Vorig jaar introduceerde LG Display, leverancier van de woledpanelen die LG Electronics voor zijn televisies gebruikt, een nieuwe generatie panelen die OLED.EX genoemd werd. Door toevoeging van deuterium haalden die panelen in de praktijk ongeveer 15 procent hogere piekhelderheden dan conventionele oledpanelen. Dit jaar voegt LG Display daar dus mla aan toe, een laag met miljarden microscopisch kleine lensjes die het licht bundelen. Daardoor gaat er minder licht verloren aan verstrooiing binnen de (glas)lagen voor het panel, met als resultaat dat een groter deel van het geproduceerde licht daadwerkelijk het scherm verlaat en bij de kijker terechtkomt.
Mocht je bij het horen van 'bundelen van licht' bang zijn dat de kijkhoeken van schermen met mla-technologie slechter zijn geworden, dan kunnen we je geruststellen. Sterker, de OLED.EX-panelen uit 2022 hadden last van een wat paarsige tint als ze van opzij bekeken werden, wat vooral goed zichtbaar was bij weergave van beelden met veel wit. Bij de G3 met mla-paneel is dat probleem compleet verdwenen, terwijl helderheid, contrast en kleurweergave zelfs onder een grote hoek bekenen prima overeind blijven. Of dit komt door de mla-laag in het paneel of door het verbeterde antireflectiefilter dat de G3 heeft meegekregen, durf ik niet te zeggen. Feit is dat de G3 juist bétere kijkhoeken heeft dan zijn voorganger.
α9 Gen6 AI-processor
Behalve een nieuw paneel heeft de G3 ook weer een nieuwe of vernieuwde processor aan boord. Na de α9 Gen5-processor van vorig jaar is het nu tijd voor... jawel, de α9 Gen6. Heel scheutig met informatie over deze vernieuwde chip is LG helaas niet. De fabrikant claimt dat de upscaling van sd- en hd-beelden naar 4k weer is verbeterd, maar om eerlijk te zijn, zien wij het niet terug. De upscaling is prima, maar alle AI-beloften ten spijt wordt bronmateriaal met een lage resolutie nooit écht scherp.
Een andere functie die LG heeft verbeterd, is Dynamische Tonemapping. Juist omdat het dynamisch bereik van hdr-signalen zo groot is, willen donkere scènes of scènes met een normaal helderheidsniveau zonder heldere highlights er nog weleens wat donker uitzien, zeker als je kijkt in een ruimte met redelijk wat omgevingslicht. LG heeft sinds een aantal jaren een dynamische tonemappingfunctie die het beeld in zones verdeelt en de helderheid per zone aanpast. Bij de 2021-modellen betrof het 576 zones, vorig jaar zou het om 5000 zones gaan en dit jaar claimt LG met zijn nieuwe α9 Gen6 AI-processor het beeld in wéér viermaal zoveel zones te verdelen.
Hoe het ook zij, met Dynamische Tonemapping ingeschakeld krikt de G3 de algehele helderheid van hdr-beeldmateriaal in de meeste scènes flink op, met daarbij vooral een zetje in de rug voor delen van het beeld die donker of gemiddeld van helderheid zijn; de highlights veranderen weinig tot niet. De nieuwe implementatie van deze functie werkt inderdaad beter dan die van vorig jaar. Het resultaat is een prettig, helder beeld, maar tegelijk ook een beeld dat een minder groot dynamisch bereik heeft en er niet meer precies zo uitziet als de makers het bedoeld hebben. Het is dus een kwestie van persoonlijke smaak of je deze functie wilt gebruiken, maar vooral in heldere ruimtes zien wij de meerwaarde er wel van in. Dynamische Tonemapping werkt overigens niet voor Dolby Vision-signalen, alleen voor HDR10 en HLG.
Verder is de beeldverwerking van de G3 zoals we die van LG gewend zijn: goed. De tv slikt signalen met verschillende beeldsnelheden foutloos, deinterlaced PAL-beeldmateriaal is netjes en de tv heeft een fijne functie om banding in signalen met veel compressie tegen te gaan. In vergelijking met de G2 lijkt de weergave van bijna-zwarte elementen in beeld bovendien wat verbeterd, maar het verschil is klein. De bewegingsscherpte van de G3 is uitstekend en met Cinematic Movement ingeschakeld weet de tv ook filmbeelden met een snelheid van 24 of 25fps nét wat vloeiender weer te geven zonder dat het gevreesde soap-opera-effect de kop opsteekt. Net als de G2 ondersteunt de G3 black frame insertion, maar alleen op 60Hz, waardoor je hiermee niet alleen veel helderheid verliest, maar bovendien een onrustig, trillend beeld krijgt. Wat mij betreft is het dus niet aan te raden om deze functie te gebruiken.
Gepersonaliseerd beeld
Een van de nieuwe opties in de G3 is de Wizard Gepersonaliseerd Beeld die je kunt kiezen als je voor de Gepersonaliseerd Beeld-beeldmodus kiest. Die wizard laat verschillende keren een scherm met zes foto’s zien, waarbij je er steeds twee moet kiezen voor twee foto’s ‘met de gewenste beeldkwaliteit’. Het opmerkelijke aan deze wizard is dat het steeds zes verschillende foto’s zijn in plaats van dezelfde foto’s met verschillende instellingen voor bijvoorbeeld contrast, kleur en scherpte.
:strip_exif()/i/2005763120.jpeg?f=imagearticlefull)
LG wil duidelijk niet dat je een directe vergelijking tussen deze instellingen maakt, maar dat je meer op basis van onbewust gevoel kiest wat jij het mooist vindt. De afbeeldingen zijn uiteraard wel anders wat instellingen betreft, waarbij sommige duidelijk softer en warmer van kleur zijn, terwijl andere van het scherm spatten en (overmatig) scherp, helder en koel van kleur zijn. Aan het eind van de wizard krijg je een voor- en nafoto te zien, met daarbij een opmerking als: ‘U houdt van een duidelijk en scherp beeld’ of ‘U houdt van een warm en gebalanceerd beeld’. Op de achtergrond worden vervolgens instellingen gemaakt die aansluiten bij de keuzes die je hebt gemaakt bij het kiezen van de foto’s. Werkt dat in de praktijk goed? Ik ben persoonlijk fan van niet overmatig scherp beeld met een warme kleurtemperatuur, maar als ik de foto’s uit de wizard kies die ik het mooist vind, komt de beeldinstelling uit op een koelere kleurtemperatuur en wat meer verscherping dan waar ik normaal voor zou kiezen en wat ik zou instellen op basis van bewegende beelden.