featureset
Over het OS valt weinig bijzonders te melden. Het is erg makkelijk in gebruik, met een lay-out van het home screen die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Google TV of Amazon Prime. Je hebt een overzicht van alle apps met de trending films en series. Aan de ene kant erg handig, maar soms ook wat chaotisch omdat je van diverse apps de trending zag, waaronder van apps waar ik zelf niets mee doe. Dit viel, voor zover ik kon vinden, ook niet aan te passen.
De bediening van het menu was erg eenvoudig en duidelijk. Zo was het erg makkelijk om in b.v. de instellingen te navigeren of om van input te wisselen, waarbij de tv zelfs liet zien wat de bron was(dus bijvoorbeeld Mediabox).
Wel is het zo dat sommige elementen van het OS er wat gedateerd uit zien. Denk hierbij aan het icoontje wat verschijnt als je de volume aanpast. Deze heeft geen transparantie en is een rechthoekig zwart blok.
Het was een uitdaging het Vidaa account aan te maken, dit lukte mij niet via de tv of direct via de mobiele app en heb ik uiteindelijk via een browser op mijn telefoon gedaan. Het vervolgens inloggen op de TV ging vrij eenvoudig en het vervolgens koppelen aan mijn smartphone ook.
Er zijn diverse aansluitingen ingebouwd, waaronder meerdere HDMI aansluitingen, een SPDIF aansluiting en de mogelijkheid een netwerkkabel (max 100MB/s) aan te sluiten, mocht je geen wifi willen gebruiken.
/m/397270/1SogR6G2um53HPv61pGMzLYGv7pTFsEphXRvz6hY07L0m1kIzs.png?f=620xauto)
Wel valt hierbij op dat het schakelen maar de Ziggo Mediabox niet altijd goed gaat: in plaats van een normaal beeld krijg je een 4:3 beeld met flinke zwarte balken aan beide zijkanten. De tv opnieuw opstarten verhelpt het probleem vaak.
Voor de gamers onder ons heeft het scherm ook een speciale ‘144Hz Game Mode Pro’ zoals Hisense het zelf noemt, met daarin onder andere een low latency mode en AMD Freesync Premium. Deze gamemode zou automatisch moeten opstarten wanneer een gaming device wordt herkend. Ik heb zelf echter geen consoles en ben sowieso niet zo van het “tv-gamen” dus heb ik deze modus niet getest.
De afstandsbediening maakt gebruik van een accu die zowel via het zonnepaneeltje op de afstandsbediening als via USB C kan worden opgeladen. Men levert geen usb kabel mee, dus mocht de afstandsbediening onverhoopt leeggaan, zul je een eigen kabeltje moeten zoeken om hem op te laden, of de afstandsbediening in de zon moeten leggen.
/m/397270/1SogR6tZgx1yTpufU8MldnjZt0zoCTwyT2QeNmaCxubdJ6tRzN.png?f=620xauto)
contrast en helderheid
Ik vind het lastig om hier een goed oordeel over te geven, ik heb geen apparatuur waarmee ik zaken als contrast kan meten, maar volgens de specificaties heeft het scherm een helderheid van 500cd/m2, wat bij mij binnen voldoende is.
Daarnaast is door de “full aray local dimming’ zwart vaak ook echt zwart. Zoals op de Foto die genomen is tijdens de presentatie-avond is te zien zorgt de local dimming ervoor dat enkel het cluster aan LED’s recht achter het beeld aan staat, bij zones die zwart moeten zijn staan de led’s niet aan, waardoor het zwart ook echt zwart is. Doordat er echter met zones gewerkt wordt, zie je wel een heel klein verschil in het zwart als een deel van de zone wel wat moet weergeven.
Door die Local Dimming en de HDR10+ waar de tv over beschikt ziet het contrast er voor mij prima uit. Zeker als je rekening houd met de prijs en plaatsing van de tv in de markt.
Het enige nadeel voor mij is reflectie. De tv staat tegenover 2 (kleine) ramen, waardoor in de avond, als de zon lager staat, je een reflectie van de ramen ziet op het scherm. Deze reflectie valt meer op dan bij mijn vorige tv, doordat het paneel van Hisense wat meer glanst(en dus meer spiegelt).
De kleuren lijken vrij accuraat te zijn, al heeft hij soms moeite met dingen als huidskleur waardoor deze iets meer oranje zijn dan dat men in werkelijkheid is.
Er zijn echter een aantal diverse beeldmogelijkheden die gebruikt kunnen worden, dus het kan lonen om ze bij langs te gaan en de beste voor jouw use-case uit te zoeken.
Ook viel het mij op dat de kleuren iets lijken te veranderen op het moment dat je kijkhoek groter word, maar het beeld blijft goed zichtbaar. Helaas heb ik hier momenteel geen voorbeeldfoto van, maar ik zal het in de gaten houden en mogelijk later nog wat foto's toevoegen.
vormgeving
Over het algemeen is de tv erg strak vormgegeven, al viel mij direct op dat hij een stuk dikker is dan mijn vorige tv, wat veroorzaakt is door de ingebouwde subwoofer. Daarnaast heeft de tv stevige metalen poten, waarvan ik het erg jammer vind dat daar een grote plastic zwarte afdekplaat overheen moet, al geeft dat wel een mooi plateautje om mijn soundbar op te plaatsen.
Aansluitingen zitten aan de linkerkant achter de tv, met uitzondering van de stroomaansluiting, die zit rechts. Bij mijn vorige TV was dit andersom, wat voor mij makkelijker was gezien waar de tv staat. Verder valt er weinig op de vormgeving aan te merken. Het is een tv, hij is zwart en rechthoekig.
beeldverwerking en ghosting
Dankzij features als HDR10, het local dimming en een 144Hz refresh rate ziet het beeld er goed uit! Over de contrast en helderheid is al gesproken.
Het is nog wel de moeite waard om te melden dat de TV gebruik maakt van AI om al je beeld, ongeacht de input, te upscalen naar 4K.
Om de ghosting te testen maak ik gebruik van 1 van de beroemde ufo filmpjes, bij een snelheid van 960 pixels per seconde lijkt er pas ghosting op te treden.
audio
Dankzij de 2 speakers en geintegreerde subwoofer is het geluid best okay. Nog niet zo goed als met een los audiosysteem aan de televisie gekoppeld(ik gebruik zelf een Polk soundbar die heel eenvoudig via Bluetooth, HDMI ARC of een SPDIF kabel gekoppeld kan worden aan de tv) maar het is aanzienlijk beter dan mijn referentie, de 5 jaar oude Samsung televisie.
Het geluid voelt standaard vrij leeg, met weinig bass maar afhankelijk van of je wel of geen externe audio gebruikt kun je met behulp van o.a. een equalizer het geluid finetunen. Het zou wel wat duidelijker mogen worden aangegeven dat je alleen van de equalizer gebruik kunt maken als je het geluidssysteem van de tv zelf gebruikt.
on demand streaming
De TV heeft meerdere streamingdiensten standaard geïnstalleerd binnen het OS, die die op een zelfde wijze laat zien als dat bijvoorbeeld Google TV doet, dus met een overzicht van trending series en films per streamingdienst. Daarnaast zijn de bovenste 2 rijen met knoppen op de afstandsbediening gericht op het snel kunnen openen van een streamingdienst. Zo zijn er dedicated knoppen voor o.a. Disney+, Netflix, Rakuten en Youtube. Deze openen vrijwel instant.
Ook lijkt de tv te onthouden waar je was gebleven in b.v. een youtube video als je de televisie tussendoor op stand-by hebt gezet. Zodra je dan weer Youtube opent opent de video ook weer. Dit kan heel handig zijn, maar was voor mij ook even wennen. Bij mijn oude TV werd de voortgang niet onthouden en kreeg je dus het homescreen ervoor, bij de Hisense is dat niet het geval, waardoor ik al een paar keer heb gehad dat, wanneer ik de streamingdienst opende, ik direct de credits zag van wat ik de dag ervoor aan het kijken was.
bouwkwaliteit en afwerking
Tijdens het uitpakken van de TV vielen mij een aantal zaken op, die mij een goed beeld gaven over de bouwkwaliteit.
Dit begon met een verpakking waar goed over was nagedacht. Er is vrij weinig piepschuim gebruikt, maar wel op goede plekken. Hierdoor was het erg makkelijk de tv uit te pakken en viel het mij op dat de onderdelen van de voet goed verpakt waren in speciale sleuven in het piepschuim.
Die poten waren trouwens van metaal en vrij eenvoudig te monteren, waardoor ze stevig aanvoelden. Ik vond het zelf alleen jammer dat er verwacht word dat je de poten afdekt met een zwart plastic afdekplaat en dat de kabelbegeleidingsclipjes vrij klein zijn, wat uitdagingen geeft als je meerdere kabels via de poten naar de tv wilt wegwerken.
Eenmaal geplaatst staat de voet zeer stabiel, maar kan het scherm wel aardig wat naar voren en achter bewegen als je deze aan de bovenkant vast pakt.
prijs
Op dit moment is de tv te koop bij 1 aanbieder in de pricewatch. Hier kost die 1099 euro. Een hele bult geld, maar gezien de features van de tv is hij volgens mij vrij redelijk geprijsd, al heeft hij wel sterke concurrentie van diverse OLED alternatieven van onder andere LG. Als hij net onder de 1000 euro zou zitten zou het een heel aantrekkelijke televisie zijn om te kopen, mocht mijn huidige tv stuk gaan.