De Samsung Galaxy S23 en S23+ zijn, zoals dat in hardwareland heet, een specbump. Men neme de behuizing van vorig jaar en voege daar wat nieuwe componenten aan toe, om hem vervolgens te kunnen presenteren als gloednieuw product. Vooruit, Samsung heeft de moeite genomen om het metalen plaatje in de hoek te vervangen door drie losse lenzen om hem toch een eigen smoel te geven. Dat is op zijn best een flinterdunne vermomming, of hebben deze smartphones toch meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken?
De grote wijziging die Samsung in het binnenste van zijn 'junior topmodellen' heeft doorgevoerd, is een stop op Exynos. Je koopt dus ook in Europa een Galaxy-telefoon met Snapdragon in het vooronder. De nieuwe 8 Gen 2 lijkt daarbij een van Qualcomms betere socs van de afgelopen jaren te zijn geworden. Dat heeft best grote gevolgen, ook op gebieden waar je het in eerste instantie misschien niet verwacht. De S23 en S23+ hebben bijvoorbeeld precies dezelfde camerahardware aan de achterzijde als hun voorgangers, maar met dank aan de veranderde beeldverwerking zien beelden er toch anders uit. 's Nachts en overdag zijn foto's scherper, met meer doortekening in schaduwen ten koste van vaak wat meer ruis. De kleurweergave is neutraler en minder verzadigd dan bij vorige Samsung-toestellen. Ook video's zijn van net iets betere kwaliteit.
Gelet op de systeemprestaties kan de Snapdragon-soc in de S23-serie in theorie tot wel dubbel zo goed presteren als het exemplaar in de S22-toestellen, tenminste als het aankomt op de gpu. De soc lijkt ook efficiënter, want tijdens het gamen wordt het toestel minder snel heet. In de dagelijkse praktijk merk je de snelheidsverbetering niet altijd, hoewel de interface vloeiender wordt getoond, waardoor het toestel fijner aanvoelt. Grote apps openen sneller, ook door het vernieuwde opslaggeheugen.
Meer nog dan betere systeemprestaties laat de overgang naar Snapdragon zich gelden door de flink verbeterde accuduur. Afhankelijk van het scenario meten we een toename van 20 tot liefst 40 procent ten opzichte van de vorige generatie, die op dat gebied teleurstelde. De S23+ is daardoor een van de best presterende smartphones in onze accubenchmarks, op gelijke hoogte met de toestellen van Apple, die het de afgelopen jaren veel beter deden dan de concurrentie. De S23 heeft de langste accuduur van alle kleine Android-toestellen die we hebben getest, al gaan Apple-telefoons met een even grote behuizing hem voorbij.
In andere opzichten zijn de S23 en S23+ ook nog steeds prima telefoons. Ze hebben een minimalistische, strakke vormgeving gemaakt van hoogwaardige materialen, met een scherm dat feller kan dan op de meeste andere telefoons. Dat geldt dit jaar ook voor de S23. Bij de grote S23+ had de resolutie hoger mogen zijn, maar met de verdere beeldkwaliteit zit het wel snor. Met OneUI 5.1-software gebaseerd op Android 13 is de S23-serie wat dat betreft ook helemaal bij de tijd en na Apple heeft Samsung de beste 'updatebelofte' in de industrie.
Dat alles is goed en wel, maar Samsung heeft de prijzen van zijn toestellen dit jaar flink verhoogd. De Galaxy S23 is evengoed interessant omdat het een van de beste kleine Android-toestellen is van dit moment, reden om hem toch een Excellent Choice-award uit te reiken. De S23+ is met de nieuwe prijsstelling echt te duur; voor bijna hetzelfde geld had je vorig jaar het Ultra-model, en de specificaties rechtvaardigen niet op alle vlakken de zeer hoge prijsstelling, de uitstekende prestaties en accuduur ten spijt.
Kun je nog even geduld opbrengen, dan loont het zich te wachten totdat concurrenten hun toestellen voor 2023 hebben uitgebracht en het duidelijk wordt hoe de nieuwe Galaxy-serie zich daartoe verhoudt. Goede kans dat het S23-duo dan ook al wat minder kost; hoewel Samsung-telefoons niet meer zo snel in prijs dalen als vroeger, kun je al binnen een halfjaar honderden euro's goedkoper uit zijn.
- Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S23+