€ 469,- bij ALTERNATE.nl

Review door de redactie

Door Tomas Hochstenbach - Redacteur 30 oktober 2024

AMD X870-moederborden - Update - De beste AM5-borden met USB4 en PCIe 5.0

Wil je een 10Gbit/s-netwerkpoort, dan heb je precies één keuze: de ASUS ProArt Creator. Dat is hoe dan ook een aardig model, omdat het veel 'luxe' functies heeft zoals lanesplitten en veel snelle USB-poorten voor een relatief vriendelijke prijs. Daar staat tegenover dat zaken als een foutcodedisplay en onboardknoppen ontbreken, want die zijn volgens ASUS meer voor gamers en tweakers dan voor wie zijn pc semiprofessioneel gebruikt. Lees verder »

Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
9 december 2024 Rapporteer

Een premium moederbord met zo'n beetje alle aansluitingen die je je maar kan wensen. Het voelt hoogwaardig aan en is qua specs vergelijkbaar met de premium gaming moederborden, behalve dat er geen RGB aanwezig, geen foutcode display en geen on-board knoppen. Voor mij is het gebrek aan RGB een pluspunt, maar ik kan me voorstellen dat anderen het bord hierdoor afschrijven.

Installatie was verder probleemloos.

De looks zijn uiteraard subjectief, maar ik vind het hoogwaardig, strak en fraai uitzien, zeker in combinatie met mijn ASUS proart grafische kaart in een Fractal Design Nord case.

Verdere is de 10Gbit/s netwerkaansluiting, de grote hoeveelheid snelle USB poorten en de Displayport-In aansluiting op de backplate een pluspunt.

Pluspunten

• Makkelijke installatie (M2, Grafische kaart)
  • Wifi 7
  • Veel snelle USB aansluitingen
  • Displayport In - aansluiten op Studio Display
  • Status LEDs
  • Voldoende fan aansluitingen
  • Fraai 'zakelijk' design - geen RGB
  • Meegeleverde korte displayport kabel voor doorlussen naar USB4

Minpunten

• Geen RGB als je daar van houdt
  • Geen foutcode display (wel status leds)

25 juni 2025 Rapporteer
Product gekocht 0

Ik heb op het moederbord lopen zoeken naar de systeem speaker header. In de gebruiksaanwijzing wordt onder punt 16 (System Panel header) aangegeven dat daar ook de System Speaker header zit. Maar zowel op de afbeelding als op het moederbord zitten daar alleen de Power LED, HDD LED, Power Button en Reset Button headers.
Ook na lang zoeken kan ik geen System Speaker header vinden.
Asus verwijst voor die informatie naar de leverancier. Alsof de leverancier meer kennis heeft dan de fabrikant. Dat noem ik geen support maar de middelvinger!
Maar goed, moederbord aangesloten, in eerste instantie met 2x 32Gb Patriot Viper Venom PVV564G640C32K. Helaas brand de gele Q-LED. Maar ook met volgens Asus compatibel geheugen (2x 32GbKingston Fury Beast KF564C32BWEK2-64), brand de gele Q-LED.
Het moederbord is DOA.

Pluspunten

• Geen RGB

Minpunten

• Geen System Speaker header
  • DOA
  • Duur

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Product gekocht 0

Perfecte moederbord voor de creatieveling die veel mogelijkheden wil en ook iets moois om naar te kijken.

Pluspunten

• Mooie minimalistische layout moederbord
  • Voldoende aansluitingen voor creatievelingen
  • Makkelijke aansluiten van Grafische kaart
  • 10Gbit/s-netwerkpoort
  • Wifi 7

Minpunten

• Geen rgb

Gekocht voor de upgrade naar am5

Pluspunten

• Goede kwaliteit
  • Mooie Layout
  • Veel usb
  • Geen RGB(als je daarvan houdt)

Minpunten

• beetje prijzig

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Nieuw gehaald voor een nieuwe PC build en hij staat er prachtig bij, ik ben gegaan voor een volledig zwarte pc met een accent kleur en dit moederbord had het hele thema bestuurd. Altijd al asus gehad voor moederborden en ook nu stellen ze niet teleur.

Pluspunten

• Stijlvol
  • Geen RGB

Minpunten

• Prijzig

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

De Asus ProArt X870E-Creator-wifi is een mooi en degelijk moederbord. Het heeft alle I/O poorten die je maar kunt wensen en zelfs twee verschillende netwerk adapters, waarvan er één 10 GBit/s ondersteund. Vrij uniek onder de AM5 moederborden.

Het ontbreken van RBG verlichting op het moederbord zie ik zelf als pluspunt. Als je daar ook niet zo van houd is dit moederbord wellicht een goede optie, want verder ziet het namelijk er prima uit.

De installatie verliep zonder problemen. Ook het EXPO geheugen profiel werkte na een korte trainingsperiode meteen. Het opstarten hierna verloopt snel, zonder hiervoor instellingen in de bios aan te hoeven passen.

De automatische Q-fan tuning in de bios vond ik zelf ook handig, waarbij het moederbord de laagste snelheid van de ventilatoren bepaald en met een fan curve suggestie komt.

De prijs was wel wat aan de hoge kant, maar het is verder een uitstekend moederbord.

Pluspunten

• Mooi design
  • Veel I/O
  • 10Gbit/s + 2.5Gbit/s netwerk
  • Boot snel
  • Compatibel met grote lucht koelers

Minpunten

• Prijs
  • Status leds minder goed zichtbaar als display

12 mei 2025 Rapporteer

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Een high-end moederbord met een mooi design en een hoop poorten. De installatie was eenvoudig en de korte handleiding was kort en duidelijk.

Het ontbreken van fout code display vind ik zelf geen probleem aangezien de LEDs ook hun werk doen. Het updaten van het moederbord firmware zonder GPU is ook gelukt via het speciale USB poort (+ LED indicator.

Ik vind het ergens wel jammer dat wijzingen aanbrengen toch nog het nodige pielen is. Het is top om je M2 drives te installeren zonder die minischroefjes, echter, de GPU bedekt het hoofdslot van de M2 waardoor je alsnog je GPU moet los schroeven om je hoofd M2 SSD te wijzingen.

Verder zijn er nog geen Linux drivers voor de Wifi ontvangers. Ik had gehoopt dat dit bij release op order zou zijn.

Pluspunten

• hoeveelheid poorten
  • makkelijke installatie
  • mooi design

Minpunten

• GPU covered M2 poort
  • (nog) geen Linux Wifi drivers

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Mooie moederbord met veel functies. In combinatie met de Asus PA602 & Asus ProArt LC 420 helemaal perfect. Ik krijg goede performance met hele koele temperaturen. De Wifi 7 is ook zeker mooi meegenomen en future proof. Ook beschikt het moederbord over veel poorten. Makkelijk aan te sluiten en een goede gebruiksaanwijzing. Ik ben geen pro in het bouwen van een PC maar het is toch gelukt met de handleidingen. Hoop vele jaren verder te kunnen met dit mooie moederbord.

Pluspunten

• Design
  • Functies
  • Wifi 7
  • Status LEDs

Minpunten

• Tot nu toe geen

13 april 2025 Rapporteer

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Mooi design, voldoende poorten voor al mijn apparatuur, en natuurlijk de 10G Ethernet, wat het veel gemakkelijker maakt omdat ik geen extra PCI-kaart nodig heb voor een 10G-poort.

Pluspunten

• Design
  • 10G Ethernet
  • Makkelijke installatie M2

Minpunten

• Geen Q-code display

10 januari 2025 Rapporteer

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Naast alle overige reviews waar ik het volledig mee eens ben wil ik wel het volgende vermelden:
mooi afgewerkt board, veel functionaliteit, alleen ik krijg de WIFI nog niet werkend onder Linux.

Pluspunten

• zie overige reviews

Minpunten

• WIFI onder LINUX werkt niet, Mediatek 7927 not supported

10 november 2024 Rapporteer

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

Het beste bang for your buck mobo voor am5 als je het mij vraagt. Hij heeft de features van de duurdere crosshair lijn maar voor €150 minder. (Momenteel €499 en €35 cashback).

Ik kan nu eindelijk mijn intel 10Gbe nic met irritante drivers weglaten. De ingebouwde 10Gbe nic werkt top!
Ziet er strak uit zonder veel poespas.
M2 ssds installeren kan toolles zoals bij de veel duurdere crosshair.
Interne usb c header met 30w power delivery. Erg handig voor het opladen van je telefoon.

Pluspunten

• Groot aantal usb poorten
  • Front USB C aansluiting met 30w PD
  • Meerdere type c
  • 10Gbe NIC standaard
  • Wifi 7
  • Status leds
  • Makkelijk m2 installeren
  • Videokaart makkelijk te verwijderen

Minpunten

• Geen

Heb jij ook een ASUS ProArt X870E-Creator WiFi?