Introductie
In maart dit jaar mocht ik samen met nog een paar Tweakers bij een event van Hisense aanwezig zijn om hun nieuwe line-up van TV's te bewonderen. Daarna zouden we een gekozen model toegestuurd krijgen om rond het EK uitgebreid te testen en eventueel over te nemen met een goede korting. Daar mijn vorige tv ook een Hisense was (een 55" U7 serie uit 2018) en zeer goed heeft bevallen en ik daarnaast voor het EK sowieso een nieuwe tv wilde aanschaffen, komt dit dus heel goed uit voor mij.
Vormgeving, bouwkwaliteit en afwerking
Het eerste wat opvalt bij het uitpakken van de tv is hoe groot en zwaar de tv is. Mijn oude U7 uit 2018 was zo'n 1cm dun, had een mooie metaalkleurige voet en rand en kon opgetild worden door 1 volwassene. Deze tv is weliswaar 10" groter, maar is met zijn gewicht van 32kg enkel op zijn plaats te zetten met twee personen. De randen zijn inderdaad dun zoals alle tv's dat wel hebben, maar de achterkant is met zo'n 6cm wel bijzonder dik. Zeker als je de tv ophangt, valt die dikte op. Kijkend naar het design, zou je niet zeggen dat we hier te maken hebben met een hogere middenklasse tv. De platte voet is wel bijzonder functioneel met twee hoogtes waarbij de hoogste stand 6 cm ruimte biedt voor een soundbar onder de tv. De 4 HDMI, coax, USB en koptelefoon aansluiting wijzen naar de zijkant. Een extra USB poort, de netwerk en optische aansluiting wijzen echter wel naar achteren wat onhandig kan zijn indien de tv opgehangen wordt. De afstandsbediening is lang en slank maar robuust. De slanke vorm is mede dankzij het gebruik van ingebouwde accu's die via USB C of via het zonnepaneel opgeladen kan worden.
Contrast, kleurweergave en helderheid
Eenmaal de tv aangezet, is misschien ook duidelijk waarom de tv zo zwaar en lomp is en moet zijn. Het scherm is namelijk ontzettend helder. De verschillende beeld presets zijn goed genoeg voor verschillende scenario's en uit de doos zijn de kleuren al goed. De 1600 dimzones zorgen voor ontzettend goede zwartwaardes en halo effecten zijn nauwelijks zichtbaar. De tv is zo helder, dan zelfs overdag met zonlicht inval in de woonkamer, de tv prima op de helft van de helderheidsstand gezet kan worden. De anti-reflectiecoating zorgt mede ook voor een beter contrast. Inherent aan de techniek van het VA-LCD paneel is dat de kleuren van de tv fletser worden als er schuin naar gekeken wordt. Verder ondersteunt de tv allerleid technieken zoals Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptie, IMAX Enhanced, 144hz en Quantum Dot technologie. Zowel in SDR als HDR biedt het beeld levendige en kleurrijke beelden.
Beeldverwerking en ghosting
Als gezelligheidsgamer laat ik het testen van gaming resultaten liever aan anderen over. Wel is de beeldverwerking bij voetbal en films zeer belangrijk voor mij. Overal in de settings komt de term AI in voor en ook voor de beeldverwerking zou AI onder andere ervoor zorgen dat de scene herkend wordt om de juiste verbeteringen en beeldmodus toe te passen. Of er echt sprake is van AI, valt te betwijfelen, maar inderdaad bij het kijken van voetbal schakelt de tv over naar de sport stand. Heel soms was bij panning artefacten (ghosting) te zien rond een voetballer. In mijn geval heeft het uitschakelen van de Super-resolution het probleem verholpen. Het bekijken van UHD zender via de kabel zorgde voor een verduisterd beeld. Hier ben ik nog met Hisense aan het zoeken naar de oorzaak.
Voor films kunnen de meeste beeldverbeteringen beter uitgeschakeld worden maar ook hier heeft Hisense aan gedacht door een filmmaker modus op te nemen die dat al voor je doet. Zone grenzen van de local dimming zijn nooit zichtbaar mede door de hoge aantal leds en de snelle aansturing.
Featureset
Zelf let ik niet zoveel op de specs en features en ben wat betreft geen echte Tweaker. Voor mij moet het beeld gewoon goed zijn en de tv fijn werken. Hieronder alsnog een opsomming van de features die ik ben tegengekomen tijdens het gebruiken van de tv en op internet heb gevonden.
- HDR-ondersteuning: Ondersteuning voor Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, en IMAX Enhanced. Piekhelderheid tot 3500 nits.
- Quantum Dot-nanokristallen voor hoge kleurnauwkeurigheid en verbeterd contrast.
- Mini-LED-achtergrondverlichting met 1600 zones voor lokale dimming.
- Twee van de vier HDMI-poorten ondersteunen HDMI 2.1 met een bandbreedte van 48 Gbit/s.
- Ondersteuning voor Dolby True-HD, Atmos en dts-HD, e-ARC
- lage input-lag van slechts 15,6 ms bij 4K60 en 6,8 ms bij 2K120, wat ideaal is voor gamers.
- VRR met HDMI VRR en AMD FreeSync Premium, en hoewel niet expliciet vermeld, is het ook compatibel met NVIDIA G-Sync. 144Hz ondersteuning voor PC gamers
Prima featureset wat mij betreft.
Audio
Een aardig positieve verrassing van de Hisense 65U8N is zijn geluid. De tv is uitgerust met een 2.1.2-audioconfiguratie die een vermogen van 60 watt levert. De twee subwoofers aan de achterkant van de tv zorgen voor aangename lage tonen en de center speaker zorgt ervoor dat de stemmen goed te horen zijn. De volume kan aardig hoog gaan maar verwacht geen ruimtelijk geluid. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos, maar dat is natuurlijk enkel voor de uitvoer. Indien een geschikte geluidset of soundbar aanwezig is, kan dat via de optische uitgang of e-ARC.
On demand streaming en Apps
De tv is uitgerust met het TV Vidaa 7 platform wat Hisense in eigen ontwikkeling heeft. Het besturingssysteem werkt snel de meeste bekende apps zoals Netflix en Youtube zijn aanwezig. De apps werken goed en zijn responsief. Toch mag Hisense zijn apps aanbod verbeteren, want lokale apps zoals Ziggo TV en Odido ontbreken. Ook remote desktop apps en cloudgaming diensten zijn niet te vinden. Wel heeft de tv AirPlay en Chromecast ingebouwd wat het gemist van de apps verzacht.
Algemene beoordeling en prijs
Hisense zet zich met dit model vol in op mini-led met zijn 1600 zones. De technologie zorgt voor een goede combinatie van hoge helderheid, veel contrast en een ruim kleurbereik. Mensen die veel HDR content of met veel omgevingslicht tv kijken, voor onder de €2000 een 65" tv zoeken van de nieuwste generatie, is deze tv uitermate geschikt. Wat je kan afhouden van dit model is als je de tv aan de muur wil monteren of een mooi design belangrijk vindt. Daarnaast kan de naams(on)bekendheid en prijs natuurlijk ook afschrikken, maar gelukkig zijn er zowel vanuit Hisense alsook de winkelier vaak goede acties te vinden. Zo is er op dit moment een €200 cashback van Hisense wat de prijs dan brengt op €1700. Nog steeds veel geld, maar voor dat geld is er geen 65" mini-led TV met hoge helderheid van het bouwjaar 2024 te vinden.
Edit: De tv is onverwacht opgehaald voor ik nog foto's heb kunnen maken.
Edit 2: De prijs is na het schrijven van de review inmiddels nu gedaald naar €1599 met nog steeds de cashback van €200 wat de uiteindelijke prijs brengt op €1399.
Edit 3: Misschien had je het al door, maar de tv had ik ter bruikleen met als tegenprestatie een review op Tweakers. Als dank zou ik een 100 EUR Bol.com cadeaubon krijgen. Ik een aantal geselecteerde Tweakers zouden de tv voor een aantal weken mogen testen waarna de tv door een koerier opgehaald zou worden. Voor het afleveren werd er netjes een afspraak gemaakt en voor het ophalen stond op een vrijdagochtend de koerier voor de deur onaangekondigd. Ik was niet thuis en het thuisfront was een beetje overdonderd. Om toch aan de wensen van de ongeduldige koerier te voldoen, heeft iemand van het thuisfront snel even alle materialen erbij gehaald en verder in samenwerking met de koerier de tv ingepakt. Dit was echter niet volgens de wensen van Hisense dat volgens hun de tv “dermate beschadigd is dat hij direct de vuilnis in kan”. Ik was natuurlijk ontdaan van dit berichtje, niet zozeer omdat ik de Bol.com cadeaubon misliep, maar de manier waarop met deze situatie is omgegaan. De schuld werd bij mij neergelegd terwijl een koerier onaangekondigd voor de deur stond en ongeïnteresseerd was hoe de tv werd ingepakt. En het feit dat de tv bij deze transport direct onbruikbaar was en afgeschreven was, geeft ook te kennen over de bouwkwaliteit van de tv en bij het reviewen had ik al een vermoeden dat de bouwkwaliteit niet veel voorstelt. De tv en het merk achter de tv verdient derhalve niets meer dan 1 ster (en dat is al teveel)