Het uiterlijk van televisies wordt al jaren vooral bepaald door de voet: de bezels rond de schermen zijn zo dun dat fabrikanten daar weinig creativiteit meer in kwijt kunnen. Voor zowel de C2 als de G2 geldt dat die bezels weer iets kleiner zijn geworden dan bij hun voorgangers het geval was, de rand aan de zij- en bovenkanten meet nu net geen 7mm, terwijl dat bij de modellen van vorig jaar nog 9mm was. De C2 wordt standaard met voet geleverd en de G2, die bedoeld is om vlak tegen de muur opgehangen te worden, heeft standaard geen voet. LG verkoopt optioneel wel een voet die sterk lijkt op die van de C2. Zet je beide apparaten naast elkaar, dan is van de voorzijde gezien vrijwel geen verschil te ontdekken.
:strip_exif()/i/2005118722.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk LG C2
LG’s C-serie had tot vorig jaar een kenmerkende, brede voet die ruim twee derde van de breedte van de tv besloeg. Dit jaar maakt die brede voet plaats voor een veel smaller model, dat nog steeds schuin aflopend onder het scherm tevoorschijn komt en net als bij voorgaande modellen van geborsteld metaal is gemaakt. De nieuwe voet zorgt ervoor dat de tv zijn kenmerkende look wat verloren heeft. Of dat een voor- of nadeel is, is een kwestie van persoonlijke smaak. Het feit is wel dat de kenmerkende look van de C-serie nu een stuk minder aanwezig is.
De nog smallere bezels zijn fraai. De ‘druppel’ onder het scherm met daarin de statusled en de ontvanger voor IR-signalen vinden wij minder fraai. Deze is fors breder dan bij de C1 het geval was en heeft niet langer glooiend afgeronde, maar harde hoeken. De reden dat de druppel zo fors gegroeid is, zijn twee farfieldmicrofoons die LG aan de C2 heeft toegevoegd voor stembediening op afstand. Deze microfoons zijn links en rechts van de bestaande elektronica aan de druppel toegevoegd.
Aan de achterzijde ziet de C2 er anders uit dan zijn voorganger. Nog steeds geldt dat het bovenste deel van de tv heel dun is en alleen het panel bevat, terwijl alle elektronica aan de onderkant is ondergebracht in een gedeelte dat verder naar achteren uitsteekt. Ten opzichte van de C1 valt niet alleen op dat de achterzijde niet langer wit is, maar ook dat LG er nu voor heeft gekozen om alle aansluitingen aan de zijkant onder te brengen, terwijl bij voorgaande modellen meerdere aansluitingen, waaronder een van de vier HDMI-poorten, de LAN-poort en de tuneraansluitingen, naar achteren gericht waren. Dat laatste is geen probleem wanneer je de tv op de meegeleverde voet opstelt, maar als je de tv strak tegen de muur wilt ophangen zijn naar achteren gerichte aansluitingen minder handig. Bij de C2 kiest LG er nu dus voor om alle aansluitingen aan de zijkant onder te brengen, waardoor deze tv, met een niet-meegeleverde VESA-beugel, strak tegen de muur opgehangen kan worden.
Plaats je de tv gewoon op de bijbehorende voet, dan zorgen drie kabelgeleiders achterop de tv en in de voet ervoor dat je deze netjes uit het zicht naar de achterkant van de voet kunt wegleiden.
Aansluitingen LG C2
Alle aansluitingen zijn dus aan de linkerzijkant van de tv ondergebracht, met uitzondering van het slot voor een CI+-module, die aan de bovenkant van de elektronicamodule is geplaatst. Aan de zijkant van die module vinden we van boven naar onder gezien eerst drie USB-poorten en vervolgens vier HDMI 2.1-aansluitingen, die allemaal geschikt zijn voor 4K120Hz-signalen. De tweede HDMI-connector is voorzien van een (enhanced) Audio Return Channel, waarmee geluid met de hoogste kwaliteit naar een soundbar of AV-receiver te sturen is. Onder de HDMI-aansluitingen zien we een RJ45-LAN-poort, een optisch digitale uitgang, aansluitingen voor de ingebouwde DVB-C-, DVB-T- en DVB-S-tuners en een IR-blasterpoort. De 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang die op de C1 nog wel aanwezig was, is bij de C2 helaas verdwenen. Er is dus geen mogelijkheid meer om audio analoog uit te sturen.
Uiterlijk LG G2
De G2 is bedoeld om vlak tegen de wand opgehangen te worden en wordt daarom geleverd met een speciale muurbeugel, maar zonder voet. De tv ziet er aan de voorzijde verder identiek uit aan de C2. De G2 heeft dezelfde ultradunne bezels en, helaas, ook dezelfde grotere druppel onder het scherm met daarin de statusled, IR-ontvanger en farfieldmicrofoons.
Als we beide schermen van schuin opzij bekijken, dan zien we meteen verschillen. De C2 oogt extreem dun, omdat aan de zijkanten alleen het panel zichtbaar is: het dikkere deel met alle aansluitingen wordt pas zichtbaar als je de de tv helemaal van opzij bekijkt. De schermrand van de G2 is een stuk dikker en dat komt omdat LG het panel van deze tv heeft voorzien van een heatsink, een metalen koelplaat die moet helpen om het oledpaneel te koelen, waardoor het mogelijk wordt het panel harder aan te sturen en een hogere helderheid te behalen.
Ook aan de achterzijde ziet de G2 er anders uit dan de C2. Terwijl de C2 aan de boven- en zijkanten flinterdun is, heeft de tv een relatief dikke module voor alle elektronica die midden tegen de onderste helft van het scherm is aangebracht. Bij de G2 heeft LG alle elektronica over vrijwel het gehele oppervlakte van het scherm uitgespreid, met als resultaat dat de maximale diepte kleiner is dan die van de C2: terwijl de C2 op het dikste punt 4,5cm diep is, meet de G2 nergens meer dan 2,5cm. Dat maakt het, in combinatie met de meegeleverde beugel die in de achterzijde van het scherm wegvalt, mogelijk de G2 helemaal vlak tegen de wand op te hangen.
Wil je de G2 toch op een voet plaatsen, dan levert LG optioneel een voet die sterk lijkt op die van de C2. Het eerste dat opvalt als we de G2 op die voet plaatsen, is dat het scherm er niet verticaal op staat, maar licht naar achteren helt. Als de tv op een laag meubel geplaatst wordt, is dit geen probleem, maar het is optisch even wennen. Een ander verschil met de voet van de C2 is dat die van de G2 voorzien is van wieltjes, waardoor de tv gedraaid kan worden, waarbij de voet dus met het scherm meedraait.
Aansluitingen LG G2
De G2 beschikt over exact dezelfde aansluitingen als de C2, waaronder dus vier HDMI 2.1-poorten die allen geschikt zijn voor 4K120Hz-signalen. De poorten zijn bij de G2 opzij en naar onder gericht en vallen weg in de achterzijde van de elektronicamodule. Een groot afdekpaneel zorgt ervoor dat de kabels centraal naar de optionele voet of naar een gat in de wand achter het scherm worden geleid.