Garmin heeft dinsdag twee nieuwe topmodellen in zijn portfolio sporthorloges geïntroduceerd: de fēnix 7-serie en de epix Gen 2. Beide lijken sterk op elkaar, maar waar de fēnix 7-modellen gebruikmaken van een transflectief memory-in-pixelbeeldscherm, beschikt de epix Gen 2 over een oledscherm. De verbeteringen ten opzichte van de fēnix 6-serie uit 2019 zijn onder andere multiband-multi-gnss voor nauwkeurige positiebepaling, verbeterd solarglas voor sneller opladen met zonlicht, een nieuwe hartslagmeter, verbeterde finishtijdvoorspelling bij races en live weergave van je uithoudingsvermogen en energieniveau. Daarnaast zijn de nieuwe klokjes voorzien van een touchscreen, naast knopbediening.
Garmin epix Gen 2 Sapphire
In deze uitgebreide preview bespreken we de epix Gen 2 Sapphire Titanium, de duurste variant van de epix Gen 2. Hij krijgt een adviesprijs van 999 euro: heel veel geld voor een smartwatch. Krijg je daar ook heel veel horloge voor terug? Wij hebben de epix een week lang getest en delen onze ervaringen. De reden dat we dit artikel een preview noemen en geen review, is dat we in de beperkte testtijd niet alle functies goed hebben kunnen beoordelen. Daarom komen we binnenkort terug op de epix Gen 2 in een round-up met meer smartwatches.
De line-up van Garmin
Waar de meeste smartwatchfabrikanten hooguit een handjevol verschillende modellen voeren, is dat bij Garmin heel anders. De Amerikaanse fabrikant richtte zich tot een paar jaar terug vooral op actieve sporters en heeft daarvoor modelseries als de Forerunner, bedoeld voor hardlopers en fietsers, en de duurdere fēnix-modellen voor triatleten. In de afgelopen jaren zijn daaraan meer op lifestyle gerichte modelversies toegevoegd, zoals de Vivosmart, Vivomove en Venu, terwijl voor horlogeconnaisseurs ook de exclusieve Marq-serie in het leven is geroepen. Binnen die verschillende modelseries biedt Garmin bovendien een veelheid aan verschillende modellen aan.
Zo ook bij de vandaag geïntroduceerde fēnix 7 en de daarop gebaseerde epix Gen 2. Die nieuwe epix is in naam de opvolger van het eerste horloge, uit 2015, dat sportfuncties én navigatie samenvoegde. In de praktijk is de epix Gen 2 zowel uiterlijk als wat functionaliteit betreft een fēnix 7, maar dan met oledscherm. Garmin lijkt zelf nog niet helemaal te weten hoe het de epix Gen 2 wil noemen. Schrijfwijzen die wij tegenkomen op de website, in marketingmateriaal en in de Garmins eigen app zijn 'epix (Gen2)', 'EPIX' en 'epix'. Wij houden het in dit artikel op 'epix'.
De fēnix 7 komt beschikbaar in maar liefst acht verschillende varianten, waarbij we verschillende kleurversies niet meerekenen. Allereerst is er een ‘basis’-fēnix 7, die verkrijgbaar is in drie verschillende maten en met of zonder solarglas, waarmee het horloge met invallend zonlicht kan opladen. Vervolgens is er de Sapphire-versie met gehard saffiersolarglas en een titaniumbehuizing, die ook in drie maten beschikbaar is. Die Sapphire-versie is er bovendien in tal van kleuren en met verschillende polsbandjes, waarbij geldt dat een deel van de modellen alleen via juweliers verkocht wordt. Prijzen van de fēnix 7-modellen beginnen bij 699 euro en lopen door tot maar liefst 1199 euro.
Garmin fēnix 7-serie
Alle fēnixen hebben met elkaar gemeen dat ze over een transflectieve lcd beschikken. Dit schermtype weerkaatst invallend licht en wordt dus beter leesbaar naarmate er meer licht op valt, ideaal voor buitensport dus. Een ander voordeel is dat de schermen (vrijwel) geen energie gebruiken zolang de pixels niet geüpdatet worden, waardoor horloges met dit schermtype een always-on-scherm hebben en in de regel toch met gemak dagen werktijd uit één acculading halen. Nadelen zijn er ook. Zo is het beeld niet zo contrastrijk, zien kleuren er relatief flets uit en is de reactiesnelheid beperkt, wat transflectieve schermen minder fraai maakt dan bijvoorbeeld oleddisplays.
Fēnix 7 + oled = epix
Om die reden komt Garmin nu ook met de epix, een horloge dat gebruikmaakt van dezelfde basis als de fēnix 7-serie, maar voorzien is van een oledscherm dat er een stuk mooier uitziet en ook een aanzienlijk hogere resolutie heeft. Nadelen heeft het gebruik van een oledscherm uiteraard ook en die laten zich raden. In direct zonlicht is de afleesbaarheid minder goed en zeker in always-on-modus trekt het scherm een wissel op de accuduur.
Garmin epix
Waar de fēnix 7-modellen het volgens opgave van Garmin maximaal 37 dagen uithouden op een acculading, is dat bij de epix maximaal 5 dagen met alle smartwatchfuncties ingeschakeld en het scherm in alway-on-modus. Dat is nog steeds érg goed voor een klokje met een oledscherm en als je ervoor kiest om het scherm alleen in te schakelen als je het horloge met een raise-to-wake gebaar naar je gezicht toe draait, neemt de geclaimde accuduur toe tot 16 dagen.
Fēnix 7 versus epix
De fēnix-serie is het topmodel uit het reguliere aanbod van Garmin, gericht op performance athletes looking for the ultimate multisport watch, zoals Garmin het zelf omschrijft. Een horloge dat over alle sportfuncties beschikt die Garmin te bieden heeft dus, waaronder ondersteuning voor multisportactiviteiten zoals triatlons. Toch is het verschil in functionaliteit met de topmodellen uit de goedkopere Forerunner-serie beperkt. De Forerunner 745 (review) en Forerunner 945 bieden vrijwel alle functies die Garmin eerder met de fēnix 6-serie bood, maar dan voor een aanzienlijk lager bedrag. Sterker nog, de goedkopere modellen van de uitgaande fēnix 6-serie bieden geen muziekfunctionaliteit en hebben geen ingebouwde kaarten, terwijl eerder genoemde Forerunners die functionaliteit wél bieden.
Garmin fēnix 7
Een fēnix koop je dan ook niet alleen voor de functionaliteit, maar ook voor de looks en de bouwkwaliteit. De fēnix-horloges zien er stoerder uit dan hun Forerunner-tegenhangers en, zeker de modellen met een titaniumkast en saffierglas, kunnen in theorie beter tegen een stootje. Een fēnix is dus deels ook een statementhorloge. Garmin zorgt er nu met de introductie van de fēnix 7-series overigens voor dat alle modellen wél kaarten kunnen weergeven en over muziekfunctionaliteit beschikken, zodat ze in functionaliteit niet meer onderdoen voor de duurdere Forerunners.
Nieuwe en verbeterde functies
De (complete) lijst met vernieuwingen en verbeteringen ten opzichte van de Garmin fēnix 6-serie is als volgt:
Alle modellen beschikken over wifi, kunnen muziek weergeven en ondersteunen Garmin Pay.
Alle modellen kunnen (gratis downloadbare) kaarten downloaden via wifi of verbinding met de pc. Bij de Sapphire-modellen is de topografische kaart van Europa voorgeladen. Kaarten kunnen met de ingebouwde Map Manager direct gedownload worden, zonder tussenkomst van smartphone of pc.
Garmin Connect IQ-store op de horloges zelf, apps downloaden zonder tussenkomst van smartphone.
Naast bedieningsknoppen hebben de horloges nu ook een touchscreen.
De Sapphire-modellen beschikken over multiband-multi-gnss.
Verbeterde accuduur en toevoeging van nieuwe battery saver-modi.
Nieuwe Elevate V4-hartslagsensor met coating van glas in plaats van kunststof.
Nieuwe Up Ahead-functie toont komende waypoints op vooraf geplande routes.
Nieuwe Uithoudingsvermogen-functie laat live zien hoeveel energie je overhebt tijdens een activiteit.
Nieuwe Overzicht Gezondheid-functie, die in twee minuten een snapshot maakt van onder andere hartslag, bloedzuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie en hartritmevariabiliteit.
Nieuwe grafische weergave van de race predictor.
Automatisch detectie van hardlopen, wandelen en stilstaan tijdens work-outs.
Nieuwe work-outs voor kiteboarden, windsurfen en hiit.
Kleine tweaks aan de gebruikersinterface, onder andere met het oog op touchbediening.
Verbeterde efficiency van de solarschermen ten opzichte van de fēnix 6-serie.
Uiterlijk en versies
De Garmin fēnix 7 komt net als zijn voorganger beschikbaar in drie formaten: 42mm, 47mm en 51mm én met verschillende afwerkingen en mogelijkheden. De fēnix 7S heeft een 1,2"-beeldscherm met 240x240 pixels, de normale fēnix 7 heeft een 1,3"-scherm dat 260x260 pixels telt en de grote fēnix 7X heeft een beeldscherm met een diagonaal van maar liefst 1,4" en een resolutie van 280x280 pixels. De fēnix 7X heeft als enige model ook een ledzaklamp in de rand van de horlogekast ingebouwd. Met het scherm groeit de behuizing van de horloges mee. Daardoor is er ook meer ruimte voor een grotere accu, waardoor de accuduur met de grootte van de horloges oploopt.
Garmin epix Sapphire
Uiterlijk komen de fēnix 7 en epix grotendeels overeen. De horloges zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waarbij de Sapphire-versies een titaniumbehuizing hebben. De nieuwe klokjes lijken sterk op de fēnix 6-serie en zijn voorzien van dezelfde QuickFit-releasepolsbandjes. De belangrijkste verandering is dat de start-stopknop rechtsboven op het horloge nu geflankeerd wordt door opstaande randen, waardoor je hem minder makkelijk per abuis kunt indrukken.
Wat mogelijkheden betreft maakt Garmin onderscheid tussen vier versies van de fēnix 7:
fēnix 7;
fēnix 7 Solar;
fēnix 7 Sapphire Solar;
fēnix 7 Sapphire Solar-juweliersmodellen.
De standaard fēnix 7 heeft 16GB geheugen, beschikt over voorgeladen ski- en golfkaarten en kan gratis voorzien worden van kaartmateriaal van de hele wereld. Wifi, muziekondersteuning en Garmin Pay zijn ook allemaal beschikbaar op het basismodel.
De fēnix 7 Solar voegt daar 'power glass' aan toe, waarmee het horloge met invallend zonlicht kan op- of bijladen. Garmin zegt dit power glass verbeterd te hebben ten opzichte van de vorige versie, waardoor er meer energie opgevangen wordt. Daarnaast zijn de Solar-versies voorzien van een Physical Vapor Desposition-coating, die de behuizing krasvaster moet maken.
De fēnix 7 Sapphire-modellen beschikken over gehard saffierglas, dat nu voor het eerst ook in staat is om zonlicht op te vangen en in energie om te zetten. Alle Sapphire-varianten van de fēnix 7 zijn dus ook Solar-modellen. De fēnix 7 Sapphires hebben een titaniumafwerking met extra harde Diamond Like Carbon-coating, die een nog betere krasvastheid belooft. Daarnaast beschikken deze horloges over 32GB intern geheugen en zijn Topo Active-kaarten voor Europa voorgeladen. Je hoeft die dus niet zelf te installeren. Een ander technisch verschil is dat de Sapphire-modellen over mulitband-multi-gnss beschikken, wat de nauwkeurigheid van de positiebepaling ten goede moet komen. De reguliere fēnix 7- en fēnix 7 Solar-modellen missen deze functionaliteit dus.
Ten slotte zijn er zogenaamde juweliersmodellen van de fēnix 7 Sapphire, die alleen bij juwelierszaken te koop zullen zijn. Technisch zijn deze modellen identiek aan de andere fēnix 7 Sapphires, maar ze zijn verkrijgbaar in andere kleurstellingen, worden geleverd met een luxe leren of metalen polsband naast de normale siliconenband en krijgen een extra luxe verpakking.
De adviesprijzen van de verschillende fēnix 7-modellen lopen uiteen van 699 euro voor de reguliere fēnix 7S en fēnix 7 tot 999 euro voor de fēnix 7X Sapphire en zelfs 1199 voor de juweliersversie van datzelfde horloge.
Epix
De keuzemogelijkheden bij de epix zijn een stuk overzichtelijker. Dit horloge komt beschikbaar in twee smaken: de reguliere versie en de epix Sapphire. Beide modellen beschikken over een 1,3"-amoledscherm met een resolutie van 416x416 pixels en een maximale helderheid van 1000cd/m². Dat scherm ziet er in de praktijk véél mooier uit dan de memory-in-pixelschermen die wij kennen van andere Garmin-horloges en is wat looks betreft een grote stap vooruit. Ook met direct invallend zonlicht blijkt het scherm in de praktijk goed afleesbaar.
Wat functionaliteit betreft lijkt de standaardversie van de epix op de reguliere fēnix 7-modellen, wat wil zeggen dat het horloge 16GB geheugen heeft en wordt geleverd zonder kaartmateriaal, dat net als bij de fēnix 7 wél gratis te downloaden is. Ook muziekweergave en Garmin Pay worden standaard ondersteund.
De epix Sapphire voegt daar een scherm van saffierglas aan toe, maar in tegenstelling tot de fēnix 7-modellen met saffierglas biedt de epix geen Solar-functie om op te laden met zonlicht. De epix Sapphire heeft 32GB geheugen en voorgeladen kaarten van Europa. Daarnaast beschikt deze versie over multiband-multi-gnss, net als de saffierversies van de fēnix 7.
Sport- en smartwatchfuncties
De bediening van het horloge is dankzij de combinatie van knopbediening en het nieuwe touchscreen lekker intuïtief. Door vanaf de watchface omhoog of omlaag te vegen krijg je een 'Korte blik'-overzicht van verschillende functies. 'Korte blik' is hierbij een wat houterige vertaling van Quick Glance. Dit overzichtsmenu biedt door middel van een lijstweergave inzicht in onder andere gelopen stappen, beklommen trappen, minuten intensieve work-outs, verbruikte calorieën, hydratatie, hartslag, bodybattery, stress, SpO₂, slaap, laatste work-outs en totalen voor de afgelopen week. Door op individuele Quick Glances te tikken maak je ze fullscreen open en krijg je meer achterliggende informatie te zien. Het overzicht kan naar eigen wens aangepast worden door de Glances te herordenen of te verwijderen.
Een korte druk op de knop rechtsboven opent een menu met alle sportactiviteiten die het horloge ondersteunt. Met een korte druk op de knop linksboven wek je het scherm als het niet in always-on-modus gebruikt wordt. Houd je diezelfde knop lang ingedrukt, dan gaat hetbedieningsmenu open, waarin standaard Garmin Pay, muziek, vind mijn telefoon, bluetooth aan/uit, nachtstand, stopwatch, schermhelderheid, schermvergrendeling en locatiebepaling zijn ondergebracht. Ook de inhoud van dit menu kan naar eigen inzicht aangepast worden.
Voorbeelden van de interface en menu's van de Gemin epix
De knoppen links in het midden en linksonder dienen als omhoog- en omlaagtoets, functionaliteit die door de toevoeging van het touchscreen bij de fēnix 7 en epix ook met veegbewegingen over het scherm beschikbaar is. De knop rechtsonder ten slotte dient standaard als terugknop en biedt bij lang indrukken toegang tot alle instellingen van het horloge.
Garmin Connect
De nieuwe fēnix 7 en epix maken gebruik van hetzelfde platform als alle andere Garmin-horloges: Garmin Connect. We schreven hier al eerder over in onze review van de Garmin Forerunner 745. Connect is beschikbaar als smartphoneapp voor iOS en Android en als webportal. Binnen het connectplatform biedt Garmin een veelheid aan functies die als legoblokken ingezet worden bij verschillende modellen en modelseries, waarbij geldt dat duurdere horloges vaak meer functies bieden dan goedkopere en dat sommige functies alleen binnen specifieke modelseries beschikbaar zijn.
Garmin Connect-app - Homescreen en gezondheidsdata
Omdat de fēnix 7 en epix gebruikmaken van datzelfde platform, zijn functies als 24-uurshartslagmeting, een stappen- en trappenteller en uitgebreide ondersteuning voor de registratie van verschillende sporten ook onderdeel van de functionaliteit van dit horloge. De horloges kunnen daarnaast slaapduur en slaapfasen meten en berekenen na elke nacht een slaapscore. Continue stressmetingen en Garmins Body Battery,een indicator van het huidige energieniveau van de gebruiker, vinden we eveneens terug. Het horloge berekent daarnaast het calorieverbruik en kan continu SpO₂ (bloedzuurstofgehalte) en ademhalingsfrequentie meten. Al deze functies kunnen op het horloge zelf getoond worden, maar zijn ook beschikbaar in de Connect-app, waarmee je bovendien grafieken kunt zien om informatie over gezondheid, conditie en slaap over een langere periode te bekijken.
Garmin Connect-app - Horloge-instellingen
Nieuw is de mogelijkheid om de instellingen van het horloge in de Connect-app aan de passen, zodat je niet langer de verschillende (sub)menu's op het horloge zelf hoeft in te duiken om aanpassingen te doen. Deze mogelijkheid is in de praktijk vooral érg handig om de gegevensvelden van work-outs aan te passen, via de app gaat dit veel gemakkelijker dan op het horloge zelf.
Sportfuncties
Wat sportfuncties betreft hebben de fēnix 7 en epix alles aan boord wat Garmin al bood op andere horloges. Na een work-out zie je bijvoorbeeld wat het (an)aerobe effect van die work-out is geweest, geven de horloges informatie over de trainingsstatus van de gebruiker - een indicatie of de conditie af- of toeneemt - en krijg je informatie over de benodigde hersteltijd na de training.
Uitleg van Garmins nieuwe Uithoudingsvermogen-functies (Stamina)
Nieuw is de 'uithoudingsvermogen'-functie die tijdens het hardlopen of fietsen live weergeeft wat jouw energieniveau is en hoelang je het op het huidige tempo zult volhouden. Tijdens onze testperiode van één week konden we nog geen compleet beeld van deze functie krijgen, omdat het horloge gedurende een periode van ongeveer drie weken moet leren hoe jouw lichaam op belasting reageert. Naarmate de week vorderde, merkten we dat de voorspellingen steeds beter leken te kloppen, maar er is duidelijk meer tijd nodig om de software goed te trainen. Hier zullen we binnenkort in een round-up met meer horloges op terugkomen.
Uithoudingsvermogen-functies, zoals weergegeven tijdens een work-out en het post-work-outoverzicht zoals getoond op de Garmin epix
Garmin heeft bovendien specifieke profielen voor veel verschillende sporten. In tegenstelling tot bij andere merken verschillen sportprofielen niet alleen van naam, maar bieden ze echt verschillende functionaliteit. Zo detecteert het 'kracht'-profiel automatisch hoeveel herhalingen je uitvoert en herkent het horloge op basis van de beweging van je arm zelfs vrij goed wélke oefening je uitvoert. Ook is er bijvoorbeeld specifieke ondersteuning voor hiit-trainingen, waarbij je kunt kiezen voor emom-, amrap- en tabatawork-outs, elk met hun eigen timers en weergave van sets.
Garmin Connect-app - Work-outinformatie
Een andere nieuwe functie is Health Snapshot, dat we voor het eerst zagen bij de Venu 2. Het horloge kan in elk geval continu hartslag, stress, SpO₂ en ademhalingssnelheid meten, maar de waarden daarvan verschillen uiteraard gedurende de dag, afhankelijk van jouw activiteit. Health Snapshot biedt de mogelijkheid om, idealiter elke dag op hetzelfde tijdstip, twee minuten rust te houden en gedurende die periode een 'snapshot' te maken waarbij deze vier gezondheidsindicatoren nauwkeurig en op een van dag tot dag vergelijkbare manier worden gemeten.
Ontbrekende functies
Er zijn ook een paar functies die de nieuwe fēnix 7- en epix-modellen niét meekrijgen. De LTE-functionaliteit van de Forerunner 945 LTE, die vorig jaar op de markt kwam en waarmee je ook zonder telefoon in geval van nood hulpdiensten kunt inroepen, is afwezig. Ook de voicefuncties die Garmin pas heeft geïntroduceerd met de Venu 2 Plus, vinden we niet terug bij de fēnix 7 en epix. Volgens de geruchtenmolen van de afgelopen weken zouden de nieuwe horloges ook een ecg-functie krijgen, maar dat blijkt niet het geval.
Muziek en draadloos betalen
De smartwatchfuncties van Garmin-horloges zijn beperkt, maar wat Garmin biedt, werkt wel érg goed. Notificaties ontvangen en door middel van snelkeuzes reageren op tekstberichten zijn mogelijk. Ook agenda- en weerinformatie zijn standaard beschikbaar. De fēnix 7 en epix kunnen bovendien muziek opslaan en via bluetooth afspelen. Dat kunnen zowel eigen mp3-bestanden zijn als playlists van Spotify, die je voor offline gebruik naar het horloge kunt kopiëren via wifi. Dat laatste is wat ons betreft een groot voordeel. Spotify is met afstand de populairste muziekdienst in Nederland en België en dat Garmin het mogelijk maakt om snel complete playlists via wifi naar de horloges te kopiëren, maakt het heel eenvoudig om muziek af te spelen tijdens het sporten. Betalen via NFC is ook mogelijk als je bankiert bij ABN AMRO of Rabobank, of een ICS Mastercard hebt. Via Garmins eigen ConnectIQ-appwinkel kunnen meer apps gedownload worden, maar het gros hiervan zijn aan sport gerelateerde apps.
Privacy
Met een Garmin-horloge maak je normaal gesproken via de Garmin Connect-app voor iOS of Android verbinding met de servers van Garmin in Duitsland, waarop alle informatie voor inwoners van de EU wordt opgeslagen. Je geeft Garmin hierbij toestemming om jouw data op te slaan en te analyseren. Data wordt niet met derde partijen gedeeld, tenzij je hier zelf expliciet toestemming voor geeft door Connect te koppelen met andere diensten, zoals Strava, Training Peaks en MyFitnesspal. Het complete privacybeleid van Garmin is hier te lezen.
Wil je niet dat jouw data op servers van Garmin terechtkomt, dan kan dat ook. Bij de ingebruikname van een Garmin-horloge kun je er ook voor kiezen om deze als standalone te laten werken. Je mist dan uiteraard een aantal mogelijkheden, waaronder Garmin Pay, muziekweergave via onlinediensten als Spotify, het uploaden van sportactiviteiten naar diensten als Strava en automatische software-updates. Wel is het mogelijk om horloges die in standalonemodus werken, via een kabel met de pc te verbinden om zo muziekbestanden over te zetten, activiteiten van het horloge te downloaden en software-updates uit te voeren.
In het geval van de epix die wij hebben getest, is het gros van de functionaliteit van het horloge ook bij standalonegebruik beschikbaar. Het horloge houdt hartslag, SpO₂, stappen, slaap, trainingsstatus, persoonlijke records, VO₂max en bodybattery ook keurig bij zonder dat daarvoor koppeling met de cloud nodig is. Wel ben je met alleen weergave op het scherm van het horloge beperkt in het analyseren van langetermijntrends. Dat gaat met de smartphone en het webportal uiteraard een stuk gemakkelijker.
Multiband-gnss
Een nieuwe feature bij de Sapphire-versies van de fēnix 7 en epix is ondersteuning voor multiband-gnss voor postitiebepaling, niet te verwarren met multi-gnss. Multi-gnss geeft aan dat een apparaat ondersteuning biedt voor verschillende global navigation satellite systems, meestal het Amerikaanse GPS, het Europese Galileo en het Russische Glonass. Apparaten met ondersteuning voor multi-gnss kunnen signalen van satellieten van twee of in sommige gevallen drie verschillende systemen tegelijk opvangen om zo nauwkeurigere plaatsbepaling mogelijk te maken. Meer satellieten betekent immers meer data om mee te werken. Multi-gnss is inmiddels ingeburgerd en wordt sinds een aantal jaren door de meeste smartwatches ondersteund.
Multiband-gnss is een nieuwere technologie, waarbij de ontvanger verschillende signalen van GPS- en/of Galieo-satellieten opvangt. GPS-satellieten zenden signalen op verschillende frequenties uit, waarbij de L1-band tot nu toe gebruikt werd voor commerciële toepassingen en de L2-band gereserveerd is voor militaire doeleinden. Nieuwere satellieten, die sinds 2009 gelanceerd worden, zenden ook uit op de publiek beschikbare L5-band. Ook Galileo heeft twee publiek beschikbare frequenties: E1 en E5. Door met een ontvanger gelijktijdig naar beide banden te luisteren, kan de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling verder verbeterd worden. De nieuwe Garmin fēnix 7 Sapphire en epix Sapphire combineren beide technieken; multiband- en multi-gnss worden tegelijk ingezet om op die manier de best mogelijke plaatsbepaling mogelijk te maken.
Multiband-gnss moet overigens handmatig ingeschakeld worden. Reden dat Garmin deze functie niet automatisch activeert, is dat het een negatieve impact heeft op het stroomverbruik van de horloges, ten opzichte van alleen GPS-ontvangst zou de accuduur volgens Garmin met de helft afnemen als multiband- multi-gnss gebruikt wordt. Meer hierover op de volgende pagina.
Kwaliteit van locatieregistratie
We waren uiteraard benieuwd welke invloed het gebruik van multiband-multi-gnss heeft op de kwaliteit van de locatieregistratie tijdens sportactiviteiten. Net als alle andere Garmin-horloges logt de epix zijn locatie tijdens activiteiten standaard 'smart', wat betekent dat het interval wisselt en afhankelijk is van de snelheid waarmee je beweegt. Voor optimale nauwkeurigheid kun je het registratie-interval beter instellen op 'elke seconde'. Wat grootte van de databestanden en accuduur betreft maakt dat weinig uit.
Gps-registratie tijdens een wandeling in een open gebied met alleen laagbouw. Garmin epix (groen), fēnix 6X (rood) en Forerunner 945 (paars). Klik voor grote weergave.
We hebben diverse keren gewandeld, gefietst en hardgelopen met het horloge. Het eerst wat opvalt, is dat de epix enorm snel een locatiefix heeft. Waar de meeste horloges, ook met assisted gps, vaak tot een halve minuut nodig hebben om een gps-fix te krijgen, is dit bij de epix secondenwerk. Wat verder opvalt, is dat de registratie bij gebruik van multiband-multi-gnss inderdaad zeer nauwkeurig is. Bij een wandeling door een relatief open gebied zoals hierboven te zien is, is de epix (groen) tot op een paar meter nauwkeurig en laat het apparaat bovendien geen vreemde uitschieters zien. De epix registreert de gelopen route nauwkeuriger dan de fēnix 6X (rood) en Forerunner 945 (paars) die we ook hebben gebruikt tijdens deze wandeling, al zijn de verschillen beperkt.
Ook bij een run door hetzelfde gebied met laagbouw zien we dat de epix (groen)de daadwerkelijk gelopen route het beste weet te vinden, gevolgd door de Forerunner 945 (paars) en fēnix 6X (rood).
Gps-registratie van een hardloopsessie door Rotterdam met de Garmin epix in groen, Garmin fēnix 6X in rood en Apple Watch Series 7 in blauw. De nauwkeurigheid van de epix is zeer goed. Klik voor grote weergave.
Om de epix onder moeilijkere omstandigheden te testen, hebben we een rondje door het centrum van Rotterdam gerend, waarbij we onder meer tussen de hoogbouw bij het Weena en het Centraal Station liepen, een punt waar sporthorloges vaak de mist ingaan. We vergeleken de epix (in groen) hierbij met de Garmin fēnix 6X Sapphire (in rood) in multi-gnss-modus en de Apple Watch Series 7 (in blauw).
Uitsnede van dezelfde gps-registratie als hierboven, ingezoomd op het deel met veel hoogbouw rond het Weena en de tunnel onder het Centraal Station. De epix weet als enige van de drie horloges precies weer te geven hoe we gelopen hebben.
Uitsnede van dezelfde gps-registratie als hierboven, ingezoomd op het deel met veel hoogbouw rond het Weena en de tunnel onder het Centraal Station. De epix weet zich dankzij multband-multi-gnss goed staande te houden tussen de hoge gebouwen. Ook de Apple Watch Series 7 doet het in deze test erg goed. Klik voor grote weergave.
Ook tussen de hoogbouw aan het Weena doet de epix het heel goed, het best van alle sporthorloges die we tot nu toe getest hebben. Op alle 'moeilijke' punten geeft het horloge correct aan waar we hebben gelopen, met vrijwel geen rare uitschieters. Ook de Apple Watch Series 7 doet het vrij goed, vooral doordat hij wat middeling op de data lijkt toe te passen, wat wel als gevolg heeft dat alle bochten kunstmatig afgerond worden. Duidelijk is ook te zien dat de Garmin fēnix 6X het van de drie horloges het moeilijkst heeft tussen de hoogbouw.
Betere tempoweergave
Een bijkomend voordeel van de nauwkeurige locatieregistratie van de epix is dat ook de tempoberekening van het horloge hierdoor een stuk nauwkeuriger lijkt te worden. Wie op tempo loopt, weet dat dit tussen hoogbouw of onder bomen lastig kan zijn. Het tempo dat het horloge weergeeft, kan immers erg fluctueren door wisselende gps-ontvangst, ook als dit in de praktijk niet zo is.
Door nauwkeurige locatieregistratie geeft de epix ook de snelheid of het tempo nauwkeurig weer tijdens een activiteit.
Vergelijken we de gemeten snelheid, en dus het tempo, van de hardloopsessie door Rotterdam, dan zien we dat de groene lijn van de epix veel gelijkmatiger is dan de rode lijn van de fēnix 6X, waardoor het veel makkelijker is om je te laten leiden door het tempo dat het horloge aangeeft.
Accuduur
Een van de verbeteringen van de fēnix 7-modellen ten opzichte van de 6-serie is de toegenomen accuduur. De fēnix 7S, 7 en 7X houden het volgens Garmin tot respectievelijk 11, 18 en 28 dagen uit in smartwatchmodus, dus met bluetoothverbinding met de telefoon en notificatieweergave ingeschakeld. Als we van Garmins data uitgaan, houden de Solarversie van diezelfde horloges het zelfs 14, 22 of 37 dagen vol, mits het horloge minimaal 3 uur per dag 50.000 lux opvangt.
Garmin epix-accu-instellingen
De door ons geteste epix Sapphire laat minder indrukwekkende stats zien. In smartwatchmodus met het scherm op always-on houdt het horloge het volgens opgave 5 dagen vol. Schakel je het scherm alleen in door je pols met een raise-to-wake gebaar naar je gezicht te draaien, dan neemt dat volgens Garmin toe tot maximaal 16 dagen. Dat klinkt dus weinig indrukwekkend, maar is nog altijd beduidend meer dan wat andere smartwatches met oledschermen laten zien.
Onze ervaring is dat de opgave van Garmin in de praktijk redelijk lijkt te kloppen. Garmin haalt overigens wel een paar trucjes uit om deze relatief lange accuduur mogelijk te maken. Ten eerste hebben alle standaardwatchfaces die op de epix geïnstalleerd zijn, een donkere achtergrond met beperkt gebruik van lichte elementen op de voorgrond. Dat helpt enorm om het energiegebruik van oledschermen te beperken, want pixels die niet oplichten, gebruiken geen energie. Daarnaast vraagt het horloge bij installatie tussen welke tijdstippen het in nachtmodus moet werken. In die periode schakelt de epix over naar een nog eenvoudigere watchface, die bovendien minder helder wordt weergegeven, om zo extra energie te besparen.
Garmin epix in nachtmodus
Accuduur als smartwatch
Wij hebben het horloge getest met de standaardwatchface, ingesteld op de standaardhelderheid, wat neerkomt op stand twee van drie. Met alle functionaliteit van het horloge ingeschakeld, waaronder continumeting van hartslag en SpO₂, zien we bij gebruik van de always-on-modus een verbruik van gemiddeld circa 20 procentpunt accucapaciteit gedurende de daguren. Dat wordt ongeveer 10 procentpunt per dag als het horloge 's nachts naar de zuinigere nachtstand overschakelt. Daarmee lijkt Garmins claim dat 5 dagen accuduur mogelijk is, inderdaad te kloppen. Een asterisk die we hierbij moeten plaatsen, is dat we het horloge gedurende onze testperiode niet daadwerkelijk van vol naar leeg hebben ontladen zonder ook sportactiviteiten te doen. We extrapoleren die data dus.
Kiezen we voor de zuinigere raise-to-wake modus, waarbij het scherm standaard uitgeschakeld is, dan zien we overdag een verbruik van circa 11 procentpunt per dag, waardoor de accuduur toeneemt tot ongeveer 9 dagen, ruim minder dan de door Garmin geclaimde 16 dagen. Bij gebruik in deze modus hangt het er uiteraard sterk vanaf hoeveel je het horloge daadwerkelijk gebruikt, wat tijdens onze testperiode vrij veel was.
Accuduur tijdens sport
De accuduur tijdens sportactiviteiten ligt uiteraard een stuk lager en is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij het gebruik van het scherm in always-on-modus opnieuw een belangrijke is. Ook de manier waarop locatiebepaling wordt gedaan, is van invloed. Afhankelijk van of je alleen GPS, multi-gnss of multiband-multi-gnss gebruikt, kun je volgens Garmin 30, 25 of 15 uur op pad met één acculading. Vooral het gebruik van multibandregistratie hakt er dus flink in.
De accuduur van de Garmin fēnix 7 en epix, zoals opgegeven door Garmin
Wij hebben de epix getest met multibandregistratie ingeschakeld en kwamen daarbij omgerekend uit op 16,7 uur accuduur tijdens een langere hardloopsessie en zelfs iets meer dan een dag bij een wandeling, in beide gevallen met daarbij ook elke seconde hartslagregistratie via de optische hartslagmeter. Dat is in vrijwel alle denkbare scenario's dus meer dan genoeg. Bij trainingen binnen, zonder gebruik van locatieregistratie maar mét verbinding met een fietstrainer via Ant+, zagen we een verbruik van circa 50 procentpunt accuverbruik per dag, wat dus neerkomt op een accuduur van 2 dagen.
Hartslagregistratie
De fēnix 7 en epix maken gebruik van de nieuwste hartslagsensor van Garmin, de Elevate V4 die we vorig jaar ook al tegenkwamen bij de Venu 2. Net als voorgaande sensoren maakt deze gebruik van zowel groene als rode leds om hartslag en bloedzuurstofsaturatie te meten.
Garmin-hartslagsensoren: fēnix 6X met Elevate V3, Venu 2 met Elevate V4 en epix met Elevate V4
Wat opvalt als we de Elevate V4-sensor van de epix vergelijken met de V4-sensor van de Venu 2, is dat ze niet helemaal identiek zijn. Net als bij de Venu 2 zijn de leds in twee vierkante clusters centraal geplaatst, met daaromheen vier optische sensoren die het licht dat door de huid weerkaatst wordt, weer opvangen. Voor zover wij kunnen zien, lijken de vier sensoren nu uit verschillende segmenten te bestaan of achter lenzen geplaatst te zijn waardoor die indruk gewekt wordt. Bij de Venu 2 is dat niet het geval. De reden achter deze verandering vermeldt Garmin niet. Misschien is het gedaan om het gebied dat de sensoren uitlezen, aan te passen. Garmin claimt zelf dat de fēnix 7 en epix beschikken over 'increased sensor accuracy and algorithm intelligence'. We weten dat vooral dat laatste in de praktijk een groot verschil kan maken.
Hartslagmeting in de praktijk
Uit onze eerdere tests van horloges met de Elevate V3 en V4, zoals de Forerunner 745 en Venu 2, weten we dat Garmins optische hartslagmeters over het algemeen nauwkeurig werken. Voor een beoordeling van de nauwkeurigheid van de hartslagmeter hebben we voor deze test gebruikgemaakt van het protocol dat we eerder hebben toegepast bij onze round-up van negen smartwatches. Dat betekent dat we met de epix verschillende keren hardgelopen en gefietst hebben.
Ons referentiehorloge is de Garmin fēnix 6X, het topmodel van de vorige generatie met een Elevate V3-hartslagsensor. Daarnaast hebben we de hartslagmeter vergeleken met data die we verkregen van een Garmin HRM Dual-ecg-borstbandmeter. Die meet hartslagdata met behulp van twee elektrodes, reageert daarmee sneller op hartslagwisselingen en biedt over de hele linie een hogere nauwkeurigheid dan de optische sensors die in smartwatches zijn ingebouwd.
Data van de optische hartslagmeter van de epix in groen, vergeleken met de Garmin fēnix 6X in rood en de HRM Dual-ecg-borstband in paars
Bovenstaande korte run met een drietal intervallen laat zien dat de Elevate V4 van de Garmin epix niet per definitie beter presteert dan de V3-sensor in de fēnix 6X. Bij alle drie de intervallen laat de epix grotere afwijkingen noteren ten opzichte van de referentieborstband. Let op: De piek tussen 04:00 en 05:30 bij de data van de HRM Dual-borstband betreft een meetfout doordat de sensor niet goed contact maakte.
Data van de optische hartslagmeter van de epix in groen, vergeleken Apple Watch Series 7 in blauw en de HRM Dual-ecg-borstband in rood. De epix doet het hier uitstekend.
Bovenstaande grafiek van een langere run waarbij we de epix (groen) vergelijken met de Apple Watch Series 7 (blauw) en de HRM Dual-borstband, laat zien dat de epix het over het algemeen goed doet, maar her en der vreemde pieken laat noteren.
Wat we na analyse van verschillende work-outs zien, is dat de Elevate V4-sensor zijn werk goed doet, maar niet per definitie nauwkeuriger is dan de Elevate V3. Net als alle optische hartslagmeters heeft ook deze sensor van Garmin zijn beperkingen. Voor optimale nauwkeurigheid moet je het horloge redelijk strak om je pols dragen, zodat het zo min mogelijk kan bewegen ten opzichte van de arm.
Data van de optische hartslagmeter van de epix in groen, vergeleken met de Garmin fēnix 6X in rood en de HRM Dual-ecg-borstband in paars
Bij fietsritten binnen op de trainer weet het horloge de draad over het algemeen ook goed te volgen. Bij een twintig minuten durende ftp-test voorafgegaan door twee korte intervallen weet de epix de referentieborstband goed te volgen, wat ook geldt voor de fēnix 6X.
Voorlopige conclusie
Eén week is te weinig om een complex horloge als de Garmin epix volledig te testen. Binnenkort komen we dan ook in een uitgebreide round-up met meer smartwatches op dit nieuwe topmodel van Garmin terug met ons definitieve oordeel. Wel kunnen we na een week een goede eerste indruk geven.
De door ons geteste epix Sapphire is een fraai klokje met een stoer, maar niet overdreven uiterlijk. Het oledbeelscherm is een grote stap vooruit ten opzichte van de transflectieve memory-in-pixelschermen die Garmin bij zijn andere high-end sporthorloges gebruikt. Nadeel van het oledscherm is dat het meer energie vreet. Toch weet de epix het met het scherm in always-on-modus ruim vijf dagen vol te houden, wat voor de meesten meer dan voldoende zal zijn. Wil je veel meer accuduur, dan is er de fēnix 7, die wat functionaliteit betreft identiek is, maar wel een zuiniger transflectief scherm heeft.
Over de functionaliteit van de epix kunnen we kort zijn; voor sport- en gezondheidsregistratie is het een van de beste horloges die je nu kunt kopen. De epix meet veel, levert uitgebreide inzichten en biedt zeer nauwkeurige gps-registratie. De ingebouwde optische hartslagmeter functioneert goed, maar is wat ons betreft geen (grote) stap vooruit ten opzichte van eerdere Garmin-horloges. Wil je de best mogelijke hartslagregistratie, dan blijf je aangewezen op een losse ecg-borstband, die je door middel van Ant+ of Bluetooth Smart met het horloge kunt koppelen.
De toevoeging van een touchscreen op een high-end sporthorloge zal niet iedereen aanstaan, touchscreens zijn immers gevoelig voor onbedoelde aanrakingen en presteren bovendien slecht als ze nat zijn. Je bent echter vrij om het touchscreen uit te schakelen en tijdens de meeste sportactiviteiten is het aanraakscherm standaard buiten gebruik gesteld. Voor dagelijks gebruik vinden wij de toevoeging wel van enige waarde, zelfs als je de knopbediening van Garmin gewend bent, is navigatie met het touchscreen gemakkelijker én sneller.
Als we na een week gebruik zoeken naar nadelen van de epix, dan is het enige punt waar we op uitkomen, de prijs. De door ons geteste epix Sapphire kost 999 euro en dat is hoe je het ook wendt of keert, een smak geld. Gaat het je puur om de functionaliteit van het horloge, dan koop je met een Forerunner 745 of Forerunner 945 voor minder dan de helft een klokje dat 95 procent van de functionaliteit van de nieuwe fēnix 7- en epix-modellen biedt, maar uiteraard wel in een minder premiumbehuizing en met een minder goede accuduur.
een belangrijk punt bij garmin of andere merken is de achterliggende software zowel op de horloge als op je gsm.
Heb zelf al jaren een garmin dus al mijn data zit in "garmin connect"
De app of website is al die jaren zo goed als niet veranderd. er komt nooit nieuwe functionaliteit bij zoals knippen van tracks of aan elkaar kleven van tracks (om maar iets te noemen)
er zijn verschillende software/apps op de horloge te installeren maar de kwaliteit daarvan vind ik meestal bedroevend. Het idee is fijn dat iedereen een app kan maken om extra dingen toe te voegen. Garmin zou zelf vele ideeën kunnen overnemen en uitwerken. ik denk maar als afstandsbediening voor selfie op je smartphone, extra sportactiviteiten, betere navigatiekoppeling, ....
Dus een review enkel van het uurwerk is maar de helft, het achterliggende ecosysteem is even belangrijk om je data te evalueren en progressie te zien
Connect evolueert wel degelijk. Jouw opmerking is net als "iOS is al jaren niet veranderd, icoontjes staan nog steeds in een vast grid."
Oude toestellen krijgen geen/nauwelijks functionaliteit bij, da's waar. De nieuwe functies worden wel ondersteund door connect, maar je ziet ze misschien niet. Connect op Android/iOS geeft al een redelijk goed inzicht in data. De volledige desktop-website geeft nog een stukje meer mogelijkheden.
Routes bewerken is inderdaad niet zo ver uitgewerkt, maar ik geloof dat Garmin connect daar ook niet voor bedoelt. Garmin Basecamp bvb laat je op een groter scherm routes in detail plannen. Verder zijn er genoeg integraties die linken met Garmin. Als ik een route op Strava maak staat die seconden later beschikbaar in Connect bvb.
En qua smartwatchfunctionaliteit zijn developers relatief beperkt in hun mogelijkheden, ja. Maar da's ook niet echt de markt waar Garmin op mikt, denk ik. Als je kijkt naar hun laatste "developers conference" zie ik voornamelijk wederom health-zaken. Het is gewoon niet hun focus. Kaartjes, weerinformatie, health-dinges zijn allemaal ingebouwd. Ik heb weleens stock tickers gezien of apps die hele simpele HTTPS API calls doen. Of zelfs snake? Maar meer dan dat, nee.
Ze hebben echter wel een aantal Fenix 7 dingen ge-backport naar de Fenix 6 serie. Niet heel gebruikelijk voor ze. Review van DC Rainmaker legt dat wat specifieker uit. Komen schijnbaar ook nog enkele dingen aan.
De Fenix 6x Pro kostte afgelopen weken ~470 euro bij Amazon (nu is ie weer ~530 euro). Ben er nog niet over uit welke het nou moet worden.
Ik heb zelf ook een 6x pro en terwijl het best kan jeuken voor iets 'nieuw' zie ik ook geen reden voor de nieuwe toestellen.
Andere hartslagsensor die discutabel hetzelfde/beter is?
Touchscreen wat voornamelijk handig lijkt voor kaartmanipulatie.
Dual-band GNSS.. enkel op het duurste model. Beter, maar is het het echt waard?
Nóg betere batterijduur, zeker met solar. Intussen eerder voor de leuk danwel de 0,1% ultrasporter.
On-device map downloads en app store toegang... meh
Voor het eerst sapphire+solar, voor die niche
En nog een rits andere kleine dingetjes. Veel in software en inderdaad veel backports.
Zoals ik elders al zei: net als bij smartphones is de grote evolutie er uit. Als je nieuwkomer bent in de markt en enkele jaren goed wil zitten, dan is een 7 misschien leuk.
[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 15:59]
Ik had het zelf (heb een 6X Pro) niet beter kunnen verwoorden. Ik loop ook altijd met een borstband, dus die hartslagsensor maakt me al niet uit.
Ik ben nog wel benieuwd naar hoe veel beter de GPS daadwerkelijk is, vooral waar het gaat om accuraat huidig tempo tonen: ik wil graag op een bepaald vast tempo lopen, en dat is onder de bomen nog wel eens minder ideaal. Van de andere kant ben ik dan goedkoper uit met een Stryd als ik het probleem écht groot genoeg vind.
[Reactie gewijzigd door dabutcha76 op 22 juli 2024 15:59]
Tempo lijkt inderdaad constanter te zijn en minder te schommelen onder bomen/gebouwen. Enkel op modellen met dual-band, de sapphire reeks dus. Is dat 900-1000 euro waard? Je krijgt misschien nog 400-500 voor een fenix 6. Da's dan minstens 400 meerprijs.
Ik heb zelf sinds december de Fenix 6 Pro en moet eerlijk zeggen dat ik best teleurgesteld ben in de Fenix 7, zeker als de software updates ook naar de 6 Pro komen (waar ik uiteraard blij mee ben!). Maar zelfs als dat niet gebeurt, zijn er maar beperkt verbeteringen. Wellicht dat glas op de hartslagsensor nog de grootste verbetering is (qua duurzaamheid).
Overigens is de 6 Pro al een dijk van een horloge met veel functionaliteit, welke ik lang niet allemaal gebruik. Dus als ik nu zou moeten kiezen zou ik nog steeds voor de 6 Pro kiezen voor ca. €500 ipv. de 7 voor €700.
Dank! Ik heb zelf ook een 645M gehad en heb veel ervaring met andere horloges, maar tot nu toe heb ik geen enkel klokje gezien dat zó snel GPS-fix heeft als de Epix. Letterlijk binnen een paar seconden nadat je een activiteit selecteert springt de indicator bovenin het beeld op groen.
Wat betreft burn in: dat is een goede vraag en iets waar ik op terug ga komen in de roundup. Ik heb hier nog geen onderzoek naar gedaan, maar benieuwd naar slechte voorbeelden van probleemgevallen.
Dit was volgens mij een reactie op mijn reactie. Wat betreft burn-in voorbeelden, in de comments op de review van DC Rainmaker staat een erg goed voorbeeld, maar ook hier op tweakers is het in het sporthorloges met gps een paar keer voorbij gekomen bij Venu gebruikers.
In de comments van zijn Youtube review van de epix zegt DC Rainmaker hier het volgende over: "For AMOLED screens, Garmin does pixel shifting, plus, the screen does got to sleep at night. It’s the same screen as the Venu series, so it’s a fairly well understood beast BT now." Je zou zeggen dat Garmin de technologie goed heeft getest en dat ze het er niet op gokken dat een relatief groot percentage van alle verkochte epix horloges over 2-3 jaar burn-in problemen hebben. Die schade is nl vele malen groter voor het bedrijf... Dat gezegd hebbende: ik ben er ook niet helemaal gerust op...
Klopt en ik denk ook dat het een weinig voorkomend probleem is, want anders hadden we er wel meer over gehoord met de Venu en Venu 2. Maar in het geval dat je er wel mee te maken zou krijgen, moet Garmin niet gaan roepen dat je waarschijnlijk te vaak een bepaald (Connect IQ) scherm met een te hoge helderheid gebruikt hebt. Als ze lef hebben zeggen ze burn-in zou niet meer voor mogen komen en mocht het toch nog gebeuren, krijg je kosteloos een nieuw horloge. Je betaalt niet voor niets een premium prijs.
Helemaal mee eens. Ik dacht te hebben gelezen dat diegene van dat burn-in plaatje in de comments van de review van DCR zonder problemen een nieuw horloge had gekregen. Zou wel nog in de garantie zijn geweest en dit is natuurlijk maar 1 geval. Maar ook hier geldt weer: het doet het bedrijf meer (reputatie)schade als het dit soort gevallen niet netjes oplost..
Vergeet niet hoe machtig Garmin is in deze markt, dus die kunnen zich wel wat permitteren. En een Venu is een horloge wat ongeveer 1/3 kost van deze Epix. Als je na 2 jaar zou moeten bijbetalen om een Venu te vervangen dan zal dat bedrag veel lager gaan zijn dan voor het vervangen van deze Epix.
Helemaal mee eens. Ik dacht te hebben gelezen dat diegene van dat burn-in plaatje in de comments van de review van DCR zonder problemen een nieuw horloge had gekregen.
Foto in de comments van DCR was van mij afkomstig (blijkbaar wel wat visibiliteit gekregen ) en ik heb inderdaad gewoon een nieuw gekregen. Let wel: horloge was bij bol gekocht en via bol in reparatie gedaan, maar ik vermoed dat hij achterliggend terug is gegaan naar Garmin zelf of een door Garmin geautoriseerde hersteller.
Geen ervaring met de Garmin, maar mijn Samsung Gear S3 smartwatch heeft ook een amoled scherm en heeft geen last van burn-in problemen. Wel is het glas hier en daar wat beschadigd na bijna 5 jaar gebruik...
Garmin Connect (app dan wel website) veranderen inderdaad nauwelijks en de gebruiksvriendelijkheid is ook discutabel. Dat gezegd hebbende kun je wel alle data die je je voor kunt stellen, terugvinden.
Als het hier ging om een (p)review van de Garmin horloges die meer voor dagelijks gebruik bedoeld zijn ben ik het met je eens mbt. de selfies bijvoorbeeld, maar dat is bij de Epix en Fenix niet het geval. Het zijn heel duidelijk multisport horloges die een aantal functionaliteiten hebben welke voor dagelijks gebruik handig kunnen zijn, maar daar ligt de focus niet.
Extra sportactiviteiten: op mijn Garmin Fenix 5 Plus tel ik zo snel om en nabij de 35 verschillende sportactiviteiten, dat is dan nog exclusief de algemene sport tracking functie. Bij de 6 en nu de 7/Epix zijn weer extra sporten toegevoegd. Vergeet niet dat Garmin voor elke sport aparte datavelden kiest. Ze kunnen vast veel meer sporten toevoegen, maar valt dat wel binnen de scope van deze horloges? Vergeet ook niet dat Garmin er pap van lust om voor elke 'tak' van sport een aparte categorie horloges te maken
Data evalueren en progressie zien: bedoel je progressie van je fitheid? Dat is al inzichtelijk in Garmin Connect. Data heb je ook meer dan genoeg via de app en website, dus wat bedoel je hier precies?
Mijn post was vooral bedoeld dat bij een review van sporthorloges ook naar het achterliggend ecosysteem moet gekeken worden.
Bij een smartphone wordt er ook rekening gehouden met of het ios, android of iets anders is.
over garmin connect.
Algemeen ben ik erg te spreken over garmin connect. Je vind er bijna alles in terug maar soms mis ik iets.
Maar als ik de commentaren lees heb ik enkele rapporten nog niet gevonden of kijk ik erover.
Rapport van loopsnelheid over een jaar vind ik terug maar wil mijn evolutie over 5 jaar dan niet.
algemene fitheid vind ik ook niet terug.
Het kan allemaal iets gebruiksvriendelijker
Alles naar andere applicaties (zoals strava) doorsluisen is dan overbodige fragmentatie van privé gezondheidsgegevens
Het is zeker iets wat meegenomen moet worden, helemaal omdat het dus niet bedoeld is voor Jan en alleman.
Connect kan zeker verbeteringen krijgen, die langere periode van 5 jaar zou ik ook wel fijn vinden. Dan krijg je alleen wel te maken met de hoeveelheid data die ze extra moeten opslaan wat waarschijnlijk een reden is dat dit er niet al is.
alle activiteiten worden nu ook jaren bijgehouden.
ik zoek soms fietstracks op van jaren terug. Zou het wel erg vinden mocht die data gelimiteerd zijn in tijd.
Het gaat dus enkel om de juiste query te schrijven
Ik vind connect prima werken. En ik heb het met Strava gekoppeld. Als je meer wilt zien werkt dat prima en Strava is daar veel beter in. Je kunt niet verwachten dat je een keer een horloge koopt van Garmin en dat ze daarbij gratis een ecosysteem zoals Strava helemaal gaan bouwen en onderhouden. Bij Strava betaal je ook gewoon voor die premium features.
Zeker eens, ik gebruik het op dezelfde manier. Ik reageerde alleen op Bicky die naar mijns insziens compleet verschillende devices met de daarbijbehorende doelen vergelijkt met elkaar.
Het grootste probleem met Connect zal de menu's zijn die niet even intuïtief werken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat alle data die je je maar kan bedenken, inzichtelijk is.
Welke wensen je precies aan een platform stelt zijn denk ik grotendeels persoonlijk. Ik vind Connect zelf bijvoorbeeld veel fijner dan Polar Flow, Samsung Health, en de Apps van Suunto en Apple om er een paar te noemen.
Connect is zeker niet perfect - vooral het feit dat data die eigenlijk bij elkaar hoort soms raar over verschillende plaatsen verspreid is irriteert mij persoonlijk - maar het platform biedt veel inzichten op een overzichtelijke manier. Connect is ook weldegelijk in ontwikkeling en bijvoorbeeld het knippen (inkorten) van activiteiten dat jij noemt, is sinds enige tijd mogelijk.
Verder is geen enkel platform écht compleet. Ik stuur data van en naar Connect met/via Strava, Elevate, Komoot, TrainAsOne, Statshunter, Myfitnesspal en Power-Meter om er daar vervolgens andere dingen mee te doen.
En als je de prijsstijging vergelijkt met de nieuwe functies, de loonontwikkeling, en de prijsontwikkeling in de supermarkten, alsmede de prijs van componenten als chips in het horloge, hoe ziet dat er uit?
En dan wat over blijft is pure marketing en hoeveel de klant er voor wil betalen.
Voor dit horloge heb ik geen idee, maar in het verleden weet ik dat een iPhone 8 jaar terug 200 dollar koste en verkocht werd voor 600 dollar, een nieuwer model koste 265 dollar en werd verkocht voor 800 dollar.
Uiteraard, die basis prijs van 200 dollar kwamen allerlei kosten bovenop voor het verzenden, maar ook de BTW percentages en invoerrechten, en de marge van de winkel, en de rest is winst in die 600 dollar prijs. Maar of dan de 65 dollar kosten stijging een op een terecht een 200 dollar hogere verkoopprijs is, weet ik niet, verschil in BTW is dan tientjes werk, invoerkosten is ook een percentage, inflatie zal leiden tot hogere kosten voor de winkel en ook een tientje meer zijn. Dus de rest van de prijs is wat de consument bereid is ervoor te betalen, en gezien ze niet veel goedkoper geworden zijn, nog steeds bereid zijn ervoor te betalen, dus winst voor de leverancier.
[Reactie gewijzigd door swhnld op 22 juli 2024 15:59]
Waarom wordt de hartslag alleen vergeleken met een Garmin producten?
De Polar H10 staat al jaren bekend als de gene die het meest nauwkeurig is, een Suunto, Polar of andere sport watch had een goed vergelijk gegeven.
En de sensor is dan nu wel een nieuwe versie, de software is natuurlijk allemaal van Garmin. Voor een goed vergelijk had ik echt meer verschil in hardware verwacht.
[Reactie gewijzigd door 4Reload op 22 juli 2024 15:59]
DCRainMaker heeft dat uitgebreid getest (hij heeft de horloge 6/7 weken mogen testen). Ook tegen de H10. Dit was zijn conclusie:
Looking at things at a high level, the Fenix 7 Series & Epix workouts have shown pretty solid heart rate alignment that covers the vast majority of scenarios, and seems to be at the higher end of wrist-based optical HR sensors these days. I think in general, the Apple Watch Series 7 is probably the best workout optical HR sensor, but even with that, I’ve had a bad workout or two. Ya win some, ya lose some.
Voor de meest accurate weergave draag je natuurlijk een cheststrap welke je gewoon kan pairen met de Garmin (ook je H10)
Precies. Als je serieus sport en ook wat wilt hebben aan de hartslagregistratie is een borstband gewoon onmisbaar. Het systeem kan nog wel zo goed zijn, maar bij bepaalde sporten beweeg je gewoon teveel met je hand/arm/pols en dat heeft invloed op het uitlezen. Het helpt als je het horloge strak om doet, maar ik vindt dat niet fijn. Ook zweet heeft invloed. Op YouTube kun je ook The Quantified Scientist vinden, die steeds wetenschappelijke tests doet met dit soort horloges en hij meet dan hartslag, pulseOx en sleeptracking. Erg leuk om te zien en leerzaam. Maar dan zie je dat die hartslag bijna nooit helemaal goed gaat. Hangt natuurlijk van je activiteit af, maar er zitten altijd wel gaten en foute metingen in.
Ik heb mijn horloge bij het hardlopen juist extra strak zitten, want ik irriteer mij gigantisch als de horloge over de pols begint te glijden (door het zweet). Zeker als je net geen lekker hardloop ritme hebt, ga je je juist irriteren aan dat soort zaken...
Dat is voor iedereen anders. Ik kan daar helemaal niet tegen als het zo strak zit. Maar als je 'm extra strak zet, zou de hartslagregistratie beter moeten zijn. Evengoed is een borstband altijd nog het beste.
Ik heb nu een Fenix 5X en de optische hartslagmeting is in mijn geval tijdens het sporten waardeloos. Klopt werkelijk niets van, tenzij ik een hele rustige duurloop doe op een constant tempo. Daarom gebruik in een additionele optische hartslagmeter van Polar (OH1+) die je op de onderarm kunt dragen (borstband vind ik niet zo fijn) en die wel heel nauwkeurig is. Ben dus wel benieuwd of deze nauwkeuriger is, al heb ik er weinig vertrouwen in. Kennelijk zijn mijn polsen er minder geschikt voor, want ik ken ook zat mensen waarbij het wel prima werkt.
Maar dat is ook een beetje een probleem met de 5X, door de grootte + gewicht zal het horloge iets meer bewegen en zullen metingen slechter worden.
Dat gezegd hebbende, de 945 werkt bij mij ook niet lekker (eerdere horloges van garmin deden het best prima eigenlijk) en heb idd ook een OH1+ die ideaal is verder, helemaal omdat ik specifiek met hartslagzones train en een nauwkeurige registratie dan wel heel belangrijk is.
Ik heb ook een 945 en ben daar zeer tevreden over, ik train altijd met een hartslagband, de HRMpro van Garmin. Toen ik de 945 net had, heb ik ook de OH1 geprobeerd, deze gaf bij mij dezelfde vertragingen in de hartslagweergave/registratie als de optische sensor van het horloge.
Het maakte niet uit of ik de OH1 links of rechts droeg.
Wat ik een bijkomend voordeel van de HRMpro vind, is dat het ook je loopdynamiek goed weergeeft en de apart te downloaden vermogens indicatie.
Die heb ik inderdaad ook maar (net als @influenza ) heb ik een hekel aan een borstband...
Ook was na een paar keer de nieuwigheid van de loopdynamieken ed er ook wel van af dus voor mij is de OH1+ ideaal (en accuraat + snel, IETS trager dan borstband idd maar snel zat... ook voor kortere intervallen).
Bij mij werkt een optische hartslagmeter in de pols (verschillende Garmin modellen) ook niet goed. Daarom gebruik ik een borstband. Nadeel van de HRM-borstbanden van Garmin is dat ze regelmatig binnen een jaar al schade vertonen aan de plastic/rubberlaag bij de electrodes.Bij mijn vorige band liet het plastic binnen een jaar al los. Dit komt vaker voor zag ik op de Garmin forums. Nu heeft Garmin een coulante support hiervoor (heb een nieuwe borstband gekregen), maar toch vervelend voor een borstband van 100 euro of meer.
Nadeel van de HRM-borstbanden van Garmin is dat ze regelmatig binnen een jaar al schade vertonen aan de plastic/rubberlaag bij de electrodes
Is dat een algemeen bekend probleem? Ik heb nl nergens last van en ik gebruik die borstband vrij veel. Een hele tijd dagelijks op de roeimachine, ik heb ermee hardgelopen. Niets aan te zien.
Misschien is het de invloed van zweet op de lange termijn? Ik spoel 'm na elke sessie af (ik ga toch douchen) omdat ik weet dat die rubberen dingen vies gaan ruiken na een poosje. Ik kocht even terug een 5X van iemand via Marktplaats en er was niets mis met dat ding, alleen zat die zweetlucht van die kerel aan de polsbandjes. Die hebben een poosje moeten weken om dat weer kwijt te raken...
Ik heb nog een ouder model van hartslagmeterband van Garmin, en daar stelde ik niet meteen een degradatie vast aan de electrodes, althans niet uiterlijk. Op den duur moet er toch eens intern iets stuk gegaan zijn in de hand zelf (geen of onrealistische hartslag waardes). Heb dan het gedeelte vd band (excl. het zendgedeelte) vervangen door een band van Polar, welke naar mijn gevoel beter én nog eens goedkoper was ook.
Ik heb een 6X pro en die hartslagmeting slaat ook nergens op. Als ik supertraag loop en ik kan nog eenvoudig een gesprek voeren geeft hij 170 aan. Vervolgens doe ik een intervaltraining en kom ik op 140-150. Hij registreert enkel goed als je niet sport, maar zodra er zweet enzo onder komt is het gedaan.
Daarom heb ik een borstband van Garmin, die is echt geweldig. Ik kan echt nu op constante HR lopen, als ik constant rond 135 wil lopen kan dat nu gewoon. Ik kan die zeker iedereen aanraden. Het is een investering maar het geld dubbel en dwars waard. Ik had zelfs een veel betere conditie ineens dan mijn Fenix zei zonder borstband
Ik draag zelf altijd een Garmin 945 als referentie, omdat ik van dat horloge goed weet wat de sterke en zwakke punten zijn en omdat de optische hartslagmeter (Elevate V3) in ieder geval bij mij het meest nauwkeurig blijkt. Zie ook onze uitgebreide roundup van sporthorloges van vorig jaar waarin we de hartslagmeters van horloges van meerdere merken vergelijken.
Reden om voor dit artikel vooral ook de vergelijking te maken met de Fenix 6 is dat de epix daar de opvolger van is en het dus logisch is om die twee tegen elkaar af te zetten. Zoals je wellicht hebt gezien heb ik ook een run gedaan met de Apple Watch Series 7, de populairste (high-end) keuze voor het iOS platform.
En verder is het vooral een kwestie van tijd: Ik heb het horloge vorige week gekregen en in een week kan je niet alles testen. Ik heb helaas maar twee polsen en loop om data van optische hartslagdate eerlijk te vergaren altijd met één horloge per pols.
De referentiemeter is deze test qua hartslag is overigens een HRM-dual ecg-borstband. Die is ook van Garmin, maar presteert (vrijwel) hetzelfde als de H10 van Polar die jij noemt.
Zoals in de preview geschreven ben ik bezig met een roundup van veel smartwatches van meerdere merken, waarbij in ieder geval Polar zeker meegenomen wordt.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:59]
Mag ik het verzoeken indienen om bij die roundup naast lopen en fietsen ook zwemmen mee te nemen? Ik begrijp wel dat de meerderheid van de sporters loopt en fietst, maar zwemmers en triatleten gebruiken dit soort horloges ook steeds vaker.
De belangrijkste reden dat ik het vraag is dat het bij zwemmen (nog) lastiger is om hartslag te meten. Ik heb met mijn Garmin prima hartslag metingen bij wandelen en andere activiteiten, maar met zwemmen werkt het niet goed. Hij blijft dan echt veel lagere hartslagen tonen dan ik zelf meet (vinger aan de pols).
Goed/beter/strakker om de pols doen helpt, maar je wilt ook niet dat het knelt. Ik wil heel graag een beter horloge kopen dan ik nu heb, maar dan wil ik wel weten of die het beter doet in het water. Dus ik zou het heel waardevol vinden als er voor de roundup ook met alle horloges even een kwartiertje wordt gezwommen (ik zou dat ook met plezier doen als proefkonijn)
Optische sensor en water zijn geen gelukkig huwelijk. Ik gebruik zelf de speciale zwem hartslagband van garmin die ook tijdens de afzet aan de kant op zijn plek blijft onder je borst. Dat is voor mij de meest nauwkeurige methode .
Ik ben bang dat dat qua logistiek niet gaat lukken, maar houd het in mijn achterhoofd.
Mijn persoonlijke ervaring met flink wat verschillende horloges is dat optische hartslagmeting onder water eigenlijk nooit nauwkeurig is. De beste resultaten voor tijdens het zwemmen heb ik zelf met de Polar Vertiy Sense waarbij je die sensor aan het elastiek van je zwembril vastmaakt zodat hij de harslag op je slaap / naast je oog meet.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:59]
Optische meting onderwater werkt niet goed, Garmin heeft daar voor een speciale hartslagmeterband in het gamma die dat wel goed doet. https://www.garmin.com/nl-NL/p/512311
Inderdaad werkt optische hartslagmeting onder water niet goed (bij mij). Als ik mijn HRM-Swim niet gelijk na het zwemmen synchroniseer zie ik de hartslagdata van het horloge (Fenix 6 pro). Na naderhand gesynchroniseerd hebbend zie ik grote verschillen (makkelijk 20 hartslagen per minuut en geen goede correlatie tussen toe- en afname van de hartslag)
Mwah, de garmin hartslag band is ook prima en nauwkeurig... Daarnaast hebben ze ook een apple watch meegenomen (welke goed bekend staat qua OHR) dus valt wel mee toch?
Als je het artikel had gelezen stond er in, er komt een uitgebreider artikel met vergelijking met meerdere andere horloges, dit artikel is slechts een preview, geen volle review.
Aangezien dit sport- en ook hardloophorloges zijn is hartslag niet meer de basis voor meting van trainingsintensiteit.
Net als bij wielrennen is dat vermogen.
Polar, Garmin en externe zeer goede sensoren als de stryd bieden veel betere data om trainingen te analyseren. In dit licht is het merk COROS pace 2 schijnbaar een tophorloge. Zeer licht en kost 199 euro. De stryd sensor is ook 230 euro, en deze meet iets van 10 waardes en heeft met het powercenter een ecosysteem, zodat een hardloper en zijn trainer echt kunnen sleutelen aan de looptechniek!
Zou dit ook meegenomen kunnen worden in de vergelijking?
Ik ga kijken of ik een Coros horloge kan meenemen. Running power wil ik me niet aan wagen: Ik heb hier uit prive-interesse best wat tests mee gedaan en geen enkele meter of algoritme lijkt tot dezelfde data te komen, terwijl powermeters voor fietsen hooguit enkele procenten van elkaar afwijken.
Wil je power meten (of in ieder geval een indicatie krijgen) met een Garmin horloge kan dat goedkoper dan met een Sryd sensor. Als je een hrm-pro of hrm-tri strap koppelt of gebruik maakt van Garmin's Running Pod en de 'running power' datafields download, krijg je ook powerdata.
Het voordeel van de Stryd is echt wel de consistentie. Als je eenmaal met een aantal activiteiten een goede vermogenscurve hebt opgebouwd en de FTP-test goed gedaan hebt dan kun je op optimaal vermogen een race lopen. Met de benadering van vermogen door Garmin zou ik dat niet durven.
Overigens is ook een voordeel dat ontwikkelaars voor de Stryd footpod datavelden en apps konden maken binnen het Garmin ecosysteem. Voor de high end horloges kun je tijdens het lopen bijvoorbeeld bij Datarun premium allerlei prestatie indicatoren zien die gekoppeld zijn aan vermogen en je inzicht geven of je efficiënt loopt en dergelijke.
Eens met Eric, hardloopvermogen is ook met een Stryd nog een steeds een benadering en niet te vergelijken met fietsvermogen. De manier van meten is bij iedereen anders, elke fabrikant gaat eigen waardes hebben. Ik zeg niet dat je hardloopvermogen niet zelf kunt gebruiken, maar je kunt de waardes van Stryd en Coros niet zomaar vergelijken, ook al doet DCR dat wel en zegt die dat het dicht bij elkaar ligt, welke is de juiste?
Met hartslag weet je tenminste dat borstbanden nauwkeurig zijn, vergeleken met medische apparatuur, en dus als referentie gebruikt kunnen worden bij het testen van optische sensoren.
Het is wel jammer dat Garmin hardloopvermogen niet native ondersteunt en daar ConnectIQ velden voor nodig blijft hebben, maar persoonlijk heb ik meer dan genoeg aan hartslag.
De coros pace2 geeft de data van de stryd aan. En ja de consistentie is belangrijker dat de absolute waarde, aangezien je optimaal wil trainen en kracht en coordinatie training doet om sneller en efficienter te lopen, waarbij het kritische vermogen stijgt.
Het is ook erg goed om zonder horloge maar met alleen de stryd te lopen, zodat je het gevoel voor snelheid en vermogen kan trainen. Achteraf download je dan de data en kijk je of het gevoel tijdens het lopen klopte.
Wat een prachtige producten zeg! Echter, en dat is natuurlijk persoonlijk, gevoelsmatig zijn deze upgrades t.o.v. eerdere modellen wel echt marginaal, beperkter dan we bijv. bij smartphones zien. Bijna 2 jaar geleden kocht ik voor 350 euro de Fenix 5 Plus (met kaartfunctie en muziekspeler). Beste koop ooit (ik denk zelfs dat ze de 5 plus te uitgebreid hebben gemaakt, als je de mindere functionaliteiten van de reguliere Fenix 6 bekijkt) en om nu voor het dubbele geld een veredelde batterijupgrade te doen + een betere optische HR-meter (terwijl je voor het beste beeld voorlopig nog borstband nodig gaat hebben) voelt wel wat duur aan. Vooral ook omdat ik het uiterlijk van de 7 best op de 5 plus vind lijken.
Ja, zou je dit soort producten aanraden?
Als regelmatige hardloper dacht ik bij dit item, "wow, ziet er mooi uit!" maar toen zag ik de prijs; 700 euro is gewoon serieus veel geld. Eigenlijk té veel geld voor hetgeen dit mij brengt maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik loop nu met m'n telefoon in m'n hand en dat is niet zo handig doch niet direct 700 euro waard.
Ik raak een watch zeker aan. Maar als je alleen hardloopt zou ik je een ander model aanraden. De forerunner serie is gemaakt met de hardloper in gedachten. Kort samengevat:
-De 45 (140 euro) heeft alleen basis functies, zoals gps, garmin coach, hartslag meter en 7 dagen batterij.
- De 245 (250) heeft daarbij nog broodkruimel navigatie, garmin pay, pacepro (erg handig), training adviezen zoals vo2max, hersteltijd, training effect en 7 dagen batterij.
- De 245 music (300) heeft ook nog muziek en 3-4 dagen batterij als je 0,5-1 uur per dag muziek luistert.
- De 945 (500) is een lichte, goedkope, fenix 6 pro met een kleinere batterij. Mappen, navigatie, nog wat andere snufjes en 2 weken batterij.
Persoonlijk heb ik de 245 music. Omdat ik graag muziek wil luisteren en me telefoon thuis wil laten tijdens het hardlopen. De 245 is zeker in mijn mening ze geld waard. Veel functies die je helpen om inzicht te krijgen in je workouts en je ook nog motiveren. Navigatie met broodkruimels is erg handig, maar ook leuk. Je kan op je telefoon een locatie selecteren, dan wordt er een route naar toe gegenereerd. Je watch geeft dan bij afslagen aan welke kant je op moet. Super leuk om nieuwe routers te vinden.
Als je dat allemaal niet hoeft zou ik je de 45 aanraden. En als je mappen wilt dan zou ik de 945 of fenix 6 pro aanraden.
De watches houden goed zijn waarde. De 245 bijvoorbeeld is 4 jaar oud en verkoopt nu nog steeds voor 200 euro op marktplaats. De fenix 6x pro is nog steeds 450-500 euro.
Bij het bovenstaande ook even de display grootte in de gaten houden. De FR245, FR245m, FR945 en Fenix 6s hebben een 1,2 inch diameter met 240x240 pixels (idem Fenix 7s). De Fenix 6/7 heeft 1,3 inch met 260x260 en de Fenix 6x/7x heeft 1,4 inch met 280x280. De verschillen mogen gering lijken, maar ik ervaar het zeker als een verschil.
En zoals aangegeven moet je ook het gewicht in ogenschouw nemen; de FR945 weegt rond de 50 gram, de Fenix 6 x meer dan 80 gram. Dat voel je ook (ik vind zwaar niet fijn). Ik heb daarom de titanium versie van de Fenix 6 pro.
[Reactie gewijzigd door Frij5fd op 22 juli 2024 15:59]
Klopt, het is inderdaad een hele smak geld. Daarom ook de opmerking dat je met een Forerunner 745 of 945 voor minder dan de helft van het geld ook 95% van de functionaliteit hebt.
PS: De prijs staat ook in de inleiding vermeld hoor, het was niet de bedoeling om deze als verrassing tot het eind te bewaren.
Die prijs is dan ook de spreekwoordelijke Elephant in the room...
Ik snap wel de redenering; als je sporten echt serieus neemt, je zo'n uitgave kan verantwoorden voor een horloge dat 'in se' hetzelfde doet als andere sporthorloges en sommige dingen zelfs minder goed, andere dingen dan weer beter.
Maar zijn 'serieuze sporters' hiernaar op zoek vraag ik me af? Als ik interviews bekijk van topatleten is de kans aanzienlijk groter dat zij zelf (en hun grootmoeder en de rest van hun familie en iedereen die naar hen opkijkt en ook dié hun grootmoeder en diens groentenboer, etc...) een Apple watch dragen. Met dit prijspunt maken ze gewoon geen kans op concurreren met "gevestigde waarden". (als we de Apple watch even als 'sporthorloge' zien, wat ze niet is, maar ze kan het uiteindelijk ook, ik neem dit voorbeeld vooral omdat het zo alomtegenwoordig is)
Weet niet of concurreren de bedoeling was, maar omzet maken moet van elk gezond bedrijf toch de hoofdbedoeling zijn bij het uitbrengen van een nieuw product? In die zin snap ik deze horloge niet goed... In de horlogewereld is 1000 euro niks natuurlijk maar voor een 'run off the mill' sporthorloge dat in massaproductie van de band rolt zoals elke andere sporthorloge snap ik dit prijspunt niet. (mij lijkt het alsof er Bentley Bentayga geld gevraagd wordt voor een Opel Corsa die ze in een "Light titanium" jasje gestopt hebben en een iets grotere benzinetank gegeven hebben)
En ok ja, 16 dagen accutijd (maar dan mag je ze niet gebruiken) Waw... neh... maar goed, ieder diertje z'n pleziertje: voor wie er het geld voor over heeft is het het waard, en da's wat telt.
[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:59]
En hoe is dit anders dan de S22 ultra of andere telefoons richting de €1500 die vaker dan niet na 1 jaar alweer vervangen worden?
Ik denk echt dat je de markt voor dit soort luxe speelgoed onderschat. De doelgroep van bovenmodaal of tweeverdieners die dit soort apparaten koopt is echt enorm. (Ook gezien de verkoopcijfers van Garmin.)
(Ik behoor er zelf ook toe, alsmede een boel collega's. En dan zijn we 'maar' software developers.)
[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 15:59]
Als ik zelf topatleten in mijn omgeving spreek dan willen ze juist geen Apple Watch omdat die niet nauwkeurig en betrouwbaar genoeg is voor sporten, en niet lang genoeg mee gaat.
Ik weet niet om wat voor sporten het bij jou gaat, maar een Apple Watch is niet echt een serieus horloge op het gebied van sport. Voor normale mensen zal het vast meer dan goed zijn, maar het moment dat je naar de top gaat ga je echt wel naar beter spul kijken.
Dat verwacht ik dus ook, maar telkens (enfin, meestal) ze interviews geven hangt er desalniettemin zo'n Apple om hun pols. Nu zullen ze die miss. niet tijdens trainingen gebruiken en tijdens competitie op topniveau zullen ze misschien niet eens juwelen of accessoires mogen dragen.
Je zegt topatleten, maar over welke sporten heb je het dan? Voor duursporten is een Apple Watch echt niet zo gebruikelijk. Een voetballer zal er misschien wel één dragen, maar die draagt die naast het veld. Zoals je zegt denk ik dat een horloge zelfs niet mag tijdens wedstrijden, om verwondingen te voorkomen. Mijn Garmin sporthorloge heeft niet eens een "voetbal" activiteit (of een andere sport waar contact mogelijk is).
Ik zocht even foto's van de marathonlopers Bashir Abdi en Abdi Nageeye op (medailleplaatsen op de Olympische Spelen in Tokyo) en zie op hun foto's toch vooral klokjes die op Garmins lijken (rond met knoppen in geval dus niet Apple, van Abdi Nageeye zie ik nog een foto met wat duidelijk een Garmin Forerunner 920XT is, die was niet rond maar ook herkenbaar niet Apple).
De coros pace 2 is rond met knoppen en erg licht. Ik schat in dat toplopers lopen met wat de sponsor ze levert
Nb een toploper gebruikt het horloge om bij de afstandsbogen even te checken of zijn gevoel klopt. Een behoorlijk getraind afstandsatleet kan een kilometer op een seconde nauwkeurig lopen, in verschillende tempos.
Dat gevoel is nauwkeuriger dan een gps, je kijkt op je horloge en denkt, zeker weinig satellieten in beeld, want de waarde klopt niet ha ha.
Beginnende wedstrijdlopers schrikken ook vaker van hun horloge, qua tempo, maar ook qua hartslag. Een 5 km loop je vaak op max hartslag - 5 slagen, en in de eindsprint een minuut op de max, dus niet die vuistregel van zoveel min je leeftijd, want die klopt niet bij langdurig trainende hardlopers.
tja met de huidige inflatiecijfers en beperkte beschikbaarheid van zo ongeveer alle high end electronica is de prijs helemaal niet zo vreemd. Je krijgt wel een prachtig horloge wat deels ook als sieraad/pronkstuk om je arm hangt. En het blijft ongekend wat zo'n klein stukje hardware allemaal kan.
Enige nadeel zou ik juist de batterijduur vinden...
[Reactie gewijzigd door PaPi36 op 22 juli 2024 15:59]
Kan je aangeven welk model en waarom? Ik ken het merk zelf niet en de voornaamste usp van deze (hybride) horloges lijkt te zijn dat ze door harvesting van kenetische energie (bijna?) nooit aan de lader hoeven. Qua smart- en sportfunctionaliteit lijkt het vrij beperkt, of mis ik iets?
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:59]
@Eric van Ballegoie Als je dan toch bezig bent: ik ben lyrisch over de Withings Scanwatch.
Eigenlijk zou een artikel met een paar Hybrid watches niet misplaatst zijn!
Voordelen: batterijlevensduur en uiterlijk terwijl toch binnenkomende belletjes/emails enz doorgegeven worden.
In de tekst staat dan ook: ".... Sterker nog, de goedkopere modellen van de uitgaande fēnix 6-serie bieden geen muziekfunctionaliteit en hebben geen ingebouwde kaarten... "
Mooie preview, ben zelf wel geïnteresseerd in de 7S omdat mijn polsen niet zo groot zijn. Wat ik niet echt goed kan terugvinden op de verschillende sites is of de Solar ring ten koste gaat van de schermgrootte, of dat bij de reguliere modellen een stukje zwart over blijft. Weet iemand hier het antwoord op?
Op dit moment switch ik van horloges om te sporten naar de Garmin Vivoactive 4 en voor dagelijks gebruik ik de Samsung Gear 3 Titanium. De Samsung is gewoon een mooi horloge om dagelijks om te hebben, maar voor sporten is hij nou niet heel nauwkeurig. En elke 2 dagen moeten opladen is ook niet echt een uitkomst. Dat opladen doe ik nu als ik ga sporten met de Garmin .
Het wachten was op een horloge wat en goede sportfunctionaliteit heeft, in dagelijks gebruik ook nog eens mooi is en een degelijke batterij. Hij is alleen wel erg prijzig. Maar gezien alle reviews die ik gelezen heb, doe ik er geen miskoop aan.