Door Tweakers Partners

Dev Summit 2024: een Perplexity AI-variant speciaal voor DPG Media

30-11-2024 • 08:00

19

Het is bijna zover: op 4 december vindt hét jaarlijkse feestje voor en door developers plaats, de Dev Summit 2024 in DeFabrique in Utrecht. Een van de sprekers op het bomvolle programma is Rutger van Woerkom, data-engineer bij DPG Media. Hij geeft een inkijkje in hoe hij aan een op maat gemaakte zoekmachine werkt die is geïnspireerd door tools zoals Perplexity AI, voor een interne kennisservice binnen het mediabedrijf. Wil je Rutgers talk en de vele andere interessante masterclasses niet missen? Haal dan snel de allerlaatste kaarten in huis; ze zijn bijna uitverkocht.

Rutger werkt als data-engineer bij DPG Media en maakt sinds twee jaar deel uit van het AdData-team, dat onderdeel is van B2B Sales Development. Met een academische achtergrond in kunstmatige intelligentie en datascience, beide studies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, brengt hij een unieke combinatie van technische expertise en creativiteit mee naar zijn werk.

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door data”, vertelt Rutger. “Het idee dat je met algoritmes en slimme toepassingen waarde kunt creëren, blijft me intrigeren.” Zijn interesse in data en technologie bracht hem uiteindelijk naar DPG Media, waar hij zich richt op het optimaliseren van advertentieruimtes op toonaangevende platforms zoals NU.nl, Tweakers.net en De Volkskrant.

Hoewel Rutgers werk direct invloed heeft op de advertenties die je als gebruiker ziet, is zijn rol veel breder dan data-analyse alleen. “Behalve met het analyseren van data houd ik me ook bezig met software-engineering en machinelearning, en experimenteer ik met generatieve AI”, legt hij uit. “Onze missie is om ervoor te zorgen dat onze zakelijke collega’s toegang hebben tot de tools die ze nodig hebben om effectief te werken.” Zijn werk raakt daarmee niet alleen de technische kant, maar ook de dagelijkse praktijk van adverteerders en interne teams.

De kracht van datagedreven advertentietools

Een van de kernproducten waar Rutger aan werkt, is Advertising Data Service, een geavanceerde webapplicatie waarmee zakelijke gebruikers advertentiecampagnes kunnen samenstellen. “Denk aan een adverteerder die een segment wil maken, bijvoorbeeld ‘18-24-jarigen die veel over voetbal lezen’. Onze algoritmes analyseren welke artikelen een gebruiker leest, voorspellen interesses, en koppelen die vervolgens aan een profiel. Dit maakt het mogelijk om zeer gerichte campagnes te voeren.”

Toen Rutger twee jaar geleden begon, lag de focus van zijn werk vooral op het bouwen en verfijnen van deze segmentatietools. Inmiddels heeft het AdData-team stappen gezet richting innovaties met generative AI. “We gebruiken AI niet alleen om advertenties te personaliseren, maar ook om interne processen binnen DPG Media te optimaliseren”, zegt Rutger.

Innoveren met kennisdeling: een interne zoekmachine

Naast zijn werk aan advertentietools leidt Rutger een project dat op iets heel anders is gericht: interne kennisdeling binnen DPG Media. In zijn presentatie op de Dev Summit 2024 zal hij dit project toelichten, dat draait om een innovatieve kennisservice. “Binnen een grote organisatie zoals DPG Media verspreidt documentatie zich over allerlei systemen, zoals Confluence, gedeelde drives en ga zo maar door”, legt Rutger uit. “Dit versnipperde landschap brengt uitdagingen met zich mee, zoals inefficiëntie en een gebrek aan toegankelijkheid.”

De oplossing? Een op maat gemaakte zoekmachine geïnspireerd door tools zoals Perplexity AI. “Onze missie is, simpel gezegd, om interne kennis gecentraliseerd en doorzoekbaar te maken”, zegt Rutger. De service is specifiek ontworpen om concrete vragen te beantwoorden, zoals ‘Hoe upload ik crm-profielen?’ of ‘Wat zijn de vereisten voor een advertentie-creative?’ Het doel is niet alleen om antwoorden te geven, maar ook om gebruikers te verwijzen naar de originele bronnen. “Het verschil met generieke chatbots zoals ChatGPT is dat onze tool geen gesprekspartner is, maar een directe en betrouwbare kennisbron.”

Een van de sleutels tot het succes van deze service is de onderliggende vectordatabase. “Deze technologie stelt ons in staat om documentatie als embeddings op te slaan, waardoor we razendsnel relevante informatie kunnen ophalen. Wanneer je een vraag stelt, wordt die vertaald naar een query die door de database wordt gehaald. De relevante documenten worden vervolgens teruggestuurd en vormen de basis voor een gegenereerd antwoord.” Volgens Rutger maakt deze combinatie van zoeken en genereren de tool krachtig en flexibel.

Van Quick Actions tot efficiënte workflows

Naast de kennisservice ontwikkelde Rutgers team de Quick Actions Chrome-extensie, een tool die operationele taken automatiseert. “Een goed voorbeeld is het versturen van e-mails”, legt hij uit. “Stel, je selecteert een campagne-ID in je browser. De extensie herkent automatisch die ID, haalt relevante gegevens op uit onze backend - zoals het e-mailadres van de klant en de status van de campagne - en genereert een gepersonaliseerde e-mail. Wat vroeger meerdere minuten duurde, is nu met één klik geregeld.”

Deze innovaties hebben volgens Rutger een direct merkbare impact. Ze maken processen efficiënter en verminderen de sociale druk om vragen te stellen die ‘eigenlijk al bekend zouden moeten zijn’. Het verlaagt drempels en verhoogt de productiviteit binnen teams.

De kracht van samenwerking en autonomie

Wat dit project volgens Rutger bijzonder maakt, is de nauwe samenwerking tussen developers en zakelijke teams. “Bij zulke nieuwe technologieën merk je dat alleen businesslogica niet genoeg is”, legt hij uit. “Wij als developers hebben een grotere rol gekregen in het ontwerpen van processen, en zelfs in het definiëren van nieuwe functies binnen de organisatie.”

Hij benadrukt dat dit niet alleen technische innovatie vereist, maar ook organisatorische veranderingen. “We moesten documentatie herschrijven om hem geschikt te maken voor de vectordatabase. Daarnaast hebben we nieuwe rollen gecreëerd die specifiek zijn afgestemd op deze technologie.”

Een start-up binnen een groot bedrijf

Rutger beschrijft zijn team als een soort start-up binnen DPG Media. “We bouwen alles zelf, van onze frontend chat en zoekinterfaces tot de rag-oplossing in onze backend. Dat geeft ons volledige controle over de technologie, maar vereist ook diepgaande kennis van zowel technische als organisatorische processen. Het voelt soms alsof we een minibedrijf binnen een grote corporate runnen.”

Deze autonomie maakt het team wendbaar en innovatief. “Door alles in eigen beheer te houden, kunnen we snel experimenteren en aanpassen. Maar het betekent ook dat developers meer verantwoordelijkheid hebben dan gebruikelijk. We ontwerpen processen, nemen strategische beslissingen en bepalen de richting van het project.”

Toekomstvisie: een revolutie in werken

Tijdens zijn presentatie op de Dev Summit zal Rutger niet alleen de technische kern van zijn werk delen, maar ook laten zien hoe technologie tot organisatiebrede verandering kan leiden. “Mijn talk gaat over hoe cutting-edge technologie, zoals llm’s en rag, kan worden ingezet om een compleet nieuwe manier van werken te introduceren. Het is niet alleen een technisch verhaal, maar ook een organisatorische revolutie waarbij developers een sleutelrol spelen.”

Bijna uitverkocht: koop nu de allerlaatste tickets voor de Developers Summit

We zijn bijna door onze kaarten voor de Dev Summit 2024 heen. We hebben nog een klein stapeltje over, dus als je ze nog niet in huis hebt gehaald, is dit hét moment.

Tickets zijn verkrijgbaar voor 299 euro (plus 1,99 euro servicekosten) of als ‘3 halen, 2 betalen’-deal. Als jouw werkgever de tickets vergoedt, ontvang je uiteraard een factuur voor administratieve doeleinden. Persoonlijke gegevens worden niet gedeeld met partners.

Meer infot button

Kijk hier voor het privacybeleid van Tweakers.

Ben je student? Mail ons dan via concepts@tweakers.net, zodat je een ticket kan kopen voor een gereduceerd tarief van 75 euro.

Dev Summit partnerblok

Reacties (19)

19
19
7
0
0
0
Wijzig sortering
Ok, dus ze hebben hun documentatie in een vector database gezet en er een zoekmachine met een llm aan gekoppeld? Klinkt… Best wel straightforward? Mis ik iets?
Haha zo denk ik ook. Wij hebben ook allerlei van zulke initiatieven, maar is niks speciaals.
Behalve het marketinggeneuzel over hoe 'cool' dit is om 'waarde' te creëren eromheen mis je vrij weinig...
Waarom is het eigenlijk zo duur? Ik zou het best wel eens bij willen wonen, maar niet voor zoveel geld. Is er een reden waarom de tickets zo duur zijn? Kost de locatie nou eenmaal zo veel of zijn er andere factoren die de prijs opdrijven?
Er zijn genoeg bedrijven die tickets voor dit soort events betalen en niet van dit soort prijzen schrikken. De developer een dag niet laten werken is dan waarschijnlijk duurder dan het ticket.
Tegenwoordig willen bedrijven geen ‘verlies’ maken op marketing.. terwijl dat best een investering kan zijn. Dus ja daarom moeten de bezoekers maar voor alle kosten opdraaien.
Voor de wow-factor. Als je zegt dat je naar een voordracht bent geweest die driehonderd euro kost, of een cursus volgt van duizend euro per dag maakt dat indruk en denken ze dat je toch wel van een hoger niveau bent. Sommige mensen hebben er veel voor over om anderen te imponeren.
Ken je Rutger niet dan ?
Ik ken een Rutger, maar ik denk niet dat wij over dezelfde praten.
Ik weet nog dat Tweakers niet heel lang geleden de niet trackende advertenties uitprobeerde, en nu lees ik niks anders dan hoe dpg een heel profiel samen stelt aan de hand van mijn gedrag en hoe Rutger er lekker mee aan de haal gaat. Mijn adblocker blijft gewoon lekker aan staan en dat ik sommige artikelen niet mag lezen is dan maar jammer. Sterker nog mocht het ooit zo ver komen dat ik Tweakers helemaal niet meer kan bezoeken met een adblock dan is dat maar zo.

Merk sowieso dat ik eigenlijk steeds minder nog op de site kom en steeds minder reageer ook. Zelden komen artikelen nog boven de 100 reacties uit, Tweakers lijkt voor mijn gevoel wel echt een beetje in een neerwaartse spiraal te zitten. Ik mis de tijden dat een kijkje in het Tweakers server park echt cool was omdat er echt vooruitstrevende dingen gedaan werden etc. Nu is het maar gewoon een publicatie site die met data tools van derden een beetje geld over je surfgedrag rug proberen te verdienen zoals elk ander.

Waar is de Tweakers die experimenteerde met nieuwste tech omdat het kon en ons een kijkje gaven in hun experimenten die wellicht ook handig konden zijn in ons werk, waar is de Tweakers die reviews deed op een manier dat je thuis niet kon doen en echt specialistische apparatuur inzetten om een review te maken die verder ging dan alle andere. Sommige artikelen lijken zelfs deels of helemaal chatgpt gegenereerd te zijn. Uit nostalgie kom ik zo nu en dan nog langs, maar zelden gaat het hier nog over dingen waar ik nog echt enthousiast over kan worden. Aan de hand van de reactie aantallen te zien lijk ik niet de enige te zijn.

Misschien een keer een scraper langs Tweakers laten gaan om het gemiddeld aantal reacties per artikel over de jaren heen te plotten in een grafiek. Ik kan het mis hebben maar mijn gevoel zegt dat het een dalende lijn wordt.
Ah, de persoon achter het dataminen van DPG. Snap eerlijk gezegd niet dat men trots kan zijn op zo’n baan. Voelt als een belastinginspecteur 2.0 die ongewenst in je data loopt te struinen op zoek naar ‘waarde’. Want imo heeft het gewoon met iets vervelends te maken voor de gebruiker die ook nog eens vaak al betaald heeft via een abonnement. En dan kost het ook nog 300 euro 8)7

Op zich wel interessant, maar dan meer om mijzelf meer te kunnen bewapenen tegen de steeds maar meer eisende voorwaarden om iets te mogen zien.
Inderdaad, een presentatie over hoe je een landmijn ontwerpt zal ook best interessant kunnen zijn. Is het echter wenselijk werk wat er gedaan wordt? Neen.
Dit is wel een goede reden om altijd je adblocker aan te houden en stalkers als DPG geen centimeter te geven. II ben niet verbaasd dat ze zo zitten te azen op het maken van accounts overal als dit is waar ze hun geld mee verdienen. De enige verdediging lijkt me nutteloze informatie in het systeem injecteren, dus gedeelde accounts met wegwerp-emails om te zorgen dat je data zo waardeloos is als hun privacybeleid.

Misschien maar eens tijd om het openen van willekeurige links en lezen van willekeurige artikelen te automatiseren zodat je computer op de achtergrond je advertentiemodel om kan gooien. Met tools als AdNauseam kom je een heel eind maar zonder nepretentiestatistieken werkt die net iets te simpel waardoor je botkliks eenvoudig weggefilterd kunnen worden.
Het kromme is, als jij DPG cookies toestuurt of wil monitoren , willen ze dit niet en ben je ineens een hacker, maar als hun het doen, is het ineens geoorloofd :F
Chrome lekker snel laden, FF langzamer en ga zo maar door, bezoekers ervaring ;)

Ik kijk ook die reclameblad bezorger altijd aan met het idee van, ongewild en toch lekker in de brievenbus, gemiste kansen en alles voor het grote geld, ongeacht hoe of wat. Bij mij komt het er niet in en het gegil van "ons verdienmodel" tja draai het om, ik wil ook aan mijn data verdienen, maar krijg er niets voor terug (of zoals de site zeggen, ja je krijgt een betere bezoekers ervaring en andere content)
Anoniem: 454358 30 november 2024 08:34
Een ticket 300 euro om te horen hoe dog een ai ad server maakt en dan nog doodleuk een service vragen.
Wat een negatieve opmerking? Dat is toch niet nodig lijkt mij :)
Hoezo niet, toxisch positivisme is ook slecht.

Zijn mening met negatieve lading draagt net zoveel bij als een positieve voor de discussie.

De reden dat tweakers negatieve comments probeert weg te werken door punten, moderatie en nu ook community politie "als je niks positiefs te zeggen hebt, zeg dan niks" is echt bs.

En tweakers doet dat echt niet om "juist" te zijn. Positivisme levert gewoon meer clicks en verkopen op.
Nu dit laat ik voorbij gaan, met de kleinkinderen Sinterklaas vieren 🥳

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.