Google staakt consumenten-ondersteuning ActiveSync Exchange

Google stopt met de ondersteuning van Microsoft ActiveSync Exchange, waarmee het voor gebruikers van non-Android-toestellen lastiger wordt om contacten, agenda's en push-mail van Googles diensten te synchroniseren. Google adviseert carddav, caldav en imap te gebruiken.

Google SyncHet beëindigen van de ondersteuning zal per 30 januari 2013 ingaan en geldt alleen voor consumenten, benadrukt Google in de aankondiging. Bestaande Google Sync-connecties blijven echter functioneren: consumenten zullen alleen geen nieuwe synchronisaties meer aan kunnen maken. Het beëindigen van de ondersteuning is onderdeel van de 'Winter Cleaning': elk seizoen snijdt Google in zijn portfolio van diensten om zich van weinig gebruikte of onrendabele diensten te ontdoen. Zo trekt Google ook de stekker uit Google Sync voor Nokia S60, SyncML, Smart Rescheduler en de Punchd-app.

Google adviseert gebruikers van niet-Android-apparaten om caldav voor agenda’s, carddav voor contacten en imap voor e-mail te gebruiken en iPhone-gebruikers kunnen ook de Gmail-app gaan gebruiken voor push-mail. Voor Windows Phone 8-gebruikers is het lastiger: dat OS ondersteunt de caldav- en carddav-protocollen nog niet, ook is er geen Gmail-app en uit uitlatingen van Google valt op te maken dat er geen plannen zijn om die te maken. Wel kunnen ze Gmail synchroniseren via imap, maar dan missen ze push-mail. Voor gebruikers van de zakelijke Google Apps-dienst verandert er niets; hiervoor blijft Google nieuwe Sync-gebruikers accepteren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-12-2012 • 10:41

133 Linkedin

Submitter: LtMarx

Reacties (133)

133
129
100
8
0
5
Wijzig sortering
Waar vrijwel iedereen aan voorbij gaat is dat google keurig dezelfde functionaliteit blijft bieden, alleen met protocollen conform OPEN STANDAARDEN.
En geef ze eens ongelijk. Dat stuk gesloten ellende van Microschoft verandert elke office versie.
Ik hoop dat Google de markt goed inschat en dat met name Apple dit goed ondersteunt en intetgreert in iOS. Aangezien caldav al goed ondersteund wordt zal dat wel los lopen.
De ENIGE die dit wederom NIET ondersteunt is Mickeysoft.
Het is al veel langer tijd dat deze standaarden de enige standaard worden, hopelijk gaat dit een stap worden in de goede richting
Microsoft is niet de enige, android ondersteunt het ook niet :P
Het valt allemaal wel mee met het overstappen van gebruikers naar andere aanbieders. Gmail is en blijft in de ogen van veel mensen de beste gratis mail-oplossing, ook vanwege de uitstekende zoekfunctionaliteiten in de webapp. Voor iOS gebruikers is er de gmail-app die sowieso de beste gebruikerservaring biedt, met ondersteuning voor Push enzo.
Wat betreft gebrek aan Windows Phone 8 ondersteuning: laten we even realistisch zijn, dat platform heeft nog lang geen kritieke massa, en het is twijfelachtig of dat snel gaat gebeuren. Het is dus heel begrijpelijk dat Google daar niet in gaat investeren. Ik neem aan dat ze met de concurrentie waar ze meer banden mee willen gaan kweken, voornamelijk iOS (Apple) bedoelen op mobiel gebied.
Alles leuk en aardig, maar Windows 8 mail gebruikt ook EAS voor Google. Toch niet echt een klein platform. Bovendien werkt Outlook dan ook niet meer goed met Google en dat is volgens mij toch wel mail-app #1 van de wereld. Dus vanuit dat oogpunt is het zeker wel ongelofelijk dat ze dit nu uit gaan schakelen. Bovenop het feit dat ze bij MS mogelijk nog niet klaar zullen zijn met de implementatie van Caldav en Carddav voor WP8 en Win8 als de stekker eruit gaat
Outlook kan helemaal niets met Exchange ActiveSync, alleen met Exchange (ja dat zijn twee verschillende protocollen). Mijn WP7 synchroniseert gewoon middels Exchange ActiveSync met mijn Google Apps account, maar voor Outlook gebruik ik Imap.

Trouwens, er staat "zakelijke gebruikers" en "consumenten". Ik heb nog zelf een Google Apps Free. Blijft dat ook gewoon ondersteund, of moet ik straks echt gaan betalen als ik gebruik wil blijven maken van die feature?

.edit: het zal sowieso blijven werken, maar nieuwe devices kun je alleen aanmelden bij betaalde Google Apps accounts
Starting January 30, 2013, users, other than paid Google Apps users, won't be able to set up new devices using Google Sync

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 16 december 2012 02:15]

Outlook kan prima overweg met IMAP, wat een open platform is, dus ik zie het probleem niet zo! Zoals al meer is gezegd in de comments hier, voor Exchange functionaliteit moet Google waarschijnlijk aardig wat licentiekosten betalen, en dat zal minder zijn als enkel de zakelijke klanten bediend worden. Ik begrijp het dus wel.
Outlook kan prima overweg met IMAP
"Prima" tussen aanhalingstekens dan, want het is niet echt bepaald zaligmakend.
Nou dan stopt Microsoft toch met hun Exchange en kunnen ze bijdrage leveren aan de open standaard imap.

Dat is toch alleen goed voor IEDEREEN ? Als iets goed is voor iedereen... dan is het toch de juiste richting? Tenzij je een microsoft fanboy bent die zich aangevallen voelt ofzo. Omdat het niet Microsoft hun protocol is die overheerst en meester is en een monopolie heeft.
Wat zeurt men nou eigenlijk?

Het feit dat WP8 het niet ondersteund geeft alleen maar aan dat het hopeloos achter loopt.
Natuurlijk gaat Google niet actief meewerken aan het succes van WP8.
Niet dat het niet goed werkt maar dat ActiveSync verhaal is al bijna 10 jaar oud.
Laat die gasten van Microsoft zichzelf eerst maar eens bewijzen want persoonlijk word ik gek van de koers van Microsoft, dan weer linksom, dan weer rechtsom.
Fucking houtje-toutje oplossingen, goeie genade wat een kaartenhuis.
Als door zo'n simpele ingreep van Google dat hele kaartenhuis instort dan.. well.. whatever..

Outlook is de zakelijke mail client van microsoft.
Als je zakelijke connectiveit wil dan stap je toch over op die zakelijk variant van Gmail die het wel allemaal ondersteund..
Leuk, voor een dubbeltje op de eerste rij zitten maar dat houd natuurlijk een keer op.

FYI een Hosted Exchange account kost je minimaal 5 euro per maand so WTF is the BFD.
Als Microsoft geld verdient aan Hosted Exchange waarom zou Google die functionaliteiten dan gratis moeten aanbieden?

En dan al die conspiracy theories, wat een giller, twee woorden, grow up..
Google wil gewoon van die ActiveSync af omdat het liever open standaarden gebruikt.

Kajel hier snapt het tenminste..
Het is niet alleen wp8 en wp7 gebruikers die dit treft, ook alle windows8 gebruikers!
Dit is geen 'Winter Cleaning'. Bestaande en zakelijke accounts blijven werken, dus is het niet mogelijk dat ze de hele infrastructuur opruimen. Hier is dus voor Google vrijwel geen besparing te behalen, dit is blijkbaar alleen gedaan om (nieuwe) non-Android devices te frustreren, zodat de keuze van de eindgebruikers eerder op een Android device zal vallen.
Puur strategische beslissing dus, heeft niets met een opschoonactie te maken, dan hadden ze alles moeten uitschakelen.
Zoals mono-oXide hierboven al vermeldde is het heel goed mogelijk dat ze voor ActiveSync ondersteuning licentie moeten betalen aan Microsoft. Dan is het heel wat logischer dat het voor niet-betalende gebruikers wordt uitgeschakeld.

Als Exchange ActiveSync kan vervangen worden door open protocollen dan is dat een goede zaak. IMAP ondersteunt ook gewoon pushmail, dus er is geen enkele reden om bij ActiveSync te blijven hangen. Contacts en calender sync zijn vervangen door CardDAV en CalDAV.
IMAP ondersteunt ook pushmail, alleen biedt Google die optie dan weer net niet.
IMAP push wordt wel degelijk ondersteund. Enkel zijn er niet veel IMAP clients op mobiele toestellen die het ondersteunen
Ik wil gewoon in 1 handeling mijn account synchroniseren, en niet voor mail, agenda, taken, contactpersonen en notities 5 verschillende accounts moeten instellen. Maakt me niet uit op welk device.
Anoniem: 154887
15 december 2012 10:44
Weet iemand hoe het werkt in iOS? Je kan daar Gmail optie kiezen en dan worden je email, contacten, memos en calendar automatisch gesynchroniseerd met push.

Indien dit via ActiveSync is gaan er heel veel iOS gebruikers problemen ondervinden.
Dat is ook de bedoeling van Google. Ze weten dat hun services de beste van de markt zijn en kunnen dus afdwingen dat men overstapt op het eigen Android om er (probleemloos) gebruik van te kunnen maken.

Eigenlijk gebruikt Google hier haar dominante marktpositie in online diensten om het eigen Android OS te stimuleren.
(ik reageerde op alfredjodocus)
Ik ben het niet met je eens. Google heeft geen dominante positie in e-maildiensten, waar dit over gaat. Sterker nog, ze zijn hierin denk ik relatief kwetsbaar. Daarbij is er nu een sterke concurrent bijgekomen in de vorm van het vernieuwde Outlook.com.

Ik kan eigenlijk niet zo goed begrijpen wat het plan is van Google hiermee, maar het lijkt mij het meest op het hinderen van Windows 8 en Windows Phone 8. Google kan hiermee in ieder geval een signaal afgeven naar de gebruikers dat deze systemen niet alle gebruikelijke diensten ondersteunen.

Ik denk echter dat Google met deze stap zijn eigen positie overschat en dat gebruikers nu sneller geneigd zullen zijn om voor een 'veiliger' alternatief te kiezen. Google begint er wel een handje van te krijgen rigoreus diensten waar je als gebruiker afhankelijk van bent de nek om te draaien en erg vertrouwenwekkend is dat niet voor de langere termijn.

[Reactie gewijzigd door ErectionJackson op 15 december 2012 11:29]

Ik denk dat je google hierin onderschat. gmail is een zeer veel gebruikte mail dienst. Zowel in NL als in het buitenland.
De beveiliging is goed en sterk, wat in een hoop landen zeer nuttig is, immers er zijn landen waar men alles van je wilt weten vanuit de overheid.

volgens mij heeft dit ook geen gevolgen voor WIndows 8, active sync mag volgens mij alleen gebruikt worden voor mobile devices. En daarbij Windows 8 is niet het grote success wat Microsoft had bedacht. Outlook.com is ook mooi, maar als ik moet kiezen tussen google of MS, dan kies ik toch echt google. Het ligt in mijn ogen voorop met mogelijkheden.
GMail is inderdaad veelgebruikt, maar ik denk dat een heleboel mensen toch wel geneigd zijn om over te stappen als ze geen contacten of kalenders meer te zien krijgen in outlook. Tuurlijk is de kans groot dat die support (desnoods met een plugin) gaat komen, maar de markt voor webmail is best groot en de concurrenten zijn ook niet mis. Ik denk dat je dit toch wel een fout in het beleid van Google kunt noemen aangezien er in februari nog geen brede support zal zijn voor dit soort veranderingen. Tuurlijk gaat die wel komen, maar het voelt nu aan alsof ze specifiek Microsoft proberen te raken en die gaat dat niet leuk vinden.
Ik heb er ook hinder van. Krijg nu geen google calendar meer in outlook 2013.
Nou denk ik niet dat iemand om deze reden over gaat stappen van IOS naar Android. Een enkeling misschien, de rest zou dan eerder naar iCloud gaan.
Van platform overstappen is niet zomaar iets.
Ik denk eerder dat google dat een probleem gaat krijgen, veel overstappers naar een andere aanbieder waar het nog wel allemaal prima werkt.
Of download gewoon de gmail app,, werkt naar mijn mening beter dan apple hun mail app.
tevens kun je alsnog gmail hebben op je iphone, alleen dan fetched die alles telkens. Push kon alleen met microsoft exchange via m.google.com
anyway, ik gebruik al een tijd de gmail app en bevalt me beter dan normale mail app!
Ik ben het niet met je eens (ik vind de gmail app verschrikkelijk) maar je slaat de spijker hier wel op de kop.

De doelstelling van Google (en MS) is om veel innovatie door te drukken door hun websites regelmatig nieuwe vormgeving en features te geven. Tegenwoordig leest iedereen email 'gewoon' op de telefoon (vaak met de native client) waar Google geen controle over heeft. Vandaar dat ze nu gaan knippen in alles niet-Google. Als advies geeft men om de app te installeren waardoor ze wel weer volledige controle krijgen.

Uiteindelijk is het dus gewoon een strategische keuze om gebruikers naar de gmail app te krijgen. Helaas worden daar wel de gebruikers de dupe van en krijgen ze nu hun verplicht de interface van Google voor zich.

Ik ben trouwens ook benieuwd wat dit doet voor de honderden andere desktop email clients.....
Google heeft vreselijk veel gebruikers op hun hand gekregen vanwege 2 dingen: Alles kon gratis, en alles werkte prima. Deze twee dingen worden nu door Google samengevat als: Alles werkt prima, als je ervoor betaalt. Veel mensen zullen nu dus gaan afhaken. Nee, in de omzet merken ze dat niet, want die klanten brachten toch al niks op. Maar ik, en met mij zeker 15 familieleden en 100 bedrijfsklanten, verlies nu mijn trek in Google. Niemand gaat op zijn Iphone zijn privé mail bij google neerzetten als je niet gewoon kunt syncen zoals dat hoort. Ik voel een nieuwe dienst van Apple aanwaaien komend jaar. Ik snap dat Google klanten wil die betalen voor de diensten, maar met het nieuws van de afgelopen weken gaan klanten hun heil elders zoeken. Zeker weten.
Ook de nieuwe Gmail app al geprobeerd? Versie 2 is uit sinds 5 december :-)

https://itunes.apple.com/...m-google/id422689480?mt=8
Desktop applicaties worden hierdoor niet getroffen. EAS mag namelijk alleen gebruikt worden op mobile devices. Het gaat hier dus alleen maar om de apparaten met iOS, Windows Phone 7/Windows RT 8, etc. en niet om OS X, Windows, Linux, enz. De gemiddelde desktop client maakt gebruik van IMAP om Google mail binnen te harken. CalDAV en CardDAV worden dan weer gebruikt voor de agenda en contactpersonen. Wat Google nu doet is dit dus ook voor niet-Android apparaten laten gelden en daar hebben sommige apparaten moeite mee.
Heb de Gmail-app van m'n Android afgegooid, vervelend ding. Ergens de apk gevonden van de originele Android mailapplicatie, zoals die waarschijnlijk alleen op Nexustelefoons zit. Werkt als een zonnetje! Vooral omdat daar wel push opzit voor Hotmail, en HTC ondersteunde dat niet in de eigen app.
meeste mensen zijn redelijk gehecht aan hun mailadres en zullen een andere oplossing zoeken dan van mailprovider te wisselen
Je kunt tegenwoordig toch zeer eenvoudig je mail forwarden en zelfs (standaard) als een alias mail versturen.

"Het beëindigen van de ondersteuning is onderdeel van de 'Winter Cleaning': elk seizoen snijdt Google in zijn portfolio van diensten om zich van weinig gebruikte of onrendabele diensten te ontdoen."
Dit is een functionaliteit die veel mensen gebruiken en ik heb voor veel mensen een Gmail account aangemaakt / aan laten maken, juist door deze functionaliteiten. Onrendabel lijkt het me niet als je er gebruikers mee wint.

Google bracht een tijdje geleden het nieuws naar butien dat het ook geen Google Apps Standard (gratis) accounts meer accepteert. Ze willen mensen er gewoon toe bewegen om Google Apps for Business te nemen, die wel deze functionaliteiten blijft ondersteunen. Wat overigens een uitstekend pakket is en zijn geld waard is, daar niet van. Toch vind ik de ontwikkeling betreurenswaardig.
Bijvoorbeeld het nieuwe Hotmail/Outlook. Werkt netjes op alle platformen met push, doet het in Outlook goed en zelfs de webinterface is modern en gebruiksvriendelijk. Beter dan Gmail in ieder geval!
het mooie van gmail nu is dat ik mijn eigen domain kan koppelen ( zoals hotmail dat ook kan) maar het is echter ook mogelijk agenda's van elkaar in te zien en contact groepen te maken. DIT KAN NIET in hotmail.
Maf, ik kan zo de agenda van mn vrouw in zien... En nee, ik zit niet bij gmail...
Ik heb een tijdje geleden mijn naam geclaimed op Outlook.com en daarbij ook wat testen gedaan en een forward ingesteld.

Forwards duren som enkele uren voordat deze doorkomen. Binnenkomende en uitgaande mail gaan ook niet zo vlot als op Gmail (zeker niet op piekmomenten)

Op die moment waren er zelfs doodlopende links op de pagina en word je voor kalenders in een totaal andere (en trage) interface gedumpt.

Hoewel het er op het eerste zicht proper uitziet, lijkt het dieper vooral "bricoleer" werk te zijn.
Anoniem: 406468
@valpa15 december 2012 11:46
>Beter dan Gmail

Kwestie van voorkeur, lijkt me. Ik heb het totaal niet met Windows Live / Outlook met hun ouderwetse slordige integratie van diensten. Het is een chaotische functionaliteit ingepakt in een strak hoesje wat bij Metro / Modern UI past.

Google werkt voor mij een stuk fijner en is een stuk professioneler.
maar schrapt op het moment wel ERG veel van z'n voordelen,

geen apps meer voor je eigen domein (dus al die website eigenaren kunnen voortaan geen gebruik meer maken van hun eigen domain binnen de vertrouwde gmail interface, nu werkt strax een aanzienlijk deel van oude smartphone niet of niet goed meer... mijn reserve telefoon (een nokia e71 zal dan niet meer kunnen werken, tenzei er een uitzondering word gemaakt voor google apps (waar ik nog een account voor heb)

de vraag is dan natuurlijk of ik met de gratis versie van gapp's niet alsnog als consument word gerekend... ...

google is iig hard op weg om verdrongen te worden door een eigen gehoste server zarafa sogo en egroupware zijn alle 3 perfect capable genoeg om alle mail en groupware taken over te nemen, een een google+ account onder een van deze domains is ook zo geregistreerd...

dat SS0 dan niet meer werkt is jammer maar met keymanagement prima op te vangen.
Google Apps for websites is alleen niet meer gratis voor nieuwe klanten. Oude klanten merken er dus niks van
Je kunt ook gewoon overstappen op (gratis!) hosting van je mail bij Microsoft (met naar keuze de Hotmail of de outlook interface via Live Domains. Heb dit zelf ook bij 2 van mijn domeinnamen en werkt als een speer en (itt Gmail per feb 2013) ook met zo'n beetje alle devices.

Wat ik me overigens afvraag; Windows 8/RT heeft een mail/calendar app die via ActiveSync werken, vervalt die optie dan ook?
Ik gebruik beide voorheen alleen Hotmail/Outlook maar moet zeggen dat ik Gmail toch fijner vind. Meer optie welke makkelijker te vinden zijn.
Beter zoals jij het ervaart. Ik heb er ook een account aangemaakt bij Outlook.com, voornamelijk om me naam te claimen..... Maar als ik moet kiezen tussen gmail of outlook.com, dan is het niet moeilijk, dat wint gmail met gemakt.

Maar het is een mening...
Anoniem: 86020
@valpa15 december 2012 12:05
Helaas is de ondersteuning voor imap niet goed en op mac os kun je volgens mij je contacten niet synchroniseren.
Op iCulture heeft men al een handleiding gemaakt voor iPhones en iPads.
Die handleiding zit men als Apple gebruiker niet op te wachten het moet bij wijze van spreken gewoon uit de doos werken. Jammer dat Google op deze manier er feitelijk voor zorgt dat iOS minder gebruiksvriendelijk wordt.
Daar zullen ze bij Google niet wakker van liggen, en waarom zouden ze ook?

Verder liggen ze daar bij Apple blijkbaar zelf ook niet wakker van getuige het hele debacle rond het niet langer leveren van google Maps.
Nee precies, maar het blijft wrang dat Google zichzelf als 'do not evil' bedrijf en met goede dingen als 'open source' e.d. afficheert terwijl het feitelijk een kapitalistisch bedrijf is dat spam verspreiden als corebusiness heeft.

Zie ook de uitspraken van die sympathieke Mr Schmidt over de belastingontduiking van Google heeft:

http://www.telegraph.co.u...hairman-Eric-Schmidt.html

Het is gewoon een bedrijf als alle andere inderdaad maar dat 'do not evil' is werkelijk in toenemende mate totale bullshit.
Welkom in de echte wereld. Elk bedrijf heeft wel enig winstoogmerk. Google is daar anders in omdat het transparant is. Ideaal is Google niet, maar om nu naar de nog slechtere concurrenten te stappen is ook de oplossing niet.

Wat Open Source betreft heeft Google zich ook niet verkeerd geadverteerd. Het gaat namelijk om specifieke dingen en niet om het geheel van Google, waaronder Search. Android is grotendeels open source en heeft al veel opgeleverd aan gebruikers, desondanks het stereotype geklaag over fragmentatie. Alsof het zo erg is dat het ene toestel eerder een update krijgt. Alsof Google langzamer moet werken omdat de OEMs niet op tijd zijn.

Tevens strijdt Google mee voor een open internet - al moet ik je daar gelijk geven wat betreft het 'do not evil' argument, gezien ze aan de ene kant wel strijden voor open internet, tegen het moeten betalen voor verkeer van providers wat de klanten al betalen en daarbovenop zijn ze langzaamaan een eigen netwerk aan t beginnen met Fiber. Aan de andere kant houden ze zich aan meer dan 90% van alle (inclusief het merendeel aan geautomatiseerde) takedown requests. Alsof Google daar bezig mee moet zijn. Het is een zoekmachine, als in een doorgeefluik, net als de provider, terwijl men toch denkt op dat niveau van de onschuldige doorgeefluik blokkades te kunnen invoeren. Helaas werkt Google hier makkelijk aan mee. Wordt hoog tijd dat ze daarmee stoppen en een middelvinger opsteken naar de belanghebbenden.
Het zakelijk belang van open internet voor Google is evident: hoe kan ze informatie onttrekken als het niet open is? Google kan niet in de Facebook bubble, facebook is dus niet open internet en niet goed voor Google. Anderzijds is het ook wel weer prettig om de persoonlijke facebook informatie niet door Google te laten indexeren lijkt me.

Dus open=goed is maar net hoe je hebt bekijkt. Vanuit privacy perspectief is er best het een en ander op af te dingen.

Persoonlijk zie ik Google toch als de vos die de passie preekt als het om open gaat. Alleen met open kan het immers profieltjes opbouwen met marketinginformatie en doorverkopen. Eveneens zijn alleen open systemen toegankelijk voor het verspreiden van Google ads.

Wat ik kwalijk vind is dat Google die vereiste openheid over de rug van open source probeert uit te venten. Het gaat ze werkelijk alleen maar om een open internet af te kunnen grazen en vol te plempen met ads bij wijze van spreken.

Dat aspect blijft vaak onderbelicht bij techies die vaak onder het mom van 'open' en 'open source' op het bloemenkorso van Google meerijden.
Wacht even, dus omdat een bedrijf een functie afstoot omdat hij waarschijnlijk het bedrijf niets oplevert en mogelijk zelfs kost, is het meteen een evil bedrijf omdat iphone gebruikers iets anders moeten instellen?
En wat heeft open source ermee te maken?

Hou toch op...
Apple is 1 van de grootste concurenten van Google. En daarbij google levert zijn eigen app voor IOS. Nu vind ik die persoonlijk ook niet super (vorige versie was beter). Maar de standaard mail applicatie van IOS vind ik helemaal niets.
Indien dit via ActiveSync is gaan er heel veel iOS gebruikers problemen ondervinden.
De wintercleaning van Google is om nauwelijks gebruikte services en functies op te ruimen, dus ik zou het vreemd vinden als veel iOS gebruikers er gebruik van maken. Dat zou dan niet kloppen met de bedoeling van de opruimactie.
Ehm, ik denk dat je een doelstelling van de wintercleaning vergeet : Verliesgevende services eruit gooien.

Waarschijnlijk moet google MS licentiekosten betalen en daardoor is het verliesgevend (bandbreedte etc nog daargelaten). Je kan best iets met verlies in de markt gooien, maar je kan dat niet eeuwig volhouden.
De "Gmail-template" werkt niet met Exchange ActiveSync (gewoon IMAP en CalDAV) en zeker weten niet met push, alleen fetch. Google Sync moest je handmatig instellen met behulp van Exchange ActiveSync en heeft wel push, zuipt alleen van de batterij.

Kortom, push is voorbij met deze maatregel als je gebruik maakt van de iOS mail app.
Deze optie gaat reeds via IMAP.

Enkel de methode dat je Google aankoppeld als "Exchange" heeft een invloed.
gewoon caldav gebruiken, zie het probleem niet
Ik snap de beweegreden niet. Het lijkt me dat ActiveSync juist veel gebruikt wordt. Proberen ze me nou naar Android te krijgen (onwaarschijnlijk) of mij een overstap te laten maken naar Outlook.com (een stuk waarschijnlijker) zodat ik op mijn WP push mail blijf ontvangen.
Precies, ik vind dit niet echt bij Google passen. Voor mij was Gmail altijd de eerste keus omdat het met alles werkte, zelfs in iets obscuurs als Evolution onder Linux had je dan via activesync push email.
Vreemd voor Google die in mijn ogen altijd gewoon zoveel mogelijk compatible wilden zijn omdat elke gebruiker van elke dienst mooi meegenomen was.
Nu forceren ze je een ecosysteem in. Dat gaat voor een aantal mensen dan inderdaad outlook.com worden.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 15 december 2012 11:03]

Mwah, niet echt. Afgezien van Exchange gebruikt de rest van de wereld al minstens 10 jaar imap, *dav en andere algemene, open standaarden om contacten, agenda's en e-mail uit te wisselen. Exchange is niet alleen nonstandaard maar ook iets waar Google geld voor moet betalen om te kunnen ondersteunen. Zowel technisch als zakelijk gezien is dit een 'goede' stap: Google dwingt zijn gebruikers om na te denken over legacy propriëtaire technieken.

Daarnaast hebben ze hun eigen productiviteitstools die ze natuurlijk graag willen promoten onder WP-gebruikers ;) Da's de mindere kant van het verhaal, en helaas hoe veel mensen het interpreteren.

[Reactie gewijzigd door mux op 15 december 2012 15:50]

Het is niet alleen Windows Phone maar ook Oulook!
Wat jij noemt als standaarden die de rest van de wereld al 10 jaar gebruikt noem ik verouderde technologie. Bovendien snap ik niet hoe je in dezelfde post activesync "leagacy" kan noemen tov imap en pakweg caldav.
Anoniem: 474132
@Loather15 december 2012 11:02
Dit is gewoon een manier van Google om concurrerende platformen (iOS, WP8) tegen te werken. Het zal wel verkocht worden onder het feit dat ActiveSync niet een open standaard is en licentiegeld kost maar feitelijk is het gewoon cocurrentje pesten.

Google kan dit doen omdat het zich onoverwinnelijk waant in het online services gebeuren maar dat moet nog maar blijken. Ik heb jarengeleden Google al de deur uit gedaan en ik moet zeggen dat het me prima bevalt om die nieuwsgierige aagjes niet langer in mn persoonlijke levensfeer te hoeven toelaten.
Ik kan me haast niet voorstellen dat dit een weinig gebruikte dienst is. Deze dienst werkt prima ook met de out of the box apps van bvb iOS. Ik ga alvast weg van gmail hierdoor...
of je installerd de mail app van google. Probleem opgelost. Werkt ook nog eens fijner dan de IOS buidlin mail applicatie.
Hij wordt ook heel veel gebruikt. Ook door windows 8.
Maar doordat nu win8 direct met Google kan synchroniseren zullen minder mensen de interface met reclame gaan gebruiken en heeft Google minder inkomsten.

Dit wordt door Google nu puur gedaan met commerciële en concurrerende reden, niet omdat de dienst niet loopt.
Do no evil.....daar gaan we. hier raken ze alleen maar gebruikers mee. Google's implementatie van IMAP en EAS was al ruk, nu wordt het geschrapt. Wat mij sterkt in mijn overtuiging dat dit een lullige streek is, is het feit dat ze dit alleen voor de gratis accounts doen. Zakelijke en bestaande accounts blijven zoals het is, hoe makkelijk is het dan om ook voor de gratis accounts te blijven doen.

Vraag me af welke excuses de blogosfeer voor hun geliefde Google op gaan voeren..

[Reactie gewijzigd door tygh op 15 december 2012 11:02]

Het is niet alleen het feit dat ze het schrappen, maar de korte termijn voor appbouwers en ontwikkelaars om aanpassingen te maken.
Waarom zou Google voor GRATIS gebruikers aan een ander bedrijf moeten betalen om de gratis gebruikers van een BETAALDE dienst te voorzien?
Ik vond deze keus ook erg bijzonder. Vandaar dat ik het ook als nieuwstip heb ingezonden. Met deze feature liep Google voorop met gratis calendar/mail diensten. En nu boeten ze in zowel qua compatibiliteit als features (push). Tot deze winter cleaning snapte ik dat Google wilde focussen en allemaal niche producten wilde schrappen. Google sync kan toch geen niche product zijn?

Kan het liggen aan de Exchange active sync licentie? Die zal namelijk ook niet echt goedkoop zijn van Microsoft voor alle gmail users.
IMAP ondersteunt ook gewoon pushmail via IDLE, dus qua features gaat er weinig verloren.

Compatibiliteit vermindert, maar als dit ervoor kan zorgen dat meer e-mail clients eindelijk eens deftige ondersteuning krijgen voor IMAP (en push!) dan wordt dat zo wel weer opgelost.
Het voordeel is dat we meer naar open standaarden gaan. Iets wat goed is voor iedereen.

Gesloten standaarden zijn gewoon melk koetjes. En moeten wij als consumenten dik voor betalen. Dus in de praktijk is het alleen maar een goede ontwikkeling zodat we meer naar open standaarden gaan. Straks is exchange gewoon dood klaar.
Weet iemand wat het gevolg zal zijn voor WP8 gebruikers? Moet ik alvast al mijn contacten naar Hotmail emigreren?
ja, momenteel ondersteunt wp namelijk geen cal en card-dav. Wel hebben ze een geniale koppeling met exchange (als je dar op je werk of school gebruikt)
Exchange / ActiveSync / Outlook / Windows
Dat is nou juist de vendor lock in waar de rest van de markt vanaf wil..

Goeie zaak dat Google hier de eerste stap zet..
Is het dan niet Microsoft zijn schuld dat ze geen Cal en card-dave ondersteunen?
Microsoft is ook eigenwijs en wil alleen maar hun eigen closed standaarden gebruiken en niet de openstandaarden.

Dus wie is hier nou fout bezig? Google die graag de focus wil leggen op OPEN standaarden of Microsoft die graag de focus wil leggen op CLOSED standaarden.

Ik denk dus Microsoft.
IMAP blijft toch werken, wat is het voordeel van Exchange ondersteuning voor Gmail.

Neem aan dat Google licentie aan Microsoft moet betalen om Exchange te gebruiken terwijl dit voor non Zakelijke gebruikers een gratis dienst is.
Het voordeel is support voor pushmail.
IMAP ondersteund toch ook Push...
Zou wel moeten, maar als je Gmail via IMAP op een iPhone instelt werkt pushmail niet. Geen idee waar dat aan ligt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee