Amazon brengt hdmi-stick met dualband-wifi voor streaming video uit

Amazon heeft de Fire TV Stick aangekondigd. Het gaat om een hdmi-stick met een dualcore-processor, 1GB werkgeheugen en dualband-wifi, die vergelijkbare functionaliteit biedt als de Fire TV-settopbox. Amazon levert het gadget samen met een afstandsbediening voor 39 dollar.

De dualcore van de Fire TV Stick is de Broadcom Capri 28155, een ARM-chip met Cortex A9-cores. Naast 1GB ram is er 8GB flashopslag op de stick aanwezig en ook is er ondersteuning voor bluetooth 3.0 en dualband-wifi met twee antennes. Het besturingssysteem is gebaseerd op Android.

Amazon levert een eenvoudige afstandsbediening mee, maar de stick is ook te bedienen met smartphones en tablets, via de gratis Fire TV Remote-app, waarbij dan ook stembediening mogelijk is. De stick ondersteunt Dial, YouTube-, Spotify- en, in de toekomst, Netflix-content. Deze kan via Android-toestellen en iPhones afgespeeld worden. Ook kan de stick gecombineerd worden met de los te krijgen afstandsbediening van de Fire TV-settopbox.

Apps voor de Fire TV-settopbox werken ook op de Fire TV Stick, maar dit geldt niet voor alle games. Slechts een beperkt aantal casual games zal werken in combinatie met de stick. De interface die de stick voorschotelt, is ook identiek aan die van die speler. De ASAP-technologie van Amazon werkt ook bij het gadget; deze dienst raadt video's aan op basis van kijkgedrag en buffert content al voordat de gebruiker op play heeft gedrukt voor snel afspelen. Daarnaast kunnen gebruikers de schermen van smartphones en tablets spiegelen op tv, mits hun mobiele apparaat Miracast ondersteunt.

Amazon gaat met de Fire TV Stick de concurrentie aan met de Chromecast van Google en de Wireless Display Adapter van Microsoft. De prijs van de stick inclusief afstandsbediening bedraagt 39 dollar, omgerekend 31 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-10-2014 • 15:00

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
38
6
0
4
Wijzig sortering
Is al bekend of deze stick native support (hardware decoding ) biedt voor AC3 en DTS? dit is een groot gebrek bij de chromecast (als je via Plex iets streamt dan moet ie bijna altijd transcoden).

[Reactie gewijzigd door Cooler_King op 27 oktober 2014 15:23]

DTS zag ik nergens staan, maar wel dit:

Audio: Dolby Digital Plus certified, audio pass through up to 7.1
Content Formats Supported:
Video: H.264
Audio: AAC-LC, AC3, eAC3 (Dolby Digital Plus), FLAC, MP3, PCM/Wave, Vorbis
Chromecast heeft inmiddels AC3 ondersteuning: http://www.reddit.com/r/C..._support_ac3_passthrough/

Al hebben de mensen van Plex het nog niet doorgevoerd: https://forums.plex.tv/in...pass-through-has-arrived/

Maar dat zit er wel aan te komen, lijkt mij.

DTS lijkt mij persoonlijk een beetje overkill, maar zou ook mooi zijn, hoogst onwaarschijnlijk dat de Fire TV stick dat wel zal hebben.
"Fire TV Stick is available starting today for just $39—order at www.amazon.com/fire-tv-stick. As a thank you to Prime members, Fire TV Stick is available for two days only for just $19 on Amazon.com. Customers who are new to Prime can sign up for a free trial and also receive this special price. "
Even vertaald: Hij kost $19 de komende 2 dagen.
Of zie ik het nu verkeerd
edit: De trial kun je gelijk opzeggen na aankoop, heb je alleen een creditcard voor nodig. Wordt verder niks van afgeschreven.
edit2: ze sturen niet naar europa en als je prime opzegt halen ze volle prijs van je cc, jammer dan

[Reactie gewijzigd door Bonobo op 27 oktober 2014 19:16]

Zoals ik het lees uit jouw bericht, geld dat alleen voor prime members. Wat neem ik aan een betaalde dienst is. Zo te lezen kun je een free trial aanvragen, welke waarschijnlijk automatisch verlengt/betaald word na een bepaalde periode.
Kun je met dit ding ook video streamen vanaf je PC of NAS in het netwerk? En ik zie veel reacties over AC3, DTS, HD op 24p etc.. waar ik me zorgen over maak.

Ik heb gigantisch veel HD video in allerlei formaten en zit op een 5Ghz netwerk. De Chromecast ondersteund geen 5 Ghz, deze wel. Maar speelt ie de boel dan wel fatsoenlijk af? Of krijg ik dan allerlei issues m.b.t. framerates en audio?

Ik zit gewoon te wachten tot er een fatsoenlijk apparaatje uitkomt die alles gewoon afspeelt zonder poespas... Is dit dan een optie? 8)7
Dit vroeg ik mij dus ook af. Het lijkt me dat als het geen standaard functie is je het wel met apps voor elkaar kan krijgen maar zeker weten doe ik het niet.
Trekt dat ding stroom van de HDMI, of USB kabeltje nodig nog ?
Vanuit de productpagina op Amazon

Included in the Box : Fire TV Stick
Amazon Fire TV Remote
USB cable and power adapter
HDMI extender cable
2 AAA batteries
Quick Start Guide

Waarschijnlijk zit er net zoals bij de Chromecast een micro usb aansluiting op het apparaat. Het apparaat zal dan of via een USB ingang op de TV of via de meegeleverder power adapater van stroom worden voorzien.
Ik weet niet hoeveel stroom een HDMI-uitgang levert, maar waarschijnlijk is er een USB-kabeltje nodig, dit is bij de Chromecast in ieder geval wel het geval.
Anoniem: 524877
@hcd32027 oktober 2014 15:08
Heb even gezocht op de aankondiging pagina. Maar er is niet echt wat over te vinden.
USB kabeltje nodig http://www.amazon.com/dp/B00GDQ0RMG
Ziet er verder wel goed uit!
HDMI levert geen stroom, dus het moet wel via USB.
Dat is niet helemaal juist!

HDMI input devices(TV,Beamer) leveren geen stroom maar source! devices (BD/DVD/Media players, receiver output etc) leveren 5V via pin 18.
Volgens standaard minimaal 55mA, echter de huidige devices kunnen zonder probleem 100-150mA leveren.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 28 oktober 2014 08:18]

Hangt van je poort af he. De enige reden dat een HDMI stick een USB kabeltje nodig heeft is als je TV geen power via HDMI verzorgt.
Misschien een domme vraag: wat kan ik ermee? Films van mijn laptop naar mijn TV streamen?
Je kan hier alle bekende streaming services mee bekijken. Denk aan Netflix, Hulu Plus, Amazon Instant Video enz. Een groot deel zal alleen niet voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Meer info zie hier: Klik er de klik

Ik zie het als een betere Chromecast. Vind een losse afstandsbediening toch een stuk handiger dan je mobiel, tablet of laptop als de afstandsbediening.

[Reactie gewijzigd door Verwi159 op 27 oktober 2014 15:07]

Alleen zullen de ondersteunde apps wel achterblijven tov ChromeCast...
Ze zijn niet uitwisselbaar compatibel, en een ontwikkelaar gaat eerst ontwikkelen voor het platform met de grootste user-base, dat zijn (in ieder geval in Europa) niet de Amazon-producten...
Op de Fire-tv kun je Android en apps installeren als ie geroot is dacht ik, misschien is dat bij deze stick ook zo.
Hoeft niet perse. Een hoop apps, oa XBMC, kun je sideloaden zonder rooten.

Kwestie van ADB over ethernet/wifi aanzetten en apk installeren.
Starten van de app gaat alleen wat omslachtig.
De meeste apps die op de Fire TV draaien, doen het ook op de Fire TV Stick. Alle populaire aanbieders van streaming materiaal e.d. werken en er zijn 200 games beschikbaar. In de link in mijn vorige post kan je ook een vergelijking zien met de Chromecast en Roku Streaming Stick.

Vergeet ook niet dat Amazon heel groot is in Amerika. Genoeg aanbieders willen hun apps daar compatibel voor maken.
Alleen zullen de ondersteunde apps wel achterblijven tov ChromeCast...
Ze zijn niet uitwisselbaar compatibel, en een ontwikkelaar gaat eerst ontwikkelen voor het platform met de grootste user-base, dat zijn (in ieder geval in Europa) niet de Amazon-producten...
Hij ondersteunt ook Miracast, dus als je device dat ook ondersteunt heb je geen apps nodig.
Naast het feit dat het een dedicated afstandsbediening heeft is er een veel belangrijker voordeel te halen t.o.v. een Chromecast. Ik ben vooral benieuwd naar de fps modes van de Fire TV Stick. 24p materiaal ziet er helaas raar uit op de Chromecast. Het is maar te hopen Fire TV Stick niet alles locked op 60 fps. Dat zou funest zijn voor een apparaat dat bedoelt is voor media consumptie.
Als ik de specs mag geloven die Amazon zelf opgeeft is het niet de fps niet gelocked. Ze zeggen bij de video specificaties: "720p and 1080p up to 60fps". Denk dat het aan de aanbieder is om te bepalen welke fps gebruikt wordt.
Aangezien het Android is zou ik er niet te veel van verwachten. Ik heb hetzelfde probleem, als de framerate niet juist zit kan ik er echt niet naar kijken. XBMC op een Raspberry Pi is dan nog de beste optie. Voor Netflix etc is het al helemaal onmogelijk om goede hardware te vinden die 24p weergeeft op de juiste manier.
Zelf zou ik wachten tot er meer aanbieders zijn van de intel hdmi stick. Dan kan je er zelf een os opzetten. Eentje die niet alles op 60Hz locked en snel genoeg is om wat post processing te gbruiken. Hij is (nog) wel een stuk duurder.
[...] die vergelijkbare functionaliteit biedt als de Fire TV-settopbox
.

Zie hier voor meer info:
http://www.amazon.com/Fir...edia-player/dp/B00CX5P8FC

Je kan dus streamen, gamen, etc.
Maar krijg je netzoals bij de chromecast dan de cast functie?
Of moet je dit eerder denken echt als smart tv vervanger dat je een applicatie moet openen op je TV?
Ja de apps draaien direct op de stick neem ik aan.

Interessante prijs, wel jammer dat er alleen micro-usb voor de voeding is, geen keyboards of schijven op aan te sluiten dus. Wél Bluetooth.

Ik zou willen weten hoeveel stroom de stick nodig heeft: of je hem bijvoorbeeld via een usb-poort van je tv (meestal maar 500mA) kunt voorzien van stroom, zodat ie ook uitgaat als je de tv uitdoet.

Edit: Ook geen micro-sd zo te zien, dan kan 8GB krap worden.

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 27 oktober 2014 15:54]

Dat ding trekt waarschijnlijk wel minder dan 500mA, een Crhomecast doet iets van een 250mA.
Het casten van chrometabs lijkt mij iets specifieks voor Chromecast, maar youtube filmpjes 'casten' uit de mobiel app lijkt mij wel ondersteund.
Cool, volgens mij is er ook een netflix app voor de fire-tv, dus dat zou ook gewoon moeten werken. Nu maar hopen dat een van die banden ook 5ghz wifi is ;)
"Naast 1GB ram is er 8GB flashopslag op de stick aanwezig en ook is er ondersteuning voor bluetooth 3.0 en dualband-wifi met twee antennes."

Op dit moment zijn er volgens de gebruikte 802.11(a/b/g/n/ac) standaard twee standaard gelicenceerde frequenties om te gebruiken bij wifi: 2.4GHz en 5GHz. Aangezien hier word aangegeven dat het dualband is, kan je er vanuit gaan dat hij zowel 2.4GHz als 5GHz ondersteund.
voor dat handjevol series wat op Netflix in 4K is?

Leuke prijs, misschien alternatief voor een Chromecast.
En we hebben er weer een stick bij! Straks mag je een HDMI switch kopen om je verzameling HDMI-media-sticks allemaal aan te kunnen sluiten 8)7
tja, maar je gebruikt toch uiteindelijk maar 1 stick/mediadevice? je gaat toch niet 10 sticks gebruiken? En dat is dus een reden waarom ik ook vind dat de nieuwe consoles (en blurayspelers) gewoon alle mediafunctionaliteiten in zich moeten hebben, geen gezeik met extra losse sticks etc..
Alleen als jeze allemaal koopt wel! Lijkt me wat overkill!
Ik hoop dat je net als de FireTV dit apparaatje ook kan rooten zodat je er bijvoorbeeld xbmc op kan zetten.
Ik moet zeggen dat de FireTV namelijk een perfect XBMC aparaat is, die je met een beetje geluk(douane) voor rond de 70-75euro in huis kan hebben.
Wanneer dat mogelijk is op een stick voor ~30 euro ben ik ook zeker wel geïnteresseerd. De rest van de functionaliteiten bied mijn TV zelf al.
Ben ik nou de enige die als belangrijkste feature de Spotify ondersteuning ziet? Deze stick draait blijkbaar zelf apps, waaronder Spotify, terwijl de Chromecast afhankelijk is van de originele app ondersteuning op de telefoon.
Neemt niet weg dat ze bij Spotify een stelletje prutsers zijn, nu ze nog steeds geen native Chromecast support bieden, maar dit is wel een goed alternatief.

[Reactie gewijzigd door Veneficus op 28 oktober 2014 08:26]

Ik denk wel dat voor de meeste gebruikers van deze stick (en de Chromecast) video een hogere prio heeft dan audio. Daardoor vind ik Spotify ondersteuning ook bijzaak.
Maar qua video functionaliteit zijn ze praktisch gelijk en daarmee is het geen onderscheidende feature.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee