Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy S23 en S23+ Review

Sneller, strakker en stevig geprijsd

01-02-2023 • 19:00

200

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Samsung Galaxy S23 en S23+ zijn, zoals dat in hardwareland heet, een specbump. Men neme de behuizing van vorig jaar en voege daar wat nieuwe componenten aan toe, om hem vervolgens te kunnen presenteren als gloednieuw product. Vooruit, Samsung heeft de moeite genomen om het metalen plaatje in de hoek te vervangen door drie losse lenzen om hem toch een eigen smoel te geven. Dat is op zijn best een flinterdunne vermomming, of hebben deze smartphones toch meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken?

De grote wijziging die Samsung in het binnenste van zijn 'junior topmodellen' heeft doorgevoerd, is een stop op Exynos. Je koopt dus ook in Europa een Galaxy-telefoon met Snapdragon in het vooronder. De nieuwe 8 Gen 2 lijkt daarbij een van Qualcomms betere socs van de afgelopen jaren te zijn geworden. Dat heeft best grote gevolgen, ook op gebieden waar je het in eerste instantie misschien niet verwacht. De S23 en S23+ hebben bijvoorbeeld precies dezelfde camerahardware aan de achterzijde als hun voorgangers, maar met dank aan de veranderde beeldverwerking zien beelden er toch anders uit. 's Nachts en overdag zijn foto's scherper, met meer doortekening in schaduwen ten koste van vaak wat meer ruis. De kleurweergave is neutraler en minder verzadigd dan bij vorige Samsung-toestellen. Ook video's zijn van net iets betere kwaliteit.

Gelet op de systeemprestaties kan de Snapdragon-soc in de S23-serie in theorie tot wel dubbel zo goed presteren als het exemplaar in de S22-toestellen, tenminste als het aankomt op de gpu. De soc lijkt ook efficiënter, want tijdens het gamen wordt het toestel minder snel heet. In de dagelijkse praktijk merk je de snelheidsverbetering niet altijd, hoewel de interface vloeiender wordt getoond, waardoor het toestel fijner aanvoelt. Grote apps openen sneller, ook door het vernieuwde opslaggeheugen.

Meer nog dan betere systeemprestaties laat de overgang naar Snapdragon zich gelden door de flink verbeterde accuduur. Afhankelijk van het scenario meten we een toename van 20 tot liefst 40 procent ten opzichte van de vorige generatie, die op dat gebied teleurstelde. De S23+ is daardoor een van de best presterende smartphones in onze accubenchmarks, op gelijke hoogte met de toestellen van Apple, die het de afgelopen jaren veel beter deden dan de concurrentie. De S23 heeft de langste accuduur van alle kleine Android-toestellen die we hebben getest, al gaan Apple-telefoons met een even grote behuizing hem voorbij.

In andere opzichten zijn de S23 en S23+ ook nog steeds prima telefoons. Ze hebben een minimalistische, strakke vormgeving gemaakt van hoogwaardige materialen, met een scherm dat feller kan dan op de meeste andere telefoons. Dat geldt dit jaar ook voor de S23. Bij de grote S23+ had de resolutie hoger mogen zijn, maar met de verdere beeldkwaliteit zit het wel snor. Met OneUI 5.1-software gebaseerd op Android 13 is de S23-serie wat dat betreft ook helemaal bij de tijd en na Apple heeft Samsung de beste 'updatebelofte' in de industrie.

Dat alles is goed en wel, maar Samsung heeft de prijzen van zijn toestellen dit jaar flink verhoogd. De Galaxy S23 is evengoed interessant omdat het een van de beste kleine Android-toestellen is van dit moment, reden om hem toch een Excellent Choice-award uit te reiken. De S23+ is met de nieuwe prijsstelling echt te duur; voor bijna hetzelfde geld had je vorig jaar het Ultra-model, en de specificaties rechtvaardigen niet op alle vlakken de zeer hoge prijsstelling, de uitstekende prestaties en accuduur ten spijt.

Kun je nog even geduld opbrengen, dan loont het zich te wachten totdat concurrenten hun toestellen voor 2023 hebben uitgebracht en het duidelijk wordt hoe de nieuwe Galaxy-serie zich daartoe verhoudt. Goede kans dat het S23-duo dan ook al wat minder kost; hoewel Samsung-telefoons niet meer zo snel in prijs dalen als vroeger, kun je al binnen een halfjaar honderden euro's goedkoper uit zijn.

Reacties (200)

200
194
72
4
0
100
Wijzig sortering
Prijzen zijn echt een dikke tegenvaller. Vreemd genoeg zijn de Amerikaanse en Australische prijzen niet gestegen (zie bijvoorbeeld https://www.techradar.com...on-price-and-availability)
Dat zag je bij Apple ook. De dollar is het afgelopen jaar een stuk sterker dan de euro. Daardoor worden de prijzen in Europe relatief gezien meer verhoogd t.o.v. de US.
En de Euro staat weer op dezelfde koers als de dollar 2 jaar terug. Daarintegen de RMB is flink in waarde gezakt. Echter dit soort fluctuaties zijn niks nieuws en hoewel op Tweakers oa dit vaak geroepen wordt als reden tot een prijsstijging, horen we dit niet van de leveranciers. Sterker nog bedrijven van dit formaat hebben een tal van slimme finance jongens in dienst om juist dit soort mogelijke verliezen tegen te gaan.

De reden is denkelijk eerder veel banaler, wereldwijd is de verkoop van alles zo'n beetje in een slump, men koopt minder snel een nieuwe laptop, CPU, GPU en zo ook diens mobieltje. Dus bedrijven wereldwijd zien we nu veel minder winst maken, zo ook voor Samsung dat de laagste winst in 8 jaar heeft geboekt. En het lijkt er dan ook op dat alle bedrijven zo'n beetje hun ingezakte winsten proberen te keren met verhoogde prijzen. Het is nog maar de vraag of dit werkt of juist tegen hun gaat werken. Immers met mij zo hoor ik van velen dat ze dan maar een generatie overslaan. Immers mijn S22 doet het ook nog goed en dit valt voor alles te zeggen.

Uiteindelijk ja dit is natuurlijk een mooi mobieltje maar wat bied thet nou eigenlijk meer? Een betere camera weer? Iets meer processor kracht? Een betere baterij? Ik zie het verschil gewoon niet meer behalve dat het nog duurder is. Dus hoewel ik best een nieuw mobieltje wil kopen, sla ik deze en wellicht de volgende gewoon over tenzij het nodig is. Let them eat cake.
Komend vanaf een S10e is de s23 voor mij de perfecte upgrade. De inruilactie is nu prima, ik betaal zo'n 200 piek extra tegenover wat ik voor de s10e heb betaald.

De snapdragon is juist de doorslaggever, eigenlijk 100% voor de efficiëntie. De grootste klacht op de s10e was de batterij. Als dat vergeleken met de 22-serie al zoveel beter is, is dat helemaal de batterij-upgrade waar ik op zat te wachten.

De update-policy van Samsung is voor mij ook een heel belangrijke.

[Reactie gewijzigd door R.s.G. op 22 juli 2024 13:49]

mijn iPhone10 gaat al weer wat jaartjes mee, en gaat et ook weer wat langer mee doen. Ik zie de reden niet meer. Het enige dat er gebeuren kan in principe is dat een zooitje react/svelte gasten mijn apps zo traag maken dat ik wel moet upgraden
Ik sla deze en misschien de volgende generatie ook over. In werkelijkheid verandert er bijna niets dan dat je iets meer opslag hebt en dat je geen merkbare verandering hebt in de s23 + of Ultra. En als je alleen maar voor scherpere foto’s wilt gaan maar dan ook een scherpere prijs succes. Mijn Samsung galaxy s10 doet het nog goed en draait inmiddels al op Android 13. Denk dat ik maar eens voor een mid-end mobiel ga kijken met een schappelijke prijs met voldoende specs erop. Tegenwoordig heb je al goede mid-end toestellen voor rond de 500€ ipv het steeds meer en meer belachelijker prijskaartje van rond de 1200€ voor een mobieltje.
Wat voor speciaals heb je gedaan dat je s10 android 13 heeft?
Want zo ver ik weet krijgt deze enkel nog beveiligingsupdates voor Android 12.
De euro staat inmiddels weer op 1.10 dollar, dat is geen excuus.
Maar ook echt net. De laatste keer was April '22. Dus de productie van deze toestellen vond plaats toen de euro minder waard was en dat alleen al makkelijk 10-20 euro meer. Dan nog inflatie, tekorten, fossiele brandstoffen etc.
Volgens mij is de euro niet relevant voor de productie. De huidige koers zorgt er voor dat ze meer in dollar/won ontvangen dan een paar maanden geleden. Dat zou een reden zijn om de prijzen te verlagen, niet te verhogen.
De prijzen zijn vastgesteld toen de euro lager stond, en de prijzen voor deze toestellen worden doorgaans allemaal op basis van de dollar prijs bepaalt. Euro lager dan een jaar geleden, prijs van het toestel dus omhoog.
Er is altijd wel een reden om de prijs te verhogen :)
yeh sure, alleen heeft dat niets te maken met deze discussie.
En bij Apple dan? Blijkbaar worden de prijzen daar dan wel last minute vastgesteld. Allemaal smoesjes.
Op zich zijn de Pixels dan wel mooi geprijsd.
Die zijn niet veel duurder dan de Amerikaanse varianten dacht ik?
Je moet ook wel gek zijn om een veel te dure Samsung vol met bloatware te kopen ipv een Pixel.

Maar Samsung kennende, over 2 maanden valt de verkoop tegen en gaan er alweer honderden euros vanaf.
Die bloatware valt wel mee en werkt vaak gewoon goed. Sommige mensen, zoals ik, vinden de software van Samsung gewoon fijn werken. Ik zie de hogere prijs als iets positiefs: nog een reden om een jaartje langer met mijn S10 te doen :+
Uuuhh, heb je wel goed gekeken?

Bixby
Samsung Free
Samsung members
Smart Switch
Galaxy Shop
Galaxy Store
SmartThings
AR zone
Galaxy wearable
...

Tik eens 'remove samsung bloatware' in, zou ik zeggen.
dat is idd meer dan ik me kan herinneren!
Maar het is voor mij geen deal breaker, in een mapje gooien en nooit mee rnaar kijken. Ik vind een kale android veel vervelender. Ik heb Apex als loader en een aantal vaste apps en mijn android ziet er altijd hetzelfde uit, en ik heb al LG, Huawei en Samsung gehad. Alleen nu wearable omdat ik een samsung bandje heb (voorheen een Honor bandje). Ik vnd mijn Huawei P20pro nog een van de fijnste telefoons die ik heb gehad (met blaotware) maar dat is nu voorbij.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 13:49]

Gewoon apps verbergen en dan zie je ze helemaal niet meer. En sommigen dingen zijn gewoon te verwijderen of uit te schakelen.
Met de Pixel haal je alleen wel een onvolwassen product in huis. Niet alle scenario's zijn geschikt, dan word hij warm en trekt de accu leeg.

Het helpt overigens wel om er GrapheneOS op te zetten, afhankelijk van je gebruik kan dat zo een uur of twee extra opleveren.
Waar haal je dat vandaan? Onvolwassen na 7 generaties?
Ik heb al 2,5 jaar en Pixel 4a, hartstikke soepel en geen issues mee gehad. Accu doet het anderhalve dag.
Ik had het over de Pixel 7 (en 6), niet de Pixel 5 en lager. Jouw Pixel 4a heeft een snapdragon SoC, een reeks die al een tijdje als een van de top wordt bevonden. De SoC van mijn Pixel 7 is een Tensor G2, wat absoluut een onvolwassen product is (doch iets minder dan de eerste Tensor).

Nu zijn er veel fans van Google's producten die vooraan staan om te roepen dat hun telefoon makkelijk een dag mee gaan, maar dat is gewoon erg situationeel aangezien er ook veel klanten zijn geweest die 'm hebben teruggestuurd. Het is namelijk een ontwerp die de insteek van een midrange heeft, alleen is deze gebakken bij Samsung. Het procedé van Samsung is nu eenmaal geen hoogvlieger, ze zijn hier zelf dermate ontevreden over dat ze Exynos 2 jaar in de koelkast stoppen en pas daarna nog eens gaan proberen om te concurreren in die markt.

Dit verbruik merk je niet als je de CPU of GPU niet echt aan het werk zet. Onder andere streamen van video's en muziek zijn dingen die met de geïntegreerde hardware decoder gebeuren, die heeft iedere SoC. Maar zodra je bijvoorbeeld iets doet als navigeren of websites met veel javascript bezoekt, dan vliegen de procenten van je accu af.

Effectief is Tensor dus een SoC die midrange prestaties neerzet met het verbruik van midrange processor uit 2018. Zelf heb ik daar ook last van, al is dat een stuk minder sinds ik GrapheneOS er op heb gezet. Rest alleen nog de onevenredige drain van het modem, die is echt onacceptabel in sommige gebieden en - om de het aandeel van situatie er weer bij te pakken - niet te merken als je het gros van de dag aan de WiFi hangt.
Houdt er wel rekening mee dat de Amerikaanse prijzen zonder VAT (btw) zijn. De consumentenprijs verschilt daardoor per staat. De Australische dollar is tov de Dollar en Euro in waarde gestegen.
De staat met de hoogste sales tax is 9%. In sommige staten betaal je zelfs niets.
Klopt, maar NL prijzen zijn inclusief 21% BTW en €5,30 thuiskopieheffing (ex BTW). Als je de Amerikaanse S23 pakt van $799,99. In Nederland krijg je dan nog gratis 1 jaar Samsung Care bij, dat kost $9 in de VS, voor een kosten van €808,99. Dat is (met een koers vandaag van 1.07) dus €756, + thuiskopieheffing = 761,30.
Daaroverheen 21% BTW, zou een prijs van €921 rechtvaardigen.

Ik zie nu dat de S23 in Nederland €949 kost. Vergeleken met de VS dus maar een klein verschil. Waarom is de VS 30 euro goedkoper? Wisselkoersrisico. Want de hele supply-chain gaat in USD.
Dit. Ik zie echt niet waarom iemand de S23 zou kopen nu. De updates die ze doorgevoerd hebben zijn zeker geen 300 euro waard. Nou ja. Op naar een nog slechter verkopende galaxy S serie.
De zichtbare updates zijn vooral betere resultaten van de camera's en een snellere processor. Juist de matige foto's van de S22 was het grootste probleem bij vergelijking met een iPhone. Nu zijn de foto's van de S23 beter dan die van de laatste iPhone. Dat is al lang geleden. De verwerkingssnelheid is nu fenomenaal snel en daarmee is Samsung ook de iPhone voorbij gestoken.
Daarnaast is de bolling van de zijkanten iets aangepast en is men overgestapt naar Gorrilla glass Victus. Daardoor lijkt de S23 iets prettiger in de hand te liggen en breken de voor en achterkant veel minder snel als de telefoon met de hoek op de stenen valt. Als geheugen heeft Samsung gekozen voor het allersnelste geheugen wat op de markt te krijgen is. Dat is tijdens het werken van de telefoon echt te merken.

Updaten vanaf een voorgaande versie is tegenwoordig nauwelijks de moeite waard. Dat geldt niet alleen voor de S22 -> S23, maar geldt eigenlijk voor alle top toestellen. Als je nu nog een S20 hebt en je zoekt een nieuwe telefoon met minimaal een goede camera, dan is de S23 zeker te overwegen. Aan de andere kant heb je aan de S22 ook een mooi toestel waar je nog zeker vier jaar mee toe kan en je bespaard ruim 400 euro.
Tegelijkertijd hebben we een enorme bult aan inflatie gehad in 2022. Tov begin 2022 zijn die met 11,6% gestegen. Daar zitten deze stijgingen wel bij in de buurt.

In die context vind ik het wat naïef om dit als minpunt in het lijstje op te nemen.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 13:49]

Ook omdat Europeanen wel klagen over hogere prijzen maar het alsnog kopen. Vooral in Nederland. Fabriekanten bluffen gewoon en wij blijven kopen.
Geen 3.5 mm jack dus deze valt af voor mij.

Pairen, aanzetten, uitzetten, opladen, wisselen van apparaat en opnieuw pairen, verbindingsissues, e waste, ik vind het niet minder gedoe of makkelijker. Het is wel duurder en meer milieu vervuilender.
Helemaal mee eens.
Hoewel mijn meestgebruikte hoofdtelefoon draadloos is (WH-1000XM3), gebruik ik die eigenlijk alleen maar voor de actieve geluidsdemping.
Bijna elke keer dat ik hem wil gebruiken op een ander apparaat ben ik weer aan het prutsen om hem zo ver te krijgen dat hij naar dat andere apparaat verbindt. (BT aanzetten op apparaat, BT uitzetten op het apparaat waar hij automatisch mee verbonden is, naar BT menu op apparaat, op koppelen drukken)

Gepaard (hehe) met het managen van weer een extra accu is het toch elke keer weer een verademing om gewoon een bekabelde hoofdtelefoon te gebruiken die gewoon meteen werkt.

Deze toestellen vallen voor mij om nog meer redenen af trouwens:
  • Te duur, ik ga niet meer dan €500,- voor een mobieltje neerleggen.
  • Punchole, doe mij maar een heel scherm.
  • Glazen achterkant, liever een steviger materiaal dat meer grip geeft.
Gelukkig zijn er maar weinig toestellen die aan mijn wensen voldoen, want dan kan ik mijn zuurverdiende centen voor andere zaken inzetten.
Volgens mij is de achterkant van de S23 en de S23+ plastic ipv glas.
Dacht dit gelezen te hebben dat dit het geval is sinds de S21.

Verder is een punch hole minder erg dan het lijkt. Ik heb momenteel al ruim 2 jaar een Galaxy S10, en je hebt er eigenlijk bijna geen last van. Video's zijn 16:9 dus de punch hole bedekt niets. In het menu staan je notificaties e.d. in dezelfde rij als waar dit gat zit.
Waar dus eerder gewoon een balk zwart was met de camera en front speaker/mic, heb je nu daar scherm zitten waar je de ruimte niet persé nodig zou hebben anders.

Je punt rondom de prijs ben ik het wel echt mee eens, daar valt niet veel aan goed te praten.
Ik had het tijdens het schrijven van de comment voor de zekerheid opgezocht, het is toch echt glas.
GSM Arena heeft dat bijvoorbeeld heel duidelijk staan: link.

In mijn (beperkte) ervaring is het gat vooral vervelend bij spelletjes.
Bij de systeem UI wordt inderdaad wel netjes rekening gehouden met een gat of inkeping, daar heb ik ook zeker geen problemen mee.
Bij video zie ik het ook pas een probleem worden bij formaten vanaf 19:9 of iets dergelijks (de displays van deze toestellen zijn 19,5:9). Dus bij 21:9 zou het "problemen" geven.

Zelf geef ik de voorkeur voor een alternatieve oplossing zoals een camera achter het scherm, een pop-up camera of zelfs dat ene Zenfone flip idee.
Maar het zal waarschijnlijk nog even duren voor die tech meer gemeengoed wordt.
Pluspunten wel in mijn opzicht dan dat de achterkant glas is, gezien dat wel in aanmerking komt met een premium product in mijn ogen.

Maar pop-up camera's of flip-camera's e.d. lijken niet echt aan te slaan momenteel omdat het een oplossing is voor iets waar veel mensen al genoegen hebben genomen. Hierdoor is de noodzaak aanzienlijk kleiner geworden voor een alternatief voor notches/hole punches.

Camera's achter het scherm lijken wel nog volop in ontwikkeling te zijn, gezien dat de logische volgende stap is na een holepunch.

We gaan het zien in ieder geval.
hebben ze het niet over dat er gorilla glas ook op de achterkant zit?
ja dat is het probleem met die sony's
daarom heb ik die nooit gekocht omdat ze multipoint gewoon niet deden
Maar met mijn bose QC35 werkt het echt perfect met meerdere apparaten (zeker tot 2, met 3 moet je gewoon 1 van de andere 2 even de BT uit zetten)

Maar goed als het goed is heeft de laatste Sony wel multipoint.
Met mijn volgende draadloze hoofdtelefoon ga ik daar ook echt op letten, maar dat zal pas komen wanneer deze hoofdtelefoon niet meer bruikbaar is.

Hij zal wel wat meer dan 2 apparaten moeten kunnen echter, want ik gebruik er meer (mobiel, tablet, TV, PC thuis en PC werk).
Verder hoop ik dat tegen die tijd met een nieuwer model ook geen problemen meer zijn met het volumebeheer in Windows wanneer je BT gebruikt. Op mijn werk PC gaat hij bijvoorbeeld elke keer dat ik een geluid begin af te spelen 3% omhoog 8)7
Mijn thuis PC weigert gewoon het volume van deze hoofdtelefoon via BT aan te passen, daar gebruik ik dus een kastje voor dat aan de toslink hangt.
ik heb volgens mij nog geen enkele hoofdtelefoon gevonden die multipoint doet met meer dan 2...
dus dat kan wat meer trickier worden..

Maar het is ook alles altijd in de buurt met BT enabled? want daar zit het hem in, dan zal hij dus maximaal gewoon altijd de eerste 2 connecten..
Dat is wel een goed punt, op het werk zou het dan goed werken (mobiel + PC).
Thuis blijft het dan behelpen, maar misschien zijn er uitgebreidere multipoint oplossingen tegen de tijd dat mijn huidige hoofdtelefoon het opgeeft.

Bedankt voor het meedenken in ieder geval :)
Ik verafschuw BT-headsets ook nogal maar heb er eentje liggen, omdat ik het toch nog eens moest testen. Misschien zou m'n mening wel veranderen.

Het is nog steeds m'n ding niet, oa vanwege bovenstaande ervaringen. Blijkbaar heb ik dan wel multipint maar.. gebeurt het bij jullie nooit dat de niet-primair-gewenste bron óók geluidjes begint te sturen? Rete-irritant.
nee bij mij moet ik zeggen dat multi point bij mijn QC35 prima werkt.

Het main apparaat als dat nu tablet of de laptop geeft het geluid
maar als dan bv de telefoon gaat dan schakelt hij daar perfect naar over.
of als ik bv op de tablet (youtube bv) even stop met spelen of op mute zet
en ik pak mijn telefoon en start daar iets op wat geluid maakt dan is het meteen geswitched.

kijk als beide apparaten constant geluid pushen dan kan dat wel eens een probleem zijn ja..
Ja, dat vind ik dus rete irritant. Elke keer een onderbreking van een apparaat waar ik niet naar wil luisteren.
De technologie werkt dus zoals ze hoort te werken en dat is ruk. Het idee is gewoon slecht.
Waar heb je het over? Hoofdtelefoon aanzetten en klaar, verbinding binnen 1 tel. Ik heb nog nooit verbinding problemen gehad en 1 maal pairen is genoeg voor zolang je die telefoon hebt.

Nooit meer draadbreuk of snoeren in de knoop, idiaal.

Ik doe al jaren met ali dopjes op mijn werk en prive heb ik een fatsoenlijke sony.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 13:49]

Hoofdtelefoon aanzetten en klaar, verbinding binnen 1 tel. Ik heb nog nooit verbinding problemen gehad en 1 maal pairen is genoeg voor zolang je die telefoon hebt.
Ligt er aan of je die hoofdtelefoon alleen met die telefoon gebruikt. Als je wil switchen tussen bv telefoon en laptop is het soms wel drama en meestal meer handelingen dan een stekkertje pluggen. Zelfs de 'superieure' Airpods die naar mijn ervaring met de minste problemen switchen willen nog wel eens rare dingen doen (een oortje wat paired met telefoon, andere met laptop en dergelijke).
Het vereist een heeeel klein beetje configuratie, maar ik heb het als volgt aangepakt met mijn Samsung Galaxy Buds Plus, en heb nul problemen:

1) Pair met de nodige devices
2) Elke keer als ik mijn Buds in doe, verbinden ze met het laatst verbonden apparaat
3) De andere Android apparaten geven een melding: "Hey, je buds zijn in de buurt maar met een ander toestel verbonden. Wil je overschakelen naar dit toestel?" --> 1 klik op 'ja' is voldoende
4) Op Windows heb ik een shortcut naar het bluetooth configuratiescherm rechtsonder in mijn taakbalk. Dubbelklik daarop en de lijst met gepairde bluetooth audio devices verschijnt, waaronder de eerder gepairde Buds met daarnaast een Connect knop, die de verbinding direct overschakelt naar Windows

Al met al is het dus net zo makkelijk als het wisselen van een kabeltje. Ik vind het zelfs makkelijker, omdat ik mezelf niet in allerlei bochten moet wringen om bij de 3.5mm poort van mijn desktop te komen.
als je een bose hebt of die nieuwe sonys met multipoint ondersteuning zou dat prima moeten gaan.

Tenminste tot 2 apparaten, 3 betekend altijd nog wel dat je er 1 (als die toevallig bij de eerste 2 zit die hij connect) even de BT moet uit zetten..
Heb zelf 1 headset met multipoint, maar zeker als je wisselt tussen telefoon en laptop kan dat soms best zijn dat het ding net paired met het apparaat dat je net niet wil gebruiken. Ideaal is het zeker niet.
voor mij met mijn Bose werkt het prima zeker met 2 apparaten
dus Tablet en mijn Telefoon
Maar ik heb ook een laptop, maar het enige wat ik dan moet doen is bv de telefoon even de BT uit zetten en dan heeft ie gewoon connectie met laptop en tablet..
Als alle 3 aanstaan en bereikbaar dan connect de bose na aanzetten altijd automatisch naar mijn tablet en telefoon. en hij switched dan kwa geluid prima tussen die 2
Mijn Bluetoothervaring is toch een stuk negatiever. Verbinden duurt altijd enkele seconden, geluid valt soms weg als een of ander apparaat storing oplevert, oortjes zijn altijd leeg als ik ze nodig heb.

Ik kan niet meer om het gebrek aan 3,5mm heen werken en tolereer mijn ergernissen maar, maar je moet toch wel heel veel geld aan die dingen uitgeven wil je een goede gebruikservaring. 3,5mm-oortjes kunnen voor een fractie van de prijs gemaakt hebben en alhoewel je inderdaad met een kabeltje zit soms, heb ik er eigenlijk nooit echt last van gehad in de praktijk.

Dan heb je nog koptelefoons, die hebben vaak meer grote knoppen en zijn dus makkelijker te bedienen. Probeer je daarop echter een keer de microfoon te gebruiken dan knalt de geluidskwaliteit terug naar 2005.

Misschien dat het anders is als je bereid bent meer dan 300 euro uit te geven aan oordoppen, maar ik vind de switch naar Bluetooth hooguit iets om getolereerd te worden.
totdat je, zoals ik van de week, een vliegtuig instapt...
Ik heb een desktop, een macbook, en een telefoon. Met een draadloze koptelefoon switchen tussen die 3 is echt een drama. En dan heb ik het over zo'n sony wh1000xm3, echt geen goedkoop ding. En dan heb je ook nog de issue dat hij niet verbind voor audio maar als headset (met gare audiokwaliteit tot gevolg).

Het is echt veel minder gedoe om een 3.5 mm jackplug over te zetten. Het werkt gewoon.

Als de accu leeg is, en je hangt hem aan de lader, gaat hij uit en kan je geen muziek meer luisteren. :X
Als je lekker ff ligt te slapen op de bank met een muziekje op, begint de koptelefoon elke 5 minuten te vertellen dat de accu bijna leeg is (terwijl hij het nog 3 uur lang zou moeten kunnen doen) en schrik je wakker.

De bas is veel te zwaar, je hebt echt geen hifi audio.

Zit je dan met je koptelefoon van 400 euro.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 juli 2024 13:49]

Je kan gewoon de USB-C aansluiting gebruiken als 3.5mm aansluiting. Samsung heeft zelfs al in-ears zonder daarbij een convertor vereist is.

Bluetooth werkt ook perfect en gaan lang mee op accu. Ik gebruik de Galaxy Buds 2 Pro en de kwaliteit van het geluid is uitstekend. Ik herinner mij nog goed vroeger liep ik vaak met bedraad in-ears en kwam vaak in de knop. Ik gebruik al Bluetooth in-ears sinds de Galaxy S8+. Ik was ook eerst heel bang voor de overstap naar Bluetooth

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 13:49]

Ik heb zo'n USB c audio adapter, afspelen stopt af en toe als het scherm uit is en je loopt. Het wiebelen van de USB plug zal wel voor een soort disconnected signaal zorgen en ja dan stopt de telefoon met spelen. Of een task killer oid.
Ik heb het maar opgegeven.
Als ik dit lees, ben ik toch weer erg verbaasd. Ik gebruik zelf een iPhone en luister regelmatig muziek via de Lightning-dongle. Hetzelfde principe, met de dac in de stekker als bij Samsung. Maar blijkbaar heeft Samsung dat niet goed voor elkaar als er steeds uitval is als het scherm uitgaat.

Ook de connector: dit bevestigt mijn ervaring met USB/C connector: fragiel. De lighting-connector is veel meer solide. Nooit uitval of loszittende stekker. Jammer dat Lightning bezwijkt onder Europese druk. De connector is ongeëvenaard en usb-c is een stap terug.
Ik heb zo'n Lightning-dongle geprobeerd. De locatie ervan is irritant, het introduceert extra haakpunten; een gladde kabel haakt niet aan de rand van een broekzak, die dongle is net lang genoeg.. om dat wel te doen.

En ergst van al: elke halve minuut verliest het ding eventjes contact wat ook automatisch de media pauzeert. Echt gewéldig.
Ik heb een hele andere ervaring. Altijd gedoe met pluis in de Lightning. Nooit met USB-C.
Ik weet het, maar ik luister erg vaak muziek / podcasts op mijn telefoon terwijl hij aan de lader ligt.

De audiokwaliteit van die usb-c aansluiting is vaak ook ondermaats.
Ik pair mijn oortjes werkelijk nooit opnieuw. Uitzetten gaat niet eens. Denk dat de 3.5 mm jack hetzelfde argument is als een aantal jaren terug toen mensen bleven hangen aan een fysiek toetsenbord. De tijd achterhaald sommige technologie nu eenmaal.
Zelfde hier. Heb mijn buds+ sinds aanschaf 2 jaar geleden niet opnieuw hoeven pairen.
Denk dat de 3.5 mm jack hetzelfde argument is als een aantal jaren terug toen mensen bleven hangen aan een fysiek toetsenbord.
Pff vermoeiend hoe mensen steeds menen dat hun ervaring de waarheid is en dat als mensen iets anders ervaren ze er vanuit gaan dat die mensen dan iets doms hebben gedaan.

Gebruik je oortjes maar eens met 3 of 4 verschillende apparaten.
Geen probleem, op het moment iphone 1, iphone 2, een windows laptop en sporadisch appleTV. Gewoon uit de menu's direct te selecteren.
Tuurlijk is mijn ervaring alleen ook mijn waarheid. Maar om nou bij elke nieuwe telefoon opnieuw over de 3.5 mm jack beginnen is een beetje achterhaald. Anders klagen we straks in 2030 ook dat elke nieuwe auto elektrisch is bijvoorbeeld. Soms verandert de realiteit nu eenmaal.
Super voor je!

Ik hoop dat de 3.5 mm jackplug weer terugkomt. Ik mis hem. Heb mijn nieuwe S22 nog niet in gebruik genomen hierdoor. Kan er niet aan wennen. Zit nog op een S9 met een zwakke accu. Wil een tweedehandse s10 bestellen als upgrade van de S9.
Anders klagen we straks in 2030 ook dat elke nieuwe auto elektrisch is bijvoorbeeld.
Dat is voor sommigen vermoed ik een terechte klacht.
Of je laat gewoon een USB-C > Aux converter aan je 'oude' / goede headphones/oortjes zitten.
Klopt, maar dan kan je niet laden en muziek luisteren tegelijkertijd.

Het is zo'n onzin dat die 3.5 mm jack er af is gehaald, het is gewoon gebeurd om duurdere koptelefoons er bij te kunnen verkopen.
Met een goede oortjes hoef je het pairen maar één keer te doen en veel oortjes kun je gemakkelijk op meerdere apparaten gebruiken.
Verbindingsproblemen heb je met een draadje net zo goed. Draadjes breken nogal eens en de aansluiting is gevoelig voor slijtage.
E-waste is subjectief. Er wordt een draad met stekker vervangen door een minuscule batterij een chipje. Als je puur naar het metaal kijkt, dan zijn de draadloze oordopjes in het voordeel. Heb je er een oplaad doosje bij, dan komt er nog een batterij en een hoop plastic bij. Dan zijn de bedrade oortjes in het voordeel.

Zelf heb ik een mengeling. Er zit een draad tussen de oortjes, maar draadloos verbonden met telefoon of computer (eventueel tegelijkertijd). Opladen via het rechter oortje.
Ik heb een sony wh1000xm3 gebruikt en dat was echt gezeik. Vooral om die te delen met mijn vriendin. Dan heb je 2 laptops, 2 telefoons en een desktop. Je blijft aan het troubleshooten.
Verbindingsproblemen heb je met een draadje net zo goed. Draadjes breken nogal eens en de aansluiting is gevoelig voor slijtage.
Net zo goed? Heb eens per aantal jaren een draadbreuk in een koptelefoon en die is eenvoudig op te lossen door een nieuwe kabel aan te schaffen. Met bluetooth had ik wekelijks gezeik.
E-waste is subjectief. Er wordt een draad met stekker vervangen door een minuscule batterij een chipje.
Plastic en metaal zijn niet zo milieuvervuilend, een accu binnen 5 jaar compleet af is en zeer waarschijnlijk niet vervangen of gerecycled gaat worden, is dat echter wel.
Jouw ervaring met blue tooth is anders dan de mijne, met draadjes eveneens. Ik had veel meer last van draadbreuk dan verbindingsproblemen met bluetooth. Draadjes vervangen kan in de praktijk bijna nooit. De bedrade oortjes gingen bij mij zelden langer dan een half jaar mee.
De oortjes die ik ruim drie jaar geleden uit China heb meegenomen gaan nog steeds zeker 6 uur op een lading mee. Oorspronkelijk was dat 7 uur. De accu heeft het formaat van een knoopcel zoals die van een gehoorapparaat. Die accu is als vervuiling vergelijkbaar met de drivers.

Oordopjes met een oplaad doosje zijn natuurlijk wat anders. De accu's in de oortjes zijn minuscuul, als er al een accu inzit. Veel oortjes hebben tegenwoordig namelijk een capacitor en alleen een batterij in het doosje.

Een Sony wh1000xm3 is geen oortje meer, maar een koptelefoon uit het luxe segment. Ook die kan met meerdere devices verbinden, maar helaas is dat beperkt tot twee. Als je die gaat uitwisselen met je vriendin en je gebruikt beide twee devices, dan heb je inderdaad een probleem. In dat geval kan ik je aanraden om eens te kijken naar koptelefoons die zowel met bluetooth als met een draad verbonden kunnen worden of een koptelefoon die met minimaal 4 devices kan verbinden.
Draad bleef vaak hangen als je van fiets naar metro gaat en zo de dag doorgaat. Laat staan het verschrikkelijke geluid van het lopen en het draad tegen de jas. Ik wilde altijd draad, maar sinds m'n jabra elite 75t die enorm klein zijn, kijk ik never nooit meer terug. Draden gaan stuk en zelfs met zo'n vervangbaar stekkertje op m'n luxe oortjes was het gezeur. Nu 4 jaar jabra, accu is top, oortjes werken nog perfect. Totaal andere beleving deze vrijheid zonder draad. Voors en tegens voor beiden, maar ik ga nooit meer terug naar draad.
Als mijn oortjes het ooit begeven, dan zal ik ook het liefst dezelfde oortjes terug willen. Nu misschien de versie met noise canceling.
Zo heeft iedereen zijn voorkeuren.
boven de 250 euro is er geen telefoon met 3.5mm meer
Ik dacht precies hetzelfde met de S22. Toch ben ik ervoor gegaan door andere redenen. Toen ben ik een verloopstekkertje gaan gebruiken en dat gaat prima. Ik heb usb-c naar jack (onderweg) en een usb-c/usb-c en jack (thuis voor luisteren en laden)
En de batterijduur kan je flink verlengen door diverse functionaliteiten uit te zetten. Ff google en je hebt zo een uitleg te pakken. Als ik naar bed ga heb 40-50 % batterij over.
Wat bedoel je hier met E-waste in je voorbeeld?
Een accu, een aantal extra chips (SOC, laadcirquit, bluetooth controller, DAC), antenne.
Wat vermoedelijk allemaal weggegooid wordt als de accu na 5 jaar af is.

Een gewone koptelefoon slijt an sich niet (de speakers slijten niet, de earcover kan wel slijten) en kan 10 jaar meegaan.
Dat pairen en wisselen is bij Apple geen probleem (Apple apparatuur i.c.m. Apple headsets). een stuk sneller dan een kabel verwisselen ;)
6,1 inch is GEEN klein toestel in mijn belevenis. Doe nog steeds met een Motorola G5 Plus uit 2015, deze heeft een 5,2" scherm, wat ik groot vind voor een telefoon.
Ik weiger dan ook alles boven deze maat te kopen, dus er zijn weinig opties.
Apple lijkt de boodschap nu eindelijk wel iets beter te begrijpen met hun SE. Maar goed ik wil zelf geen Apple. Ik wil een leuke nieuwe Android 13 telefoon van een beetje bekend merk. Dus ik zal voorlopig nog wel vastzitten aan mijn G5 :)
De beeldverhouding is anders, de Samsung s23 zal ongeveer even groot zijn als die van jouw maar dan zonder bezels.
Sterker nog, de S23 is aan alle kanten iets kleiner dan de G5 Plus, iets dat je mooi kunt zien in de fijne Size Comparison tool van PhoneArena.

En ja, wat is klein; afgelopen twee jaar zijn er weinig high-end toestellen uitgekomen met ongeveer hetzelfde formaat als de Galaxy S23. Je hebt nog de ASUS Zenfone 8 en 9, Apple iPhone 13/13 Pro en 14/14 Pro en natuurlijk de Galaxy S22, en dat is het wel zo'n beetje. Xiaomi's 12(X) is iets smaller maar iets langer, de Sony Xperia 5 III/IV een stuk smaller maar ook een stuk langer. De iPhone 13 mini is de enige recente high-end smartphone die veel kleiner is dan de S23.
-

[Reactie gewijzigd door Thunderhawk op 22 juli 2024 13:49]

Verder is er nu de iPhone SE met een 4,8" scherm. Kijk dat lijkt erop. (
Ondanks dat ik best geloof dat de S23 een goed toestel is blijf ik het toch erg veel geld vinden zeker al voor de S23+. Te bedenken dat zo'n zelfde toestel nieuw achter een aantal maanden vaak voor honderden euro's is. En tja als je dan na 1 jaar op V&A kijkt dan worden ze vaak voor de helft van de nieuwprijs aangeboden. Zeker met dit soort high-end toestellen maakt het weinig uit als ze 1 jaar oud zijn en je dan echt niet zo gigantisch achter loopt.

Wanneer ik b.v. kijk naar mijn inmiddels al bijna 3 jaar oude S20+ dan kan die nog prima mee komen met Android 13 erop. Dus tja, ergens is het gewoonweg geld weggooien als je nu zo'n duur high-end toestel nieuw gaat kopen. Erbij genomen dat de mid-end toestellen tegenwoordig ook al dusdanig snel en goed zijn geworden die je vaak voor de helft nieuw kan kopen.
Met die logica is de prijs toch ook geen probleem? Dan koop je gewoon de s22 of volgend jaar de s23.
Zelfs dat geeneens want waarom zou ik mijn huidige S20+ moeten vervangen voor dan b.v. een S22 terwijl de S20+ nog steeds prima voldoet ?
Niet. En gewoon lekker niet doen. Hopelijk doen genoeg mensen dat, inclusief de apple kopers, en dan gaan die bedrijven misschien eens snappen hoe achterlijk dit is, ieder jaar een marginaal betere telefoon uitbrengen voor een hoofdprijs.

Maar ik ben bang dat het gewoon weer verkoopt, vooral de iphones schijnen hard te gaan. Waarom, ik heb geen flauw idee.
Het hele idee van ieder jaar een kleine verbetering uitbrengen is dat je over de jaren heen een grote verbetering ziet. Als je nu terug moet naar je eerste smartphone zie je waarschijnlijk wel verschil.
En ja, we snappen het: je bent tegen Apple...
Maar maak je geen zorgen: Apple gaat tegen precies hetzelfde probleem aan lopen. Alleen de pro is niet aan te slepen, maar dat komt vooral door fabricageproblemen vanwege de lockdowns in China...
Dat is een raar argument. Elk jaar een kleine verbetering uitbrengen, zodat je na een aantal jaar grote verbetering ziet? Hoe rechtvaardigt dat dan de aanschaf elk jaar voor iemand die geen kleine verbetering wil? En waarom zou je als Samsung daarvoor elk jaar telefoons uitbrengen? Om te laten zien dat er over een x aantal jaar wel grote verbeteringen zijn geweest? Dan zou je ook gewoon pas na een aantal jaar een nieuw model uit kunnen brengen. Maar zoals iedereen weet is dat natuurlijk niet de reden. Steeds net iets nieuwere functies en mensen die er toch wel geld aan uitgeven, dat zijn realistischere argumenten voor een bedrijf als Samsung. Of dat goed is, is een andere discussie

[Reactie gewijzigd door RV op 22 juli 2024 13:49]

Het doel is ook helemaal niet om mensen ieder jaar iets nieuws te laten kopen!

De meeste mensen kopen niet ieder jaar het nieuwste apparaat, dus als je meerdere jaren met je hardware doet heb je vanzelf een grotere verbetering wanneer je wel aan iets nieuws toe bent.
Maar ieder jaar zijn er wel mensen die iets nieuws willen en dan wel graag iets wat up to date is, niet de techniek van 5 jaar terug. Je telefoon zal maar net een half jaar voor de 5-jarige update stuk gaan, heb je mooi pech dat je nog een 'nieuw' stuk antiek moet kopen.
Daarnaast is er ook nog zoiets als concurrentie waardoor fabrikanten nieuwe modellen uit moeten brengen om niet als minder dan de anderen gezien te worden.
Natuurlijk is dat wel het doel. Buiten dat is de vergelijking met antieke technologie vreemd. Wie zegt dat je telefoon na 5 jaar niet meer goed is? En moet je om dat af te dekken elk jaar een nieuwe tel. uitbrengen? Elke 2 jaar of 3 jaar zou ook prima zijn om dat af te dekken. Het is de gewenning dat telefoons continu vernieuwd worden dat dit de gedachte is.
Ik vind dat bzzzt een valide punt heeft. Ik koop maar om de zoveel jaar een telefoon maar wil op dat moment wel bij voorkeur het nieuwste hebben zodat je zo lang mogelijk met de mobiel kan doen. Al hoewel om elke 2 jaar een telefoon uitbrengen ook prima is.

Een telefoon van 5 jaar oud zou ik niet kopen, dan kun je fluiten naar je updatebeleid en de lithium batterij kan ook achteruit lopen in 5 jaar ook als de telefoon niet gebruikt wordt.
5 jaar ben ik helemaal mee eens, maar 2 jaar zou al een stuk beter zijn inderdaad! Al vind ik het huidige beleid persoonlijk geen enkel probleem, aangezien de oudere modellen zo rap in prijs afnemen.
Ik denk ook niet dat elk jaar het doel is. Mensen hoppen naar een nieuw toestel iedere 2 of 3 jaar. Ik denk ook dat de ontwikkeling erop gericht is om een groot genoeg verschil te maken met het toestel van twee jaar eerder. ZOdat je eerder denkt, dat is net genoeg verschil ipv ik doe er nog een jaartje mee.
Ik ben niet tegen apple. Waar baseer jij dat op uit deze comment.
Omdat je bang bent dat ze telefoons verkopen?
Ja zowel bij samsung als apple, hun achterlijk dure modellen.
Ben je ook bang dat Lamborghini auto's verkoopt of Balenciaga kleren? Of diamanten sieraden?
Waarom, ik heb geen flauw idee.
Status en misschien voor de techneuten het allernieuwste hebben, maar ik gok vooral status. En dat is spijtig want een iPhone 12 is goed genoeg voor 98% van de mensen die nu de laatste nieuwe iPhone heeft. Zelfde gaat ook op voor Samsung en andere smartphone makers. Het is niet nodig om zoveel devices elk jaar uit te brengen (in mijn ogen toch).
Het enige probleem dat je hebt met een ouder toestel kopen is de updates voor de komende jaren. Als je nu een s20 koopt dan zal er niet teveel meer ondersteuning zijn (geen idee als die nog te vinden zijn). Bij Apple is dit 5 jaar dacht ik, valt nog wel mee. Daartegen is de batterij toch al een pak minder. Ik heb hier nu een 12, en geen problemen mee. Ik ben ook van het principe we kopen pas een nieuwe als de batterij op is. Aangezien dit in een hoes van otterbox zit, is aan die gsm helemaal niks aan. Vandaar dat de verwisselbare batterij er gerust nu al mag komen. Hopelijk kan deze het volhouden tot de verwisselbare batterij verplicht is
Je kan ook gewoon 75 euro aftikken bij Apple en een nieuwe batterij in je iPhone 12 laten zetten en er dan nog eens +- 3-5 jaar mee doen. Duurzamer en beter voor je portemonnee dan een nieuwe kopen.
Misschien dat je er status mee koopt op als kind op school, maar een volwassen persoon gaat toch geen status kopen met een telefoon? :+

Zo'n ding kost 4 tientjes per maand bij een abonnement, een mid-range 2 tientjes. Nounou wat een status als je 20 euro per maand extra uit kunt geven, ik vind heel dat status argument dus ook maar onzin.

Ik wacht op de volgende iPhone, dan is deze 3 jaar meegegaan wat ik prima vind (12 mini, voor 720 gekocht). 720 delen over 3 jaar is 20 euro per maand, koopje voor iets wat je dagelijks meer dan een uur gebruikt.
ik ben benieuwd als je een pol doet hoeveel mensen er zijn die ieder jaar een nieuwe kopen. Ik zie alleen maar mensen (in mijn bubbel) die 3 jaar of meer met hun telefoon doen. En als je iemand met de allernieuwste ziet lopen is dat toch niet voor of door de status? Die heeft gewoon na drie jaar weer eens zijn/haar telefoon vernieuwd.
ieder jaar een marginaal betere telefoon uitbrengen voor een hoofdprijs
Dat begrijp ik eerlijk gezegd ook niet wat voor zin dat heeft zeker als je bekijkt dat de verschillen inderdaad maar marginaal zijn. Maar ik moet bekennen dat ik een aantal jaren mij erin liet mee slepen en vaak om het jaar of maximaal 2 jaar een nieuw toestel wilde.

Eigenlijk nu na de S20 plus wat wel het duurste toestel was wat ik ooit aangeschaft heb had ik zoiets van nee ik stop ermee met dat geld weggooien. Ding werkt nu na 3 jaar nog steeds bijna hetzelfde als 3 jaar terug dus wat een flauwekul ergens om die te vervangen.
omdat je dan na een jaar als het 350 afgaat, nog steeds heel veel geld verdient terwijl het gevoel gecreerd is dat je een koopje hebt
Precies, het is deels ook gewoon een psychologisch spelletje net als b.v. 1,99 euro in plaats van 2 euro want 1,99 euro klinkt goedkoper. Of de truuc wat Mediamarkt doet met BTW weg ermee, maar ze dan uitgaan van de adviesprijs zonder BTW.
ik denk ook niet dat nieuwe versies zijn voor eigenaars van de vorige versie, maar die van een paar jaar geleden. Ik heb nu een s21 van mijn werk en ik denk dat die nog zeker 3 jaar meegaat met mijn type gebruik.
Tjah. Ik snap wat je zegt, maar zelf heb ik een S10e die inmiddels qua batterijduur wat minder is. Lijkt verder nog behoorlijk mee te komen, maar de opslag van 128GB begint ook vol te raken. Nu kan ik er wel een SD-kaart in doen, maar als ik hem nu verkoop is ie ten minste nog iets waard. Tel daarbij op dat je nu het 256GB-model van de s23 voor de prijs van het 128GB krijgt en extra € 100,- inruilwaarde maakt het de aankoop toch interessant!

Zelfs al wordt de telefoon 200 euro goedkoper, dan nog zit ik met inruil en meer opslag goed. Bovendien is mijn telefoon dan lang voorzien van updates, omdat ik hem meteen bij uitkomen aanschaf. Plus, de restwaarde zal meer zijn als ik hem over eenzelfde periode weer verkoop.
maar zelf heb ik een S10e die inmiddels qua batterijduur wat minder is.
Dat is dan wel weer een toestel van een aantal jaren terug en ik wel aanneem dat je de S10 al wat jaren gebruikt. Dan heb ik nog zoiets van oke maar b.v. in mijn situatie is het verschil gewoonweg eigenlijk te klein.
Ondanks dat ik best geloof dat de S23 een goed toestel is blijf ik het toch erg veel geld vinden zeker al voor de S23+. Te bedenken dat zo'n zelfde toestel nieuw achter een aantal maanden vaak voor honderden euro's is. En tja als je dan na 1 jaar op V&A kijkt dan worden ze vaak voor de helft van de nieuwprijs aangeboden.
Wanneer ik b.v. kijk naar mijn inmiddels al bijna 3 jaar oude S20+ dan kan die nog prima mee komen met Android 13 erop.
Een telefoon is tegenwoordig ook geen telefoon meer. Het is een mini-computer. Eind jaren 90, begin 2000, was het voor telefoons zaak om kleiner te worden, lichter, dunner, grotere schermen te krijgen, en een betere bediening. (Een van mijn favorieten uit die tijd was de Siemens s35i die al internet had in de vorm van WAP; genoeg om wat OV-tijden enzo op te vragen.) Deze telefoon heb ik gehad vanaf 2001 t/m 2008.

Mijn smartphones vanaf 2008 waren een Motorola Milestone (2008), een Nexus 4 (2012) en een Nokia 6.1 (2018), en nu sinds 2022 een iPhone 13.

Als je goed kijkt zie je dat de telefoons die ik heb gekozen altijd een relatief lange ondersteuning hebben gehad: 4 jaar voor de Milestone, 4 jaar voor de Nexus (en nog 2 jaar kunnen uitzingen met custom roms), 3-4 jaar voor de Nokia (die mijn vriendin nu nog gebruikt) en de iPhone krijgt waarschijnlijk minimaal 5 iOS-versies. (vanaf 15 -> 20), en dan nog minstens een jaar ondersteuning voor die laatste versie. Dat betekent dat die telefoon meegaat tot minstens 2027.

Kort gezegd, mensen moeten af van het idee dat je elke 2-3 jaar (of sommigen zelfs elk jaar...) een nieuwe telefoon moet gaan halen, en kiezen voor een merk met lange ondersteuning, en de mogelijkheid om ergens voor niet teveel geld op de helft van de tijd de accu te laten vervangen. De tijd waarin elke 2-3 jaar laptops en computers werden vervangen ligt ook al lang achter ons. Ik vervang mijn computer elke 6-7 jaar tegenwoordig, en mijn volgende computer gaat zo krachtig zijn dat die op het programmaom 8-10 jaar mee te gaan.

Ik heb zo'n grote hekel aan het (her)installeren van computers en telefoons (al is dat bij Apple relatief makkelijk eerlijk gezegd) dat ik liever elke 6 jaar 1000 euro uitgeef voor een telefoon, dan elke 3 jaar 500.
765 euro in combinatie met een tele2 abbo moment voor de 256gb samsung s23. Hierbij geen afbetaling van de telefoon per maand. Sounds like a deal to me!
Zijn deze toestellen eigenlijk ook getest met Android Auto? Op de S22 werkt dat na 1 jaar, op bijvoorbeeld een nieuwe Skoda Scala, nog
steeds niet.

Op de Zenfone 9 had ik daar ook last van, maar zij hebben een speciale compatibiliteit optie ingebouwd, waardoor het wel redelijk werkt. Op een Chinese Huawei, Motorola en Redmi smartphone heb ik geen problemen met Android Auto.
Dat ligt niet perse aan de S22 lijkt mij, mijn S22 werkt prima, ook draadloos op zowel een Octavia en een Ford. Ook de S20 van mijn vrouw werkt prima ermee.
Het nadeel van Android Auto (AA) is dat het veel afhankelijkheden heeft en tot augustus was er sowieso een wereldwijd probleem met AA en de Galaxy serie.
https://androidworld.nl/a...u-opgelost?comment=274180

https://www.techradar.com...y-s22-heres-how-to-fix-it

De afhankelijkheden hebben te maken met je autoradio. Die van ons kan niet draadloos verbinden, waardoor een kabel noodzakelijk is. Ik heb gebruik gemaakt van de origineel meegeleverde USB kabel van Samsung en van een aantal andere USB-C kabels.
Je hebt te maken met AA op je smartphone, de software versie van je autoradio, bekabeling en met de algemene software op je smartphone (zoals de compatibility mode die Asus gebruikt).

Doordat alles aan de kant van de auto hetzelfde is en prima werkt op de Chinese smartphones en oude smartphones lijkt het voor mij dat het probleem bij Samsung ligt i.c.m. hun eigen software en de ingebouwde AA in Android 12/13.

De S10e van mijn vrouw werkt overigens prima, maar een overstap naar de S23 durven wij niet aan, tenzij het 100% werkt.
De software versie van je infotainment maakt echt niet uit. Of je autofabrikant heeft een bug gepland bij een update, dat zou kunnen
Ik heb een S22+ en rijd in een Kodiaq van 2020. Geen problemen met Android Auto. Wel alleen bedraad.
Ik zat met smart te wachten op dit toestel, eindelijk een snapdragon erin en eindelijk eens fatsoenlijke prestaties, ik wil een iphone 13/14 formaat Android toestel met fatsoenlijke accuprestaties.
Idem hier. Ben wel in de markt voor een nieuwe telefoon (huidige gaat al bijna 6 jaar mee, de Oneplus 5).

Maar 1200 voor S23+ (zelfde formaat als mijn oude dus) is met 1200,- wel echt gortig aan de prijs.
Hoewel niet helemaal vergelijkbaar, de Folds draaien al jaren op een Snapdragon. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat die prima presentaties leveren i.c.m. een acceptabele accuduur.
Idd accuprestaties v mijn Galaxy S21 zijn ondermaats voor het toptoestel v Samsung. Ongelooflijk dat er zo'n verschil is in accuduur ts de Exynos en de Qualcomm. Zou absoluut niet mogen!
@deepvreezo je schrijft dat de FE modellen geen DEX ondersteunen, dat doen ze zowel bedraad als draadloos. Heb zelf een S20FE en DEX desktop werk erg goed.
Ah, ik dacht dat ze dat niet konden, maar zie inderdaad dat het mogelijk is. Heb het aangepast, dank voor het melden!
Hmm dat draadloos wist ik niet , morgen maar eens kijken hoe dat werkt.
DEX starten en als je tv in het rijtje komt te staan die selecteren en verbinding maken. Je krijgt ook de keuze om jouw telefoon dan als trackpad te gebruiken.
Oh wow, ik had al een tijdje foto's van een smartphone niet op 100% gezien, maar wat is het een slechte kwaliteit. (Vergeleken met een echte camera). Nog erg ver verwijderd van een beetje kwaliteit. Weergave op een klein scherm is natuurlijk prima.
Eem goede smartphone doet niet veel onder voor een compactcamera. Alleen bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera is de kwaliteit wel een stuk hoger, maar een systeemcamera of spiegelreflexcamera is ook weer veel lastiger om mee te nemen.
zolang je niet zoom nodig hebt wel ja
En kosten vaak flink wat meer dan zo'n hele smartphone.
S23 Ultra iig bij CoolBlue vanaf 1400 euro.
Yikes...

Ik had er bijna spijt van dat ik twee maanden terug nog een S22 Ultra had gekocht en niet gewoon even de nieuwe telefoons had afgewacht, maar die was "maar" een rooitje in de aanbieding.
En daarvoor moest ik toch aardig met mijzelf in conclaaf of dat wel nodig was.

Ik gebruik telefoons altijd helemaal "op", dus uitgesmeerd over 4 jaar ofzo valt het wel mee.
Maar toestel wordt niet perse ouder dan een veel goedkopere midranger.

Ik kom uit de Note wereld dus ik wou graag die stylus terug en vind camera's ook belangrijk. Maar als dit zo door gaat met die prijzen houd dat wel ff op met die gekke vlaggenschepen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 13:49]

Wederom foute data m.b.t. accuduur in een tweakers review. Wederom m.b.t. een xiaomi toestel. Hoe kan de Xiaomi 12 pro op wifi 10 uur 20 halen en op 4g 12 uur 36? Hoe kan de s21 plus op wifi 11 uur 35 scoren terwijl hij voorheen de 15 uur haalde. Deze fouten komen vaker terug in de reviews, erg vreemd!
dat 1e is toch niet zo vreemd, op het moment dat hij op wifi zit neemt het stroomverbruik van het 4g modem af, andersom niet, probeer de 4g test maar een met wifi uit
Het is inderdaad gek dat de Xiaomi 12 Pro op Wifi korter mee zou gaan dan op 4G. Voor nu heb ik het toestel vervangen door de nieuwere 12T Pro in de grafieken. Ga er komende week verder induiken.

Voor wat betreft de S21-serie: ik heb intussen door wat daar aan de hand is en daarbij is inderdaad iets fout gegaan, waardoor in dit artikel de verkeerde resultaten stonden voor deze toestellen. Dank voor het melden. Indertijd heeft mijn oud-collega Chris na een paar maanden een hertest gedraaid op deze toestellen en dat leverde toen flink verbeterde accuscores op. Door een menselijke fout zijn bij het maken van deze review echter de nieuwe scores overschreven door de scores ten tijde van de lancering van de S21-serie, waardoor die in de grafiek stonden. Het gaat bij de S21+ om de wifi-browsetest en bij de S21 en S21 Ultra om de wifi- en 4G-tests.

Ik heb alle genoemde testresultaten zonet bijgewerkt. Het kan ivm. caching even duren voordat ze zichtbaar zullen zijn in de grafiek in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door deepvreezo op 22 juli 2024 13:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.