehorende dashboard.
Kritisch zijn is makkelijk.

Als je het op een positieve wijze wilt benaderen dan is dit m.i. de juiste insteek. In de comments staan dan diverse alternatieven.

Zelf heb ik het anders aangepakt. Ik gebruik een Raspberry Pi Zero W voor een Weather HAT van Pimoroni maar dat is nog de oude. Dus die werkt niet met de Raspberry Pi Pico W. Daar heb je de Raspberry Pi Zero W voor nodig (ouder maar ook zuinig).

Volgens mij zou je de Raspberry Pi Pico W ook op WLAN aan moeten kunnen sluiten. En dan kun je het uitleesgedeelte (ik gebruik Prometheus, Grafana, en HA) ook in een OCI draaien (ik zal geen namen noemen :X). Maar het kan of mag ook op een RPi, ja.

Dit alles (hardware, Weather HAT, installatie software) is prima in het Engels gedocumenteerd, door Pimoroni. Zelfs de 3D print case die ik maakte staat op Thingiverse. En dat is m.i. het probleem in deze. MagPi richt zich op noobs want die doelgroep is groter. De niet-beginners spreken Engels en kunnen prima met de zoekmachine uit de voeten. Kom je er niet uit ga je naar GoT of Reddit. Het klinkt treurig maar een blad als MagPi heeft hierdoor weinig bestaansrecht. (Nog even afgezien dat zelf klooien en vervolgens cloud (de computer van een ander) net zoiets is als een custom slot in je voordeur en dan de sleutel in je tuin verstoppen. Het doet afbreuk aan het DIY gehalte. Aan de andere kant is het wel de Adafruit cloud.)
Goede actie om weer wat meer te gaan Tweaken, en ik hoop ook op kruisbestuiving tussen de 2 groepen, dat magpi lezers hier op het forum komen met hun ervaringen.
Ik zou graag willen weten wat het bij elkaar gekost heeft aan materialen en elektra. Zo even gekeken maar kan het niet vinden
Ik heb even prijzen bij de hoofdcomponenten op p1 gezet.
Ik zie niet echt wat tegenwoordig nog het nut is van zo'n weerstation. Als het om het weer gaat wil ik eigenlijk maar 2 dingen weten; "wat is het weer nu" en "wat is het weer straks". "Wat was het weer 3 maanden/jaren geleden" is niet echt een vraag die ik interessant vind, dat soort trendanalyse laat ik liever over aan de experts van het KNMI. De weer apps, websites en HA-plugins lijken me meer dan voldoende voor 99% van de gewone gebruikers en ons tweakers. Voor amateur meteorologen zijn er betere oplossingen. Voor oma die alles ontwikkeld na de telefoon of tv veel te modern en moeilijk vindt is een weerstation als dit ook niets. Dus wat is precies de doelgroep van dit systeem?
Dus wat is precies de doelgroep van dit systeem?
Het KNMI is in 1854 opgericht. Besser, een van de fabrikanten van een weerstation, is in 1904 opgericht. 50 jaar nadat een weerstation voor de gewone gebruiker geen enkele nut meer heeft. 120 jaar na de oprichting bestaat besser nog steeds.

Blijkbaar is toch een dusdanig groot gedeelte van de bevolking het volledig met je oneens dat een weerstation (van Besser of een van zijn concurrenten) overbodig is. Blijkbaar heeft het voor een commercieel aantrekkelijk gedeelte van de bevolking wel nut.

(Uiteraard kan ik ook een meer serieus antwoord verzinnen dan: )

Er zijn mensen die het nut inzien van het eten van groenten (dan doe ik uiteraard niet). Er zijn mensen die het nut inzien van voetbal (eveneens, dat doe ik niet). Er zijn mensen die het nut inzien van 'het kan'. Ja, dat lijkt me wel wat.

Ik heb een weerstation omdat het kan.

Het serieuze antwoord?

Jij niet.
Ik vind dit een toegankelijk stuk; alhoewel ik geen echte ´nerd' ben, is dit wel een project wat ik kan uitvoeren. Vaak is het mij te ingewikkeld als ik de nerd dingen lees.
Toch lees ik graag de artikelen op Tweakers omdat dat toch iets meer diepgang geeft dan op andere sites.
Voor mijn gevoel spreek je hier een minder nerdy doelgroep mee aan. Positief dus!
Waarom de luchtdruk temperatuur en luchtvochtigheidssensor niet integreren en het weerstation?
Nu zitten ze in de HAT die je binnen of in ieder geval afgeschermd neerlegt waardoor je aan 2 sensoren eigenlijk al niks meer hebt.
Eigenlijk wil je wind, neerslag, temperatuur en luchtvochtigheid allemaal op een andere plek meten. Neerslag het liefst op 0.3-0.5m (zonder overkapping natuurlijk). Windsnelheid en richting het liefst op 10m en temperatuur op 1.5m in de wind, maar uit de zon of neerslag. Vandaar dat je al deze sensoren liever juist niet integreert. De HAT wil je in dit geval dus het liefst afgeschermd op 1.5m hoogte buiten hangen.
Is het dan niet beter om de bme280 en de ltr559 in een los doosje mee te leveren, zodat je deze op 1.5m hoogte kunt monteren aan dezelfde paal als je wind en neerslag meter?

Als je er nu een waterdichte case omheen doet is je temperatuur aflezing nog niet accuraat.
Ja dat zou inderdaad veel beter zijn, zeker omdat de temperatuursensor in deze opzet blijkbaar ook nog last heeft van de warmte van de RPi (volgens een review op de website van de HAT fabrikant). Wanneer je je eigen weerstation gaat bouwen, zou ik eerder of een complete set zoals de Alecto die in één van de comments genoemd wordt kopen of nog meer zelf doen, want dit is het in alle opzichten net niet.
KNMI pakt het als volgt aan:
De thermometer of de sensor staat in een wit kastje met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 23 juli 2024 08:46]

Anoniem: 111246 15 juli 2023 08:01
Is POE niet voldoende om de pi van stroom te voorzien? Scheelt kabels trekken.
Al zou ik, de kabel van het weerstation eerder in de meterkast/op zolder ofzo laten uitkomen. Kan de pi gewoon binnen blijven

En waarom alle software niet netjes in een Docker container gooien?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 23 juli 2024 08:46]

Goeie vragen, maar zoals je weet zijn wij niet de auteur van het stuk of de bedenker van het project :D

Je Pi via POE voeden kan natuurlijk, maar dan moet je ook weer een POE-adapter (hat) voor je Pi kopen...
Ik gebruik een Raspberry Pico Zero W met Pimoroni Weather Hat (de oude Zero variant). Ik gebruik er eentje outdoor (displaykabel kaduuk) en eentje indoor. Dit om de data te vergelijken. De indoor gebruikt een PoE hat, en gebruikt ook geen WLAN. Minder noise rond de 2.4 GHz en op papier veiliger. Al staan beide in een aparte VLAN. De outdoor heeft geen PoE omdat er geen ethernet in de schuur ligt. Overigens kan een RPi Zero (2) W vsn zichzelf geen ethernet. Heb je echt PoE hst voor nodig.
Ik zie dit soort artikelen graag meer verschijnen. Dus wat mij betreft geslaagde test.

Ik lees van de ervaren tweakers dat dit voor hen niet echt tweakerwaardig is, maar voor mij, als beginnende onervaren hobbyist, zou dit een leuk startproject zijn om eens wat feeling te krijgen met het zelf bouwen van dingen.

Misschien is het dan wel een goed idee om een soort van moeilijkheids- / ervaringsgraad toe te voegen aan het artikel.
Dat is wel een goed idee om een moeilijkheidgraad erbij te zetten.
Ik zie echter ook het punt dat dit artikel zwaar leunt op gekochte pakketten en erger, een afhankelijkheid van clouddata. Dat is wat mij betreft zeer storend en ook onnodig.
Voor alle ongebruikte Pi's is het leuk om zoiets ervan te maken, maar de Pi is een beetje een overkill voor zoiets. ESP32 zou prima zijn en veel goedkoper.

I.p.v. MapPi zou Tweakers misschien beter een project van Elektor kunnen nemen (dat is dit ook deels). Daar zit meer diversiteit in en niet gericht op de (m.i. overhypte) Pi.
I.p.v. MapPi zou Tweakers misschien beter een project van Elektor kunnen nemen (dat is dit ook deels). Daar zit meer diversiteit in en niet gericht op de (m.i. overhypte) Pi.
Het uitgangspunt is niet het project, maar de samenwerking (zal wel financieel interessant zijn).
("Tweakers is een pilot gestart met het tijdschrift MagPi")
Ja, maar het heet niet Mag-Pi-ESP-Arduino toch?
Dus is Pi m.i. wat beperkt.
Leuk magazine, denk dat samenwerking met Tweakers niet verkeerd is. Inhoudelijk vind ik dit stukje kit prachtig om te zien, maar is de prijs er ook naar. De HAT van >50 euro heeft componenten van slechts een paar euro dus de ervaren tweakers maken dit zelf van scratch. Toegeven, dan krijg je niet zo'n mooie HAT.
Mijn probleem met het magazine is een beetje dat ze de soms de pi’s als een doel op zich zien.
Ik heb over de tijd heen veel artikelen gezien waar ze een stuk software op een pi zetten en een usbapparaat er aan. ((ofwel je zou het ook op een NAS, pc of willekeurige andere computer zetten))

In dit specifieke geval gaat het om een stukje hardware dat is ontworpen voor een pi, (Qua formfactor), maar dat is het artikel eigenlijk meer een vertaalde handleiding van een fabrikant.

Ik snap heel goed dat hier een markt voor is hoor, maar ik zie dit toch als een andere doelgroep dan dit platform. (Puur mijn mening natuurlijk)
Mijn probleem met het magazine is een beetje dat ze de soms de pi’s als een doel op zich zien.
Is natuurlijk ook wel het idee achter het blad wat niet voor niets PI in de naam heeft...
Wat ik dus bedoel:

Het zou een beetje zijn dat de autoweek een artikel schrijft over de Jumbo omdat je met de auto boodschappen kan doen.

Op dat niveau voelt het soms.

Je kan een stuk software op alles draaien, maar we focussen er op omdat het op één platform draait.
Het is een magazine in het leven geroepen om de pi te bespreken/gebruiken.
Het zou eerder zijn dat AutoWeek ineens reviews van skateboards gaat plaatsen omdat je het ook met andere vervoersmiddelen kunt verplaatsen.
Je kunt het het beste vergelijken met een Apple magazine die alle nieuwtjes van Apple deelt, die al jaren in Android beschikbaar zijn. Zij zullen dit daar echt niet mededelen. De focus op Raspberry Pi is dus zeer zeker niet zo gek.
Een guide vanaf scratch zou leuker zijn idd en goedkoper. Want als noob denk ik ook meteen, voor de prijs koop ik er wel een.
Mijn eerste reactie, gaaf.

Maar na het lezen van het artikel mis ik eigen hoe ik dit verder zou kunnen integreren met HomeAssistant en/of MQTT.

Dat maakt het echt Tweakers waardig

Een commerciële cloud provider zit ik persoonlijk niet op te wachten. Ik ben immers een Tweaker.

.
Een echte tweaker neemt iets en verbetert het. Dus dit is toch een mooi start artikel om op door te bouwen. Pak je browser, neem een zoekmachine, en vind alternatieve software die wel data lokaal houd. Dit artikel bied je technische namen van componenten, wijst op wat tips om bijvoorbeeld de windvaan goed af te stellen. Het zijn de bouwstenen om je fantasie te voeden.
Waarom een PI misbruiken voor dit? Een ESP werkt net zo goed
Het artikel is geschreven door MagPI en ze gebruiken de pi voor al hun projecten.
MagPi gaat op een praktische manier in op de nieuwste ontwikkelingen en trends rondom de Raspberry Pi.
esp's gebruiken voor de sensoren, en de pi voor iets als home assistant om alles te loggen.

Maar de pi insteek is inderdaad niet onlogisch voor een blad als MagPI.
Leuk om te zien dat dit soort hobby's nog steeds actueel zijn, je had eerder ook altijd zo'n elektronica magazine met diy bouw projecten ik ben de naam er even van kwijt. Het is leuk om te lezen hoe je dit zo kunt opbouwen en misschien dat er nog wel een keer een projectje voorbij komt waar ik iets aan heb.
Ik denk dat je Elektuur bedoelt, tegenwoordig heet het Elektor die ook een tijdje het blad Elex uitgaven voor de beginnende electronica mens. En je had vroeger ook RAM. Radio Amateur Magazine waar weleens wat klein spul in stond. Houtenklaas wordt oud 8-)
De VERON, VRZA en andere radiozendamateur/DX-clubs hadden zoiets in het predigitale tijdperk allemaal, toen zelfbouw de zendpiraat boven het Josty Kit niveau uit kon tillen.

Is 60 zijn trouwens oud? Getallen zeggen niet alles ...
Waar is de tijd dat je voor de lol een zender en antenne bouwde en vervolgens met een TL buis door de tuin liep en je gelijk licht had :+
Het lijkt me leuk om te doen, maar ik denk dat ik het geduld er niet voor heb om het verder mooi uit te werken.

Ik heb verder mijn vader een tijd geleden een Weatherflow Tempest gegeven, was destijds via Kickstarter dus wel goedkoper dan de $339 die hij nu kost. En een power booster omdat ie uiteindelijk in de winter niet genoeg stroom leek op te wekken met zijn panelen (al kan dat ook van de locatie afhangen). Maar als systeem is dat wel even wat anders. Je zit namelijk niet alleen je data te verwerken, maar maakt deel uit van een heel netwerk van apparaten die met 1 device zonder bewegende onderdelen en dus met zonnepanelen zichzelf voorziet. En een applicatie/site waar je aardig wat devices ziet die ze dus gebruiken voor voorspellingen die aardig kloppen. En volgens mij meer sensoren dan je hier mee haalt.

Dus ja, in de winter laden we hem 1 of 2x op als de batterij wat te laag wordt, maar verder gaat het eigenlijk wel prima. Hij staat nu ergens in de tuin op een paal gemonteerd en je hebt er geen omkijken naar. Binnen staat een ontvanger die is verbonden met internet en je kunt mooi notificaties op je telefoon ontvangen als je dat wilt en er is een API waar je ook nog zelf mee kunt spelen. En ja dan heb je niet het geknutsel zoals in deze tutorial, maar wel wat betere weer-data. Met name het netwerk waar je in valt, maakt het dus duurder, maar dan hoef je je dus niet meer af te vragen waarom buienradar aangeeft dat het droog is, terwijl je helemaal nat aan het worden bent.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 08:46]

Hier ook een Tempest via Kickstarter destijds. Inmiddels de tweede want van nummer één was, ondanks (of misschien wel dankzij) het bèta-testen van de Powerbooster na twee jaar de accu dood.

Die Tempest is duur maar de quality control van de Amerikanen rammelt: er is erg veel uitval en de sensoren (vooral neerslag (haptisch) en wind (ultrasoon) zijn erg wisselvallig gekalibreerd.

Nummer 2 doet het wat dat betreft nu beter. Heb die Tempest aan de rpi gekoppeld waar WEEWX op draait. Heb dus ook alle data lokaal. Boven heb ik er een 7 inch schermpje aan gehangen. Frame ge-3D-print en met een ander proggie er een mooie display opgezet van mijn realtime data.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.