Advertorial

Door Tweakers Partners

Wat vinden tweakers van de Hisense 55U7NQ, Hisense 65U7NQ en Hisense 65U8NQ?

22-07-2024 • 08:00

61

Onlangs zijn tien leden van de Tweakers-community in een testpanel gretig aan de slag gegaan met drie Hisense-modellen: de Hisense 55U7NQ, Hisense 65U7NQ en Hisense 65U8NQ. Daarbij hebben de testers vooral op beeldkwaliteit, contrast en helderheid, vormgeving en gebruiksvriendelijkheid gelet. Hieronder lees je hun belangrijkste bevindingen.

Hisense, allang geen onbekende meer in de wereld van de consumentenelektronica, was het afgelopen EK in Duitsland duidelijk aanwezig. Het bedrijf positioneert zich graag als toonaangevende fabrikant van televisies. Hisense biedt dan ook een breed scala aan tv-modellen en heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen, dankzij betaalbare prijzen zonder concessies te doen aan prestatie en design. Of ons testpanel ook ‘waar voor zijn geld’ heeft gekregen, lees je hieronder. Voor een sfeerverslag van de Hisense-bijeenkomst klik je op onderstaande video. Hierin zie je dat tien tweakers in Maarssen werden uitgenodigd om onder begeleiding van een productspecialist de nieuwe televisie-line-up te bewonderen. Onder het genot van een drankje werden er uitgebreid vragen gesteld en zijn de verschillende tv’s bekeken. Ook nam men kennis van de nieuwste wasmachines, kleiner witgoed en andere huishoudelijke apparatuur.

Hisense 65U7NQ

De vier tweakers die ruimte in hun huis hadden gemaakt om het 65-inchmodel in de U7NQ-reeks te testen, zijn duidelijk in hun nopjes met het toestel. Alle vier de testers geven de televisie vier uit vijf sterren. Geerbeer94 is met name enthousiast over het design en de beeldkwaliteit. Het contrast noemt hij uitstekend, en met de helderheid Alle vier de testers geven de televisie vier uit vijf sterrenzit het volgens hem ook goed: “Dat is voor mij de reden om deze tv te houden. Het contrast is uitstekend, de helderheid is hoog en de kleuren zijn accuraat.” Tester JJ White vult hem aan: “Met een piekhelderheid van 1500 nits en 300+ local dimming-zones kan deze tv verblindende highlights je oogballen instralen. Door de refreshrate van 144Hz en de lage latency zijn ook gaming en computergebruik een genot.” Om een indruk te geven van de verschillende presets van de tv heeft JJ White bovendien een verzameling foto’s gemaakt van dezelfde scene in een film. Zeer nuttig.

JJ White is kritisch over de hoeveelheid apps en het gebruik ervan op de televisie. De Hisense 55U7NQ heeft Vidaa OS versie U7.6, maar je hoeft de smartfuncties niet toe te passen. Bij de eerste opstart kun je de eula en terms of service overslaan en de tv zonder apps of accounts gebruiken. Na acceptatie van de voorwaarden biedt Vidaa OS toegang tot verschillende apps en functies, zoals stembesturing. Het thuisscherm zonder eula is leeg en beperkt bruikbaar, maar het systeem is snel. De interface na acceptatie is minder overzichtelijk, en sommige apps, zoals de app store, zijn traag in gebruik, vindt deze tester. Tester advl72 stelt zelfs dat “de geteste apps (Netflix, YouTube en NLziet) mindere beeldkwaliteit hebben dan via Apple TV. HTML-apps in Vidaa ogen schokkeriger en minder scherp, vooral bij snel bewegende beelden.”

Zen1581 vindt dat de tv er fraai uitziet, met zijn dunne bezels. De beeldkwaliteit vindt hij uitstekend, met levendige kleuren en diepe zwarttinten, ondanks dat er incidenteel ghosting optreedt. De geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers is acceptabel, maar een externe soundbar wordt aanbevolen. De prijs van 1399 euro vindt hij redelijk, gezien de functies. Over het OS is hij minder te spreken. Hoewel Vidaa OS vlot werkt, bevat het onvermijdelijke advertenties en probeert het vaak verbinding te maken met Vidaa-servers: “Hoewel ik elke vorm van toestemming over gegevensdeling heb geweigerd, bleek de tv erg vaak verbinding te willen maken met de Vidaa-servers. Gelet hierop - en omdat er geen Odido-app beschikbaar was - heb ik uiteindelijk besloten om het internet van de tv af te halen en alles via de Apple TV of de Xbox te bekijken.”

Tester advl72 merkt op dat de speakers standaard een wat vlak geluid produceren, maar met de equalizer en bass booster verbeterd worden verbeterd. Het verschil dat Dolby Atmos zou maken, is echter nauwelijks merkbaar. Deze tester schakelde daarom snel over naar een Sonos-systeem. De doorgifte van het Dolby Digital-signaal naar de spdif-uitgang verliep vlekkeloos. Over de beeldkwaliteit zegt hij: “De zwarttinten zijn diep en de kleuren contrastrijk, soms te fel (vooral rood), wat aanpassingen vereist. Films op Netflix zien er goed uit met de juiste instellingen, maar beelden met kleine details vertonen flikkeringen en ghosting. De lichtsensor presteert minder goed, waardoor het beeld overdag te donker en 's avonds te licht is. Trailers op YouTube zien er meestal goed uit, maar soms is er ghosting. Films bieden een prachtig beeld, maar dagelijkse content ziet er minder goed uit, en achtergrondkleuren veranderen onrustig.”

Hisense 55U7NQ

‘Slechts’ één tester heeft een 55-inch model getest. Communitylid darkkingll geeft de televisie vier sterren. Hij vindt dat de Hisense 55U7NQ - met ondersteuning van HDR10+ en een 144Hz Game Mode Pro aan boord - veel te bieden heeft. De goede bouwkwaliteit, een gebruiksvriendelijk OS en een sterk contrast dankzij local dimming en diepe zwarttinten noemt hij als sterke pluspunten. Als minpunten noemt hij reflecties en een verouderd ogend OS. Het OS is volgens deze tester overigens eenvoudig te bedienen, hoewel het aanmaken van een Vidaa-account uitdagend kan zijn. De afstandsbediening is oplaadbaar via zonne-energie of USB-C, maar een kabel ontbreekt. Al met al noemt hij het een “prima tv die zijn geld meer dan waard is als de diverse kleine puntjes die in mijn review zijn genoemd, worden aangepakt”.

Hisense 65U8NQ

De Hisense 65U8NQ is een van de topmodellen waarmee Hisense de Europese markt wil veroveren. Het is een aantrekkelijke keuze voor wie een lichte woonkamer heeft en geen oled-tv kan veroorloven, aldus tester M3lvinG. Hij vindt Vidaa OS snel en gebruiksvriendelijk, vergelijkbaar met Samsung Tizen. Bekende apps zoals Netflix en Disney+ zijn aanwezig, maar sommige lokale apps ontbreken.

Het beeld van de tv blinkt uit in helderheid, vooral overdag. De kleurweergave is minder levendig dan bij oled-tv's,Het beeld van de tv blinkt uit in helderheid, vooral overdag maar de zwartwaarden zijn indrukwekkend, dankzij de miniledtechniek. “In tegenstelling tot bij de Koreanen worden bij deze tv alle bekende hdr-formaten - Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG - ondersteund, en zelfs de IMAX Enhanced-modus. Een dikke plus wat mij betreft, want veel content heeft het hdr-formaat Dolby Vision. Wanneer hdr is ingeschakeld, is de helderheid echt goed zichtbaar”, aldus de tester.

Ook F.lubbers is te spreken over de beeldkwaliteit, maar hij heeft ook een klein puntje van kritiek: “Het 65 inch grote 4k-scherm met miniledtechnologie en 1600 dimming zones biedt een indrukwekkende helderheid en contrast. De ondersteuning voor Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zorgt voor levendige hdr-content. Bij grote contrastovergangen is echter blooming zichtbaar; dat is een klein minpunt.”
Voor gamers is de verversingssnelheid van 144Hz op HDMI 3 en 4 een groot pluspunt, aldus de tester. De auto low latency mode en ondersteuning voor Chromecast en Apple AirPlay maken de tv volgens hem veelzijdig en gebruiksvriendelijk.
Ondanks zijn viersterrenwaardering is tester quako ook kritisch. De tv en bouwkwaliteit ervan zijn van hoge kwaliteit, maar volgens hem is de software minder goed en is er veel bloatware die niet kan worden verwijderd: “Het is niet moeilijk om apps te proberen, want er worden maar liefst 44 standaard meegeleverd. Hiervan zijn een stuk of 8 apps van Hisense; de rest is bloatware. Nu ben ik al geen fan van bloatware, maar bloatware die niet te deleten is, vind ik niet kunnen.”
Tester ANdrode vindt de 65U8NQ een complete televisie. Wel ziet hij verschil tussen het kijken overdag en het kijken ’s avonds: “Dit is een goede tv als je bij daglicht wilt kijken. In een donkere omgeving heb ik de voorkeur voor oled. Als je overdag sport kijkt, is de U8NQ een stuk beter dan mijn oled-tv, doordat hij zoveel feller is. Daarnaast hoef je deze tv ook niet voorzichtig te gebruiken.” Over het geluid is hij tevreden: “Deze tv is in mijn ogen zonder soundbar te gebruiken. Het geluid is voldoende vol en klinkt niet schel of blikkerig. Hier wint de U8NQ met gemak van mijn huidige Samsung OLED S95B. De koptelefoonaansluiting is ook een waardevol detail. Soms is dit gewoon de makkelijkste manier om een apparaat aan te sluiten - maar tegenwoordig is die aansluiting geen gegeven meer.”

Tester Quan Vu is de enige die de volle vijf sterren uitdeelt. Zijn slotakkoord luidt: “De technologie van de Hisense 65U8NQ zorgt voor een goede combinatie van hoge helderheid, veel contrast en een ruim kleurbereik. Mensen die veel hdr-content kijken, of de tv bij veel omgevingslicht gebruiken, en voor onder de 2000 euro een 65-inch-tv van de nieuwste generatie zoeken, is deze tv uitermate geschikt. Wat je kan afhouden van dit model, is als je de tv aan de muur wil monteren of een mooi design belangrijk vindt.”

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: alle testers zijn enthousiast over de televisies van Hisense. In totaal is er negen keer een viersterrenwaardering uitgedeeld en een keer zelfs de maximale score van vijf sterren. Over de beeldkwaliteit - toch het belangrijkste bij een beeldbuis - is men bij alle modellen enthousiast, al mogen die beeldinstellingen wel wat gebruiksvriendelijker zijn. Met name het besturingssysteem en de apps vereisen verbetering, aldus het testpanel. De prijs-kwaliteitsverhouding is in ieder geval dik in orde.

Teruglezen, verder discussiëren

Wil je alle (p)reviews van de Hisense-televisies op je gemak teruglezen, dan kan dat natuurlijk. De reviews van de Hisense 65U7NQ en het 55-inch model vind je hier. De tests van de Hisense 65U8NQ kun je hier teruglezen. Wil je verder discussiëren over deze tests, dan kan dat in de comments onder dit artikel, of in het forum.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Hisense en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (25)

25
24
10
2
0
8
Wijzig sortering
Ongewenste advertenties , bloadware, verbinden met de servers…
Al is het design zo mooi en de prijs nog zo scherp: mij niet gezien.

Wat doet dit merk met die gegevens? In welk land zijn de servers gevestigd?
Toch krijgen ze 4 sterren.
Of zou dat komen doordat ze een gratis tv krijgen? Het zijn totaal ongeloofwaardige reviews en ook zeker Tweakers onwaardig.
Dat ze zich met zo'n product voor het karretje laten spannen is wel erg treurig.
Ik kan dit wel toelichten. Allereerst: wij hebben geen gratis TV gekregen. We konden hem een paar weken testen en daarna eventueel overnemen (ik heb voor dat laatste gekozen).

De reden dat ik alsnog best positief ben/was over de TV is omdat ik de TV uiteindelijk van het internet heb gehaald. Voor mij was het constant verbinding maken niet zodanig van belang dat ik de TV meteen in de prullenbak zou willen gooien. Ik gebruik immers genoeg andere apparatuur die toch al "smart" zijn, waardoor ik de functies van de TV niet echt nodig heb. Combineer dat met het feit dat niet alle apps die ik nodig heb beschikbaar zijn voor VidaaOS en ik mis de smart-features niet van de TV.

Voor mij blijft het belangrijkste van een TV dat deze een mooie beeldkwaliteit heeft. Dat is hier zeker het geval (zeker vergeleken met mijn vorige Full-HD TV).

Tuurlijk zal het (onbewust) wel meespelen dat ik minder heb moeten betalen voor de TV dan de adviesprijs, maar je laat het nu wel redelijk eenvoudig klinken alsof we dusdanig zijn "beïnvloed" dat we niks negatiefs over de TV willen zeggen. Dat is wat mij betreft zeker niet waar.
Je intenties zijn misschien goed geweest, toch staat het hier als een serieus 'artikel'. Maar wel een artikel waarbij de schijn van partijdigheid op geen enkele manier kan worden weggenomen.
Het is gewoon Tweakers onwaardig om op deze manier te laten 'testen'.
Wanneer er iets tegenover het testen staat: 'Tweakers onwaardig, partijdig artikel!'. Wanneer er niets tegenover staat: 'Kan er niet eens iets vanaf, het kost ons tijd en moeite en dan krijg je niet eens iets terug!'

Moeilijk voor bedrijven om het goed te doen in de ogen van de mensen hier :D
Nou het is nog anders. Als iemand een artikel heeft gekocht dan is er bijna altijd sprake van cognitieve dissonantie. Tenslotte is de beslissing om geld uit te geven al genomen en treed er bijna automatisch een effect op dat een positieve review oplevert. Dat is ook precies de reden dat veel bedrijven zelf reviews op hun site laten zien.
Daarom neem ik de positieve reviews in de pricewatch ook niet al te serieus. Je kan er vaak rustig een ster afhalen.

Maar Tweakers redacteurs zou daar een onafhankelijk tegenwicht aan moeten bieden door eigen reviews te maken die wél objectief zijn. Door het hier als een artikel te plaatsen is het nogal verwarrend.
Natuurlijk staat er .adv bij, maar advertenties kunnen normaal door betalende leden geweerd worden.
Helemaal onderaan het artikel staat een opmerking (in eufemistische bewoording) dat het een advertentie is, terwijl er natuurlijk knettergroot bovenaan moet staan: 'Neem dit niet al te serieus, we krijgen hier gewoon geld voor.'
Mwoah, ik sta wel achter mijn 4 sterren.
Ik heb zelf de tv niet overgenomen, want hij bood voor mij niet voldoende verbetering t.o.v. de Samsung die ik al had staan en ben van mening dat ik een behoorlijk "unbiased" review heb geschreven. De advertenties zijn mij niet opgevallen, anders had ik daar ook zeker wel een opmerking over geplaatst.

Ik denk dat als Hisense de in het artikel genoemde punten oplost het oprecht goede tv's zijn.

[Reactie gewijzigd door darkkingll op 22 juli 2024 13:17]

De advertenties zijn mij niet opgevallen, anders had ik daar ook zeker wel een opmerking over geplaatst.
Hahaha, dus of ze hebben in jullie modellen even geen reclames gedaan (zou wel slim zijn), of je opmerkzaamheid is zeer beperkt. Beide is twijfelachtig voor een review.
Home calling naar China blijft dan nog voor je over en dat zou een belangrijke reden moeten zijn om het apparaat niet in je netwerk te willen hebben.

Maar ik ben blij dat jij achter je sterren staat. Want daar ging het dus niet om, je mist het punt.
Iedereen heeft z’n prijs. Hoeveel % korting kregen jullie?
En als je dezelfde korting voor elke willekeurige tv naar jou keuze kon krijgen, koos je dan nog voor de Hisense?
40% korting. Daarnaast kregen we sowieso een cadeaubon van €100 voor het testen en reviewen, ongeacht of we de TV zouden overnemen of niet (staat ook in het eerste artikel vermeld: .plan: Kom naar het launch-event van Hisense en doe mee met het miniled-tv-te...).

Los daarvan koop ik een TV niet vanwege het merk, maar let ik (zoals ik eerder al zei) op met name de beeldkwaliteit. Als er vergelijkbare TV's voor deze prijs zouden zijn, dan is het mij om het even welke ik zou kopen. Wat natuurlijk wel erg fijn is, is dat je de TV al een paar weken in huis hebt gehad en dus weet wat je kan verwachten.
Zelf wil ik zo min mogelijk extra kastjes en kabels. Een tv is voor mij meer dan een monitor.
En als je je tv wilt updaten, dan moet je een keer verbinding maken. Wat geeft de tv dan door?
Hoewel Vidaa OS vlot werkt, bevat het onvermijdelijke advertenties en probeert het vaak verbinding te maken met Vidaa-servers.
In deze zin staan twee zaken waardoor zo'n TV -direct- afvalt. Kunnen de TV's nog zo goed zijn, maar beide punten zijn een no-go.
Ik heb ook een Hi-Sense. Vidaa gebruik ik helemaal niet, ik heb er een Chromecast 4k in gestopt. Nou was de prijs die ik toen betaalde idioot goedkoop (men dacht op Pepper dat het een prijsfout was), maar wel geleverd. In normale situaties zou ik altijd kiezen voor een televisie die al op Chrome draait. Vidaa mist een aantal belangrijke apps namelijk(spotify bijvoorbeeld), en Chromecasten is ook een ontbrekende feature. Nog even los van de discussie of je data naar China toe gaat of niet.
Goed dat deze advertentie er is. Ik wist niet dat HiSense een TV merk was (nooit van gehoord). Het enige waar ik ze van ken zijn de reclameborden bij het EK waar steeds de vage tekst:
"Hisense - never settle for No.2 globally" stond... (Dit komt over alsof je hun product juist NIET moet kopen).
In de groepsfase van het EK stond er volgensmij bij dat Hisense nummer 1 was, waarop dit dan een vervolg zou zijn en niet een losstaand iets.
Als je de Amerikanen meer vertrouwt, zou je er voor kunnen kiezen om de televisie niet online te laten komen en in plaats daarvan een Chromecast of Apple TV te gebruiken.

Maar gezien de prijzen, krijg je daardoor relatief dure "domme" televisies.
Ach, dat dure vind ik wel meevallen. Ik weet nog goed dat ik in 1997 mijn eerste JVC 32" breedbeeld crt scherm kocht, die koste toen "slechts" 2699 Nederlandse Florijnen en was net afgeprijst omdat JVC zijn nieuwe modellen op de markt had gebracht. Een maand eerder koste hetzelfde model nog 5399 Nederlandse Florijnen, ik had hem dus voor de helft van de originele prijs. Niks "smart", wel 16:9 en Dolby Surround, terwijl er nog heel weinig programma's waren die in 16:9 uitgezonden werden.
Ook vandaag de dag komt mijn "smart" tv niet online, alles gaat via een pc met blu-ray speler en een multi mediabox met Dolby Vision/Atmos en alle andere opties die je maar kan wensen en dat bevalt mij prima en eerlijk gezegd, ik ben eigenlijk niet anders gewend....
Als een OLED gebruiker, is dit een goed alternatief als je 'iets minder' wil uitgeven, ik ben erg gewend aan black 'blacks' :)
Veel Smarttv's bespioneren de kopers. En als toemaatje moeten we beseffen dat deze TV's Made in China zijn. Dus mogelijks voorzien van backdoors. We vergeten niet dat de chinese staat bedrijven kan verplichten tot het verrichten van spionagedaden (net zoals de VS soortgelijke wetgeving heeft).
Dus dat wetende, weet ik wat ik niet wil... Dat ding aan het internet hangen dus - zoals hierboven een paar andere(n) schrijven - maar ik hang er dan wel geen stick aan made door Amazon en/of Google (of een ander lid van big tech). Doe mij maar een raspberry pi met linux en daar een media-center bovenop!
Bizar om dit bij een tv-review te zetten maar goed, voor iedereen die over China klaagt (het is geen wedstrijd): amnesty over nl.

On topic:
Ik zoek een tv met goed geluid en uitstekend beeld die liefst niet smart is. Niet verbinden met internet is niet hetzelfde als een ‘dumb’ tv.

De meerwaarde van het smart deel zou wat mij betreft veel zwaarder mogen wegen omdat het zo’n grote invloed heeft op de ervaring.Toch jammer dat (ervaring van) smart niet zwaarder meeweegt in de reviews.

Ja, ik heb een Apple TV of chrome cast die aan de tv kan maar vind dat geen reden om dan niet het niet goed presterende tv os (missende lokale apps, advertenties, langzaam, phone home) af te fakkelen. Tenzij ik de aanschafprijs van Apple TV / chromecast af mag trekken van de aanschafprijs van de tv, die mijn aandacht trekt naar het missen van een prijspunt vergelijking om deze tv’s in perspectief met andere tv’s te zetten (behalve alleen een korte vermelding in de conclusie, wat artikeltechnisch niet correct is).

Ik begrijp uit dit artikel niet wat het onderscheidend punt is van deze tv’s.
Hoewel Vidaa OS vlot werkt, bevat het onvermijdelijke advertenties en probeert het vaak verbinding te maken met Vidaa-servers: “Hoewel ik elke vorm van toestemming over gegevensdeling heb geweigerd, bleek de tv erg vaak verbinding te willen maken met de Vidaa-servers.
Gezien dit chinese hardware is die ondanks geen (!) toestemming een phone-home doet is "het besturingssysteem en de apps vereisen verbetering" wel een behoorlijk understatement lijkt me ;)

En ja China is als totalitaire staat echt andere koek dan het westen wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Boudewijn op 22 juli 2024 13:17]

Deze filosoof komt vanuit de linkse hoek uit de jaren ‘60 en stelt dat de mens in het westen opgesloten zit in consumptisme.

Maar als je in Nederland je mening geeft over een leider is er niks aan de hand.

Als je zelf het stukje leest dat je doorstuurt:
Marcuse maakt een onderscheid tussen een terroristische vorm van totalitarisme en een technologische, industriële vorm. In Nederland word je niet van je bed gelicht en in de goelag gegooid omdat je een afwijkende mening hebt, zoals in de Sovjet-Unie in Marcuses tijd. Maar je kunt mensen ook in de pas laten lopen zonder ze bang te maken
Hier heb je handig een alinea eruit geknipt. Dit zegt bijgevolg helemaal niets en dient slechts je eigen visie te voeden.
Nee? Ik durf anders in het openbaar niet te spreken hoe ik over de huidige regeringsleider denk, en de afgelopen 14 jaar was dat maar lichtjes anders. Genoeg plekken te vinden waar het uiten van een politieke mening simpelweg uitsluiting betekent.
Ooit betekende het Nederlandse poldermodel nog dat iedereen een beetje inschikt. Nu schikken alleen degenen nog in die niet de grootste mond hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.