Inleiding
Als onderdeel van een tweakers testpanel heb ik de Hisense 65U8NQ getest. Ik vind de 65U8NQ een goede TV die op veel punten een goede indruk achterlaa. De TV heeft geen grote nadelen en is feature compleet. Ik gebruik zelf een QD OLED - maar ben nu overtuigd van mini-LED nu ik heb meegemaakt hoe goed dit werkt.
Kijk je (overdag) sport, dan is deze TV beter dan een OLED. Kijk je ‘s avonds in een wat donkerdere ruimte series of films? Dan wint een OLED.
Voor de adviesprijs kan ik de TV niet aanraden. Als de prijs daalt is dit een compromis-arme TV met een erg snappy interface.
Context van de test:
Deze TV heb ik getest als onderdeel van een tweakers testpanel. Omdat dit mijn oordeel mogelijk beïnvloed leg ik hier de context uit. Voor dit testpanel heb ik een evenement van Hisense bijgewoond (waar gratis eten aanwezig was) waar wij uitleg over de collectie kregen. De reiskosten hiervoor zijn via Tweakers vergoed. Een paar maanden later heb ik de TV drie weken lang thuis getest. De absolute highlight van het event was de local-dimming demo waarbij van meerdere TV’s de voorste lagen verwijderd waren.
Video lukt niet, dan maar zo
Naast het bezoek aan het event en de bruikleen van de TV wordt er aan deelnemers een tegoedbon van EUR 100 gegeven. Verder kon ik de TV voor de adviesprijs - 40% overnemen.
Mijn referentie & vergelijkings-TV is een 65” Samsung S95B (Quantum Dot OLED) die ik thuis gebruik. De foto’s in deze review zijn gemaakt met een S24 Ultra. De TV is gebruikt met een HTPC (Kodi) aangesloten via HDMI 2.0, met een Horizon Box mini, met een Nintendo Switch, en met de aanwezige apps.
Bouwkwaliteit en Features:
Bij het uitpakken hebben wij de tv op zijn plek neergezet en op het internet aangesloten via ethernet. Wat er als eerste uit sprong is de kwaliteit van de voet. Dit is een stevig stuk aluminium en de TV staat mooi laag boven de tafel.
Na het aanzetten was de configuratiewizard duidelijk. Zoals nu gebruikelijk is, heeft deze wat vragen over privacy. Moderne apparaten hebben altijd een trade-off tussen privacy en features. Hier ook. Ik heb voor de review alle features (op het persoonlijke advertentie-id) aangezet.
De ethernet aansluiting is zoals bij zoveel TV's 100mbit. Ik heb geen Jellyfin app gevonden - dus ik kon niet testen hoe de TV media met een hoge bitrate (zoals Gemini Man) speelt via ethernet. Wanneer je de TV via WiFi met een Access Point verbindt is dit sneller. Hoe snel, dat weet ik niet. Bij in-browser speedtest haalde ik 150mbit op fast.com, maar dit is vermoedelijk een beperking van de browser. En: Er is WPA 3 en IPv6 ondersteuning!
Form factor en afwerking
De TV heeft erg dunne bezels en er zijn premium materialen gebruikt. De bezel is vermoedelijk van metaal, de voet is van metaal, en de achterkant van de TV is zoals je verwacht van plastic. De TV is ongeveer 5 centimeter dik. Deze dikte geeft ruimte voor speakers. Een aspect waar ik later nog kort op terugkom.
Een consistent aspect bij deze TV is dat er niet op kleine features is bespaard. En deze kleine details tellen. Zo werkt de afstandsbediening via radio. De afstandsbediening is groot en heeft een zonnepaneel aan de bovenkant. Er zijn veel directe knoppen - wat een groot verschil is met een Samsung afstandsbediening. Ik waardeerde het dat deze afstandsbediening wél een menu-knop heeft. Ik kan nét zonder de afstandsbediening in mijn hand te verschuiven de menu en de volumeknop bereiken. De TV is ook te bedienen via de app. Dit heeft niet mijn voorkeur (ik heb liever tactile feedback).
iPhone 15 for scale
Alle aansluitingen die je op een TV verwacht zijn aanwezig. Er zijn genoeg HDMI poorten waarvan minimaal twee met een hoge verversingssnelheid. Als je een moderne Mac aansluit werkt de hoge verversingssnelheid direct - ik weet niet zeker of voor 120Hz via HDMI Display Stream Compression nodig is - maar fijn als zoiets goed gedetecteerd wordt en zonder debuggen werkt.
Het zijn kleine creature comforts, maar er is niet beknibbeld op de details. Zo levert de USB-A poort (blauw - niet getest of dit USB 3 was) 1 Ampère, wat genoeg voor een Horizon Box Mini van Ziggo. Ook zit er een hoofdtelefoonaansluiting op de TV. Dit zijn allebei kleine positieve verschillen ten opzichte van mijn eigen TV.
Geluid
Tijdens de testperiode is de TV als tweede TV gebruikt. Daarom heb ik alleen de ingebouwde speakers gebruikt. Dit is misschien ook de beste manier om de tv [emph]zelf[/emph] te beoordelen in plaats van het apparaat wat je er op aansluit.
Ik heb van mijn vorige twee televisies de ingebouwde speakers eigenlijk niet gebruikt. Daardoor kan ik niet vergelijken. De TV is in mijn ogen zonder soundbar te gebruiken. Het geluid is voldoende vol en klinkt niet schel of blikkerig. Hier wint de U8NQ met gemak van de S95B.
De koptelefoonaansluiting is ook een waardevol detail. Soms is dit gewoon de makkelijkste manier om een apparaat aan te sluiten - maar tegenwoordig geen gegeven.
Apps en features
Toen ik bij de kijkdag van Hisense hoorde dat de U8NQ hun VIDAA OS gebruikt was ik verbaasd. De buiten Europa geleverde 65U8N wordt namelijk geleverd met Google TV. Zie bijvoorbeeld de review bij
rtings.com van de U8N. De U8N
Q draait VIDAA en daardoor is de informatie die je over de Google TV varianten ziet niet van toepassing. En nee: Sideloaden lukt niet. Als je een APK op een USB stick zet en die in de TV doet ziet de TV de USB stick, maar kan je niets met het APK bestand.
Het OS is wel snel en wordt actief onderhouden. Tijdens de testperiode heeft de TV ook updates gehad. Omdat ik alleen subjectieve tests doe, maakt dit voor mijn tekst niet uit. Maar het is een goed teken dat de TV bijgewerkt wordt.
Firmware |
:strip_exif()/f/image/b5bCpHu3PQE1bpszw8BAz7Lf.jpg?f=fotoalbum_small) | | |
Het OS wordt (vermoedelijk) in 1080p gerenderd. Het is niet compleet scherp, maar op een reële kijkafstand scherp genoeg. Delen van apps worden op een andere resolutie gerenderd. Dit ligt in mijn ogen niet aan het OS maar aan de apps.
De TV is in het algemeen erg responsief. Wanneer je door het menu beweegt gaat dit vloeiend. Als je van input wisselt is dit snel. En als jouw input van verversingssnelheid wisselt dan zie je dit bijna instant. Deze responsieve UI is een subtiel maar erg prettig effect. Je vertrouwt er ook op: Als een input geen beeld geeft, dan weet je dat de STB uit staat. Niet dat het beeld na 1-2 seconden toch verschijnt.
Het nadeel van VIDAA is dat er beperkt apps beschikbaar zijn. De grote namen (Apple TV, Disney+, Netflix, Prime Video) hebben een app. Maar een app van bijvoorbeeld de publieke omroep of Ziggo heb ik niet gezien. De spoeling in de app-store is dun. Als je verder scrollt vind je wel meerdere IPTV apps.
App store |
:strip_exif()/f/image/jf4ez52jKIThJtH991EJtVQ4.jpg?f=fotoalbum_small) | :strip_exif()/f/image/lFwPbjOh9oly90MtkX9j5cRX.jpg?f=fotoalbum_small) | |
De featureset is compleet: Zo is er bijvoorbeeld AirPlay ondersteuning aanwezig (1080p) en als je een set top box hebt (of HTPC met adapter) dan worden de knoppen via CEC doorgegeven. De ervaring in de Netflix app lijkt erg op de app op een Samsung TV - het lijkt erop dat Netflix een uniforme ervaring wil geven.
De TV heeft ondersteuning voor formaten die op andere merken ontbreken. Dolby Atmos, Dolby Vision, HDR-10 plus. Dit werkt ook in apps en zoals je verwacht krijg je bij Dolby Vision ook bijbehorende kleurprofielen.
Beeldverwerking en kleur
Voor de beeldkwaliteit en kleuren is de vergelijking met mijn OLED TV het duidelijkste te doen. Om direct over een klassiek nadeel van LCD TV’s te beginnen: de kijkhoek is goed, het contrast is goed, de helderheid is extreem goed.
Onder extreme hoeken blijft het beeld goed. Je verliest wat contrast maar erg beperkt vergeleken met andere panelen. Dit is totaal geen probleem in de praktijk.
Zoals ik eerder noemde is mijn review een subjectieve, vergelijkende test. Mijn voorkeur bij het instellen van een TV zijn instellingen die een getrouw beeld geven. Dat is vaak het wat warmere kleurprofiel en met wat minder saturatie. Daarom is de TV vooral gebruikt in Filmmaker en Movie mode.
Brightness Backlight op 100% voor HDR en flink lager voor SDR (+-40%). Adaptive contrast staat uit, local dimming op hoog. Motion interpolation wisselt per soort bronmateriaal (of staat zelfs op auto).
Dit is hoe wij kijken. Een film in 24 FPS
hoort wat te haperen. Maar 50fps bronmateriaal (of een 60 FPS film zoals Gemini Man) moet smooth zijn.
De eerste indruk van de TV was dat de kleuren wat fletser/minder diep zijn dan een Quantum Dot OLED. Dit zie je in extreem verzadigde scenes (John Wick 3) maar ook bijvoorbeeld in de rode kleuren in een bekende concertregistratie.
Het begin van deze concertregistratie is zo ongeveer het slechts mogelijke geval voor deze mini-LED TV. Er is een hoog lokaal contrast (
hdr felle lampjes, zwarte achtergrond). Om een fel lampje te laten zien moet de backlight-cel fel zijn: Daardoor “tilt” de verlichting ook de donkere gebieden omhoog.
De Samsung S95B (Filmmaker mode + RTings voorgestelde instellingen) handelt deze scène veel beter af. De kleuren zijn wat voller. En er is minder grijs op de achtergrond van de cellen met fel lokaal contrast. Maar dit kan ook “black crush” zijn bij de S95B. Dit objectief beoordelen zonder referentiemonitor is lastig.
Met een aantal beeldoptimalisatie-opties kan je dit effect in deze scène verbeteren. Maar ons gevoel was dat de TV dan in het algemeen minder natuurgetrouw is.
Zodra je een érg felle highlight hebt, handelt de Hisense dit duidelijk beter af dan de OLED.
Als je deze scene vergelijkt met hoe een goed mini-LED LCD paneel (Macbook Pro 16” M2 pro) dit weergeeft dan zijn de kleuren daarop wat voller dan op de Hisense (en lijkt het meer op de QD OLED). Maar felle highlights (een schijnwerper die recht de camera in schijnt) zijn op de Macbook of Hisense beter. Het beeld is zo goed dat je analytisch naar het beeld moet kijken in plaats van naar de inhoud om de verschillen te zien

Een verschil tussen HDR en SDR is dat je veel niveaus “vol wit” hebt. Fel vs niet fel. Zwarte tekst kan ook zonder zichtbare blooming of zwarte achtergrond.
Intro |
:strip_exif()/f/image/HtY64O7O3ihD11ZgbilOKcxC.jpg?f=fotoalbum_small) | | |
Zoals ik eerder noemde is de ervaring zo goed dat je erg analytisch moet kijken om de zwakke plekken te zien. Als je een blooming test doet dan zie je bij grote vlakken wat kleurverschil binnen de vlakken. Maar waarschijnlijk niet genoeg verschil om op de foto hieronder te zien.
Als je een blooming test doet met een klein bewegend wit vlakje (zoals de RTings blooming test) dan zie je met local dimming op high artefacts: De helderheid van het vlakje varieert een beetje terwijl het over het scherm beweegt. Dit ziet er uit als een software artefact en niet een probleem met het paneel.
Blooming |
:strip_exif()/f/image/vUaqcijK4UnfbL44Lh9cyFLH.jpg?f=fotoalbum_small) | :strip_exif()/f/image/VPuu0ohcNM3VchHMHqiG6xKL.jpg?f=fotoalbum_small) | |
Maar: Dit is een technische analyse van een scherm. Deze tests zijn geen realistische situaties. Ondanks dat je dit kan zien is het in de praktijk geen nadeel. Zeker de slechtere absolute zwartwaarde bij hoog micro-contrast is geen probleem. Doordat het scherm veel feller is dan OLED is de ervaring in de praktijk nog steeds erg goed.
Actiefilm |
:strip_exif()/f/image/Zzpk53FgD80G1GYJZiAPfZJd.jpg?f=fotoalbum_small) | :strip_exif()/f/image/iL5eTGOdd41xGjN8eJKeUFKx.jpg?f=fotoalbum_small) | |
Kijk je films met lichtere scènes dan is de TV erg, erg goed. Hij is ook fel. Erg fel. Voor mij persoonlijk wat te fel voor in een donkere ruimte - maar overdag is dit een groot voordeel.
Gaming en ghosting
Tijdens de test hebben we de TV vooral gebruikt met een Horizon Box, een PC (Kodi) en een Nintendo Switch. Zoals je kan inschatten is gaming voor mij geen core-use case.
De Shield heeft geen hoge resolutie. Daardoor kan je het beeld natuurlijk schalen óf 1:1 mappen. Hiervoor is de optie aanwezig als je de Switch aansluit.
Gaming |
:strip_exif()/f/image/7oaP1PKyM5BPXGhbg4qT4d1w.jpg?f=fotoalbum_small) | :strip_exif()/f/image/RO8P7tEKtvZYxIo5E1llpVhV.jpg?f=fotoalbum_small) | |
De TV heeft weinig ghosting. Wat je ook niet verwacht met een snel paneel. Wel zie je interpolatie-artefacten als dit aan staat. Er zijn veel game mode opties. Subjectief verlaagt de game mode de input lag bij spellen. Dit was duidelijk te voelen.
Merk op dat dit geen dubbelblinde test is
Conclusie:
De Hisense 65U8NQ is een goede TV als je bij daglicht TV wilt kijken. In een donkere omgeving, wat ons gebruik is, heb ik de voorkeur voor OLED. In vergelijking met de genoemde OLED wint de QD OLED het wat betreft kleuren en contrast.
Echter zie ik het segment waar de mini LED TV's in passen nu ook goed. Als je overdag sport kijkt is de U8NQ een stuk beter dan mijn OLED doordat hij zoveel feller is. Daarnaast hoef je deze tv ook niet voorzichtig te gebruiken. Er is geen burn-in, verlies van helderheid, etc.
Ik was voor deze test sceptisch over deze TV. Maar hij heeft mij overtuigd. Hij werkt erg vloeiend. De gebruikte materialen zijn goed. En je merkt dat er geen kleine shortcuts zijn genomen om kosten te besparen.
Het pijnlijke punt is de eindconclusie. De adviesprijs van EUR 1899 waarvoor de TV op dit moment te koop is, is hoog. Voor deze adviesprijs is er veel concurrentie. Er is voor deze prijs veel concurrentie, inclusief veel OLED TV’s.
Ik heb de mogelijkheid om de TV voor 40% onder de adviesprijs over te nemen. En een vriend van mij wil een nieuwe TV kopen. Maar ook voor hem is deze TV, voor deze prijs, een twijfelgeval.