Onlangs zijn tien leden van de Tweakers-community in een testpanel gretig aan de slag gegaan met drie Hisense-modellen: de Hisense 55U7NQ, Hisense 65U7NQ en Hisense 65U8NQ. Daarbij hebben de testers vooral op beeldkwaliteit, contrast en helderheid, vormgeving en gebruiksvriendelijkheid gelet. Hieronder lees je hun belangrijkste bevindingen.
Hisense, allang geen onbekende meer in de wereld van de consumentenelektronica, was het afgelopen EK in Duitsland duidelijk aanwezig. Het bedrijf positioneert zich graag als toonaangevende fabrikant van televisies. Hisense biedt dan ook een breed scala aan tv-modellen en heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen, dankzij betaalbare prijzen zonder concessies te doen aan prestatie en design. Of ons testpanel ook ‘waar voor zijn geld’ heeft gekregen, lees je hieronder. Voor een sfeerverslag van de Hisense-bijeenkomst klik je op onderstaande video. Hierin zie je dat tien tweakers in Maarssen werden uitgenodigd om onder begeleiding van een productspecialist de nieuwe televisie-line-up te bewonderen. Onder het genot van een drankje werden er uitgebreid vragen gesteld en zijn de verschillende tv’s bekeken. Ook nam men kennis van de nieuwste wasmachines, kleiner witgoed en andere huishoudelijke apparatuur.
Hisense 65U7NQ
De vier tweakers die ruimte in hun huis hadden gemaakt om het 65-inchmodel in de U7NQ-reeks te testen, zijn duidelijk in hun nopjes met het toestel. Alle vier de testers geven de televisie vier uit vijf sterren. Geerbeer94 is met name enthousiast over het design en de beeldkwaliteit. Het contrast noemt hij uitstekend, en met de helderheid Alle vier de testers geven de televisie vier uit vijf sterren
zit het volgens hem ook goed: “Dat is voor mij de reden om deze tv te houden. Het contrast is uitstekend, de helderheid is hoog en de kleuren zijn accuraat.” Tester JJ White vult hem aan: “Met een piekhelderheid van 1500 nits en 300+ local dimming-zones kan deze tv verblindende highlights je oogballen instralen. Door de refreshrate van 144Hz en de lage latency zijn ook gaming en computergebruik een genot.” Om een indruk te geven van de verschillende presets van de tv heeft JJ White bovendien een verzameling foto’s gemaakt van dezelfde scene in een film. Zeer nuttig.
JJ White is kritisch over de hoeveelheid apps en het gebruik ervan op de televisie. De Hisense 55U7NQ heeft Vidaa OS versie U7.6, maar je hoeft de smartfuncties niet toe te passen. Bij de eerste opstart kun je de eula en terms of service overslaan en de tv zonder apps of accounts gebruiken. Na acceptatie van de voorwaarden biedt Vidaa OS toegang tot verschillende apps en functies, zoals stembesturing. Het thuisscherm zonder eula is leeg en beperkt bruikbaar, maar het systeem is snel. De interface na acceptatie is minder overzichtelijk, en sommige apps, zoals de app store, zijn traag in gebruik, vindt deze tester. Tester advl72 stelt zelfs dat “de geteste apps (Netflix, YouTube en NLziet) mindere beeldkwaliteit hebben dan via Apple TV. HTML-apps in Vidaa ogen schokkeriger en minder scherp, vooral bij snel bewegende beelden.”
Zen1581 vindt dat de tv er fraai uitziet, met zijn dunne bezels. De beeldkwaliteit vindt hij uitstekend, met levendige kleuren en diepe zwarttinten, ondanks dat er incidenteel ghosting optreedt. De geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers is acceptabel, maar een externe soundbar wordt aanbevolen. De prijs van 1399 euro vindt hij redelijk, gezien de functies. Over het OS is hij minder te spreken. Hoewel Vidaa OS vlot werkt, bevat het onvermijdelijke advertenties en probeert het vaak verbinding te maken met Vidaa-servers: “Hoewel ik elke vorm van toestemming over gegevensdeling heb geweigerd, bleek de tv erg vaak verbinding te willen maken met de Vidaa-servers. Gelet hierop - en omdat er geen Odido-app beschikbaar was - heb ik uiteindelijk besloten om het internet van de tv af te halen en alles via de Apple TV of de Xbox te bekijken.”
Tester advl72 merkt op dat de speakers standaard een wat vlak geluid produceren, maar met de equalizer en bass booster verbeterd worden verbeterd. Het verschil dat Dolby Atmos zou maken, is echter nauwelijks merkbaar. Deze tester schakelde daarom snel over naar een Sonos-systeem. De doorgifte van het Dolby Digital-signaal naar de spdif-uitgang verliep vlekkeloos. Over de beeldkwaliteit zegt hij: “De zwarttinten zijn diep en de kleuren contrastrijk, soms te fel (vooral rood), wat aanpassingen vereist. Films op Netflix zien er goed uit met de juiste instellingen, maar beelden met kleine details vertonen flikkeringen en ghosting. De lichtsensor presteert minder goed, waardoor het beeld overdag te donker en 's avonds te licht is. Trailers op YouTube zien er meestal goed uit, maar soms is er ghosting. Films bieden een prachtig beeld, maar dagelijkse content ziet er minder goed uit, en achtergrondkleuren veranderen onrustig.”
Hisense 55U7NQ
‘Slechts’ één tester heeft een 55-inch model getest. Communitylid darkkingll geeft de televisie vier sterren. Hij vindt dat de Hisense 55U7NQ - met ondersteuning van HDR10+ en een 144Hz Game Mode Pro aan boord - veel te bieden heeft. De goede bouwkwaliteit, een gebruiksvriendelijk OS en een sterk contrast dankzij local dimming en diepe zwarttinten noemt hij als sterke pluspunten. Als minpunten noemt hij reflecties en een verouderd ogend OS. Het OS is volgens deze tester overigens eenvoudig te bedienen, hoewel het aanmaken van een Vidaa-account uitdagend kan zijn. De afstandsbediening is oplaadbaar via zonne-energie of USB-C, maar een kabel ontbreekt. Al met al noemt hij het een “prima tv die zijn geld meer dan waard is als de diverse kleine puntjes die in mijn review zijn genoemd, worden aangepakt”.
Hisense 65U8NQ
De Hisense 65U8NQ is een van de topmodellen waarmee Hisense de Europese markt wil veroveren. Het is een aantrekkelijke keuze voor wie een lichte woonkamer heeft en geen oled-tv kan veroorloven, aldus tester M3lvinG. Hij vindt Vidaa OS snel en gebruiksvriendelijk, vergelijkbaar met Samsung Tizen. Bekende apps zoals Netflix en Disney+ zijn aanwezig, maar sommige lokale apps ontbreken.
Het beeld van de tv blinkt uit in helderheid, vooral overdag. De kleurweergave is minder levendig dan bij oled-tv's,Het beeld van de tv blinkt uit in helderheid, vooral overdag
maar de zwartwaarden zijn indrukwekkend, dankzij de miniledtechniek. “In tegenstelling tot bij de Koreanen worden bij deze tv alle bekende hdr-formaten - Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG - ondersteund, en zelfs de IMAX Enhanced-modus. Een dikke plus wat mij betreft, want veel content heeft het hdr-formaat Dolby Vision. Wanneer hdr is ingeschakeld, is de helderheid echt goed zichtbaar”, aldus de tester.
Ook F.lubbers is te spreken over de beeldkwaliteit, maar hij heeft ook een klein puntje van kritiek: “Het 65 inch grote 4k-scherm met miniledtechnologie en 1600 dimming zones biedt een indrukwekkende helderheid en contrast. De ondersteuning voor Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zorgt voor levendige hdr-content. Bij grote contrastovergangen is echter blooming zichtbaar; dat is een klein minpunt.”
Voor gamers is de verversingssnelheid van 144Hz op HDMI 3 en 4 een groot pluspunt, aldus de tester. De auto low latency mode en ondersteuning voor Chromecast en Apple AirPlay maken de tv volgens hem veelzijdig en gebruiksvriendelijk.
Ondanks zijn viersterrenwaardering is tester quako ook kritisch. De tv en bouwkwaliteit ervan zijn van hoge kwaliteit, maar volgens hem is de software minder goed en is er veel bloatware die niet kan worden verwijderd: “Het is niet moeilijk om apps te proberen, want er worden maar liefst 44 standaard meegeleverd. Hiervan zijn een stuk of 8 apps van Hisense; de rest is bloatware. Nu ben ik al geen fan van bloatware, maar bloatware die niet te deleten is, vind ik niet kunnen.”
Tester ANdrode vindt de 65U8NQ een complete televisie. Wel ziet hij verschil tussen het kijken overdag en het kijken ’s avonds: “Dit is een goede tv als je bij daglicht wilt kijken. In een donkere omgeving heb ik de voorkeur voor oled. Als je overdag sport kijkt, is de U8NQ een stuk beter dan mijn oled-tv, doordat hij zoveel feller is. Daarnaast hoef je deze tv ook niet voorzichtig te gebruiken.” Over het geluid is hij tevreden: “Deze tv is in mijn ogen zonder soundbar te gebruiken. Het geluid is voldoende vol en klinkt niet schel of blikkerig. Hier wint de U8NQ met gemak van mijn huidige Samsung OLED S95B. De koptelefoonaansluiting is ook een waardevol detail. Soms is dit gewoon de makkelijkste manier om een apparaat aan te sluiten - maar tegenwoordig is die aansluiting geen gegeven meer.”
Tester Quan Vu is de enige die de volle vijf sterren uitdeelt. Zijn slotakkoord luidt: “De technologie van de Hisense 65U8NQ zorgt voor een goede combinatie van hoge helderheid, veel contrast en een ruim kleurbereik. Mensen die veel hdr-content kijken, of de tv bij veel omgevingslicht gebruiken, en voor onder de 2000 euro een 65-inch-tv van de nieuwste generatie zoeken, is deze tv uitermate geschikt. Wat je kan afhouden van dit model, is als je de tv aan de muur wil monteren of een mooi design belangrijk vindt.”
Conclusie
Het mag duidelijk zijn: alle testers zijn enthousiast over de televisies van Hisense. In totaal is er negen keer een viersterrenwaardering uitgedeeld en een keer zelfs de maximale score van vijf sterren. Over de beeldkwaliteit - toch het belangrijkste bij een beeldbuis - is men bij alle modellen enthousiast, al mogen die beeldinstellingen wel wat gebruiksvriendelijker zijn. Met name het besturingssysteem en de apps vereisen verbetering, aldus het testpanel. De prijs-kwaliteitsverhouding is in ieder geval dik in orde.
Teruglezen, verder discussiëren
Wil je alle (p)reviews van de Hisense-televisies op je gemak teruglezen, dan kan dat natuurlijk. De reviews van de Hisense 65U7NQ en het 55-inch model vind je hier. De tests van de Hisense 65U8NQ kun je hier teruglezen. Wil je verder discussiëren over deze tests, dan kan dat in de comments onder dit artikel, of in het forum.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Hisense en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].