Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Motorola Razr (2022)

Vouwtelefoon die je dicht kunt laten

Conclusie

Het is mooi om te zien dat er wat meer concurrentie is op de markt voor vouwbare toestellen. Het is ook mooi om te zien dat andere bedrijven het de gevestigde orde op sommige punten echt moeilijk hebben gemaakt. Hoewel er overeenkomsten zijn met Samsungs Flip4, zijn er een paar verschillen in het voordeel van Motorola’s Razr. Zo is het secundaire scherm aan de buitenkant een stuk veelzijdiger, oogt de software schoner, zijn de gestures een welkome toevoeging en is de Ready For-desktopomgeving flexibeler en uitgebreider dan Samsungs DeX. Daarnaast is het vouwmechanisme van Motorola wat inventiever en dat uit zich in het amper aanwezig zijn van een vouwrand en het plat kunnen dichtklappen van het toestel, wat bij de toestellen van Samsung een issue is. Het opladen van de Razr gaat sneller dan bij de Fold4 en je krijgt er bovendien een lader bij.

De Flip4 heeft echter ook een aantal punten waarop hij beter is dan de nieuwe foldable van Motorola. Het toestel van Samsung is bijvoorbeeld waterdicht en kan zelfs volledig worden ondergedompeld; de Razr is alleen spatwaterdicht. De camera van de Flip4 is op sommige vlakken gewoonweg beter, de accu gaat langer mee en het toestel is goedkoper. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de olifant in de kamer: softwareondersteuning. Samsung ondersteunt zijn toestellen tegenwoordig vijf jaar. In het geval van de Flip4 betekent dat vier software-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Het toestel zal dus uiteindelijk draaien op Android 16 en updates krijgen tot 2027. De Razr zal niet verder komen dan Android 14 en in 2025 zijn laatste update krijgen. We vinden dat niet meer kunnen in deze tijd, zeker niet voor zo'n duur high-end toestel. We vinden het vreemd dat Motorola voor deze strategie heeft gekozen, zeker omdat de high-end Edge 30 Ultra wel langer wordt ondersteund.

Als we alle plus- en minpunten van elkaar afstrepen, blijven er genoeg redenen over om voor de Razr te gaan. Het is een fijn toestel dat heerlijk in de hand ligt, super snel reageert en heerlijk compact is als je het in dichtgeklapte vorm gebruikt. We schreven net al even over de veelzijdigheid van het buitenste scherm. Dat is zo goed dat je het toestel voor veel handelingen niet eens hoeft open te klappen. Zelfs een zware game als Genshin Impact kan op dat scherm worden gespeeld. Bovendien is het binnenste scherm ook zeer goed, met een aardige kleurweergave, een hoge refreshrate van maar liefst 144Hz en een zeer hoge helderheid.

Het enige dat je misschien nog zou kunnen tegenhouden, is de prijs. De Razr kost op het moment van schrijven 1199 euro, bijna 100 euro meer dan wat de Flip4 kostte ten tijde van introductie. Inmiddels is het toestel van Samsung behoorlijk in prijs gedaald, wat je keuze nog verder kan beïnvloeden. Als je erg veel waarde hecht aan flexibele, schone software en aan een compact toestel dat ook te gebruiken is in opgevouwen stand, dan is de Razr zeker een toestel om te overwegen.


Reacties (88)

88
86
43
3
0
36
Wijzig sortering
Jammer zeg een toestel van €1300 en zo'n slechte updatebeleid wat vroeger Samsung nog paar jaar terug deed. Motorola kiest dan niet eens voor Android 13 standaard te leveren
Ik vraag me af of mensen die zo'n relatief nieuwe concepttelefoon kopen echt langer dan 3 jaar met hun toestel willen doen. Tegen die tijd is de markt voor foldables waarschijnlijk zo veel verbeterd dat je toch wel een nieuwe koopt. Wel lullig voor degene aan wie je dit misschien doorverkoopt, maar ook dat is misschien weer een kopersgroep die beveiligingsupdates waarschijnlijk uitmaakt.
De foldables zij het stadium van een concept-telefoon inmiddels wel voorbij. We zijn inmiddels aan de vijfde generatie toe. Samsung is na het verschijnen van de eerste vouwbare schermen in echte concepttelefoons op de beurzen al vrij snel begonnen en hun eerste fold kan je de tweede generatie noemen. Dat was een commercieel verkoopbare telefoon, maar nog wel zo kwetsbaar dat je hem ergens tussen concept en een volwassen product moet plaatsen. De Fold 3 en 4 doen niet meer onder voor een high end smartphone.

Motorola is wat late op de trein gesprongen en tussen de Razr 1 en 2 zit een wat langere tijd. De Razr 1 mag je als 3e generatie foldabel beschouwen. De Razr 2 beschouw ik eigenlijk een vijfde generatie light.

Voordeel van de Razr en de Flip is dat dit echt lekker compacte telefoons zijn die in elke broekzak wel een plekje kunnen vinden. Je hoeft echter geen concessies te doen als het gaat om de grootte van het scherm en de batterij. Dich gevouwen zit htet kwetsbare scherm (dat blijft natuurlijk een nadeel) netjes beschermd, waardoor beschadigingen niet zo heel snel voor zullen komen.

Zelf heb ik nog een Samsung Fold van de eerste generatie liggen. Die is netjes genoeg om nog door te verkopen. Mijn vrouw heeft hem echter ingepikt als vervanging voor haar e-reader en om af en toe een film/serie te kijken of een spelletje te spelen.
Voordeel van de Razr en de Flip is dat dit echt lekker compacte telefoons zijn die in elke broekzak wel een plekje kunnen vinden.
Ik heb die Samsung wel eens getest, maar ik vind het veel irritanter dat hij 2,5 keer zo dik als een iPhone is. Het is echt een blok in je broekzak, wat mij betreft totaal geen vooruitgang.
De Samsung fold is inderdaad een echte dikkerd, maar de Flip en de Razer zijn dichtgevouwen ongeveer twee keer zo dik als een gewone telefoon, maar nog maar half zo lang.
De Samsung Fold is meer een telefoon om in de tas of koffer te steken, De flip en de Razr zijn meer geschikt voor de broekzak.
Razr 2022. 16,99mm
Flip 4 17,1mm
iPhone 14 7,8mm

2,5 was inderdaad iets overdreven, maar 2,2 keer zo dik voelde voor mij echt als een blok in ieder geval, verre van fijn.
Kwestie van keuzes.
Als je skinny jeans draag is het mischien een ding.
Ik draag gewone broeken en heb met gemak een Fold erin.
Op het moment dat ik hem open vouw dan heb ik een display waar je U tegen zegt, dat doet geen enkele andere non folding phone je na, niet te vergelijken het display 'estate' wat je dan hebt.
Dat ik hem niet in een kontzak kan stoppen boeit mij niet zo. Iedereen maakt zo zijn keuzes.

Mijn praktijk ervaring is dat een Pro Max achtig toestel (erg breed) lastiger weg te stoppen is dan een smalle dikke candybar.
Een flip toestel lijkt me helemaal geen enkel issue.

Zoals met alles zijn flips en folds niet voor iederen, heerst een Stima op en mensen die praten over negatieve zaken van 5 jaar geleden enzo.

Als het straks mainstream wordt dan is het opeens handig en cool. Dit zien we iedere keer weer (Note achtige toestellen die men een koelkast vond 10 jaar geleden).
Nogmaals, niet iedereen is klaar voor 2022/2023.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 25 oktober 2022 17:19]

Haha ik draag zeker geen skinny jeans, maar ik mag toch gewoon vinden dat het een te groot blok is voor in mijn broekzak? Zeker als er bij deze Razr en Flip niet eens een voordeel is, je scherm is niet eens groter.

De Fold is een ander verhaal, dan heb je daadwerkelijk een groter scherm, waar ik overigens zeker geen U tegen zeg, het blijft een veel te klein scherm om productief op te zijn naar mijn mening. Ik zou dan liever een iPad met toetsenbordcover of Macbook meenemen, devven op een Fold lijkt me namelijk ook niet top. Ik hoef dan ook niet overal productief te zijn (gelukkig) en ga in mijn vrije tijd liever niet met zo'n baksteen op stap, maar daarom heb ik ook een iPhone mini en baal ik ervan dat hier geen nieuw model van is uitgekomen.

Zoveel mensen zoveel wensen. Die negatieve zaken van 5 jaar geleden zijn er nog steeds, de Fold is nog steeds super dik, het scherm kwetsbaar en het voordeel van het iets grotere vierkante scherm is voor mij nihil. Voor film kijken is de schermverhouding ruk, en voor die paar whatsappjes en nieuwsberichten heb ik geen groter vierkant scherm nodig. Dat heeft overigens helemaal niks te maken met klaar zijn voor 2022/2023. Een groter scherm hebben we al sinds 2010, toen de iPad uitkwam en laten we het kleine vierkante scherm van de Fold daar alsjeblieft niet mee vergelijken.
Ik heb zowel een Flip 4 als een Fold 4 in gebruik (met dank aan een gulle Samsung medewerker). Daarnaast heb ik ook nog een A53 van het werk. De Flip is misschien De Flip vindt ik prettiger in mijn broekzak zitten dan de A53. Ik heb geen skinny jeans, maar de A53 is gewoon te groot om nog lekker te kunnen zitten. De dikte van de Flip is dan veel minder een probleem. Dat past bij mij lekker in de zak.
Voor een Fold moet je wel hele grote zakken hebben. Die gaat altijd in een tas mee. De A53 gebruik ik vooral als fietscomputer en om onderweg bereikbaar te blijven.
De Fold heeft voor mij wel meerwaarde. Het scherm is in vijf jaar toch wel een stuk minder gevoeliger geworden. De oorspronkelijke fold liep al krassen op van een vingernagel, bij de Fold 4 moet je echt stevig drukken om het scherm dan nog te beschadigen.
Ik weet niet waar Lenovo de schermen voor de Flip inkoopt (ik vermoed bij Samsung), maar die schermen zullen ongetwijfeld ook niet meer zo kwetsbaar zijn als bij de eerste generatie foldables.

Als ik de foldables zelf had moeten betalen had ik ze overigens beslist niet gekocht. Dat geld overigens ook voor andere high-end telefoons. Met een A53 kan ik me ook goed redden en als je naar de prijs/prestatie verhouding kijkt, krijg je bij een mid-range telefoon gewoon veel meer waar voor je geld. Na drie of vier jaar zal een mid-ranger meer voldoen terwijl een high-end telefoon is na ruim drie jaar goed te vergelijken met een nieuwe mid-ranger, alleen was hij minimaal drie keer zo duur.
Moto laat op de trein gesprongen? Ze waren in 2019 net bij de eersten om zo een toestel aan te kondigen en te bevestigen dat ze het ook echt op de markt zouden brengen.

En de nieuwe Razr is niet zo compact meer. Het is een verdomd breed toestel geworden. Ik geef persoonlijk dan toch de voorkeur aan de Razr 5G uit 2020. Spijtig genoeg heeft mijn 5G afgelopen zomer een valpartij met de fiets niet overleefd.
Aankondigen is wat anders dan daadwerkelijk uitbrengen.

Samsung kwam als tweede merk in april 2019 met een fold daadwerkelijk op de markt. Dat was geen succes en werd weer teruggehaald om in augustus 2019 weer in een verbeterde versie terug te komen. Royole toonde een jaar eerder 2018 al een werkend exemplaar op beurzen en die is op zeer beperkte schaal ook in China verkocht.
Samsung had in december 2018 al een werkende fold onder een aantal medewerkers verspreid. Ik ben die ook in het wild tegengekomen (Schiphol) en ik heb daar onder het genot van een biertje en een praatje even mee mogen spelen. In maart 2019 heb ik mijn eerste fold gekregen (een preproductie exemplaar met een kunststof behuizing en randen die de rand van van het flexibele scherm netjes bedekken).

Samsung is overigens in 2011 al begonnen in met de ontwikkeling van een flexibel scherm. De eerste versies daarvan zijn gebruikt in de Lenovo flex en de Samsung Note 3 (beide 2013). In beide gevallen waren dit flexibele schermen achter gekromd glas. Een echt werkende versie van een vouwbaar scherm werd in 2015 al door Samsung in een humoristisch filmpje (https://youtu.be/MKG7XRsG9KQ) getoond.

Lenovo liet november 2019 met de eerste Razr zien, maar die kwam pas eind februari 2020 echt op de markt. De Royole Flex en de eerste Samsung Fold reken ik tot de eerste generatie verkoopbare foldable smartphones, al was de Royole meer een concepttelefoon die niet echt voor de verkoop was bedoeld.
Lenovo is dus echt een jaar later begonnen met de ontwikkeling van de eerste Razr met flexibel scherm. Dat scherm was ook al echt van een volgende generatie met een iets hardere toplaag. Dit zijn ook de schermen die Samsung in de fold 2 en de Flip is gaan gebruiken. Dit noem ik de tweede generatie.
De schermen van Levono komen uit de fabriek van Samsung. Levono mag haar foldables ook niet verkopen voor prijzen die meer dan 5% onder die van de vergelijkbare Samsung modellen liggen.

Dus ja, Levono is later met de foldables begonnen dan Samsung en is voor de schermen afhankelijk van Samsung.
Ik heb nog nooit gehoord van iemand die schade heeft ondervonden doordat z'n telefoon niet -up-to-date was. Hoe groot is dat probleem eigenlijk?
Het word pas een probleem als de apps die je graag gebruikt niet meer werken. Op zich worden oude versies door apps van banken/whatsapp redelijk lang ondersteund. Tenzij er een security risk ontstaat.

Echter leg je best een smak geld neer dus zou een langere ondersteuning wel op zijn plaats zijn.
Ik deel je vraag: Als ik géén open wifi-netwerken en vage, onveilige apps gebruik, ben ik dan veilig met m'n verouderde telefoon? Of zijn er óók bij het 'netjes' gebruiken van een telefoon goede redenen om een up-to-date toestel te willen? (in plaats van m'n vertrouwde moto g7 plus...)
Ja, tenzij je de telefoon in airplane mode gebruikt.
Sommige lekken gaan bijv. via websites of zelfs het protocol dat wifi/bluetooth verbindingen opzet in theorie.
In theorie ben ik het helemaal met je eens, voor mij ook een belangrijke reden om van Nokia, die ooit voorop liep met drie jaar ondersteuning, naar Samsung over te stappen. In de praktijk kan ik @Latimeria hartgrondig citeren
Ik heb nog nooit gehoord van iemand die schade heeft ondervonden doordat z'n telefoon niet -up-to-date was.
Er moet een significant deel van de in-gebruik-zijnde smartphones zijn die ernstig achter lopen met beveiliging, miljarden waarschijnlijk en alleen in Nederland miljoenen. De gevolgen zouden aanzienlijk kunnen zijn, gezien wat je allemaal met je smartphone doet op dagelijkse basis. En toch heb ik er nog nooit van gehoord dat het mis ging, zelfs niet uit de derde hand of via het nieuws.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 oktober 2022 14:27]

Zodra je je telefoon ook gebruikt voor een bank-app is het niet aan te raden om nog een telefoon te gebruiken die meer dan een jaar geen updates meer gehad heeft.

Echt schade ondervinden is moeilijk hard te maken en nog moeilijker in bedragen uit te drukken. Veel hacks stelen maar beperkte hoeveelheden gegevens, zoals je email adres of je telefoonnummer. Die gegevens worden verkocht en vervolgens krijg jij spam en scam mailtjes, appjes en telefoontjes. Zeker bij die telefoontjes kan het soms lastig zijn om die van echt te onderscheiden. Men weet zoveel van je dat het lastig is om een relevant gegeven te vinden waar men het juiste antwoord niet op kan geven.

Tegenwoordig zit men ook vaak achter creditcard gegevens aan. Het nummer is vaak via een bank-app te achterhalen en de beveiligingscode leest men gewoon mee van een website waar je dat invult.

Daar waar nog sms-jes worden gebruikt voor 2-factor controle, kan men die gemakkelijk onderscheppen. De 2F apps zijn veiliger, maar bij een gehackte telefoon zijn die ook niet meer voor 100% veilig.
Open wifi-netwerken zijn helemaal niet zo'n drama meer. Wat betreft beveiliging heeft een bank net zo min graag dat er een random persoon op een wifi-netwerk meeluistert als de admin bij je internet provider. Dat is dus gewoon allemaal end-to-end encrypted, net als vrijwel alles tegenwoordig. Sites die via http gaan krijgen ook al een waarschuwing.
Feature updates maken echt helemaal niets meer uit tegenwoordig.
Security updates vind ik daarentegen wel vrij slordig om dat maar 3 jaar te doen.
Google probeert wel steeds meer ook de security updates los te trekken van de rest van het OS zodat ze die zelf kunnen patchen, maar volgens mij zijn er nog steeds maandelijkse patches te krijgen.
Ben zelf iemand die zijn telefoon uitzoekt op support en hem sowieso vervangt als die geen updates meer krijgt, maar niettemin is het wel een terecht punt. Bij Android gaan de meeste security updates buiten het systeem door updates van apps. Die strategie hanteren ze al langer om de afhankelijkheid van fabrikanten te verkleinen.

Voor een gemiddelde gebruiker zal zo'n toestel prima nog een tijdje te gebruiken zijn. Bij Android zit het gevaar toch al meer in apk's die je sideload dan missende security updates.

Niettemin wel bijzonder bij zo'n duur toestel en ook niet echt duurzaam.

[Reactie gewijzigd door oak3 op 25 oktober 2022 14:58]

Het is jammer dat de 2e hands markt zo uit het oog verloren wordt. Deze toestellen zullen echt nog wel een paar jaar langer mee kunnen, maar wel door gebruikers die meer gevaar lopen.

Je ziet nu ook steeds vaker dat sommige applicaties (banken, microsoft intune, etc) weigeren te werken als de android versie of beveiligingsupdate niet actueel genoeg is.
Je het hier een goed punt. De meeste kopers van dit soort producten zijn early adopters en die willen over een tijdje wéér het nieuwste waardoor die kortere ondersteuning niet zo van invloed is.
Ik heb de vorige Razr (5G) gehad en heb nu een Flip3. Beide telefoons zijn naar mijn idee voor mensen die echt van gadgets houden, bereid zijn een gok te wagen en daar ook geld voor over hebben.

Zo beschadigde bij de Razr 5G het beeldscherm na ongeveer 10 maanden gebruik. Dit was niet bij het scharnier maar het bovenste laagje van het scherm was eraf geschaafd door vele gebruik (stiekem ook Pokemon Go). Lenovo moest er niets van weten, dus helaas pindakaas.

Na een tijdje doorzetten met een beschadigd scherm, kwam de Flip3 uit. Deze had na 7 maanden enorm veel lucht bij het scharneer gedeelte. Gelukkig wist een vriend mij te vertellen dat de voor geïnstalleerde screenprotector aan het loslaten was. Na het verwijderen hiervan, was het scherm weer als nieuw. Echter nu na 12/13 maanden gebruik, begint het scherm wat scheurtjes te vertonen bij het scharnier.

Oftewel, tot nu toe hebben beide toestellen mij bewezen dat het nog niet volwassen genoeg is voor lang gebruik. Het scherm is gewoon nog te gevoelig voor langdurig gebruik. Drie jaar updates, ga je waarschijnlijk niet halen. Of er moet technisch iets enorm zijn verbeterd.

Overigens wil ik wel even kwijt dat ik met normale glazen schermen bijna altijd wel een (diep) krasje ergens had of zelfs een hoekje kapot binnen een jaar. Echter kan je dat natuurlijk makkelijker repareren dan een flexibel beeldscherm. Ook doorverkopen met een krasje is goed mogelijk met een glazen scherm, de vouwtelefoons zijn gewoon afgeschreven.

En ja nu ik de nieuwe Razr zie, zou ik deze wel erg graag willen, vooral het grotere scherm in dichtgeklapte vorm is nu echt een gemis bij de Flip.
Ik vind het triest, de verspilling van grondstoffen door telefoons die na een jaar al versleten zijn.

Wat mij betreft : weg met die gadget-onzin.

Gewoon afdwingen dat dit soort schermslijtage onder de wettelijke garantie moet vallen…
Je hebt zeker een punt. Gadgets hoeven natuurlijk niet nutteloze producten te zijn en zorgen bovendien vaak juist voor innovatie.
Verplichte cradle to cradle recycling zou wel verplicht moeten worden is mijn mening.
Mijn 5G heeft anderhalfjaar lang zonder problemen gewerkt. Een val met de fiets is hem fataal geworden. Het vouwbare scherm evenwel heeft nooit enig defect vertoont bij mij. Heb na de val dan ook gewacht op deze nieuwe Razr en hoop dat deze dezelfde kwaliteit heeft als mijn vorige. En dat hij ditmaal niet sterft door mijn eigen fouten.

Let wel op met de nieuwe Razr, ik vind hem persoonlijk net iets te breed in de hand liggen. En dan hebben wij als westerlingen nog relatief grote handen.
Want de features van v13 zijn echt zo een grote toevoeging? Als je nagaat wat er de laatste jaren bij elke android update wijzigt heb ik de indruk dat weinig toestellen daar veel van merken omdat ze toch een vendor skin of launcher gebruiken en dus veel van de 'vernieuwing' niet eens merken.

Zolang ze hun beveiligingsbeleid op orde hebben en die updates vaak genoeg sturen boeit het toch echt zo veel niet meer welke versie android er nu juist op draait
Ik ben het grotendeels met je eens, echter zou ik er met een foldable nu nog niet aan beginnen. Het lijkt me dat er de komende jaren nog flinke updates uitkomen om het grotere scherm en zaken als het externe scherm een stuk bruikbaarder te maken. Die updates ga je juist terugvinden in Android updates.
ik hoop toch vooral op updates rondom de dikte van het toestel in dichtgeklapte vorm. Als ze dat nog weten aan te pakken is een foldable een no brainer.
Ik verwacht niet dat we daar veel moeten verwachten maar dat het vooral apps zijn die mogelijks een aangepaste UI gaan krijgen voor wanneer je je scherm op ongeveer 90 graden vouwt.
maar het apparaat heeft wel een IP52-rating en kan dus tegen een spatje water. Dat betekent dat je tijdens een regenbui rustig door kunt blijven bellen, maar we raden je af om ermee onder de douche te gaan staan.
Toch even opmerken dat zelfs bij een IP68 rating, zoals menig high-end telefoon heeft, het nog altijd niet aan te raden is om er mee te gaan douchen, zwemmen, ... . Daarvoor is zelfs een IP68 rating onvoldoende.
Buiten dat geld de IP rating niet meer als het toestel beschadigd is, en welke telefoon heeft geen barstje aan een van de puntjes?

Als je het dan toch probeert, doe het dan met een gloednieuwe die nog in de garantie is, en alleen met een IPX8 rating, en in zuiver stilstaand water. Ik heb dat gedaan met mijn huidige toestel (goed vasthouden!!!) om te kijken of hij idd waterdicht is.

En in principe moet een IPX8 toestel wel degelijk tegen wat water kunnen:
Immersion, 1 meter (3 ft 3 in) or more depth. The equipment is suitable for continuous immersion in water under conditions which shall be specified by the manufacturer.
probleem met dit is dat enige extra druk, bijvoorbeeld door de beweging door water of de G krachten van een neerkomende regendruppel wel eens te veel kan zijn. Dus idd niet mee zwemmen, onder de douche of in een hoosbui ermee.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 25 oktober 2022 12:38]

Het is natuurlijk een n = 1 meeting. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat de Samsung galaxy A52 zeer zeker zwemmen aankan. Hij is nu al meerdere keren mee geweest van waterglijbanen en wildwaterbanen. Vooral om leuke filmpjes te schieten van de kleintjes. Waarbij hij ook weleens direct in de baan van een spuitmond is geweest. Natuurlijk van te voren wel even inderdaad gecontroleerd op fysieke schade. En achteraf even de oplaad poort uitkloppen en uit laten drogen.
Misschien is het inderdaad de moeite waard om eigenlijk een niet al te dure telefoon zo te gebruiken want kinderen groeien toch snel op!
Onze waterdichte telefoons gaan al jaren mee af en toe onder de douche/in bad en zomers af en toe in het zwembad. Dat laatste levert wel enige uren een natte laadingang en verstoorde speakers op.
Bij een ouder toestel (3+) zou ik het niet meer proberen.
Ligt eraan. Er zijn verschillende meetingen die fabrikanten doen. En daar ook mee adverteren. Alleen garantie geven ze er niet op omdat bij een kleine val de IPxx rating al niet meer geldig kan zijn.
N=1
Met mijn 5 jaar oude Sony (zonder hoesje/screenprotector) maak ik nog elke zomer mooie onderwaterfoto's...

Wat hebben die ratings voor nut als je er niet van op aan kunt? En hoe interpreteer je ze dan juist...Die ratings zijn er toch om elke vorm van subjectiviteit weg te nemen?
Hoe diep ga je dan? Snorkelen? In Turkije was dat fantastisch, daar had ik zelfs wel een telefoon voor over (als het mis zou gaan).

Lijkt me wel dat het vrij snel te donker wordt of?
Elektronica en vocht zijn geen beste vrienden, maar er zijn wel uitzonderingen.
Horloges en smartwatches zijn meestal waterdicht én kunnen in het water gebruikt worden. Ik heb zelf met mijn Watch3 Titanium een aantal keer gezwommen in verschillende wateren zoals: zeewater, zoet water en in een zwembad. Alle keren heeft de Watch3 zich bewezen door waterdicht te zijn, wel moet je de klein beetje water uitschudden, om geen waterschade te krijgen.

In de filmpjes van JRE, zie je dat er redelijk wat gedaan wordt v.w.b. het tegenhouden van water. Maar echt 100% waterdicht, heb je niet. Zelfs de speciale water cases die je kan aanschaffen, kunnen gaan lekken.
GoPro's gaan ook vaak het water in en die komen er vooralsnog wel goed uit.

Zoals @uiltje al aangeeft, ze moeten er wel tegen kunnen, maar het kent ook gevaren. Met diepzee duiken zou ik de telefoon wel thuis laten, maar voor een strandwandeling hoef je niet bang te zijn als er iets meer water tegen je telefoon komt.
Ik heb mijn GoPro Hero gebruikt tijdens oceaan kajakken met 2 m branding. Dat gaat wel goedkomen :)

Bij zoutwater zou ik wel altijd naspoelen met zoet water, zout water is echt gemeen, bijvoorbeeld omdat het zoutkristallen kan vormen. Tevens moet je opletten dat er zelfs geen korreltje zand tussen de seal van de batterij / memory card komt want dan ben je de sjaak.
Mijn Samsung Watch Active2 bleek toch niet waterdicht, vermoed ik, toen deze bij enige tijd in een riviertje in een reboot loop kwam. Tussendoor zag ik kort meldingen over oververhitten. Ja, in het water.

Het waren de kosten al niet meer waard om een poging te doen deze na te laten kijken.

Ik mis het ding ook niet zo erg. Ik vind een vrije pols wel fijn.
Aan te raden misschien niet, maar zelfs m'n ip67 SE 2020 is toch echt al vaak helemaal doorweekt geraakt, ook als ik een klein stukje zwem tijdens een hike ofzo, maar ook in andere gevallen. Ook in zware regen als ik 'm als navigatie gebruik op de motor. Tegenwoordig omdat m'n accu zo gaar is door heel veel gamen (en in m'n woonland geen officiele batterijen te krijgen zijn) hou ik 'm zelfs vaak onder de kraan na een potje gamen om 'm even af te koelen. Nooit iets van het water gemerkt. Je kan ook té voorzichtig zijn. Voor mij is het een gebruiksmiddel en ik ga ook geen telefoon van 1000+ kopen.

Merk wel dat er soms een tijdje wat water in de speakers blijft zitten zodat die bijna niet te horen zijn maar da's ook na een half uurtje wel weg.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 25 oktober 2022 16:54]

1199 vind ik nog een prima prijs voor wat in principe een gadget is. Mensen die gewoon een telefoon willen (of minder dan 2400 netto verdienen) gaan niet voor dit toestel. De doelgroep is dan ook niet de gemiddelde high-end telefoon koper, maar de mensen die gewoon iets cutting edge willen.

Het blijft geweldig om te zien wat er mogelijk is met schermen, ooit gaan we toch nog iets van AR bril of zelfs AR lenzen hebben lijkt mij. Misschien als ik 50 jaar ben.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 25 oktober 2022 14:06]

Wat een specifieke grens die €2400 netto. En is dit dan de neus of als huishouden? Neem je er toeslagen, bonussen of belastingvoordelen erin mee? Oftewel wat een onzin.
2 keer kopen is de regel, dat zal bijna elke budgetcoach je zeggen hoor.
Een pracht van een toestel en Razr is een beroemd label.
Maar helemaal eens met het minpunt van de korte software ondersteuning.

Het lijkt erop dat het leveren van een oude Android versie bewust wordt gedaan. Met twee software upgrades zit er dus gelijk al een op. En dat al bij de product launch.

De EU zou minimaal vijf jaar aan software upgrades moeten gaan eisen.
Het is onzinnig vanuit kosten voor de gebruiker en natuurlijk ook duurzaamheid om dit soort van commerciele praktijken nog toe te staan.
Met hoe heel veel fabrikanten hun toestellen dicht lijmen en geen reparatie of batterij vervanging bieden is 5 jaar wel overkill. Laat ze eerst dat oplossen.
De telefoon reparatiezaken hebben hier geen moeite mee. Die moeten ook hun brood verdienen.
Eens voor een deel, ik ben niet zo weg van het scherm aan de voorzijde.
Dat is wel een slecht gekozen wallpaper voor een foldable, lijkt net of het scherm bij de fold gebarsten is :D
Ik vind de prijs voor zo'n foldable en dergelijke specs zeer acceptabel. Alleen val ik in de herhaling door te benoemen dat het updatebeleid zo jammer is.
Wat is eigenlijk de usecase van een "normale" telefoon op te kunnen vouwen? Zijn er mensen die liever een korte maar dubbel zo dikke telefoon in hun broekzak willen?
Ja. Sommige van mijn jeans hebben zakken waarbij m'n forse OnePlus 7 Pro (+ hoesje) er een klein beetje uitsteekt. Geen drama, maar het mag comfortabeler en dus zou ik graag een foldable willen op een gegeven moment.
Ik begrijp niet zo goed voor 'wie' deze telefoon gemaakt word.

Het update beleid bij Motorola is de laatste jaren beroerd dus je koopt dit toestel niet voor een jaar of 2/3.

Wie zijn die mensen die denken, leuk 1300 euro voor een jaar lang gebruik?
Ik vraag me exact hetzelfde af. Ik blijf ook benieuwd naar de duurzaamheid van dit apparaat.

Vroeger was ik wel echt fan van clamshell telefoons. Zoals bijvoorbeeld de Samsung E700, echt een toptelefoon uit mijn jeugd.

Maar tegenwoordig, ik weet het niet, zoveel geld voor zo weinig support, ik doe nog wel even met mijn Iphone 11 Pro van 3 jaar oud.
Snap eerlijk gezegd niet waarom iemand een foldable telefoon zou willen, mijn iphone 13 mini is groot genoeg. En van het prijsverschil kun je bijna een ipad kopen, nog groter en handig voor op de bank.
Maar goed, kennelijk denkt de rest van de wereld daar niet zo over, gezien het succes van de iphone mini :-(
In de Android-markt zie je dat prijzen redelijk snel kunnen dalen/onder druk komen te staan.

Ik ben een long-time iPhone-gebruiker, maar moet zeggen dat ik de Galaxy Z Flip echt heel aantrekkelijk vind en nu deze Razr ook.

Als er iets is dat me gaat overhalen om naar Android over te stappen, dan is het dat bij Apple ze inderdaad met de kleine telefoons (zoals de mini) gestopt zijn, bij Apple de prijzen de pan uit rijzen, slechte value-for-money, terwijl op Android nu een keur aan "flip-foldables" lijkt op te komen, die ongetwijfeld qua prijs met elkaar gaan concurreren.

Dan maar net iets mindere integratie met Apple diensten... en binnen een paar jaar zal er hopelijk in het Android-ecosysteem ook wel echt een acceptabel alternatief voor de Apple Watch zijn.
Ik gebruik nul Apple diensten dus daar kan ik weinig over zeggen. Wel zijn de games en snelheid van de hardware opvallend. Dat heb je alleen bij Apple nog.

Ik gebruik de eerste M1 Macbook Pro en dat is mijn 3de Apple laptop, die vind ik erg goed. Ik heb liever die Cloud diensten niet maar ik vond iTunes altijd een drama (met synchroniseren) en zelfs die nieuwe app Muziek houd vaak op met spelen. Simpel? Niet echt.

Veel simpeler om een map de openen en alle bestanden zoals muziek en video zo even snel op de telefoon te zetten met Samsung Switch (vroeger Android File transfer?). En ontkoppelen en klaar.

Ja de gebruikservaring was tot iOS 7? nog vrij simpel maar toen kreeg je grote telefoons en ik vond juist het kleine formaat fijn. Dan had je iMessage met zoveel knoppen om van alles en nog wat mee te sturen wat vaak leidde tot vergissingen en de daarbij behorende ergernis. En het werkte alleen tussen iPhones zucht... Telegram werkte bvb. veel beter zelfs op de kleinste iPhone. En video afspelen om alleen te luisteren met scherm uit om batterij te sparen? Was heel lang niet mogelijk. Android? Geen probleem.

Nee, Apple telefoons vind ik te duur en te beperkt.
Beetje duur... vergeleken met Samsung vind ik persoonlijk flip 4 veel mooier en betrouwbare dan razr
Ja, weer zo'n "niche" markt door de prijs. Zeker vandaag de dag met de huidige stand van zaken in de wereld.

Oh laptop modus. Even kijken, dan heb ik toch liever een echte laptop, zekere gelet op de prijs en specs. Nutteloze functie dit.
Zeker vandaag de dag met de huidige stand van zaken in de wereld.
:? Euh, gezien foldable smartphones geen eerste levensbehoefte zijn mag een fabrikant wat mij betreft vragen wat ze wil. Het is gewoon een luxeproduct, en daar is de prijs ook naar.
Daarom is het ook een niche product. Zowel door de prijs als door het ontwerp.

Ik zou ook niet hier in A'dam met zo'n telefoon over straat gaan.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 25 oktober 2022 12:17]

Ik zou in A'dam überhaupt niet over straat gaan
Niet over straat want ???
Te duur ?
Als in "Use it, loose it."

Er hangen hier borden van de politie die dit ook zeggen.
Ik heb voor mijn Samsung flip 4 maar liefst €377,- betaalt.
Dit in de introductie week.

Had wel actie van belsimpel, Samsung en tmobile gecombineerd.
Het is wel een hele mooie prijs die je betaalD hebt.
Ja, wer zo'n "niche". Als jij het mooi vindt koop het dan gewoon ipv blablabla
Ah, de winterschilder is gearriveerd.
Persoonlijk vind ik de Razr er dan weer beter uitzien, al mis ik dan weer net de kin van de vorige versie. Die maakte het ook zo handig om het toestel met 1 hand open te flippen. Hoe het met dit exemplaar zit valt nog af te wachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee