Inleiding
Het is dan eindelijk zover. Na een paar maanden geleden geselecteerd te zijn voor het testpanel en een tour door de nieuwe TV-lijn van Hisense te hebben gekregen, is het nu tijd om de TV echt te kunnen reviewen.
De Hisense 65U8NQ is een grote, zware jongen. Gelukkig was de TV goed ingepakt en heeft de TV de rit naar huis overleefd. De instructies voor het uitpakken van de doos en het tillen van de TV zijn uitvoerig beschreven.
In de doos zitten de volgende onderdelen:
- TV
- Handleiding + garantieboekje + afstandsbediening
- Voetenstandaard
- Powerkabel
Ik maak geen gebruik van de voetenstandaard, en de review zal dus volledig focussen op de TV die aan de muur hangt door middel van de VESA-mount (600mm x 400mm).
Om ervoor te zorgen dat er geen fouten zouden plaatsvinden bij het installeren van de VESA-mount, heb ik de handleiding geopend. Hier staat niets in over welke gaten te gebruiken; de enige informatie is hoe lang en welke diameter de schroeven moeten zijn. Voor iedereen die deze TV wil ophangen en er niet uitkomt: de plastic schroeven zijn de VESA-placeholders. Deze dien je los te schroeven en te vervangen met je eigen schroeven van de VESA-mount.

Featureset
Nu de TV hangt, kunnen we het hebben over alle opties die deze TV heeft. Het zijn er nogal wat. Aan de linker achterkant bevindt zich een compartiment met de volgende aansluitingen (van links naar rechts):
- 3.5mm jack
- AV in
- ANT1 (DVB-S/S2)
- ANT2 (DVB-T/TC/C)
- 4x HDMI, waarvan HDMI 3 het meest uitgebreid is met ALLM, eARC en 144Hz. HDMI 4 moet eARC missen, en HDMI 1 en 2 moeten zowel eARC als 144Hz missen.
- Servicepoort
- USB-A poort (USB3.0)
Vervolgens is er aan de linkerzijde nog een compartiment met de volgende I/O (van links naar rechts):
- RJ45 LAN (100Mbps)
- S/PDIF
- USB-A poort (USB2.0)
Tot slot is er aan de rechterzijde de AC-input om de TV van stroom te voorzien.
Intern kan men een Wi-Fi module (802.11ax), Bluetooth module (5.3) en speakers(2.1.2) vinden.
De eerste conclusies en missers hiervan zijn de volgende:
- Veel I/O om voor de meeste mensen alle apparatuur aan te kunnen sluiten op de TV. In principe heeft de TV alle I/O die men momenteel wenst.
- Geen Ethernet 1000Mbps, op het moment van schrijven ook niet te behalen door middel van Wi-Fi.
- Geen klepjes om de kabels van de compartimenten netjes weg te werken, of kabelgleuven voor kabelmanagement.
- Doordat de AC-module aan de rechterkant zit en de I/O aan de linkerkant, heb ik nu twee kabelbomen lopen over de muur. Ik denk dat voor deze prijs er best wat moeite in mag worden gestoken om een andere oplossing te vinden voor het EMI-probleem en dus de kabels allemaal aan dezelfde kant uit te laten komen.
Aan de voorkant van de TV valt op hoe weinig poespas er om de TV heen zit. Je hebt je beeld met een nette, glossy afwerking eromheen en een speakerbar eronder met de interfaces tussen TV en afstandsbediening.
Beeld
Vervolgens zetten we de TV aan en worden we begroet door het set-up proces. Dit is helder en verloopt soepel. We worden vervolgens begroet door het OS, in de EU is dit VIDAA U 7. Zover ik begreep, hebben deze TV’s in de VS Android. Tussen de twee had ik toch liever Android gehad vanwege de zekerheid qua ondersteuning en apps. Maar over het algemeen moet ik zeggen dat VIDAA, op het moment van schrijven, zeer soepel reageert en er netjes uitziet.
Kijken we dan naar wat het beeld zelf te bieden heeft: we hebben te maken met een 65-inch beeldscherm met een 4K (3840x2160) resolutie, wat bediend wordt door middel van een backlight (LCD MiniLED). De TV beschikt over 1600 dimming zones om de minpunten van de LCD-techniek te compenseren. Qua ondersteuning is de TV zeer rijk uitgerust: we hebben voor HDR de volgende ondersteuning:
- Dolby Vision (IQ)
- HDR10 (+/+ Adaptive)
Voor gamers is de TV voorzien van een 144Hz refresh rate (HDMI 3,4) en auto low latency mode (ALLM). Verder in de review ga ik de performance hiervan testen, want het lijkt erop dat deze game modi alleen aan kunnen worden gezet zodra er een ondersteunende module op de poort wordt gedetecteerd. De TV kan casten door middel van Chromecast en Apple AirPlay. Beide werken soepel en gemakkelijk.
Het contrast van de TV is goed, zwart ziet er donker uit en wit is zeer helder. Wel valt op bij het kijken van beelden met tinten van wit of snelle contrastovergangen (weinig pixels tussen wit en zwart) blooming zichtbaar is. Dit is te verminderen met software, om het minder opvallend te maken. Het nadeel van de software is dat de kleuren dan toch een beetje wijzigen. Even langs de TV lopend, moet ik zeggen dat de kleurenshift van zowel onder als de zijkanten minimaal is. Qua helderheid is de TV prima te gebruiken in zowel helder licht als in een donkere ruimte. In het algemeen is de combinatie van contrast en helderheid dus zeer goed. Het beeld is dan ook een genot met HDR-content.
Voor de volledigheid hierbij de DisplayCal waarden gemeten met een i1 Display Pro Plus:

Beeldverwerking
Zoals al even benoemd met het blooming probleem, heeft de TV veel softwarematige opties om het beeld te verwerken, van simpele switch tussen beeldmodi tot gamma-wijzigingen. Ik zal ook even benoemen dat de TV wat “AI” (lees: Machine Learning-algoritmes) heeft. Je kan SDR-content omtoveren naar HDR en helderheid boosten onder het mom: Dark Detail en AI-picture optimisation.
Ikzelf ben meer van een zo natuurgetrouw mogelijk beeld en heb de TV hierom, na wat testen, op Filmmaker Mode gezet met local dimming op maximaal, de rest op standaard en AI-tools uit. In deze modus is naar mijn mening de kleurweergave zeer goed, mits je kan leven met de zo nu en dan zichtbare blooming en reflectie in het beeldscherm van sterke lichtbronnen.

Gamen
Voor het testen van games is het tijd om de PC naar beneden te slepen en de TV te laten switchen naar de game-modus. De TV switcht bij detectie naar de game-modus en vanaf nu kun je spelen met de game-settings.
Tijdens het spelen van games op 120fps kan de TV goed meekomen met normaal gebruik. Ga ik stilstaan op een plek in een game als bijvoorbeeld borderlands en beweeg ik mijn muis snel heen en weer is merkbaar dat lichtbronnen wat langer op meerdere plekken zichtbaar blijven. In de game zelf heb ik daarentegen geen last van blooming, die opvalt met het oog tijdens het spelen.
Voor de ghosting maar weer eens gebruik gemaakt van de testufo's en ik zie op 960 pixels per seconden geen tot zeer lichte vorm van ghosting.

Audio
Ik luister normaal naar mijn twee externe speakertjes via S/PDIF, maar om toch maar eens te kijken wat je standaard bij de TV krijgt, hierbij mijn ervaring tussen het switchen van interne speakers naar externe speakers.
Het geluid is kamer vullend en tot een volume van ~20 is de zang ook helder. Wel is merkbaar dat er een bass-boost op zit. Zover ik kan zien, kan ik dit niet tweaken om het natuurgetrouwer te laten klinken in de software. Overigens ondersteunt de audio wel Dolby Atmos en DTS Virtual:X.
Gaan we naar een volume van ~25+ (kanttekening: dit komt al wel richting buren boos makend niveau van geluid) beginnen de stemmen te vervormen. De stemmen klinken een beetje schel. Maar in het algemeen moet ik zeggen dat voor de 2.1.2 set-up het geluid prima is om mee te kunnen leven.
On demand streaming
De VIDAA-software is voorzien van vele opties: van de usual suspects als Netflix, Prime Video en Disney+ tot de Nederlandse Videoland en voor de homeserverhouders Plex. Als je op zoek bent naar Emby of Jellyfin, is (op het moment van schrijven) deze TV niet geschikt.
Ikzelf maak voornamelijk gebruik van YouTube en Plex. Ik heb Amazon Prime door mijn mobiele abonnement en heb deze dan ook maar even getest. Alle drie werken vlekkeloos. Instellen gaat soepel en ik heb tot op heden bij geen van de drie haperingen gehad, top!
Afstandsbediening
Al die streamingdiensten brengen mij gelijk bij de afstandsbediening. Je wordt bovenin begroet door een zestal knoppen volledig toegewijd aan streaming:
- Rakuten TV
- YouTube
- Prime Video
- Netflix
- VIDAA channels
- Disney+
Ik had graag gezien dat een paar knoppen hiervan geen icoontje hadden en ik ze kon programmeren naar een andere dienst.
Vervolgens de standaard nummertoetsen en de daarbij behorende scrollfuncties: ze werken allemaal prima en ik heb hier niets op aan te merken.
De afstandsbediening zelf is smal en voelt prima aan qua gewicht. Onderin is er de optie voor opladen door middel van de zon of, als je even een korte boost nodig hebt, een USB-C interface. Nadeel hiervan is dat het klepje voor de batterij weg is. Ik ben benieuwd hoe goed de capaciteit nog is na een paar jaar.

Bouwkwaliteit
De TV zelf voelt zeer solide aan ondanks dat bijna de gehele TV gemaakt is van plastic. De randen van het beeld zijn vrij klein. Om de beeldranden zit een glimmende strip. De strip is vingergevoelig, maar is gelukkig zeer klein. De randen zijn netjes afgerond en voelen niet scherp aan. Voor de rest kan ik op mijn model geen grote gaten tussen onderdelen vinden of defecte pixels. Ik concludeer dus dat de TV een hoge bouwkwaliteit heeft ondanks het vele plastic aan de achterkant.
Prijs
Tot slot het belangrijkste waaraan veel van de eindconclusies afhangen, de prijs: volgens de Tweakers Pricewatch moet de TV over de toonbank gaan voor 1899 euro. Dat is een smak geld en brengt de TV in het vaarwater van veel OLED-tv’s zoals de G4 55 inch en S95C 65 inch.
Dan natuurlijk de vraag: is de Hisense 65U8NQ deze prijs waard? Kijken we naar de overall performance en featureset, zou ik zeggen dat de TV net iets te hoog geprijsd is. Begrijp mij niet verkeerd, het beeld van de TV is zeer goed en de featureset is in overdaad. Volgens mij doen alleen TCL en Sony ze dit na. Maar de TV heeft ook een paar compromissen die ik niet had verwacht bij deze prijs. De belangrijksten zijn hierin het gemis van de kabelgoten of iets in die trant om de TV netjes de final touch te geven en de blooming verhullen zonder kleurenshift.
Zou de TV deze dingen hebben gehad, dan zou ik zeker zeggen: haal de TV voor de gevraagde prijs. Voor nu raad ik de TV aan als voor jou het volgende geldt: beeldperformance is belangrijk en je wilt goed films/streamingdiensten kunnen kijken in een belichte ruimte. Zo nu en dan een potje gamen op je gekozen game device zonder al te veel compromissen, dan doe je met de Hisense 65U8NQ zeker geen miskoop.