Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Garmin epix Pro Gen2 Review

Het beste sporthorloge tot nu toe?

31-05-2023 • 14:00

139

Singlepage-opmaak

Hartslagmeter en gps-registratie

De fēnix 7 Pro en epix Pro zijn de eerste horloges die gebruikmaken van de nieuwe Elevate Gen 5 optische hartslagmeter. De verbeteringen zijn hierbij zowel hardware- als softwarematig als we Garmin mogen geloven. De nieuwe optische hartslagmeter heeft nog steeds vier optische sensors, maar heeft nu zes in plaats van twee ledclusters. Die leds lijken dynamisch ingezet te worden, waarbij ze individueel kunnen variëren in intensiteit. Door extra leds toe te voegen is Garmin naar eigen zeggen in staat om altijd een optimaal lichtpad door de huid te realiseren, wat samen met verbeterde signaalverwerking moet leiden tot nauwkeurigere hartslagdata.

Garmin Epix Gen2 met Elevate V4 sensor en Epix Pro Gen2 met Elevate V5 sensor
Garmin epix Gen2 met Elevate V4-sensor en epix Pro Gen2 met Elevate V5-sensor

Wat opvalt als we de Gen 4- en Gen 5-sensors naast elkaar bekijken, is niet alleen dat de nieuwe sensor meer leds heeft, maar ook dat er rond de sensors en leds nu vier glimmende, metaalkleurige vlakjes zitten. Een weerstandmeting bevestigt dat deze vlakken van geleidend metaal zijn, mogelijk met als doel om met deze sensor ecg-metingen uit te kunnen voeren. Vooralsnog is ecg-meting echter niet beschikbaar op de fēnix Pro- en epix Pro-modellen, dus dat is puur speculatie van mijn kant.

Grote vraag is natuurlijk of die nieuwe sensor in de praktijk echt beter is. De Elevate V4-sensor bleek in de praktijk goed tot zeer goed, waarbij eigenlijk alleen de optische hartslagmeter van recente Apple-watches het in sommige omstandigheden nóg beter deden. Op basis van alle work-outs die ik in de afgelopen maand tegelijk met de epix Pro en de oude epix heb gedaan, kan ik niet concluderen dat de nieuwe V5-sensor altijd (significant) beter presteert. Daarbij moet ik wel gelijk een paar disclaimers plaatsen. Ten eerste is de werking van optische hartslagmeters afhankelijk van de gebruiker; huidskleur, beharing en vetpercentage spelen allemaal een rol. Hartslagmeters die bij de ene persoon goed werken, kunnen het bij een ander een stuk minder goed doen en visa versa. Bovendien geldt dat de manier waarop je het horloge draagt, sterk van invloed is, zeker bij activiteiten waarbij je armen veel en schokkerig bewegen.

Voor optimaal resultaat is het belangrijk een horloge bóven het polsgewricht en goed strak aangetrokken te dragen, zodat het zo min mogelijk beweegt ten opzichte van je arm. Punt dat hierbij meespeelt, is het gewicht van het horloge. Zwaardere horloges zullen door hun massatraagheid altijd wat meer bewegen dan lichtere modellen, wat de nauwkeurigheid van de meting beïnvloedt. Dat de epix Pro 51mm bijna 20g zwaarder is dan de epix Gen2, is hierbij dus geen voordeel. Een laatste punt betreft de algoritmes die de sensordata verwerken. Bij de overgang van Garmins Elevate V3 naar V4 merkte ik in eerste instantie dat horloges met V4-sensor bij mij niet altijd beter presteerden dan modellen met de oudere V3-sensor, maar na verschillende software-updates is de V4 inmiddels wél duidelijk beter. Mogelijk staan we nu aan het begin van eenzelfde traject, waarbij Garmin de algoritmes van de nieuwe Elevate V5-sensor nog verder kan optimaliseren.

Dat gezegd hebbende zag ik in mijn tests dat de nieuwe Elevate V5-hartslagmeter door de bank genomen iets nauwkeuriger is dan zijn voorganger, maar dat ook de epix Pro het spoor soms bijster is. Dat is vooral zo bij lastige activiteiten met veel schokken, zoals mountainbiken, maar soms ook zonder aanwijsbare reden onder makkelijkere omstandigheden. De grafieken hieronder tonen voorbeelden van diverse activiteiten, waarbij de epix Pro met de nieuwe V5-sensor in groen en een Garmin HRM-dual ecg-borstband in zwart te zien zijn. Die borstband kan gezien worden als referentiemeter, met een te verwaarlozen afwijking. Sommige grafieken bevatten ook data van de bestaande epix Gen2 met de V4-sensor, weergeven met een rode lijn.

Garmin Epix

Garmin Epix

Bovenstaande grafieken (klik voor groot) laten een lange rit op de racefiets zien, waarbij de groene lijn van de epix Pro de zwarte lijn van de referentie-ecg-borstband goed lijkt te volgen. Bekijken we het laatste deel van de rit ingezoomd (tweede grafiek), dan zien we dat de optische sensor soms de draad even kwijt raakt en dat de hartslagregistratie ook iets in tijd achter de borstband aanloopt.

Garmin Epix

Garmin Epix

Het tweede voorbeeld hierboven betreft een gravelrit over zowel verhard als onverhard terrein. Weer geldt dat de epix Pro de referentieborstband doorgaans goed weet te volgen, maar dat het horloge bij tempoblokken over ruwer terrein moeite heeft om de juiste hartslag te vinden. Dit geldt ook voor de bestaande Garmin epix met de oude V4-hartslagmeter, weergegeven in rood.

Garmin Epix

Garmin Epix

Het laatste voorbeeld is een van de lastigste scenario's voor optische hartslagmeters: mountainbiken over ruwer terrein. Omdat je pols hierbij hevig schokt, is het lastig om de hartslag te vinden, zeker bij snelle verandering van die hartslag. Bovenstaand voorbeeld laat dat goed zien rond 1h17m. Op dat moment versnelde ik na een stuk rustiger gereden te hebben, iets waarmee zowel de oude epix als de nieuwe epix Pro het erg lastig had.

Gps-registratie

Over de kwaliteit van de gps-registratie van de epix Pro kan ik heel kort zijn: deze is nagenoeg perfect. Dankzij toevoeging van multiband-gnss, waarbij naast de L1- ook de L5-band van het gps wordt gebruikt, neemt de nauwkeurigheid toe, ook tussen bebouwing en onder dicht bladerdek, wat resulteert in een maximale afwijking van slechts enkele meters. Dit zagen we eerder ook al bij de eerste epix en de Forerunner 965, die beide multiband-gnss ondersteunen. Net als die horloges kunnen de fēnix Pro en epix Pro gebruikmaken van Garmins SatIQ, waarbij het horloge automatisch schakelt tussen multiband- en singleband-gps, naar gelang de noodzaak om het minder energiezuinige multiband te gebruiken. Het resultaat is een zeer hoge nauwkeurigheid én een zeer goede accuduur. In de praktijk lag het gemiddelde accugebruik tijdens onze outdooractiviteit tussen 1,9 en 2,4 procentpunt per uur bij gebruik van SatIQ met registratie-intervallen van één seconde. Dat is het beste dat we tot nu toe bij een sporthorloge gezien hebben.

Het bovenstaande voorbeeld toont een hardloopsessie door het centrum van Rotterdam, dat door zijn hoogbouw uitdagend is voor correcte positiebepaling. Zowel de epix Pro als de epix doet het hier erg goed, waarbij eigenlijk alleen opvalt dat de nieuwe epix Pro beter in staat is om het pad door de tunnel onder het Centraal Station te volgen, iets waarbij veel horloges de mist in gaan.