Inleiding
Samengevat
De Motorola Moto Razr (2022) is een heerlijk veelzijdige smartphone. De Android-software oogt schoon en het aantal bloatwareapps is minimaal. Daarnaast is de Ready For-functionaliteit zeer compleet en werkt die lekker. Alleen de softwareondersteuning is met twee jaar OS- en drie jaar beveiligingsupdates erg kort. Het 144Hz-scherm kan zich wat helderheid en kleurweergave betreft meten met andere vlaggenschepen. De camera's zijn goed, maar bij weinig licht treden hier en daar wat ruis en detailverlies op. De Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 maakt van deze smartphone een echte krachtpatser. Als je het foldableconcept echt leuk vindt en bereid bent om te leven met de compromissen wat de duurzaamheid op langere termijn betreft, is dit toestel zeker een aanrader.
De markt voor vouwbare smartphones begint eindelijk een beetje op stoom te komen in de Benelux; steeds meer fabrikanten werken aan een vouwbaar exemplaar. Samsung is met de Fold- en Flip-toestellen nog altijd heer en meester in deze regio en het leek er even op dat andere fabrikanten de concurrentiestrijd niet aankonden of aandurfden. Alleen Motorola gaf wat tegengas en gaat een stapje verder door weer met een high-end foldable te komen. Dat is nog niet alles; het lijkt erop dat het bedrijf volgend jaar nog twee Razr-modellen gaat uitbrengen.
Ook OPPO werkt aan een vouwbaar toestel. Het is alleen nog niet duidelijk of dat hier op de markt komt. Samsung hoeft zich tot nu toe alleen wat aan te trekken van Motorola en de Lenovo-dochter heeft zeker niet stilgezeten. Hoewel het toestel niet met zoveel bombarie werd aangekondigd als de Edge 30-smartphones, heeft het bedrijf met veel enthousiasme laten weten dat het vouwbare toestel toch naar Europa komt. De Razr (2022) was namelijk al eerder aangekondigd, maar die aankondiging eindigde destijds met het bericht dat de smartphone alleen voor de Chinese markt was. Nu is de telefoon alsnog in Europa uitgekomen en wij zijn er meteen mee aan de slag gegaan.
Het bedrijf vertelde ons vol trots over het scherm met een hoge refreshrate van 144Hz en de mogelijkheid om een miljard kleuren weer te geven. Het toestel kan, net als de foldables van Samsung, met een hoek van 90 graden worden opengevouwen om zo in een speciale laptopmodus te werken. Motorola blaast hoog van de toren over de nieuwe Razr en claimt dat de telefoon dankzij een veelzijdig scherm aan de buitenkant, verbeterde camera's en een Snapdragon 8+ Gen1-soc een van de 'geavanceerdste vouwbare smartphones' van dit moment is. Wij keken of dit ook echt zo is en vergeleken hem met de Flip4 van Samsung. Is het genoeg om de foldable van de Koreaanse fabrikant van zijn troon te stoten en zijn de claims van Motorola allemaal echt waar? Je leest het in deze review.
Behuizing en scherm
Motorola heeft het ontwerp van de Razr (2022) veranderd en het toestel lijkt in uitgeklapte vorm meer op een oudere Moto Z-smartphone, tenminste de voorzijde. Vanachter lijkt de nieuwe Razr veel op zijn voorganger. Het onderste deel aan de achterzijde van het toestel is van korrelig matglas, het materiaal dat ook op de Edge 30 Ultra-toestellen te vinden is, en voelt fijn aan. Daarnaast is het ongevoelig voor vingerafdrukken.
:strip_exif()/i/2005422932.jpeg?f=imagenormal)
In het midden van deze smartphone zit het inmiddels iconische scharnier van Motorola. Ook bij deze Razr zorgt een combinatie van bewegende elementen in het scharnier ervoor dat er altijd een flinke radius overblijft bij de 'rug' van het scherm, zodat er niet te veel druk op het scherm komt te staan. Daar zie je aan de buitenkant, bij een dichtgeklapte telefoon praktisch niets van en het lijkt alsof het scherm strak is dubbelgevouwen. Als je goed naar het scherm kijkt terwijl je de telefoon dichtklapt, kun je echter duidelijk zien dat het paneel eerst een eindje naar beneden schuift en vervolgens in het midden naar binnen golft. Het flexibele scherm wordt daarbij een stukje naar buiten geduwd voordat het in druppelvorm naar binnen wordt gedrukt.
Dit alles resulteert in een scherm met praktisch geen vouwranden. Je moet echt heel goed kijken om ze te kunnen zien. Je voelt de vouw wel lichtjes, maar dit is totaal niet storend. Het binnenste scherm is van flexibel plastic oled (poled) en heeft een refreshrate van 144Hz.
De bovenzijde van het toestel heeft deze keer twee camera’s: een 50-megapixelhoofdcamera en een ultragroothoekcamera van 13 megapixel. Boven deze camera’s zit het welbekende secundaire scherm. Dit is net zo groot als het scherm van de oudere Razrs, maar de resolutie is iets lager. Daarover later meer.
:strip_exif()/i/2005422938.jpeg?f=imagenormal)
Het frame is van aluminium en heeft een kleine bolling. In de bovenste helft van het toestel zitten de power- en volumeknoppen. Aan de bovenzijde vind je een microfoongaatje, evenals aan de rechterbovenzijde van het apparaat. De onderste helft van het toestel heeft aan weerskanten niets zitten en onderaan zitten de luidspreker, USB-C-poort, simkaarttray en nog een microfoongaatje. De bezels van het scherm zijn wat breder en dikker dan we tegenwoordig gewend zijn en het scherm is daardoor wat dieper verzonken. Dat kan even wennen zijn voor sommige gestures waarbij je vanaf de rand een bepaalde kant op moet swipen, maar het is niet iets wat ons stoorde. In de bovenste rand van de bezel is de frontluidspreker verwerkt, die tegelijk dienstdoet als oorluidspreker.
Het grootste verschil tussen de oudere en de nieuwe Razr is toch wel de kin. Deze is niet aanwezig op het nieuwe model. Hierdoor oogt het toestel een stuk strakker en heb je geen dikke rand meer aan de onderzijde van het toestel in opengeklapte stand. Het apparaat lijkt hierdoor minder op de originele Razr. In tegenstelling tot de Flip4 is de smartphone van Motorola niet waterdicht, maar het apparaat heeft wel een IP52-rating en kan dus tegen een spatje water. Dat betekent dat je tijdens een regenbui rustig door kunt blijven bellen, maar we raden je af om ermee onder de douche te gaan staan.
|
Opengeklapt |
Dichtgeklapt |
|
Motorola Razr (2022) |
Galaxy Z Flip4 |
Motorola Razr (2022) |
Galaxy Z Flip4 |
Lengte |
166,99mm |
165,2mm |
86,45mm |
84,9mm |
Breedte |
79,79mm |
71,9mm |
79,79mm |
71,9mm |
Dikte |
7,62mm |
6,9mm |
16,99mm |
17,1mm |
Gewicht |
200g |
187g |
200g |
187g |
Beeldschermen
We hebben het al even gehad over het flexibele scherm van de Razr 2022. Dit lijkt sterk op het scherm van de vorige Razr. Net als bij de Flip4 is het van poled en hoewel Samsung claimt dat het scherm van de Flip4 van zeer dun flexibel glas is, voelt het aan als het plastic scherm van de Razr (2022). In het midden op de achterkant van het toestel zit het eerder besproken scharnier. Dat laat, net als bij de toestellen van Samsung, bij het dichtklappen de merknaam tevoorschijn komen. Het scherm heeft een resolutie van 2400x1080 pixels, een variabele refreshrate van maximaal 144Hz en een 10bit-kleurweergave met ondersteuning voor HDR10+. Het schermpje aan de buitenkant, door Motorola het Quick View-scherm genoemd, heeft een resolutie van 800x573 pixels. Dat is iets minder dan de 800x600 pixels die de voorganger had. Dit verschil is echter zo minimaal dat het niet opvalt.
- Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware erbij gepakt om de beeldkwaliteit te beoordelen. De Razr weet goed mee te komen met high-end toestellen. Met een maximale helderheid van iets meer dan 1000cd/m² doet het toestel het net zo goed als andere high-end smartphones en iets beter dan de Galaxy Flip4. Wat de minimale helderheid betreft eindigt het toestel steevast onderaan. Dit is duidelijk geen toestel om in een volledig duistere ruimte te gebruiken zonder met je ogen te moeten knijpen. Als we kijken naar de kleurweergave, doet de Razr het goed en komt het goed mee met andere vlaggenschepen. De smartphone eindigt misschien niet in de hoogste regionen, maar doet het wel beter dan de Flip4.
Camera
De Motorola Razr (2022) heeft drie camera’s aan boord. De hoofdcamera is een 50-megapixelexemplaar met een optisch gestabiliseerde f/1.8-lens. De secundaire camera is een ultragroothoekexemplaar met een resolutie van 13 megapixel. Deze camera heeft een variabele f/2.2-focuslens en kan dus ook dienstdoen als macrocamera. De camera aan de voorkant is een 32-megapixelmodel met een f/2.4-lens.
Fotovergelijking
We hebben de Moto Razr (2022) vergeleken met de Samsung Galaxy Flip4. De linkerfoto is elke keer gemaakt met het toestel van Motorola en de rechter met dat van Samsung.
Als we overdag met de camera’s in de weer gaan, zijn de verschillen tussen beide toestellen minimaal. De ene keer is het de Razr die net de mooiere foto’s schiet en de andere keer is het de Flip4. Wel is het zo dat de foto’s van Samsung vaker wat verzadigdere kleuren bevatten en de foto’s van de Razr iets meer ruis. Zoals gebruikelijk is op de foto’s van Samsung duidelijk te zien dat de schaduwrijke delen wat meer geboost worden, waardoor er meer doortekening te zien is. De Razr is wat conservatiever en laat de schaduwrijke delen donkerder.
Het verschil wordt groter als we aan de slag gaan met de ultragroothoekcamera. De Flip4 schiet helderdere plaatjes dan de Razr en legt ze vast met minder ruis. Het toestel van Samsung legt daarnaast wat meer detail vast. Zeker als het gaat om kleine elementen legt de Razr het af tegen de Flip4. Het gras is op sommige plekken bijvoorbeeld te zien als een pixelbrij. De Flip4 heeft hier ook last van, maar in mindere mate.
Bij het maken van de nachtfoto’s valt het ons op dat de Motorola aardig meekomt en soms zelfs de Flip4 voorbijstreeft. Er zijn echter genoeg momenten waarop het toestel van Samsung de Motorola achter zich laat. Op de ene foto weet de Razr meer details vast te leggen dan de Flip4 en op andere is het andersom. Wat op praktisch alle foto’s hetzelfde blijft, is de manier waarop kleuren worden vastgelegd. De foto’s die gemaakt zijn met de Razr, neigen bij minder licht vaker naar groen dan die van de Samsung. Als er veel straatverlichting aanwezig is, gaat het praktisch gelijk op. Daarnaast heeft de Razr meer last van ruis.
Het verschil tussen de twee toestellen is pas echt als dag en nacht als we 's nachts met de ultragroothoekcamera aan de slag gaan. Als er genoeg straatverlichting is, zijn de foto’s even helder. De Flip4 legt wel een stuk meer detail vast dan de Razr. Dat is vooral duidelijk te zien op de foto van de brug. De straatstenen worden op sommige plekken weergegeven als egale vlakken. Als er geen straatlantaarns in de buurt zijn, heeft de Razr het pas echt moeilijk. Foto’s zijn dan vaak wazig en er wordt weinig vastgelegd. De Flip4 doet het dan nog redelijk. Dit is vooral te zien op de foto van de kloosterruïne. Waar er op de Flip4 foto nog iets te zien is achter de poort, is het bij de Razr een groot zwart vlak.
Selfies maken kan met opvouwbare telefoons op twee manieren. In opengevouwen stand kan gebruik worden gemaakt van de frontcamera. In dichtgeklapte stand kan de hoofdcamera aan de achterzijde worden gebruikt in combinatie met het secundaire schermpje aan de voorkant. Zowel de Flip4 als de Razr schiet mooie plaatjes met de frontcamera, maar de Flip4 legt wat meer detail vast. In beide gevallen raden we aan gebruik te maken van de hoofdcamera; dan krijg je meer detail en een betere contrastverhouding. Vreemd genoeg maakt de Razr foto’s met een andere beeldverhouding.
We hebben voor de vorm ook nog een foto gemaakt in de macromodus. Beide toestellen missen een macrocamera, maar de Razr kan de ultragrootkoekcamera in combinatie met autofocus als macrocamera gebruiken. De Flip4 heeft deze mogelijkheid niet, dus de vergelijking is niet helemaal eerlijk, maar we maken haar toch.
De Razr heeft de mogelijkheid om beelden te schieten met maximaal 8k en 30fps. De Flip4 kan dat maximaal op 4k, maar dan wel met 60fps. Wij hebben een kort filmpje geschoten en wat stills gepakt om te kijken hoeveel detail er is vastgelegd. Op de tweede still is de video heftig bewogen om te kijken hoe de toestellen daarmee omgaan. Beide toestellen weten een mooi beeld vast te leggen, waarbij de Flip4, net als bij het fotograferen wat meer doortekening bij schaduwrijke objecten vastlegt.
Software
De Razr (2022) draait op praktisch hetzelfde Android als de andere toestellen van Motorola. Dat betekent dus een vrijwel kaal Android met zeer weinig opsmuk. Deze bijna schone omgeving doet ons denken aan het Android Open Source Project, maar dan uitgerust met apps van Google en Motorola. Het pulldownmenu lijkt op twee druppels water op dat van de Google Pixel-smartphones en hetzelfde geldt voor het instellingenmenu. Toch is het toestel niet zo schoon als de smartphones die het bedrijf een jaar of vijf geleden op de markt bracht. Behalve van de gebruikelijke Moto-app en de standaard meegeleverde Google-apps is het toestel voorzien van Facebook en een interactieve achtergrondenapp. De socialemedia-app kan gelukkig worden verwijderd, de achtergrondenapp echter niet. Die laatste kan wel worden uitgeschakeld.
Motorola heeft dit jaar beloofd praktisch alle smartphones uit te rusten met Ready For, een interface die je laat kiezen uit een desktopomgeving, een mediacenter-tv-omgeving, een videochatomgeving en een gameomgeving als het apparaat wordt aangesloten op een scherm of USB-hub. De desktopomgeving heeft veel overeenkomsten met de omgevingen van onder andere Samsung en Huawei of Honor.
Waar Samsung de desktopmodus bij de Flip4 heeft weggelaten, is het toestel van Motorola dus wel met deze functie uitgerust. De desktopomgeving heeft veel overeenkomsten met de omgevingen van de eerder genoemde fabrikanten. Dat geldt ook voor de werking. De omgeving van Motorola ziet er wat rustiger en strakker uit dan de rest, maar de manier waarop apps geopend en gebruikt kunnen worden, is vrijwel identiek aan die van de andere systemen. Zo is er linksonderin een startknop die een vergrote appdrawer opent die veel weg heeft van Gnome 3, en zijn er apps die in verschillende vensters geopend kunnen worden. De maat van deze vensters kan worden aangepast en apps kunnen full screen worden gebruikt.
De omgeving is een fijne toevoeging en net wat uitgebreider dan DeX van Samsung. Zo worden apps die standaard geen desktopondersteuning of ondersteuning voor grote schermen hebben, zonder geklaag geopend. Deze moeten dan soms wel geresized worden om alle elementen goed weer te geven, maar ze werken tenminste. Daarnaast kan de omgeving overweg met hogere resoluties dan DeX en schaalde ze netjes mee met onze ultrawide schermen. Ook het draaien van verschillende apps tegelijk en zware games waren geen enkel probleem. Bovendien heeft het systeem van Motorola geen limiet voor het aantal apps dat maximaal geopend kan worden. Dat is bij Samsung wel het geval als het toestel op een niet-Samsung-hub wordt aangesloten. We praten hier overigens niet over de Flip4; die heeft geen ondersteuning voor DeX.
Een ander mooi punt waarop de software van Motorola zeer goed scoort, is het secundaire scherm. Het kleine schermpje aan de voorkant is veelzijdiger dan we in eerste instantie dachten en kan bijna net zoveel als het hoofdscherm aan de binnenkant. Je krijgt wel een andere, versimpelde, interface voor je en je moet de meeste apps handmatig aan je buitenste hoofdscherm toevoegen, maar dat is met twee drukken op de knop gebeurd.
Praktisch elke app die we probeerden, werkte direct en kon gewoon worden gebruikt alsof hij op het grote, binnenste scherm draaide. Browsen, naar video’s kijken en zelfs het spelen van zware games waren geen enkel probleem. Er zijn enkele apps die niet werken op het kleine schermpje. We weten niet of dat is omdat de app het echt niet kan of dat het een restrictie is van Motorola, aangezien het systeem zegt dat de app niet is toegestaan op het tweede scherm. Google Chrome is zo’n app. Vreemd genoeg werkt Firefox dan weer wel. Het is misschien even priegelen, maar het werkt.
Uiteraard kan het scherm ook gebruikt worden voor widgets. Het gaat om het snel activeren van de camera, bellen, agenda, weer en berichten. Veel overeenkomsten met de Flip4, maar het toestel van Samsung is standaard wel uitgerust met meer widgets die zich lenen voor het kleine scherm. Dit kan de Razr dan weer makkelijk pareren door gewoon volledige apps te gebruiken voor dezelfde functies. Wij merkten dat het gebruik van dat kleine scherm best fijn is. Als je even snel iets wilt opzoeken en je geen zin hebt om voor elk wissewasje je toestel open te klappen, is het een zeer fijne toevoeging.
De Razr heeft ook een functie om het toestel in half geopende stand te gebruiken. Deze ‘laptopmodus’ wordt door het bedrijf 'Flex View' genoemd. Hij wordt geactiveerd als de twee delen van het toestel onder een hoek van elkaar staan met het quick view-scherm aan de voorkant. Zodra je het scharnier een stukje dichtklapt, wordt het scherm in twee delen opgedeeld. Bedieningselementen komen dan terecht op het onderste schermdeel, terwijl filmpjes, foto's en video's boven de vouw zijn te vinden. Dat is vooral handig als je de camera gebruikt; je hebt geen statief nodig om dit toestel neer te zetten. Ook 3rd-partyapps ondersteunen deze functie, bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp.
De Standaard Motorola-gestures zijn ook weer van de partij. Maak een dubbele hakbeweging en de led op de achterkant licht op. Maak twee keer een draaiende polsbeweging en de camera start. Ook de gamingmodus is weer aanwezig. Bovendien kun je kleuraccenten, iconen en het lettertype aanpassen. Vooral het activeren van de camera op deze manier is erg handig. In combinatie met het schermpje aan de voorkant kun je selfies maken met de hoofdcamera, wat mooiere foto’s moet opleveren dan de selfiecamera aan de voorzijde van het opengeklapte toestel.
Het klinkt allemaal heel positief, maar toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er is namelijk een vlak waarop Motorola in onze ogen flink tekortschiet: softwareondersteuning. Toen we bij de onthulling van de Edge 30-toestellen waren, beloofde het bedrijf de ondersteuning te verlengen. De Edge 30 Ultra zou drie OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates krijgen. Dat is een flinke verbetering, zeker nu andere fabrikanten ook bereid zijn hun apparaten langer te ondersteunen. In het high-end segment verwachten we tegenwoordig niets minder. Het is dus alleen maar goed dat Motorola, als het serieus wil meedoen in dit segment, de ondersteuning optrekt naar dat peil.
We hadden dan ook verwacht dat dit zou gelden voor de duurdere Motorola Razr, maar niets is minder waar. Het toestel wordt voorzien van slechts twee OS-upgrades en drie jaar softwareondersteuning. Om de teleurstelling nog completer te maken, wordt het toestel geleverd met Android 12L, terwijl Android 13 inmiddels al lang en breed uit is. Hierdoor ben je al een van je OS-upgrades kwijt. Voor een high-end toestel van 1200 euro vinden we dat niet meer kunnen; dat heeft Samsung een stuk beter voor elkaar.
Systeemprestaties en accuduur
De Moto Razr (2022) is net als veel andere high-end smartphones uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1. Dit is een van de snelste, krachtigste processors en in tegenstelling tot de versie zonder plus niet zo’n heethoofd. Daarnaast is de chip energiezuiniger, wat een langere accuduur moet bewerkstelligen. Het toestel is snel en oogt vloeiend. De hoge verversingssnelheid van 144Hz helpt daarbij. Het scrollen gaat zeer vloeiend en er is geen hapering te bekennen. Alleen als je met zware apps en games bezig bent, kan er sporadisch een hikje optreden. Dit gebeurt vaker als het toestel is dichtgeklapt en je op het kleine schermpje aan het spelen bent. We verwachten niet dat dit iets is wat veel mensen zullen doen, maar we hebben het toch getest.
Of het toestel nu open of dicht is, throttling treedt op en vrij snel ook. Tijdens de 3DMark Wild Life Stress Test zakten de prestaties behoorlijk snel in, maar in de praktijk merkten we daar gelukkig weinig van. Tijdens het spelen van bijvoorbeeld Genshin Impact bleef de framerate hoog genoeg en waren er amper haperingen.
- Wild Life Stress Test - Stabiliteit
- Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Het toestel wordt geleverd in verschillende geheugenconfiguraties: 128GB opslag met 8GB ram, 256GB met 8GB ram en 512GB met 12GB ram. De opslag kan helaas niet worden uitgebreid met een geheugenkaart. Tot de draadloze verbindingen behoren 5G, Wi-Fi 6(E) en Bluetooth 5.2. Ook NFC behoort tot de verbindingsmogelijkheden.
De Dolby Atmos-luidsprekers produceren een goed geluid, waarbij de hoge- en middelhoge tonen goed tot hun recht komen. De lage tonen zijn ook goed hoorbaar, maar missen de gebruikelijke diepte. Het toestel kan lekker hard en er treedt geen vervorming op als het volume op maximaal wordt gezet.
De capacitieve vingerafdrukscanner op de powerknop is zeer accuraat en snel. Het ontgrendelen van de smartphone gaat bijna onmiddellijk. Ook met de haptische feedback zit het goed. De motor kan hard trillen en tikken zijn duidelijk te voelen.
Accuduur
Waar de gemiddelde smartphone een accu van tussen de 4000 en 5000mAh heeft, is dat bij vouwbare toestellen meestal een stuk minder. Dat geldt ook voor de Razr. Dit toestel heeft een 3500mAh-accu onder de motorkap. De Flip4 heeft er een met een capaciteit van 3700mAh aan boord en dat verschil is te merken. De Flip4 houdt het in alle tests een stukje langer uit dan de Razr. In zowel de wifi- als de 4G-test gaat het gemiddeld genomen om ongeveer drie uur verschil.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
Iets waarmee de Razr het wel weer beter doet dan de Flip4, is laden. De vouwbare smartphone van Motorola kan met 33 watt worden opgeladen en is daarmee sneller dan de gemiddelde Samsung-smartphone. Het verschil is niet wereldschokkend als je kijkt naar de totale laadtijd, maar als je beide toestellen een halfuurtje aan de lader hangt, is de Razr een stuk voller. Houd er wel rekening mee dat de toestellen van Samsung tegenwoordig zonder lader worden geleverd. Die zul je dus nog apart moeten aanschaffen.
Opladen
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Conclusie
Het is mooi om te zien dat er wat meer concurrentie is op de markt voor vouwbare toestellen. Het is ook mooi om te zien dat andere bedrijven het de gevestigde orde op sommige punten echt moeilijk hebben gemaakt. Hoewel er overeenkomsten zijn met Samsungs Flip4, zijn er een paar verschillen in het voordeel van Motorola’s Razr. Zo is het secundaire scherm aan de buitenkant een stuk veelzijdiger, oogt de software schoner, zijn de gestures een welkome toevoeging en is de Ready For-desktopomgeving flexibeler en uitgebreider dan Samsungs DeX. Daarnaast is het vouwmechanisme van Motorola wat inventiever en dat uit zich in het amper aanwezig zijn van een vouwrand en het plat kunnen dichtklappen van het toestel, wat bij de toestellen van Samsung een issue is. Het opladen van de Razr gaat sneller dan bij de Fold4 en je krijgt er bovendien een lader bij.
De Flip4 heeft echter ook een aantal punten waarop hij beter is dan de nieuwe foldable van Motorola. Het toestel van Samsung is bijvoorbeeld waterdicht en kan zelfs volledig worden ondergedompeld; de Razr is alleen spatwaterdicht. De camera van de Flip4 is op sommige vlakken gewoonweg beter, de accu gaat langer mee en het toestel is goedkoper. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de olifant in de kamer: softwareondersteuning. Samsung ondersteunt zijn toestellen tegenwoordig vijf jaar. In het geval van de Flip4 betekent dat vier software-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Het toestel zal dus uiteindelijk draaien op Android 16 en updates krijgen tot 2027. De Razr zal niet verder komen dan Android 14 en in 2025 zijn laatste update krijgen. We vinden dat niet meer kunnen in deze tijd, zeker niet voor zo'n duur high-end toestel. We vinden het vreemd dat Motorola voor deze strategie heeft gekozen, zeker omdat de high-end Edge 30 Ultra wel langer wordt ondersteund.
Als we alle plus- en minpunten van elkaar afstrepen, blijven er genoeg redenen over om voor de Razr te gaan. Het is een fijn toestel dat heerlijk in de hand ligt, super snel reageert en heerlijk compact is als je het in dichtgeklapte vorm gebruikt. We schreven net al even over de veelzijdigheid van het buitenste scherm. Dat is zo goed dat je het toestel voor veel handelingen niet eens hoeft open te klappen. Zelfs een zware game als Genshin Impact kan op dat scherm worden gespeeld. Bovendien is het binnenste scherm ook zeer goed, met een aardige kleurweergave, een hoge refreshrate van maar liefst 144Hz en een zeer hoge helderheid.
Het enige dat je misschien nog zou kunnen tegenhouden, is de prijs. De Razr kost op het moment van schrijven 1199 euro, bijna 100 euro meer dan wat de Flip4 kostte ten tijde van introductie. Inmiddels is het toestel van Samsung behoorlijk in prijs gedaald, wat je keuze nog verder kan beïnvloeden. Als je erg veel waarde hecht aan flexibele, schone software en aan een compact toestel dat ook te gebruiken is in opgevouwen stand, dan is de Razr zeker een toestel om te overwegen.