Samsung kondigt Galaxy Tab S-tablets met amoled-schermen aan

Samsung heeft een nieuwe tabletlijn aangekondigd die uitgerust zal worden met amoled-schermen, net zoals de Galaxy S-telefoons van het bedrijf. Binnen deze Galaxy Tab S-serie komt de Koreaanse fabrikant met een 8,4"- en 10,5"-variant.

Beide tablets zijn voorzien van een Super Amoled-paneel met een resolutie van 2560x1600 pixels, waarmee de pixeldichtheden uitkomen op respectievelijk 359 en 288 pixels per inch. Dankzij de gebruikte oled-technologie kunnen de tablets een wijder palet aan kleuren weergeven dan traditionele lcd's; volgens Samsung gaat het om 90 procent van het Adobe RGB-gamut, dat meer kleuren omvat dan het veelgebruikte sRGB-spectrum. Omdat bij oled-schermen individuele pixels uitgeschakeld kunnen worden, is het zwart dieper dan bij lcd's. Daardoor is de contrastverhouding vele malen hoger.

Uiterlijk hebben de Galaxy Tab S-tablets veel weg van de tablets uit de TabPro-serie, al gebruikt Samsung voor de achterkant van deze nieuwe tablets hetzelfde materiaal als bij de Galaxy S5. Ook de vingerafdrukscanner is overgenomen van de Galaxy S5. Ten opzichte van zijn andere tablets heeft Samsung het gewicht en de dikte nog wat verder weten terug te dringen. De 10,5"-variant meet 6,6mm in de hoogte en weegt 465 gram. De 8,4"-versie is eveneens 6,6mm hoog en weegt 294 gram.

Samsung heeft beide modellen voorzien van een Exynos 5 Octa-soc, die bestaat uit vier Cortex A15-kernen op 1,9GHz en vier Cortex A7-kernen op 1,3GHz. Die chip is gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Op draadloos gebied is er ondersteuning voor wifi ac met twee antenne's, gps, bluetooth 4.0 en ook is er een infraroodzender aanwezig zodat bijvoorbeeld een televisie bediend kan worden. Het opslaggeheugen kan uitgebreid worden via het micro-sd-slot.

De tablets draaien op Android 4.4.2 met daar overheen Samsungs eigen TouchWiz-interface, die qua stijl overeenkomt met de variant die ook op de Galaxy S5 gebruikt wordt. Naast veel eigen features, zoals Multi Window, Side Sync en de Magazine UX, wordt ook veel software van derden meegeleverd, waaronder een Office Suite, extra Dropbox-ruimte, elke maand een gratis Kindle-boek en proefabonnementen op verschillende kranten en tijdschriften.

De Galaxy Tab S-tablets komen op 4 juli op de markt en de adviesprijzen beginnen bij 399 euro voor het 8,4"-model en 499 euro voor het 10,5"-model. Die bedragen zijn voor de wifi-versies met 16GB opslag. Of Samsung in Nederland ook met versies komt die meer opslaggeheugen of lte aan boord hebben, is nog niet bekend.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

13-06-2014 • 02:00

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
29
2
0
2
Wijzig sortering
Ligt het aan mij of zijn dit best mooie prijzen voor tabletx die op papier best high end zijn?
Ik vind ze vooral een prima prijs hebben gezien er oled panelen in zitten. Die zijn op de grotere formaten toch wel vrij duur geweest altijd. De volgende stap is betaalbare OLED monitoren :)

We zijn al een flink stuk verder sinds de Sony XEL-1 met zijn 11 inch, 960*540, OLED schermpje dat voor belachelijk hoge bedragen de deur uit ging als eerste OLED tv op de markt (http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_XEL-1). Die ging voor een goede 2000 euro over de toonbank als ik het me goed herinner en stelt niks voor bij dit 500 euro 10.5 inch tablet paneel (die gelijk met de rest van een tablet komt nog ook).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 13 juni 2014 02:46]

Aan de andere kant.... De Galaxy Tab 7.7 had ook een OLED scherm, 1280*800 en was bijna twee jaar geleden te koop voor €499. Dan zijn de ontwikkelingen, qua prijs, dus niet zo heel erg snel gegaan als je dat vergelijkt met deze tablets.

Maar ik ben blij dat er eindelijk een waardige opvolger is voor de 7.7. Ik probeer hem al een tijdje te vervangen maar loop er iedere keer weer tegenaan dat de vervangers trager zijn en slechtere schermen hebben. Dat is met deze tablets voorbij! Wellicht dat er toch een 8.4 gaat komen voor mij.
Eerste prijsvermelding was destijds €580 euro, dus adviesprijs zal toen wel €599 geweest zijn.
Zoals gezegd: 2 jaar geleden (Juli/Augustus 2012) kostte het ding €499.
Zeker opmerkelijk aangezien het een tablet van Samsung betreft. Samsung maakt best mooi spul (ik heb hier momenteel drie smartphones van rondslingeren, als is er 1 van total loss en ook extreem oud, en mijn S3 mag binnenkort naar een nieuw baasje, waarschijnlijk mijn moeder), maar het zijn niet bepaald goedkope apparaten. Ze hebben een filosofie over prijzen die best sterk aan Apple doet denken. Iets van "doe maar goed veel, mensen kopen het toch wel" of zo.
Helaas zie je de dure prijs niet terug in de gebruikte materialen en bouwkwaliteit. Iets wat je bij Apple producten wel ziet.
Wat is er volgens jou mis met de bouwkwaliteit en materialen van deze tab S tablets?

Over materialen kun je altijd twisten, de 1 heeft liever glas, de ander metaal en een derde kunststof. Maar qua bouwkwaliteit zijn de Samsungs allemaal dik, dik in orde. En ze kunnen doorgaans (juist door de materiaalkeus) beter tegen een valpartij dan Apples telefoons....
Ik heb een leren achterkant. Erg jammer inderdaad [/sarcasm]
Om nog maar te zwijgen over hoe waardeloos ik de Apple software vind (maar als ik daar over ga uitwijden zie je hier een compleet boekwerk verschijnen, dus ik zal me deze keer inhouden). Ik zie liever de dure prijs terug in een telefoon die prettig in gebruik is dan een die alleen prettig is zolang hij maar niet aan staat.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 13 juni 2014 14:33]

Je hebt een plastic achterkant met een leather look & feel. Echt leer zou een te duur materiaal voor samsung zijn....
Alsof iemand het verschil merkt in het dagelijks gebruik.
Voor het OLED is het best een goede prijs,

Maar cortex a15 en a7 zijn al even niet meer van gisteren, en dan heb je nog geen 4G ondersteuning ook. De tweede 4G versie zal daarom met een intel atom soc zijn. Het zal zijn mannetje wel kunnen slaan, maar echt high end zal deze niet zijn. Tegenover de snapdragon 805 of ARM cortex a53/a57 cores (ook deel van de future qualcomm lineup) zal deze niet veel kunnen beginnen.

Maar kwa soc ben ik te kritisch, deze prijs voor een oled tab is in elk geval puik!
Het is mij een beetje onduidelijk allemaal, de titel zegt amoled het artikel zegt OLED. De preview titel zegt OLED en het artikel amoled.
Tomato, Tomato... AM = Active Matrix. In feite zou je moeten zeggen dat al je LCD schermen ook AM-LCD's zijn. De laatste passive-matrix die ik in een laptop had was een DEC met een 8-bit DSTN scherm van 800*600 (gesplitst in 2 passieve, je mag het niet eens TFT noemen vanwege het ontbreken van die laatste T, matrices van 800*300), en inderdaad, typische artefacts van een passive matrix: "schaduw" van contrastwaardes.

AM is net zo redundant om te zeggen als het feit dat je processor van silicium is. De TFT die in die OLED zit is gewoon actief dus. Om deze dag en tijd een set LCD's of een set OLED's passief aan te sturen is nogal nutteloos.
Zie ik nou goudkleurige randen!?? *rilt*

Verder is 359 ppi volledig over the top en nergens voor nodig op een tablet. Net zoals 500 ppi op een telefoon. Je houdt een 8,4-inch-apparaat namelijk verder van je ogen dan een 5-inch.

PS. Betreft de grote tablet een 10,1 of een 10,5 inch :?
Ik weet niet of 359 echt over the top is. Ik ben pas van 306, waar je als je een beetje goed kijkt toch nog kan zien dat het scherm wat korrelig is en dus niet over the top (al moet ik erbij zeggen dat ik bijna scherp zie als ik mijn neus op het scherm druk) naar 388 gegaan. Bij een PPI van 388 lukt het mij ook niet meer de onderlinge pixels te zien, tenzij ik een wit vlak teken op de computer met her en der een paar puntjes, en dat naar mijn telefoon stuur, maar dan ben je wel heel erg aan het zoeken. Meer dan 388 is wat mij betreft (met mijn ogen die vanaf enkele centimeters al haarscherp zien) al zeker genoeg, als niet meer dan. Dat 500 PPI over the top is ben ik in ieder geval zeker met je eens. Dan moet je met een vergrootglas gaan werken om nog pixels te kunnen onderscheiden.
Wanneer zie je kartels? Bij normaal gebruik of als je het scherm tegen je neus aandrukt? Als dat laatste het criterium is moet een tv minstens een 16k-resolutie hebben oid, want anders zie je pixels als je met je neus tegen het scherm aanzit 8)7

Zoals JSTPS hieronder opmerkt maakt het ook uit dat Samsung een pentile-layout gebruikt. Eigenlijk heb je daardoor 33% minder pixels en 18,4% minder ppi.

# pixels pentile = 2/3 # pixels rgb
=> ppi pentile = sqrt(2/3) ppi rgb

Ik moet toegeven dat ik bij mijn Nexus 4 met 320 ppi wel kartels zie bij de analoge klok op het homescreen. Echter dan moet je je telefoon redelijk dichtbij je ogen houden en er echt op letten.
Het probleem is dat ik geen tegenstander ben van een superhoge pixeldichtheid. Ik heb een probleem met de trade off ervan. Namelijk mindere soepelheid van de interface en accuduur.

[Reactie gewijzigd door STFU op 13 juni 2014 05:25]

Wanneer zie je kartels? Bij normaal gebruik of als je het scherm tegen je neus aandrukt? Als dat laatste het criterium is moet een tv minstens een 16k-resolutie hebben oid, want anders zie je pixels als je met je neus tegen het scherm aanzit
Natuurlijk doe je dat bij een telefoon wel wat sneller dan bij een TV. Zo'n telefoon zit tamelijk dicht bij je hoofd.

Maar ja, ik ben ook geen voorstander van teveel PPI, inderdaad. Wat precies het optimum voor mij is weet ik niet. 388 is meer dan genoeg, waar 308 weer neigt naar wat te weinig. Dat van Pentile zou ook goed kunnen kloppen, al heb ik me er nooit echt in verdiept, maar het is niet voor het eerst dat ik ervan hoor. Maar volgens jouw formule zit je dan op 316, wellicht dat bij RGB dan 359 naar over the top neigt, maar het zit allemaal nog relatief dicht bij elkaar. Ik kan me niet voorstellen dat het dan nog echt zo absurd is. Een PPI van 500 daarentegen, daarover zal ik je niet tegenspreken, dat is gewoon waanzin die enkel je batterijduur en grafische kracht achteruit drukt, zonder enige voordelen.
359 ppi is zeker niet over the top, in ieder geval niet voor Samsung' s amoled schermpjes. Ik heb de note 3 met een ppi van 388, en om witte icontjes en ook om ondertiteling tijdens een film, zie ik duidelijk kartelige omlijning. Volgens mij komt dit door het hele pentile gebeuren.

Reken er maar op dat wanneer Samsung dezelfde techniek gebruikt, dat je dit, zelfs bij qhd resoluties, op tablets duidelijk gaat zien.
Kijk daar is hij dan eindelijk, mijn eerste tablet _/-\o_

Ik heb altijd al gezegd ik ga pas een tablet halen, wanneer ze eentje met Amoled gaan maken :D
Waarom blijven ze op die ~16GB hangen :( Het liefst wil ik 64GB of 128GB en dan nog uitbreiden met een Micro SD kaartje.
Welke taken verwacht je met een "simpel" tablet te doen dat je zowel de 128GB intern zou gebruiken alsmede de 64 of meer GB van een SD-kaartje?

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel tablets gebruikt worden voor "volatile tasks"; je hebt weinig persistent data op het tablet, doet er taken op die weinig/geen storage nodig hebben en de volgende dag doet men exact hetzelfde. Zaken als webmail lezen, PDFje doornemen, spelletje, wat internetten etc.

De eisen die jij stelt aan een tablet, en dan zeker in de prijsklasse tot, pak 'm beet, 500 Euro, zijn misschien wat hoog. Het klinkt meer alsof je je tablet wil gebruiken als laptop/desktop-vervanger en dan kom je al snel hoger uit qua prijs of ga je een hele andere klasse portable apparatuur aanschaffen, zoals bijvoorbeeld een Surface Pro.
Wat dacht je van films kijken ? Muziek ?
Ik doe dat liever offline zodat ik dat ook onderweg kan zonder een dure (en soms brakke) 3G/4G verbinding. Een enkel Youtube filmpje of leuke webradio wil ik nog wel eens (over wifi) streamen. Maar je kunt daarvoor gewoon een 64 of 128GB micro sd kaartje in dit tablet steken.
Wel mooi zo'n Amoled op een tablet, maar ik wacht nog op de transreflective displays zoals al 10 jaar geleden op de Nokia telefoons zat (alleen erg klein). Die zijn, in tegenstelling tot de huidige schermen, ook bij daglicht af te lezen zonder dat je steeds je hand voor de zon moet houden.
Zolang dat niet het geval is is een tablet in lang niet alle gevallen een vervanger van papieren documenten.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 13 juni 2014 08:37]

Simpel tabletje?

De ontwikkeling van de laatste jaren is juist dat we veel meer op tablets doen. En niet alleen films kijken e.d. maar vooral ook gaming. Als je een paar grote games installeert ben je al snel door je 16 gig heen, zeker daar Android en Touchwiz ook de nodige ruimte in beslag nemen. Dus terwijl de hardware in de laatste jaren steeds meer mogelijkheden opent is de opslag en gebruiksruimte niet echt mee gegroeid.

Los van dit argument hierboven; het feit dat jij aan 16 gig genoeg hebt is onvoldoende argument en betreft een subjectieve mening die per gebruiker verschilt.

edit- typo

[Reactie gewijzigd door Ford_Prefect op 13 juni 2014 08:44]

films kijken **onderweg**
"Zaken als webmail lezen, PDFje doornemen, spelletje, wat internetten etc."

Spelletjes spelen doe ik wel op me Game PC. Mijn plan is om HD series en HD Films te kijken, want je weet OLED is belachelijk mooi om naar te kijken.

Een Tablet met aanduiding van 16GB daar blijft maar iets van ~11GB van over }:O
Alhoewel heb ik al een 2TB oplossing Seagate Wireless Plus 2TB hiermee kan je video's/foto's/bestanden naar je tablet streamen :)

Mijn vraag is dus waarom worden tablets met 16GB verkocht?
Ik neem dus aan dat deze schermen een Pentile layout hebben? Ik hoopte dat Samsung na de Galaxy S2 toch wat meer toestellen ging uitbrengen met Amoled maar zonder Pentile (Samsun's Super Amoled Plus reeks).
Ik verwacht het haast wel, anders hadden ze het wel lopen roepen dat ze nu gewoon RGB doen.

De structuur die ze nu gebruiken is al beter dan de eerste generaties pentile schermpjes (minder zichtbaar) en met deze resoluties gaat het niet echt een probleem zijn verwacht ik.

Bij de S3 zie je het bij bepaalde lijntjes of kleine texten wel, maar meestal valt het niet op, en deze hebben nog niet die diamand structuur die ze nu gebruiken.
Alweer nieuwe tablets. Ik zie de bomen door het bos niet meer. Kan iemand uitleggen op welke doelgroep deze zich richten en hoe ze zich verhouden tov de huidige line-up?
Je kan nu ook meer kiezen over wat voor scherm je hebt. Ik vind het niet zo complex, ze hebben een low-end reeks, een high-end reeks met LCD, en een high-end reeks met OLED nu. Daarnaast heb je de note-serie die er vooralsnog alleen in LCD is met een pen, die duidelijk weer andere voors- en tegens heeft. Ik vind het feit dat ze de funcies (pen, OLED) nogal groot er bovenop zetten eigenlijk vrij duidelijk, en wat de rest van de keuze betreft (grootte), tsja, dat is wel duidelijk.
Ik ben erg benieuwd hoe deze tablets zich vergelijken met de concurrentie. Met name het 8.4" model en bijvoorbeeld de nexus 7, LG G pad en hun eigen Tab Pro! Deze gaan allemaal voor onder de 300 euro over de toonbank en deze zit er ruim 100 euro boven!

Ik ben voornamelijk benieuwd hoe de Exynos 5 octa zich presteert t.o.v. een snapdragon 600/800 en of de extra GB werkgeheugen veel toegevoegde waarde kan geven.

Er worden veel software applicaties e.d. meegeleverd, maar of de normale consument daarop zit te wachten weet ik niet.
Plus, samsung kennende, weet samsung altijd voor elkaar te krijgen "snelle" specs te degraderen tot slome machines...
Mooie apparaten voor een mooie prijs. Jammer van al die meuk die extra meegeleverd wordt. Hopelijk komt hier ook een Nexusmodel van uit.
Mooie tablets, vooral vanwege het scherm. Ik snap dat de S-lijn hetzelfde design volgt als de S-lijn van hun smartphones, echter vind ik die achterkant behoorlijk lijken op een pleister en dat doet mij goedkoop aan. Dat vind ik wel jammer, zo'n mooi scherm in een voor mij persoonlijk, goedkoop uitziende behuizing.
Samsung heeft met deze tablets wel een groot marktpotentieel, aangezien amoled wel degelijk een unique sellingpoint is. Apple herkent men aan het gebruik van metaal, Samsung dus aan hun geweldige schermen. Ik ben benieuwd wie van de twee straks meer tablets verslijt aan klanten.
Anoniem: 600940
13 juni 2014 12:23
6,6 millimeter dikte ... op zo'n formaat is scherm breken gewoon in de hand werken. En fijn zal het zeker niet aanvoelen, is meer prestige-item, zo'n dikte. Aan gebruiksgemak doet het echt geen meerwaarde geven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee