NPO-app voegt ondersteuning voor Chromecast toe

De NPO heeft in versie 2.0 van zijn gelijknamige mobiele app voor Android ondersteuning voor Chromecast toegevoegd. Hierdoor kunnen tv-programma's op een televisie bekeken worden waarin een Chromecast-dongle is geprikt.

De Nederlandse Publieke Omroep liet in oktober vorig jaar al doorschemeren dat het Chromecast-functionaliteit in de toenmalige Uitzending Gemist-app wilde opnemen. Na ruim een jaar is de integratie een feit: bezitters van een Chromecast-dongle kunnen voortaan tv-programma's van Uitzending Gemist op een televisie openen na installatie van de NPO-app versie 2.0.

Om de Chromecast-functionaliteit te kunnen benutten is een telefoon of smartphone met Android 4.x nodig. Wanneer Chromecast in de iOS-versie van de NPO-app zal opduiken is nog niet duidelijk: de huidige versie in de App Store biedt deze functie nog niet.

Naast de nieuwe Chromecast-support kan de NPO-app 2.0 voortaan ook gebruikt worden als afstandsbediening voor de betaalde NPO Plus-dienst die via hbbtv wordt aangeboden. NPO Plus is volgens de publieke omroep om 'technische redenen' nog niet beschikbaar op de Samsung Galaxy S4.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-11-2014 • 17:53

79 Linkedin

Reacties (79)

79
78
43
1
0
27
Wijzig sortering
Het is toch eigenlijk bizar dat de overheid een interface voor een advertentie grootmacht maakt.

Een leuk open source alternatief is xbmc met de plugin Nederland24 (live tv) en Uitzending Gemist (terug kijken), dan kan je ook bijna alles en kan je tv abbo + afstandsbediening ( wordt dan je telefoon) de deur uit. Kwa hardware is een raspbpi of een eerste generatie atom hiervoor voldoende, maar idd wel iets meer nodig dan een chromecast stick nodig idd.

NPO app is wel meer fancy dan de xbmc plugins. Echter als we de overheid moeten geloven met de NPO terug naar de kerntaak (en niet teveel ommercieele bedrijven in de hand spelen) dus dan kies ik (vooruitspelend daarop) toch maar voor de open source alternatieven zoals op xbmc.

[Reactie gewijzigd door Causing op 27 november 2014 19:10]

Weet je wat pas bizar is:

NPO-app kan televisietoestel afluisteren
http://www.volkskrant.nl/...tel-afluisteren~a3772060/

Als je die app installeert kun je continue afgeluisterd worden.
Datzelfde geldt voor RTLXL en hopelijk weet je ook dat dit niet specifiek "om het afluisteren" is gedaan.

RTLXL en NPO maken gebruik van een bepaalde techniek waarbij voor ons onopvallende audio cues met de uitzendingen worden mee gestuurd waardoor de app specifieke second screen functionaliteit kan activeren. Hiervoor is dus je microfoon device nodig.

En jaaaaaa ik weet het. In th eorie zou dat ook gebruikt kunnen worden voor controle, afluisteren, weet ik wat. Het is maar hoe bang je jezelf wil laten maken.
Je kan dat dus NIET blokkeren oid.
Ik had het nieuws gezien, maar dacht dat is wanneer je 'm aanzet en een "second screen" optie activeert.

Heb ik dat fout? Werkt dit zelfs als je 'm niet open hebt staan? En je kan het niet uitzetten?

Ik zie niet in hoe ik -als gebruiker- daar blij van moet worden. Betere suggesties? Really? |:(

[Reactie gewijzigd door Barryke op 28 november 2014 08:56]

Als jij voor 30 euro een systeem in elkaar kan zetten die net zo soepel werkt als Chromecasten, maar dan met XBMC, dan ga ik wel XBMC gebruiken.
Wauw, dat werd eens tijd! De chromecast wordt zo steeds handiger. Ik vind het heerlijk icm Netflix, Youtube en Popcorn. Ik weet dat sommige mensen liever open source dingen gebruiken, maar dit werkt heel prettig. :)
Grappig, ik vind hem juist onhandig. Iets pauzeren zou via het lockscherm moeten kunnen, maar bij mij mooi niet. Ik moet dus altijd de app openen waarmee ik aan het casten ben. Apple tv met airplay is veel handiger voor mij dan
Dit zou ook gewoon moeten werken als jouw toestel en de app dit ondersteunt!
Klopt. Kan zelfs pauzeren en weer starten met mijn Moto360 :).
cool, ik heb er net een besteld
Laat mij raden op Apple werkt dit niet op die manier?

Android pakt dat wel mooi over namelijk.
Op een appel werkt het inderdaad anders, maar daar kan google/chromecast niets aan doen, zo zit ios in elkaar.
Je kan ook gewoon pauseren via je lockscreen.
In principe gaat de app waarmee je naar de chromecast "cast" naar de notificatiebalk zodra je uit die app gaat en naar je lockscreen als je je telefoonscherm uitdoet. Van beide kun je alsnog je film o.i.d. pauzeren of stoppen.

Dat hangt echter wel van de app af, maar de meeste courante chromecast apps werken prima zo.
Het zou kunnen zijn dat je in de lockscreen settings 3rd party apps & widgets moet toestaan. Was even zoeken.
Bij mij werkt dit wel gewoon...
Het pauzeren is inderdaad erg omslachtig i.c.m. een iOS device.
Ik snap eigenlijk niet waarom pauzeren niet mogelijk is met je afstandsbediening. De Chromecast ondersteund HDMI-CEC, dus hardwaretechnisch is het gewoon mogelijk.

[Reactie gewijzigd door NSG op 27 november 2014 21:59]

Dat is voor mij ook erg wennen inderdaad. Ik ben gewend aan XBMC waarin CEC wel gewoon werkt. Kon voorheen gewoon de afstandsbediening van de TV gebruiken, nu via telefoon. Veel minder handig om snel even te pauzeren / skippen.
Dat bedoelde ik inderdaad. Kennelijk werkte het op een Android anders dan op een iOS apparaat. Dat is wat ik met omslachtig bedoel.
De chromecast wordt zo steeds handiger.
Het is natuurlijk wel zo dat zo'n beetje alle moderne televisies apps voor Netflix en Youtube al ondersteunen en dan heb je geen telefoon of tablet nodig om die te streamen.
Dus hoe smarter de TV, hoe minder nuttig de chromecast wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 27 november 2014 20:14]

Moetje wel mazzel hebben met een interface die een beetje reageert...
Yup, tv besturing is vaak traag. Via Chromecast werkt dat gewoon stuk rapper.
Zoals RieIN al aangeeft dan moet je wel mazzel hebben. De chromecast is gemaakt, net als de AppleTV met maar één doel. En dat is content tonen via allerlei sources anders dan TV. Bij tv's echter zie je helaas nog maar al te vaak dat het 'smart' gedeelte er meer als een gimmick/gadget bij zit dan dat het echt een serieuze optie is.
"Dus hoe smarter de TV, hoe minder nuttig de chromecast wordt. "

Niet helemaal mee eens.

1. Chromecast kan je makkelijk loskoppelen en ergens anders ( ook buiten de deur ) gebruiken.
2. De afstandbediening gebruiken om netflix te bedienen is meestal niet fijn. Vaak is er dan wel weer de mogelijkheid om dit met een app te besturen, maar dan zit je alsnog weer met je mobiel of tablet te werken.
3. Dit is persoonlijk, maar ik gebruik sowieso liever mijn tablet als bediening. Sneller overzicht, sneller zoeken en in het geval dat je verder wilt kijken in bed dan switch je gewoon weg van je chromecast naar de tablet en je film/serie speelt dan gewoon door op je tablet.

Natuurlijk is het zo dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, maar om te zeggen dat de Chromecast geen nut heeft ( toegegeven: hAl schrijft minder nut ) gaat mij iets te ver.
Anoniem: 80466
@morten28 november 2014 10:57
In de realiteti ken ik niemand die zijn chromecast meeneemt.

Je mobieltje gebruiken om even in een minuutje een filmpje op je netflix smarttv app te starten is wat anders dan twee uur lang een film via je mobiletje te streamen. En op mijn LG met webos zijn apps trouwens heel behoorlijk te bedienen. En in de toekomst zal chromecast dus ook steeds onbelangrijker worden.
Je streamt niet via je mobieltje, je geeft alleen opdracht aan de Chromecast om iets te gaan streamen. Je mobiel word dus niet belast. De Chromecast groeit snel in populariteit trouwens.
"En op mijn LG met webos zijn apps trouwens heel behoorlijk te bedienen. En in de toekomst zal chromecast dus ook steeds onbelangrijker worden. "

Sorry, maar dat jouw beleving dusdanig is, wil nog niet zeggen dat anderen dat zo ervaren.
Ik ( en vele anderen met mij ) zien WEL toegevoegde waarde in chromecast.
Zoals Cees al aangaf, je streamt niet via je mobiel. Het steamen zelf kost dus ook geen batterij duur.

Het feit dat Organisaties achter NP, Netflix en HBO moeite doen om chromecast te ondersteunen geeft op zich al aan dat er genoeg interesse is , het ontwikkelen van deze ondersteuning kost namelijk ook genoeg geld.

Dus neens, chromecast wordt niet "onbelangrijker"
Verbaast me dat ze dit niet als exclusieve functie houden voor 'NLZiet'.
Live tv is wel exclusief voor NLZiet (althans, je hebt er een NLZiet-account voor nodig)

[Reactie gewijzigd door anandus op 27 november 2014 19:26]

NPO apps geven ook gewoon Live TV kanalen NPO 1 2 en 3 door en wat thema kanalen
Maar dus niet via Chromecast ;)
Dan kijk je ze gewoon live op je kabel
Het zou mooi zijn als het wel gewoon via Chromecast kon. Dan kun je je kabel abbo opzeggen.

Zelf zit ik er aan te denken om het TV abbo op te zeggen en te vervangen voor een NL ziet abbo. Maar dan moet NLziet zonder kinderziektes zijn. Schijnt veel te crashen en niet altijd goed te werken. (disclaimer: zelf geen ervaring, is wat ik een tijdje geleden gelezen heb)
Als je alleen een kabel abbo hebt voor NPO1/2/3 dan zou ik die opzeggen en voor een paar tientjes een smartcardloze Digitenne-/DVB-T ontvanger halen. Deze zenders zijn namelijk gratis uit de ether te ontvangen.
Zeker het overwegen waard. Ik had er nog niet aan gedacht. :)
IK heb nog niet getest maar kan dat niet al door op o.a. Nexus devices het heel scherm te casten?
<sarcasme>Ja, hier mogen we de NPO echt dankbaar voor zijn. </sarcasme> Ik vind dat NPO+ gewoon gratis moet zijn en NLZiet (incl. commerciele omroepen) geld kan kosten.

Ik vraag me wel af of de beeldkwaliteit net zo slecht is als direct via de NPO app. naar de TV streamen (via mini-HDMI). Ik keek zo laatst schaatsen en toen kon ik nog niet eens de tijden lezen op mijn TV...

Sinds de analoge uitzendingen zijn verdwenen heb ik geen alternatief meer om NPO1/3 gratis te kijken, tegen een fatsoenlijke kwaliteit en zonder extra reklame. Van mij mogen ze dan ook helemaal wegbezuinigd worden, tenzij ze zich gaan gedragen als een publieke omroep.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 27 november 2014 19:03]

@Bulkzooi: Nederland 1,2,3 + regio tv zijn gratis uit de ether te plukken. Je hebt hiervoor enkel een 'digitenne antenne' voor nodig. Eenmalig aanschaf van 'n paar tientjes. (geen insteekkaart nodig ) Google maar eens op 'digitenne antenne'.
Ik heb Digitenne gehad maar de ontvangst was bij mij thuis niet voldoende. En via internet is de beeldkwaliteit dus bagger. En via NLziet kan ik voor €8 NPO+ krijgen maar dan krijg ik die commerciele zenders erbij.
Inderdaad.

Nu doorstoten en de NLZiet app verbeteren!
(ik betaal er graag voor, maar het moet wel werken)
Chromecast is er niet voor windows phone.Jammer anders zou ik hem gebruiken.
Wat bedoel je dan? De belangrijkste Windows apps hebben gewoon ondersteuning voor Chromecast...
Ik wil graag ook chromecast op mijn lumia 925 .
Je kunt toch gewoon vanaf je telefoon foto's of muziek of video streamen naar een TV?
Nieuwsflash: Google geeft niks met Windows. Er is niet eens een YouTube app voor wp.
Ik weet dat maar het is toch jammer.
Er zijn wel anderen die Youtube apps beschikbaar gemaakt hebben voor Windows Phone. Ook werkt Chromecast erbij. Is niet helemaal optimaal qua gebruik, maar werkt wel.
Ontvang hier alleen NED 1.
Jammer dat het niet mogelijk is om live tv te kijken via de chromecast.
Als je alleen NED 1 NPO 1 ontvangt, moet je misschien eens nadenken over een tv abonnement, of als je dat al hebt een goede smartcard in je tv steken.
Het blijft waardeloos beeld, geen extra toevoeging t.o.v. je smart tv. :O
Nee maar wel een super toevoeging aan mijn niet-smart tv. Heb hier gewoon een samsung flatscreen staan van rond de 350 euro, en die doet het nog prima. Waarom zou ik een nieuwe tv willen kopen als ik samen met een chromecast en een tablet/smartphone ook gewoon een smart tv heb?

En waardeloos beeld valt wel mee. Echte puristen zullen er vast niet van achterover slaan, maar het beeld is wel dermate goed dat ik me niet in de youtube van 2005 waan.
Fijn dat het er nu is

Net even getest, maar werkt alleen nog niet echt goed. Stream schommelt heen en weer in kwaliteit en is niet aan te passen. Na nog geen 10 minuten stopte het casten. Komende dagen nog maar eens proberen, maar zo is het nog niet echt bruikbaar. Terwijl ik verder geen problemen heb (zowel npo zonder te casten als andere streams). Jammer, maar wacht nog maar even af.
Ik hoop dat dit beter werkt dan de streams op de NPO site. Dat zijn bij mij namelijk de enige streams die ik ooit ben tegengekomen die 5 minuten werken op de Chromecast en dan eindeloos gaan bufferen.
Cool, maar ik ben wel benieuwd met wat voor kwaliteit de stream te bekijken zal zijn. Ook zou het fijn zijn als je de kwaliteit handmatig kan instellen.
Hmm vraag me af hoelang dit mogelijk blijft gezien de komende bezuinigingen van onze lieftallige staatssecretaris Dekker.
NPO heeft ook andere inkomsten, oa reclame en inkomsten van NLZiet.
Klopt maar dezelfde man heeft geroepen dat de npo zich op haar kerntaken dient te richten en daar horen deze activiteiten volgens mij niet bij. Begrijp me niet verkeerd, ik moedig dit soort initiatieven alleen maar aan, maar ik denk dat de VVD daar heel anders over denkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee