Door MagPi

Gastbijdrage

Twee korte diy-projecten voor beginners

Bouw een Light Arcade en ISS-tracker

29-07-2023 • 06:00

34

Singlepage-opmaak

International Space Station Tracker

Benodigdheden

Het volledige project is op Hackster.io te vinden.

  • Raspberry Pi 1B, 2B, 3B of 4B
  • Waveshare 2.7″ E-Paper HAT (ook verkrijgbaar bij o.a. TinyTronics en SOS Solutions voor 20 tot 25 euro)
  • Optioneel: Protostax-behuizing

Wil je graag het traject van het ISS volgen? Alles wat je nodig hebt, is een Raspberry Pi, een e-paperscherm, een behuizing en een beetje Python-code. Sridhar Rajagopal ontwikkelde deze ISS-tracker. Hij is een software-ingenieur die hardwarehacker en ondernemer is geworden. Hij is de oprichter van Upbeat Labs en de bedenker van ProtoStax, een stapelbaar, modulair en uitbreidbaar behuizingssysteem dat speciaal voor de wensen van makers is ontworpen.

Op een zonnige avond stond Sridhar Rajagopal op zijn balkon. De perfecte omstandigheden stelden de in Californië gevestigde amateurastronoom in staat om het internationale ruimtestation voorbij te zien komen. Toen werd het zaadje van een idee geplant. Hij had eerder al aan verschillende projecten gewerkt met een driekleurig e-paperscherm (ook wel elektronische inkt of e-ink genoemd). Zo’n scherm vond hij leuk vanwege de 'esthetiek en het lage stroomverbruik', en hij vond het een perfect project om het ISS met behulp van zo’n scherm te volgen.

ISS Tracker

“Na een beetje zoeken was ik in staat om een open api te vinden om de locatie van het ISS op een specifiek moment op te vragen”, legt Sridhar uit. “Ik wist ook dat ik me geen zorgen hoefde te maken over het feit dat de gegevens meerdere keren per seconde of zelfs per minuut zouden veranderen. Hoewel het ISS snel is (zestien banen om de aarde per dag!), zou dit nog steeds ruimschoots binnen de verversingsmogelijkheden van het e-paperscherm vallen.”

Locatie van het station

ISS Tracker
Het e-paperscherm in het midden van zijn verversing.
Het duurt ongeveer drie seconden om het ​​​​​scherm
volledig te verversen, maar voor dit soort
projecten is dat snel genoeg.

Zijn ISS Tracker vraagt elke dertig seconden de locatie van het ISS op via de Open Notify API. Hij voegt dit gegevenspunt toe aan een lijst, zodat oudere gegevens beschikbaar blijven. “Op dit moment log ik de data niet in een bestand, maar deze functionaliteit zou heel makkelijk toe te voegen zijn”, zegt Sridhar. “Zodra ik de data aan de lijst heb toegevoegd, roep ik de methode 'drawISS' van mijn klasse 'Display' aan met de lijst met posities. Die geeft dan de wereldkaart en het traject en de huidige locatie van het ISS weer. De wereldkaart wordt weergegeven op een PIL-beeld en de locatie en het traject van het ISS op een ander PIL-beeld.”

Elke positie van de vorm breedtegraad/lengtegraad wordt afgebeeld op de ermee overeenkomende x- en y-coördinaten. De laatste positie in de rij (en dus de laatste positie van het ISS) wordt weergegeven als een icoontje van het ISS om de huidige positie weer te geven. “Elk dertigste gegevenspunt wordt weergegeven als een rechthoek, en elk ander gegevenspunt als een kleine cirkel”, voegt Sridhar toe. Van daaruit worden de afbeeldingen eenvoudigweg aan de methode 'display' van de e-paperbibliotheek doorgegeven: de ene afbeelding in het zwart, de andere in het rood.

Positieve feedback

In een oogopslag

  • De kleine cirkels op het scherm geven de vorige baanpunten weer. Er zijn twee Raspberry Pi’s aan boord van het ISS!
  • Sridhars vorige projecten waren een woordklok en een tafelmodel van een weerstation.

Geen wonder dat de reacties van vrienden, familie en de bredere makersgemeenschap uiterst positief waren, te beginnen bij Sridhars vrouw: “De eerste feedback was van mijn niet zo technologisch ingestelde vrouw. Ze hield van het idee om de locatie en het traject van het ISS op het e-paperscherm weer te geven, en ze gaf waardevolle input over de esthetiek van de datavisualisatie.”

Daarnaast vertelt hij ons dat andere makers suggesties voor verbeteringen hebben aangedragen. “JP, iemand uit de Hackster-gemeenschap, voegde informatie toe om van de Python-code een service te maken en die bij het opstarten van de Raspberry Pi te laten starten. Ik heb hem zijn veranderingen aan mijn GitHub-repository laten bijdragen — ik was enthousiast over de betrokkenheid van de community!”

Sridhar huisveste het geheel in een veelzijdige, transparante ProtoStax-behuizing die hij zelf ontworpen had. Het eindresultaat is een elegante manier om de huidige positie en het traject van het ISS te laten zien, terwijl het ruimtestation met een snelheid van 7,6 km/s om de aarde draait. Waarom zou je niet eens proberen je eigen scherm te maken, zodat je weet wanneer je moet uitkijken naar het ruimtestation dat door de nachtelijke hemel zweeft? Het is echt een geweldig zicht.

ISS Tracker
De locatiegegevens van het ISS verkrijg je dankzij de Open Notify API — bezoek magpi.cc/isslocation om de huidige positie te zien.
ISS Tracker
De projectcode is geschreven in Python en is te vinden op Sridhars GitHub-pagina: magpi.cc/isstrackercode.

Reacties (34)

34
34
19
0
0
12
Wijzig sortering
Vooral het ISS project lijkt me leuk om een keer te bouwen.
Ik denk dat inderdaad mijn vrienden dit ook wel tof vinden
Ja, alleen is de Pi weer een enorme overkill voor dit project. Je kunt dit zoveel eenvoudiger en goedkoper doen met bijvoorbeeld een ESP32.
Voorbeeld: https://github.com/sridel92/SatTracker_esp32

En als je echt indruk wil maken op je vrienden is deze nog beter:
https://www.instructables...al-Space-Station-Tracker/
Beide opties vereisen wel aanzienlijk meer kunde... In ieder geval boven mijn niveau. Kan je voor de tracker ook een pi zero gebruiken? Wil wel een poging wagen.
Hoezo meer kunde? Alles staat in de omschrijving en je kunt gewoon knippen en plakken.
Het tweede project is wat ingewikkelder omdat je ook een 3D printer nodig hebt. Maar ook daar is alles beschreven.
De ISS-trackers zijn zo populair dat je niet lang hoeft te zoeken voor je een oplossing hebt met willekeurige processor. Dus ik zou Google eens raadplegen.
Ik heb bijvoorbeeld geen gereedschap en geen kennis en niemand in de omgeving die ik kan raadplegen. Nog nooit iets gesoldeerd bijvoorbeeld. Als ik het grotendeels kan assembleren en het werkt is dat voor mij een eenvoudigere start. Ik zal Google wel raadplegen of gewoon deze met de pi 1,2,3,4 doen.
Ja begrijp ik. Maar je kunt ook zonder solderen. Met een breadboard en/of jumpers kom je een heel eind.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-breadboard-cable.html
Maar dat is heel veel voor de rpi, overkill of duurder dan bepaalde alternatieven.

Je zou trouwens het ook kunnen draaien als een van meerdere toepassingen waar je de rpi voor gebruikt.
Het punt is dat er hier projecten worden gepresenteerd die nogal gezocht zijn omdat het met een rpi moet zijn gemaakt. De projecten die ik tot nu toe heb gezien zijn niet alleen duur om te maken, maar ook makkelijk alternatieven voor te vinden die beter en goedkoper zijn. Als je alleen een hamer hebt, dan lijkt alle op spijkers. Dat is wat hier aan de hand is.

Dit blad (MagPi) is waarschijnlijk voor mensen die ooit een rpi gekocht hebben en hun partner na een tijdje vraagt of dat printplaatje met stof erop nu eindelijk eens weg kan.
In allerhaast moet er dan een 'nuttige' bestemming voor gezocht worden en dan lijkt dat blad dus heel geschikt.

Maar stel het is andersom je hebt een rpi en je wil graag een willekeurig project uit dit blad maken. Dan nog is het goedkoper en beter om het met een ESP32 en wat losse onderdelen te maken. Want alles wat er wordt aangeboden is onnodig duur.
Kortom, de partner had gelijk, dat printplaatje met stof erop kan gewoon weg.
Met een ESP32 kan heel wat, maar als het niet knippen plakken is moet je het helemaal zelf doen op een microcontroller. Moet je het wel kunnen. Ik heb het eens geprobeerd voor een klein iets dat was voor de helft knippen plakken en heb keihard gefaald (XMOS).

Dan nog, al ben je een ster op 1 soort microcontroller, er zijn er te veel om alles echt goed te kunnen. MicroPython zal vast helpen maar ook niet overal toepasbaar zijn.

Met een ARM wordt het veel makkelijker, er is veel meer kant en klaar. Met de Rpi specifiek heb je ook kant en klare behuizingen van allerlei maten, wil je dat voor een mc zul je vaak ook Fusion of SolidEdge uit de kast moeten trekken. Of de ESP32 is veel populairder dan ik dacht en ik weet er te weinig van, kan ook.
TBH, dit had je zelfs op een C64 kunnen doen.
TBH, dit had je zelfs op een C64 kunnen doen.
Zie die maar eens te krijgen voor 50€ ;)
Zelf lijkt me de pico light een leuke uitdaging om zelf te maken. Meer van dit aub plus nodig uitleg en bouwsels _/-\o_
Is dit niet moeilijk om te maken ? ben zelf een leek met programmeren
Heb nu de ISS Tracker met een Rpi 2 werkend alleen had ik niet goed opgelet dat de display die Tinytronics heeft alleen Zwart/Wit is en niet zoals de maker bedacht had ook met rood. Al kun je wel de ISS zien op het scherm als deze over zee is dan is hij wat grijzer van kleur.
SOS Solutions heeft het juiste wel maar nog niet leverbaar. Dus even wachten op het nieuw display want het werkt wel maar is toch mooier als je ook de baan van ISS kan zien, dat is nu niet het geval.
Het juiste display heet: 2.7inch e-Paper HAT ( B ) en de B staat dus voor de 3 kleuren ipv 2.

[Reactie gewijzigd door Roywall.e op 22 juli 2024 20:35]

Leuk artikel! Vooral de ISS tracker vind ik als spacenerd erg cool! Wellicht een leuk projectje voor een regenachtige zondag (of, in mijn geval waarschijnlijk, een heleboel regenachtige zondagen)! :P
Helemaal mee eens! Enne ik zou er ook een paar weken werk aan hebben…. :+
Deze ga ik zeker kopen/maken, ik heb het al op mijn desktop, maar een linkje in een browser kan ook. Alleen geen https vreemd genoeg. http://www.isstracker.com/
Deze is beter https://www.esa.int/Scien...ternational_Space_Station
Anoniem: 454358 29 juli 2023 07:43
Die arcade game vind ik leuk, maar dan wel met een fatsoenlijk scherm idd. Dat moet met een Arduino toch ook nog wel lukken, die heb ik nog liggen.
Even googlen, en er zijn echt tientallen versies te vinden bijv. https://www.instructables.com/Home-Made-Whack-a-Mole/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 454358 op 22 juli 2024 20:35]

Om te bewijzen dat Duits voor alles een woord heeft, noemt Thomas de rommelige kluwen draden rond de Raspberry Pi Pico 'Kabelsalat'.
Bij ons op het dorp zeggen we 'Kabelspaghetti'.
We hopen dat jullie dit soort content leuk vinden; laat vooral in de comments weten wat je van dit initiatief vindt.
Barry Stevens zou zeggen, Vooral doorgaan! :+
Leuke projecten!
Barry Stevens heeft later toegegeven dat vooral te zeggen om niets lulligs tegen een kind te hoeven zeggen.
als je daar een bronvermelding bij doet verander ik m'n modscore naar +4 zeeeer behulpzaam.

het is natuurlijk een beetje off-topic maar hoevaak ik vooral managers etc dit heb horen roepen is om te huilen ;) een apje met zo'n link zou vele mensen echt enorm behulpzaam zijn om te kunnen zeggen...
L*L maar! @&& Hole! zonder dat daadwerkelijk te hoeven zeggen, zeg maar :P

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 20:35]

Leuk artikel idd. Vooral het iss tracker projectje iedereen heeft wel ergens een rpi in een la liggen en die hat heb je er zo bijgekocht. Erg leuk om een excuus t hebben voor een eink scherm haha.

Wat jullie in het begin zeggen over de schrijfstijl klopt wel een beetje, anders dan je van tweakers verwacht, maar niet slecht.

Voor de echte tweaker zou wat in depth mss nog leuker zijn. Als je dan een eink scherm gebruikt, gs dan ook de piboptimaliseren qua stroomverbruik bijv. Maar dat gaat voor een simpel projectje weer wat ver.
Wat jullie in het begin zeggen over de schrijfstijl klopt wel een beetje, anders dan je van tweakers verwacht, maar niet slecht....
offtopic:
over dat het niet slecht zou zijn, daar kan ik het niet mee eens zijn... in die zin dat de boeken van dikkie dik natuurlijk helemaal geweldig zijn, voor een bepaalde leeftijdsgrens, maar als jij dat als cartoon in de volkstkrand of het NRC tegenkomt zul je toch een wenkbrauw optrekken vermoed ik.

bij het vorige artikel is er al uitvoerig over gesproken,

kennelijk hebben tweakers en magpi een of andere sponsoringsdeal gesloten waarbij 'letterlijk overnemen' dus een voorwaarde was van de 'samenwerking', als ik de comments van bepaald tweakers redacteuren goed heb begrepen.

Sommigen waaronder ik vinden dat zoiets dan ook duidelijker als reclame getagged zou moeten worden omdat het duidelijk geen redactionele content meer kan zijn.. Door het een 'gastbijdrage te noemen' wordt deze 2e-rangs content (laat ik het maar gewoon zo noemen) wel verheven tot het niveau van de blog-posts die bijvoorbeeld Engelfried op onze frontpage mag plaatsen. en dat vind ik toch wel een blamage en een insult naar de lezer.

Er was ooit een commerciële podcast van bla bla en de nerds (sorry man ik ben je naam vergeten)... waarin iemand van de buiten de tweakers redactie podcast ging opnemen met sponsoren - na enige ophef heeft tweakers toen gezorgd dat het duideleijker werd wanneer iets commercieel of wanneer iets redactioneel geplaatst werd... immer als de redactie zich er niet tegenaan mag bemoeien kunnen wij als lezer er vanuit gaan dat de kwaliteit lager zal zijn (ja lieve redactie dat is een soort van compliment }:O )

Die lijn is hier duidelijk weer overschreden en dat is ronduit jammer...

Ik vraag me af of er customCSS te schrijven is die reageert op magpie in de titel of als auteur en de boel dan gewoon verwijdert, [display:none] (al vrees ik dan wel weer dat tweakers dan wel gaat klagen over het blokkeren van reclames).
De tekst is overduidelijk door een vertaalmachine gegaan zonder enige moderatie.
Slecht Nederlands en rare vertalingen zoals "kabelsalade"....
Ook rare zinsopbouw en woordvolgordes.
Wel lekker goedkoop.
Ligt het aan mij of is een fotootje van wat kabelsalade niet echt een goed startpunt voor beginners :?
Ik zou denken dat je dan op zijn minst wat code ziet en een beschrijving hoe je dit aan sluit.
Voor de ISS liefhebbers die dit te ingewikkeld vinden, ik heb mijn Lego ISS voorzien van de lichtjes van light my brick, en deze aangesloten op een Alexa powerbrick. Via een eenvoudige API licht het ISS nu iedere keer op als het echte over mijn huis passeert.
Heel leuk, vooral de whack a mole. Maar ligt het nu aan mij of staan er geen (of link naar) bouwinstructies bij?
Inderdaad, alleen bij het tweede project een link naar de github.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.