Men heeft door Internet Explorer te bundelen Netscape uit de markt geduwd, dat zal hun met deze move niet lukken om de simpele reden dat Windows maar een heel klein van die markt uitmaakt. (...) Ik snap echt niet dat op een site zoals tweakers.net men nog altijd niet goed begrijpt waarom Microsoft vroeger veroordeeld werd.
Je bedoelt de reden waar het nooit meer over gaat?
Microsoft heeft machtsmisbruik gemaakt om NetScape uit de markt te drukken, dat is bekend. Begrijpelijk dat het
bedrijf Netscape daar over viel, in een tijd waar browsers normaliter nog aangeschaft moesten worden in de winkel. Weinig
gebruikers zijn daar over gevallen omdat Netscape Navigator verre van een kwalitatief product was en IE op meerdere fronten beter was. Ik ben in mijn leven 0 gebruikers tegengekomen die een probleem hadden dat Netscape ten onder ging door de constructie waarmee het gebeurde.
De aversie jegens Microsoft komt over het algemeen toch voort uit andere zaken. Een brakke Windowsversie (ME, XP, Vista, Win8). Het meeleveren van WMP in Windows. Het niet volledig kunnen verwijderen van bepaalde componenten. Het niet houden aan internetstandaarden.
Daar zaten 'gebruikers', terecht of niet, continu over te zeiken (vaak alleen om mee te doen met de massa, want bij navragen blijkt vaak dat ze die Windowsversie nog niet eens geprobeerd hebben, of nog nooit in hun leven een webpagina hebben gebouwd).
Inmiddels zie je dat veel van dat gedrag nu, verpakt in een mooi jasje van 'een ecosysteem', de normaalste zaak van de wereld is en mensen er over jubelen. Niet erg verrassend als mensen dan vragen gaan stellen waarom het nu zo normaal is. Omdat Google/Apple/etc. geen monopolie hebben? Leuk in de rechtzaal, maar daar heeft een gebruiker weinig mee te maken. Inmiddels kun je geen losse Google services gebruiken op een Android telefoon zonder er een hele suite aan andere apps/services bij te krijgen, zelfde met Youtube/Google+. Ik kan geen OSX kopen zonder Apple hardware. Het is inmiddels gebruikelijk om webkit-specifieke browserfunctionaliteit te hebben in verschillende browsers.
Nogmaals, op
gebruikersniveau is dat erg dubieus en dus niet verwonderlijk dat gebruikers daar op reageren. Misbruik van monopolies is een zaak van bedrijven en daar wordt (als het zover komt) in de rechtbank op gereageeerd.
Als aanvulling even een samenvatting: of een bedrijf wel of niet een monopolie heeft interesseert echt geen enkele gebruiker. Wat voor een gebruiker van belang is, is of iets kan of niet kan.
Daarom wordt nooit ingegaan op de echte reden van de veroordeling van MS. Voor hen is het hier dus ook niet van belang of MS Google evt. uit de zoekmarkt drukt met hun wijziging, maar vinden ze het wel van belang dat ze niet meer hun favoriete zoekmachine in kunnen stellen.
[Reactie gewijzigd door twiFight op 23 juli 2024 05:09]