![]() |
Achtergrond - Wat ging er mis bij de AMD RX 9070 (XT)-release? Wat ging er mis bij de release van de AMD Radeon RX 9070 en RX 9070 XT? De voorraden leken zeer ruim, maar toch schoten de prijzen de lucht in. Tweakers zocht het uit. |
Een 'hidden gem' & Great Value naar mijn mening. Op het moment van schrijven, verreweg het goedkoopste 9070XT Model (€660 in begin Augustus 2025) en performt gewoon uitstekend.
Je zult er zelf een klein beetje aan willen tunen om het maximale er uit te krijgen. En wanneer je dat doet dan krijg je mooie waar voor je geld, met lage temperaturen, een stabiele overclock en stille koeling. Dat is alles wat je van een videokaart wilt.
Direct uit de doos klokt dit model een 4% lager dan andere kaarten, en komt daardoor in tests zoals die van Hardware Unboxed als beste in de geluids & temperatuur grafieken te staan, maar onderaan in gaming performance grafieken. Die gaming performance is in gelijk te brengen met andere 9070XT modellen met een simpele overklok, en de koeler is meer dan krachtig genoeg om de kaart dan nog steeds koel en stil te houden.
Prima 9070XT. De goedkoopste, maar zo voelt hij niet. Goede zware koeler, stil. Lage hotspot temp. Op standaard instellingen verbruikt hij veel, 300w. Na tweaken + undervolt nog maar 220watt, temps dalen dan met 10c.
Gekocht na zien vergelijk Hardware Unboxed. https://www.youtube.com/watch?v=4bvT5XvG65Y
Deze kaart is echt top. Supergoed geprijsd en met een furmark + Prime95 stresstest blijft de hotspot en VRAM ruim onder de 80C. Daarbij draaien de fans op slechts 50%, waardoor die met gaming meer dan stil genoeg is. Als je hem nog stiller wilt hebben, kan je met een custom fan curve en een thermal target van 85 tot 90 C de kaart nog stukken stiller krijgen.
Wat een beest! van een GTX-980 naar deze jongen gestapt. Gekoppeld aan een 5800x trek ik hem gemakkelijk "vol". 300 Watt als piek zoals verwacht, 10 watt in rust: helemaal prima. Dit is een kaart zonder uitspattingen: RGB, design: daar is geen geld in gestoken. Prima, want ik draai een dichte zo stil mogelijke kast. Dat laatste: als de koeling écht aanslaat komt er behoorlijk geluid uit. Ik ben ook geen fan val de flow-through: hierdoor komt de warme lucht in de CPU inlet. Daarbij is de 5800 al een heethoofd: hou hier rekening mee in je kast!
Drivers zijn stabiel, en na wat tweaken op de fan curve (ik draai op een max van 75 graden) is de kaart goed stil te krijgen.
De kaart is lang, dik, maar niet heel zwaar: ik verwacht geen problemen met de brackets.