Eén week is te weinig om een complex horloge als de Garmin epix volledig te testen. Binnenkort komen we dan ook in een uitgebreide round-up met meer smartwatches op dit nieuwe topmodel van Garmin terug met ons definitieve oordeel. Wel kunnen we na een week een goede eerste indruk geven.
De door ons geteste epix Sapphire is een fraai klokje met een stoer, maar niet overdreven uiterlijk. Het oledbeelscherm is een grote stap vooruit ten opzichte van de transflectieve memory-in-pixelschermen die Garmin bij zijn andere high-end sporthorloges gebruikt. Nadeel van het oledscherm is dat het meer energie vreet. Toch weet de epix het met het scherm in always-on-modus ruim vijf dagen vol te houden, wat voor de meesten meer dan voldoende zal zijn. Wil je veel meer accuduur, dan is er de fēnix 7, die wat functionaliteit betreft identiek is, maar wel een zuiniger transflectief scherm heeft.
Over de functionaliteit van de epix kunnen we kort zijn; voor sport- en gezondheidsregistratie is het een van de beste horloges die je nu kunt kopen. De epix meet veel, levert uitgebreide inzichten en biedt zeer nauwkeurige gps-registratie. De ingebouwde optische hartslagmeter functioneert goed, maar is wat ons betreft geen (grote) stap vooruit ten opzichte van eerdere Garmin-horloges. Wil je de best mogelijke hartslagregistratie, dan blijf je aangewezen op een losse ecg-borstband, die je door middel van Ant+ of Bluetooth Smart met het horloge kunt koppelen.
De toevoeging van een touchscreen op een high-end sporthorloge zal niet iedereen aanstaan, touchscreens zijn immers gevoelig voor onbedoelde aanrakingen en presteren bovendien slecht als ze nat zijn. Je bent echter vrij om het touchscreen uit te schakelen en tijdens de meeste sportactiviteiten is het aanraakscherm standaard buiten gebruik gesteld. Voor dagelijks gebruik vinden wij de toevoeging wel van enige waarde, zelfs als je de knopbediening van Garmin gewend bent, is navigatie met het touchscreen gemakkelijker én sneller.
Als we na een week gebruik zoeken naar nadelen van de epix, dan is het enige punt waar we op uitkomen, de prijs. De door ons geteste epix Sapphire kost 999 euro en dat is hoe je het ook wendt of keert, een smak geld. Gaat het je puur om de functionaliteit van het horloge, dan koop je met een Forerunner 745 of Forerunner 945 voor minder dan de helft een klokje dat 95 procent van de functionaliteit van de nieuwe fēnix 7- en epix-modellen biedt, maar uiteraard wel in een minder premiumbehuizing en met een minder goede accuduur.