Benodigdheden
Het volledige project is op Hackster.io te vinden.
- Raspberry Pi 1B, 2B, 3B of 4B
- Waveshare 2.7″ E-Paper HAT (ook verkrijgbaar bij o.a. TinyTronics en SOS Solutions voor 20 tot 25 euro)
- Optioneel: Protostax-behuizing
Wil je graag het traject van het ISS volgen? Alles wat je nodig hebt, is een Raspberry Pi, een e-paperscherm, een behuizing en een beetje Python-code. Sridhar Rajagopal ontwikkelde deze ISS-tracker. Hij is een software-ingenieur die hardwarehacker en ondernemer is geworden. Hij is de oprichter van Upbeat Labs en de bedenker van ProtoStax, een stapelbaar, modulair en uitbreidbaar behuizingssysteem dat speciaal voor de wensen van makers is ontworpen.
Op een zonnige avond stond Sridhar Rajagopal op zijn balkon. De perfecte omstandigheden stelden de in Californië gevestigde amateurastronoom in staat om het internationale ruimtestation voorbij te zien komen. Toen werd het zaadje van een idee geplant. Hij had eerder al aan verschillende projecten gewerkt met een driekleurig e-paperscherm (ook wel elektronische inkt of e-ink genoemd). Zo’n scherm vond hij leuk vanwege de 'esthetiek en het lage stroomverbruik', en hij vond het een perfect project om het ISS met behulp van zo’n scherm te volgen.
“Na een beetje zoeken was ik in staat om een open api te vinden om de locatie van het ISS op een specifiek moment op te vragen”, legt Sridhar uit. “Ik wist ook dat ik me geen zorgen hoefde te maken over het feit dat de gegevens meerdere keren per seconde of zelfs per minuut zouden veranderen. Hoewel het ISS snel is (zestien banen om de aarde per dag!), zou dit nog steeds ruimschoots binnen de verversingsmogelijkheden van het e-paperscherm vallen.”
Locatie van het station
:strip_exif()/i/2005835214.jpeg?f=imagemedium)
Het duurt ongeveer drie seconden om het scherm
volledig te verversen, maar voor dit soort
projecten is dat snel genoeg.
Zijn ISS Tracker vraagt elke dertig seconden de locatie van het ISS op via de Open Notify API. Hij voegt dit gegevenspunt toe aan een lijst, zodat oudere gegevens beschikbaar blijven. “Op dit moment log ik de data niet in een bestand, maar deze functionaliteit zou heel makkelijk toe te voegen zijn”, zegt Sridhar. “Zodra ik de data aan de lijst heb toegevoegd, roep ik de methode 'drawISS' van mijn klasse 'Display' aan met de lijst met posities. Die geeft dan de wereldkaart en het traject en de huidige locatie van het ISS weer. De wereldkaart wordt weergegeven op een PIL-beeld en de locatie en het traject van het ISS op een ander PIL-beeld.”
Elke positie van de vorm breedtegraad/lengtegraad wordt afgebeeld op de ermee overeenkomende x- en y-coördinaten. De laatste positie in de rij (en dus de laatste positie van het ISS) wordt weergegeven als een icoontje van het ISS om de huidige positie weer te geven. “Elk dertigste gegevenspunt wordt weergegeven als een rechthoek, en elk ander gegevenspunt als een kleine cirkel”, voegt Sridhar toe. Van daaruit worden de afbeeldingen eenvoudigweg aan de methode 'display' van de e-paperbibliotheek doorgegeven: de ene afbeelding in het zwart, de andere in het rood.
Positieve feedback
In een oogopslag
- De kleine cirkels op het scherm geven de vorige baanpunten weer. Er zijn twee Raspberry Pi’s aan boord van het ISS!
- Sridhars vorige projecten waren een woordklok en een tafelmodel van een weerstation.
Geen wonder dat de reacties van vrienden, familie en de bredere makersgemeenschap uiterst positief waren, te beginnen bij Sridhars vrouw: “De eerste feedback was van mijn niet zo technologisch ingestelde vrouw. Ze hield van het idee om de locatie en het traject van het ISS op het e-paperscherm weer te geven, en ze gaf waardevolle input over de esthetiek van de datavisualisatie.”
Daarnaast vertelt hij ons dat andere makers suggesties voor verbeteringen hebben aangedragen. “JP, iemand uit de Hackster-gemeenschap, voegde informatie toe om van de Python-code een service te maken en die bij het opstarten van de Raspberry Pi te laten starten. Ik heb hem zijn veranderingen aan mijn GitHub-repository laten bijdragen — ik was enthousiast over de betrokkenheid van de community!”
Sridhar huisveste het geheel in een veelzijdige, transparante ProtoStax-behuizing die hij zelf ontworpen had. Het eindresultaat is een elegante manier om de huidige positie en het traject van het ISS te laten zien, terwijl het ruimtestation met een snelheid van 7,6 km/s om de aarde draait. Waarom zou je niet eens proberen je eigen scherm te maken, zodat je weet wanneer je moet uitkijken naar het ruimtestation dat door de nachtelijke hemel zweeft? Het is echt een geweldig zicht.
:strip_exif()/i/2005835216.jpeg?f=imagenormal)
:strip_exif()/i/2005835218.jpeg?f=imagenormal)