Zotac rust mini-pc uit met GeForce GTX 860M

Zotac heeft een nieuwe Zbox mini-pc uitgebracht in de E-serie die voorzien is van een Nvidia GeForce GTX 860M-gpu. Daarnaast heeft Zotac in de compacte pc een dualcore-Intel Core i5 4200U-processor geplaatst.

De Zbox EN760 heeft een behuizing die vrijwel gelijk is aan het eerder uitgebrachte model met een AMD A8 5545M-apu. In de mini-pc kunnen naast twee dd3-so-dimms voor het werkgeheugen twee 2,5"-harde schijven of ssd's geplaatst worden aan de sata 600-aansluitingen, terwijl er optioneel ook nog plaats is voor een msata-ssd.

Het reguliere rekenwerk wordt opgeknapt door een Intel Core i5 4200U, een dualcore-processor die geklokt is op 1,6GHz en een turbo heeft van maximaal 2,6GHz. Voor de grafische klussen heeft Zotac een Nvidia GeForce GTX 860M-gpu in het systeem opgenomen. Deze Maxwell-gpu biedt 640 cuda-rekeneenheden en draait in boostmodus op 1097MHz. De grafische rekeneenheid heeft toegang tot 2GB gddr5-videogeheugen. Volgens Zotac is de mini-pc met een dergelijke gpu dan ook prima inzetbaar als compact gamesysteem.

Zotac Zbox EN760Zotac Zbox EN760Zotac Zbox EN760

Voor communicatie met de buitenwereld is 802.11ac-wifi aanwezig, evenals bluetooth 4.0 en twee gigabit-ethernetaansluitingen. Ook zijn een kaartlezer, vier usb 3.0-aansluitingen, dvi en hdmi beschikbaar. Zotac komt behalve met een 'kale' versie, waarbij de gebruiker zelf opslag en geheugen moet bijplaatsen, ook met een Plus-variant. Deze wordt geleverd met 8GB ram en een 1TB-harddisk. De fabrikant heeft nog geen prijzen vrijgegeven.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-05-2014 • 10:01

76

Lees meer

Zotac kondigt Zbox DVD-nettops aan
Zotac kondigt Zbox DVD-nettops aan Nieuws van 12 november 2010

Reacties (76)

76
75
47
7
0
15
Wijzig sortering
De Zbox EN760 heeft een behuizing die vrijwel gelijk is aan het eerder uitgebrachte model met een AMD A8 5545M-apu.
Nou nee. De EN760 heeft het "klassieke" ZBox-design, terwijl het bij de AQ02 (die met AMD A8 5545M-apu) om een "Nano" versie gaat. Twee geheel verschillende modellen die ook een geheel andere bracket hebben. Voor mij zou het juist fijn zijn als er een klassiek model met fatsoenlijke AMD APU op de markt zou komen. Dan kan ik de bracket die nu achter mijn TV zit (waar nu mijn AD02 met E-350 APU in zit) hergebruiken. Scheelt weer nieuwe gaten boren ...

Persoonlijk heb ik het niet zo met die NANO-versies; de twee schroefjes waarmee je de HDD in de behuizing schroeft draaien bij het minste of geringste dol, waardoor ik met een combinatietang in de gang moest om die cilindertjes waar die schroefjes in komen een beetje dicht te buigen waardoor je de schroeven wel kon aandraaien. Bij het klassieke model zit daar een "thumbscrew" en een kunststof plaatje met wat rubber tegen eventuele vibraties; dat zit toch een stuk degelijker in elkaar.
Zo staan er wel meer fouten in dit artikel... Zo is er ook geen plek voor twee 2,5" schijven maar één 2,5" en één mSata slot...

Al met al behoorlijk slordige fouten, helemaal omdat er in jouw geval zelfs gerefereerd wordt naar een artikel van tweakers zelf...

Verder is het apparaat zeer zeker een interessante steambox te noemen...

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 25 juli 2024 11:13]

Zotac heeft eerder ook een steambox aangekondigd in een compacte form. Volgens mij is dit het beest waar ze het dus over hebben gehad in dit artikel: nieuws: Alienware, Alternate en Zotac kondigen Steam Machines aan
Zo te zien zit er dus geen USB 2.0 aansluiting meer op. Dan kan het wel eens lastig worden om er bijvoorbeeld Windows 7 op te zetten, tenzij je de USB 3.0 drivers in de installatie gaat "slipstreamen".

Aangezien er geen optische drive in zit ben je dus aangewezen op een USB-stick of USB-DVDRW. Windows 7 en eerder hebben standaard geen USB3-drivers, waardoor je tegen een probleem aan gaat lopen.
Zo te zien zit er dus geen USB 2.0 aansluiting meer op. Dan kan het wel eens lastig worden om er bijvoorbeeld Windows 7 op te zetten, tenzij je de USB 3.0 drivers in de installatie gaat "slipstreamen".
Of de USB 3.0 controller kan vanuit de BIOS/UEFI in compatibility mode draaien, waardoor het aan te sturen is als een USB 2.0 controller.

Iets algemener:
Ook zijn een kaartlezer, vier usb 3.0-aansluitingen, dvi en hdmi beschikbaar.
Tenzij er nog een USB 3.0 aansluiting aan een zijkant zit, tel ik er maar drie.

Die DVI aansluiting is DVI-I. Het is daarmee mogelijk om nog een VGA monitor aan te sluiten, voor de geïnteresseerden. Je krijgt er daarom ook een adapter bij. :)

[edit]
Prijs:
The pricing for the new ZBOX EN760 mini PC is $549.99 for the barebones version, and $699.99 for the "Plus" model. Both will be available in mid-June at Amazon, Best Buy, CDW, Newegg and a host of other online retailers.
(bron)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 11:13]

Kijk eens goed op de laatste foto; aan de rechterkant zie je een rubberen dopje zitten ;) Daar zit nóg een USB aansluiting. Heb zelf de AD02; die lijken veel op elkaar.

Waar ik minder van gecharmeerd ben is dat die WIFI (en nu zelfs de bluetooth-) antennes buiten op het apparaat geschroefd moeten worden. Nu is het net een router. Bij mijn AD02 zit de antenne binnen in het apparaat. Ziet er toch een stuk strakker uit (ook al zit 'ie achter mijn TV geschroefd).
Externe antennes zorgen natuurlijk wel voor een enorme winst in signaalsterkte, handig als je je PC wat verder van je router wilt gebruiken.

Het heeft voor- en nadelen, maar ik ben toch blij dat ze de antennes extern hebben gehouden.
Bij mij zit alles op een CAT6 SSTP netwerk. Heb hier 2 NASsen staan; dan ga je toch geen gigabytes aan films en muziek via WIFI overzetten ? Maar goed; ik kan de antennes ook gewoon in de doos laten liggen aangezien ik toch geen WIFI gebruik (enkel op mijn telefoon).
Als je alles bedraad doet is het toch geen nadeel, gezien de antennes zoals je zelf zegt kunnen afgenomen worden? En voor wie wel WiFi gebruikt is het alleen maar handig.
Kijk eens goed op de laatste foto; aan de rechterkant zie je een rubberen dopje zitten ;) Daar zit nóg een USB aansluiting. Heb zelf de AD02; die lijken veel op elkaar.
Ah, dat was niet helemaal duidelijk. Die zit goed verborgen.
Waar ik minder van gecharmeerd ben is dat die WIFI (en nu zelfs de bluetooth-) antennes buiten op het apparaat geschroefd moeten worden.
WiFi zie ik nog wel het nut van in. Ik heb nog een Asrock ION 3D staan waar een interne WiFi kaart en antenne in zit. Het bereik en de bandbreedte van dat ding is slecht.

Zoiets is overigens makkelijk op te lossen door een USB WiFi kaart met een verlengsnoertje ergens achter te verbergen waar wel een goed signaal behaald kan worden. Dat is een stuk netter weg te werken dan van die omni-antennes op het apparaat zelf. ;)
Als je de drivers eenmaal hebt wel, ... probleem is dat BIOS wel de USB3 port herkent maar het windows 7 installatie programma standaard deze dus niet herkent.

Zie http://superuser.com/ques...alling-from-a-usb-3-0-dri

Een (lange) quote uit een van de antwoorden:

"Here is a lengthy but casual description of the process, and why you can't complete the install:

Bios starts the computer. Bios is software. It runs the POST - and loads basic support for various hardware devices. It is able to access the USB 3.0 ports, it finds the boot manager on the USB stick, and the bootmgr loads the windows 7 installation setup.

Once the windows 7 setup exe loads - bios hands over control of the hardware. The bios access to hardware ends. Windows Setup must load it's own drivers to see the various hardware devices. I think this is called the Windows Pre-Installation Environment. It doesn't have USB 3.0 drivers. So no, just because you started with access doesn't mean you still should now. You don't.

You may be aware that during this installation process, WinPE can see some hard disk controllers. Back in the day (win NT 4.0, 98 etc) it could see IDE controllers, but not SATA, or 3rd party, or many SCSI controllers. If you had a new motherboard, or add in card - you would have to press F6 and put a floppy disc in. WinPE would load drivers from the floppy, and then it could see the SATA controller, or scsi device, and installation to the disk on that new controller could then continue. The problem here is similar...

Further Detail: While bios is accessing the USB 3.0 memory stick, WinPE creates a virtual hard drive, called, Drive X: and WinPE loads itself onto Drive X. Bios then hands over control, and WinPE examines drive X for inf files, to load any drivers it needs. For Windows 7, it has SATA, and USB 2.0 - but it does not have USB 3.0 drivers in it's arsenal. (Remember, Win98 didn't have USB 2.0 drivers either).

So, why can't you continue? The problem is, only the WinPE environment and utilities (eg: the partitioning utility) are loaded onto Drive X. The actual windows 7 software is still stored as a package on the USB 3.0 memory stick - and now that bios has handed over hardware control to PE, you've lost access to it. We'll fix that Later..."


De oplossing staat in dat zelfde antwoord vermeld.
Die backwards compatibility wordt geregeld in de driver, diezelfde driver die nog niet is geladen:) Dus het feit dat je USB2.0-key erin past zegt nog niet dat het gaat werken.
Ja, maar dan moet je nog steeds wel de drivers hebben voor die controller.
Dat zegt echter helemaal niks over de drivers van de USB controller waar Titan_Fox op doelt (maar dat is hierboven gelukkig al beter besproken).

edit: Zucht, wanneer leer ik eens te refreshen voor te reageren als ik een artikel al even geleden geopend heb... ;-)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 25 juli 2024 11:13]

Ik kan op mijn laptop gewoon windows installeren via de usb 3 poorten.
Windows 8 misschien, maar met Windows 7 is mij dat tot nog toe niet gelukt. Ik krijg dan een foutmelding dat het installatiemedium niet kan worden gevonden. Dit komt doordat de USB 3.0 drivers nog niet zijn geladen.

http://www.tomshardware.c...ing-windows-bootable-port
Ik heb anders meerdere keren Windows 7 op machines geïnstalleerd met een live usb, daarvoor heb ik dit programma gebruikt: http://www.linuxliveusb.com/ (Kan ook met andere programma's natuurlijk). USB 3.0 is ook gewoon backwards compitable.

[Reactie gewijzigd door gokhan66 op 25 juli 2024 11:13]

Volgens mij alleen backwards als deze zijn aangesloten op de chipset zelf. Ik denk dat Titan_Fox dan ook USB poorten bedoeld die via een 3rd party chip op het bord werkt. Zover mijn ervaringen ermee waren kon ik die ook pas gebruiken na het installeren van de drivers.


@ Titan_Fox onder mij:
Ja klopt, dat is bij mijn P67 bord ook zover ik weet. Als het goed is gaat het daar via een Renesas NEC USB3 controller die ergens apart op het moederbord zit. Dat werkt erg slecht tot helemaal niet zonder driver, zal bij jou ook wel zo zijn dan. :)

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 25 juli 2024 11:13]

De USB 3.0 controller in mijn ZBox AD02 is van Renesas. Die stamt nog uit de tijd voordat Intel die chipsets heeft opgekocht.

Tegenwoordig zijn er hoofdzakelijk USB 3.0 controllers van Intel (Renesas) of AMD. Beiden zitten in de chipset geïntegreerd terwijl die van mijn AD02 nog los zit. Daar worden dus geen drivers van geladen en ben ik aangewezen op de USB 2.0 aansluiting die ik nog heb.
Leuke (onofficiële want het is blijkbaar nog te vroeg) SteamBox! ;)
Ben benieuwd naar de prijs, ik denk dat die kale versie 3-400 euro zal kosten.
Plus (8gb ram +1 tb hdd) kost $699
De basis (zonder ram/hdd) doet volgens mij $549
(adviesprijzen uiteraard)

Hopelijk snel een review want ik ben op zoek naar iets dergelijks (al had ik liever full voltage i5 met een 850m gddr5)

Edit Voor de mensen die de 4de USB poort missen, die zit bovenop (gezien deze foto's gok ik aan een van de zijkanten die je niet ziet en Zotac hem verticaal positioneerd ipv horizontaal).

http://www.zotac.com/prod...ction/specifications.html

Is bevestigd dat het hier om een Maxwell chip gaat? Aangezien er zowel GK104 als GM207 door het leven gaan als GTX 860m
http://www.notebookcheck....ce-GTX-860M.107794.0.html
(ik weet dat in het artikel Maxwell staat maar ik weet niet of T.net dacht gtx 860m=GM207)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 25 juli 2024 11:13]

Waar heb je die prijzen vandaan? Had iets lager gehoopt maar ze zijn acceptabel... Ik zou graag een 850m of deze 860m willen maar met een 4200M ben ik ook al tevreden, jammer dat die er niet in zit....
Ik zou graag een i7 4770R (Type Zotac E1750) hebben én de GTX860M.. Maar die config is er niet ;(

In de setup van de 860M, kun je alleen een dualcore 1.6 GHz i5 krijgen.. Nogal een bottleneck..

Toch maar ff mailtje gestuurd om te zien of die optie toch mogelijk (evt) zal zijn.. Zodra dat er is, heb ik de perfecte miniPC gevonden :)
En hoe ga je dat koelen in zo'n kleine form-factor?? i7r verstookt 50 watt meer dan een i5 ULV. Daarnaast wat heb je aan een Iris Pro als je een 860m hebt???
Edit: een 860m verbruikt +/- 60 watt

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 25 juli 2024 11:13]

Ah nice, bedankt voor de info
Vind de prijs aan de hoge kant eerlijk gezegd. Voor dat bedrag heb ik ook een Mac mini, en dat is inclusief OSX
Maar zijn de specificaties niet hetzelfde lijkt me? Zeg maar qua videoprestaties een stuk lager
CPU van de Mac is wat sneller, GPU wat langzamer. Is maar waar je voorkeur naar uitgaat.
Wat langzamer?! In de Mac mini zit geloof ik iets van een HD4200. Dat is nog Ivy Bridge!
Ik neem aan dat je geen mini-pc neemt om zwaar te gamen maar als HTPC of server

Waar is de delete knop 8)7

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 25 juli 2024 11:13]

Misschien als Stream box via de pas geactiveerde feature in steam :)
voor te streamen denk ik dat de gpu overkill is :p
Valt toch wel mee. Het apparaat moet eerst je spel renderen voordat hij hem gaat streamen, dat kost nog wel wat rekenkracht.
Heb toevallig deze week liggen streamen via steam, werkt best goed. Maar de beide pc's konden het spel (Just Cause 2) sowieso draaien. Ben benieuwd of het even goed werkt op een oudere pc. Dit apparaatje kun je netjes onopvallend ergens ophangen, zou ideaal zijn. En anders SteamOS erop (die kan nog niet streamen trouwens!) en direct op je TV spelen.
Streaming is gewoon een verkapte VNC verbinding volgens mij. Als je alt tabbed aan de streamhost kant terwijl je streamed kan je ook remote de desktop bedienen.
Het absolute minimale wat ik hier had verwacht dat er in ieder geval slim met resoluties wordt omgesprongen, maar nee mijn host loopt vrolijk op 2560x1440 de games te renderen en dit wordt gedownscaled naar de andere PC waar ik dan op game.
Graphics kracht die je hier voor nodig zal hebben is.. elke videokaart die de resolutie van je monitor in 2D aankan volstaat.
Mijn idee was dan ook om dit apparaat het spel te laten renderen en niet als apparaat waar je het op bekijkt, zo kun je deze netjes ergens weg werken en met een oude laptop op de bank je spel spelen.
Op zich wel, maar als het verschil in prijs niet al te groot is dan lijkt het mij wel fijn als het systeempje toch ook wat spierballen heeft om ook een spelletje te kunnen spelen als de hoofdpc met iets anders bezig is. Of je dan inderdaad een 860 wil of dat je ook met minder toe kunt hangt er een beetje vanaf hoe vaak je de eigen kracht van het systeem aanspreekt en welke games je dan wil spelen. Als je het genoeg vindt om dan plants vs zombies of zo te spelen, ja, dan kun je ook een atom systeempje neerzetten :P
Steam streaming werkt bij mij zo goed dat ik mn gamePC in de kelder heb gezet en vervangen voor een Intel NUC met 4250u CPU. Deze heeft een iets lagere kloksnelheid dat de 4200U in deze van Zotac, maar de 4250U heeft een behoorlijk snelle HD5000 van intel.
sowiesow niet voor streamen, mijn laptop kan met zijn 750m vrijwel alles al draaien op hoge details. stel je voor wat een GTX 860m dan kan :P
kunt gewoon steamos op 'iedere' pc installeren, en voila, je hebt een steambox :+
instructie; http://rootgamer.com/9188/news/steamos
Maar ik zoek nou juist een klein 'simpel' pctje wat ik onder mn tv kan schuiven. SteamController erbij kopen, klaar.

Ik draai al maanden SteamOS, maar op mn desktop is er eigenlijk geen toegevoegde waarde.
Wat dacht je van een Intel NUC of de Gigabye BRIX bakjes?
Zotac heeft verder ook bakjes (en mini-bakjes) zonder deze GPU.
De NUC heeft wel DisplayPort, maar voor de rest heeft hij minder te bieden dan deze Zotac: maar 1 netwerk aansluiting, géén Wifi, alleen integrated graphics (ok, wel HD5000), er staat niet eens bij wat voor SSD/HDD erin past (geen? of alleen via PCIe?). Hij is ook nog niet verkrijgbaar.
Er zijn 2 versies van een NUC, de "hoge" en de "lage". In de hoge kan je een 2.5" schijfje plaatsen en een msata. In de lage enkel de msata.
vb: http://www.intel.com/cont...uc/nuc-kit-d54250wyk.html
vb: http://www.intel.com/cont...c/nuc-kit-d54250wykh.html
Maar op dit bakje is dat het wel. En dan kan je ook kiezen voor een draadloze Xbox 360 controller
Dat was m'n punt ;)
(aangezien je het als reactie op mijn bericht heb gepost en ik daarvan weer een popupje kreeg)
Feedback over het artikel doe je op de link aan het begin van deze regel :)
Die link staat trouwens ook direct onder de titel (aan het eind van de info regel) bij ieder artikel ;)

[Reactie gewijzigd door 434365 op 25 juli 2024 11:13]

Leuk ding, maar ik snap niet waarom er anno 2014 nog een DVI connector op zit. Ik zie liever een (mini) Display Port en een HDMI uitgang (of alle drie: DVI, HDMI, DP). DVI is vrij bulky.

Maar goed, via DVI kun je ook alles aansluiten (i.i.g. resoluties > 1920x1200)
Nou ja, displayport is juist nog een redelijk zeldzame aansluiting. Op kaarten begint het wel aardig standaard te worden, maar op schermen niet. Meestal draaien mensen dan ook met DP converters om hdmi of dvi oid te maken.

DVI is wel een lompe stekker, maar wel lekker flexibel. Het is DVI-I, dus je kan ook nog vga aansluiten, en natuurlijk dvi (duh) en als je wilt kun je simpel naar een hdmi stekker
De Zotac ZBox AQ02 heeft zowel een HDMI alsmede een Display-port aansluiting. Ik ben al lang blij dat Zotac op deze ZBox een HDMI + DVI-D aansluiting (met verloopstukje) gebruikt. Zo heb je tenminste twee digitale uitgangen. Veel fabrikanten gebruiken nog steeds die antieke VGA-connector op laptops en mini-PC's ... Daar moeten ze echt mee op gaan houden...
Ik ben juist blij met deze poort. Ik bouw arcade systemen (bartop/full) en daar maak je vaak gebruik van oude 4:3 beeldschermen dus een DVI connector.
Als de prijs mee valt kan dit wel eens de degelijke HTPC worden waar ik op wacht dankzij de infrarood poort, hdmi en SPDIF interface. De vraag is misschien wel hij 4K aankan (hdmi versie..)
4k mag geen probleem zijn.

De 4200u zou dit zelfstandig moeten kunnen met de ingebouwde intel hd 4400 graphics, laat staan met de dedicated gpu.
Inzake processing power heb ik ook niet echt schrik, maar welke HDMI versie wordt er gebruikt? toekomstgericht zou HDMI 2.0 mooi zijn, en voor vandaag is 1.4 toch wel een must.
Goh, mooi dingetje zeg, én een 860M GPU met 2GB aan geheugen… niet verkeerd! Ik ben benieuwd hoe die CPU z'n werk doet met de wat zwaardere games.

Als ze dat ding 2cm hoger zouden maken met wat extra koeling en een redelijke quadcore CPU, dan zou ik 't niet vervelend vinden om dat ding achter de TV te hangen voor wat game-werk ;)
Ik heb een laptop met een 2GB GTX760M (in combinatie met een i7 4700HQ), en de meeste games die ik speel (Tomb Raider, BF4, Bioshock, Sleeping Dogs) draaien op 1080p prima met medium/high instellingen, sommigen zelfs alles op maximaal (uitgezonderd antialiasing).
Nu is de CPU in deze Zotac weliswaar een stuk minder dan de CPU in mijn laptop (minder cores, threads en GHz), maar de GTX860M GPU schijnt aanzienlijk sneller te zijn dan zijn voorganger. Denk dat het dus een beetje een wisselend beeld geeft: games die vooral GPU-afhankelijk zijn zullen prima draaien met hoge settings, games die vooral CPU-afhankelijk zijn zullen het een stuk zwaarder hebben.
De GTX860M is ongeveer 25% sneller dan de GTX765M met een tdp van 45 ipv 75w.
Aardige verbetering dus.
Dit is echter allemaal nog op 28nm gebakken, later dit jaar verwachten ze 20nm maxwell's uit te brengen. Waardoor de tdp waarschijnlijk nog verder omlaag kan.

Er is trouwens ook nog een kepler versie van de GTX 860M dit is echter een MXM kaart en heeft een hogere tdp van 75w.

Je kan ze uitelkaar houden dat het aantal geheugen.
Maxwell heeft 2GB en de kepler 4GB.

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 25 juli 2024 11:13]

InHome streaming? 😊
Ik snap eigenlijk nog steeds niet het voordeel van een steambox ten opzichte van steamOS op je eigen PC. Is dat werkelijk 't geld waard?
En het is dan ook nog maar de vraag of het wel betaalbaar wordt, ik meende eerder te hebben gelezen dat winst marges klein zijn of dat er zelfs verlies wordt geleden.

En als het alleen maar reguliere hardware is met een steamOS er op moet het zeker wel goedkoper zijn, want anders koop je inderdaad gewoon je eigen pc welke vast goedkoper is.
Simpel, gamen op je TV in de huiskamer zonder een grote en eventueel luidruchtige gamebak daar te hebben staan.
Zelf heb ik wel gewoon mijn PC in de huiskamer met een HDMI kabel naar de TV, maar veel mensen willen dat niet. Dan is zo'n klein kastje voor onder of zelfs achter je TV een uitkomst.
Anoniem: 472287 28 mei 2014 10:10
Ziet er top uit als mediacenter/gamesysteempje bij de TV. Bij een prijs van 3 a 400 heb ik er wel oren naar.
steeds meer van dit soort boxjes krijgen 2 gigabit lan aansluitingen.
Dat snap ik toch niet echt, wat is daar nou het nut van? het is niet dat Windows link aggregation kan en de meeste worden toch van een Windows installatie voorzien.

En doorlussen van de lan aansluiting naar een volgende apparaat moet je twee pc's voor aan hebben staan er zullen niet veel mensen zijn die dat zullen doen.
Ik zie er het nut ook niet van in. Ik heb constante snelheden van 95MB/sec (760 Mbit) gehaald toen ik gegevens van mijn D-LINK DNS325 NAS naar de SSD in mijn Zotac ZBox AD02 schreef. Dat zijn heel respectabele snelheden op een CAT6 SSTP gigabitnetwerk, zeker met de goedkope Sitecom gigabit switch die daar tussen zit. Waarschijnlijk was de Crucial M4 SSD hier nog de beperkende factor omdat deze relatief langzaam schrijft (in SSD-termen).

Zou eerlijk gezegd niet weten wat ik met 2 LAN-aansluitingen zou moeten. Met goede bekabeling kom je al een heel eind.
Als server PC is het toch heel erg handig om 2 netwerk aansluitingen te hebben. En naast link aggregation kun je ze gebruiken om je eigen Firewall/Gateway te bouwen (het is hier toch tweakers.net ? ).
Ja als firewall en gateway is het wel leuk, dan kan je als je echt wil er ook een wifi router van maken maar dat is allemaal niet bepaald efficiënt. Zeker met die graka die hier in zit en het feit dat het voornamelijk bedoeld is voor gaming en htpc

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.