Samengevat
Sonoff heeft met de NSPanel misschien wel de geavanceerdste wandschakelaar die we kennen op de markt gebracht. Naast traditioneel schakelen met de twee knoppen aan de voorzijde, kun je je smarthomeapparatuur bedienen vanaf het touchscreen en kan het apparaat functioneren als een (simpele) thermostaat. Normaal gesproken werkt de NSPanel enkel met het eWeLink-smarthomeplatform, maar je kunt de firmware eenvoudig vervangen door alternatieven, zodat het apparaat goed samenwerkt met je eigen smarthomeplatform. Het design en de gebruikte materialen voelen prima aan, al zijn er verbeterpunten. Het scherm had mooier gekund en sommige exemplaren hebben een hoorbaar krakend mechanisme achter de fysieke knoppen. Het is logisch dat de Sonoff naast een fase ook een nuldraad vereist om hem te voeden. Dit kan een uitdaging vormen. Al met al is de Sonoff NSPanel een eyecatcher met potentie, maar je moet aan de slag om die potentie te benutten. Als je houdt van apparaten flashen, rommelen met code en het brouwen van eigen userinterfaces, kun je jezelf uren bezighouden met de NSPanel en is dit een aanrader. Wil je een kant-en-klaar bruikbaar product, dan zul je het eWeLink-platform moeten omarmen of toch voorbij deze NSPanel moeten kijken.
Op de valreep van het vorige jaar hebben we uitgebreid gekeken naar vervangers voor wandschakelaars en -dimmers om te koppelen aan je smarthome. Daarbij viel het product dat we vandaag bespreken, de Sonoff NSPanel, buiten de boot omdat het wel erg herkenbaar door het leven gaat als smarthomeapparaat. Je zou de NSPanel tekortdoen door hem aan te duiden als wandschakelaar. Sonoff zelf presenteert hem als all in one control center, een wandpaneel met touchinterface waarmee je verlichting, verwarming en andere smarthomeapparatuur kunt bedienen.
Meestal vind je bij Tweakers reviews van hardware die net is uitgekomen of op het punt staat om in de winkel te verschijnen, maar de NSPanel ligt al ruim een jaar in de winkels. Vanwaar dan nu pas een review? Het antwoord zit ‘m in de firmwarealternatieven die het afgelopen jaar voor de NSPanel zijn ontwikkeld. Die maken het apparaat ineens een stuk interessanter, doordat je complete controle krijgt over de indeling van de schermen en doordat ze de NSPanel bevrijden van zijn standaard eenkennigheid.
In deze review kijken we naar de mogelijkheden van de NSPanel met standaardsoftware, nemen we je mee in het flashen van de NSPanel met alternatieve firmware, verbinden we hem aan Home Assistant en bekijken we welke extra mogelijkheden de alternatieve firmware biedt. De NSPanel klinkt als het ideale kant-en-klare, hackbare wandpaneeltje om op los te gaan in het thuislab, maar is dit een apparaat voor elke smarthomeliefhebber en kan iedereen het ombouwen om het te integreren in zijn eigen smarthomeset-up?