Microsoft: aantal app-downloads Windows Store is gegroeid met 110 procent

Microsoft claimt de het aantal downloads van apps uit de Windows Store in een jaar tijd is gegroeid met 110 procent. Het aantal actieve gebruikers van de downloadwinkel zou met 30 procent zijn gegroeid.

De cijfers zijn bekendgemaakt door Microsofts Todd Brix op het Windows-blog. In een jaar tijd is het aantal geregistreerde ontwikkelaars voor Windows Store-apps gegroeid met 80 procent en de groei van de app-keuzes bedraagt 60 procent. Ook de bruto-omzet voor ontwikkelaars zou meer dan verdubbeld zijn.

Volgens Brix is meer dan 90 procent van de app-downloads en 65 procent van de Windows Phone-apps afkomstig van systemen die versie 8.1 van het OS draaien. Precieze cijfers over het aantal downloads geeft Microsoft niet. Meer dan een jaar geleden bedroeg het aantal dagelijkse downloads uit de Windows Store 1,7 miljoen.

Microsoft gaat deze maand meer bekendmaken over de consumentenversie van Windows 10. Ontwikkelaars moeten hun apps geschikt maken voor de nieuwe versie van het besturingssysteem, waarbij er nog meer sprake moet worden van uniforme werking bij de desktop, tablet en smartphone.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-01-2015 • 14:45

165 Linkedin

Reacties (165)

Wijzig sortering
Iedereen weet natuurlijk dat Microsoft nog mijlen ver achterloopt op Android en IOS als het gaat om absolute aantallen. Microsoft heeft echter nog wel een aantal kaarten achter de hand. De belangrijkste troef is natuurlijk nog steeds het Microsoft ecosysteem waar Windows een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Het Microsoft ecosysteem beslaat echter meer zoals telefoons, tablets, laptops, desktops, gameconsoles en servers. Dat is een unieke positie die de concurrenten niet hebben. Microsoft doet er dan ook alles aan om op al deze platformen het zelfde type OS te krijgen.

We weten allemaal dat Windows 8 niet is geworden wat Microsoft er van verwacht had. Microsoft hoopt natuurlijk dat met de komst van Windows 10 dat het wel een succes wordt. Hierbij wordt het dan ook gelijk een stuk eenvoudiger om apps uit de appstore op je desktop te draaien doordat je niet iedere keer meer terug hoeft naar de nieuwe interface. Het is dan ook te verwachten dat dit een flinke boost moeten geven aan het aantal apps dat gebruikt en gekocht gaat worden.

Als de hoeveelheid apps die mensen kopen voor hun Windows desktop toeneemt, dan zal ook de motivatie voor het kopen van een Windows telefoon of tablet toenemen. Immers als je al hebt geïnvesteerd in de software dan zal je afvragen waarom je nog een keer diezelfde software zou moeten aanschaffen voor een iPhone of Android.

Microsoft lijkt ook flink te investeren in Cloud diensten die erg nuttig zijn voor mobiele gebruikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Skype, Onedrive, Office 365 en Cortana. Als je straks dus deze diensten gebruikt dan heb je een enorm voordeel als dat naadloos geïntegreerd zit op je telefoon, desktop, laptop, tablet en gameconsole.

Samenvattend, uiteindelijk zal je met de keuze van de apparaten die je koopt, je een keuze maken voor een bepaald ecosysteem. Heb je straks alles van Microsoft dan gaat dat perfect samenwerken, heb je alles van Apple of Google dan gaat dat ook perfect samenwerken. Koop je van alles wat dan kan je een hoop zelf gaan regelen. Microsoft heeft echter het voordeel dat ze het grootste aantal platformen ondersteunen. Ook is het zo dat met het x86 Windows platform nog steeds de meeste software beschikbaar is voor het Windows ecosysteem.
Ik hoopte juist dat we van ecosystemen afkomen door open standaarden. Ik wil niet alles van Google, Apple of Microsoft. Al is het alleen maar omdat je dan van de grillen van één leverancier afhankelijk bent.

Ik ben het met je eens dat Microsoft met z'n alom aanwezigheid een enorme kans heeft. Het lijkt er echter op dat ze die kansen niet weten te benutten.
Google is m.i. stukken innovatiever dan Microsoft. Microsoft loopt overal achter aan. Te weinig visie en te veel me too, imho.
Weet niet waarom je weggemod wordt. IK zit ook niet te wachten afhakrlijk te zijn van een ecosysteem. Daarbij kijgt de fabrikant mi ook gewoon teveel macht met z'n app stores. Ze kunnen zaken weigeren die ze niet aan staan en dat kan om veel redenen zijn.
Tja, dan moet HTML5 icm Javascript met iets als Codrova of Phonegap wat tractie krijgen.
Dan heb je platform onafhankelijke webapps. Maarja, gezien de performance nog niet hoog genoeg ligt zweren een hoop mensen nog bij Native apps. En met Native apps blijf je afhankelijk van de onderliggende architectuur. Ook Android (google) zit in dat schip.
Zoals hierboven al vermeld wordt, hebben we niets aan percentages maar echte getallen.
Vorig jaar 1,7 miljoen per dag, dus met 110 % meer kom je op zo'n 3,5 miljoen downloads per dag...

(Ben ik nou de enige die wel getallen in het bericht ziet staan 8)7 )
Misschien zoek jij wat anders, maar ik heb hier op diverse Windows-machines toch wel wat apps staan. En op de Surface-tablet beneden staan er ook wel een paar (waar vooral mijn ouders erg tevreden over zijn). En sure niet elke app is even kwalitatief. Maar de hoofd-apps zoals Facebook, Twitter of NOS en Regenmeter (als alternatief voor Buienradar) zijn prima. En ook de standaard-apps vind ik prima voor nieuws, mail en agenda.
Dan kun je zeggen dat jij andere dingen zoekt en dat is prima, maar dat wil niet zeggen dat de apps dan maar allemaal volkomen prut zijn.
En jij die van de gemiddelde onderzoeker?

Een snelle google is zo gedaan.
http://www.howtogeek.com/...hy-doesnt-microsoft-care/

http://www.pcworld.com/ar...100-000-apps-.html?page=0

Ik schrok echt wel toen ik de store zag op zowel mobiel als tablet. In vergelijking met de android store is het aantal nutteloze en nep apps niet te geloven.

De enige reden waarom de groei zo hoog is zou ik verklaren doordat mensen op zoveel soorten van die apps klikken die ze vervolgens niet gebruiken omdat het bijvoorbeeld nep is of niet voldoet aan de eisen nadat deze gekocht is.

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 1 januari 2015 18:34]

Beide links zijn oud en totaal niet meer representatief voor de huidige situatie. Het voorbije jaar is er een periode geweest dat er honderden apps per dag werden toegevoegd, terwijl het totaal aantal apps daalde of zeer lichtjes steeg. Ze zijn dus wel degelijk bezig met hun store te onderhouden.
Lees jij je eigen verouderde links ook?
Dan was je ook dit tegegekomen:
Update:

Since this article was published and spread around the world, Microsoft has done a lot of cleanup in the Windows Store, removed 1500 scam applications, and has pledged to keep it clean.
Daarnaast bestaan in absolute getallen ( en daar was oa jij toch zon fan van) er meer shitapps in zowel de android als de ios store.
Android wordt vervolgens ook structureel geplaagd door veel malware, die je bij ios en WP niet of nauwelijks tegenkomt.
Kwaliteit + Aantal is beide lager dan iOS store / Play store.
Censuur is ook lager dan in Apple's App Store :)

Kwaliteit kan ik niet te beoordelen, dan zou je alle apps moeten downloaden en testen. Iets zegt mij dat er in iedere store slecht geschreven apps te vinden zijn...
Allebei de linken zijn oud nieuws, link 1 staat een update dat er aan gewerkt wordt.
Er zitten ook leuke apps tussen, echter er is wel een grote nadeel aan de Windows Store voor Windows 8(.1).

Namelijk, veel apps zijn niet beschikbaar in NL, zo heb ik mijn locatie op VS staan zodat ik bepaalde apps wel kan downloaden, geen idee of het nu kan maar apps als Facebook voor Windows of een game als Jetpack Joyride (om maar wat te noemen) staan/stonden niet in de store als je locatie op NL stond, dat vind ik een domper want de aanbod is dan een stuk kleiner.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 januari 2015 14:53]

Tsja, laat het maar aan de grote corporates over om de eerste twee w's van WWW te verkrachten... YouTube kan er ook wat van, maar Microsoft heeft er kennelijk ook een handje van. En waarom? Wat is er zo speciaal aan de US dat zij bepaalde apps wel kunnen downloaden?
Regelgeving, patenten, localisatie

Wat heb je eraan als een app als Hulu in de NL store staat als zij volgens de regels hier geen content mogen laten zien?
Ik heb met die regels niets te maken. Ik wil gewoon bij die content. Anders gooi ik het op discriminatie (en daaropvolgend zelfs racisme) dat ik als Nederlander iets niet mag zien en een US-inwoner wel.
Mja is ook, maar dit geldt bij de Windows Store voor echt veel apps en games. En niet elke app in de Nederlandse store is gelocaliseerd.

Maar volgens mij komt het eerder omdat bij het insturen van een app, sommige landen (zoals NL) standaard niet worden aangevinkt waardoor ze al snel worden overgeslagen. Ik zie het bij sommige games wel eens waarvan ik niet snap waarom hij hier niet beschikbaar is. Mail je vervolgens de producent dan is het een enkele keer wel binnen een korte tijd gefixed.
Geen idee, ik weet wel dat Google ooit zei dat VS een groeiende markt voor hun was en dat dat de reden was voor bepaalde keuzes, sorry maar daar ben ik niet mee eens.

Even terug naar de topic, blijkbaar staan Facebook en Jetpack Joyride nu wel in de NL Store, toen ik ze ging downloaden niet, dat terzijde dat Google en Microsoft geen vrienden zijn is bekend, de enige Google app van Google zelf is Google Search (ik tel geen programma's mee, alleen apps).

Terwijl als je naar bijvoorbeeld iOS kijkt er een heel arsenaal aan officiële apps zijn van Google.
India is ook een groeiende markt. China ook. Maar het "land van de mogelijkheden" is kennelijk waar dingen gereleased worden die we hier in het veel grotere Europa nooit te zien krijgen. Shame on them.
Facebook heb ik gewoon kunnen installeren in de nl store en net even gecheckt, maar Jetpack Joyride is ook gewoon beschikbaar.
Zelf papa, dus ben ik Zeer blij met de(Universal app versie van) dr. Panda.. ;)
dat zal dan zeker in het begin van 7.x en 8.0 geweest zijn
Niet zo raar als je de update van Windows 8.1 van de app store moet binnen halen,
De 8.1 update telt niet mee in deze downloads. Dit zijn unieke downloads per app, niet updates, en de 8.1 update voor Windows 8 wordt als een update gezien.
Is volgens mij niet zo, komt via een apart proces binnen bij mij.
MS Medewerker: " Maar baas, dat staat wel leuk voor de PR ".
2015 nog steeds geen Chrome app voor Windows 8. Google is zo irritant bezig..
Er IS een Chrome app voor Windows 8 (niet voor de RT variant), als je Chrome installeert zit daar een "Windows 8 modus" bij, wat eigenlijk gewoon een aftreksel van Chrome OS is.
Dan is het dus geen Chrome app maar een soort trojan horse die Chrome OS op Windows installeert.

Een Chrome app zou gewoon een webkit/blink-based browser zijn die je uit de WIndows Store kan downloaden.
Alleen moet een browser code kunnen uitvoeren binnen zijn app en dat mag binnen WinRT niet.
Volgens mij verwar je WinRT met iOS. In WinRT kan dat namelijk gewoon. Het is alleen lastig om te doen aangezien WinRT nogal strict is en het daarom buitenproportioneel werk zou zijn voor een hele browser (die toch vaak van de legacy aan elkaar hangen).

[Reactie gewijzigd door Ramon op 2 januari 2015 07:52]

Dus met Chrome OS op Windows heb je eigenlijk een soort Blink/V8 Runtime engine? :) Welke dus weer een onderlaag is voor Web Applicaties. Maar Microsoft is daar ook mee bezig in hun OS om WebApps geïntegreerd te krijgen.
Chrome OS is er niet als app.
Je hebt dus eigenlijk helemaal niets. NIETS.

Kan je je vriend Google eens bellen dat ze hun oogkleppen afdoen zodat een een wider view krijgen? Thx.
'ChromeOS installeert'?

Chrome in windows 8 modus is gewoon een fullscreen chrome-sessie met wat snelkoppelingen onder in beeld naar google diensten, niets meer. Er hoeft dus vrij weinig geinstalleerd te worden.
0% groei betekent dat de download gelijk blijven, 110% betekent dat het aantal meer dan verdubbeld is.
Je moet het zien net als aandelen. De tijdseenheid is ook belangrijk bij het groei cijfer. In dit geval een jaar. Een verdubbeling in 1 jaar dus.
Maar bij aandelen is ook erg belangrijk hoe groot de volume is. ( aantal downloads in dit geval )
Als ik een enkele aandeel heb namelijk van 10 euro. En deze stijgt met 110% en je dus 21 euro hebt. Tsja... echt spannend is dat niet.
Heb je duizend van deze aandelen wordt het veel spannender. Laat nou net deze hoeveelheid downloads zeer laag liggen en stelt het dus niks voor. Net zoals ik het voorbeeld gaf van de aandeel.
Hmm, ik denk dat jij niet handelt in aandelen dan, 110% is extreem veel in een jaar.
De hoeveelheid downloads voor een mobiel OS is een maat voor het gebruik er van. In dit geval is de waarde 110% gestegen, dit zegt iets over het gebruik er van. That's all.
Klopt, 110% is extreem veel. Net als deze store extreem gegroeid is, maar dat het aantal downloads voor deze groei ook zo extreem laag waren waardoor deze groei mogelijk is.
Percentages zijn mooi, maar om hier een waardeoordeel aan te kunnen hangen zul je ook de absolute getallen moeten bekijken.
Daarnaast weet ik ook niet hoe lang deze store al bestond aan het begin van het jaar, maar als dat nog niet zo heel lang was, dan zijn deze percentages niet zo heel moeilijk te bereiken natuurlijk.
De store bestaat al sinds de consumer preview van Windows 8, oftewel 29 februari 2012.

Tja hoeveel zeggen percentages? Maar aan andere kant, hoeveel zeggen download cijfers?

Ga je naar de download cijfers kijken, dan zullen deze erg laag zijn vergeleken met Android en iOS, de vraag is of dat uitmaakt? Waar die 2 systemen vrijwel exclusief gebruik maken van hun respectievelijke store, is dat bij Windows niet zo, daarbij is bij veel ook helemaal geen app nodig/wenselijk.

Gezien het door de eerder genoemde punten toch een heel ander platform is, laten deze cijfers meer zien over de groei van het platform, dan wanneer je naar download cijfers gaat waarmee je alleen maar krijgt "Google Play ziet veel meer downloads".

Hoe indrukwekkend dit verder is, is natuurlijk maar de vraag. Er zijn ook veel meer Windows 8 systemen dan vorig jaar, vooral ook met touchscreen, en de app downloads onder touchscreen systemen zal een stuk hoger liggen.

Dus ja, download cijfers vind ik niet relevant, maar wel bijvoorbeeld hoeveel downloads er gemiddeld per gebruiker zijn.
110% van wat vraag ik me dan meteen af?
1.7 milioen per dag is niet niks echter dan hebben we het over WP. Hoe zit het echter met de Windows store op Windows een exact getal isd an wel belangrijk
Een snelle blik leert dat ik op Surface RT aardig wat apps redelijk tot vaak gebruik. Toppers zijn in mijn geval Icircuit, plex, twitter, onenote, age off empired, netflix, office, wordfeud, mail, foto's, facebook, agenda, koken, smartglass, muziek. Nog steeds een prima tablet😊

Op mijn lumia 830 zit ik wel over de 50 apps ook hier gebruik ik de zelfde apps als op mijn tablet, vooral de integratie en hoe alles met elkaar samenwerkt is zeer fijn te noemen.
Wat dat betreft vind ik persoonlijk de hele discussie ook een non-discussie. Wanneer je alleen naar Windows Phone kijkt dan zie je dat het standaard aanbod van applicaties dermate is dat je eigenlijk geen alternatieven nodig hebt. Voorbeelden:
Here Drive (Pro);
OneNote;
Mail/Agenda/Contacts;
Office;
Facebook/Lined-In.

Daarnaast zijn er van alle officiele apps zat applicaties welke je ook op Android en iOS hebt. Wanneer ik daar in tegen op mijn Android tablet kijk, dan is het een ander verhaal, groot aanbod, maar zo veel keuze dat je gewoon niet meer weet wat je moet kiezen als alternatief.

Een groot aanbod is leuk, maar of het heilig is.
Ja doe mij maar 1 soort pindakaas in het schap 😊
ik gebruik best bepaalde apps op mijn Surface, hoewel ik ze op mijn desktop minder gebruik. Zeker als het een app van een website is (Twitter, Facebook) dan verkies ik toch de browser versie dan de app variant.

Ik denk dat dat nog wel een uitdaging wordt, om mensen de app te laten gebruiken boven de web variant.
Op een gegeven moment wordt de web-variant de app.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee