Door Olaf Weijers

Redacteur

Huawei WiFi AX3 review

Quadcorerouter voor een prikkie?

13-09-2022 • 06:01

132

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Huawei WiFi AX3 is de goedkoopste router die we tot nu toe in de testprocedure hebben gehad, en je ziet dat helaas wel een beetje terug in de resultaten. De maximale wifidoorvoersnelheid op zowel 2,4GHz als 5GHz blijft wat achter ten opzichte van de concurrentie en precies hetzelfde geldt voor het bereik.

De ruistest liep voor deze router niet best af, Dat maakt deze router niet de beste keuze voor drukkere radio-omgevingen waar veel mensen dicht op elkaar wonen, zoals flats, appartementencomplexen en opgedeelde woningen. Misschien zijn de algoritmes die de omgang met ruis bepalen voor deze router iets te conservatief ingesteld en moeten deze nogmaals onder de loep worden genomen. In elk geval is het goed mogelijk dat dit gedrag in de toekomst nog wordt opgelost met een firmware-update.

Het lage energieverbruik van de router valt wel op, het is de zuinigste router met een quadcoreprocessor, al blijft een beetje in het midden of de AX3 daar wel voldoende mee doet. In de software zien we voornamelijk basismogelijkheden. Hier worden niet de randen opgezocht van wat de router aan zou kunnen met zijn quadcoreprocessor. Waar die krachtbron dan wel voor wordt gebruikt, is ons niet duidelijk geworden in de test, mede omdat de router alleen maximaal presteert als je deze met Wi-Fi 6 Plus-clients gebruikt.

Reacties (132)

132
130
47
6
1
76
Wijzig sortering
“U stemt ermee in dat Huawei het recht heeft om belangrijke updates voor uw router te downloaden en te installeren in geval van nood. Deze functie is standaard ingeschakeld. U kunt zich aanmelden bij de beheerwebsite van de router op het internet om deze functie uit te schakelen.”
Oke, updates zijn belangrijk want anders is de firmware binnen de kortste keren zo lek als een mandje.

Maar in het geval van Huawei was het interessant geweest of er vaak 'phone homes' gedaan worden bijvoorbeeld. Misschien kun je daar achter komen met deep packet inspection.
Dit is ook getest maar uiteindelijk niet in het artikel terecht gekomen, dit omdat de aandacht tijdens de productie nogal opgeëist werd door de matige resultaten in de interference-test. Ook was er op ' phone home' vlak eigenlijk niets te melden.
De router is na een factory-reset en minimale setup met de WAN-poort verbonden aan een switch waarvan ik de poort waarop de Huawei aangesloten was heb ge-mirrord naar een server die met tcpdump de pakketten heeft afgevangen.
Aan de AX3 heb ik 2 ESP8266's verbonden die enkel met elkaar communiceerden (om de seconde een paar pakketjes heen en weer) om netwerkverkeer te veroorzaken maar absoluut geen internetverkeer.
In de 24 uur dat deze testopstelling heeft gedraaid zijn, heb ik geen verkeer zien plaatsvinden naar china, of exceptionele aanvragen naar een bepaalde host. Het enige verkeer dat duidelijk om de zoveel tijd aanwezig was, was een firmware-update check, die exact hetzelfde verkeersbeeld vertoonde als een handmatige check en ook niet meer data overdroeg. Mijn conclusie is dat de Huawei in elk geval niet in de eerste 24 uur van zijn bestaan de ET uithangt ;) en naar huis wil bellen.
Netjes!

Maar we blijven voorzichtig natuurlijk. Zodra het critische oog van de media van het apparaat af is kan het zo maar zijn dat met een update er 'plots' zomaar wat dingen veranderen ... .

Zouden jullie het apparaat over een jaar nog eens kunnen aansluiten en kijken of er in het dataverkeer wat gewijzigd is?
Dat laatste kan ik niet beloven, er liggen nog zoveel routers op de stapel om getest te worden, en ook de testopstelling gaat binnenkort op de schop om ondersteuning voor Wi-Fi 6E te hebben.

Om te voorkomen dat er 'zomaar' iets veranderd is het in elk geval wel zaak om even goed te kijken naar het kritische updates schakelaartje. Aan de andere kant, als je al zo wantrouwend tegenover je eigen router staat, is dit wellicht gewoon niet de juiste keuze.
Maar het gaat hier niet om de juiste keuze voor 1 persoon. Het gaat hier om de keuze voor iedereen. Als er 100.000 van deze apparaatjes in Nederland staan en ze flikken er wat mee. Dan is ook de niet gebruiker de sjaak. Om het een beetje globaal te laten.
Die kritiek geldt voor elke router met closed-source firmware en ik zie niet waarom speculatie rond Huawei onderdeel zou moeten zijn van een test.

Tweakers is niet in de positie om een vertrouwensoordeel te geven omdat de test een moment opname is en tijdens testen wordt het niet bemerkt.
Klopt, Tweakers is hier niet voor, maar wie controleert dit wél?

Ik vrees dat, zeker na de ‘toelatingstest’ hier geen enkele instantie voor verantwoordelijk is.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor draadloze routers, maar onderhand van de smart tv tot en met de omvormer van de zonnepanelen: Van alles hangt aan internet, krijgt updates en zelf kun je onmogelijk bepalen hoe veilig zo’n apparaat nog is.
Ik vrees dat, zeker na de ‘toelatingstest’ hier geen enkele instantie voor verantwoordelijk is.
Wanneer je regels vaststelt maar niet een onafhankelijke instantie verantwoordelijk stelt voor naleving ervan faal je als regelgevende instantie.

Contrôle is een momentopname maar regelgeving niet. Je wordt toegelaten als baby maar we hebben politie voor handhaving. De voordeur controleren is dus niet voldoende.

De bal ligt volledig bij de overheid/EU om dit op te lossen wil ze haar burgers beschermen, tot die tijd zit je als consument in een casino.
Het zal er wel weer op uitdraaien dat er jarenlang voor gewaarschuwd, maar niets mee gedaan wordt, tot de zaak escaleert tot een acuut probleem voor de samenleving. En dan weet men weer niet aan deskundige mensen / systeem te komen, omdat er nooit in is geïnvesteerd. De overheid is altijd heel slecht in vooruitkijken. Plannen maken lukt soms nog wel maar dan is er weer geen geld of draagvlak om ze uit te voeren.
Ik begrijp dit niet. Mn Chromecast belt ook continu naar huis. Totaal geen reden voor, blijft werken als je het blokkeert. Netflix app op AndroidTV doet het zelfde, enorm veel http requests zonder functie die je kan blokkeren.
Genoeg Amerikaanse bedrijven waar we (consument of overheid) gretig software van afnemen, terwijl ze ook surveillancestaten als China voorzien van de benodigde technologie.
Plus ze hebben zelfs wetgeving die zegt dat ze recht hebben op jouw data, ongeacht welk land (Cloud Act, Patriot Act).
Beste voorbeeld is misschien wel Oracle, wiens financiële softwareproducten door enorm veel NL overheden en andere partijen worden gebruikt, die ook juist actief innige banden onderhielden met Chinese politie, sterker nog, de salespitch pptx stond tot voor kort nog op de homepage van dit bedrijf (nu via internet archive te vinden), gefocust op de surveillance van Oeigoeren.

Maar laten we ons vooral blindstaren op Huawei zeg. Vanwaar die eenzijdigheid?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 13:30]

Ik heb de ingebouwde chromecast in m'n receiver geblokkeerd om calls naar Google te doen. Gevolg: receiver niet meer bereikbaar en zelfs niet meer vindbaar in het netwerk. Pure onzin want voor streamen heb je technisch gezien helemaal geen verbinding met Google nodig. Maar ja, het is nu eenmaal zo gebouwd.
Ik heb firewall regels in mijn router die alle verkeer van/naar poort 53 blokkeren (ongeacht adres). Vervolgens regels die alle poort 53 verkeer naar mijn server forceren die Adguard Home draait. AGH blokkeert vervolgens dit soort home calls.
Vervolgens gebruik ik Unbound als recursive dns.
Dit gaat goed.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 13:30]

DNS over HTTPS en DNS over TLS ook geblokkeerd? Ik geloof nooit dat je met alleen een DNS-hijack Chromecasts kunt blokkeren om naar huis te bellen.
Hijack? Dat is iets anders.
Ik blokkeer poort 53. Thats it.
Als Chromecast tegenwoordig een andere poort gebruikt voor DNS verzoeken (ongeacht type verbinding, het moet uiteindelijk toch door een poort) kan ik die blokkeren.
Ik zie een hoop requests in AGH gefilterd dus heb niet recent onderzocht welk type verkeer door welke poort gaat tegenwoordig. Vind het verder ook prima zo.

De hysterie om dial home lijkt hier gefocust op China. Dat was mn enige punt. Ze kopiëren slechts wat al meer dan 10 jaar gebeurd.
Ik deel jouw mening hierin @Jazco2nd. Een bedrijf als Google dit doet zelf bijv erg fanatiek.
Met een goeie online actie had ik de Google mesh wifi gekocht. Wat blijkt die maart een apart vlan netwerk voor zichzelf voor alle wifi apparaten (die niet meer mijn eigen lokale netwerk communiceerde) en 8.8.8.8 als DNS forceerde waardoor mijn eigen DNS server omzeilt werd.

Dit netwerk is dus ook binnen 48 uur terug gestuurd naar de winkel.
Ik zit net te denken.
Stel dat ik middels een consumentenrouter wil 'spioneren' in een ander land. Dan zou ik m'n spionageverkeer laten verdwijnen in het reguliere verkeer. Ofwel. Ik zou pas wat gaan versturen wanneer het netwerk 'druk' is en dat het in gebruik is (dus meerdere apparaten die zijn aangesloten enzovoorts), pakketjes naar een één of andere cloud-dienst opsturen. Dat is redelijkerwijs bijna niet te detecteren.

En ik ga er altijd maar vanuit. Als ik het kan bedenken, dan kan iedereen met 'kwade bedoelingen' vast nog veel betere manieren bedenken. En zoals de auteur al schrijft. Als je zo wantrouwens naar een merk/product bent, kan je het beter maar gewoon links laten liggen.
Of ze maken een stealth portknocker. Een paart poortjes in een bepaalde (tijds)volgorde aanspreken en dan aktief worden. Zonder firmware debugging bijna niet te detecteren...
Wellicht als opvolgende vraag, wat is de firmware update check zelf? Kan het zijn dat in die call meer verpakt zit buiten een firmware update check? Daarnaast dat het geen calls maakt naar China is mooi, maar maakt het mogelijk calls naar servers buiten China? Ook zou een langdurige check interessant zijn geweest, misschien is er geen call iedere 24 uur maar eens per week?

Daarnaast is deze router gekocht of gesponsored door Huawei? Met andere woorden zou het mogelijk zijn dat voor Tweakers een geprepareerde router is geleverd?
Gelukkig, en helaas, is de updatecheck versleuteld verkeer. De inhoud daarvan kun je dus niet inzien.
Een check van een week zou nauwkeuriger zijn, en een maand wellicht nog meer, maar je kunt hopelijk begrijpen dat er een grens getrokken moet worden.

Deze router is in bruikleen aan ons geleverd door Huawei, net zoals elke router die we tot nu toe hebben getest met uitzondering van de dream-router. Ik heb wel handmatig de laatste firmware geïnstalleerd zoals we dat ook altijd doen voordat we de testprocedure aanvangen.

Ik heb bij deze router wat extra checks gedaan omdat ik natuurlijk ook wel op mijn klompen aanvoel wat de Tweakers van een dergelijke router vinden. Maar aan het eind van het verhaal blijft het artikel natuurlijk wel een router-review en is het geen spionage-onderzoek ;)
Beste Olaf bedankt voor de reply toch blijven er bij mij als onkundig iemand vragen boven komen. Ten eerste is het dus onmogelijk om in te zien of een "firmware update call" enkel datgeen is en wellicht dus niet meer data op en neer gaat. Het is dus goed mogelijk dat in die firmware call meer verpakt is dan enkel de call zelf.

Daarnaast hoewel dus een firmware update gedaan is, zegt dat uiteindelijk weinig over de router zelf of die daadwerkelijk a) clean aangeleverd is en b) zelfs na een firmware update daadwerkelijk clean is. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat de firmware zelf meer bevat of dat de router meer bevat dan dat de firmware update in laat zien.

Ik begrijp dat er beperkingen zitten in wat er getest wordt, tegelijkertijd juist van Tweakers zou ik eigenlijk meer verwachten als het op veiligheid aankomt. Immers dat maakt toch wel het verschil voor Tweakers. Stel je voor dat Tweakers daadwerkelijk aantoond dat ongeacht welke router deze meer data verstuurd dan wenselijk is, dat wil ik toch wel weten en dat is eigenlijk waar ik juist Tweakers voor check.

Daarnaast zou het ook niet verkeerd schromen dat deze testen deels "gesponsord zijn" dit ook kenbaar wordt gemaakt, wordt enkel de router gesponsord of levert de leverancier meer aan, testing points, sales pitch of misschien zelfs geld om te laten testen? (Eigen ervaring met Huawei in China is dat ze op een behoorlijke charme offensief zijn en bereid zijn om veeld geld te sponsoren zolang hun naam maar positief zichbaar is).
Het is dus goed mogelijk dat in die firmware call meer verpakt is dan enkel de call zelf.
Dat is mogelijk, en daar kom je niet achter tenzij je de data kunt ontsleutelen.
Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat de firmware zelf meer bevat of dat de router meer bevat dan dat de firmware update in laat zien.
Dat is mogelijk, en daar kom je niet achter tenzij je de firmware kunt ontsleutelen en reverse-engineeren.
Ik begrijp dat er beperkingen zitten in wat er getest wordt, tegelijkertijd juist van Tweakers zou ik eigenlijk meer verwachten als het op veiligheid aankomt.
Gelukkig begrijp je dat er een limiet zit aan wat we doen voor een review. Er is controverse rondom Huawei, daar ben ik niet blind voor en uiteraard heb ik daar ook wel een persoonlijke mening over, en heb er dan ook een paragraaf aan geweid met meerdere gelinkte voorbeelden.
Als we een review maken over Huawei-apparatuur, en dan in het specifiek de netwerkapparatuur, zijn we ons bewust van de controversiële naam van Huawei en dat hun apparatuur ook door steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties is verbannen uit het netwerk.
Ook keken we apart naar het privacystatement en de algemene voorwaarden, benoemen we de dubbele 'update killswitch' en de eventuele implicaties die zoiets kan hebben, maar: uiteindelijk blijft het een router-review en geen politieke aanklacht of spionage-onderzoek.
Daarnaast zou het ook niet verkeerd schromen dat deze testen deels "gesponsord zijn" dit ook kenbaar wordt gemaakt, wordt enkel de router gesponsord of levert de leverancier meer aan, testing points, sales pitch of misschien zelfs geld om te laten testen?
Wij testen als redactie en lab compleet onafhankelijk. Wij kiezen zelf welke apparatuur we testen, en ontwikkelen in eigen beheer tests om dit te testen. De producten die we willen testen vragen we ter bruikleen aan bij de fabrikant of we kopen het zelf.
Meer daarover ook hier
Ik kan wellicht toevoegen dat ik drie van de AX3 router heb. Ze doen het prima, maar ik ga ze toch vervangen omdat de firmware eigenlijk niet geupdate wordt (laatste anderhalf jaar). Dat is zorgelijk. Er komen Mikrotik's hAP ax2 voor in de plaats - maar dat zijn niet bepaald consumentenapparaten.

Verder lijken de Huawei's prima apparaten - het zou mooi zijn als Tweakers ook een Mesh 7 test. Die is ook een stuk goedkoper dan de rest (waarvan ik me afvraag of die van binnen dan met goud bekleed zijn)

Daarnaast: zonder politiek te willen bedrijven (ze hebben allemaal boter op hun hoofd omdat ze door hun landelijke wetgeving gedwongen worden om data te overhandigen als daarom gevraagd wordt): het wordt tijd ons te realiseren dat bestaande bedrijven uit de markt geduwd worden en dat we toch bepaalde zaken beter in eigen regio kunnen fabriceren.

@OlafWeijers De bovenstaande stelling is niet verzonnen.
Kun je iets meer vertellen over waarom 1,5 jaar zonder updates zorgelijk is? Ik weet weinig van routers, maar het is toch een betrekkelijk vastomlijnd stukje werk wat ze uitvoeren, waar jaar op jaar weinig aan verandert qua beveiligingsrisico’s of zie ik dat verkeerd?
Ik heb over de afgelopen 20 jaar verschillende routers gehad (asus, netgear, d-link) maar die kregen toch meerdere keren per jaar updates ivm nieuwe vulnerabilities, bugs etc. Het lijkt me sterk dat deze router dat opeens heel anders doet en geen lekken/bugs heeft. Het is m.i. een tijdje leuk geweest, maar ik wil niet met een kwetsbaar systeem blijven zitten.
Vreemd, de ax3 pro krijgt regelmatig updates. Ik heb eens gelezen dat je hem tijdelijk via vpn kan aansluiten via china om wel weer updates te krijgen, of, handmatig erop zetten.
Er zijn blijkbaar verschillende (hardware?) varianten in omloop. Ik heb zelf 3 AX3's maar die blijven allemaal op de update van begin 2021 zitten.

Via VPN aansluiten.. ik zal het eens proberen - maar van een bedrijf als Huawei verwacht ik toch echt dat dit gewoon moet werken.
Ik heb ook het vermoeden dat er verschillende varianten in omloop zijn, onder hetzelfde productnummer.

Ik heb 4 AX3's welke overigens allemaal stabiel en goed werken. (Voor iemand zich afvraagt wat moet je met 4 stuks: Op elke verdieping 1+ 1 voor het tuinhuis)
Ik vind 308Mbps van de 350Mbps aansluiting met 1 muur ertussen meer dan acceptabel.

Alle 4 hebben dezelfde type aanduiding, maar het vreemde is dat er 2 stuks zijn die recentelijk geupdate zijn naar firmware 11.0.5.5 (Aug-2022). De andere 2 blijven hangen op 10.5.26(sp2) (Feb-2021)
Iemand een idee waar ik die firmware zelf kan binnenhalen?
Ik kan het nergens vinden - ook niet op de support forums. Ik zal binnenkort eens 1 van die dingen resetten naar fabrieksinstellingen - misschien dat ie dan wil upgraden.

Hoe dan ook - dit is echt het betere prutswerk - Huawei kan echt goede apparatuur maken maar dit valt ffe tegen.

Overigens is de chinese ax3 hardwarematig verschillend van wat wij hier hebben. De chinese variant heeft extra versterkers aan boord.

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 22 juli 2024 13:30]

Wat ik ook wel eens lees is dat i naar een bepaalde versie moet (of dat factory is weet ik niet) en daarvan uit weer verder wil updaten. Succes

Hier is veel info:
https://forum.openwrt.org...-huawei-ax3-pro/66551/204
Dat is nuttige info - dank!
Geven ze bij huawei ook aan iets met de test te doen? Grote minpunten zijn in mijn ogen voornamelijk software?
"Ook was er op ' phone home' vlak eigenlijk niets te melden."

In geval van Huawei is het wel zinnig dat te vermelden. Het is toch een punt waar iedereen aan denkt.
Je bedoelt die "phone homes" waarvan nooit bewijs is gevonden terwijl het land dat die beschuldigingen riep zelf bewezen "phone homes" in hun eigen producten heeft zitten?
Afgezien de vraag of dat phone homing een ding is is het natuurlijk maar de vraag of je een bedrijf wilt steunen wat actief lokale onderneming probeert te ondermijnen (https://www.zdnet.com/art...ucts-in-european-markets/) en actief meewerkt aan het schenden van mensen rechten (https://www.washingtonpos...alert-police-report-says/).
Ik had ooit eens wat huawei servers en zeflde merk storage in beheer. Verbazingwekkend in debug mode was dat ze qemu te pas en te onpas draaiden, veel ondocumented situaties. Goedkoop redelijk, betrouwbaar in die tijd niet (te vaak storage issues), maar vooral spooky, niet transparant wat waarom als linux oplossing draaide. En dat voor een quasi lamp oplossing, daar is geen qemu voor nodig ...
Qemu is heel handig om te debuggen en profilen als je geen fysieke toegang hebt, hardware hoeft geen reïnitialisatie en een crash heeft geen directe invloed op storage, netwerk e.d.

Dat en linux draaien is geen security issue of spooky business.
Ook ideaal om services buiten het os te draaien, rechtstreeks met hardware te praten etc etc. Een lamp server of storage units met qemu on-board vind ik sterk verdacht vooral als gerichte vragen daarover bij Huawei support niet beantwoord worden. Gelukkig is het spul op de storthoop, ben technisch niet erg gecharmeerd van de transparantie van ze ...
Je geeft aan dat qemu alleen in debug mode gedraaid wordt zonder te vermelden dat navraag niet beantwoord wordt, services in qemu draaien niet buiten het OS, het is een VM net als bij java, containers etc.

Dat zie ik niet per sé als verdacht maar als methode die ook bij niet-Huawei leveranciers gebruikt wordt; je hebt nog steeds inzicht en controle itt b.v. Intel ME/AMD PSP of RPI hardware waar activiteit verborgen wordt voor de kernel.

Die laatste geven ook geen info, mik je die ook weg?
Mijn situatie ging/gaat over Huawei fiberchannel storage, Huawei LAMP servers op x86, geen hobbyspul.
Een nog betere bijdrage zou zijn op Open-WRT voor de router beschikbaar en zonee, wat de kansen daarvoor evt zijn. Daarmee is doorgaans de levensduur veel beter, het phone home geen issue, en in veel gevallen de features ook ruimer en beter.
Mooi design
Tja, het is maar net wat je mooi vindt. Persoonlijk zou ik een dergelijk apparaat ergens weg stoppen (wat de signaal sterkte niet ten goede zal komen).
In het artikel staat hierop de de nuancering " Design is een kwestie van smaak", want smaak is natuurlijk altijd persoonlijk.
Ik kan het waarderen dat er moeite in is gestoken door designers om dit apparaat net even wat chiquer te maken, zonder te verzanden in het 'space warrior battleship' design waar veel andere fabrikanten naar lijken te streven.

Zo'n saai grijs doosje met felle leds en contrasterende zwarte antennes is denk ik nog minder te prefereren in het zicht, maar nogmaals: dat is persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 22 juli 2024 13:30]

Helemaal mee eens hoor. De ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 is wat mij betreft ook de lelijkste van allemaal. Ten opzichte van dergelijke routers is deze wel wat "geanuanceerder" in design en snap ik de plus punt wel. Ik zou in alle gevallen altijd kiezen voor een router zonder wifi in de meterkast en dan AP's in huis die wat vriendelijker overkomen en nauwelijks opvallen, maar dat heeft uiteraard een prijs. Deze (wifi)router ziet er voor zijn prijsklasse wel redelijk goed uit als je het met anderen vergelijkt.
Ik vind hem lekker strak ogen.
Mijn Tp_link ax50 heeft bijna het zelfde design.
Die heeft als het ware een hele poos op een pied de stalle gestaan
in mijn living.
Les gout et les couleurs on ne discute pas n'est-ce pas.
Dat is de tactiek van Huawei: een dusdanig lage prijs voor hun producten hanteren, waardoor sommige klanten Huawei's associatie met het Chinese leger negeren.
zo'n beetje alle techreuzen hebben ontwikkelingen voor een leger. Dat denk ik tenminste, maar ik kan me niet voorstellen dat het niet zo is. Dus dat is een keuze. Is het ene leger moreel erwerpelijker dan een ander?
Het ene land heeft wel andere waarden en normen tov een ander land. En uiteindelijk gaat het er natuurlijk om in hoeverre zo'n land daar aanspreekbaar op is. Daarbij hoort dus dat een leger ook bepaalde waarden en normen heeft omdat dat ingebakken is in de cultuur. Dat er in de praktijk daar nogal eens wat mis in gaat is dan evident, maar daar zou het land wel aanspreekbaar op moeten zijn. Zie alle excuses als het gaat om Bosnië, Nederlands Indië enzovoort.
helemaal mee eens, maar er blijft dan weinig over. Ik denk dat de US niet aanspreekbaar is op de inzet van hun leger, nog China. Een leger heeft denk ik de waarden en normen die het opgelegd krijgt kijk maar naar de (mis) informatie van het Russische leger, en de Amerikanen in Vietnam die ook niet echt wisten wat ze daar aan het doen waren, en de Nederlanders in Indonesie etc. Ze vechten allemaal voor een goed doel denken ze
Het Zwitserse leger is moraal zeker minder verwerpelijk dan het russische, bijvoorbeeld.
zeker, een leger dat een ander binnenvalt is moraal veel verwerpelijker dan een leger dat verdedigt. Alleen is dat niet een intrinsieke eigenschap van het leger. Ik zie Zwitserland nog niet zo snel een ander land binnenvallen (de laatste keer was tjdens de Romeinse tijd heeft iemand mij een ooit vertelt), maar ik vind persoonlijk de Amerikanen die in Afganistan vechten niet eprse heel veel beter dan de Russen in de Ukraine, ligt een beetje er aan wat voor spin je eraan geeft..
De intrinsieke eigenschappen van het leger zijn bv. omgang met civilisten, gevangenen en rekruten.
goed punt, daar zitten zeker weaarden en normen in.

veel legers doet trouwens prima werk bij humanitaire situaties, ook het Chinese leger . Ik heb eens het aardbevingsgebied bij WenChuan bezicht, indrukwekkend wat wat het leger daar gedaan heeft om mensen te redden.
Wel als dat andere leger een mogelijke tegenstander is van het land waarin die router zich bevind.
Ik snap dit nooit. Andere tech bedrijven hebben ook innige banden met legers. Niet verborgen ofzo.
Het is simpel. Je weet dat het een risico is, wat je nooit helemaal af kunt dekken. Dus dan neem je dat risico liever met een land waarmee je al een kleine eeuw bondgenoot bent, meeste culturele overeenkomsten mee hebt.

Liefst zouden we natuurlijk hardware uit Europa kopen voor dit soort prijzen, maar dat zit er nou eenmaal niet in.
In de jaren 80 verkochten japanse bedrijven produkten onder de kostprijs. Met een kwaliteitsnorm truukje (meer stuks leveren om een uitvalspecentage te compenseren) werkten ze vrij snel de concurrentie uit de markt. Even later werden prijzen opgehoogd en voila je bent marktleider met een goede marge. Huawei lijkt dit dunnetjes over te doen in de categorieen storage, routers, modems, massa elektronika.
Het blijft lastig om de Huawei boycot (van buitenlandse landen) omwille van privacy beleid/banden met de Chinese overheid te negeren om een paar tientjes te besparen op netwerkapparatuur. Ook in Nederland kwamen eerder berichten dat Huawei in Nederlandse 'kern' telecomapparatuur werd geweerd.

Als consument kun je hier en daar sturen om te bepalen wie en waar jouw data in handen komt, maar ik weet niet hoe overheden of bedrijven indirect inzetten op Chinese (of Amerikaanse) apparatuur en wat dit in de toekomst kan betekenen.

Hoe serieus moeten we hier nou mee om gaan? De hetze is ontstaan tijdens regering Trump, heb ik mij teveel laten beïnvloeden door dit sentiment?
Voor mij is het heel simpel. Ik support als het even kan altijd bedrijven binnen de EU.

Zolang landen/bedrijven niet normaal om kunnen gaan met elkaar, dan verdienen ze mijn geld niet en houd ik mijn geld liever binnen de EU. (En ja ook de EU doet wel eens wat dingen die niet netjes zijn, maar dat is niks in vergelijking met andere landen)

Ik denk dat Rusland een aardig voorbeeld is dat je nooit afhankelijk moet zijn van iemand (één land in dit geval).

Zie het even als een werknemer die alles weet binnen een bedrijf en die verder niks deelt met anderen werknemers. Wat als zo iemand ziek wordt of ontslag neemt. Dit doe je toch ook niet als bedrijf. Je maakt jezelf als land/EU zo kwetsbaar met elkaar, en dat risico allemaal voor een paar tientjes.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 13:30]

Op zich eensch, maar weet je Europese routers voor consumenten?
Ik zeg ook "als het even kan....". ;)
Soms is het niet anders, en moet ik zelf ook voor wat anders kijken. Ik ben niet heilig in dat ik geen enkel Chinees product in huis heb. Maar ik probeer waar ik het kan te vermijden en er een beetje op te letten. Als er niks is binnen de EU (dus bij routers), dan kies ik toch liever voor een Amerikaans product/bedrijf.

Wij als EU zijn namelijk best wel afhankelijk van andere grote landen. Je hebt het niet direct zo door, maar daarom haalde ik Rusland even aan. Kijk wat er gebeurt als je zo afhankelijk bent van andere landen.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 13:30]

Eens helemaal eens, in het UA oorlog topic heb ik veelvuldig aangegeven dat ik hoop dat de EU meer onderling gaat doen (dus daar gaat het over wapens, niet miljarden wapentuig uit USA kopen maar binnen EU besteden en ontwikkelen)
Op het gebied van ict hardware ook.

Maar de medaille van afhankelijkheid heeft een keerzijde, een goede kant, wederzijdse afhankelijkheid kan oorlogen zoals het in de voorgaande eeuwe leven rusland nu doet veel minder aantrekkelijk maken. We hebben elkaar allemaal nodig, met inderdaad sommige landen die veel minder in het web zitten die nog rogue kunnen gaan maar grote blokken als EU USA en zelfs China wel (let wel ik zeg niet dat alles koek en ei is hoor :) )
Fritz!box is een optie
Oh natuurlijk, ben het met @Wachten... eens en besluit dan ook nu dat een volgende router oid Europees zal zijn, want het kan, dank!
Beetje naïef te denken dat alles binnen Europa pais en vree zal. We zouden in de jaren 90 maar afhankelijk zijn geweest van Joegoslavië. Zoiets kan prima binnen de EU.
huawei doet aantoonbaar mee in de herkenning van Oeigoeren via beelden en zo, ik weet niet wat de andere techreuzen allemaal uitvreten, maar dat is wel een reden wellicht om huawei niet aan te schaffen. Tenminste zo berichtte de pers https://www.bbc.com/news/technology-55634388
Heb ik nieuws voor je: zodra je ook maar 1 voet op schiphol zet wordt je herkend door de software van een portugees bedrijf ..... hoor je niemand over.
Of data misbruikt wordt - daarvoor hoef je niet verder dan Den Haag waar middels toeslagenaffaire er nog steeds kinderen illegaal uit huis gehaald zijn en niet meer niet bij hun ouders wonen. Data is verkeerde handen leidt zo te zien altijd tot nare situaties

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 22 juli 2024 13:30]

Tja maar mijn Nederlandse herkenning in EU, (alhoewel ik zie er niet echt "kaaskop" uit :D ) betekend niet dat ik een kamp in mag voor "heropvoeding"
Als dat wel zo zou wezen dan hoop ik dat je mensen hoorde over dat Portugese bedrijf ;)
klopt, het lijkt me ondoenlijk om de aanschaf van hardware te laten leiden doordat ergens iemand het verkeerd gebruikt. Hoogsten neem je daar wat persoonlijke beslissingen over.
ik dacht voor een moment dat je bedoelde dat zij die herkennen (en erkennen), niet ze dat ze technologie maken die gebruikt kan worden om ze "op te sporen"
Als ik mij niet vergis is de hetze in het gemenebest ontstaan bij Verizon. De geruchten gaan dat
men wel van alles gevonden heeft, maar daar niet mee naar buiten wil treden om 'methods of operation' niet bekend te maken.
Ik heb al meer dan een jaar drie van deze dingen in een mesh setup staan. Perfect bereik overal in huis en geen rare issues gehad.
Het verbaast mijn eigenlijk dat er tweakers zijn die deze dingen kopen. Draait het dan echt om het goedkoopste in huis hebben?

Het is een oprechte vraag, want als tweaker zijnde weet je (meestal) wel iets meer over privacy, updatebeleid, hoe landen met bepaalde dingen omgaan etc.

Dat buurman Henk dit koopt omdat het een mooie aanbieding is, hij niks van tech weet, en gevoelig is voor marketing, dat snap ik nog.

Ik ben oprecht benieuwd hoe jij hier dan in staat.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 13:30]

Ik heb niet geheel toevallig een Huawei modem van mijn provider gekregen. (Mijn provider is een joint-venture van een dochteronderneming van China Telecom, maar veel keus is hier niet).

Wil China mij afluisteren, dan hebben ze sowieso voldoende mogelijkheden buiten mijn controle. Desnoods een war-drive.

Ik verbeeld me echter dat ik voor China geen interessante partij ben. Ik denk niet dat zij een kidnap/kill-team op mij af gaan sturen. Dus wat ze met eventuele informatie zouden moeten doen, ik heb geen idee.
Ik verwacht dan ook, als zij al enige informatie over mij ontvangen, dat alles richting /dev/null gaat.
Dank voor je uitleg. Soms is het even goed om de context te weten van een keus/verhaal.

Soms heb je dus weinig keuze ;)
Ze zullen redelijkerwijs niet jou en mij als persoon willen targetten, maar door aanwezig te zijn bij jou/mij (danwel onze ISP) hebben ze natuurlijk wel springplanken en geaggreerde metadata.

Als ze één van ons echt individueel willen volgen zullen ze dat niet gaan proberen door via onze ISP ons een modem op te sturen ;-) - Dan wordt het wel heel erg hollywood ;-)
Aangezien het buitenlands belang (wordt netjes gepubliceerd) op 26% procent ligt (het wettelijk maximum ligt op 40%) lijkt me zelfs stug dat China over metadata kan beschikken. Maar zelfs dan.

We zijn geen inwoners van China, geen economisch concurrent (daarvoor zijn we, in de filippijnen, als ontwikkelingsland, niet toe in staat. We hebben, afgezien van wat eilandjes, ook geen conflict met China. (En zo wel dan zal spionage zich voornamelijk op politiek en leger / luchtmacht / marine richten en niet de de inwoners).

Dus wat hebben ze aan die metadata? Helemaal niets.

Het lijkt me dat het belang van metadata over Nederland voor China ook volstrekt waardeloos is.
Ik verbeeld me echter dat ik voor China geen interessante partij ben.
Als persoon wellicht niet, wel het hebben van een hele kudde apparatuur bij gebruikers en/of bedrijven en/of overheden die je eventueel in kunt zetten mocht dat nodig zijn (content gathering, patterns, warfare).
Heb jij ook maar enige onderbouwing van een zombie netwerk voor China of blijft dat bij goedkope Hollywood B films?
Als je bij Huawei meerdere support tickets aanmaakt wat een qemu proces op een lamp server, ditto andere qemu processen op storage nodes doet en daar geen antwoord op krijgt gaan alle alarmbellen rinkelen. De apparatuur werd geisoleerd en een andere oplossing is gekozen. En nee ik heb geen tijd om te gaan debuggen en ditto was het apparatuur in een lab daar gebeur(d)en wel meer rare dingen (om over wateroverlast, vonken, muizen, koelkasten, bezoekers en famliebezoekjes maar te zwijgen).
Ik heb er ook een. Gebruik hem als dedicated router voor mijn Quest 2. Er gaat een ethernet kabel in mijn PC naar mijn hoofd swiftch en eentje via USB naar ethernet adapter naar deze router welk voor de rest nergens anders heen gaat.

Moet wel zeggen dat in de tijd dat ik hem kocht deze letterlijk 2x zo goedkoop was als vrijwel al het andere wifi6
Ik heb bewust deze dingen gekocht als tijdelijke oplossing omdat de gevestigde orde het maar niet voor elkaar krijgt om voor een normale prijs wifi 6 aan te bieden. Verder loopt de gevestigde orde ook enorm te klooien met firmware (Asus RT-AC68U: zet parental controls aan en je snelheid gaan minimaal met 50% omlaag....)

Ik ga nu over op mikrotik hAP ax2 - komt een dezer dagen beschikbaar, maar dat is dan weer niet voor de gemiddelde consument.

Wat een gouden zet zou zijn is als tweakers een config database zou opzetten zodat mensen een veilige config kunnen laden voor de diverse apparatuur. Zou het algemene veiligheidsniveau flink opkrikken.
Als je openwrt zou kunnen installeren zou m.s. zowel security als functionaliteit een flinke uplift krijgen ?
OpenWRT is toch alleen een instelling van de firmware? De vraag is waarom deze reviewer niets zegt over de firmware ivm de mogelijkheid om bijv NordVPN certificaten in te vullen in een openwrt entry. Dat deze firmware (nog) niet is te vervangen door DDWRT begrijp ik, want DDWRT heeft deze router nog niet in hun klauwen gehad om er een linux firmware voor in hun database te zetten.
De Huawei AX3 routers hebben een eigen type Huawei processor (voor zover ik kan nagaan) - dat maakt eea wellicht lastig. Huawei zal er ongetwijfeld al een linux variant op hebben draaien, maar het is maar de vraag of de openwrt en/of dd-wrt ontwikkelaars toegang krijgen voor a) flashen en b) ontwikkeling van de linux code base
Ik lees in de review helaas niets over de ontbrekende software updates van deze routers. De Chinese versie wordt netjes door ontwikkelt, de internationale versie staat al jaren stil.
Of de mogelijkheid een alternatieve (open source) firmware te gebruiken.
Er wordt ook niks gezegd over de App die vreemd werkt. Updates van de app zelf worden via de app gedownload en gaan ontzettend traag. De all zelf bied lang niet de functies van de web variant.

Ik heb er een tijdje 2 in huis gehad maar toch viel geregeld de internet verbinding weg terwijl de wifi wel bleef werken. Nu terug naar mn oude setup (KPN modem + powerline + Netgear router) en nog geen problemen.

Misschien een configureer fout aan mijn kant, maar het blijft toch Huawei spul. Was toen een goedkope test om Mesh te proberen maar uiteindelijk was via de bestaande bedrade powerline toch sneller.

[Reactie gewijzigd door SandeR2 op 22 juli 2024 13:30]

Als er geen OpenWRT op draait is low-cost hardware voor mij niet interessant. Geen uniforme manier van beheer van apparaten van verschillende merken, afhankelijkheid van de fabrikant voor updates met vaak teleurstelling tot gevolg... Nee, bedankt. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Mee eens.

Ik zit nu op het punt dat custom firmware/oss de hoofdeis begint te worden want kom telkens op hetzelfde punt terecht of het nou iot, smartphone of router is;
als de fabrikant het wilt is het eWaste, als nodige feature niet meer gesupport wordt heb ik een probleem en daar schiet ik gewoon niets mee op.

Als dat niet bestaat wacht ik met kopen tot de EU meer regels gaat opleggen omtrent supportduur.
Een van die ‘unieke kenmerken’ van Huawei's Plus-versie is de inzet van hele kleine kanaalbandbreedtes tot aan 2MHz smal waardoor tot aan 6dB winst wordt gehaald in de sterkte van het signaal. Hierdoor reikt het verder, maar er blijft dan in de praktijk niet zoveel snelheid over, in theorie maximaal 30Mbit/s onder ideale omstandigheden
Lijkt mij zeer handig als je veel iot dingen als BV shelly's hebt.
Die hebben maar een paar kb nodig.
Ze zijn wel gebaat met een goed bereik daar die veelal zijn ingebouwd achter bv schakelaars.

[Reactie gewijzigd door eesiediesie op 22 juli 2024 13:30]

Mis ik iets of.... deze router is al sinds 2020 in de markt??? En nu een heel artikel erover

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.