Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 114 reacties

Microsoft organiseert eind januari een persevenement waarin het de Consumer Preview van Windows 10 zal tonen, zo meldt The Verge. De softwaregigant zou bovendien een aantal nieuwe features in de opvolger van Windows 8.1 uit de doeken willen doen.

Microsoft hintte al eerder dit jaar op een vervolgevenement dat begin volgend jaar zou moeten plaatsvinden, maar bronnen hebben The Verge ingefluisterd dat het evenement eind januari zal plaatsvinden. Volgens de Amerikaanse techsite zal het persevenement grootschaliger zijn dan de presentatie van de Technical Preview van Windows 10 eind september.

De softwaregigant zou ook een aantal nieuwe features willen tonen die in Windows 10 beschikbaar moeten komen. De Consumer Preview zou onder andere verbeteringen in de touchinterface Continuum bevatten. Ook wil Microsoft zijn plannen met betrekking tot Windows 10 op tablets en smartphones uit de doeken doen en mogelijk komen er ook aankondigingen over wijzigingen in het dashboard van de Xbox One-console.

Onduidelijk is nog wanneer de Consumer Preview van Windows 10 beschikbaar zal komen. De huidige Windows 10 Technical Preview is vooral gericht op gevorderde gebruikers en ontwikkelaars.

Windows 10

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (114)

Er is nog veel onduidelijkheid over de RT-tablets en de Windows Phones hoe deze verwerkt zullen zitten in Windows 10. Is er iemand die mij dat kan uitleggen? (In hoeverre dit al bekend is natuurlijk, vermits men pas in januari meer duidelijkheid gaat geven zou ik toch graag willen weten wat nu al bekend is (en eventueel speculaties / geruchten. Er is veel discussie rond.)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 27 november 2014 17:33]

Ik gebruik de preview als standaard windows op mn pc en heb nog maar 1 probleem ondervonden: dat is wanneer je op zoeken drukt bij start en je wilt beginnen met typen dat de menu start wegspringt hiervoor moet je 4/5x opnieuw klikken voordat het lukt.
Er is nog veel onduidelijkheid over de RT-tablets en de Windows Phones hoe deze verwerkt zullen zitten in Windows 10. Is er iemand die mij dat kan uitleggen?
Op tablets komt windows 10 meer terug met de blokjes menu zoals in windows 8. wanneer er een toetsenbord of muis is aangesloten gaat het terug naar het 'oude windows 7' / windows 10 op pc menu. Hoe en wanneer er gereleased word weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door Galinsky op 27 november 2014 17:37]

Dat heb ik ook ergens vernomen. Maar komt er echt 1 Windows voor alle apparaten (ARM/x86) zodat echt elke applicatie, programma, ... werkt op hetzelfde?
er komt ťťn gemeenschappelijke onderlaag (delen van kernel, netwerk, storage stack etc) waarop per afsplitsing een specifieke stack komt. daardoor gaat het mogelijk worden om applicaties te schrijven die op telefoon, tablet, pc etc werken.
op winsupersite.com (paul thurrot) is heel veel info te vinden over windows 10
Ja, en veel nieuwe telefoons krijgen ook deze architecture (dit word ook de nieuwe standaard). Ik weet ook niet of huidige telefoons een update krijgen.
Ja, microsoft heeft aangegeven dat ze alle Windows 8 toestellen een update willen geven. 7.x valt helaas wel buiten de boot ivm de switch van CE naar NT kernel.
Heb je heel toevallig een website waar ik wat kan lezen over CE kernel en NT kernel en de verschillen hier in? Keek even op wikipedia maar ik werd er niet echt wijzer uit.
Hoi ja windows en moderne apps die er voor ontwikkeld zijn wel maar oudere programma's al is oudere niet echt het goede woord zoals photoshop dan weer niet voorlopig. Het moet dan wel een "modern" app zijn die ook nog vrij recent is. Dus winapi programma's gaan niet draaien op ARM. Wel op intel natuurlijk.
Wat ik me dan weer afvraag, hoe gesloten is dat app gebeuren. EXE files kun je nu gewoon onder windows draaien. WP staat geen sideloading van apps toe
win32 programma's werken natuurlijk niet op de ARM-based devices zoals telefoons, metro/modern apps daarintegen zouden op alle apparaten moeten werken
Waarom niet? Er kan heus wel een bepaalde vertaalslag zijn gemaakt. Dan draaien ze misschien wel suboptimaal, maar toch. Ik kan me prima voorstellen dat de slimme koppen bij Microsoft daar wel wat op gevonden hebben (mogelijk nog wel wat eisen, maar het lijkt me nooit onmogelijk)
Kan niet, wanneer je iets op basis van de ARM instructieset compileert, moet dat worden geŽmuleerd op andere instructiesets, waardoor je bijna geen performance meer overhoudt voor het programma zelf.

VB: Wine is lang niet zo snel als windows zelf, en dan is het nog niet eens een ander instructieset...

Ooit al eens geprobeerd om met quemu windows te draaien op je telefoon? 10 minuten voor het opstarten, daarna crashed het.
wine is in sommige gevallen zelfs sneller dan native windows apps. Het hangt maar net van de taak af en hoe goed deze is om te zetten naar het linux equivalent.

Bijkomend heeft Apple met Rosetta bewezen dat het wel degelijk doenbaar is om software van de ene architectuur te draaien in een OS op een andere.
wine moet geen x86 code omzetten in arm, en is totaal niet vergelijkbaar,
het is misschien wel mogelijk, maar dan heb je zeer krachtige hardware nodig, niet zoiets wat je zomaar ff op je telefoon gaat doen
Dan krijg je gewoon Windows Mobile 6. Denk niet dat MS nog eens in die val trapt. Er zullen geen win32 applicaties op Windows 10 telefoons komen te draaien.
Het kan in principe wel wanneer men x86 telefoons zou uitbrengen (ze bestaan al met Android).
Het plaatje lijkt me toch vrij duidelijk?
De vraag ging specifiec over de beperkte versies van Windows: RT en phones. Waarbij je niet zomaar programma's kan installeren, maar alleen vanuit de store. Dat is niet echt in een lijn mbt intergratie tot 1 systeem. Maar ik heb inhoudelijk verder geen idee :(.
Het is toch vrij simpel? Alle devices kunnen Modern UI apps draaien, terwijl alleen x86 devices, zoals sommige tablets, laptops en desktops win32-applicaties kunnen draaien.
Hiervan heb ik ook geen idee het zou wel vet zijn als dat mogelijk werd gemaakt misschien kan je dan zels spelletjes spelen die niet zwaar zijn zoals age of empires en dat soort games.
Voorbeelden: Windows 10 for every Lumia device & Joe Belfiore Twitter - ARM confirmed in 2015

Windows 10 lijkt eraan te komen voor een heel groot gedeelte/familie aan hardware inclusief relatief jonge apparaten die op ARM-infra werken.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 27 november 2014 17:36]

Hmmm, met dat reclame plaatje zouden ze het ook "Windows One" kunnen noemen
Is echt niet origineel meer. HTC One, Xbox One, OnePlus One, alles met One. Het bos door de bomen niet meer zien willen ze niet echt creŽren.
Zoals alle devices die met een i beginnen?
Dat is anders. Dat werd door Apple gebruikt om kenbaar te maken dat het om een Apple product ging. iPad, iPhone, iMac, iPod, ... Is dus totaal iets anders.
En precies hoe is dat anders dan? Of heeft Apple ook al een patent op de letter i? :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door 512552 op 27 november 2014 21:31]

Dat is anders omdat MrAndy9797 het heeft over meerdere merken die de 'One' in (enkele) productnamen gebruiken. Apple gebruikt de 'i' voor al zijn producten.
Heb je een punt...
Nou niet echt... het was om aan te duiden dat er het Internet mee op kon...
de eerste Mac die dat echt kon was dus de iMac (G3), die met die leuke kekke kleurtjes.

http://nl.wikipedia.org/w.../File:IMac_G3_flavors.jpg

het leek op een draagbare TV met toetsenbord en muis...

http://www.bing.com/image...93A8AE2F3&selectedIndex=3

Toen kwam een mp3-speler die dat ook kon... de iPod.

und zu weiter en zo voorts.

Maar ik ben geen Apple-kenner dus ik kan het mis hebben...
Ik kan wel een Golden Delicious van een Granny Smit onderscheiden. :+

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 27 november 2014 21:54]

[trollmode]Vergeet de apple watch niet :+ [/trollmode]
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom Apple het niet de iWatch noemt. Misschien omdat 'big brother is watching you? :+
Ik denk eigenlijk dat de laatste iPhone is..

Apple Watch
Apple Pay

Volgend jaar Apple Phone en Apple Pad ?? (Of Applelogo en dan Phone/Pad)
Interessante theorie, maar ik denk dat het merk iPhone en iPad veel te sterk is. Het is zinloos om een goede naam weg te doen.

Apple Watch heet niet iWatch omdat (volgens mij) Swatch die naam al heeft.

Bij Apple Pay heb ik geen idee. Maar ik denk dat dat is gedaan omdat het geen iDevice is maar een dienst.
En iDeal van de onze trotse NL'ers is. :)
en iPay nogal lullig klinkt: in de trant ik moet overal voor dokken
iwatch is de naam van een vlaamse on demand dienst waarbij je stuff kan opvragen zoals uitzending gemist.
de iSomething komt nog uit de tijd van Jobs. Met een nieuw managment worden oude ideŽen wel eens lostgelaten of vergeten ideŽen net weer boven gehaald. Het is goed mogelijk dat de Apple Watch geen iWatch noemt vanuit de herprofilering van het bedrijf en dat men eindelijk een visie ontwikkeld voor het post Jobs tijdperk.
"I am Watching you" krijg je dan... :+
Of alles binnen windows met microsoft met X (10). Zou ergens ook een herkenning zijn, maar X is ook weer een veel gebruikte term.

Dat is het voordeel van niet werken voor microsoft - wij moeten ons hoofd daar niet over breken :)
Mooiste avatar ooit gezien op fok _O_
Hoezo zie je door de bomen het bos niet meer?
Gewoon: One-Tree :+
Het gaat gewoon Windows neXt heten of neXt Windows. Referenties naar deze naam zijn namelijk al te vinden in de GPO templates welke geleverd worden bij Windows 10 :D
Windows Next is de algemene codenaam die Microsoft gebruikt om toekomstige versies van Windows aan te duiden, Windows 7, 8 en 8.1 werden in hun vroeg stadium zo ook al genoemd.
Hmmm, met dat reclame plaatje zouden ze het ook "Windows One" kunnen noemen
Goed idee. Zou zomaar de volgende kunnen zijn. Ik ga je post onthouden. 11 wordt One.

[Reactie gewijzigd door HMC op 27 november 2014 18:56]

Nee, Microsoft heeft zelf al gezegd nooit een "Windows One" te doen omdat dat conflicteert met Windows 1.
Nee, Microsoft heeft zelf al gezegd nooit een "Windows One" te doen omdat dat conflicteert met Windows 1.
Windows 1 ? bedoel je Windows 1.0 ? Dat is al 30 jaar oud onderhand, dat gebruikt niemand meer (behalve PC musea's en PC fruters) er staat nergens op de site van de Microsoft producten. Bovendien hoezo zou dat een conflict zijn ? Windows 1.0 is ook gewoon van Microsoft. En zoals ik al eerder zij het is geen windows 1 maar 1.0, die naam is dus gewoon vrij.
Daar gaat het toch niet om?
Als ms niet een os wilt noemen naar 1,ťťn,uno doordat ze 1,1.1,1.11 eerder gebruikt hebben dan mogen ze dat toch zelf weten? Ik begrijp Ms daar wel in.

Zelf ben ik wel benieuwd naar wat Ms toegevoegd heeft in deze nieuwe release.
hopelijk stuff waar de dagelijkse gebruiker een toegevoegde waarde aan heeft!
Is heb ik gehoord wel over gedacht, maar voornaamste reden dat ze dat niet doen is dat het moeilijk is verder te gaan na One.

Een andere naam waarover ze gedacht hebben was gewoon "Windows", dus zonder versienummer. Omdat ze nu ook meer naar een continu update model toegaan (in plaats van grote updates, service packs ed).

En One zit natuurlijk wel in hun nieuwe slogan; "One Microsoft".

Intern gaan ze by the way ook het versienummer verhogen naar 10, zodat dat voor het eerst sinds Windows 3.1 weer samenloopt met de naam (Sinds Vista zitten we op versie 6, Windows 7 was eigenlijk versie 6.1).

[Reactie gewijzigd door rijkvanwel op 28 november 2014 09:46]

Dat heeft Microsoft inderdaad overwogen, echter omdat er al een Windows 1.0 is geweest vonden ze de naam Windows One niet kunnen.
Ik vind het vet dat Windows 10 ook naar alle microsofts windowsphone8 toestellen komt.
Het leert dat het kopen van een telefoon met software gemaakt door de fabrikant zelf, een duurzamere keuze is.

Ik ben benieuwd en nieuwsgierig of blijkt dat windows 10 voor zowel 4.5 inch telefoons tot 27 inch desktops optimaal is qua gebruiksgemak.
Met Windows Phone 7 was dit echter niet altijd het geval ....
met de aankoop van WP7.5 wist je dat echter op voorhand. Ik vond het toen ook wel dubbel, maar langs de andere kant je wist het, toch waren er nog genoeg die een 7.5 kochten.
Als je effectief een 7 gekocht had, dan kon het in de lijn der verwachting liggen. Echter koop je nooit een toestel met recht op SW upgrades. Enkel bij Android koop je dat recht voor 18 maanden. Alle andere leveranciers hinten in het beste geval er op, maar staat, dacht ik, nergens beschreven.
Toch heeft MS na veel geklaag dat er geen update kwam nog een 7.8? uitgebracht met zoveel WP8 mogelijk functies er in.

Ik klaag nooit dat m'n gsm geen updates meer krijgt, maar zet er wel zelf andere ROM's op na het verstrijken van de officiŽle updateperiode.
Vanaf versie 8.0 van Windows Phone krijg je 36 maanden ondersteuning in de vorm van nieuwe versies en security fixes vanaf de start van de lifecycle. Meer informatie is hier te vinden: http://support2.microsoft.com/gp/lifecycle-windows-phone-faq.
Volgens mij kreeg zelfs bijna geen 7'er de update l. Ook geen enkele BlackBerry 7 telefoon heeft BlackBerry os 10 gezien.

In beide gevallen kwam dat doordat de fysieke hardware van de toestellen een nieuwere versie niet aankonden.
Maar nu mobiele hardware steeds meer generiek wordt, zie je dat bij zowel IOS als BlackBerry os 10, nexus, als Windows phone je jarenlang garantie blijft houden op de nieuwste software.

Zeker in het lagere segment telefoons zou ik daarvoor kiezen boven telefoons met minder zekerheid op updates.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 27 november 2014 17:46]

Windows Phone 7.0 gebruikers hebben anders 4 jaar ondersteuning gehad. Microsoft kondigde vlak na de lancering van Windows Phone 7.5 ook al aan dat Windows Phone 8 geen ondersteuning zou bieden voor hun devices. Ruim op voorhand dus. Daarbij is met Windows Phone 7.8 toch een van de belangrijkste wijziging doorgevoerd, en volgde daarna nog 1,5 jaar ondersteuning.
Zeker gaaf. M'n Nokia 520 van een paar tientjes gaat zo immens lang mee.
Wat ik me wel afvraag hoelang het allemaal gaat duren. Updates van 8 worden ook continue uitgesteld, toch de grootste bummer van WP.
Zou de huidige Technical Preview geupgrade kunnen worden met de Consumer Preview of moet ik dan een nieuwe installatie doen? (Ik draai het in een VM dus zoveel maakt dat ook weer niet uit.)
Ga er maar vanuit dat tech preview -> consumer preview -> rtm over het algemeen (!!) een verse installatie vereist.

Maar aangezien je toch een VM hebt: snapshot, insert new ISO, en probeer het maar ;)
Technical Preview naar Consumer Preview zal wel werken, dit is een van de speerpunten van W10: pijnloze update. Net zoals nu in de Technical Preview al verschillende updates zijn geweest.
Hangt er even vanaf hoe ze de update erin fietsen en of het een apart updatekanaal wordt. Je hebt namelijk nu de mogelijkheid om nieuwe preview-builds op te halen, maar ik kan me voorstellen dat de consumer-preview minder updates krijgt.

Kijken we even naar hoe ze het nu bij Windows Phone doen, dan zie je dat een developer toestel gewoon alle updates krijgt, plus nog wat tussenversies.
Kijken we even naar hoe ze het nu bij Xbox One doen, dan zie je dat een preview-enabled xbox gewoon alle updates krijgt, alleen iets eerder.

Nog even afwachten voor meer duidelijkheid, maar ik ga er eigenlijk wel vanuit dat de features uit de consumer versie ook naar het preview-programma komen.
Microsoft wil met Windows 10 proberen om de previews wel degelijk een upgrade te geven naar de final. Bij voorgaande releases was het evenwel niet mogelijk.
Ah, spannend: "Ook wil Microsoft zijn plannen met betrekking tot Windows 10 op tablets en smartphones uit de doeken doen".

Dat gaat misschien wat meer informatie brengen over hoe ze het verschil tussen ARM (RT en WP) en non-ARM (normale/desktop Windows) gaan aanpakken, en hoe bepaalde restricties op wat voor software je kan draaien worden geimplementeerd. Laten we wel wezen, het is niet waarschijnlijk dat je opeens desktop-software op je telefoon kan gaan installeren ofzo, maar als er geen verschillende versies van OS komen, moet dat toch ergens soort van netjes duidelijk gemaakt worden.
De SDK's voor de platformen zijn nog steeds niet universeel noch compatible met elkaar. Zo is het onmogelijk om een app te bouwen voor Windows 8.1 en die zonder aanpassingen direct te publiceren naar de Xbox One.

Maar ik denk dat veel consumenten inderdaad mogelijk denken: ik koop 1 licentie Office en die kan ik dan installeren op mijn vaste PC en op mijn tablet terwijl de werking/functionaliteit van Office op die tablet dan volledig anders kan zijn (even ongeacht x86 or ARM).
klopt. maar je kunt wel steeds grotere delen van je code hergebruiken. met windows 10 gaat dit aandeel van herbruikbare nog groter. daarnaast kun je applicaties schrijven tegen gedeelde delen over alle os varianten. nieuwe office bijvoorbeeld gaat een universal app worden die op Phone, desktop en tablet kan draaien
Windows mobile was eigenlijk ook gewoon Windows op een MIPS / ARM device, had ook exe's die zowel op pc als mobile device werkten, dus misschien grijpen ze daar wel op terug, als een soort nieuwe standaard. (alle software vanaf nu in VisStu wordt voor zowel ARM als INTEL gecompileerd)
Zou het Start menu eindelijk weer net zoveel kunnen als in Windows XP?
Je bedoelt, minder dan het huidige startscherm? Ja.

Voordat je dit tegenspreekt, zeg me aub wat je in Windows XP kon en in Windows 8 niet.
Control Panel als menu (en niet alleen als link) bijvoorbeeld.

Het classis start menu zoals dat in Windows 9x zat wordt ook niet meer ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 27 november 2014 20:42]

Control panel is gewoon rechts klikken op start knop (8.1)
Je kan items uit je configuratiescherm aan het startmenu vastpinnen. Tenminste, dat heb ik net gedaan met de Windows Firewall. :)

Maar idd, zoals Gabba25 zegt: rechtermuisknop op de startknop. Of Windows-toets X - P (serieus) en je opent het configuratiescherm.

Ook handig:
Windowstoets X - U - S = Sleep
Windowstoets X - U - U = Shutdown
Windowstoets X - U - R = Restart
Werkt alleen niet in de Nederlandse versie, want dan heb je een dubbele letter voor verschillende items.
Klopt, en dit is wat meer moeite, maar je kunt dus in je startscherm een groep maken met de voor jou relevante configuratiescherm items (zoals op jouw plaatje). En een deel van jouw opties zitten rechtstreeks onder Windowstoets-X en een deel kun je in je startscherm laten zien door de optie "Show Administrative Tools" (Startscherm settings -> Tiles).
maar je kunt dus in je startscherm een groep maken met de voor jou relevante configuratiescherm items
Leuk, maar niet waar ik naar op zoek ben...
Toch dom dat het niet gewoon kan zoals het kon?
Ben wel benieuwd hoe dit gaat uitpakken, aangezien ze dan geen onderscheid meer maken tussen, pc's, tablet's of telefoons.
DIt is wel positief ook qua apps !
Mijn grootste vraag gezien w10 gratis word voor 8(.1) gebruikers, is eigenlijk of ik mijn w8 key voor een clean w10 installatie bruikbaar is. Weet iemand dit?
Ik hoop dat Windows10 een perfectie ondersteuning kan bieden voor 4k/5k schermen en de scaling problemen eindelijk opgelost zijn
idd, zeer nuttig.
Microsoft doet het toch wel ok. Nu 8.1, wat al schitterend werkt, en 10 zal weer beter zijn.
Ik wacht wel ff met een iPad kopen. Als 10 zo mooi gaat werken op alle hardware is dat toch een bonus. Heb ook al een Lumia 1020(iPhone ingeruild) dus dat is ook handig met Win10.
waarom een ipad kopen terwijl je met 8.1 werkt?
het werkt ook op touch,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True