Jolla brengt eerste versie Sailfish OS voor Nexus 4 uit

Jolla heeft een eerste versie van zijn Sailfish OS online gezet voor de Nexus 4, de smartphone die LG en Google in 2012 uitbrachten. Sailfish kan als custom rom bovenop CyanogenMod geflasht worden, maar is nog te buggy voor dagelijks gebruik, zegt het bedrijf.

Gebruikers die Sailfish willen installeren moeten hun toestel eerst terugzetten op de stock-versie van Android 4.2.2, daarna CyanogenMod 10.1.3 installeren en vervolgens een zip-bestand met Sailfish OS eroverheen flashen, blijkt uit de handleiding die Jolla online heeft gezet.

De firmware is nog lang niet klaar voor dagelijks gebruik: zo werkt audio niet in telefoongesprekken, zijn sensoren nog niet actief, werken bluetooth en de usb-verbinding niet, kunnen gebruikers niet in de Jolla Store en is de software niet te updaten zonder het opnieuw te flashen.

Jolla wil met het maken van custom roms voor diverse Android-toestellen, gebruikers van huidige toestellen de mogelijkheid geven Sailfish te proberen zonder dat ze de Jolla-smartphone hoeven aan te schaffen. Naast de custom rom komt er ook een launcher, die in elk geval de interface van Sailfish OS emuleert op de huidige firmware van Android-toestellen. Hoewel Jolla eerder Android-hardware van veel merken noemde, staan in de huidige tabel vooral Nexus-apparaten en een 4g-variant van de Samsung Galaxy S III.

Jolla bracht zijn smartphone in november vorig jaar voor het eerst uit en het toestel is sinds december ook in Nederland te bestellen. Sailfish OS is een besturingssysteem met een Linux-kernel en is gebaseerd op MeeGo van Nokia. De besturing werkt met veegbewegingen. De Jolla-smartphone kan ook Android-apps draaien en standaard levert Jolla de Yandex.Store mee voor het vinden van Android-apps.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-03-2014 • 11:41

36 Linkedin

Reacties (36)

36
35
18
6
1
12
Wijzig sortering
Misschien is het goed om iets duidelijker te vermelden dat het hier gaat om een RC/Test-versie voor een geselekteerd aantal early adapters.
Dat voorkomt verkeerde verwachtingen en teleurstellingen.... ;)

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 28 maart 2014 15:47]

Let op, ondanks dat sommige basale functies het niet doen, is Alien dalvik ook niet beschikbaar op de toestellen die een geporte versie hebben van Jolla. En de kans bestaat dat het ook nooit beschikbaar zal komen voor de android toestellen door licensie problemen met Alien dalvik. Het is echter wel technisch mogelijk om Alien dalvik te draaien, want op het mwc draaide bijvoorbeeld de n7 met dalvik. En de kans is ook groot dat door zal draaien op MTK socs (er was een TLC Idol beschikbaar met Jolla) en er was ook een Sony Xperia beschikbaar met Jolla. Ik hoop echt dat Jolla het redt, aangezien zij een van de weinige bedrijven die kijken te begrijpen dat een touchscreen interface niet alleen grotere knoppen moet hebben, maar daadwerkelijk een andere manier van gebruiken mogelijk maakt (gestures).

[Reactie gewijzigd door moh.moh op 28 maart 2014 11:50]

Anoniem: 126717
@moh.moh28 maart 2014 11:52
want op het mwc draaide bijvoorbeeld de n7 met dalvik.
Dat is erg simpel, daar heb ik ook mee gedraait. Developer options / Select runtime / Dalvik.
Ik ben overigens weer teruggegaan naar ART, want dat draaide wel beter.

Waarom geven ze deze versie uit terwijl er zoveel niet werkt? Dat komt de naam niet ten goede. Beter wachten ze even tot er wat meer werkt?
Waarom geven ze deze versie uit terwijl er zoveel niet werkt? Dat komt de naam niet ten goede. Beter wachten ze even tot er wat meer werkt?
Dat zal meevallen. De gewone consument heeft nog nooit gehoord van Sailfish en zal dit dus ook nooit installeren. De mensen die dit wel gaan doen zijn vaker beter geïnformeerd en houden dan ook rekening hiermee. Dit soort mensen doet dit meer om de potentie te zien / voelen
En dit installeren is iets wat je als beginneling niet makkelijk doet. Hier staat wat meer over Sailfish op andere toestellen, ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik had verwacht dat binnen een maand, anderhalve maand er gewoon eenvoudig fatsoenlijk Sailfish op een aantal toestellen was te installeren, en dat de basis functionaliteit gewoon werkt. Ik heb ook ergens opgevangen dat het op de Galaxy S3 (i9300) zou komen, nu zie ik dat het de LTE versie betreft (i9305).
Ik hoop dat dit héél, héél rap beter wordt, want ook bij de gewone Jolla mag nog wel het een en ander gebeuren, al gaat de ontwikkeling daar sneller dan bij Android.
Het uitbrengen van een stable rom duurt vaak lang. Anderhalve maand lijkt me veel te krap om Sailfish stabiel te laten draaien op een goed aantal toestellen.

CyanogenMod, toch een groot team en ondertussen zelfs een bedrijf, werkt al vanaf december aan hun KitKat-release en zijn nog niet eens bij RC's aangekomen. En dan hebben we het natuurlijk over een Android-rom, niet eens een volledig os.
Ik denk dat moh.moh Alien Dalvik bedoelde, de runtime die de Jolla gebruikt voor Android-apps. Alien Dalvik is niet van Jolla. Het wordt wel "gratis" meegeleverd met de Jolla. Ik vermoed dat andere SailfishOS-gebruikers het later kunnen kopen in de store.
Alien Dalvik is inderdaad niet van Jolla maar van de Myriad Group. Zoals je al aangeeft is het mogelijk dat Jolla deze aan zou kunnen bieden via de store aangezien ze er ook voor betalen om deze mee te mogen leveren op hun eigen telefoon. Zou me dus niet verbazen dat ze wel in staat zijn deze tegen betaling kunnen aanbieden.

Als ze het gratis willen aanbieden moeten ze denk ik eerst met de Myriad Group om de tafel gaan zitten om een speciaal soort vrije licentie te krijgen.
Met de Nexus toestellen toch niet? Dat zijn ware developers toestellen waarbij alles bereikbaar is en het bootloader openzetten een simpele taak in fastboot(de ADB van bootloaders in nexus toestellen) is
Ik heb gister op een paar 2de handse LG Nexus 4 geboden met de intentie om hier Sailfish op te kunnen draaien om dat ik wist dat ze bezig waren met de port. Ik ben dus in ieder geval erg blij met dit nieuws. Er zal zeer waarschijnlijk ook een port naar de volgende toestellen komen:
 • Acer Iconia tab W500
 • Exopc
 • Google Nexus 4
 • Google Nexus 7
 • Samsung Galaxy S3
 • HP Mini
 • O2 Joggler
 • PackardBell Butterfly Touch
 • Nokia N950
 • Nokia N9
(Bron: Wikipedia)

Vond de Jolla telefoon met een prijskaartje van €399 aan de prijzige kant. zeker als je daar enkel een dual-core CPU (Qualcomm Snapdragon 400 @ 1.4 GHz) en 1GB RAM voor terugkrijgt. Dus heb ik aan de hand van het bovenstaande lijstje simpelweg gekeken bij welke telefoon je de meeste 'bang a buck' krijgt. Leek mij de LG Nexus 4, blijkt nu dus ook eerste te zijn waarvoor het officieel gereleased word.
De Nexus 4 heeft 2x zoveel RAM, 2x zoveel cores (@1.6Ghz zelfs) en is tweede hands de helft van de prijs.

Ik neem aan dat de vroege release met beperkte functionaliteit vooral is om werk uit handen te geven aan de community. Jolla heeft openheid hoog in het vaandel staan en zal ongetwijfeld de hoop hebben dat er wat hulp vanuit de community komt om dit alles werkend te krijgen.

Als Nokia N900 eigenaar is Sailfish OS toch nog wat het dichte in de buurt komt van Maemo, ook al is het een totaal ander besturingsyteem het is toch een beetje de opvolger. Ga m'n fysieke toetsenbordje wel enorm missen.
Maemo -> MeeGo -> Sailfish OS | TiZen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 28 maart 2014 12:48]

Hangt er van af wat je met "waarschijnlijk ook een port naar de volgende toestellen" bedoelt.

Een officiële port naar de nokia toestellen komt er sowieso niet (volgens Jolla zelf), maar er is wel al een port beschikbaar door de community (http://wiki.maemo.org/Sailfish#Bugs_and_Known_Issues)

Hetzelfde voor veel van de andere genoemde toestellen, ik betwijfel dat ze een officiële port gaan krijgen, maar weet wel dat er leden van de community zijn die sailfish al werkende hebben op een aantal ervan (de genoemde atom devices bv).
Iemand trouwens een idee of sailfish ook werkend te krijgen is (zonder al te veel moeite) op een N900?
Lijkt mij een mooie update vanaf Maemo :D
niet echt, n900 op android werkt nog steeds niet goed waarbij dus het extra schilletje niet gaat werken.
Wat ironisch is aangezien android zijn apps in dalvik vm draait welke zijn oorsprong vind op Maemo.

Verder is Sailfish volgens mij wel wat meer dan "een schilletje" en is de enige verbinding naar Android het feit dat de apps hiervan in een VM op Sailfish draaien en dat ze beide op Linux gebaseerd zijn.
Hetzelfde als dat Bluestacks op mijn desktop doet waar ik Windows draai maar toch gewoon Android apps vanaf mijn desktop kan starten.
Van mij mag Europa hun een zak centjes geven .
zodat we tenminste een Europees bedrijf hebben die niet onder de patriot act valt en ons gegevens Door Amerikaanse instantie bekeken woorden.
Denk je echt dat de NSA uit beleefdheid Jolla niet gaat kraken?
Tja je deuren opsloot doen houd een dief tegen?
Er is een verschil van wij maken het moeilijk voor hun en hier jij krijgt mijn gegevens.
Kraken is wat anders dan backdoors inbouwen he :)
Anoniem: 415735
@raro00728 maart 2014 12:57
Sorry hoor, maar je stelling is gechargeerd.
Je stelt bij deze dat onze gegevens bijvoorbeeld binnen SAP-oplossingen (Duits), F-Secure (Fins) en Nokia (vooralsnog Fins) door amerikaanse instanties worden bekeken. Maar als je deze aanname maakt, dan kun je moeilijk om de volgende vraag heen: Wat belet Jolla niet om onder de Patriot Act te komen te vallen?

Bovendien, hebben veel landen (oa Europese) nationale anti-terreur wetgeving met geheimhoudingsclausules waaraan bedrijven moeten voldoen. Deze landen on hun beurt hebben weer overeenkomsten met de VS (al dan niet via proxy).

Edit: en voor de duidelijkheid: er bestaan meer mogelijkheden dan backdoors, zoals bijvoorbeeld superadmin-rechten, encryptie-sleutels, zero-day exploits, etc. (die de fabrikant ongetwijfeld zal hebben).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 28 maart 2014 13:24]

Hier zijn die centen te rapen: 22miljoen, eerder voor Symbian gepland.
http://www.siliconrepubli...c-cancels-22m-symbian-emb

Nu ja, het is niet meer zo nodig nu Obama tijdens zijn promo-ronde voor het TTIP eerder deze week belooft heeft dat de NSA de mail van de gemiddelde Nederlander niet meer leest.
Deze trade overeenkomst houdt natuurlijk ook in dat we braaf al onze gevoelige economische informatie over Amerikaanse OS-en blijven sturen.
Ziet er goed uit. Ik hoop dat Jolla het ver zal schoppen met Sailfish.
Anoniem: 420791
28 maart 2014 12:25
Het kan best wel een strategische slimme zet zijn. Hetzelfde als Xiaomi die ook verschillende versies producteerd van MIUI en deze gebruikers laat wennen aan MIUI en deze dan eventueel aankoop laten doen tot Xiaomi.
Echter wel is ineens het unieke van Sailfish OS eraf en de Jolla telefoon (waarvan de specs nou niet echt hoog van zijn). Waarin de inkomsten liggen in combinatie met de Appstore. Hij is dus wel gewaagd vind ik.
Aan de appstore verdienen ze op dit moment nog niks, aanmelden en een app submitten kan zonder fee en betaalde apps zijn tot nu toe nog niet mogenlijk (al staat er wel een placeholder bedrag in je app overview)
Anoniem: 420791
@cornedor28 maart 2014 13:44
Excuus had al aangenomen dat het Jola platform iets volwassener was na mijn ervaring.
Bij het lezen van dit bericht vroeg ik me af wat er eigenlijk wel werkt bij een telefoongesprek? Zonder audio is er volgens mij geen telefoongesprek mogelijk.
Anoniem: 539876
@Erwin196729 maart 2014 18:14
Scherp
Ik vind het op zich wel mooi, maar ik blijf denk ik toch liever stock draaien... Dan maar wachten op de skin.
Met de skin zul je nooit het gevoel krijgen wat je bij sailfish hebt. De launcher mag er dan wel anders uit zien, de apps blijven hetzelfde. Daarnaast denk ik niet dat de gestures met alleen de launcher zullen gaan werken, iets wat heel erg fijn werkt op de jolla.
Ziet er zeer netjes uit! Goede ontwikkeling als je het mij vraagt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee