Historie:
• 20220717 - Initiële review
• 20220725 - Foto + polsomtrek, met dank aan tip twowheeler
• 20220731 - Foto + batterijverbruik tijdens kaartweergave
• 20220824 - Kleine update bij de afsluiting
[rant]
Noot vooraf aangaande de moderaties van reviews. Ik en verschillende andere Tweakers steken veel tijd en moeite in het schrijven van leuke, informatieve, interessante en goede reviews, zodat jij, de lezer, waardevolle informatie over het gereviewde product ontvangt. Informatieve, uitgebreide reviews met een +0 of +1 modereren werkt uiterst demotiverend. Ik steek meerdere uren in het schrijven van een review, ik krijg er niet voor betaald. Meestal doe ik het met plezier, maar om vervolgens te zien dat mijn review met een +0 of +1 wordt gemodereerd dan houdt de lol wel op.
Weet je reviews (of reacties onder artikelen) niet op waarde te schatten, modereer dan niet en/of vraag een admin om je modstatus te deactiveren. In ieder geval mijn dank is groot.
[/rant]
Bron
Inleiding
Het is inmiddels weer een tijdje terug dat ik mijn laatste review publiceerde. Druk op werk, druk privé, en daardoor deze hobby op een lager pitje gezet. Achter de schermen wel rustig doorgewerkt aan verschillende reviews. Inmiddels is het weer wat rustiger, dus door met de hele lading reviews die ik nog wil schrijven. Dit is de eerste, degene waar ik de meeste zin in had om te schrijven. Veel leesplezier gewenst en dank voor het lezen!
Inmiddels was ik alweer enige tijd op zoek naar een opvolger voor mijn Samsung Galaxy Watch, nadat deze mijn verschillende Fitbits had opgevolgd. Ik zat al geruime tijd naar de Fenix 6X te loeren toen de
renders van de Fenix 7-serie uitkwamen, en het horloge later ook werd
aangekondigd/uitgebracht.
Door de aankondiging van de Epix 2 overwoog ik deze initieel ook nog ten opzichte van de Fenix 7, maar uiteindelijk was de keuze voor mij best eenvoudig. Ik wilde een mooie grote kast zoals de 7X heeft, en daar kan de Epix 2 niet aan tippen met het enkele formaat. Daarnaast ben ik huiverig voor een OLED-display waar volcontinu dezelfde watchface op wordt weergegeven, omdat ik verwacht dat dit op termijn wel inbrandt. Tot slot was de batterijlevensduur ook nog een punt, aangezien ik graag langer de bergen in trek en liever niet van stopcontact naar stopcontact leef.
Aangezien ik het horloge heb gekocht met het oog op vele jaren plezier besloot ik voor de Fenix 7X te gaan. De Garmin Fenix 7X, verder “Garmin”, is een luxe sporthorloge voor fanatieke sporters en mensen die graag outdoor-uitdagingen aangaan. Of voor iemand met geld te veel, die van gadgets houdt en graag meer aan zijn gezondheid gaat doen (ik dus).
De Garmin is robuust gebouwd, voorzien van een saffierglazen lens. De Garmin 7-serie is op het moment van schrijven echter nog slecht leverbaar; levertijden kunnen rustig richting de één à twee maanden gaan. In mijn geval duurde het circa twee maanden voordat ik mijn horloge kon ophalen bij de juwelier.
Initieel had ik mijn zinnen gezet op de Mineral BlueDLC titanium uitvoering van de 7X, maar uiteindelijk ben ik toch voor de Carbon Grey DLC titanium met Carbon Grey DLC vented titanium polsband gegaan. Sindsdien nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze!
Nieuw zijnde in het Garmin ecosysteem, begon mijn avontuur begin mei. Deze review zal ik proberen gaandeweg met nieuwe ervaringen en bevindingen bij te werken. Ik wens jullie veel leesplezier, en als je vragen hebt, stel ze gerust en ik doe mijn best je zo spoedig mogelijk te beantwoorden!
Specificaties
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De specificaties vind je uiteraard gewoon op
de website van Garmin zelf. Omdat het horloge zo uitgebreid is, zoveel functies en eigenschappen heeft zou het zonde zijn als ik hier een samenvatting van zou maken.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het uitpakken van het horloge was natuurlijk het leukste geweest om zelf te doen. Het horloge heb ik echter bij een juwelier gekocht, alwaar de Garmin tentoongesteld werd in de vitrine. De juwelier had hem dus al voor mij uitgepakt.
In de doos vind je, naast het horloge, ook een USB-A kabel voor het opladen en eventuele gegevensoverdracht met de computer, en in mijn geval nog een extra siliconen polsbandje. Dit extra siliconen polsbandje zit alleen bij de duurste Fenix-horloges.
Bron
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Dan uiteraard het belangrijkste: hoe is het horloge in het dagelijks gebruik. Zoals gezegd ben ik geen topsporter, kom ik nergens in de buurt en wil ik ook niet. Ik fiets dagelijks naar het werk en sinds ik de Garmin heb, ben ik hier meer een work-out van gaan maken en mezelf gaan uitdagen mijn persoonlijke records te verbeteren, wat inmiddels een verbetering van circa 5% van mijn rittijd heeft opgeleverd.
Terug naar het begin
Display
Online las ik meerdere reviews en posts dat het display van de Garmin Sapphire Solar edition vrij slecht leesbaar zou zijn of dat het op zijn minst veel moeite zou kosten. Dit zou komen doordat enerzijds het saffierglas donkerder is dan het Gorilla Glass van de non-Sapphire editie. Anderzijds zou het komen door het zonneglas wat achter de saffierglazen lens ligt.
Zelf vind ik het display prima afleesbaar, al helemaal buitenshuis. Ik had ook gelezen (een enkele opmerking van iemand) dat ie er zelfs buitenshuis moeite mee had, dat je het display precies in de juiste stand moet hebben om het te kunnen lezen. Zelf heb ik echter nog nooit deze problemen ervaren met de leesbaarheid van het display.
Het is hooguit door de door mij gekozen watchface dat sommige stukjes tekst miniatuur zijn, maar anders dan dat vind ik het scherm duidelijk, helder en prettig afleesbaar. Hoe zonniger, hoe makkelijker en beter af te lezen.
Zie verder ook
’dagelijks gebruik’
Notificaties
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Net als mijn oude Samsung Galaxy Watch, geeft ook de Garmin notificaties door. Meestal werkt het goed, maar het is me wel al meermaals opgevallen dat op een gegeven moment notificaties niet meer doorkomen. Waar dit probleem precies in zit, ben ik nog niet achter. De oplossing lijkt vooralsnog te zijn om mijn telefoon een keertje te herstarten. Het horloge herstarten lost het niet op, dus het probleem zal ongetwijfeld aan de zijde van de telefoon zitten.
Dagelijks gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Garmin is in het dagelijks gebruik prettig. Ik was er in korte tijd aan gewend geraakt. Het touchscreen heb ik vaak uitgeschakeld staan. Voor de Fenix 7 was er nog geen touchscreen op de Fenix-serie en bediende je het toestel geheel met de knoppen. Het touchscreen werkt goed, maar het gebruik van de knoppen is evenzo simpel.
De Garmin om mijn pols. Met dank aan Twowheeler voor de toevoeging: mijn polsomtrek is 21-22cm. Op deze foto aan de onderzijde, iets recht van het midden een van de eerste lichte beschadigingen te zien.
Tijdens het volgen van wandelroutes is het touchscreen wel een uitkomst, omdat het scrollen door de kaart kinderlijk eenvoudig gaat. Met de knoppen kan ik zoomen, en met mijn vinger kan ik vervolgens over het scherm scrollen.
In verschillende reviews had ik gelezen dat het touchscreen niet reageert onder de douche of tijdens regenbuien. Nou… één van de redenen dat ik het touchscreen uitschakel is, omdat ik menu’s ben tegengekomen wanneer ik sta te douchen, die ik handmatig nog altijd niet weet te vinden.
De Garmin registreert verder continu mijn hartslag, en indirect ook de ademhalingsfrequentie. Verder heb ik ingesteld staan dat mijn pulse ox de gehele dag door wordt gemeten, gewoon omdat het kan. Dit heeft wel impact op de batterijduur, maar de batterijduur vind ik al zeer goed, ietsje minder kan ik prima mee leven. Standaard is de instelling dat de pulse ox alleen tijdens de slaap wordt gemeten.
Met mijn dagelijkse gebruik, inclusief GPS voor mijn fiets- en wandeltochten, gaat de batterij circa twaalf tot veertien dagen mee. Dit haal ik echter nooit, aangezien ik na het fietsen, terwijl ik douche, het horloge vaak kort aan de lader heb hangen. Hierdoor heb ik nog nooit het horloge extra hoeven opladen. Tien tot vijftien minuten per dag laadt het horloge voldoende bij.
De Garmin meet veel, heel veel. Het verschilt per horlogeserie wat voor sensoren er aan boord zitten, en de Fenix-serie is de meest uitgebreide serie die Garmin heeft. Heel veel data waar ik ongetwijfeld nooit iets mee ga doen. Ik vind het leuk dat ik de data heb, ik vind de gedachte dat ik er iets mee kan doen ook erg interessant, en met sommige gegevens doe ik uiteraard ook wat.
Zo heb ik sinds de aanschaf van de Garmin mijn persoonlijk record voor het fietsen naar werk kunnen verbeteren, zie ik verbetering van mijn sectortijden, verbetering van mijn lichamelijke conditie (lagere hartslag bij zelfde inspanning, lagere rusthartslag) en verbetering van mijn algehele fietssnelheid. Veel van deze zaken kon ik ook doen met een mindere Garmin, of zelfs met mijn Samsung (behalve het gebruik van de externe hartslagsensor), maar het oog wil ook wat, en mijn portemonnee was er voldoende voor gevuld (en had ik hard voor gespaard).
Update 20220731
Afgelopen week een lekker stuk wezen wandelen. De laatste 10 kilometer (vanaf het moment dat ik de foto nam) heb ik het display voor de gein even op de kaart laten staan. Duurde ongeveer 2 uur voor ik mijn eindpunt had bereikt. Batterij is toen van 90% naar 75% afgenomen. Dus qua verbruik circa 15% in 2 uur tijd op kaartweergave. Normaliter is dit een stuk minder, maar even als test (ook als overgang naar het volgende hoofdstuk).
Leesbaarheid van het display zoals op een bewolkte, regenachtige dag te zien is. Achtergrondverlichting is hier niet actief.
Terug naar bovenBatterijduur
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals gezegd gaat de batterij met mijn gebruik circa 12 tot 14 dagen mee tussen ladingen. Dit haal ik echter nooit, doordat ik bijna dagelijks tussendoor ietsje bijlaad wanneer ik sta te douchen. Het horloge kan er prima tegen, maar toch douche ik zelden met het horloge.
Het bijladen van het horloge met bijgeleverde kabel gaat in circa een uur tijd 50% erbij (gemeten van 30% naar 80%).
Tijdens het wandelen, of welke activiteit je ook bezigt, is het aan te raden om het scherm niet continu op de kaart te hebben staan. Het bijwerken van het scherm met de kaart erop kost veel energie waardoor je bijna je batterij leeg ziet lopen. In mijn geval 15% in twee uur tijd, zoals ook in het
hoofdstuk hierboven aangegeven.
Terug naar bovenLED-lamp
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een opvallende eigenschap van specifiek de 7X is de ingebouwde ‘zaklamp’. Initieel, op de foto’s online vond ik het er wat goedkoop uitzien en vond ik het initieel een minder prettige oplossing, een oplossing voor een niet bestaand probleem. Toen ik de 7X eenmaal had vond ik het juist een verademing, ook vanwege dat ie een optie voor rood licht heeft.
Als ik ’s nachts in het donker even naar de keuken of badkamer strompel, gebruikte ik voorheen de helderheid van het scherm om de omgeving iets te verlichten zonder dat ik een Gestapo zoeklicht gebruikte. Sinds ik de Garmin heb gebruik ik het rode lampje. Het zit op een logischere positie dan wanneer ik het scherm als verlichting gebruikte.
Wat me wel is opgevallen, is dat eens in de zoveel tijd de instelling van de verlichting terug wijzigt naar de standaardinstelling, wit licht. Sinds de laatste firmwareversie lijkt dit probleem gelukkig verleden tijd.
Terug naar bovenGarmin Pay
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een leuke toevoeging welke sinds de 7-series standaard op elke uitvoering zit, is Garmin Pay. In mijn geval is het afhankelijk van of een winkelier creditcards accepteert. Mijn eigen bank ondersteunt namelijk (helaas) geen Garmin Pay. Het is voor mij niet een reden om van bank over te stappen, omdat ik mijn pinpas meestal toch wel bij me heb (in mijn portemonnee met mijn legitimatiebewijs).
Wel vind ik het gebrek aan ondersteuning door mijn bank jammer. Die paar keren dat het werkt is het eigenlijk best makkelijk, al helemaal als je bijvoorbeeld een keer je portemonnee bent vergeten. Zelf doe ik niet aan hardlopen vanwege slechte knieën, maar ik kan mij ook inbeelden dat een hardloper liever geen portemonnee bij zich draagt. Dan is Garmin Pay ondersteuning wel handig.
Een overzicht van banken die deelnemen aan Garmin Pay vind je
hier
Garmin Connect
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De app van Garmin Connect werkt fijn en het dashboard geeft een mooi overzicht van je dag. Het overzicht in de app is naar wens af te stemmen. De challenges ben ik ook blij mee. Toen ik nog een Fitbit had, deed ik altijd mijn best de verschillende badges te halen, evenals de lifetime badges. Bij Samsung miste ik dit nogal.
Bij Garmin zijn er weer badges te verdienen, en zijn er maandelijks en per kwartaal bepaalde badges te verdienen. Wat ik wel jammer vind, is dat je je specifiek moet aanmelden/registreren voor de maandelijkse en kwartaalbadges, en dat je ze niet automatisch krijgt als je eraan hebt voldaan.
Ook vind ik het fijn dat je in Garmin Connect (kan ook via de website overigens!) je historische prestaties kan terugkijken. Zo kun je per dag kijken, je kan er ook voor kiezen een overzicht per 7 dagen, per 4 weken of per jaar bij te pakken. Deze laatste is voor mij nu nog te hoog gegrepen, omdat ik de Garmin nog niet zo lang heb, maar wellicht op termijn!
Accessoires
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Garmin gebruik ik met verschillende accessoires ter aanvulling. De sensoren en horlogebandjes zijn allen originele producten, de beschermingsproducten komen el cheapo van ome Ali. Van de sensoren en horlogebandjes volgen nog op een later moment wat uitgebreidere reviews, en zal ik hieronder linken/updaten.
Sensoren
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Voor de Garmin zijn er veel verschillende sensoren beschikbaar. Zelf gebruik ik een externe hartslagsensor, de Polar H10, een temperatuursensor, de Garmin Tempe, een cadans en snelheidssensor, de Garmin Cadans 2 en Speed 2, en een radar/achterlicht, de Garmin Varia RTL515. Ook heb ik de Garmin Index S2 weegschaal in gebruik.
Qua externe hartslagsensor heb ik dus de Polar H10 in gebruik. Garmin heeft zelf verschillende opties, maar de duurdere HRM-Pro heeft geen verwisselbare band, wat ik qua duurzaamheid een sterk minpunt vind. Over de Polar H10 volgt ook nog een (korte) review. Voor een uitgebreide review kun je
deze van DCRainmaker lezen.
Verder heb ik qua sensoren dus de Garmin Speed Sensor 2 en Garmin Cadans Sensor 2 op de fiets gemonteerd. Ook hiervan volgt nog een (korte) review. Ook de Garmin Tempe, welke aan mijn fietstas zit bevestigd, krijgt een (korte) review.
Op het moment van schrijven van deze review heb ik nog net een Garmin Index S2 besteld, als toevoeging aan het assortiment. Ik houd van cijfers en statistieken. De betrouwbaarheid van vetpercentage etc. zal ongetwijfeld tegenvallen, maar biedt in dezelfde omstandigheden wellicht wel een goede indicatie. Als je het betrouwbaar wilt meten, dan kun je denk ik beter analoge metingen doen. Ook hiervan volgt op een later moment een wat uitgebreidere review.
Bescherming en overige accessoires
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Siliconen polsbandjes ben ik nooit fan van geweest. Reden hiervoor is dat ik snel en veel transpireer en door de siliconen polsbandjes (die niet ademen) ik vaak irritatieplekken op de huid kreeg. Sindsdien ben ik overgestapt op (originele) nylon en lederen polsbandjes waar ik vooralsnog nooit dergelijke klachten mee heb gehad. Ook voor de Fenix 7X heb ik, naast de titanium en siliconen band, nu ook de nylon en lederen band. De uitgebreidere reviews hiervan volgen op een later moment nog.
Ter bescherming heb ik, voor als ik de bergen in trek, een siliconen beschermhoesje voor de kast, besteld via ome Ali. Hoewel de bovenkant van de kast van titanium is gemaakt, ben ik er wel achter gekomen dat in een onachtzaam moment de behuizing best een (lichte) beschadiging kan oplopen. Daarom wat extra bescherming. Het is en blijft een dure gadget.
Daarnaast had ik ‘glazen’ screenprotectors besteld, wederom via ome Ali. Ook al is het saffierglas… wederom, het is en blijft een dure gadget. Ik heb liever dat de screenprotector stuk gaat dan dat ik een kras op het saffierglas krijg. Uiteindelijk vielen de geleverde screenprotectors wel enorm tegen en heb ik ze niet geplaatst. Enerzijds vanwege de dikte, anderzijds vanwege het feit dat het toch echt een stukje kunststof betrof, geen glas.
Duurzaamheid/repareerbaarheid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een tijd terug las ik onder een Tweakers review dat er een wens van de gebruikers/lezers is om ook iets te vinden van de repareerbaarheid van een product. Daarom heb ik besloten iets nieuws te proberen en waar mogelijk hier iets over te zeggen.
Repareerbaarheid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een punt waar ik dus naar wil kijken, waar mogelijk, is de repareerbaarheid van een product. Hierin kijk ik naar twee punten: reparatie door de fabrikant, en reparatie door de gebruiker/eigenaar.
Ik zal zeker niet elk product welke ik review uit elkaar gaan halen (hoewel het ter lering en vermaak leuk kan zijn), maar ik zal wel kijken of er bijvoorbeeld disassembly-guides beschikbaar zijn (zoals via de site van iFixit of YouTube) en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).
Ook hiervoor geldt: Mocht je op- of aanmerkingen hierop hebben, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via
een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!
Zelf
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het enige wat ik zelf wellicht ooit, buiten de garantie, zelf zou willen vervangen aan de Garmin is een nieuwe batterij. Op YouTube kwam ik een
disassembly video tegen van de Fenix 7S. Daarnaast stond er op iFixit verschillende instructies voor reparaties aan een Fenix 6X. Uitgaande van de
iFixit guide van de 6X, is het niet zoals met een mobiele telefoon, plug en play, maar komt er daadwerkelijk wat soldeerwerk bij kijken.
De verkrijgbaarheid van een nieuwe accu lijkt me verder ook vrij lastig. Op dit moment kon ik nog geen betrouwbare leveranciers vinden voor een nieuwe, originele accu. Namaak waren er wel een aantal, maar heb ik toch gemengde gevoelens bij. Ik weet niet of dit op termijn gaat verbeteren, maar anderzijds hoop ik er niet achter te hoeven komen op termijn zelf reparaties aan de Garmin te moeten doen.
Op het moment van schrijven acht ik de zelf repareerbaarheid van een Garmin Fenix 7X zeer klein/af te raden.
Door de fabrikant
Disclaimer: Onderstaand heb ik niet bij Garmin zelf geverifieerd. Het kan dus zijn dat hier info staat wat achteraf incorrect blijkt te zijn.
Online op fora en verschillende platforms heb ik vernomen dat de klantenservice van Garmin zeer goed en behulpzaam is. Wat het vaak wel is met horloges, als er een probleem mee is wordt het product binnen de garantie vaak kosteloos vervangen voor een nieuwe. Buiten de garantie krijg je vaak een refurbished apparaat, al dan niet met kleine meerkosten of korting op de aanschaf van een nieuw product.
Je krijgt je horloge dan dus niet gerepareerd terug. Hij wordt waarschijnlijk wel hersteld, maar gaat dan als refurbished model hun voorraad in.
Of het ook zo werkt op het moment dat je alleen de batterij vervangen wilt hebben, durf ik niet te zeggen. Ik kan me ergens best inbeelden dat dan wel daadwerkelijk alleen de batterij wordt vervangen, aangezien dat me een vrij kleine ingreep lijkt gezien de disassembly-video’s.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Garmin Fenix 7X is een stoer, robuust maar erg duur horloge. Voor mij is het overkill, maar ik ben blij met mijn aankoop. Ik had ongetwijfeld met minder uit de voeten gekund. Of het ’t voor jou waard is, dien je zelf te oordelen.
De Garmin kan heel veel gegevens bijhouden, meer dan dat ik nuttig zou kunnen verwerken. Voor sport- en gezondheidsregistratie is de Garmin denk ik min of meer het beste horloge wat er op de markt is, maar er zit dus wel een fors prijskaartje aan.
De batterij gaat zeer lang mee, mede afhankelijk van de instellingen en het gebruik, maar een week is zeer zeker en eigenlijk zonder moeite haalbaar. Het scherm is goed leesbaar en het horloge is goed te gebruiken zonder touchscreen. Het feit dat deze erop zit is een mooi extraatje.
Gaat het je om alleen de functionaliteiten, en niet om de looks, zou je kunnen overwegen voor een
Garmin Forerunner 955 te gaan. Is fors goedkoper, maar biedt nog steeds zeer uitgebreide functionaliteit.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Garmin Fenix 7X, stel ze gerust hieronder in de comments.
Heb je zelf ook een Garmin device en wil je via Garmin Connect vrienden worden? Je vindt me als PeacekeeperNL met dezelfde profielfoto als dat ik hier op Tweakers heb.
Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.