'Windows Phone krijgt ondersteuning voor carddav en caldav'

Microsoft heeft naar verluidt plannen om ondersteuning voor caldav en carddav te bieden in Windows Phone. Met deze protocollen kunnen onder andere contactgegevens en agenda-afspraken worden gesynchroniseerd. Microsoft gebruikt momenteel Exchange ActiveSync.

Volgens The Verge, die naar eigen zeggen van Microsofts plannen heeft gehoord, wordt er momenteel gewerkt aan ondersteuning van de syncprotocollen, maar er werd geen releasedatum gegeven. Met ondersteuning voor caldav en carddav kan onder andere content van Googles diensten worden gesynchroniseerd.

De beslissing van Microsoft volgt nadat Google eerder besloot om de ondersteuning voor Exchange ActiveSync te staken. Alhoewel Microsoft, volgens The Verge, al in een vroeg stadium wist van de plannen van Google, bleek het niet mogelijk te zijn om nog voor de release van Windows Phone 8 ondersteuning voor caldav en carddav in te bouwen. Daarom zou het bedrijf uit Redmond aan Google hebben gevraagd om het stoppen met de ondersteuning van Exchange ActiveSync nog enige tijd uit te stellen voor WP 8-gebruikers.

Google maakte medio december wereldkundig zijn consumentenondersteuning voor Exchange ActiveSync te staken na 30 januari. Microsoft liet toen publiekelijk weten de beslissing te betreuren. Google lijkt weinig rekening te houden met het Windows Phone 8-besturingssysteem bij de diensten die het biedt. Zo bleek al eerder dat er geen plannen zijn om apps voor het mobiele OS te ontwikkelen en blokkeerde de internetgigant al eens de Maps-dienst voor Windows Phone-gebruikers.

Door RoD

Admin Mobile

22-01-2013 • 18:15

44 Linkedin

Reacties (44)

44
41
31
4
0
2
Wijzig sortering
Komisch genoeg ondersteunt Google zelf (met Android) geen CalDAV/CardDAV, althans niet als je probeert een andere server dan je Google account te gebruiken 8)7 Hier heb ik dus een app voor moeten kopen (i.c.m. ownCloud als DAV server, een aanrader voor iedereen dergelijke data liever bij zich houdt); goede zaak dat Microsoft dergelijke belangrijke standaarden wel gewoon inbouwt.

[Reactie gewijzigd door geez op 22 januari 2013 18:29]

Opvallend dat MS dus wel langer de tijd heeft gekregen, maar het wel bracht alsof zei het zielige schaap waren. Als je zoiets weet, dan ga je toch als de wiedeweerga aan de slag met die 2 protocollen?

Al moet ik overigens zeggen dat ik het alsnog flauw vind van Google om MS niet de kans te geven, maar er zit in ieder geval schot in.

Ik denk dat een overstap naar WP8 best een overstap van Gmail naar Outlook kan betekenen voor veel mensen. Ik zie op een paar sites dat er nog best veel mensen zijn die een live.com of ander adres gebruiken, dus echt een grote ramp is het nou ook weer niet, maar goed. Misschien dat ik zelf binnenkort ook de overstap ga maken met mn custom domeinen.
Het is inderdaad opvallend. Ze doen nu net alsof ze van niks wisten, terwijl afgelopen zomer al bekend was dat Google van ActiveSync ging afstappen. Ze hadden er alleen nog niet bijverteld wanneer. Maar de onwikkelsnelheid van Google kennende hadden ze kunnen weten dat dat geen jaren meer ging duren. Vlak voor de feestdagen bleek dat het 31 januari werd. Dat is snel, maar als Microsoft zijn voorbereidende werk had gedaan, dan hadden ze al wat klaar hebben moeten liggen.

De reden waarom Google van ActiveSync af wil, is dat het geen open standaard is, iets wat Google bijna altijd nastreeft. Daarnaast hebben ze het niet zo op Microsoft, door de enorme bedragen aan licenties die de verschillende fabrikanten die Android gebruiken aan Microsoft moeten afdragen.

Overigens is het niet alleen mail waar het hier om draait, dat is redelijk makkelijk op te vangen, zet de ene account op doorsturen naar de andere en je kan je mail weer ontvangen. Je moet dan wel een andere service gebruiken, die mogelijk niet werkt zoals je gewend bent. Maar voor bijvoorbeeld kalenders is het al weer een stuk lastiger om over te stappen, zeker als je door bv. werk of studie gebonden bent aan een service.
Ze hadden de final versie van Windows Phone 8 al klaar in september. Deze was toen feature complete en volledig doorgetest. Dan is de zomer (juli/augustus/september) erg laat om nog features toe te voegen als je een deadline wil halen met een goed getest product. Dat moest namelijk ook nog naar de hardware leveranciers om het te testen.
Dat het niet meer mee kon in de final is niet meer dan logisch. Maar dan had je nadien toch zeker een update uit kunnen brengen. Nokia heeft voor de Lumnia 920 ook al verschillende updates uitgebracht, dat had dan mooi meegekund.

Nu doen alsof je verrast bent is gewoon zwak, je wist dat het ging komen. Dat je vervolgens de gok neemt dat het niet zo een vaart loopt is een risico dat je zelf neemt.
Verschillende updates? Sorry, maar de eerste moet nog komen. Officieus is die al te downloaden, maar de eerste update moet hier nog worden uitgerold. Ik ben absoluut zeer tevreden met mijn nieuwe Lumia, maar snel gaat het allemaal niet...

Overigens, Google speelt hier mijns inziens absoluut een dubieuze rol. Het klinkt allemaal mooi: 'open standaarden' (webkit, etc.). Maar bedenk goed dat ze die alleen maar ondersteunen waar dat ze helpt om hun positie te versterken. Denk ook aan het akkefietje laatst met Google Maps.

Open standaarden zijn vaak goed om de status quo 'uit te dagen'/'aan te pakken'. Dat was vroeger Microsoft. Ik ben blij dat Google dat gedaan heeft en ons oa. Chrome en heel veel andere mooie dingen heeft gebracht. Nu hoop ik dat Windows Phone en Nokia Google (Andriod en de zoekmachine) en Apple flink uitdagen om te blijven innoveren. Daar worden we allemaal beter van...
Nokia brengt helemaal nog niet veel updates uit behalve firmware updates. De portico update waar nieuwe features in zitten komt gewoon vanuit Microsoft. Deze wordt alleen vrijgegeven vanuit de fabrikant.
Dat moest namelijk ook nog naar de hardware leveranciers om het te testen.
En in die tijd zitten alle developers uit het raam te kijken totdat er een leverancier met een 'bugje' komt?

Wat me trouwens daarbij ERG opvalt, is dat in de testperiode er zelden een nieuwe build uitkomt. Er zitten soms een paar maanden tussen RTM (Release to manufacturing) en het moment dat je het kunt kopen, maar de build blijft hetzelfde.
Oftewel, afgezien van drivers, waarbij het vooral om hardwarefabrikanten gaat, gebeurd er niks meer aan het eindproduct!

Aan de andere kant vind ik het wel heel grappig om te zien dat Google nu de macht heeft om MS een keer alle hoeken van de kamer te laten zien. Vroeger was het vooral MS die het de concurrenten onmogelijk probeerde te maken met allerlei gesloten en obscure protocollen en formaten.
Maar de onwikkelsnelheid van Google kennende hadden ze kunnen weten dat dat geen jaren meer ging duren.
Enig idee hoelang Googles producten gemiddeld in beta-stadium zitten? Allesinds langer dan een jaar (en sommige zijn na beta EOL).
Dat Google z'n producten heel lang in beta laat zitten is zeker waar, dat wil niet zeggen dat het niet brukbaar is en dat er niet ontzettend snel ontwikkeld wordt bij Google. Laatst in een interview met Larry Page gaf deze aan dat hun doel is om 1000% sneller te ontwikkelen dan hun concurrenten, al klinkt dat wel wat overdreven.
Het blijft wel op basis van wat The Verge zegt, het zal vast dichter bij de waarheid liggen dan niet, maar het blijft een gerucht.
Mooi dat microsoft ermee bezig is, spijtig dat het laat komt en dat ze zelf niet communiceren erover. Dat mis ik wel als windows phone gebruiker, communicatie van microsoft over updates, hoe ze dingen gaan aanpakken...
Is dat bij andere partijen beter? Serieuze vraag hoor, ik heb geen idee. Heb bij Apple het idee dat ze niet meer communiceren over aankomende features dan Microsoft. Over Android heb ik helemaal geen idee.

Goeie zaak dat Microsoft er iig mee bezig is, wellicht google nog ff zover krijgen dat ze wachten met het uitzetten van EAS tot de implementatie klaar is, maar dat zal wel niet gebeuren :)
Is dat bij andere partijen beter? Serieuze vraag hoor, ik heb geen idee. Heb bij Apple het idee dat ze niet meer communiceren over aankomende features dan Microsoft. Over Android heb ik helemaal geen idee.
Behoorlijk ironisch dit. In het artikel staat:
Met ondersteuning voor caldav en carddav kan onder andere content van Googles diensten worden gesynchroniseerd.
Je zou bijna denken dat Android dan een heel fijne caldav- en carddav-ondersteuning biedt, maar niets is minder waar. Je kunt natuurlijk wel goed met de Google diensten communiceren, maar met een (eigen) caldav-/carddav-server naar keuze wordt het een heel ander verhaal. Dat gaat standaard niet. Sinds enige tijd zijn er apps die dat klaarblijkelijk redelijk kunnen, maar zoiets had (vanaf het begin) natuurlijk al standaard netjes ingebouwd moeten zijn. Dat is echter (waarschijnlijk opzettelijk) niet gedaan, om gebruikers min of meer te dwingen informatie via de Google-diensten te laten verlopen. In de hoop natuurlijk dat men dan uiteindelijk gemakshalve alle kalender- en mailactiviteiten maar oversluit naar Google. Er zijn dan ook talloze handleidingen op internet te vinden om agenda's in Google Calendar te importeren.

Apple heeft voor zover ik weet wel al geruime tijd goede ondersteuning voor caldav- en carddav-servers naar keuze.
Nee, eigenlijk niet. Andere partijen communiceren er net zo weinig over. Het komt erop neer dat je soms geruchten hoort die de ene keer wel waar zijn en de andere keer niet. Bij Apple is het totaal dood zwijgen en als er al iets uit komt dan was dat vroeger een wonder, nu al een tijdje wat minder :P. MS zelf geeft het heel af en toe enigszins aan. Zo was al een tijdje van te voren duidelijk dat er een optie zou komen in 7.8 waarin de live tiles konden worden aangepast (aanvullende features waren op z'n zachtst gezegd vaag en meer een gerucht). Android daarin tegen wordt ook steeds geslotener. Het OS is relatief volwassen en de updates die er komen bevatten vaak nieuwe content waarvan slechts een deel bekend is van te voren. Bij Android is het vooral androidpolice dat vaak de hand weet te leggen op onbekende features, doordat ze in de code van Android kijken. Dus, in het algemeen zijn de bedrijven zeker niet scheutig met details over eventuele updates en dergelijke. Dit geldt ook voor de grafische schillen die over Android worden gelegd.
Ja, dat is bij andere partijen beter. Veel beter. Zelfs mijn oude Siemens S55 ondersteunde al SyncML, de N95 die ik erna had ook. De N9 heeft out-of-the-box support voor CalDAV, SyncML-support is ook aanwezig (maar ergerlijk genoeg niet met een GUI. WTF Nokia)

Ik vind het triest maar typerend om te zien dat mensen apparaten kopen waar dit soort open, bekende en veelgebruikte protocollen niet ondersteund worden. Alsof men het normaal vindt om alle PIM-data kwijt te raken of te moeten migreren naar het volgende proprietaire, incompatible systeem als men een nieuw device koopt?!

Voor mij is het ontbreken van support van tenminste carddav/caldav of van syncml een instant dealbreaker.
Zowel in iOS als in Android kan het, al heb je voor SyncML voor beiden een appje nodig en voor CalDAV/CardDAV heb je alleen voor android een appje nodig, die is nog wel in Beta werkt desondanks heel goed. Bij iOS werkt het direct.
Het staken van Google's ondersteuning van EAS heeft m.i. weinig met de winter cleaning te maken maar des te meer met concurrentje pesten.
Ook dat en als ik mij niet vergis moet Google MS ook betalen voor het gebruik van EAS. Soort van 2 vliegen met 1 klap, het is niet alsof Google klanten gaat verliezen door deze beslissing, eerder winnen. Immers; Gmail werkt niet op WP8? Dan maar een Android.

Juiste tactiek? Nee.

@hiostu: Goed punt, maar het zal vast minder kosten voor Google als ze het van de gratis accounts af halen lijkt me? Maar het blijft meer een politieke move dan iets anders IMHO.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 22 januari 2013 21:43]

ze moeten toch blijven betalen, het blijft immers voor bestaande accounts en zakelijke klanten werken.
Jammer dat het laat komt, maar beter laat dan nooit! Sowieso gebruik ik geen gmail vanwege de slechte online-interface en de reclame-doeleinden van google. Ik heb het idee dat Google en Microsoft de laatste tijd elkaar behoorlijk in de haren zitten...
Die mag je iets verduidelijken, slechte interface?

Maar los daarvan, ik hoop dat WP7.8.x hier ook van gaat profiteren? Of zou er geen 7.8.x komen?
Het begint nu echt een strijd tussen de giganten te worden, met als onschuldig slachtoffer: de gebruiker.

Van het gedonder met de maps dienst heb ik als Nokia gebruiker gelukkig geen last, de Nokia maps zijn zeer goed, en offline te gebruiken.
Zolang ik GMail heb gebruikt besefte ik het mij niet, maar de interface van GMail zit af en toe niet logisch in elkaar. Te denken dat als je je e-mailbox open hebt je boven op 'E-mail' moet drukken om een menu te openen zodat je naar je contacten kan bijvoorbeeld. Ik gok dat Wouter dit soort zaken bedoeld.
Jammer dat Google mensen zo naar Android probeert te pushen. Nu zet je mensen voor de keuze om bij Google te blijven (en dus een Android toestel te nemen) of om je Google services (gedeeltelijk) op te geven en een WP toestel te kopen als je dat wilt.

Je zou toch denken dat je klanten wilt houden voor je services waar je geld mee verdient?

Ik hoop voor de mensen die al een WP toestel hebben en Google gebruiken dat een update snel komt voor cal/carddav. In iedergeval mooi dat Microsoft wel klanten wilt houden (en uiteraard nieuwe lokken).
De beslissing van Microsoft volgt nadat Google eerder besloot om de ondersteuning voor Exchange ActiveSync te staken. Alhoewel Microsoft, volgens The Verge, al in een vroeg stadium wist van de plannen van Google, bleek het niet mogelijk te zijn om nog voor de release van Windows Phone 8 ondersteuning voor caldav en carddav in te bouwen.

Google stopt met support voor Microsoft standaard, geeft dit vroeg aan bij MS.
MS vertikt het om fatsoenlijke support in te bouwen voor sync.

Google doet wat het tegen MS gezegd heeft, en plots is de wereld te klein hier op Tweakers...

Nu zorgt MS eindelijk dat het zijn zooi op orde heeft, en dan is MS plots het bedrijf dat "mensen tevreden houdt"?

Sorry hoor, maar daar lok je echt geen klanten mee.

Collega: Hey, mijn WP8 toestel doet raar, wat is dit?
Andere collega: Hmm, mijn Android werkt wel gewoon.
Me: Android werkt, WP8 niet. Android it is.
Sources say Google privately informed Microsoft late last summer that it planned to drop support for Exchange ActiveSync, during a time that Microsoft was finalizing its Windows Phone 8 software with operator trials for devices due in October. Windows Phone 8 does not include support the CalDAV or CardDAV protocols and an engineering change would have delayed the release of devices for the holiday season. We understand that Google didn't provide a timeframe for its plans to kill the Sync service which utilizes Microsoft's Exchange ActiveSync protocol.
Aldus TheVerge

Waarom is het nodig om Microsoft in een negatief daglicht te zetten, en waarom krijgt dit plusjes alom? Microsoft had een heel belangrijke deadline te halen. Je kan niet zo maar 2 nieuwe protocols implementeren op een namiddag.

Dat Microsoft werkt aan de support is uiteraard een goede ontwikkeling voor alle partijen omdat Google de support dropt. Maar, of het een goede ontwikkeling is dát Google de support dropt voor inferieure technologie valt te betwijfelen.

De volgende informatie kan je misschien als biased bekijken, omdat het komt van Dharmesh Mehta, Senior Director, Product Management bij Microsoft, maar zijn argumenten blijven absoluut geldig.
We were very surprised to see Gmail announce last week that they'll soon end support for Exchange ActiveSync (EAS), unless of course you're willing to pay Google for your email. It means that many people currently using Gmail for free are facing a situation where they might have to degrade their mobile email experience by downgrading to an older protocol that doesn't sync your calendar or contacts, doesn't give you direct push of new email messages and doesn't have all the benefits of Exchange ActiveSync.
Aldus Office.com - Outlook blog

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 22 januari 2013 18:59]

Je kan niet zo maar 2 nieuwe protocols implementeren op een namiddag.
Dan heb je simpelweg je ontwikkelproces niet op orde (wat dus ook het geval is).
Misschien is het geen namiddag, maar een dergelijk protocol moet met een paar engineers in een korte tijd te bouwen zijn. En misschien dat er zelfs al een implementatie ergens op de plank lag van een van hun andere producten (Outlook Express, MSN, .. )

Google/Android heeft in 3 jaar tijd het api # met 15 verhoogd, dat betekent dus 5 releases gemiddeld per jaar! Apple/iOS zit op een vergelijkbaar aantal minor-releases, soms met een korte pauze voor een major.

Misschien dat niet elk bedrijf Scrum draait op 2-3 wekelijkse basis en daarmee dus elke 2-3 weken een nieuwe versie in productie neemt. Maar met pijn en moeite 1 of 2 versies per jaar opleveren is in mijn optiek een non-prestatie. Maar gelukkig hebben we RIM/BlackBerry als echt zwart schaap, als het gaat over releasemanagement.
Ware het niet dat WP8 een geheel nieuw OS is dat met een compleet nieuwe kernel (NT) is opgebouwd. Het is qua uiterlijk nog het ouwe WP7.x maar onderhuids is alles anders.

Dit is dus niet een foutief release management, WP7.x was gewoon een stop-gap-measure en WP8 het definitieve product. De 'Portico' update (1e update van WP8) van WP mag dan niet een echte update wezen het is er wel een als je kijkt naar iOS en Android die ook slechts kleine updates leveren gedurende het jaar. Android is alleen echt wezenlijk veranderd met Gingerbread en ICS, alle updates er tussen in zijn nou niet wereldschokkend, meer toevoegen van ontbrekende functionaliteit of integreren van voorheen 3rd party apps. (doet iOS overigens ook)

Neemt niet weg dat MS er best wel wat harder aan mag trekken met slechts 2 updates per jaar en 1 echt wezenlijke.

Het implementeren van 2 nieuwe protocollen zal overigens genoeg tijd in beslag nemen. Er zal een hoop meer herschreven moeten worden dan alleen de email clients, door de hechte integratie van personen door het hele OS hebben veel native apps met calender entries/personen entries e.d. te maken, lijkt mij dat dat ook allemaal aangepast moet worden en niet te vergeten testen.
De update politiek van Android is juist een reden waarom ik er vanaf gestapt ben. Elke fabrikant met een eigen schil doet zijn update op eigen tijden. Sommige telefoons krijgen niet eens een update, terwijl het hardwarematig wel mogelijk is. True, dat gebeurt met oudere Lumia's nu ook, maar een HTC 8X/8S zal gelijktijdig een WP8 update ontvangen als de Lumia 820/920 en andere WP8 toestellen.

Geen gezeur meer met afwachten tot jouw toestel eindelijk eens aan de beurt is om ICS te krijgen, terwijl de rest van de wereld al op Jellybean zit, bijvoorbeeld.
Desktop, laptop en tablet draaien ook allemaal Windows 8 en synchen prima met mijn WP8 Phone.
Voorheen had Windows 7, iOS en Android. Dingen gingen altijd net niet helemaal goed. Nu heb ik daar geen last meer van. En dat heeft hoofdzakelijk te maken met......... updates.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met 'Scrum draaien op 2-3 wekelijkse basis'. Je bedoelt waarschijnlijk dat ze niet de Scrum methodiek gebruiken met 2-3 wekelijkse sprints?

Uiteraard weet ik niet hoe het in dat team zit, maar mijn ervaring met andere teams leert me dat er binnen Microsoft vaak de Scrum methode (of een Agile variant ervan) wordt gehanteerd.
De omarming van Scrum binnen TFS en VS is ook een teken dat men wat ontwikkel methodiek wel redelijk op de hoogte is binnen het bedrijf..

Overigens betekent continuous deployment natuurlijk ook niet dat je een volledig nieuwe versie elke Sprint de deur uit doet. Ieder product is anders.

Waarom ze het niet ingebouwd hebben weet ik natuurlijk niet. Kan van alles zijn (gebrek aan prioriteit, incompatibiliteits problemen, marketing technisch, politiek, etc), maar het lijkt me sterk dat 't door hun ontwikkel methodiek komt.
Heerlijk kort door de bocht :)

Als het eruitziet als een eend, is het een eend, toch?
Nu is het geduldig afwachten totdat Google deze zomer aankondigt dat ook de ondersteuning voor deze 2 protocollen de deur uit gaat, ik zie het nog gebeuren.
Lijkt me sterk, aangezien dit juist open, gratis en relatief nieuwe protocollen zijn die door alle grote jongens behalve MS al tijden worden gebruikt voor mail, contacten en agenda.
Dat zou tijd worden, dat is wel een feature die ik mis, ik zou het ook wel graag in windows 8 willen zien.
Volgens google: consumers won't be able to set up new devices using Google Sync; however, existing Google Sync connections will continue to function

Heb je dus al een google account op je WP8 telefoon, dan blijft deze gewoon werken. Ook de kalender.
ja ondanks het werk wat ms erin steekt denk ik toch dat google er niet blij mee is ..
ik zie het dan ook gebeuren dat ze als mss die protocollen erin heeft zitten alsnog zeggen dat ze op wat anders overgaan ofzo..
heb een nare smaak van google .ik denk dat dat hele gebeuren echt meer ee nkwestie was van pesterij.
MS kan ook gewoon hun eigen protocol vanaf 31 januari open-source maken of geen licentiegelden vragen aan Google. Dan is het probleem ook opgelost.

Ik sta volledig achter Google, net zoals ik achter Apple stond toen zij besloten geen Flash op iOS toe te staan. Open formaten moeten de standaard worden.
ik vraag mij werkelijk af of men er ook beter van wordt, van open formaten.. ik denk dat het uiteindelijk concurrentie totaal uitbant en er geen innovatie meer wordt gedaan en dat je een gedrocht gaat krijgen dat alleen maar doorontwikkelt is zonder innovatie
even afgezien van het feit: wie betaald die developpers? juist niemand, wie garandeerd dan dat de standaard goed onderhouden blijft? juist niemand..

leuk open standaarden, maar ik zet er serieus mijn vraagtekens bij, zeker als een bedrijf als google de boel loopt te pushen als een ongeduldig kind

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee