Inleiding
In maart 2024 heb ik de Hisense U7NQ 65" tv kunnen bewonderen tijdens de lancering. De beeldkwaliteit, met heldere kleuren en diepe zwarttinten dankzij het contrastrijke paneel en de vele local dimming zones, maakte meteen indruk. In juni 2024 ontving ik de tv thuis en installeerde deze vol enthousiasme. Mijn voornaamste bronnen van entertainment zijn Netflix, Amazon Prime, YouTube Premium, Pathé Thuis, F1TV Pro en NLziet, die ik meestal bekijk via Apple TV 4K met geluid van een Sonos Playbase, Sub en surround speakers. Omdat de tv veel van deze apps zelf heeft, besloot ik ze ook direct te testen en vergelijken.
Wat zit er in de doos
De tv is netjes verpakt in een doos waarvan de bodem blijft staan terwijl het bovenste deel eraf getild kan worden. Dit maakt het gemakkelijk om de tv eruit te halen. Naast de steunen voor de voet, een korte handleiding en een afstandsbediening, zit er verder niets in de doos. De tv zelf is goed beschermd door een plastic vel voor het scherm en tape en foam strips aan de randen.
:strip_exif()/m/157470/1SlCKx3LWmThlv0loalF8MusaQeDsCPISjAUpnyakGAxNbegSZ.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
De tv-behuizing voelt stevig aan, maar de montage van de voetsteunen laat te wensen over. De steunen zijn rechthoekig en vallen in een uitsparing onderin de tv, waar ze met twee schroeven worden vastgezet. De uitsparing is ruim, waardoor alle kracht op de schroeven komt te staan. Een nauwere pasvorm zou meer stevigheid bieden. Wanneer de tv op de steunen staat, kan de plastic afdekplaat erop geklikt worden waardoor het een grote voet lijkt. Hoewel de tv niet zal omvallen, schommelt hij behoorlijk als je hem bovenaan aanraakt. De steunen bieden kabelgeleiding, maar een dikke HDMI-kabel past niet goed, wat bij mij leidde tot een gebroken bevestigingsclip.
Uiterlijk
De tv heeft een strak uiterlijk met slanke randen en een nette afwerking. De voet oogt echter groot door de plastic afdekplaat.
/m/157470/1SlJ3vtW76T4zKJAv0JBhPrEkK2qcNS7MkOMacugZEcvUFmOEy.png?f=620xauto)
Geluidskwaliteit
De standaard speakers van de tv produceren vlak geluid, maar met de equalizer en bass booster kun je het nog redelijk verbeteren. Het verschil met Dolby Atmos is nauwelijks merkbaar. Ik ben dan ook snel overgestapt naar mijn Sonos-systeem voor een betere audio-ervaring. Het aansluiten verliep echter niet volgens de handleiding; er zou een Soundbar-optie in het geluidsmenu moeten zijn, maar die kon ik niet vinden, waarschijnlijk omdat mijn Sonos via SPDIF is aangesloten en niet via HDMI. Het koppelen van de tv-afstandsbediening aan de Sonos lukte pas nadat ik de Bluetooth uitschakelde, zoals ik uiteindelijk op Reddit gevonden had. Desondanks blijft er een vervelende melding verschijnen dat de optie niet wordt ondersteund wanneer je voor de eerste keer het geluid regelt. Het doorsturen van het Dolby Digital-signaal naar de SPDIF-uitgang verloopt vlekkeloos en zonder zichtbare vertraging, ook niet van het HDMI-signaal van de Apple TV naar SPDIF.
Beeldkwaliteit
De zwarttinten zijn diep en de kleuren contrastrijk en fel, soms te fel (met name rood), waardoor presentatoren een te rode huidskleur hebben en oranje eerder rood lijkt. Dit vereist de nodige aanpassingen om de kleuren goed te krijgen. Films op Netflix zien er goed uit zodra je de instellingen correct hebt. Beelden met kleine details, zoals kledingmotief, golven of bossen vanuit de lucht gezien, vertonen echter flikkeringen en ghosting. De lichtsensor functioneert minder goed dan op mijn tien jaar oude Panasonic tv, waardoor het beeld overdag te donker is en 's avonds te licht. Trailers op YouTube zien er over het algemeen goed uit, maar vertonen soms nog ghosting. Films bieden een prachtig beeld, maar dagelijkse content ziet er over het algemeen minder uit. Beelden met een statische achtergrond en een presentator geven een onrustig beeld doordat de achtergrond lichtjes van kleur en helderheid verandert, wat ik niet heb kunnen verhelpen met de beeldinstellingen.
/m/157470/1SlCKy4QfyeJEXQ7JbAsZfJxJAEgBw9dc6ZYS8TudUkkwemFEU.png?f=620xauto)
Operating System
De tv beschikt over het Vidaa OS en werkt vlot. Er zijn veel standaard apps die niet te verwijderen zijn, waardoor je altijd apps in je menu hebt die je niet gebruikt. Ook zijn er previews van deze apps die niet uitgeschakeld kunnen worden, wat als extra reclame aanvoelt. De smartphone-app om de tv mee te bedienen biedt weinig toegevoegde waarde. Voor het Vidaa-systeem kun je een account aanmaken om instellingen in de cloud te synchroniseren. Het aanmaken van een account lukte eerst niet via de tv of smartphone-app. Via de website ontdekte ik dat mijn achternaam tekens bevatte die niet toegestaan zijn (spaties zijn niet toegestaan).
Versie V0000.07.60Q.O0410 was de versie op mijn model en de meest recente.
Menu
Het menu is onoverzichtelijk door de vele apps en kan niet aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren, op de volgorde van de apps na dan. Ook is het menu niet scherp en lijkt het van HD-kwaliteit op een 4K-scherm, wat het wazig en korrelig maakt.
Instelmogelijkheden
Er zijn veel instelmogelijkheden voor beeld en audio, zoveel dat het voor de gemiddelde consument overweldigend kan zijn. AI-mogelijkheden verslechteren het beeld in mijn situatie. Een irritante melding over energiegebruik verschijnt wanneer je de beeldinstellingen wilt aanpassen en moet eerst weggeklikt worden.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is onhandig. Met een afmeting van 22,5 cm lang en 4,5 cm breed ligt hij niet lekker in de hand en zijn de knoppen moeilijk bereikbaar met één hand. De play/pause-knop werkt niet intuïtief; bij het indrukken verschijnt een onscreen menu waar je Play, Pause, Next, Previous en Stop kunt kiezen, wat extra klikken vereist. Een handige functie is het zonnepaneel op de afstandsbediening dat de accu oplaadt.
Apps
De geteste apps (Netflix, YouTube en NLziet) op de tv hebben mindere beeldkwaliteit dan via de Apple TV. HTML-apps in Vidaa lijken schokkeriger en minder scherp, vooral bij snel bewegende beelden.
De Hisense U7NQ 65" tv biedt een goede beeldkwaliteit, maar er is ruimte voor verbetering. Hisense moet de firmware verbeteren voor duidelijkere teolichtingen op beeldinstellingen en betere kwaliteit. Het hoofdmenu en de apps vereisen aandacht. Momenteel zou ik de tv niet aanbevelen als je afhankelijk bent van de Vidaa OS-apps. Laat je niet misleiden door de Dolby Atmos en DTS-functies want die hebben weinig effect. De tv heeft verder voldoende aansluitmogelijkheden voor HDMI, SPDIF en WiFi, en ondersteunt Apple Airplay 2, wat goed werkt.
Testen
Toelichting foto's
- F1 TV Pro is te zien dat het logo erge ghosting effecten heeft. En dat de achtergrond bij de naam niet egaal is.
- Bij het vliegtuig is een grijs/zwarte vlek te zien die redelijk rechthoekig is en constant mee flikkerd in het beeld.
Extra aanvulling
- Na ruim 3 weken krijg ik een keer of 4 per avond dat het geluid begint te vervormen en stotteren voor een periode van maximaal 1 minuut. Dit gebeurt alleen als de audio van de TV op pass through naar SPDIF staat.
- Ik merkte bij egaal beeld verticale banen in het beeld. Daarom een test filmpje gezocht en het resultaat van 50% greyscale is het effect ook goed te zien. Overigens komt het bij meerdere kleuren voor.