De Gigabyte G34WQC A is een gamingultrawide op basis van een gekromd VA-paneel. Dat levert een zeer hoog contrast op van bijna 5000:1. Gemiddeld zijn de responstijden ook wat sneller dan bij andere monitoren in deze categorie die we hebben doorgemeten, maar wel kun je nog wat last hebben van 'black smearing'. Het scherm heeft een lekker breed helderheidsbereik, maar de kleurafstelling is niet heel denderend in alle modi die we hebben doorgemeten (standaard, sRGB en HDR). Kijkhoeken en uniformiteit zijn daarbij ook niet goed, maar dat is iets waar concurrerende monitoren vaak ook mee kampen.
De iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 is een gamingultrawide op basis van een gekromd VA-paneel. Ten opzichte van de meeste andere monitoren met deze schermtechniek die we hebben doorgemeten, is de iiyama-monitor sneller, zonder dat overgangen van zwart naar donkergrijs traag verlopen. Het gemis van variabele overdrive is wel een duidelijk minpunt, want op lagere refreshrates krijgt overshoot steeds sterker de overhand op dezelfde instelling. Naast goede responstijden biedt de iiyama-monitor een relatief luxe uitrusting, betere hdr-weergave en betere kijkhoeken dan andere schermen in deze categorie. De kleurweergave in standaardmodus had beter gekund.
Op papier is de LG 34WP75C een zeer aantrekkelijke monitor. Hij is nog wat goedkoper dan veel andere schermen in dit artikel, heeft een USB-C-poort met Power Delivery voor je laptop, maar ook een 160Hz-paneel voor gaming. Dat is een VA-exemplaar met zeer hoog contrast. Op andere vlakken presteert de monitor echter niet zo goed. De responstijden zijn bijvoorbeeld niet heel snel, met dezelfde trage transitie van zwart naar donkergrijs als op veel andere VA-schermen. Jammer is ook het gebrek aan FreeSync via HDMI. De kleurweergave had een stuk beter gekund en kijkhoeken en (zwart)uniformiteit zijn evenmin goed. Ook met de ontwerpfout waarbij een deel van het scherm niet zichtbaar is, bewijst LG zich geen dienst.
De Samsung Odyssey G5 LC34G55T is een gamingultrawide op basis van een gekromd VA-paneel. Dat levert een hoog contrast op, zoals gebruikelijk. Hij is al wat langer op de markt, wat je ziet aan de her en der wat tegenvallende uitrusting: slechts twee beeldaansluitingen, geen FreeSync of 120Hz over HDMI en geen hoogteverstelling. De responstijden zijn niet denderend. De kleurafstelling is relatief goed, maar dat zegt meer over de andere monitoren in dit artikel. Hoewel de uniformiteit ook minder slecht is dan bij de concurrentie, zijn de kijkhoeken nog beperkter. Het is daarmee maar goed dat dit scherm een zeer sterke 1000R-curve heeft, die niet iedereen zal bevallen.
De Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" is een gamingultrawide op basis van een gekromd VA-paneel, met het voor de paneeltechniek gebruikelijke hoge contrast. De monitor is iets goedkoper dan de concurrentie. Hij heeft geen hdr-ondersteuning, wat de meeste andere modellen in deze categorie wel hebben, hoewel je er op die schermen ook niet noodzakelijk veel aan hebt. Wat responstijden betreft is de Xiaomi niet de snelste. De kleurafstelling is wel beter dan bij andere monitoren in deze categorie, met de aantekening dat je met de grotere kleurruimte die het scherm laat zien, last kunt hebben van oververzadiging. Kijkhoeken en uniformiteit zijn, zoals gebruikelijk, niet denderend.
Als je een nieuwe monitor overweegt die wel een maatje groter mag zijn, is een ultrawide potentieel interessant. In de traditonele 16:9-beeldverhouding is er niets tussen 32" (groot maar niet heel groot) en meer dan 40" (het formaat van een kleine televisie). De meeste ultrawide schermen hebben een diagonaal van 34" tot 35" en zijn daarmee precies even hoog als een normaal 27"-beeldscherm, maar veel breder, zoals de naam al zegt. Je koopt daarmee een blikveldvullend beeldscherm dat goed uit de voeten kan met zowel zakelijke toepassingen als het spelen van games.
Een 34"-ultrawide biedt een stuk meer werkruimte dan een gemiddelde monitor. Beeld: Xiaomi
In de laatste maanden is er een aantal interessante nieuwe ultrawides uitgekomen en ook hebben we, voor de recente Monitor Best Buy Guide, een aantal schermen getest die al lange tijd op ons verlanglijstje stonden vanwege hun populariteit. In deze round-up besteden we uitgebreider aandacht aan vijf van deze schermen. In de winkels vind je alle modellen nu voor bedragen rond de 500 euro bij de goedkoopste aanbieder. Ook gebruiken alle modellen een gekromd VA-paneel met een diagonaal van 34" en de gebruikelijke resolutie van 3440x1440 pixels. Die paneeltechniek zie je vaker bij de wat goedkopere ultrawides, zoals de modellen in dit overzicht, maar heeft ook zo zijn voordelen; ten opzichte van ips is het contrast vaak duidelijk hoger.
Behalve prijs en paneeltype zijn er ook verschillen tussen de schermen in het testveld. Ze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen en ook het beoogde gebruiksdoel verschilt soms wat. Met hun hoge refreshrate zijn de meeste modellen exclusief op gaming gefocust, maar een ander scherm zou je meer kunnen omschrijven als monitor voor entertainment of algemeen thuisgebruik. Kijkend naar de featureset mag je anno 2022 in elk geval best wat verwachten voor een prijs waarvoor je enkele jaren geleden een instap-ultrawide kreeg. Er zijn voor dit bedrag modellen te koop met een hoge refreshrate van 165Hz, (basale) hdr-ondersteuning, een in hoogte verstelbare poot en een USB-C-aansluiting voor bij je laptop.
Testveld
De vijf modellen in het testveld zijn afkomstig van evenzoveel verschillende fabrikanten: Gigabyte, iiyama, LG, Samsung en Xiaomi. Ze hebben zoals gezegd allemaal dezelfde resolutie en beelddiagonaal, 3440x1440 pixels op 34". Dat maakt ze heel geschikt voor zowel desktopgebruik als gaming. De pixeldichtheid van het scherm is vergelijkbaar met die van een 27"-wqhd-monitor, wat betekent dat je, als je goede ogen hebt, geen beeldschaling hoeft toe te passen om de letters te vergroten. Daarmee heb je een groot werkoppervlak voor je neus, waarbij je op één scherm makkelijk twee of drie vensters naast elkaar kunt zetten.
Voor pc-gaming krijg je met een geschikt spel een extra breed blikveld te zien, wat de immersie verhoogt. Speel je bijvoorbeeld een racespel, dan kun je helemaal om de auto heen kijken, maar niet alle games gaan even goed om met een ultrabreed scherm. Op sites als deze vind je meer informatie over de ultrawide-compatibiliteit in specifieke titels. Houd in elk geval rekening met ongeveer 20 procent lagere framerates ten opzichte van een standaard wqhd-monitor door de hogere resolutie in de breedte.
Een ultrawide is niet ideaal voor consolegaming. Consoles vullen het beeld niet op en vertonen in plaats daarvan aanzienlijke zwarte balken links en rechts, waardoor je effectief hetzelfde ziet als op een 27"-16:9-monitor. De schermen in dit artikel hebben geen van alle HDMI 2.1-aansluitingen, wat betekent datze niet ideaal zijn voor gebruik met een nieuwe console. Meer daarover op de pagina 'Responstijd en inputlag'.
In de onderstaande tabel hebben we de belangrijkste specificaties van de vijf schermen in het testveld op een rijtje gezet.
De eind vorig jaar geïntroduceerde Gigabyte G34WQC A is logischerwijs de opvolger van de G34WQC uit 2020, destijds de eerste ultrawide van Gigabyte. Te oordelen aan de veranderde specificatie voor het contrast op de productpagina - Gigabyte belooft voor het nieuwe scherm 4000:1 in plaats van 3000:1 - is het merk overgestapt op een nieuwe leverancier voor het paneel. Dat is nog steeds een 34"-VA-exemplaar met 1500R-kromming en ook alle andere specificaties van het scherm lijken identiek aan die van het eerdere model, van de aansluitingen tot en met het uiterlijk van de behuizing.
Hoewel geen van de schermen in dit artikel een heel uitgesproken design heeft, laat staan rgb-lampjes of andere fratsen, ziet de G34WQC A er naast het scherm van Samsung wel het bijzonderst uit. De matzwarte achterkant is voorzien van enkele subtiele hoekige accenten en een glimmend gedeelte aan de bovenkant. De opvallend smalle poot heeft een nogal brede basis, die veel ruimte inneemt op het bureau, maar het scherm tenminste de nodige stabiliteit verschaft. Voor de bediening van de osd dient enkel een joystickje rechts achter het scherm.
De aansluitingen op de G34WQC A wijzen naar onderen, waarbij de voet een groot gat heeft om kabels netjes weg te geleiden. Er zijn best wat poorten voorhanden: twee DisplayPort 1.4-aansluitingen en twee HDMI 2.0-poorten, plus een 3,5mm-audiojack. Gigabyte heeft de voeding ingebouwd, wat in principe praktisch is, maar online lezen we wel de nodige klachten over coil whine. Die kwamen we in de praktijk niet tegen bij ons sample en ook de scanlines die worden genoemd in een gebruikersreview van voorganger G34WQC, zagen we niet op ons testmodel.
Iiyama G-Master Red Eagle GB3467WQSU-B1
In iiyama's enigszins onoverzichtelijke productaanbod heten de meeste spelmonitoren Red Eagle en de GB3467WQSU-B1 is een van de nieuwste toevoegingen aan de serie. Het scherm heeft een simpele constructie van matzwart plastic zonder al te veel tierlantijnen, hoewel de voet net iets minder zakelijk is vormgegeven dan bij veel van iiyama's andere monitoren. Zoals bij meer schermen van het merk lijkt de voet 'hergebruikt' van een standaard 16:9-monitor, waardoor het scherm op de voet kan roteren, hoewel in de handleiding wordt gewaarschuwd dat niet te doen. Het scherm staat daardoor minder stabiel dan bijvoorbeeld de monitor van Gigabyte. Wat ons betreft ziet de GB3467WQSU-B1 er ook minder fraai uit dan de concurrentie. Het logo van de fabrikant is in simpele witte inkt gedrukt op de behuizing, net als wat aanwijzingen voor de knoppen die zich rechts achter het scherm bevinden. Het is niet zo'n heel fijne locatie wat ons betreft en de opzet van de osd vonden we in de praktijk nog minder fijn werken dan bij de andere schermen. Hoewel iiyama een praktisch vijfwegjoystickje heeft toegevoegd, blijkt dat je de joystick soms moet indrukken en soms naar rechts moet drukken om een optie te activeren. Het menuutje biedt samen met LG wel de meeste instelopties.
De monitor van iiyama moet het misschien niet van zijn looks of gebruiksgemak hebben, maar de featureset is, zeker gelet op de prijs, zeer compleet. Het driezijdig randloos uitgevoerde paneel heeft dezelfde 1500R-curve als de meeste andere schermen in deze test, maar is samen met de Gigabyte-monitor als enige DisplayHDR400-gecertificeerd en net als het model van Samsung voorzien van de hoogste maximale refreshrate van 165Hz. Tot de aansluitingen behoren niet alleen twee HDMI 2.0- en twee DisplayPort 1.4-ingangen, maar ook een vierpoorts-USB 3.0-hub en een 3,5mm-uitgang. De voeding is ingebouwd in het scherm, dus je hoeft geen los blok achter je bureau te verstoppen. Net kabelmanagement wordt net als bij Gigabyte vergemakkelijkt doordat de poorten naar onderen wijzen en de voet een gat bevat voor het doorvoeren van kabels.
LG 34WP75C
De LG 34WP75C is al even nieuw als de monitor van iiyama en de opvolger van de 35WN75C, nog steeds een van onze aanraders als je een goede allround ultrawide wilt hebben. Bij al dat gaminggeweld van de concurrentie valt het scherm van LG met zijn zakelijkere insteek misschien wat uit de toon. Kijk je aan de andere kant naar de specificaties, dan doet de 34WP75C op het eerste gezicht niets onder voor de concurrentie. Ook het scherm van LG heeft een hoge maximale refreshrate van 160Hz plus FreeSync. Het aantrekkelijke van de 34WP75C is dat die voor gaming goede eigenschappen worden gecombineerd met geavanceerde connectiviteit. Net als de 35WN75C heeft het nieuwe model een USB-C-aansluiting voor je laptop. Deze is voorzien van 65W Power Delivery,die zal voldoen voor lichtere Ultrabooks, en een USB 3.0-hubje met twee poorten voor randapparatuur. Er zijn ook nog één DisplayPort 1.4 en twee HDMI 2.0-poorten beschikbaar, naast een 3,5mm-koptelefoonpoort en aansluiting voor de losse voeding. Onderaan het scherm zit de joystick voor de osd, die niet alleen fraai is vormgegeven, maar ook veel functionaliteit biedt. Mocht je de USB-C-poort niet nodig vinden, dan is er ook een model zonder deze poort met verder vergelijkbare specificaties voor een paar tientjes minder: de 34WP65C.
De 34WP75C heeft een ingetogen vormgeving die ook in een thuiskantoor niet uit de toon zal vallen. De achterzijde is gemaakt van matzwart plastic, net als de verticale staander en de halfronde voet. Het minimalistische ontwerp bemoeilijkt het netjes wegwerken van kabels, doordat de poorten zoals gebruikelijk bij een LG-monitor recht uit de behuizing steken en de voet geen goede opties heeft voor kabelmanagement. Problematischer aan het ontwerp is dat de onderste rijen pixels niet zichtbaar zijn als je voor het scherm zit. Pas als je van bovenaf in het scherm kijkt, wordt het onderste stukje van het beeld zichtbaar. Een soortgelijk effect zie je aan de zijkanten van het paneel, dat net als bij de concurrentie driezijdig 'randloos' is uitgevoerd en met 1800R het minst gekromd is van het testveld. Je kunt eromheen werken door een aangepaste resolutie in te stellen met net iets minder dan 1440 pixels in de hoogte, die gelukkig 1-op-1 zonder schalingsartefacten wordt weergegeven, zodat je het hele beeld kunt zien. Dat is op zijn best een redelijke oplossing voor een nogal knullig probleem.
Samsung Odyssey G5 LC34G55T
Samsung heeft zijn Odyssey-line-up van gamingmonitoren in de afgelopen jaren uitgebouwd met schermen in vier genummerde series, een beetje vergelijkbaar met hoe Intel het doet met zijn Core-processors. In de Odyssey G5-serie vind je dus de schermen uit de lagere middenklasse en de Odyssey G5 LC34G55T is een van de weinige ultrawide opties die Samsung nu aanbiedt. De Odyssey G3- en G7-reeksen hebben geen ultrabrede monitoren, en de Odyssey G9-schermen zijn met hun 32:9-beeldverhouding en 49"-diagonaal nog veel groter en breder. Hoewel de Odyssey G5 LC34G55T verkrijgbaar is sinds begin 2021, heeft het scherm verder veel weg van de andere schermen uit modeljaar 2020. Net als de eerder besproken 27"- en 32"-varianten in de Odyssey G5-serie, heeft ook het 34"-model een VA-paneel dat met 1000R zeer sterk gekromd is. Van zo'n sterke kromming moet je maar net houden; aan de andere kant vormt het in combinatie met een 21:9-beeldverhouding wat ons betreft een logischere combinatie dan met de 16:9-schermen die eerder uitkwamen.
Samen met Gigabyte heeft Samsung het meeste werk gemaakt van het design van zijn monitor, hoewel de bijzonder ogende ring van rgb-ledverlichting achter op het scherm en de lampjes in de driehoekige 'luchthappers' aan de voorkant van het scherm niet aanwezig zijn op dit model. Daarvoor moet je minstens een Odyssey G7 hebben. De Odyssey G5 LC34G55T is wel voorzien van een lijnenpatroon op de glimmende achterkant, met in het midden een rond gedeelte met daarin de poten. Daarin zitten ook VESA-bevestigingsgaten, maar het meegeleverde pootje waarop je het scherm helaas alleen kunt kantelen, wordt onderop aangesloten. Ook uit het summiere aansluitingengamma blijkt dat de Odyssey G5 LC34G55T al wat ouder is dan veel concurrenten. Je moet het doen met slechts één HDMI- en één DisplayPort-aansluiting, waarbij de HDMI-poort minder geavanceerd is dan elders (zie pagina 4). Naast de 3,5mm-audiopoort en aansluiting voor de helaas losse voeding zit er ook een USB-poort op het scherm, die dient voor het updaten van de firmware.
Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34"
Xiaomi is vooral bekend als fabrikant van smartphones die over het algemeen veel waar voor hun geld bieden, maar heeft nog veel meer apparatuur in het assortiment, zoals deze monitor. In thuisland China is de Mi Curved Gaming Monitor 34" alweer tweeënhalf jaar op de markt, terwijl je hem sinds anderhalf jaar ook in Nederlandse webshops kunt kopen. Net als andere Xiaomi-producten is het scherm niet duur gelet op de specificaties. Hoewel er tegenwoordig meer opties zijn als je voor minder dan 500 euro een ultrawide met hoge refreshrate wilt hebben, zoals het testveld van dit artikel bewijst, blijft de Xiaomi-monitor een populaire optie onder onze gebruikers. Dat is de reden dat we na lang aandringen bij de fabrikant verheugd waren het scherm eindelijk aan onze grondige testprocedure te kunnen onderwerpen.
De Mi Curved Gaming Monitor 34" maakt net als de LG 34WP75C een minimalistische indruk, met zijn behuizing en voet die volledig van matzwart plastic zijn gemaakt. In tegenstelling tot bij de concurrent wijzen de aansluitingen naar onderen, waarbij een klepje en kabeldoorvoer door de voet het mogelijk maken de snoeren grotendeels aan het zicht te onttrekken. De voorkant van het Xiaomi-scherm ziet er nog minimalistischer uit; de fabrikant permitteert zich zelfs geen logo op de bredere onderste bezel onder het paneel met 1500R-kromming. Wel zit er rechtsonder een blauw lampje dat naar voren wijst en je eventueel zou kunnen storen. Van vooraf gezien rechtsachter zit een reeks knopjes, helaas zonder joystickje zoals bij de meeste andere testdeelnemers, wat navigatie door de osd bemoeilijkt. Het menuutje is net zo strak en simpel vormgegeven als het scherm zelf, dus je vindt toch snel je weg. Tot de aansluitingen behoren twee DisplayPort 1.4- en twee HDMI 2.0-poorten, naast een 3,5mm-poort voor je koptelefoon. De voeding is ingebouwd, dus een los blok verstoppen is niet nodig. Verdere extra's zoals een USB-hub ontbreken, maar de voet biedt wel de praktische mogelijkheid om het scherm in hoogte te verstellen en naar links en rechts te draaien. Om een of andere reden heeft geen enkele andere monitor in deze test die laatste functie.
Testmethode
Portrait Displays SpectraCal C6-colorimeter
Voor de test van deze ultrawide schermen hebben we zoals gebruikelijk een uitgebreide reeks metingen uitgevoerd. We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Color Calibration-software. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- en Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand.
Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop. Naast onze standaardtest met vier transities hebben we voor dit artikel uitgebreidere tests uitgevoerd waarbij we twintig overgangen hebben doorgemeten, zowel op de maximale 144Hz of 160Hz als op 60Hz, wat je voor consolegebruik nog vaak zult zien. De inputlag bepalen we met een Leo Bodnar-tester, waarbij we naast 1080p/60Hz- ook 4k/60Hz- en 1080p/120Hz-signalen naar het scherm sturen. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².
In de grafieken op de volgende pagina's herken je het testveld van dit artikel aan een gekleurde balk. De Gigabyte G34WQC A heeft een groene balk, de iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 een rode kleur. De LG 34WP75C herken je aan een gele balk, terwijl de Samsung Odyssey G5 LC34G55T een blauwe balk heeft en de Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" een turquoise exemplaar. De rest van het testveld bestaat uit andere ultrawides die we onlangs hebben getest en die relevant zijn voor de vergelijking. Dat zijn vooral gamingmonitoren, gelet op de hoge refreshrate en het beoogde gebruiksdoel van de modellen in deze round-up. Je vindt ook enkele duurdere schermen in het testveld, zoals de LG UltraGear 34GP950G-B, een van de snelste gamingultrawides op de markt.
Responstijd en inputlag
Met hun relatief hoge maximale refreshrate lenen de schermen in dit artikel zich ook goed voor een spelletje, althans in theorie. Alle schermen ondersteunen AMD FreeSync Premium, maar geen FreeSync Premium Pro, waarvoor AMD nadere eisen stelt aan de hdr-weergave. Ze werken ook met Nvidia G-Sync, maar zijn daarvoor niet officieel gecertificeerd. Het bereik begint bij de meeste schermen op 48Hz, behalve bij de Samsung Odyssey G5 C34G55T, waarbij adaptive sync al op 20Hz begint te werken.De Odyssey-monitor heeft met de iiyama GB3467WQSU-B1 ook de hoogste maximale refreshrate van 165Hz, gevolgd door de LG 34WP75C met 160Hz en de andere twee schermen met 144Hz.
Omdat de schermen HDMI 2.0-poorten hebben, is de maximale refreshrate via deze aansluiting niet zo hoog. In de onderstaande tabel hebben we de mogelijkheden van ieder scherm verzameld. De meeste monitoren ondersteunen een refreshrate van maximaal 100Hz bij gebruik van de volledige resolutie van het scherm. De LG 34WP75C blijft dan beperkt tot 85Hz, maar ondersteunt omgekeerd als enige wel een refreshrate van 120Hz bij 2560x1440 pixels, wat het beeld met een Xbox Series X iets scherper kan maken als je 120Hz wilt gebruiken. De Odyssey G5 LC34G55T ondersteunt als enige helemaal geen 120Hz via HDMI, waarmee consolegebruikers in ieder geval beperkt worden tot 60Hz. Bovendien heeft dit scherm geen mogelijkheid om FreeSync via HDMI te gebruiken, evenmin als de LG 34WP75C.
Monitor
Adaptive- syncbereik
Max. refreshrate via HDMI
FreeSync over HDMI
MBR-functie
Naam van geteste optimale overdrivestand
Gigabyte G34WQC A
48-144Hz
1920x1080@120Hz 3440x1440@100Hz
Ja
Ja (>100Hz)
Speed
Iiyama G-Master Red Eagle GB3467WQSU-B1
48-165Hz
1920x1080@120Hz 3440x1440@100Hz
Ja
Ja (>75Hz)
4
LG 34WP75C
48-160Hz
2560x1440@120Hz 3440x1440@85Hz
-
Ja (85, 100, 144, 160Hz)
Fast
Samsung Odyssey G5 LC34G55T
20-165Hz
3440x1440@100Hz
-
Ja (165Hz)
Fastest
Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34"
48-144Hz
1920x1080@120Hz 3440x1440@100Hz
Ja
Ja (144Hz)
Low
De zakelijk vormgegeven 34WP75C van LG heeft net als de andere schermen een motion blur reduction-feature, waarbij het backlight knippert om beweging scherper te doen lijken. De beeldkwaliteit is niet altijd even goed, omdat schermen overschakelen naar de maximale overdrive-instelling bij het inschakelen van de functie, wat zichtbare inverse ghosting oplevert. In geen geval werkt mbr samen met FreeSync, zoals op sommige gamingmonitoren. Op de schermen van Xiaomi en Samsung werkt het alleen op de maximale refreshrate van het scherm, wat onpraktisch in het gebruik is.
Zoals omschreven op de pagina 'Testmethode', hebben we op deze monitoren een uitgebreidere responstijdentest uitgevoerd met twintig transities, waarbij we ook overgangen tussen verschillende grijstinten en van zwart naar donkergrijs doormeten. We hebben deze test niet op evenveel schermen uitgevoerd als de standaardtest, vandaar dat het testveld in de onderstaande grafiekenreeks niet alle schermen omvat die je in andere grafieken ziet.
We hebben de responstijdentest uitgevoerd op de maximale refreshrate en met mbr uitgeschakeld. We kiezen de overdrivestand die een optimale balans biedt tussen snelle responstijden en een lage overshoot, die zichtbare artefacten kan geven in beeld. Welke stand het is, zie je per scherm in de bovenstaande tabel. Merk op dat deze optimale stand kan veranderen als de refreshrate lager ligt dan het maximum. Dat is bijvoorbeeld heel duidelijk aan de hand op de iiyama GB3467WQSU-B1, waarbij de overdrivetuning snel uit de pas begint te lopen als je de refreshrate verlaagt. Op 60Hz komt de overshoot op één transitie zelfs uit op meer dan 350 procent als je het scherm laat staan in overdrivestand 4, wat duidelijk zichtbareartefacten oplevert. Voor een groot deel van het bereik kun je op deze monitor beter een lagere stand gebruiken, bijvoorbeeld 2 of 3 tussen de 100 en 120Hz, en 1 op 60Hz.
Variabele overdrive heeft de iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 niet. Gemiddeld is het scherm wel duidelijk sneller dan de andere vier monitoren in deze vergelijking, met responstijden die zelfs in de buurt komen van die van de dure LG UltraGear 34GP950G-B, een van de snelste ultrawides op de markt. Iiyama heeft de overdrivetuning op 165Hz erg goed voor elkaar, waarbij het scherm geen last heeft van de zeer trage transitie van zwart naar donkergrijs, waardoor VA-schermen over het algemeen worden geplaagd. Je ziet die wel optreden bij de andere monitoren in het testveld.
De meeste overgangen op die schermen worden snel afgewerkt; bij de Gigabyte G34WQC A is er zelfs één transitie die, conform de marketing, binnen 1ms verloopt. Toch is er op deze schermen alsnog een overgang die tussen de 20 en 30ms in beslag neemt. Voordat de pixel van kleur is gewisseld, is het scherm alweer vier tot vijf beelden verder op een 165Hz-refreshrate. Bij de LG 34WP75C komt meer dan een kwart van de gemeten overgangen zo niet 'op tijd', dat wil zeggen voordat er weer naar een nieuw beeld moet worden gewisseld, waarmee je je kunt afvragen in hoeverre het scherm de op papier hoge maximale refreshrate van 160Hz waarmaakt. Ook de Odyssey G5 LC34G55T maakt niet veel haast, met 6,6ms als hoogste gemiddelde responstijd.
Over- en undershoot blijven op de optimale instelling tenminste binnen de perken bij de geteste schermen, met de aantekening dat we die dus hebben gemeten op de maximale refreshrate. We meten een gemiddelde van zo'n 10 procent bij de schermen van iiyama, Xiaomi en Gigabyte. De andere twee zitten daar iets onder. Dat levert in de praktijk geen storende afwijkingen op.
Inputlag
Als we een 1080p/60Hz-signaal toesturen, zoals gebruikelijk is voor deze test, hebben vier van de vijf schermen maar weinig last van vertraging. De Mi Curved Gaming Monitor 34" voert de ranglijst aan. De Odyssey G5 LC34G55T is als enige veel trager, met een gemeten inputlag van maar liefst 24ms. We zien dat vaker bij Samsung-schermen in combinatie met de Leo Bodnar-meter die we gebruiken voor deze test, hoewel het scherm in de praktijk niet opvallend traag aanvoelt.
We beginnen met de metingen die we met behulp van de Calman-software hebben uitgevoerd en beginnen daarbij met de helderheid. Daartoe meten we de maximale en minimale helderheid die het scherm kan weergeven. Daarna stellen we het scherm in op een helderheid van 150cd/m², de helderheid waarmee we de kleurmetingen verderop op deze pagina hebben uitgevoerd.
De Gigabyte G34WQC A en de iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 zijn in deze test de felste monitoren, met in het laatste geval zelfs een maximale helderheid van meer dan 500cd/m² in de standaardmodus. Dat is een stuk feller dan de meeste schermen die we hebben doorgemeten, waarbij een helderheid van 300 tot 350cd/m² gebruikelijk is. Het betekent dat je er ook in een erg lichte ruimte goed mee uit de voeten kunt, maar voor donkere gamekamers telt de minimale helderheid zwaarder mee. In dat opzicht doet de monitor van Gigabyte het ook bovengemiddeld goed, maar die van iiyama niet. De gemeten helderheid wit van 83cd/m² met de helderheidsregelaar op '0' bij de GB3467WQSU-B1, is bijna dubbel zo hoog als die van het Gigabyte-scherm.
De Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" kan van alle monitoren in deze test het donkerst worden ingesteld, maar omgekeerd is de maximale helderheid van dit paneel ook het laagst. Met 279cd/m² is ook dit scherm prima bruikbaar in de meeste ruimten. De Samsung Odyssey G5 LC34G55T heeft een min of meer doorsnee helderheidsbereik dat begint bij ongeveer 60cd/m² en eindigt net boven de 300cd/m². De LG 34WP75C kan nauwelijks feller worden ingesteld, maar niet zover worden gedimd.
Als we kijken naar het contrast, scoren alle vijf de schermen bovengemiddeld. Dat is te danken aan de VA-paneeltechniek, die ten opzichte van ips (en TN) een flink hoger contrast oplevert. Over het algemeen scoren schermen op basis van de VA-techniek tussen de 2000:1 en 3000:1, maar de modellen van iiyama en Xiaomi bieden een nog hogere contrastwaarde van bijna 4000:1. De schermen van Samsung, LG en Gigabyte leveren zelfs een contrast van ongeveer 5000:1. Lcd-televisies met VA-paneel zijn soms ook in staat tot dat soort contrastwaarden, maar in monitorland is het exceptioneel. Enkel met 'trucjes' als full array local dimming zijn lcd-monitoren soms in staat tot een nog hoger contrast.
Door de hoge contrastwaarde van de schermen maakt het beeld een impactvolle indruk als het scherm wordt opgesteld in een ruimte met weinig omgevingslicht. Felle explosies en lichtflitsen in beeld steken briljant af tegen duistere schaduwen. Bij daglicht zijn de verschillen met een ips-scherm met de gebruikelijke contrastwaarde van 1000:1 op het oog niet meer goed zichtbaar, omdat je dan niet zo goed meer ziet hoe diep het zwart van deze VA-schermen is.
Kleurweergave (standaardmodus)
We kijken verder naar de kleurweergave in de standaardmodus. Niet alle schermen laten direct uit de doos dezelfde kleurruimte zien. De Gigabyte G34WQC A en de Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" komen het meest in de buurt van DCI-P3 en geven deze kleurruimte voor ongeveer 90 procent weer. De LG 34WP75C en Samsung Odyssey G5 LC34G55T beslaan ongeveer de sRGB-kleurendriehoek, met vooral in groen een klein beetje extra verzadiging. De iiyama GB3467WQSU-B1 zit precies tussen sRGB en DCI-P3 in. We hebben op basis van de testresultaten gekozen voor sRGB; de andere vier schermen zijn ook afgemeten naar de bijbehorende kleurruimte. Vandaar dat het testveld in onderstaande grafieken is uitgesplitst.
Gemiddelde kleurafw. (sRGB)
Gem. kleurafw. (DCI-P3)
Gem. grijsafw.
Gamma
Kleurtemperatuur
Gem. color checker-afw. (sRGB)
Gem. color checker-afw. (DCI-P3)
Colorspace - gemiddelde afwijking
Monitor
LCD-paneel
Refreshrate
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
De Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor is van de schermen in dit testveld het netst afgesteld, met de aantekening dat het scherm dus gericht is op de DCI-P3-kleurruimte. De meeste content is gemaakt voor een scherm dat enkel de sRGB-kleurruimte kan laten zien, wat betekent dat hij op de Xiaomi-monitor met enige oververzadiging wordt getoond, tenzij je in je besturingssysteem een kleurprofiel instelt en jouw toepassing daar ook weer rekening mee houdt. We meten bij de Mi Curved Gaming Monitor 34" zowel een lage kleurafwijking als een lage grijsafwijking, die gemiddeld onder de 3 blijft, wat betekent dat niet alleen grijstinten, maar ook kleuren worden weergegeven zonder een duidelijk zichtbare tint.
Samsungs Odyssey Gaming Monitor LC34G55T is in tegenstelling tot de monitor van Xiaomi wel gericht op sRGB en heeft ook de een-na-laagste gemiddelde grijsafwijking van het stel, al kun je een gemiddelde van 2,91 ook niet uitmuntend noemen. De kleurtemperatuur is vooral een stukje te koel ingeregeld, maar dat kun je oplossen met een osd-aanpassing. Hetzelfde geldt voor de iiyama GB3467WQSU-B1, waarbij we zelfs een kleurtemperatuur van 7500 kelvin meten, die erop wijst dat het scherm een duidelijke blauwige zweem heeft. In de osd kiezen voor Warm leidt tot een veel betere kleurweergave bij dit scherm. Naast de grijsweergave is ook de kleurweergave afwijkend bij het scherm van iiyama, wat komt doordat het standaard kleurbereik van het scherm als het ware tussen twee kleurruimten in zit. Wat ons betreft had de fabrikant het kleurbereik in standaardmodus beter een stukje terug kunnen regelen, zodat het beter overeenkomt met de sRGB-standaard.
LG en Gigabyte boeken op het onderdeel kleurweergave de minste resultaten, met duidelijke kleur- en grijsafwijkingen die gemiddeld de zichtbare grens van 3 te boven gaan. Individuele deelmetingen vertonen verdere uitschieters boven de 5. Bij LG is vooral het gammaverloop afwijkend, waarbij grijstinten te licht worden weergegeven. Ondanks het hoge contrast maken kleuren daardoor een fletsere indruk dan de bedoeling is. Vreemd genoeg vertoont de goedkopere LG 34WP65C een veel betere kleurweergave uit de doos, dus misschien is het een samplespecifieke afwijking. Bij de Gigabyte G34WQC A vertonen de saturationsweeps, weergegeven in het laatste diagram in de galerij hieronder, een vreemde knik. Daarbij worden kleuren dicht bij de randen van het kleurbereik van het scherm gecomprimeerd. Net als bij het scherm van LG loopt bovendien het gamma uit de pas.
G34WQC A
GB3467WQSU-B1
34WP75C
LC34G55T
Mi Curved 34"
Uitgebreide meetresultaten per scherm van de kleurweergave in standaardmodus: grijsweergave, colorcheckertestkaart, kleurdekking en saturationsweeps
Weergave sRGB en hdr
De meeste content die je op de pc bekijkt, is gemaakt voor een scherm met sRGB als kleurruimte. Veel monitoren hebben daarom een sRGB-stand, waarin de weergave van het scherm wordt beperkt tot deze kleurruimte. Dat geldt niet voor de meeste schermen in deze test; alleen de Gigabyte G34WQC A heeft een sRGB-modus. Voor de monitoren van Samsung en LG, waarvan het kleurbereik in standaardmodus al overeenkomt met sRGB, is dat niet zo'n punt, maar de schermen van iiyama en Xiaomi hadden er wel een kunnen gebruiken. Je loopt op deze schermen tegen oververzadiging aan, tenzij je een kleurprofiel gebruikt. Voor het dagelijkse desktopwerk en gamen is dat minpunt te overzien, waarbij je de extra verzadigde kleuren zelfs mooi kunt vinden, maar voor fotobewerking kan het vervelend uitpakken.
Net als de standaardmodus is de sRGB-modus op het Gigabyte-scherm verre van geweldig afgesteld. Zo worden de kleuren in deze stand te ver teruggeregeld, wat resulteert in een kleurdekking van slechts 88 procent. De gemiddelde kleur- en grijsafwijking liggen beide boven de grens van 3, waarbij de gemiddelde gammawaarde opnieuw te laag is. De kleurtemperatuur komt tenminste ongeveer overeen met de gewenste waarde van 6504 kelvin. Bovendien is de sRGB-modus in de praktijk bruikbaar doordat je de helderheid van het scherm nog kunt instellen, wat op veel andere monitoren niet het geval is.
Uitgebreide meetresultaten van de kleurweergave in sRGB-modus van de Gigabyte G34WQC A: grijsweergave, colorcheckertestkaart, kleurdekking en saturationsweeps
Hdr-weergave
Met hun prijs van om en nabij de 500 euro behoren deze ultrawides zeker niet tot de duurste schermen in hun soort en als je weleens vaker een monitorreview leest, weet je wat dat betekent: de hdr-weergave zal weinig denderend zijn. Dat geldt zeker voor de Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34", want die beschikt helemaal niet over hdr-ondersteuning, wat ongebruikelijk is voor een monitor anno 2022. De meeste fabrikanten voegen voor de vorm nog wel een soort hdr-modus toe aan hun scherm.
De Gigabyte G34WQC A en iiyama GB3467WQSU-B1 zijn in dit testveld het best toegerust en hebben een basaal DisplayHDR400-logo, wat wil zeggen dat de piekhelderheid minstens 400cd/m² moet bedragen. Deze modellen hebben ook een groter kleurbereik dan de modellen van LG en Samsung, zoals we eerder zagen, waarmee een andere vereiste voor fatsoenlijke hdr-weergave wordt afgevinkt. De 34WP75C en Odyssey G5 LC34G55T zijn enkel en alleen hdr-ready.
Eerlijk is eerlijk, er zijn precies vier 21:9-ultrawides op de markt die wél een goede hdr-beeldkwaliteit bieden: de Dell Alienware AW3423DW met QD-oledpaneel en de eerdere Nvidia G-Sync Ultimate-ultrawides met full array local dimming met 576 zones. Die modellen kosten allemaal meer dan 1000 piek, voor zover ze verkrijgbaar zijn. Het is dus niet zo dat de vijf schermen in het testveld het slechter doen dan gemiddeld in deze klasse. Sterker nog, misschien doen ze het zelfs iets beter, door het hoge native contrast van het gebruikte paneel. Voor een echt goede hdr-weergave wil je liefst een contrast dat ver boven de 10.000:1 ligt, maar het contrast van deze schermen is allicht beter dan dat van het gemiddelde ips-paneel.
Als we kijken naar de meetresultaten, behalen de schermen van iiyama en Gigabyte inderdaad de geclaimde 400cd/m², waarbij de modellen van LG en Samsung niet veel hoger scoren dan in de standaardmodus, met een waarde voorbij de 300cd/m². Het contrast van de vier schermen ligt een stuk hoger dan gemiddeld en veel hoger dan bij de ips-monitoren die in de grafiek staan, maar vreemd genoeg lager dan in sdr in sommige gevallen.
Gem. grijsafwijking HDR (zonder Lum)
Gem. grijsafwijking HDR (met Lum)
Gem. kleurafwijking HDR (zonder Lum)
Gem. kleurafwijking HDR (met Lum)
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor
LCD-paneel
Refreshrate
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Als het gaat om de kleur- en grijsweergave in hdr-modus, valt op dat de schermen in dit testveld de PQ-eotf-curve, zeg maar de gammacurve in hdr-materiaal, niet zo nauwkeurig volgen. Een beetje roll-off rondom het punt waarop de maximale helderheid van het scherm wordt bereikt, is normaal, om te voorkomen dat er lelijke clipping optreedt. Zeker vanwege de relatief lage maximale helderheid van deze monitoren is dat van belang. Bij de schermen in dit testveld is die overgang naar wit echter wel erg gradueel. Vooral op de Odyssey G5 LC34G55T wordt hdr-materiaal daardoor donkerder weergegeven dan de bedoeling is. De iiyama GB3467WQSU-B1 en Gigabyte G34WQC A maken donkere tinten helderder dan de bedoeling is, terwijl lichtere delen van het grijsverloop weer te donker worden getoond.
G34WQC A
GB3467WQSU-B1
34WP75C
LC34G55T
Uitgebreide meetresultaten per scherm van de kleurweergave in hdr-modus: grijsweergave, colorcheckertestkaart, kleurdekking en saturationsweeps
Nemen we de helderheid van het signaal niet mee in de berekening, de grafieken 'zonder Lum' hierboven, dan biedt het scherm van iiyama gemiddeld de neutraalste kleur- en grijsweergave in hdr. De Gigabyte-monitor heeft ook een goede grijsafstelling, maar de kleurweergave is afwijkend. LG's 34WP75C scoort weliswaar goed op kleur-, maar niet op grijsweergave, terwijl de monitor van Samsung op beide testonderdelen hekkensluiter blijkt.
Uniformiteit en kijkhoeken
We meten de resterende helderheid en kleurafwijking van de schermen onder een hoek van 45 graden. Dat doen we voor horizontale kijkhoeken, naar links en rechts dus, en voor verticale kijkhoeken, onder en boven. Beginnend met de helderheid scoren de meeste schermen in dit testveld niet best. Van welke hoek je er ook in kijkt, het verlies aan helderheid is veel groter dan bij de meeste schermen, tenminste bij de modellen van Samsung, Gigabyte, Xiaomi en LG, waarbij de eerste nog iets slechter scoort en de laatste iets beter. De positieve uitzondering wordt gevormd door de monitor van iiyama, die ten opzichte van het bredere testveld in de middenmoot weet te scoren.
Helderheid: 45° links
-45° rechts
-45° boven
-45° onder
45° links resterende helderheid
Monitor
LCD-paneel
Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Ook als je kijkt naar de kleurafwijking, vertonen vier van de vijf geteste monitoren aanzienlijke afwijkingen onder een hoek. Die afwijkingen zijn groter dan bij de meeste andere schermen die we hebben getest, zelfs de modellen met een VA-paneel. Het is kortom maar goed dat de panelen van deze monitoren gebogen zijn, zodat de afwijkingen in de praktijk wat minder opvallen. Opnieuw weet de iiyama GB3467WQSU-B1 zich te onderscheiden van de rest van het testveld, met een gemeten kleurafwijking die duidelijk kleiner is dan bij de rest. Zo goed als de ips-monitoren die de ranglijst aanvoeren, is het echter niet.
Om de uniformiteit te beoordelen, kijken we naar de verhoudingen tussen de helderste en de donkerste cellen in een matrix van vier bij drie cellen. Let wel dat het gaat om onze reviewsamples; we kunnen niet extrapoleren naar alle monitoren. Nemen we de wituniformiteit in ogenschouw, dan scoren de iiyama GB3467WQSU-B1 en LG 34WN75C het best, gevolgd door de monitoren van Samsung, Xiaomi en Gigabyte. Het model van Xiaomi heeft naast een relatief slechte helderheidsuniformiteit ook last van een paarse tint in de rechterbovenhoek, waar vooral de linkeronderhoek van het scherm juist groenig oogt.
Om de zwart-uniformiteit te illustreren, hebben we in een verduisterde fotostudio foto's gemaakt van een zwart scherm. Uit de metingen blijkt al dat de schermen in dit testveld onder de maat scoren op dit onderdeel, hoewel dat in de praktijk niet zo opvalt door het hoge contrast en de resulterende goede zwartwaarde van de gebruikte panelen. In de donkere kamer valt wel op dat het met de zwartuniformiteit slecht is gesteld. Alle schermen hebben in meer of mindere mate last van clouding in de hoeken, waarbij het scherm van Samsung er, conform de meting, nog het netst uitziet op de gemaakte praktijkfoto. Ook op de foto van het Gigabyte-scherm valt de hoeveelheid backlightbleeding mee, hoewel hij er in de meting het slechtst vanaf komt. Het LG-scherm heeft juist een zeer onregelmatige zwartweergave, met een patroon van lichte vlekken naar de hoeken toe.
G34WQC A
GB3467WQSU-B1
34WP75C
LC34G55T
Mi Curved 34"
Backlightfoto's van de schermen in deze review. De belichtingstijd is aangepast om vlekken in het backlight overdreven zichtbaar te maken.
G34WQC A
GB3467WQSU-B1
34WP75C
LC34G55T
Mi Curved 34"
Uitgebreide meetresultaten van uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten
Opgenomen vermogen
We meten het opgenomen vermogen van de monitoren in verschillende omstandigheden. Daarbij benadert de eerste omstandigheid, bij een helderheid van 150cd/m², de praktijk het meest. Bovendien zijn schermen met een hoge maximale helderheid in deze test niet in het nadeel.
Het zuinigste scherm in deze test is de Samsung Odyssey G5 LC34G55T, met een verbruik van 24,5W op een helderheid van 150cd/m². Dat is minder dan de meeste andere ultrawides, zelfs modellen met een lagere refreshrate. De schermen van Gigabyte, iiyama en Xiaomi bevinden zich in de middenmoot, terwijl de LG 34WP75C met zijn extra features relatief het onzuinigst is. Bekijken we de schermen op hun maximale helderheid, dan slaat de stroommeter bij de G34WQC A en GB3467WQSU-B1 het verst uit. Dat is een beetje flauw, omdat deze schermen ook de hoogste helderheid bieden in het testveld. Omgekeerd zijn de minst heldere schermen, de modellen van Samsung en Xiaomi, dan ook het zuinigst.
In stand-by en uitgeschakeld noteert het relatief basaal uitgevoerde scherm van Xiaomi het laagste sluipverbruik, terwijl de concurrentie in de eerste omstandigheid 0,5W uit de muur trekt. Zet je de schermen helemaal uit, dan blijft er bij de modellen van iiyama en Samsung nog 0,2W over, waar de monitoren van LG en Gigabyte net iets meer stroom blijven verbruiken.
Voor 500 euro of nog iets minder kun je tegenwoordig een mooie, complete ultrawide op je bureau zetten. Eerder kreeg je voor dit bedrag ook wel een blikveldvullend 34"-paneel voor je neus, maar dat was dan vaak geen exemplaar met hoge refreshrate, van belang voor gaming. De vijf schermen in dit artikel laten zien dat dat nu wel kan. De overeenkomst is het gebruik van een gekromd VA-paneel, dat in alle gevallen ook in staat is tot het hoge contrast dat we kennen van deze paneeltechniek. Drie van de monitoren bieden zelfs een contrastwaarde van bijna 5000:1, die de meeste andere beeldschermen die we hebben doorgemeten, niet bereiken.
Een hoog contrast geeft de beeldkwaliteit een boost als je het scherm in een donkere ruimte opstelt, maar helaas blijkt ook dat de responstijden van deze VA-schermen niet altijd even goed zijn. Vier van de vijf modellen hebben last van black smearing, een vaak gehoorde klacht bij deze schermtechnologie, waarbij transities van zwart naar donkergrijs beduidend trager verlopen dan andere overgangen. Dat maakt de schermen niet noodzakelijk ongeschikt voor gaming, maar als je van dit onderdeel de hoogste verwachtingen hebt, kun je misschien beter uitzien naar een ips-model. Het gros van de geteste monitoren weet ook al geen potten te breken als het gaat om de kijkhoeken, hoewel de curve van het paneel die pijn misschien wat kan verzachten. Ook van de uniformiteit waren we niet onder de indruk, zelfs gelet op de relatief aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. De zwartuniformiteit van de exemplaren die we hebben bekeken, is onder de maat.
Gelet op de testresultaten komt de iiyama G-Master Red Eagle GB3467WQSU-B1 als winnaar uit de bus. De responstijden zijn rapper dan bij de andere geteste monitoren, zonder dat overgangen van zwart naar donkergrijs traag verlopen. Het gemis van variabele overdrive is wel een duidelijk minpunt, want op lagere refreshrates krijgt overshoot steeds sterker de overhand op dezelfde instelling. Naast snelle responstijden biedt de GB3467WQSU-B1 de beste hdr-weergave, breedste kijkhoeken en een bovengemiddelde uniformiteit, plus een relatief luxe uitrusting met vier beeldaansluitingen en een USB-hub. De kleurweergave in standaardmodus had beter gekund, maar de afwijkende grijsweergave laat zich relatief eenvoudig corrigeren.
Behalve van de iiyama-monitor zijn we gecharmeerd van het scherm van Xiaomi, dat in dit overzicht het goedkoopst is. De vormgeving is minimalistisch en doelmatig en het scherm is in de standaardmodus met afstand het best afgesteld van alle geteste schermen, met de aantekening dat het brede kleurbereik niet in het scherm kan worden teruggeregeld. Voor fotobewerking is de Mi Curved Gaming Monitor 34" daarmee alsnog niet de beste keus. Het Xiaomi-scherm is ook niet het snelste wat responstijden betreft, terwijl het als enige geen hdr-ondersteuning heeft.
Van de overige drie schermen komt de Gigabyte G34WQC A net tekort op de monitor van iiyama, die over de hele linie beter presteert en ook wat rijker is uitgerust. Bovendien is de Gigabyte-monitor enkele tientjes duurder dan de concurrentie. Het scherm van Samsung heeft summiere functionaliteit, met maar twee beeldaansluitingen en geen hoogteverstelling, waarbij de testresultaten ook geen grote bijzonderheden laten zien. De LG 34WP75C leek op grond van zijn specificaties interessant door de combinatie van een hoge refreshrate voor gaming en zakelijke functionaliteit in de vorm van een USB-C poort met power delivery voor een laptop, waarbij de prijs aantrekkelijk is. In de praktijk presteert de monitor echter niet zo goed, bijvoorbeeld op het gebied van kleurweergave en responstijden. Ook met de ontwerpfout waarbij een deel van het scherm niet zichtbaar is, bewijst LG zich geen dienst.
Als je bekijkt hoe snel tv’s een nieuwe technieken ontwikkelen en adopteren, sta ik altijd versteld hoe slecht het is gesteld met de monitoren markt. De prijzen dalen amper en het uitbrengen van nieuwe modellen duurt vaak jaren, of hebben amper verschil met hun voorloper.
Een ander groot probleem bij monitoren is het verschil in kwaliteit tussen dezelfde modellen, je moet meestal maar net geluk hebben dat je een goed exemplaar ontvangt, vooral bij IPS panelen. Kijk alleen eens bij de reviews hier op Tweakers, bij elke monitor zijn er positieve en negatieve reviews. Het verschil tussen de reviews bij hetzelfde product is volgens mij in geen enkele categorie zo hoog als bij monitoren.
Ik was zelf een beetje aan het rondkijken naar een nieuwe monitor, maar als ik zie hoe ver we gekomen zijn in vergelijking met mijn Dell U2713HM uit 2012 dan is het gewoon bedroevend wat voor innovaties we hebben gezien en wat de huidige prijzen zijn.
dan is het gewoon bedroevend wat voor innovaties we hebben gezien en wat de huidige prijzen zijn.
En ook hoe bedroevend slecht de OSD's nog steeds zijn.
Ik heb nog steeds geen enkel scherm gezien dat een acceptabele bediening heeft. Altijd loop je te zoeken naar het juiste knopje om iets simpels als de helderheid in te stellen.
Ik had laatst mijn oude VT520 monochrome CRT terminal van stal gehaald om iets te testen en het viel me op hoe ontzettend fijn het is om gewoon twee wieltjes te hebben voor contrast en helderheid. Ook gaat hij van 'oogverblindend helder' naar 'net nog te zien in het pikkedonker'.
Mijn 4K scherm heeft een ingewikkelde OSD en hoewel hij 'sneltoetsen' heeft voor sommige functies zoals input selectie zijn deze niet gelabeld (want knopjes zijn 'lelijk' blijkbaar) en daardoor zit ik altijd op het verkeerde knopje met mijn vingers. En de helderheid gaat van 'oogverblindend helder' naar 'veel te fel in een donkere kamer'. Zelfs met normaal daglicht zit ik op 0% helderheid te werken! En 's avonds moet ik het contrast terugdraaien, wat helaas zeer vervelende gevolgen heeft voor de kleurechtheid en kleurdiepte van het scherm. Er wordt duidelijk geoptimaliseerd op maximale helderheid maar niet op minimale.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Mijn huidige hoofd-scherm is een LG (24UD58) maar die vind ik ook vrij waardeloos op OSD gebied. Ik loop altijd te klooien met dat kleine joystickje. Vaak druk ik hem onbedoeld scheef waardoor hij een verkeerde functie pakt. En het zit onderop weggestopt waardoor je het alleen op de tast kan bereiken. Het voelt alsof het iets is dat de ontwerpers vergaten en er in de laatste 5 minuten voor produktie nog even snel bij is gefrummeld.
Ook de input selecteren is een kwestie van 4-5 keer drukken en dat is al via het 'snelkeuze' menu. 1 knopje daarvoor zou veel beter zijn. De helderheid en contrast zijn niet eens in het snelkeuze menu opgenomen terwijl ik dat meerdere keren per dag nodig heb! Het klinkt misschien ouderwets om dit steeds te willen aanpassen maar elke werkplek ergonoom benadrukt het belang van een goede afstelling gedurende de wisselende lichtomstandigheden van de dag, om niet aan het eind van de dag met hoofdpijn te zitten.
Ook wordt het op een veel lagere resolutie dan het (4K) scherm gerenderd, de OSD is erg blokkerig. Niet echt functioneel een bezwaar maar het maakt de "who cares" houding over deze belangrijke functie wel duidelijk.
De LG is wel het beste in OSD van al mijn schermen maar niet wat ik als acceptabel zou beschouwen.
Verder heb ik BenQ, Eizo en Lenovo. Allemaal shit. Ingewikkelde menu's, ongelabelde knopjes (of gelabeld maar zwart op zwart 'embossed' waardoor je het niet kan lezen).
Het zou toch niet zo veel kosten om 2 kleine wieltjes (van die digitale muiswieltje-achtige draaiwieltjes zodat je het ook nog via de OSD of PC aansturing kan regelen) te maken om snel het contrast en helderheid aan te passen? En 1 dedicated knopje voor het switchen tussen de actieve inputs. Dat zou de ergonomie enorm verbeteren.
En ja ik heb ook Eizo geprobeerd qua minimale helderheid. Die doen het wel goed maar het zijn hele oude schermen uit de tijd dat er nog CCFL backlight was. Voor een moderne Eizo heb ik geen geld.
En nee, Dell nooit geprobeerd, die zijn hier (Spanje) nergens te koop zonder eerst te bekijken en dat vind ik met een scherm erg belangrijk.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
De helderheid en contrast zijn niet eens in het snelkeuze menu opgenomen terwijl ik dat meerdere keren per dag nodig heb!
Bij de LG 32GP850 is helderheid één keer Up. Is het snelkeuze menu niet zelf samen te stellen?
Wat pas je aan contrast aan? Volgens mij is daar mijn een optimale instelling..
Eigenlijk zou je alles gewoon via de PC in moeten kunnen stellen maar dat is anno 2022 blijkbaar nog een brug te ver.
[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 18:41]
Eigenlijk zou je alles gewoon via de PC in moeten kunnen stellen maar dat is anno 2022 blijkbaar nog een brug te ver.
Ik heb 8 jaar lang een Eizo CS240 waarop je _alles_ kon instellen via de PC met ColorNavigator. Echter, enkel voor Windows en Mac, uiteraard.
Omdat ik nu niet meer semi-professioneel fotografeer en tegenwoordig meer office-mogelijkheden nodig heb (usb-c, power delivery, docking station, KVM, etc) en een stap hogere resolutie wilde zonder meteen een enorme monitor te moeten aanschaffen (vanwege omstandigheden en zichtvermogen ben ik beperkt tot 24 en 27 inch max), ben ik overgestapt op een EV2795. (PS: de CS240 had ook al een KVM; volgens mij een van de weinige, misschien wel de enige Eizo CS-monitor ooit. Ik ben echt afhankelijk geworden van die functie.)
Die heeft InStyle, waarmee je alle instellingen via de PC en met sneltoetsen op het toetsenbord kunt instellen. Maar natuurlijk alleen voor Windows; deze is niet eens voor de Mac beschikbaar.
Het kan dus wel; als je bereid bent om €700 uit te geven voor een hele goede, maar niet spannende monitor, en Windows draait.
Ik vind het vooral belachelijk dat er nog geen fatsoenlijke standaard is voor helderheid door middel van bijv F toetsen.
Als ik een Apple monitor op een willekeurig apple apparaat aansluit kan ik de helderheid direct regelen met het toetsenbord. LG ultrafine series (specifiek voor mac gemaakt) zelfde verhaal.
Maar een odyssey G9, met helderheid tot 1000 nits, moet je ergens in een OSD menu gaan zitten klooien.
Dat ding op 100% helderheid kun je een woonkamer mee verlichten dus inderdaad in de avonduren zonder darkmode niet te doen.
Ik kende de term "nits" niet echt, maar het lijkt hetzelfde te zijn als cd/m².
Maar... 1000 nits ?!
De CS240 had een maximale helderheid van 350 cd/m² volgens Eizo. Mijn i1 Pro meldt 325 in het midden, en 315 langs de randen op 100% helderheid. Zelfde voor de EV2795.
Het grote verschil tussen de twee is de verdeling van de helderheid. De CS240 bereikt 85 cd/m² (standaard instelling voor fotografie, in een normaal verlichte kamer) al bij ongeveer 15% helderheid. Ik weet even niet meer uit mijn hoofd hoe donker de CS240 kan, maar hij blijft wel nog redelijk helder zelfs op stand 0. De EV2795 bereikt (mijn mijn instellingen waar alle dynamische wijzigingen uit staan) die 85 cd/m² op 67%; op 75% is de helderheid rond de 100 cd/m². Daarna gaat de monitor relatief snel zijn helderheid opvoeren. Als je hem terugdraait naar 0 is die net niet zwart... hij lijkt bijna uit te staan.
Op volle helderheid zijn zowel de CS240 als de EV2795 onbruikbaar in een normaal verlichte kamer. (3,5 x 2.5m computerkamer, 1 TL-buis met 6500K verlichting; sterkte weet ik niet meer uit mijn hoofd.) Op mijn werk kan ik met 350 cd/m² _makkelijk_ uit in een goed verlichte kantoortuin.
Ik vraag me elke keer af wat je met 1000 cd/m² zou moeten, behalve als je met de monitor op een zomerdag op heth strand gaat zitten... die brandt toch je ogen uit je hoofd?
Oh hier niet. Een keer up is hier game mode. Volgens mij kan je dit niet aanpassen, ik zie het nergens.
En aan het contrast, zoals ik hierboven zei moet ik die wel aanpassen want het scherm is op 0% al veel te helder voor 's avonds. Overdag werk ik op 0% helderheid en 70% contrast en dat is al meer dan fel genoeg bij daglicht. 's Avonds op 0% helderheid en 40% contrast of nog lager (soms wel 20). Dit is de enige manier om de helderheid toch omlaag te krijgen naar een werkbare waarde. In de zomer gebruik ik zelfs 0% helderheid en 0% contrast en dark mode omdat ik dan vaak met de ramen open zit vanwege de hitte (Spanje...) en dan wil ik geen licht aan omdat dat insecten aantrekt.
Helaas heeft het inderdaad veel nadelen zoals fletsere kleuren en minder kleurdiepte (je ziet banding verschijnen onder de 50% contrast). Maar het scherm heeft gewoon een heel ongebalanceerde helderheid, overdag zou je eigenlijk rond de 50% moeten zitten zodat er nog een stapje bij kan op een heel felle dag. Ik heb op dit scherm gewoon totaal geen bereik meer omlaag.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Op mijn Mac heb ik een plugin geïnstalleerd, monitor control werkt op meeste schermen, inclusief mijn LG scherm (https://github.com/MonitorControl/MonitorControl), waarbij je die settings software-matig kan aanpassen, met een tray icon, maar ook met een short cut. En als je een keyboard hebt met dimming toesten, dan werken die ook (zelf heb ik een Keychron K4).
Leuke is dat die ook software dimming doet, als de grens van hardware dimming is bereikt. Plus je kan brightness syncen over meerdere displays.
[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 22 juli 2024 18:41]
Ja die gebruik ik ook, ik noemde hem zelfs hieronder
Voor Windows heb ik er ook een maar voor BSD / Linux nooit een gevonden die werkte helaas. Met name voor BSD heb ik het nodig, Linux gebruik ik niet zoveel meer op de desktop.
Niettemin is een fijne OSD altijd wel een wens voor me. Immers heb je niet altijd tools tot je beschikking. Op mijn werk PC bijvoorbeeld mag ik helemaal niks installeren.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Voor helderheid is de de Twinkle Tray applicatie (https://github.com/xanderfrangos/twinkle-tray) wellicht een handige tool. Gebruik het zelf om helderheid aan te passen met auto-hdr aan op mijn IIyama GB3466WQSU.
en dan wil ik geen licht aan omdat dat insecten aantrekt.
Geen horren voor de ramen?
Als je met contrast gaat prutsen, is https://justgetflux.com/ dan misschien iets? Via de videokaart is dan mogelijk ook wel wat te regelen.
[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 18:41]
Nee, dat is lastig.. Huurhuis, en ramen (eigenlijk balkondeuren) van 3 meter hoog
Maargoed dit is alleen 2-3 maanden in de zomer. Maar zelfs overdag moet ik dus op 0% helderheid werken bij dit scherm. Het is echt puur op hoge helderheid gebouwd, niet op lage.
Edit: En ja, flux achtige dingen gebruik ik ook, f.lux zelf niet maar diezelfde functie zit tegenwoordig ook in alle OS'en ingebouwd. Ook in KDE gelukkig. Maar het is geen totaaloplossing, het is meer om het scherm bruiner te maken niet per se donkerder.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
En ook hoe bedroevend slecht de OSD's nog steeds zijn.
Ik heb nog steeds geen enkel scherm gezien dat een acceptabele bediening heeft. Altijd loop je te zoeken naar het juiste knopje om iets simpels als de helderheid in te stellen.
Ik heb eigenlijk niets te klagen over de OSD van mijn pricewatch: Acer Predator X34P Zwart. In geval van brightness 3x op de primaire knop (1x is quick menu, 2x is full menu, de eerste optie daarin is direct picture>brightness), daarna naar links of naar rechts en is in stappen van 1 % te regelen. Zijn evt ook profielen van te maken incl bijvoorbeeld blue light filter.
3x klikken vind ik al te veel. Vergeet niet dat je het dan ook weer bij moet regelen met dat stickje, dus zoeken welke knop links/rechts is en dan bevestigen en het menu verlaten (vaak met een andere knop die je dan weer op de tast moet zoeken) Ik wil het gewoon gedachteloos kunnen regelen als het bijvoorbeeld donker wordt en het scherm te fel wordt. Ik snap ook niet dat dit sowieso niet in het 'quick menu' staat. Bij mijn LG ook al niet.
Twee wieltjes (helderheid / contrast) of een touch balkje als je modern wil doen zou echt geweldig zijn Echt iets waar ik meer voor zou betalen bij een monitor.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Het zit wel in het quick menu hoor. Het quick menu is Mode, Brightness en Input. Die gebruik ik alleen niet omdat je die knoppen inderdaad moet gaan zitten 'voelen'. Die 3x indrukken van het pookje gaat bij mij vol automatisch. Denk dat ik binnen een seconde of 5 de brightness aanpas.
An sich zou ik wel software willen die kan 'praten' met de monitor. Dan zou ik zo'n profiel aan de programmeerbare knoppen mijn toetsenbord willen koppelen .
Ja precies, dat laatste ben ik ook aan bezig geweest. Op Windows heb ik er ook software voor die dat kan. Ik zal het wel even opzoeken hoe het ook alweer heet. Op Mac ook. Alleen op Linux/FreeBSD heb ik er niks voor gevonden.
Het programma voor Windows is wel fijn want je kan het contrast en helderheid als cijfer in de taskbar zetten (de notification bar naast de klok) en dan kan je met de muis daaroverheen hoveren en dan met het muiswieltje aanpassen. Kan dus helemaal gedachteloos. Helaas wel alleen voor de LG en niet mijn twee secondaire Eizo's, die zijn zo oud dat ze dat niet kunnen.
Alleen beide programma's zijn niet open-source anders had ik al wel iets dergelijks gebruikt voor op Linux en BSD.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Helaas is de originele website opeens verdwenen, de link is naar iemand die hem op github heeft gebackupt.. Check hem eerst ff met antivirus natuurlijk. Maar dit betekent dat ik uiteindelijk wel op zoek zal moeten voor iets nieuwers. Jammer. De hover + muiswiel functie is gewoon geweldig. Als het voor al mijn schermen (en OS'en) zou werken zou ik helemaal geen klachten hebben.
Voor de Mac heb ik MonitorControl. Blijkt dus wel open source te zijn, toch eens kijken of ik het niet ook op BSD aan de praat kan krijgen, dan ben ik wel uit de brand.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Als je dat veel doet is het misschien de moeite waard om te kijken naar een monitor met auto-brightness. (Mijn EV2795 kan dat, maar ik weet niet of die ook onthoudt hoe je zelf aanpassingen doet om de auto-brightness te laten "leren" wat je prettig vindt.)
Omdat mijn monitor op een computerkamer staat waar altijd hetzelfde licht is en een verduisteringsgordijn altijd dicht is, staan al dat soort functies bij mij uit. Ik heb 2 instellingen: "werk" en "games"; daarbij is de eerste iets donkerder en warmer ingesteld dan normaal. Voor "games" is de helderheid iets hoger, kleurtemperatuur op de standaard 6500K, maar gamma op 2.0 om de donkere delen iets op te lichten.
Op mijn vorige CS240 kon ik met ColorNavigator switchen (en die monitor had 5 slots met zelf in te stellen namen) toen ik nog Windows gebruikte; met de EV2795 kan ik wisselen met een sneltoets.
[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 18:41]
Qua bediening vind ik mijn budget 32 inch AOC 2K/144Hy schermpje dan wel weer geweldig. Niet als je het met de knopjes moet doen, maar met hun eigen programma waarmee je alles kan instellen naar wens met sliders.
Bij voorkeur voor mij helemaal geen knopjes meer, maar gewoon een goed gestroomlijnt programma. Hoef je ook niet zo te priegelen.
Dit inderdaad. De meeste beeldschermen zijn om te huilen. In de prijscategorie voor enthousiastelingen die iets geven om beeldkwaliteit is het helemaal erg als je kijkt naar wat televisies allemaal kunnen. In de TV wereld heb je OLED, wat bijna perfect beeld geeft, maar minder geschikt is voor PC-gebruik door permanente image retention (door sommigen burn-in genoemd), of qled VA tv's, die best mooi beeld geven en in combinatie met FALD behoorlijk mooi beeld kunnen geven.
Dan krijg je monitoren, waarbij je voor dezelfde prijzen een gegarandeerd inferieur beeld krijgt in vergelijking met wat de tv's kunnen: ghosting, black level smearing (VA), compleet waardeloze zwarwaarden en laag contrast (IPS), fletse kleuren (TN), nep-HDR (geen local dimming of waardeloze edge-lit, lage helderheid), en als het dan eens de goede kant op gaat met een QD-OLED monitor (de Alienware AW3423DW), dan stoppen ze er een irritante ventilator in om de Gsync module koel te houden...
en als het dan eens de goede kant op gaat met een QD-OLED monitor (de Alienware AW3423DW), dan stoppen ze er een irritante ventilator in om de Gsync module koel te houden...
Wachten op de Samsung's eigen versie dus.. dus heeft zeer waarschijnlijk geen Gsync en dus in ieder geval een ventilator minder.
[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 22 juli 2024 18:41]
maar als ik zie hoe ver we gekomen zijn in vergelijking met mijn Dell U2713HM uit 2012 dan is het gewoon bedroevend wat voor innovaties we hebben gezien en wat de huidige prijzen zijn.
Hoe 'goedkoop' was 2160p120 in 2012? Was 2160p überhaupt een beetje te doen?
Was 32" toen al gemeengoed? 1440p165?
Welke technieken hebben TVs eigenlijk echt ontwikkeld? 3D?
[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 18:41]
Ik heb de monitor volgens mij voor rond de €460,- aangeschaft wat zeker niet goedkoop was, maar 27 inch schermen waren best nieuw, hetzelfde geldt voor 1440p.
Mijn oude 4K tv kon al met de PlayStation 4 upscalen naar 4K materiaal, wat meer dan voldoende was qua kwaliteit. Waarom kunnen of konden beeldschermen dat niet en waarom zijn 4K monitoren nog steeds zo duur? De panelen zijn vele malen kleiner dan die van tv’s en die opties die nieuwe tv’s hebben zijn uitgebreider dan de meeste monitoren. Het is niet voor niets dat tv’s tegenwoordig ook veel gebruikt worden als monitor.
Ik raad aan om de reactie van @GekkePrutser eens te lezen, hij verwoordt het prima naar mijn mening.
Klopt. Ik heb al sedert 2016 2x LG 34UC88, voor zijn tijd toch super duper luxe monitoren, en de ene heeft enorm veel last van (tijdelijke) picture burn in terwijl de andere helemaal nergens last van heeft. Het komt gewoon NIET voor bij de ene! Het verschil is echt dramatisch groot.
Ondanks dat de schermen al 6 jaar oud zijn heb ik nog geen nood gehad om deze te upgraden - zoals je zelf aangeeft zijn er bitter weinig upgrades die meerwaarde bieden. Hogere refresh rates zeggen me eerlijk gezegd niet zoveel, ik gebruik ze enkel voor content creation. Als ik dit artikel mag geloven kan ik gerust nog even verder met m'n schermen...
Veel fabrikanten sourcen hun panelen van meerdere fabrikanten. Vaak met best wel andere kwaliteit ook (het wordt ook wel eens de 'panel loterij' genoemd). Dat zou de reden kunnen zijn voor deze LG. Vooral bij Apple laptops zijn de kenners altijd erg happig op het 'juiste' scherm.
Mijn LG 24UD58 heeft ook best veel last van tijdelijke burn-in. Geen probleem op zich voor mij, maar het valt wel op dat ik de taakbalk van KDE nog zie als ik op mijn Windows game PC inlog Gelukkig is het met IPS gewoon tijdelijk. Als het permanent was zoals bij OLED dan was het natuurlijk wel een enorm probleem geweest.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
An sich is het logisch dat er minder vaak modellen uit komen, de markt voor TV's is nu eenmaal vele malen groter. Even grof gezegd heeft vrijwel iedereen een tv en vrijwel niemand een ultra wide (gaming) monitor.
In Nederland speelt het probleem van de kwaliteiit niet echt aangezien je hier mogelijkheden genoeg hebt om je product binnen 14 (of zelfs 30 dagen) na testen terug te sturen. Wellicht dat dit in 2012 wat lastiger ging maar tegenwoordig is dat eigenlijk heel normaal.
Verder is er voor gaming énorm veel veranderd in eigenlijk elk segment. In het instap segment heb je nu betaalbare full hd monitoren met (free)sync en 144 Hz. Bij de ultrawide modellen heb je tegenwoordig 120/144 Hz modellen met sync. Zelf heb ik in 2019 een pricewatch: Acer Predator X34P Zwart aangeschaft en dat is echt een wereld van verschil. Voor wie het niet kent dit is een 34'' 3440x1440 21:9 IPS model met 120 Hz G-sync. De G-sync techniek zorgt ervoor dat games waar ik voorheen 90+ fps prefereerde om prettig een vijand te 'tracken' die dwars over je scherm liep ineens met 40-50 fps ook nog te pruimen waren. In principe kun je hetzelfde bereiken met Freesync. Daar moet ik wel bij vermelden dat iedereen die ik ken die freesync op hun scherm hebben dit hebben uitgeschakeld omdat er altijd wel een game of applicatie tussenzat waar er flickering ontstond. Hoe dan ook bracht dit een ervaring welke in 2012 simpelweg niet bestond.
De prijzen zijn inderdaad de laatste jaren niet bepaald verbeterd. Maar goed dat is met meer computer hardware het geval (voedingen, geheugen, Intel moederborden, webcams, videokaarten, enz).
Dell U2713HM, contrast 1.000:1, maximale refresh rate 60hz, geen HDR
Eind 2020 heb ik dat scherm vervangen voor Gigabyte G32QC die mij 289 euro heeft gekost.
Contract 3000:1, maximale refresh rate 165hz,vairbale refreshrate, HDR400, curved.
Hoezo staat de techniek stil?
Neemt niet weg dat Dell scherm een erg mooi scherm is, maar techniek heeft zeker niet stil gestaan.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 91634 op 22 juli 2024 18:41]
Je praat over een VA monitor en geen IPS, dat is wel wezenlijk een verschil. Daarnaast zijn die upgrades nou niet zo overweldigend voor 8 jaar later. Mijn tv is al 7 jaar oud heeft 4K en 100hz. Een Die HDR is zo goed als verwaarloosbaar.
Mee eensch.
Ik vind het ronduit bizar dat typische problemen als backlight bleeding, clouding en kijkhoeken nog steeds veelvuldig voorkomen. Ik heb een 27" 2K iiyama scherm van 8 jaar oud die ik wil vervangen voor een 4K model, maar er is gewoon weinig goeds te koop voor een redelijk bedrag
Dat lijkt me een te specifieke uitvoering dat de fabrikant er een aparte lijn voor moet opzetten, omdat ze het niet uit lcd-platen kunnen halen van andere lijnen.
Als je met een kromming van 1500r op anderhalve meter van je scherm zit, is de kijkhoek waar dan ook ongeveer 0 graden.
Dus bij een gekromd scherm maken de kijkhoeken (horizontaal dan) een heel pak minder uit, zeker als je op of dichtbij de optimale afstand van je scherm zit.
Wil je verder weg zitten, dan kies je voor 1800r of zo.
Ik ben een leek op dit gebied. Maar heeft de afstand in deze tests dan ook te maken met het eindresultaat? Dat lijk mij dan weer niet als het nadrukkelijk word genoemd. Wellicht dat ik het gewoon niet snap.
Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting.
In de praktijk, mits je op 1.5m ongeveer van je scherm zit in dit geval, is je kijkhoek altijd 0 graden.
Bij een recht scherm kijk je vanuit een hoek schuin op de zijkanten van het beeld. Door de kromming is dat in dit geval niet zo, en dan zijn de kijkhoeken nagenoeg irrelevant.
Anders gezegd: als je scherm een spiegel zou zijn, zie je door de kromming alleen jezelf, maar dan breed uitgerekt. Bij een recht scherm zie je jezelf alleen in het midden van de spiegel, en de ruimte waar je in zit naast je gezicht.
Als je heel dichtbij of heel veraf zit, gaat dit niet meer op omdat je niet meer in "het midden van de cirkel" zit
[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 22 juli 2024 18:41]
Nice, ik zou niet verder willen zitten dan 1 meter (zit nu op 50cm van mijn platte 24") dus voor mij zou een 1000R juist wel geschikt zijn?
Ik vind alleen de resolutie zo laag.. Ik heb nu 24" 16:9 met 4K resolutie, met 200% scaling is dat super scherp. Met zo'n 34" 1440p moet ik weer terug naar 100% scaling.
Ik zit er ook een meter vanaf. Ik heb er geen last van, maar idd een 1000r is dan "beter". Als die er zijn überhaupt?
Maar zoals ik hierboven net ook typ, zó slecht zijn de kijkhoeken nou ook weer niet. En het is flink beter, qua kijkhoek, dan een meter van een recht scherm af zitten. Daar staat VA immers ook niet per se bekend om de fantastische kijkhoeken. Dan is gekromd al snel fijner in mijn ervaring.
Edit: tenzij je een degelijke IPS of oled uitzoekt. Dan speelt de kijkhoek überhaupt een minder grote rol.
[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 22 juli 2024 18:41]
Mijn conclusie hiervan is dan ook eigenlijk dat de panelen an sich niet zijn ontworpen voor ultrawide, maar dat ze dus panelen hebben gebruikt voor andere typen schermen en ze in een ultrawide-jasje hebben gestoken om de kosten te drukken.
Kees, hoe is het contrast? Ik overweeg die, maar mijn zolder/kantoor is vrij zonnig, met licht van achteren (niet op het scherm). Werkt de USB-C PD goed?
DELL S3422DW heeft geen USB-C PD, dat zal een duurdere variant zijn (charmante productnamen tegenwoordig...) Het contrast voldoet. Overdag oogt het wat flets, in de avond is het donker mooi en rustig voor de ogen (zwartwaarden zijn erg sterk w.m.b.)
Wat ik wel kan zeggen is dat mijn LG 27UL500 qua kleuren en zelfs contrast (overdag) beter oogde. Alhoewel dat op papier niet op gaat, omdat VA een contrast van 1:3000 heeft en de LG een IPS paneel had en daar dus niet dichtbij komt. Maar dat is ook de compromis die je moet sluiten voor curved, dunne bezels en de vertrouwde Dell naam.
Edit: bij mij staat hij ook op de zolder, met licht van de zijkant. Alles is goed te zien.
[Reactie gewijzigd door Kees. op 22 juli 2024 18:41]
Programmeren/admin/zoomwerk, absoluut! Is mijn use-case ook. Ik lever met liefde wat kleuren in voor de ruimte die het scherm geeft. 4K was mooi, maar niet heel effectief op 27". Gebruikte alsnog 150% scaling tegen de hoofdpijn op lange dagen.
Foto bewerking... Daar zou ik mijn twijfels over hebben. Dan moet ik wel toegeven dat er op het gebied van goedkope curved ultrawides (want dat is 500 eigenlijk nog steeds) weinig is wat daar echt voor kwalificeert. Als je de mogelijkheid hebt om het scherm te kalibreren met een tool zou dat de zorg w.m.b. wegnemen. Ik denk dat het scherm mits afgesteld meer dan voldoet indien het foto bewerken niet beroepsmatig is.
Anders zou ik toch denken aan een dual monitor setup met een monitor die goed toetst op kleur, zoals de huidig 200,- afgeprijste Asus voor professionele doeleinden: pricewatch: Asus ProArt PA27AC Grijs
Foto bewerken doe ik voor mijn side-business. En dat is betrekkelijk lichte bewerkingen. Misschien dat ik info kan vinden over het afstellen of iets kan huren. Even onderzoeken.
Voor mijn ander gebruik, wat 98% van de tijd is, klinkt die perfect! Thanks voor je uitgebreide reacties!
Inderdaad jammer dat er merken zijn overgeslagen, ook b.v. de AOC CU34G2X past qua specificaties perfect tussen de rest van de gekozen exemplaren en is even scherp geprijsd als de 'goedkope' Xiaomi.
Ik ben ook heel blij met deze monitor. Het afstellen moest wel eerst gedaan worden, maar die kon ik makkelijk vinden online van reviews/forums. HDR schijnt minder goed te zijn, maar dat is voor mij niet belangrijk
Nja gezien er UW monitoren tussen de 350 en 2500 zitten valt dat reuze mee. Vaak kan je uit de specificaties niet genoeg onderscheid maken om de prijs te bepalen vind ik zelf.
De Xiaomi staat ook wel redelijk vaak in de aanbieding op Banggood voor €370-€380.
Dat maakte het voor mij een no-brainer. Het feit dat hij geen HDR heeft, kijk je als een beetje tweaker toch zo door. De meeste schermen doen maar 350cdm.
Nee vaak wordt die vanuit de Eu geleverd en dan is er een vrijstelling. Ik heb er 2 gekocht die rond de 350eur onder aan de streep kostte. 1 week levertijd ofzo. Kan het scherm ook zeker aanraden.
21% bovenop de aankoopprijs, dus zo'n 80 euro. Soms heb je geluk (vaak met telefoons omdat ze klein zijn), maar grote verpakkingen, zoals beeldschermen en TVs komen nauwelijks door zonder te betalen.
Toen ik mijn Xiaomi Mi 9T Pro kocht had ik ervoor gekozen om 25 euro verzendkosten te betalen en geen risico te lopen op invoerrechten (ten slotte toch een telefoon van ~300 euro). De verkoper heeft de telefoon via FedEx naar de UK verstuurd en vervolgens met DHL naar Nederland. Ik hoefde geen invoerrechten te betalen, omdat de UK destijds in de EU was.
Heel jammer dat de UK uit de EU is gestapt, want op eBay kan je ook heel veel spul vinden in de UK dat goedkoper is dan in de rest van Europa, helaas gooit invoerrechten en BTW roet in het eten.
Ultrawide-schermen van 34" hebben veelal een veel te lage resolutie voor het formaat, tenzij je alleen maar wil gamen. Op 3440x1440 is het PPI niet geweldig. (een beetje zoals het pixels tellen op 27" schermen die nog op 1080p zaten toendertijd) Pas vanaf 5120x2160 zit je op een leuke DPI en is alles écht scherp. Maar goed, dan zit je al om en nabij de 1000 euro.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 18:41]
Is anders hetzelfe PPI van een standaard 27" 16:9 monitor met 2560x1440 (109/110 ppi). De hoogte is immers hetzelfde.
1080p 27" schermen hebben 82 ppi, wat inderdaad significant lager is.
Vind ik ook geen geweldige resolutie. Op 27” wil ik enkel 4K. Voor spelletjes is 1440p op 27” en 34” ultrawide prima, maar de hele dag lezen/werken gaat mij beter af op een hogere PPI dan dat.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 18:41]
Snap ik. Ben het ook verder eens met je stelling. Kan me wel voorstellen dat de investering in een "goed" 4k beeldscherm en de grafische kaart die nodig is om moderne games met fatsoenlijke settings te draaien op die resolutie voor velen wat hoog gegrepen is tegenwoordig.
Ik vind dat ook te laag eigenlijk.. Ik heb veel liever het dubbele zodat ik op 200% scaling kan werken en de tekst (en plaatjes!) gestoken scherp is. Op onze telefoon klagen we toch ook niet over de hoge DPI?
Ik werk nu ook op een 24" 4K, zou geen lagere DPI meer willen hebben (al heb ik het nog wel op secondaire schermen).
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Ik kan twee punten bevestigen (trage respons + hoog contrast), gezien ik de G5 C34G55 die ik een maand heb gehad. Ik kwam van LG 27GN850-B (IPS) en wilde een groter scherm, maar niet te veel aan uitgeven. Oh boy ik hem me geërgerd aan hoeveelheid smearing/ghosting. Spelen van Horizon Zero Dawn was niet leuk meer. Het contrast was beter dan voorheen, maar voelde naast smearing een flinke downgrade vanaf IPS waar kleuren stukken beter zijn. Heb hem verkocht en ben terug gegaan naar IPS (LG 34GN850-B)
Hoe is de IPS glow op jouw model? Ik zit te twijfelen tussen een ultrawide VA panel (MSI Optix MPG341CQR) en de IPS ultrawide die jij hebt (LG 34GN850-B), ben wel nieuwsgierig naar wat jouw ervaringen zijn in de vergelijking van IPS en VA in ultrawide.
Ik hem mijn achtergrond zwart gezet om dit te controleren, ja het is zichtbaar, maar in de tijd (11 maanden) heb mij er niet aan gestoord. Verder heb ik de helderheid op 47%, maar om je vraag te beantwoorden even op 100% gezet. Vanaf 75% is het wel zichtbaar, maar moet ook net in een bepaalde hoek zitten/kijken om dit te zien. Vooralsnog vindt ik dit zelf lastig gezien mijn beoordeling anders kan zijn dan die van een ander, gezien ene er meer (on)bewust op let. Persoonlijk irriteerde me in één maand meer aan die G5 dan ik heb gedaan in de 11 maanden in dit scherm, nouja ik erger me helemaal niet met dit scherm
Mmm, al een tijd op zoek naar een leuk scherm voor programming / gaming. Zat steeds naar een IPS scherm te kijken, maar krijg steeds meer het idee dat een VA scherm ook een degelijke optie is. Heb een 6700XT als GPU, dus 1440p en 144Hz zou sowieso het maximum zijn dat ik zou draaien.
Voor programming wil je een groot scherm met een hoge resolutie, hoe scherper de tekst hoe prettig het aan je ogen is als je er de hele dag naar moet kijken. 2160p vind ik wel het minimum (uitgaande van een 27" scherm of equivalente widescreen). Voor gaming wil je juist een relatief lage resolutie, omdat je GPU het anders niet bijhoud.
Ik heb zelf een 34" UW IPS 60Hz met daarnaast een 27" IPS 144Hz. Programmeren gaat echt zonder problemen hoor, en ook zeker films kijken / games waarbij uiterlijk meespeelt doe ik op mijn UW, dat is echt puur genieten. Alleen voor "snelle" games pak ik toch liever de 27" voor de refreshrate. Qua scherpte geen probleem vind ik zelf, alleen had ik gewild dat mijn UW dezelfde refreshrate had.
(mijn UW komt uit 2018, dus een vergelijkbare monitor zal ook nog wel verbeterd zijn. Die kostte toen 580,- wat net boven het segmet uit deze post valt)
ik mis alleen nog steeds goede beargumentatie waarom je volgens jou niet kan programmeren op 1440p. Behalve dan dat jij het fijner vind op 2160p
Daarnaast geld sowieso dat gaming de hoofd focus heeft, Ik ben sinds kort weer een beetje begonnen ben met programmeren. Ook is het overkill om een scherm met x resolutie te hebben als mijn gpu het vervolgens niet aankan.
Ik zie bij de Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" Zwart staan als nadeel dat het geen HDR ondersteuning heeft, terwijl geen van alle schermen het hebben. Het zijn allemaal 8-bit panelen met een te lage piek helderheid om HDR te tonen. Leuk dat men het vinkje kan aanzetten van HDR, maar in de praktijk heb je er echt 0 aan.
Dat is waar, ik moet wel zeggen dat VA schermen ook wel weer uitblinken in contrast. Ik heb een goedkoop VA scherm 'voor erbij' met 3000:1 contrast en dat is met console schermen echt super leesbaar. Ik vind de kijkhoek voor zo'n scherm (21" in mijn geval) eigenlijk niet zo'n bezwaar want ik zit er toch altijd recht voor. Dit scherm gebruik ik puur voor erbij om een nieuwe machine te installeren, dat soort dingetjes. Als je er een presentatie op geeft op kantoor is het inderdaad wel belangrijk. Maar het mooie contrast maakt wel veel goed.
Inderdaad is het zo dat dat sterke contrast al snel verzwakt als je onder een hoek kijkt... Typisch VA inderdaad. Al heeft IPS ook zijn nadeeltjes. Image persistance "burn in" en "IPS Glow".
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:41]
Omdat voor mij beeldkwaliteit voor gaat en mijn zicht niet steeds moet wennen aan curved heb ik twee maanden terug de iiyama G-master GB3461WQSU aangeschaft, mocht op kosten van de werkgever. Voor mij een prima en snelle monitor en de platte tegenhanger van de hier geteste monitor. Met 34" is het best nog wel te doen, wordt vooral voor IT beheer op afstand gebruikt.