Stap 7: Naar buiten
Tip: stroom & wifi
Je hebt een continue stroomvoorziening nodig voor de Raspberry Pi, via een stopcontact binnenshuis of een speciaal stopcontact buiten. Je hebt misschien ook een wifirepeater nodig als hij ver van je router staat.
Het heeft weinig zin om binnen in huis het weer te meten, dus is het tijd om het weerstation naar buiten te brengen. Je kunt de mast van de buitensensoren plaatsen door hem stevig in de grond te steken of hem aan een regenpijp vast te maken met de meegeleverde slangklem. Je kunt ook, zoals wij deden, standaard kabelbinders gebruiken om de sensormast aan een tuinhekpaal vast te maken. Je kunt zelfs de mast van een tv-antenne gebruiken om hem aan de zijkant van een garage te bevestigen. Probeer het weerstation bij voorkeur niet te dicht bij bomen of andere obstructies te plaatsen die de wind- en regenmetingen kunnen beïnvloeden. Alvorens het stevig vast te zetten, moet je Stap 8 volgen om de windvaan te kalibreren.
Aangezien de sensorkabels ongeveer 3m lang zijn, moet je de Raspberry Pi vrij dichtbij plaatsen, tenzij je verlengkabels gebruikt. Natuurlijk moet je de Pi beschermen tegen de regen, dus je kunt een standaard weerbestendige behuizing gebruiken of, nog beter, een weerhut (Stevenson screen) voor betere ventilatie. Wij hebben de kabels gewoon door een raam naar de Raspberry Pi in onze garage geleid, hoewel dit op warme dagen wel een te hoge temperatuurmeting geeft.
Stap 8: Kalibreren van de windvaan
Om een nauwkeurige kompasrichting van de windvaan af te lezen, moet je ervoor zorgen dat hij naar het noorden wijst wanneer de meting noord is. Gebruik hiervoor een standaardkompas of een app op je smartphone, om te bepalen in welke richting het noorden ligt.
De windvaansensor heeft vier nauwelijks zichtbare uitsteeksels op zijn omhulsel. Als het korte uiteinde van de vaan naar het uitsteeksel wijst waar de hoofdkabel (die naar de HAT gaat) het dichtstbij is, wijst hij naar het noorden. Je kunt dit controleren door de weather.py-democode te draaien en de vaan zo te draaien dat hij naar het noorden wijst.
Draai nu de hele mast zodat het noordelijke uiteinde van de windvaan daadwerkelijk naar het noorden wijst. Zet hem goed vast zodat hij niet uit positie kan raken. Je wilt ook controleren of de regenmeter waterpas is, door ervoor te zorgen dat de luchtbel in het kleine ronde waterpas, dat op de regenmeter zit, in het midden zit.
Stap 9: Adafruit IO instellen
Hoewel er talrijke opties zijn om je gegevens lokaal of online te loggen en in kaart te brengen, is de gemakkelijkste manier om het Adafruit IO-codevoorbeeld te gebruiken om een webdashboard op te zetten dat je vanaf elk apparaat kunt bekijken.
Ga eerst met een webbrowser naar io.adafruit.com, klik op Get Started for Free, en voer je gegevens in voor een gratis Adafruit IO-account. Klik op My Key om je gebruikersnaam en actieve sleutel te zien. Op de Raspberry Pi ga je naar de map 'examples' en bewerk je het script met:
sudo nano adafruit-io.py
Wijzig nu de volgende regels door je sleutel en gebruikersnaam tussen de enkele aanhalingstekens te zetten:
ADAFRUIT_IO_KEY = 'YOUR AIO KEY HERE' ADAFRUIT_IO_USERNAME = 'YOUR AIO USERNAME HERE'
Druk op CTRL+X en dan op J of Y om het bestand op te slaan en af te sluiten. Voer het vervolgens uit met:
python adafruit-io.py
Dit zal automatisch een Weather-dashboard aanmaken in je Adafruit IO-account en het vullen met de sensorfeeds. Nu hoef je alleen nog het webdashboard te ontwerpen.
Stap 10: Ontwerp je dashboard
Open in je Adafruit IO-account het Weather-dashboard. Klik op het tandwielpictogram en op Create New Block. Laten we beginnen met een temperatuurgrafiek; selecteer de optie Line Chart. In de lijst van sensorfeeds, vink je Temperature aan en klik dan op Next Step. Voer een titel in voor het blok, bijvoorbeeld ‘Temperatuur’, laat de andere opties ongewijzigd en klik op Create Block. Het blok verschijnt nu op het dashboard.

meters en een livestream voor alle feeds. Je kunt het jouwe ontwerpen zoals je wilt.
Laten we een realtime temperatuurmeter toevoegen. Klik op het tandwiel en Create New Block, selecteer dan de optie Gauge. Vink de Temperature-feed weer aan en klik op Next Step, geef het een titel, pas de min- en max-waarden aan naar behoefte (bijvoorbeeld -20 en 50), en voeg ‘Celsius’ toe als label. Klik op Create Block en het verschijnt op het dashboard, onder de grafiek.
Ga op dezelfde manier verder met het toevoegen van dashboardwidgets voor andere sensorfeeds. We hebben ook een Stream-widget toegevoegd om alle live sensorfeeds te tonen. Je kunt een grafiek maken voor meerdere feeds als je wilt, zoals regen en vochtigheid (zoals wij deden); je kunt dan voor elke feed kiezen om deze te tonen of te verbergen door te klikken op het gekleurde rechthoekje in de legenda.
Om blokken te verplaatsen, klik je op het tandwielpictogram en op Edit Layout. Klik en versleep de blokken. Je kunt ook op het
tandwielpictogram op een blok klikken om het te bewerken, en de tijdcyclus voor grafieken wijzigen. Wanneer je tevreden bent, klik je op Save Layout.
Stap 11: Starten bij het booten
Is je webdashboard ingesteld en zijn de gegevens correct geüpload, dan wil je ook dat je adafruit-io.py-script automatisch gaat werken bij het opstarten. Hiervoor typ je crontab -e in en voeg je de volgende regel toe onderaan het bestand:
@reboot python /home/pi/weatherhat-python/examples/adafruit-io.py &
Druk op CTRL+X en dan op J of Y om het bestand op te slaan. Nu zal, zelfs als de stroom tijdelijk uitvalt, wanneer de Raspberry Pi opnieuw opstart, het script automatisch starten en doorgaan met het uploaden van gegevens.