Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Huawei WiFi AX3 quad-core Review

+2
SED 18 augustus 2020, laatste update op 23 augustus 2020, 9.188 views Product gekocht

Huawei WiFi AX3 quad-core

Een heel lichte fraaie router met verbluffende prestaties voor een kleine prijs. Snelle configuratie en de beheerstools zijn prima.

Pluspunten

  • Voor consumenten een doordacht product dat veel zaken automatisch weet te regelen.
  • Hoge doorvoersnelheden
  • Stabiele werking.
  • Heel gebruiksvriendelijke app die de meest noodzakelijke zaken snel ontsluit.
  • Vlotte configuratie ook of juist in Mesh mode.
  • Fraaie en heel lichte router die niet misstaat in je kamer.

Minpunten

  • Het is geen “tweakers” router waar je alle mogelijke zaken kunt aanpassen.
  • Slechts drie 1Gb poorten voor LAN verkeer beschikbaar.
  • Geen USB poort.
  • Antennes kunnen niet vervangen worden.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Beheerbaarheid Score: 3
Ondersteuning Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 5
WLAN-bereik Score: 5
Het werd tijd voor een nieuwe router. De ondersteunig op de ac3200 van Asus liep af en de opzet met een tweede asus als extender was geen succes.
Ook de mesh functie die in de recente Asus aangeboden werd was geen optie met deze opzet.

Een aantal uitgangspunten waren belangrijk voor mij. Ik wilde de stap maken naar een Wifi 6 router gezien de toekomst en de verbeteringen die in wifi 6 zitten. Meer technieken om interferentie te verminderen zoals OFDMA en 1024-QAM . Meer stabiliteit ( die in toenemende mate mijn Asus opzet begon te frustreren) en meer connecties. Daarnaast wilde ik een mesh ondersteuning en dan alles het liefst voor een gering bedrag.

De zoektocht verliep langs heel wat opties ( die ik verder niet ga bespreken om het leesbaar te houden) en eindigde bij een router die nog maar deels beschikbaar was. Aanvankelijk keek ik naar de Honor router 3 die in NL in de aanbieding was. In mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik erachter dat het een iets simpeler uitvoering was van de originele Huawei AX3. Die laatste was via aliexpress wel te verkrijgen in de chinese uitvoering maar zelfs met de vertaling van Chrome of Edge is dat toch erg lastig tijdens de configuratie omdat je dan nog geen netwerk connectie hebt.
Wel is het mogelijk dit via de app te doen ( Huawei AI life) maar dan moest je de localisatie op china zetten. Ook iets dat niet mijn voorkeur had.
Toen kwam ik de AX3 tegen verzonden vanuit Spanje, dus geen potentiële invoer problematiek en de global versie.
Ik bestelde de AX3 pro (quad core proc en 256MB intern) en de AX3 (dual core 128MB intern)

De verzending vond plaats en een tiental dagen na de bestelling werden de dozen door GLS afgeleverd.
Ik ben niet zo van unboxing verhalen dus ik beperkt me tot de degelijke verpakking, een snelgids van indrukwekkende omvang ( door de vele talen daarin) en een keurige EU adapter 24W, 12V/2 A routerverbruik<12 W en RJ45 kabel.
De router zelf weegt net over de 400 gram en is een lichtgewicht vergeleken met de concurrentie. Hoewel smaken verschillen is het een slanke verschijning met vier strakke antennes op een totaal vlak oppervlak die niet misstaat in een interieur. In wit en zwart verkrijgbaar. De pro versie heeft daarnaast nog een NFC hoek waar smartphones met NFC snel gekoppeld kunnen worden met de centrale SSID zonder inkloppen van wachtwoord .

Het installatieproces is een interessant gegeven. Je kunt dit via de ai life app doen of desgewenst via de webpagina van de router. 192.168.3.1 als basis adres.
De aansluiting op mijn Ziggo modem verliep probleemloos. Het modem staat bij mij niet in bridge modus.
Bij de pro versie is elke poort geschikt om als Wlan te dienen. (adaptief/autosensing) De gewone versie alleen de eerste poort. Dat laat drie LAN poorten over voor 1GB aansluitingen.

Configuratie:
De Huawei router is een typisch consumenten product met veel geautomatiseerde instellingen. Dat maakt het voor veel tweakers waarschijnlijk een minder geschikte keus.
Zo is er in de app een prima optie om van kanaal te wisselen inclusief advies welke er gekozen kan worden op basis van interferentie maar kan er geen willekeurig kanaal zelf gekozen worden. (dit kan wel in de webgui)

Het verbinden van beide routers met elkaar in Mesh is erg gemakkelijk. De tweede router wordt binnen een meter van de eerste gezet. Deze geeft aan dat hij een router ziet door het knipperen van het enige led lampje. Dat bevestig je door op de H knoppen van beide routers te drukken waarna het led lampje groen gaat knipperen en de tweede router de instellingen van de eerste volledig overneemt. Als het lampje constant blijft branden is de configuratie compleet.
De verbinding is dan een zogenaamde Wifi6 plus. Deze aanpassing van het wifi6 protocol is alleen beschikbaar voor Huawei/Honor hardware en is volledig compatibel met de normale Wifi6 afspraken.

De configuratie verloopt afhankelijk van de keuze voor app of webbrowser ongeveer hetzelfde.
Na het bevestigen van gebruiksvoorwaarden komt er de vraag of je de automatische updates geactiveerd wilt hebben. Hierbij komen updates in de nacht binnen zonder gebruikers interventie. Deze instelbare keuze vwb tijd en wel of niet automatisch zorgt ervoor dat ook in de toekomst je router veilig blijft. Hoe lang Huawei zijn routers blijft supporten is nog niet bekend. De ervaringen met Huawei telefoons zijn positief. De firmware is op basis van Openwrt , maar de firmware is nergens te downloaden. Voor de toekomst komen er mogelijk nog wat meer voor tweakers geschikte firmware versies beschikbaar vanuit de community.
Openwrt developers zijn daar momenteel wat minder overtuigd van:
https://forum.openwrt.org/t/support-for-huawei-ax3-pro/66551

SSIDs.
De router maakt een zelf te noemen SSID aan op beide banden 2,4Ghz en 5Ghz met dezelfde naam. Dit is naar wens op de webpagina van de router te wijzigen in gescheiden SSIDs dus per band een.
Daarnaast is er een optie om voor apparatuur die niet goed om kan gaan met wifi6 een SSID aan te maken waarvan de naam een vast gegeven is op basis van de eerder gekozen naam aangevuld met _Wi-Fi5. Wederom op beide frequentie banden.
Als laatste optie is er een gastnetwerk aan te maken. Dit netwerk en de daarop aangesloten apparaten zijn volledig geïsoleerd van je eigen netwerk en ook onderling tussen gasten is er geen direct verkeer mogelijk.
Op de achtergrond tenslotte worden er nog twee hidden AX connecties aangemaakt voor de communicatie met hilink apparaten ( zoals de 2e router in mesh mode)
Dat maakt dus een totaal van 8 actieve SSIDs in je netwerk als je alle opties gebruikt. Al zal de consument daar maar 3 SSIDs van waarnemen. “RouterAX” , “RouterAX_wi_fi5” en “Gastnetwerk” De namen zijn vrij te kiezen (exclusief de _wi-fi5 toevoeging)

De GUI.
Ook hier is er een verschil in de keuze tussen de Ai life app of de webinterface. De ai life app geeft snelle basis informatie, je kunt bij een melding het kanaal aanpassen op 2,4Ghz, je ziet aantal verbonden apparaten en per aangesloten apparaat bijv de optie om internet toegang te blokkeren of een snelheidslimiet in te stellen of de toegangsuren te beperken. Een diagnose knop waarin een aantal essentiële zaken snel gecontroleerd worden. Eventueel een gast wifi instellen met desgewenst daarop snelheidsbeperkingen. Onder de “meer functies” keuze zitten meer technisch georienteerde zaken. Updates, de Hilink koppeling met andere Huawei apparatuur, wifibeheer, netwerkinstellingen en routerinstellingen.

De website is uitgebreider en heeft meer opties. Niet volledig hier wat van de meest gebruikte opties. Keuze voor bandsteering, security niveau (incl WPA3) wifi power modes, uitgebreidere instellingen voor netwerk, Incl Vlan opties (alleen L2TP en PPTP) link+ settings, advanced Wifi, zoals keuze van kanaal (in tegenstelling tot de App kan hier wel vrij gekozen worden). Bandbreedte keuzes 20/40 voor 2,4Ghz en 20/40/80/160 voor 5Ghz. De firewall: Stateful firewall and attack defense
port forwarding en port trigger, DMZ en uitgebreidere parental control. In de app is dat alleen de gebruikstijden in de website kunnen ook websites gefilterd worden. En tenslotte de system settings.
Zoals in en uitschakelen van NFC voor koppeling met smartphones op de pro versie.

Paar opvallende zaken.
Huawei heeft al wel een actieve 160Mhz setting in tegenstelling tot sommige concurrenten.
Het gast netwerk werkt bij mesh configuratie alleen op de primaire router.


Performance
De eigenlijk reden waarom ik voor wifi 6 koos was naast de vele aangesloten devices die mijn Asus niet stabiel kon bedienen de ruimere keus van deze router. Tot 128 tegelijk aangesloten devices kunnen bediend worden.
Met de twee routers die ik voor een totaal bedrag van 155 euro aanschafte vanuit Spanje, wordt het gehele huis en de tuin gedekt. Gemeten een oppervlakte van 600m2 waar op elk punt een goede verbinding te maken is. De Ax3pro en AX3 staan in huis ca 14Meter uit elkaar. De secundaire neemt vooral de tuin voor zijn rekening.
Wel valt op dat speedtests gedaan op mijn Huawei p10 plus telefoon aanzienlijk hogere verbindingssnelheden opleveren vergeleken met de De laptop met Intel AC7260 kaart. Huawei geeft zelf ook aan dat bij eigen apparatuur nog betere snelheden verkregen worden. (oa de wifi6 + optie)
Gebruikt de speedtest app op Android.
Achterin de tuin bereikt op 2,4Ghz nog 40Mbps (afstand ca 45meter zonder obstakels) in huis varieert dat tussen de 252 Mbps op ca 5 meter en in de benedenverdieping tussen 180Mbps en 100Mbps. Dat op basis van een Ziggo 250Mbit/25Mbit abonnement.

Ik vermoed dat voor dit prijspeil geen alternatieven beschikbaar zijn op korte termijn.
Ik heb voor het gemak alle iot devices die vaak nogal omslachtig te configureren zijn, met dezelfde naam en wachtwoord van het oude netwerk op het gastnetwerk gezet. Groot voordeel is de volledige isolatie van het interne netwerk terwijl er wel contact is met de desbetreffende iot servers en apps op mijn smartphone. Bezoekers die nog op het oude netwerk zitten komen dus automatisch binnen op het gastnetwerk.

Afsluitend: ik ben uitermate tevreden. Snelheden liggen ruim boven het verwachtte en de dekking is ongekend. Stabiliteit is voor mij belangrijker dan performance maar op beide onderdelen scoort de AX3 erg goed.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Huawei WiFi AX3 quad-core?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (46)

Wijzig sortering
He Sed,

Dank voor de uitgebreide review!

Ik heb zelf net 2 Honor Router 3’s aangeschaft, maar mijn resultaten zijn vooralsnog niet fantastisch. Ik woon in een rijtjeshuis uit 1957 en heb mn kpn kastje beneden bij de voordeur staan. Daar staat ook router 1. Router 2 heb ik op de eerste verdieping geprobeerd (ca 3 meter afstand van de voordeur) en op zolder. De routers zien elkaar wel, maar de stabiliteit en performance is ver te zoeken. Mijn oude simpele Tenda mesh setje doet het veel beter...
Jij enig idee wat ik niet goed doe?
Kijk voor een aantal zaken op het forum hier:
[Huawei AX pro Honor router 3] Ervaringen en Discussie
Paar zaken vooraf:
Heb je de global versie of de china versie , de duo of de pro/quadcore?
Gebruik je de webpagina's of de app. Zo ja welke app gebruik je de hilink of de ai life app.

In de webpagina's kun je bijv kanalen zetten ( dat gaat niet in de app, daar is alleen het raketje voor de 2,4Ghz setting)
Ik ben ook opzoek naar deze 2 routers.

Heb jij linkje waar ik ze goedkoop kan aanschaffen?
Welke raadt je aan? Global of China versie?

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 13 december 2020 22:45]

De global versie is met enige regelmaat in de aanbieding.. ibood recent nog, amazon.nl ook.

De china versie heeft een signaalversterker en meer dekking maar is door taalomzetting wat lastiger te managen. ( vertalen naar Engels kiezen in Edge of chrome).

De china versie is via aliexpress ( o.a. via spanje) te verkrijgen.

China en global versie niet mengen, dat werkt (vooralsnog?) niet.
Welke versie heb zijn de 3 routers die jij aangekocht hebt?
Grappig dat de China en de Global niet met elkaar kunnen babbelen... Goeie tip!!
Ik heb de quad core en de duo core in global en een china versie quad core.
Nu quad en duo in mesh en daar komt binnenkort een quad bij .(alleen global)
De china versies hebben ook een geheel andere firmware ( in nummering een stuk hoger)
Dank!

Ik heb de Honor Router 3, dat staat gelijk aan de global dual core.
En ik gebruik de Smart Home app op de iphone voor de config.
Kanaal wordt wel automatisch goed gezet (beste signaal).
Voor het overzicht is het misschien beter in het forum verder te discussieren.
Maar alvast..

Iphone app is me niet bekend. Maar de android app geeft alleen ondersteuning voor de 2,4Ghz setting. Voor de andere settings moet je naar de webinterface.
standaard is dat 192.168.3.1 .
Ga dan naar more functions en vervolgens wifi settings.

Daar kun je de kanalen instellen.
voorbeeld:
https://ibb.co/SJ6tktG


voor kanalenscan op ios.
https://www.netspotapp.com/wifi-analyzer-apps-for-ios.html

[Reactie gewijzigd door SED op 12 november 2020 21:26]

De ios apps - zowel hilink en de smart home zijn problematisch. Op android functioneren deze probleemloos.

Ios - hilink: scrollen van de devices werkt niet goed
Ios- smart home: verschillende submenus/schermen zijn in het chinees.
Je kan ook evt de Huawei HiLink app gebruiken (die heeft geen left-over chinese pagina's)
Hé Sed, deze werkt ook met losse satellieten of heb ik het nu verkeerd begrepen?
Een mesh zet je op met twee apparaten. Ofwel twee dezelfde ofwel een pro en een duo (goedkoper).
Feitelijk zijn dat twee volledige routers ( dus geen uitgeklede satellieten) maar gezien de prijs goedkoper dan oplossingen met satellieten.
Okay, als ik er nu 2 bestel en de eerste bedraad aansluit op m’n modem beneden dan hoeft die tweede (die ik boven neerzet) toch niet bedraad aangesloten te worden?
Dat modem beneden is bijv je ziggo modem?
Dat werkt prima op die wijze. Wel zoals ik aangegeven heb de eerste configureren. (dus aangesloten op je ziggo modem bijv) Daarna de tweede inschakelen binnen een meter van de eerste. Wachten totdat die hem ziet ( lampje gaat knipperen) dan op de eerste op de middenknop drukken en wachten tot beide routers een groen lampje hebben.
Ibood heeft een perfecte aanbieding vandaag..(als ze niet op zijn)
https://www.ibood.com/nl/...-router-wifi-ax3-pro.html

[Reactie gewijzigd door SED op 27 november 2020 17:42]

Ik heb nu 3 van deze routers - 2 stuks rechtstreeks uit italie (prijsfoutje? 2 stuks voor 83 euro incl de 6 euro verzendkosten) en 1 uit spanje (56 euro incl verzendkosten). Ze vervangen (hou je vast) 2x Asus Rt-AC68U. Had liever Asus AX routers gehad maar voor deze prijzen was het een no-brainer.

Mesh doet het ook prima (ethernet backhaul, wifi ook maar niet stevig getest)
DFS channels (boven 64) kan je niet selecteren - wellicht komt dat nog met een firmware update.
GUI is clean en overzichtelijk.

De huawei AX3 quad-cores / pro's doen het hier verder prima - geen klachten alleen moet je geen SSID aggregation waarbij 2.4GHZ en 5GHZ hetzelfde SSID krijgen aanzetten want dan blijft de IOS app continu de verbinding verbreken/opzetten. Met een laptop lijk ik geen probleem te hebben dus het kan de combinatie SSID aggregation - Huawei zijn.

Voor een gezin is dit een prima setup - ook de IOS GUI is eenvoudig genoeg voor een hoge WAF factor.
Hier is nog een leuke aanvulling: als je een ethernet backbone gebruikt kan je met de Huawei AX3 er blijkbaar - in de backbone - een switch tussen zetten en dan werkt mesh nog. Dat lukt met Asus dus niet.

Achterliggende reden: ik heb er een caiway kastje tussen zitten voor de TV, een print server etc
De Huawei kan dan ook een hybride mesh bouwen. Dus tegelijk bekabeld en wifi6.
Ja dat klopt en dat had ik al werkende, maar bij gebrek aan een dedicated wifi backhaul lijkt het erop dat je Wifi 5GHZ dan gehalveerd wordt qua snelheid - ben nog eea aan het uitzoeken (ik zie namelijk nu opeens een <<SSID> 2> verschijnen.
Wat dit betreft is het wel hinderlijk dat er nauwelijk documentatie is, maar vooralsnog ben ik wel onder de indruk van de AX3: goedkoop, snel, stabiel en makkelijk te gebruiken. Verder kan je eea wijzigen zonder te moeten rebooten (dat moest met de Asus RT-AC68U wel).
Ik denk dat er veel meer potentie in de router zit.. eens kijken waar ze volgend jaar staan.
Er is geen gebrek aan een dedicated backhaul.. er is een hidden hilink connectie met je andere Huawei router actief. Die staat los van het 5Ghz verbindingsdeel.
Top - ik ga het nogmaals nakijken.
Ik heb het even nagekeken en een wireless connectie/mesh lijkt toch een halvering van de snelheid op 5GHZ te leiden (in mijn opstelling).

Opstelling:
AX3 beneden - dedicated ethernet backhaul naar zolder -> AX3 boven zolder links -> wireless connectie -> AX3 boven zolder rechts.

Op AX3 beneden maak ik met 2.4 Gbps connectie
Op AX3 boven maak ik een 1.2 Gbps connectie

Dit zou er dus op wijzen dat met een wireless mesh de max snelheid naar beneden gaat. Nu is 1.2Gbps ook meer dan voldoende - dus mij hoor je niet klagen :-)
Hi, Dank voor je uitgebreide review. Mede hierdoor heb ik ook deze mooie ''beestjes'' aangeschaft :)

Je hebt het hier over een hybride mesh. Moet ik dat zien als bedrade backhaul (router 1 verbind met 2, router 3 met 2 etc en daarnaast dan de Wifi- mesh?

Pasc66 heeft het erover dat er een switch tussen zit bij hem.

Ik heb dit geprobeerd maar ik krijg geen enkele snelheidswinst als ik mijn Huawei's voorzie van een lankabel (via switch, dan wel direct via modem)...? Ik heb helaas geen mogelijkheid voor bedrade backhaul tussen de routers onderling.

Ik hoor graag even hoe dit zit.

Intussen lees ik je Topic in het forum even door.
Wireless backhaul is stabiel en snel afhankelijk van tussenliggende muren en afstand uiteraard.
Je kunt ook bijv A met B verbinden met kabel en C wireless.
Gemengd kan ook, hybride is vooral zinvol bij stabiliteitsproblemen bij storende zenders in omgeving.
Hallo,

Ik heb deze router sinds vandaag en wilde hem hetzelfde configureren als mijn tp-link archer c2. Dat wil zeggen een statisch IP-adres en DHCP uit zodat mijn ziggo modem de IP-adressen verdeeld. Wifi staat uit op de ziggo modem en loopt via de router. Zo blijft alles in hetzelfde domein.

Op de ax3 krijg ik dit niet voor elkaar. Het LAN IP-adres mag van huawei niet in hetzelfde domein zitten als waar het WAN IP-adres in zit. Daarnaast heb ik geen internet als ik de DHCP uitzet.

Wat doe ik verkeerd?
Het is gelukt, bedankt. De router keijgt wel een IP-adres van de Ziggo modem, enig idee hoe ik de router een vast IP-adres kan geven?
Ik kan nu de bridge/ap modus niet nabootsen. Als tussen oplossing kun je in de ziggo een adres reserveren op het macadres van je AX3.
Daarmee krijgt die altijd hetzelfde ip nummer.
Denk ook dat er niks anders op zit.
@SED waarom ben je niet gegaan voor de Xiaomi Redmi AC2100 ?
Dat is geen wifi 6 router!!
Excuseer, XIAOMI AX3600? Heeft namelijk ook een mesh setup. Waarom ben je niet voor die gegaan?

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 15 december 2020 01:17]

Is vooral persoonlijke keuze. Lelijk, lomp aangezien mijn router's in zicht staan een overweging en aanvankelijke reviews spraken over gebrekkige dekking.
Beste SED,

Met veel interesse heb ik jouw review gelezen. Ik ben niet heel erg thuis in deze materie, maar als ik het goed begrijp is dit een goede router en kan ik een tweede dezelfde ook als accesspoint laten fungeren. Ik heb deze inmiddels al besteld (beetje afgaande op hetgeen ik gelezen heb en bang dat ik te laat zou zijn):
https://next.ibood.com/nl...-plus-router-wifi-ax3-pro.
Klopt het een beetje? ;-)

Ik heb Ziggo internet en vraag me wel nog af of ik mijn modem wel of niet als bridge moet laten fungeren (en op basis van wat deze keuze gemaakt moet worden).
Ik heb Ziggo en mijn modem staat niet op bridge modus.
Ik heb wel de Huawei router een gereserveerd ipnummer gegeven zodat je daarmee weet hoe de zaak zit.
Het Ziggo modem geeft via DHCP het (gereserveerde) adres 192.168.178.178 aan mijn 1e Huawei router.
Aan de Huawei zijde staat DHCP aan ( standaard op de 192.168.3.xxx reeks)
Beheren van de router doe je via de hilink app of via 192.168.3.1
Een tweede Huawei koppel je door deze binnen 1 meter van de eerste te zetten en te wachten todat die hem ziet. Dan gaat het groene lampje langzaam knipperen.
Druk dan op de toets in het midden en wacht rustig af. De tweede router zal rood gaan knipperen en na verloop van tijd is deze gekoppeld (draadloos) bedraad kan uiteraard ook.

Succes, het is een prima router voor zijn geld.
Oke thanks!

Ik heb ze nog niet, dus ik laat nog wel weten hoe dat gaat of niet.
Is zo'n tweede Huawei een goed accespoint of kan ik beter voor een product gaan dat daar specifiek voor bedoeld is. Deze is bv. ook in de aanbieding: https://next.ibood.com/nl...-multiroom-mesh-wifi.html

Of is de Huawei een betere keuze?
De huawei zal met meerdere apparaten vanzelf een mesh opzetten en daar hoef je dus verder niets aan te configureren.
De orbi is een wifi4/5 standaard systeem. De Huawei is een Wifi 6 systeem. Dus hogere doorvoersnelheden en in dit geval goedkoper ook.
Oke duidelijk! Hou ik even dit aan, ik krijg ze hopelijk komende week. Nog 1 vraag: als ik er 1 gebruik als router bij mijn modem en de tweede als access point moet de tweede dan bekabeld aangesloten zijn voor een goede verbinding? Afstand ca. 8 meter van de andere, 2 muren ertussen.

[Reactie gewijzigd door tommieb12 op 26 december 2020 11:05]

Ik zie dat deze router nu 52 euro is, dus voor een mesh setup met 2 stuks slechts 104 euro. Hoe bevallen de prestaties in mesh configuratie je? Ik heb momenteel een Netgear Orbi RBK50 mesh systeem met 'slechts' wifi 5, maar deze waren qua aanschafprijs een totaal ander segment. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of ik m'n Netgear setje kan vekopen en dan vervangen met 2 van deze Huawei AX3's.. Het lijkt wel een interessante switch, maar ben vooral benieuwd hoe goed ze werken in mesh setup.
Eigenlijk best goed. Verbindingen zijn over groot oppervlak stabiel. Soms zie ik wrl een 2,4GHz apparaat lang aan een verder weg gelegen AX3 hangen. Maar altijd zijn de prestaties goed
Wifi6 optimaal bereik je alleen met cliënten die dat ook ondersteunen. Wel heb je voordeel van meerdere snelle verbindingen ook op WiFi 5 en lager.
Ze werken prima en probleemloos. Ook iptv werkt nu goed (itt tot mijn oude asus rt-ac68u mesh). Ik snap niet waarom andere fabrikanten veel hogere prijzen vragen.

Nb ik ben een tweaker - maar zie werkelijk niet in waarom je 300+ euro voor een ander systeem zou betalen (wat ik in eerste instantie van plan was).

Alleen de ios apps voor routerbeheer zijn nog niet goed- de android versies daarentegen zijn helemaal prima.

Ook parental controls zou beter kunnen maar dit is bij andere fabrikanten niet beter. Ik ga dus de ax3’s in accesspoint mode zetten met een mikrotik router ervoor tbv de parental controls.

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 1 januari 2021 18:54]

Ik heb er 2 gekocht maar ze gaan helaas retour. Verbinding is bijzonder inconsistent en door 1 betonnen plafond zakken de prestaties al in van 250 mbit naar 100-120 mbit. Een kamer verderop naar 40 mbit. En dat met een wifi 6 apparaat. Zojuist m'n Orbi systeem weer aangesloten en die presteert wel fatsoenlijk. Was het proberen waard :)
Dank voor je reactie! Interessante ervaring. Heb jij een wired of een wireless backbone?
Er is een specifieke setting voor maximaal zendvermogen. Ik neem aan dat je die geactiveerd hebt?
De Hilink connectie tussen beide apparaten gebruikt of de bekabelde setting? ( of beide?)
Aanvullend: deze AX3 routers bieden de mogelijkheid om de 2.4 en 5GHZ channels hetzelfde SSID te geven en de router te laten bepalen welke je dan - afhankelijk van de signaalsterkte- gebruikt. Ik vond dit niet goed werken en ze dus gescheiden.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True