Samsung komt in januari met eerste lcdtv's met quantum dots

Samsung zal in januari op elektronicabeurs CES in Las Vegas zijn eerste tv-modellen laten zien met quantum dots, een variant op lcdtv's met een ander systeem voor de backlight. Samsung maakt voorlopig geen oled-tv's.

Samsung maakt nu al veel lcdtv's, maar is tijdelijk gestopt met oled-televisies, omdat het de productie van die tv's te duur vindt. Het blijft wel zijn amoled-schermen produceren voor telefoons als de Galaxy S5 en Note 4. Concurrent LG blijft wel oled-tv's maken.

Op elektronicabeurs CES in januari komt Samsung met zijn eerste tv's met quantum dots in de backlight, schrijft Cnet. Dat gebeurt vermoedelijk onder de naam Qdot. Doorgaans betekent die term dat duizenden blauwe leds als backlight dienen. Het blauwe licht van die leds wordt door de tv omgezet in wit dankzij een Quantum Dot Enhancement Film over die leds. De tv kan al die leds individueel aansturen, wat een efficiënt systeem voor local dimming is en bovendien een hoger kleurbereik mogelijk moet maken. Ook moet het zuiniger zijn dan conventionele lcd's.

Samsung zal niet de eerste zijn die quantum dots toepast. Sony doet dat al sinds vorig jaar in tv's en heeft de technologie ook toegepast in recente Xperia-smartphones. LG gaat de technologie ook toepassen. Samsung zal op maandag 5 januari zijn CES-persconferentie geven. Dat gebeurt rond elf uur 's avonds Nederlandse tijd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-11-2014 • 09:35

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Dit zouden heel goed de eerste Dolby Vision TV's kunnen worden. Het Dolby Vision reference display dat onder andere in september op de IBC in de RAI te zien was gebruikt namelijk exact dezelfde technologie: enkele duizenden blauwe LED's waarvan het licht door middel van een Quantom Dot Enhancement Film (QDEF) wordt omgezet in wit licht. Verreweg het meest natuurgetrouwe scherm dat ik ooit gezien heb!

Ik heb daar toen ook met Thad Beier gesproken van Dolby Laboratories (LinkedIn, IMDb) en hij wist me te vertellen dat de eerste TV's met de Dolby Vision technologie al deze herfst in de VS zouden uitkomen. Om beter te begrijpen wat Dolby Vision is raad ik je aan om Thad's speech over Dolby Vision van SIGGRAPH 2014 te bekijken.

In het kort bestaat Dolby Vision uit twee onderdelen: het softwarematige deel en het hardwarematige deel.

Softwarematige deel
Het softwarematige deel werkt met behulp van metadata. In de hele productieworkflow wordt metadata bijgehouden. Dat begint in de camera's en loopt door tot en met het einde van post-production. De belangrijkste metadata voor de Dolby Vision technologie komt uit het color grading proces. Hier gaat een colorist, vaak gedeeltelijk samen met de director, de uiteindelijke look and feel bepalen van de film. Dat wordt gedaan met programma's zoals Blackmagic Design DaVinci Resolve. DaVinci Resolve is voor filmmakers ongeveer wat Adobe Lightroom is voor fotografen. Uit dat proces komt een resultaat en dat wordt aangenomen als rendering intent: hoe de film volgens de director weergegeven zou moeten worden. Het probleem is alleen dat de gemiddelde TV niet kan tippen aan een de referentiebeeldschermen die tijdens het productieproces gebruikt worden. Het dynamisch bereik is over het algemeen veel kleiner en daarnaast is het kleurbereik van vrijwel elke TV weer anders.

Wat de Dolby Vision technologie doet om dit te verbeteren is de rendering intent van de film beschrijven in de metadata. Een Dolby Vision compatible TV kan die metadata uitlezen en vergelijken met zijn eigen specificaties (kleurbereik, dynamisch bereik, etc.). Vervolgens wordt de film geremapped op basis daarvan zodat de uiteindelijk weergave zo dicht mogelijk in de buurt komt van de rendering intent.

Hardwarematige deel
Het hardwarematige deel is een toevoeging op het softwarematige deel. Waarschijnlijk zal er iets komen als Dolby Vision Compatible en True Dolby Vision, waarbij de eerste alleen het softwarematige deel heeft en de tweede zowel het softwarematige deel als het hardwarematige deel. Bij die eerste zitten er ten opzichte van een normale TV alleen verschillen in de beeldprocessor, maar het paneel en de backlight is eigenlijk niks bijzonders aan.

Bij een "True Dolby Vision" scherm zou je daarnaast dezelfde technologie zien als bij de Samsung TV's die in het artikel worden beschreven: een backlight die bestaat uit enkele duizenden blauwe LED's, die afzonderlijk zijn aan te sturen, met een QDEF om het blauwe licht om te zetten in wit licht.

Door deze geavanceerdere manier van local dimming begint LCD al een stuk meer op OLED te lijken. Voorheen had je met local dimming over het algemeen tussen de 15 en 150 zones, nu heb je er enkele duizenden. Binnen één zone is het dynamisch bereik nog steeds gelimiteerd door het paneel (9.6~12.3 stops), maar tussen de zones onderling kan hiermee een dynamisch bereik worden gehaald van ongeveer 19 stops (>500.000 : 1).

Als je op pixelniveau een schaakbordpatroon zou weergeven (pixels om en om zwart en wit) zou een OLED scherm het dik winnen. Maar met een backlight van ongeveer 2000 LED's (en dus ook zones) zou je een schaakbordpatroon kunnen weergeven van 60x34 (voor een 16:9 TV), waarbij deze technologie vergelijkbaar presteert met OLED qua dynamisch bereik. Voor de meeste content is dat meer dan genoeg. In de praktijk zullen de twee dan ook zeer vergelijkbaar presteren qua dynamisch bereik. Het voordeel van deze technologie is echter dat het dynamisch bereik nuttiger gebruikt kan worden. OLED heeft wel een gigantisch dynamisch bereik, maar dit zit grotendeels aan de onderkant van het bereik (kant van zwart), waar het voor een groot deel weggegooide moeite is. Met deze technologie kunnen highlights worden weergegeven op maarliefst 2000 cd/m² zonder dat het beeld als geheel lichter wordt. OLED komt in de verste verte niet in de buurt daarvan.

Daarnaast heeft deze technologie het voordeel dat er standaard LCD panelen voor gebruikt kunnen worden met standaard kleurfilters. Het hele productieproces hoeft dus niks aan veranderd te worden. Dit zorgt voor veel lagere kosten. Ook kan met deze technologie een groot nadeel van LCD worden weggenomen: de gebrekkige uniformiteit. Doordat de LED's afzonderlijk aangestuurd kunnen worden is dit gemakkelijk te kalibreren (voor heldere kleuren) en door de local dimming behoort backlight bleeding ook tot het verleden.


Zie overigens ook m'n reactie in "De televisie van de toekomst - Wat komt er na ultra high definition?".

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 3 november 2014 16:14]

Nog een buzzword erbij, Het heeft niks met echt "quantum" te maken..

edit:
In het geval wat antubus hieronder tegen me zegt, sta ik gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door Themperror op 3 november 2014 09:43]

Toch wel, het omzetten van een deel van het blauwe licht zodat een wit licht ontstaat is het gevolg van een aangeslagen electron dat terug valt uit een aangeslagen toestand. Een tekstboek voorbeeld van quantum mechanica
Bedoel je hier niet gewoon fluorescentie? Een simpele TL-buis produceert zo wit licht uit UV-straling. Van blauw naar blauw-groen-rood is technisch ook niet zo moeilijk lijkt me. Hier treedt dan uiteraard wel energieverlies bij op doordat een aangeslagen electron terugvalt zonder meteen een foton op te leveren. Dat gebeurt pas vanaf een lager energieniveau en levert daardoor een andere kleur op dan waarmee het elektron is aangeslagen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 3 november 2014 18:40]

Het verschil zit hem in de core/shell constructie van je quantum dot. Deze verhouding kun je precies afstellen bij het maken van de dot. De dot is zo klein dat de plasmonen rondom de dots overlappen en bij elkaar opgeteld mogen worden. Hierdoor ontstaat een nieuw energie niveau van waar de electronen terug vallen.
Het lijkt dus wel een beetje op fluorecentie, maar het is beter controleerbaar en ontstaat uit een eigenlijk virtueel energie niveau.
Als je er meer over wil weten moet je maar eens zoeken bohr exciton radius ;)
Toch wel, het omzetten van een deel van het blauwe licht zodat een wit licht ontstaat is het gevolg van een aangeslagen electron dat terug valt uit een aangeslagen toestand. Een tekstboek voorbeeld van quantum mechanica
Bijna, want men doet is photon tegen kleine crystal aanschieten die zo klein zijn en structuur heeft dat quantum mechanica optreed, men vangt het licht en laat bepaald deel van energie door en rest niet, afhankelijk van de bandcap.

Men weet denk ik wel dat licht een ferquentie heeft, door die ferqentie aan te passen doormiddel van vorm(bandcap, etc) van zo een quantium dot kan licht dus andere ferquentie krijgen en dus ook een andere kleur. Hoe groter de bandcap des te lager word de ferquentie en word het licht anders.
Ok, dit doet echt pijn aan mijn hoofd! Het woord dat je bedoelt is frequentie! Monochromatisch licht heeft _een_ frequentie. Bij wit licht is het juist een mengelmoesje (ruis zegmaar)
Ik neem aan dat je bandgap bedoelt, aangezien ik de term bandcap nog nooit tegen ben gekomen. Je stelt dat de frequentie lager wordt bij een grotere bandgap, dit is onjuist. Bekijk bijvoorbeeld dit plaatje: http://www.phy.davidson.e...boratory/Lab2/L2part1.gif De bandgap is het energieverschil tussen de conductieband en de valentieband. Als een electon dus terugvalt van Ec naar Ev ontstaat er een photon met energie gelijk aan deze bandgap Eg. Eg = hf, oftewel proportioneel aan de frequentie. Hogere bandgap = hogere energie = hogere frequentie.
Werkt niet zo'n beetje wat licht geeft op basis van terugvallende elektronen? Ik denk dat je wat meer woorden nodig hebt om quantum dots uit te leggen.
Ja, maar als je het heel uitgebreid wil uitleggen, moet je gaan praten over termen als 'Bohr exciton radius', een deeltje in een doosje, en dan komt die kat van Schrödinger ook nog om de hoek kijken haha. Dat is niet interessant voor de meesten hier en dan krijg je een best lang verhaal.

[Reactie gewijzigd door Ruubster op 3 november 2014 09:47]

Kortom het is een blauwe led, met een kleurenfolie erover waardoor het licht muteert in witter licht?
Ik bedoel alleen te zeggen dat de uitleg het niet heel erg onderscheidt van een doodnormale LED.
nou echt wel maar.... superleuk !
Ja, de quantum in quantum dots heeft inderdaad iets te maken met quantum mechanica... Maar dat process waarmee je het licht produceert geldt natuurlijk net zo hard voor een simpele LED...
Erbij? Het woord was er al in 1988 alleen heeft pas sinds kort een consumentenelektronica toepasbaarheid. Meer lees materiaal op Wikipedia: Quantum dot
Dat is toch met alle marketing termen e.d.?

1000hz clear motion technologie, dynamic mosterd makende mechanise

etc.

zelfde met bijvoorbeeld Nvidea en nu hun DSR tis gewoon supersampling

maar ja.

OT:

juig het alleen maar toe dat het steeds zuiniger wordt. En als dit er weer voor zorgt alaaf.
Goede term van de marketing afdeling inderdaad.
Voorlopig blijft die de beeldweergave van dit soort local dimming technologie nog altijd achter bij m'n plasma. En waarschijnlijk zal mijn plasma ook een stuk 'natuurlijker' licht geven dan een tv met blauwe leds, met een kleurenfolie eroverheen om het wit te doen lijken.
plasma heeft anders ook "folie" plasma heeft fosforlaag om licht zichtbaar te maken, dus lagen of folie is geen vieswoord en kan zomaar beter beeld geven dan we gewend waren.

Plasma is afgelopen zaak net als lcd, oled is de toekomst, wil niet anders zins ik oled heb, helass moet mijn tv nog even wachten.
LCD is alles behalve een afgelopen zaak.
Behalve het betere zwart(en volgens de liefhebbers de gehele beeldkwaliteit),
heeft het alleen maar nadelen.
* Te duur
* Beperkte levensduur
* te hoge failrate bij productie
* LCD is te ingeburgerd.

Er zijn legio voorbeelden waarbij een technologie het niet haalde van een concurrerende "technisch-mindere" rivaal, omdat er naast kwaliteit ook nog andere zaken meespelen(prijs, gebruiksgemak,...)
bv.
MP3 <> SACD
VHS<>Betamax
Streaming <> BluRay

In het beste geval wordt OLED een niche-product.
Ik acht het echter realistischer dat het gewoon verdwijnt, niet omdat het beter of slechter is dan LCD op vlak van beeldkwaliteit, maar omwille van de andere redenen die ik hier gezegd heb.
Er is een reden waarom iedereen(behalve LG) gestopt is met OLED-TV's.
De reden waarom alleen LG OLED TVs maakt is dat LG de enige is die de technologie in huis heeft om OLED TV's in grotere maten te maken :+

Er zijn pas een paar generaties OLED TV's op de markt. En LG is nog de enige die OLED TV's maakt. Het heeft z'n tijd nodig.

* Te duur - de prijs van OLED TV's gaat komend jaren omlaag. De verwachting is dat OLED TV's uiteindelijk goedkoper worden dan LCd's.

* Beperkte levensduur - hier is geen enkel bewijs voor..

* Te hoge failrate bij productie - ze zijn net begonnen met grotere maten OLED TV's aan de lopende band te maken. Het heeft z'n tijd nodig.

* LCd is te ingeburgerd - dat kun je ook van CRT zeggen. Als winkeliers op een gegeven moment de voorkeur aan OLED TV's geven dan zijn LCd's gewoon niet meer te koop in de winkel, of mensen dat nu leuk vinden of niet.

Nogmaals OLED is net begonnen. Het gaat veel te ver om nu al te concluderen dat het niks wordt.
De reden voor LG's succes zijn dan ook de Kodak patenten voor de WRGB implementatie.

Over ongeveer 2 jaar zullen OLED TVs naar verwachting nog maar twee keer zo duur zijn als high-end LCD TVs.

Beperkte levensduur is wel degelijk bewijs voor. Echter zit daar een enorm verschil tussen LG's en Samsung's OLED technologie. LG's WRGB gaat aanzienlijk langer mee, omdat Samsung's blauwe pixels relatief snel degraderen.
Maar naast dat heb je nog altijd burn-in. Burn-in hoort geen probleem te zijn voor multimedia dat geen statische beeld elementen bevat (films en TV series zonder TV zender logo's dus). Al zal de tijd totdat er burn-in in gaat treden ook aanzienlijk worden uitgesteld naarmate de pixels over de loop van de jaren worden verbeterd.

Dat gezegd, OLED zal inderdaad wat worden. Beter gezegd; OLED zal universeel de beste technologie optie worden voor de thuisbioscoop.
gebruikt Sharp dat ook niet al jaren? Ik word daar niet warm van, want zij weten dat niet uit te buiten in erg goede lcd-tv's (als de reviews van TV's mag geloven). Hopend dat Samsung dat beter gaat doen.
Is dat Sharp systeem niet gebaseerd op een extra 4e gele subpixel :

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Quattron
Stopt met OLED TV's?

Dan heeft LG het wel ERG goed gedaan met hun WOLED patent aankoop van Kodak.
Ze zeiden hiermee 10 jaar vooruit te lopen op de concurrentie (lees:Samsung).
Vooralsnog hebben ze gelijk.
Verwacht wordt dat LGs OLEDs over 1 of 2 jaar even goedkoop zijn als LCDs... En dat de prijs op de lange termijn nog sneller zal dalen dan LCD. Simpelweg omdat er minder materialen nodig zijn voor OLED displays.
Oftewel, Samsung hobbelt achter de feiten aan en stopt met het investeren in toekomstige technologie. Erg jammer want ze waren zo goed bezig op de markt.
Denk dat dit een erg voorbarige conclusie is. Waarschijnlijk zijn ze in hun researchlab wel bezig met alternatieven. Nu vinden ze OLED te duur misschien hebben ze een doorbraak om het goedkoper te maken, of misschien komen ze met een jaar met iets heel anders.

Ik heb zelf nog steeds het gevoel dat alles wat nu op de markt is voor bedrijven zoals Samsung, Intel, NVidia, LG, AMD, 2 - 5 jaar geleden in een lab bedacht is. Ze laten nooit het achterste van hun tong zien.

Denk ook niet dat ze ooit gaan aangeven hoeveel ideeen / protoypes er precies in de prullenbak belanden. Dat zou mogelijk weer negatieve publiciteit zijn. Dat gaat in de boekhouding gewoon onder het kopje "research"
Is Qdot minder schadelijk voor ogen dan gewone blauwe leds?
Denk dat het niet uit maakt aangezien het dezelfde frequenties licht moet kunnen geven.

*edit*
staat in het artikel dat er een quantum dot filter in zit "Quantum Dot Enhancement Film", dus dan wel :Y)

[Reactie gewijzigd door stewie op 3 november 2014 12:35]

Nu ben ik na het lezen van die onderste regel wel erg benieuwd welke Sony tv's dat zijn? Ben wel geïnteresseerd in deze techniek en mijn huidige TV is kapot vandaar.

Kan als ik op quantum dots zoek niks vinden in combinatie met Sony namelijk

[Reactie gewijzigd door arjentjuh op 3 november 2014 17:24]

Vorig jaar had Sony een deal met QD Vision, Inc. Enkele 2013 Sony modellen hebben daarom Quantum Dots aan boord. Het zijn niet echt Quantum Dots TVs. Het zijn blauwe LEDs in combinatie met rode en groene quantum dots.
http://www.cnet.com/news/...d-they-help-your-next-tv/
oled is misschien wel te goed, oftewel minder winstgevend.

Mooi moment voor de concurrentie om samsung de loef af te steken. :Y)

Ik zou zeggen oled massaal inzetten en zo goedkoop mogelijk aanbieden.
Weer een first van Sony maar zoals altijd geen coverage. Nu Samsung het overneemt zullen er waarschijnlijk meerdere volgen en als over een jaar het zowat standaard wordt in iedere top end tv zal men quantum dots loven maar Sony zal daar niet in worden vermeld.

Triluminos tvs van 2013 , o.a. de 4K tv heeft dit arjentjuh. Met een vergroot kleurenbereik.
Ik was eigenlijk van plan om een samsung h7000 te kope.. Wacht ik dan best nog even af?
Als deze uit zijn kun je die samsung h7000 voor ongeveer 499 krijgen :Y)
Samsung zou bij de CES 2014 quantum dot TV's presenteren. Dit is niet doorgegaan. Niks meer van gehoord..
http://www.businesskorea....on-2014-international-ces

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee