Introductie
Zo’n vier maanden geleden kreeg ik een mail dat ik uitgenodigd was om mee te doen met het Tweakers testpanel. Dit kwam geheel onverwacht want het termijn was verstreken dat je kon worden uitgenodigd en in alle eerlijkheid was ik het ook al weer een beetje vergeten. Afijn, de vraag was of ik nog wilde meedoen. Voor mij was het de eerste keer dat ik een dergelijk event mocht bijwonen en een product mocht reviewen, dus waarom ook niet.
Van te voren werd al gemeld dat we de tv in mei zouden krijgen, maar dat is uiteindelijk later geworden. De testperiode is het gehele EK, zodat we extra lang kunnen genieten van de TV.
Zelf heb ik sinds vorig jaar november al een uitstekende TV (Samsung S90C 65 inch), dus de TV zou boven op mijn kantoor/game ruimte van pas komen.
Bouwkwaliteit, Afwerking & Vormgeving
Eenmaal thuisbezorgd is het snel duidelijk dat HiSense ook weer graag aangeeft dat zij sponsor zijn van EURO2024, want het is prominent op de doos aanwezig. De verpakking is stevig en omdat de TV beneden nog volstaat, moest de TV naar boven worden getild. Daar was mijn vrouw iets minder blij mee, want met het gewicht van 30 kilo en met name het formaat is dat nog niet zo 1.2.3 gedaan.
Eenmaal uitgepakt viel mij op dat de bouwkwaliteit echt wel verassend goed is te noemen. Het doet zeker niet onder voor TV’s van vergelijkbare of zelfs iets hogere prijsklasse van de meer bekende merken. Tijdens het plaatsen hoorde ik geen vreemde krakende geluiden en ook het plastic is van goede kwaliteit.
Omdat het een andere beeldtechniek dan OLED is, viel het wel op dat de TV een stuk dikker is als eveneens de randen rondom het scherm. Dit wordt ook door andere mensen snel opgemerkt. De rand aan de onderkant (soort van chin) is redelijk groot in verhouding, maar dat komt doordat de sensoren en vermoedelijk ook de forward facing speakers daarin zijn verwerkt.
De afstandsbieding is aan de ene kant vooruitstrevend, aan de andere kant juist weer niet. De afstandsbediening is best groot, heeft veel knoppen, is voorzien van een zonnepaneel én is oplaadbaar met USB-C. Dat kan als nadeel, maar in mijn optiek ook als voordeel worden gezien. Natuurlijk rijst de terechte vraag op, wat als de accu kapot is. Nu denk ik dat het wel zal meevallen, want je laadt het niet zo vaak op als een telefoon bijvoorbeeld. De tijd zal het leren.
Tot slot is de voet helaas niet de meest stevige. Door de enorme oppervlakte en het gewicht van het scherm, wankelt de tv een beetje wanneer je het verschuift bijvoorbeeld. Hier zal je in de praktijk alleen niet veel last van hebben. Persoonlijk hang ik de TV altijd op, dus dan is dat ook niet echt relevant.
Features
Laat ik beginnen met het OS: VIDAA. Bij het opstarten valt het op dat het veel wegheeft van het OS van Samsung Tizen. De meest bekende Apps (Netflix, Prime en Disney+) zijn standaard al inbegrepen als eveneens wat bloatware. Er is een App Store aanwezig maar helaas is daar geen Ziggo of Odido app voor Live TV kijken op terug te vinden.
Wat verder opvalt aan het OS, is dat het erg snel is. De TV start erg snel op en er is geen sprake geweest van enige hapering of vastlopers.
De volledige specificaties zijn uiteraard terug te vinden op Tweakers, maar hier toch een beknopt lijstje met de meest interessante/opvallende:
- Full Array Local Dimming (miniled) met 3000 zones.
- Contract 4000:1
- 700cd/m2 helderheid
- 144HZ Refreshrate
- Audio Jack
Voor de gamers onder ons is HDMI 2.1 op 3 en 4 aanwezig met VRR (144HZ) en ALLM. Op HDMI 1 & 2 is alleen ALLM aanwezig.
Zoals bij wel meer TV’s is Wi-Fi 5 de standaard en biedt de Ethernet aansluiting maximaal 100mbps.
Ook mensen die van het wijzigen van instellingen houden, kunnen zeker tevreden zijn over de mogelijkheden. Zelfs binnen de verschillende beeldmodi kun je zaken zoals helderheid tot vrij geavanceerd aanpassen.
Ook is er net zoals bij Samsung een speciale Game-modus waarbij je ook de FPS weergave kan laten weergeven wanneer je het speelt.
Beeld
Toen ik de tv voor het eerst inschakelde, viel mij op dat de TV wel helderder oogt t.o.v. mijn OLED TV. Met name overdag is dit iets wat merkbaar is. Na wat verschillende test met zowel HDR als reguliere content van diverse media (PS5, Youtube en Netflix) valt met name de kleur in vergelijking met OLED wat tegen. Zeker in de Netflix serie Our Planet II, viel mij op dat de scene met de Zon in vergelijking met OLED een stuk doffer oogde. Ook bij het spelen van games waarin veel kleur naar voren komt is dit verschil merkbaar wanneer je gewend bent aan OLED.
Wat mij overigens meeviel was het zwart in deze scene. Daarin is de MiniLed techniek dan weer heel goed zichtbaar. Het is niet hetzelfde als bij een OLED TV, maar zeker wel een stuk zwarter dan de TV van mijn ouders of vrienden met een reguliere LED.
In tegenstelling tot de Koreanen zijn bij deze TV alle bekende HDR formaten (Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG) ondersteund. Zelf IMAX Enhanced modus. Dikke plus wat mij betreft, want veel content is in het HDR formaat Dolby Vision. Wanneer HDR is ingeschakeld, is de helderheid echt goed zichtbaar.
Audio
De TV beschikt over een 2.1.2 systeem en is hiermee in staat om ook Dolby Atmos content af te spelen. Voor wie liever een externe aansluiting wil heeft de TV een eARC mogelijkheid op HDMI 3, 3,5mm jack en een S/PDIF aansluiting.
Bij het afspelen van content valt direct op dat de audio best vol van geluid is en met name al vrij snel hard. Hierbij werkt het verschil in dikte van de TV in het voordeel van de tv. Het volume gaat op een schaal van 0 - 100, maar dat laatste wil je niemand aan doen. Zelf op stand 15 is het op mijn zolderkamer al erg hard te noemen.
Uiteraard komt het niet in de buurt van een soundbar of een volwaardige surroundset, maar het is een stuk beter dan het geluid uit mijn Samsung TV.
Streaming
Zoals gezegd bevat de TV de grote streamingdiensten en dit werkt prima. De app is niet anders dan die op Google TV of Tizen OS en is lekker snel. Ook het streamen vanaf de telefoon wordt snel opgepakt door de TV. Tijdens het testen heb ik geen last gehad van trage laadtijden of vastlopers.
Omdat de TV op mijn werkkamer staat, heb ik het ook af en toe gebruikt om met AirPlay naar toe te streamen en dat werkt opvallend snel. De TV wordt direct herkend door zowel mijn iPhone als MacBook. Zowel het doen van het scherm als het delen van Foto’s en Video’s werkt erg goed.
Prijs
De adviesprijs voor deze TV bedraagt 1899 euro en dat is competitief te noemen. HiSense wil graag de markt veroveren en met deze prijs is dat zeker merkbaar. Op het moment van schrijven is de TV voor 1599 bij Coolblue te koop exclusief de 200 euro cashback. Dat maakt de TV nog interessanter, want dat betekent dat je voor 1399 de nieuwste mini-led TV bij je thuis hebt staan.
Na het testen van deze tv de afgelopen twee weken was het voor mij al snel duidelijk, deze HiSense is beter gebleken dat afhankelijk gedacht. Voordat ik bij het launch event aanwezig was, was ik vrij sceptisch over de Chinese TV merken. Bij nader inzien blijkt dat wel ongegrond te zijn.
Eigenlijk kunnen we wel stellen dat het goed optie is voor twee doelgroepen: Mensen die minder budget over hebben voor een high-end OLED, maar toch enkele van de voordelen willen ervaren zoals betere zwartwaardes. De andere doelgroep zijn mensen waarbij een OLED minder goed past vanwege veel lichtinval dan wel niet gecombineerd overdag kijken.
Dus voor wie opzoek is naar een TV met een solide bouwkwaliteit, flinke features, volledige HDR ondersteuning en goede beeldkwaliteit, maar wel kan leven met lagere contrast dan is dit zeker een geschikte keuze.