De Chinese smartphonebouwer OnePlus en Cyanogen, van de populairste custom rom voor Android CyanogenMod, liggen met elkaar in de clinch. Cyanogen zou namelijk tegen een eerdere afspraak in een samenwerking zijn aangegaan met een concurrent in India.
Dat beweert althans OnePlus. Die onderneming werkt sinds de introductie van zijn eerste smartphone, de One, samen met Cyanogen. Zo levert het aan Oppo gelieerde bedrijf een aangepaste versie van CyanogenMod op de One mee.
Aan die samenwerking lijkt alleen een eind te komen, valt op te tekenen uit een blogpost van OnePlus. In India heeft de maker van de populaire custom rom namelijk de exclusieve rechten voor dat land verkocht aan een Indiase smartphonefabrikant, Micromax. Dit terwijl de Chinese bouwer juist met Cyanogen de afspraak zou hebben om ook daar zijn toestel met CyanogenMod te leveren.
Volgens OnePlus voelen Indiase klanten, die het toestel bestelden met het idee er CyanogenMod op aan te treffen, zich dan ook 'teleurgesteld of misleid'. "We kunnen de beslissing van Cyanogen niet uitleggen, omdat we die zelf niet helemaal begrijpen", schrijft het bedrijf.
OnePlus probeert nu zijn OnePlus-toestellen in India met een eigen Androidversie te voorzien. Het bedrijf nam het afgelopen jaar al ontwikkelaars aan om aan een eigen mobiele besturingssysteem te werken. Dat systeem was alleen bedoeld voor toekomstige apparaten, maar nu stelt OnePlus naar eigen zeggen de plannen iets bij.
De Chinese smartphonemaker zegt verder dat zijn versie van Android is gebaseerd op Googles laatste uitgave van het besturingssysteem, namelijk Lollipop. "Ons systeem zal stabiel, snel en lichtgewicht zijn." Ook belooft OnePlus dat er geen bloatware op komt te staan en dat het Material Design - het nieuwe uiterlijk van Android door Google - probeert te handhaven. De eerste build van de software verschijnt naar verwachting volgende maand.
Voorlopig voorziet OnePlus zijn One-smartphones buiten India wel van CyanogenMod. Ook Nederlanders die het toestel bestellen, zullen hem dus met de populaire custom rom krijgen. Desondanks kan het besluit van Cyanogen op de lange termijn voor beide bedrijven grote gevolgen hebben. Cyanogen heeft nog niet gereageerd op de commotie.