Eindelijk mijn eerste PC gebouwd. O.a. op advies van Tweakers deze kast aangeschaft. Kast komt zeer solide en degelijk over. En de buitenkant (pianozwarte lak) is erg mooi.
Het inbouwen ging hier en daar wat moeizaam door de wat aan de krappe kant behuizing en mijn onhandigheid. Uiteindelijk past allles goed op zijn plaats. Ook het moederbord ging prima. Er zijn ruim voldoende stroomaansluitingen.
Het inbouwen van de HD's en de IDE apparaten gaat zeer handig door middel van strips die je via de bijgeleverde schroeven bevestigd. Hierna is het een kwestie van de items op hun plek schuiven. Ik vond dat erg handig. Het was even zoeken naar de bevestigingsstrips van de IDE apparaten maar die zaten 'gemonteerd' aan de binnenkant van de beschermplaatjes.
Ik...
Als je een computer gaat bouwen moet je bij de basis beginnen, en dat is de dus de behuizing. Ik heb deze Antec Sonata II gekozen vanwege het design, de temperatuur gestuurde stille 450W voeding, en de geweldige afwerking. Op internet kan je hier diverse informatie over vinden, en veel grote hardware sites gebruiken deze kast als referentie model. Al met al gaf me dit voldoende vertrouwen om de kast te bestellen. De verpakking bevat: - Midi tower (logisch) - Installatie handleiding - 120mm ventilator met Tricool controller - Fan duct - 450 Watt SmartPower 2.0 voeding, reeds ingebouwd - Electriciteitskabel met geaarde stekker - Complete set schroeven, en moederbord "spacers" (afstandhouders, die zorgen ervoor dat er geen kortsluiting kan...
Algemene beoordeling
Wat er mee komt in de verpakking is ruimvoldoende. Ze kunnen een ding verbeteren, dat is de extra fans voor de airduct standaard meeleveren.
Bouwkwaliteit en afwerking
Als het aan mij zou liggen kan er een revisie komen voor de nieuwe generatie moederborden en videokaarten. Wat ik jammer vind is dat de er een zijde niet open kan om bijvoorbeeld kabels makkelijk weg te werken. Tweede punt is dat de voorkant niet makkelijk van de behuizing genomen kan worden. Eerst alle devices eruit halen voordat het lipje aangeduwd kan worden, omslachtig! Af en toe heb ik nog wel eens moeitje gehad om de HD-trays eruit te halen. De rechterzijde zit net iets te dicht bij de behuizing, beetje behelpen dus. Om een videokaart te installeren heb ik aan de achterkant het stuk tussen de twee slots iets naar buiten moeten buigen want er zit een inkeping naar binnen. Laat nu net de videokaart een inkeping naar buiten hebben op die plek, erg handig!
Inbouw- mogelijkheden
Wat ik ideaal vind is dat de HD-trays voorzien zijn van resonantie rubbers. Dit scheelt enorm wat betreft geluid. De kabels kunnen prima weggewerkt achter de HD-trays.
Koelings- mogelijkheden
Deze zijn zo goed als al ingevuld door Antec zelf. Vooral het airduct...
Een van de spannendste dingen aan mijn bestelling vond ik de behuizing. Hier verwachtte ik toch wel wat van, voor die 110 euro. Meteen uit de doos, mooie zwarte glimmende case en netjes verpakt. Het openen van de case gaat erg makkelijk met 1 handeling gaat de case open, als de duimschroeven al los zijn tenminste.
Bouwkwaliteit
De hele behuizing voelt gewoon stevig aan, als ik aan het inbouwen ben of er ff mee aan het sjouwen ben, dan voelt het allemaal lekker stevig aan. Ook alle bevestigingen en het front-panel voelen goed aan, ook al zijn deze van plastic. De airduct voor de processor zit goed op zijn plaats met duimschroeven. Allemaal prima dus.
Inbouwmogelijkheden
De mogelijkheden zijn goed, vooral het inbouwcomfort vind ik belangrijk, drives zijn eenvoudig te plaatsen en te verwijderen. Met ruimte voor 6 (2 extern) schijven en drie 5.25" drives is dit lekker en voor een midtower toerijkend. Verwacht geen gigantische ruimte, dat kan er ook niet zijn.
Koelingsmogelijkheden
Deze is prima zo standaard en uitbreidbaar zijn ze! Standaard zit er een airduct in die uitkomt boven de processor en lucht aanzuigt van buiten (helaas zonder filter, echt minpunt!). Verder zit er een tri-cool 12cm fan in die...
Als je zoekt naar een stille computerkast zit je bij Antec aan het goede adres. Deze kast is gebouwd om stil te zijn en dat is goed te merken ook.
Ik heb de versie gekocht met een tunnel erin. Deze zorgt ervoor dat de processorkoeler geen warme lucht van in de kast aanzuigt, maar van buiten de kast. Gevolg hiervan is dat je koeler van je processor op een lager toerental dezelfde koeling kan halen. Ook zit er in de tunnel nog ruimte voor een tweede ventilator die dan de koele lucht naar de videokaart kan blazen. Zo krijgt ook deze een lagere temperatuur (of meer ruimte om te overclocken natuurlijk;) ). Ik gebruik deze kast in combinatie met Zalman-koelers voor mijn GPU en CPU. Deze draaien plezierig rustig en zijn regelbaar in toerental.
Ik gebruik de Sonata II al een half jaar. (zie mijn sysspecs-pagina voor meer info). Deze kast is 'verouderd', want er is een Sonata III uit.
Bouwkwaliteit: de kast op zich is heel stevig en zwaar. Heel solide en komt degelijk over. Echter, het frontale deurtje voor de cd-drives is plastic en niet stevig. Bij een accidentele stoot tegen het deurtje is het gewoon afgebroken. Ik moet het nu dus zonder deurtje doen. Voldoende score om deze reden.
Inbouw: Veel plaats voor HD's, CD'roms, fans, ... Dit is werkelijk een kast die zeeeer lang zal meegaan denk ik. Zeer goede score hiervoor.
Koelingsmogelijkheden: er is voldoende plaats voor casefans. Ik heb een grote 12 cm ingebouwd, en het systeem is werkelijk ONHOORBAAR stil. Waterkoeling en zo - daar heb ik geen ervaring mee.
Vormgeving: De kast oogt mooi met blinkend en mat zwart. De zijkant gaat als deurtje open (met slotje erop). De blauwe front-leds vind ik soms storend. Aan de voorkant is USB en audio toegankelijk. Dat is handig. Goede score in totaal.
Installatiegemak: ruime kast, alles goed en snel plaatsbaar. De slides voor de HD's zijn reuze handig.
Modbaarheid: geen mening/ervaring
Voeding: apart aangekocht. Geen mening dus.
Prijs: Niet de goedkoopste op...
Bouwkwaliteit en afwerking
De kast ziet er stevig uit, en zo voelt hij ook aan, ziet er mooi uit, deurtje sluit goed, en kan helemaal opzij geklapt worden. De zijkant kan eenvoudig weggehaald wordden, en dan kan je overal bij. Ook de afwerking van de drives/en hdd sledes zijn goed, en stevig, ook de rubbere voetjes bij de hdd sleders zijn perfect, je hdd is niet te horen. Ook het stoffilter aan de voorkant is te verwijderen zonder enige moeite, gewoon onder de voorkant 2 pinnetjes weghalen, en hij kan er uit. Het lucht afvoer systeem in de computer is een beetje overbodig imho, maar wel handig als je de boxed cooler gebruikt
Inbouw- mogelijkheden
Je kan er 4 hd's in sledes plaatsen, 3 cdroms en 2 floppy's genoeg ruimte voor een gemiddeld systeem dus. De ruimte voor het moederbord is krap te noemen, dat had iets groter gemogen. Er zit al 1 fan aan de achterkant, en bij de hdd's is met wat aanpassingen ook nog wel een fan te plaatsen.
Koelings- mogelijkheden
Er zit al 1 fan aan de achterkant, en bij de hdd's is met wat aanpassingen ook nog wel een fan te plaatsen. Ook het stof filter aan de voorkant is ideaal, heel handig te verwijderen, schoonmaken, en terugplaatsten.
Vormgeving
Kast...
Vanochtend deze kast binnengekregen. Ziet er erg degelijk/goed uit. De installatie verliep niet al te soepel, ik vond het een onhandige kast om mee te werken, vooral vanwege de scherpe randjes e.d.
Het eerste dat opvalt bij het openen van de kast is de speciale koelbuis. Dit is een soort luchttunnel waar 2 ventillatoren in kunnen worden geplaatst: 1 voor de graka en 1 voor de CPU. De airflow is hierdoor erg goed te noemen, helaas is het installeren van dit ding nogal lastig. Ook is het gebruiken van grote graka koelers niet mogelijk hierdoor. Het airduck kan dan natuurlijk wel worden weggelaten.
De drive bays zijn goed geplaatst, en mits je kabels lang genoeg zijn een plezier om mee te werken. De hd's prik je er zo in.
Wat betreft koeling: erg goed. Er zijn heel veel plaatsen waar een koeler kan worden geplaatst en de kast heeft een prima airflow. Ter illustratie: een AMD Athlon 64 3000+ (standaard 1.8ghz) wordt maar 31 graden @ load op een overclockte snelheid van 2.7ghz (!). Dit is met de standaard koeler op de processor en een 92mm fan in het airduckt.
Een keurige kast en mooi afgewerkt, zowel van binnen als van buiten. Oog voor details. Dit lijkt vanzelfsprekend voor ANTEC.
Harddisks worden op zachte rubber voetjes geplaatst. Hier heb je wel speciale schroeven (worden bijgeleverd) voor nodig.
Weinig ruimte binnenin, de kast is gewoon aan de krappe kant (of ben ik verwend met m'n ANTEC Titan ?). Binnenin, tov ANTEC p180, nog minder ruimte.
De spoiler (tbv lucht voorziening CPU) ) is lastig te plaatsen/verwijderen. Bovendien is de constrcuctie niet steving, het geheel buigt door zeker wanneer er nog een fan geplaatst wordt.
Als de kast op een harde vloer staat valt de stabiliteit tegen. Er zitten geen voetjes onder (zoals bv. de Chieftec Dragon) die naar buiten gedraaid kunnen worden.
De demping is voldoende, wel wat minder dan de ANTEC P180.
Ik heb deze kast aangeschaft bij het kopen van een geheel nieuw systeem. Het eerste wat mij opviel was dat de kast nogal aan de kleine kant is voor een midi-tower, zeker 4 cm lager dan mijn oude Chieftec. De featureset is erg compleet, er zijn genoeg schroeven meegeleverd en zelfs een paar rubberen schroeven/pennen voor een extra ventilator trillingsvrij op te hangen. De airduct staat erg mooi, maar zit wel in de weg en is lastig te verwijderen. De installatiegids had wat uitgebreider gemogen. De bouwkwaliteit is zeker goed te noemen, alles zit stevig vast (op de front-aansluitingen na). Verder heb ik nog erg weinig scherpe randen aan het plaatmateriaal gezien (op gevoeld ). Wel is het jammer dat de power-knop achter een linksdraaiend...
Ik heb de kast sinds een paar dagen en ben er tevreden over. Vwb de positieve kanten sluit ik mij bij onderstaande reviews aan.
Een echt minpunt vind ik het deurtje. Dit scharniert naar links. De meeste mensen plaatsen de kast rechts naast zich (op bureau of op de grond).De buitenzijde van het deurtje komt dan naar je toe. Ook vind ik dat het deurtje niet erg makkelijk sluit. Je moet het aan de rechteronderhoek aandrukken. Je kunt de kast met de rechterzijde ook niet vlak tegen een wand plaatsen want dan kun je niet meer bij de greep om het deurtje te openen.
De fabrikant zou hier echt wat verbeteringen op moeten aanbrengen. Bijv. door de mogelijkheid te bieden om zelf het deurtje links- of rechtsom te laten scharnieren. Net zoals bij diverse witgoed apparaten tegenwoordig kan.( bijv. een koelkast!)
Verder wil ik opmerken dat de buitenzijde van de kast stof aanpakt. Vooral rond de ventilatie aan de voorzijde. Omdat de kast hoogglanszwart van kleur is zie je dat heel goed.
Het bijgeleverde instructieboekje is niet in het NL.
Bouwkwaliteit en afwerking
Nergens echt problemen gehad met scherpe randen of waarvan ik dacht dat het snel afbrak. Het zit er allemaal heel degelijk uit en de doos was voorzien van voldoende bescherming om de kast veilig te vervoeren.
Alleen het paneel voor de DVD/CD en floppy drives is erg slecht afgewerkt. Het inbouwen is makkelijk maar het ziet er niet mooi uit naar mijn idee. Ik had liever gehad dat ze de strakke afwerking ook achter het klepje hadden afgewerkt.
Inbouw- mogelijkheden
Mijn vorige kast was een bigtower, het was even wennen met het inbouwen van het moederbord omdat dit exact is uitgemeten en ik niet meer de speling had.
Het aantal drives ed. is ruim voldoende voor een miditower.
Koelings- mogelijkheden
2x 120 mm fans en de voeding is meer dan voldoende voor zo'n klein kastje. De standaard meegeleverde fan verzet al meer dan genoeg lucht op de laagste stand om de kast koel te houden. De afwerking van de rubberen ophang van de fan is heel goed bedacht. Mooi ook dat voor de voorste fan ze er ook alvast bijzitten.
De fanduct voor de CPU is even lastig oin het begin. Vergeet niet om de schroef die onder de fan komt de zitten er alvast een beetje in te draaien, het is anders praktisch...
Mooie, strakke kast. Helaas zit alles net iets te dicht op elkaar, waardoor je niet overal even makkelijk bij kan komen. Ook het Airduct zit een beetje in de weg bij werkzaamheden in de case.
De bijgeleverde voeding is lekker stil, voldoet aan de huidige eisen etc.
Koelmogelijkheden zijn goed. Een airduct dat lucht van buiten de kast haalt om de processor te coolen en mogelijkheden om 12cm fans in de kast op te hangen. Aan de voorkant zit er een luchtfilter in de kast.
De schijven en optical drives zitten met een mooi kliksysteem in de kast en zijn zo makkelijk te installeren.
De powerknop zit mooi weggewerkt achter het deurtje. Helaas blijkt dit in de praktijd alleen lastig, omdat je elke keer het deurtje moet openen. Het deurtje voor de optical drives vind ik erg prettig en geeft een strakke afwerking.