In aanloop naar de Dev Summit 2024, die op 4 december plaatsvindt in DeFabrique in Utrecht, zetten we geregeld ontwikkelaars in het zonnetje die een talk geven op dit leukste developersevent van het jaar. Dit keer richten we de spotlight op Floor Drees, Head of Education bij Tembo. In haar talk bespreekt Floor hoe opensource eerlijker kan worden, wat de uitdagingen van regelgeving zijn, en hoe je compliance kunt automatiseren met opensource tools, waarbij ze ook een demo geeft. Wil je haar masterclass en andere sprekers niet missen? Bestel dan snel de laatste kaarten.
Floor is een uitgesproken voorstander van opensource technologieën. Hoewel ze eerder een kunstacademie-opleiding volgde, leidde interesse in technologie en een rol als community manager haar naar de techwereld. "Ik werd al snel verliefd op het internet en hoe je jezelf daarop kon presenteren."
Haar eerste ervaring bij een start-up wakkerde niet alleen haar nieuwsgierigheid naar technologie aan, maar confronteerde haar ook met de typische uitdagingen binnen deze sector. Toen een start-up waar ze voor werkte enkel nieuwe features wilde uitrollen en geen bugs meer wilde fixen, stuitte dit bij Floor tegen de borst. 'Hoe moeilijk kan het nou zijn om dat te fixen?', dacht ze, en ze besloot zelf te leren programmeren. Dit leidde uiteindelijk tot een functie als support engineer en versnelde haar technische ontwikkeling.
Postgres & Postgres extensions
Na verloop van tijd ontdekte Floor een balans tussen haar interesse in design, haar interacties met communities, en softwareontwikkeling. Dit leidde haar naar het werk in Developer Relations, en ze werd een actieve deelnemer en organisator binnen de devops-community. Zo raakte ze betrokken bij evenementen als de DevOpsDays Amsterdam. De laatste jaren ligt haar focus echter voornamelijk op Postgres, een opensource databasesysteem. Lachend: "Het is Postgres voor en na, dag in, dag uit." Tembo biedt Postgres-databases aan voor klanten die ze niet zelf willen beheren of updaten. Wat Tembo onderscheidt, is het gebruik van Postgres-extensions; extra functionaliteiten bovenop de standaard Postgres-functionaliteit. "Hierdoor blijft Postgres licht en flexibel, terwijl klanten specifieke functionaliteiten voor hun use cases krijgen"
Floor ziet haar rol binnen Tembo niet enkel als een manager van technische documentatie en trainingen, maar ook als een belangrijke schakel die developers helpt om het meeste uit hun tools en resources te halen. "Developer Relations en education liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar", legt Floor uit. "Mijn werk omvat het schrijven van documentatie, het geven van trainingen en het beheren van content zoals blogs en social media." Daarnaast ondersteunt ze haar collega's met het schrijven van talks en artikelen.
Opensource: motor van innovatie
Floors passie voor het onderwerp opensource gaat verder dan de voordelen ervan. Ze waarschuwt ook voor de risico's en verantwoordelijkheden die vaak over het hoofd worden gezien. Haar talk op de Dev Summit, getiteld 'SOS: Sustainable Open Source' koppelt ze aan de nieuwe Cyber Resilience Act (CRA). Volgens Floor nemen veel mensen opensource technologie "veel te veel voor lief" en wordt er vaak gedacht dat deze projecten vanzelf blijven bestaan, ook zonder dat de gebruikers iets teruggeven aan de community of de maintainers ondersteunen. Floor: "Opensource is de basis van elk succesvol bedrijf. Het is de motor van innovatie, maar het is nooit gratis geweest."
In haar visie zijn 'maintainers' essentieel, maar krijgen die vaak te maken met onrealistische verwachtingen. "Neem een individuele maintainer die enthousiast een project start en dit ziet groeien in populariteit. Het aantal downloads en GitHub-sterren stijgt, het ego wordt gestreeld." Maar zodra bedrijven deze tools als fundament voor hun eigen producten gaan gebruiken, kunnen er vragen komen als 'dit werkt niet, fix het even'. Floor benadrukt dat dit vaak het initiële plezier wegneemt en dat veel makers vastlopen in de druk om tijd vrij te maken voor het onderhoud van hun projecten.
Bijdragen aan veiligheid en duurzaamheid van opensource software
De CRA brengt hier verandering in. Met deze wetgeving worden bedrijven niet langer alleen gebruikers, maar ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de opensource componenten die ze zelf inzetten. “Wanneer een kwetsbaarheid in een opensource tool wordt ontdekt, is een bedrijf nu verplicht om dit actief op te lossen, in plaats van het probleem te omzeilen of enkel hun premium product aan te passen. De CRA zal zorgen voor een verandering in houding, omdat bedrijven geen 'gratis ritje' meer kunnen maken zonder zelf bij te dragen aan de veiligheid en duurzaamheid van de software die ze gebruiken."
Floor ziet deze ontwikkeling als een kans om het huidige opensource ecosysteem gezonder te maken. Ze moedigt bedrijven aan om een actieve rol te spelen: "Als een bepaalde technologie essentieel is voor je organisatie, is het ook logisch om tijd en middelen te investeren in het ondersteunen van dat project, bijvoorbeeld door zelf bijdragen te leveren of financiële steun te bieden aan maintainers. Zonder duurzame ondersteuning kunnen projecten verdwijnen of kwetsbaar worden voor bedreigingen, wat uiteindelijk weer risicovol is voor de bedrijven die op deze technologieën vertrouwen."
Een ander heikel punt betreft licentieaanpassingen in opensource. "Denk aan recente licentieomwisselingen, zoals bij Redis en Elasticsearch, waarbij bedrijven plots voor de keuze staan om licentiekosten te betalen of de software te vervangen. Dit soort veranderingen kan bedrijven letterlijk onderuit halen als ze er niet op voorbereid zijn." Veel projecten worden nu bewuster geforkt en vaak ondersteund door onafhankelijke organisaties, zoals de Linux Foundation, om te waarborgen dat ze beschikbaar blijven als opensource. Dit maakt het mogelijk om de software onafhankelijk van commerciële belangen te beheren, wat bedrijven en gebruikers extra vertrouwen geeft.
Koop nu je tickets voor de Developers Summit
De kaartverkoop voor hét developers evenement van het jaar gaat als een trein, dus zorg dat je snel je kaarten in huis haalt. Tickets zijn verkrijgbaar voor 299 euro (plus 1,99 euro servicekosten) of als '3 halen, 2 betalen'-deal. Als jouw werkgever de tickets vergoedt, ontvang je uiteraard een factuur voor administratieve doeleinden. Persoonlijke gegevens worden niet gedeeld met partners.
Kijk hier voor het privacybeleid van Tweakers.
Ben je student? Mail ons dan via concepts@tweakers.net, zodat je een ticket kan kopen voor een gereduceerd tarief van 75 euro.