Google verkoopt 8"-tablet en 6,4"-smartphone met stock Android

Google heeft versies van de LG G Pad 8.3-tablet en Sony Xperia Z Ultra-smartphone met stock Android aangekondigd. Deze Google Play-edities van de tablet en smartphone zullen vooralsnog alleen in de Verenigde Staten uitkomen.

De Google Play-edities van de tablet en smartphone verschenen dinsdagavond in de apparaten-sectie van de Play Store, zonder dat Google verder een bericht heeft doen uitgaan. De toestellen draaien beide op Android 4.4 en zijn per direct verkrijgbaar. De toestellen zijn alleen te koop in de Verenigde Staten. Eerdere Google Play-edities van de HTC One en Samsung Galaxy S4 kwamen ook nooit in Nederland uit. De Google Play-edities hebben geen ondersteuning voor 4g in Nederland.

De Google-varianten zijn hardwarematig gelijk aan de gewone versies, maar krijgen stock Android mee. De software wordt wel onderhouden door de fabrikanten zelf en krijgen dus niet de snelle updates waarop Nexus-toestellen van Google over het algemeen wel kunnen rekenen. Bovendien passen fabrikanten wel degelijk nog elementen aan in de interface. Zo had Samsung bijvoorbeeld op de Google Play-editie van de Galaxy S4 ondersteuning voor zijn flip cover met venstertje voor het scherm toegevoegd en interface-elementen die normaal donkergrijs zijn zwart gemaakt.

De G Pad 8.3 is een tablet met full-hd-scherm met een diagonaal van 8,3". De processor aan boord is een Snapdragon 800 van Qualcomm. De tablet zal in de Verenigde Staten 349 dollar kosten. De G Pad 8.3 is in Nederland iets minder dan 300 euro. Er gingen afgelopen weken al veel geruchten over een Google-editie van de G Pad, maar die spraken van een Nexus-apparaat.

De Xperia Z Ultra is misschien wel de grootste smartphone op de markt, met een 6,44"-scherm met 1920x1080 pixels. De Sony-telefoon draait eveneens op een Snapdragon 800 van Qualcomm en heeft een waterdichte behuizing van glas. Daarmee is het de eerste waterdichte smartphone met een onaangepaste versie van Android van een grote fabrikant. Door de grote bezels is het een grote telefoon.

Sony Xperia Z Ultra GPe LG G Pad 8.3 GPe

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-12-2013 • 21:01

77 Linkedin

Reacties (77)

77
75
46
3
0
11
Wijzig sortering
Hoe staat het eigenlijk met de Nexus 10 2013? Laatste gerucht was dat deze 'black Friday' (29 november) uit zou komen, maar sindsdien niets meer over gelezen.
eerder gelekte screenshots en informatie (LG tablet met codename V510) die wezen op een Nexus 10 2, lijken mij dus te gaan over deze 8" tablet. Zie ook het bericht van Tweakers: nieuws: Afbeeldingen van mogelijke Nexus 10 van LG verschijnen online

Helaas, maar gezien het feit dat het holiday sales hun hoogtepunt allang hebben bereikt, verwacht ik de Nexus 10 2 dit jaar niet meer.
Zo te zien is hier ook de Google zoek widget een niet te verwijderen onderdeel van het startscherm. Google wordt steeds meer Apple en Microsoft like met al die verplichtingen en opgedrongen apps en widget's waarvan je nooit weet wat er allemaal aan gegevens wordt verzameld. Beetje klaar mee!
Dat soort zaken zijn juist bij Android zeer makkelijk op te lossen door een andere launcher te gebruiken, bijvoorbeeld Nova. Daar koop je toch een Android device voor lijkt me.. ;)
google search kon of kan je uitschakelen in aplicatiebeheer.
alleen die onozele vergrootglas bleef wel in beeld
Goed om te zien dat er steeds meer Stock Android tablets en telefoons uitkomen met stock Android! Veel prettiger om mee te werken dan al die skins van verschillende fabrikanten als je het mij vraagt. Nu maar hopen dat deze tablets ook naar Europa komen.
Het is inderdaad de vraag wanneer de GPE naar Nederland komen, niet alleen vanwege de stock Android, maar ook vanwege de prijs die Google weet te bedingen bij de fabrikanten. Over het algemeen zijn deze producten goedkoper dan de 'standaard' versie. Helaas moeten deze producten nu allemaal geïmporteerd worden. Ben dan ook erg benieuwd wanneer Google de play-store in Nederland gaat openen.
Volgens mij zijn de prijzen van de GPE phones even hoog als de normale winkelprijs (duur dus). Alleen de Nexus serie is (relatief) goedkoop.

Zie het voorbeeld van de LG G Pad 8.3. In Nederland net geen €300, in de VS $349, en ga maar uit dat mocht dat in Nederland komen, dat die dollarteken een euroteken wordt.
Van de HTC one GPE heb ik ooit gelezen dat deze tijdens de lancering ongeveer €100 goedkoper was dan de normale HTC one in een eerder bericht

Of dit voor de andere devices in de play-store ook zo is weet ik niet zeker
Dat kwam omdat de gewone One (met Sense) al een paar maanden op de markt was toen de GPE versie uitkwam. De gewone One was inmiddels ook in prijs gedaald. ;)
maar je kan de gpe rom flashen op jouw gewone editie ( wel garatie kwijt door rooten bij lg en sony)
Neen hoor niet bij sony.
Net als bij samsung kum je bij sony altijd terug en veelgemakelijker.
Als je de garantue terug wil moet je gewoon zien Dat je xperia nog iets of wat werkt
.
Je relocked de bootloader je shakelt de gsm uit opent sus od indoen de gsm daar niet tussenstaat open je pc companion.
je klikt op repair kiest de gsm ps companion of sus download en installeerd de officiele rom.
Zelfs makelijker dan bij odin dus
Wat je vertelt klopt half: technisch gezien ben je je garantie niet kwijt als je je toestel root. Echter, mag je je toestel niet voorzien van andere firmware indien je van je garantie gebruik wil maken, immers kan verkeerde software ervoor zorgen dat hardware kapot gaat (overclock/underclock en dergelijke). Er zijn natuurlijk genoeg manieren om je toestel ook weer terug te flashen naar origineel en eventuele counters te resetten waardoor de reparateur het niet zal merken.

offtopic: Overigens zou je verhaal ook wat leesbaarder zijn als je wat minder spelfouten had en wat meer leestekens gebruikt.
Rare aanname, juist vanwege het feit dat de G pad in de VS $349 kost en in NL €300 kan je hier helemaal niets over zeggen denk ik.
Het ging meer om de Google Play Edition. De non-GPE is €300. De GPE is $€ 349. Hetzelfde verhaal bij de GPE Galaxy S4, die $649 kost, ongeacht dat het toestel al maanden uit is.
Helemaal mee eens, dat was voor mij ook de reden om Nexus telefoon te kiezen. Die Xperia Z Ultra ziet er wel ontzettend mooi uit:D

Edit: Xyperia naar Xperia

[Reactie gewijzigd door kane_sting op 11 december 2013 07:54]

Ja maar geen flits en slechte baterij duur
Sony past maar erg weinig in Android aan. De Xperia-serie smartphones en tablets staan veel dichter bij stock Android dan bv. de Galaxy-serie met o.a. TouchWizz.
Ook kan ik de ongewenst meegeleverde apps zonder problemen verwijderen. (Ik weet niet hoe het met door mij wel gewenst meegeleverde apps als de Walkman app zit.)

Wil je een zo kaal mogelijk toestel, zonder vertragende toeters en bellen, dan moe je eens naar de Sony toestellen kijken.
Het probleem is dat Google's Android steeds minder 'stock' wordt. Het begint te bulken van Google's bloatware, die ik zelf het liefste uit vrije keuze installeer vanuit de Play Store als gebruikers-app. Systeem-apps zijn helemaal zonder root niet of nauwelijks onder controle te houden en gebruiken meer accu. Negentig procent van Gapps heb ik zelf niet nodig en wil ik niet. De wel gebruikte apps van Google als Youtube gebruik ik ongeveer twee keer per week en toch altijd maar op de achtergron draaien.

Nexus Android is nu G-droid. Ze verpesten voor velen deels Android.

Er moet een opvolger komen voor weer een echte stock Android ervaring, Telefoons en tablet dicht bij de kale Android basis met zo vers als mogelijk snelle OTA-updates zoals nu de Nexus. Met hun marktaandeel gaat Google wat het volgooien betreft echt niet meer op de rem staan. Heel veel mensen als ik worden zelfs op Nexus-apparaten bijna gedwongen een custom rom te gaan gebruiken, die meer Andoid is dan Google's versie
Zijn fabrikanten van deze Google Play Editions ook verplicht om (binnen een x aantal weken/dagen) het toesten een update te geven? Anders betekend het niet meer dan een custom rom zonder je garantie kwijt te raken.

Iemand trouwens ervaring met de Z Ultra, zo monsterlijk groot kan toch niet fijn meer zijn als telefoon. Past dat uberhaubt wel in je broekzak?

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 10 december 2013 21:06]

De Google Editions van de HTC One en Samsung Galaxy S4 zijn allebei al geüpdatet naar Android 4.4, het is niet zo snel als bij Nexus-toestellen maar komt zeker wel in de buurt. Voor zover ik weet worden de updates overigens uitgevoerd door Google nadat de fabrikanten nieuwe versies van de drivers hebben aangeleverd.
Klopt, duurde uit mijn hoofd 2 weken. Vroeg me af of het een verplichting was te updaten en hoelang zij updates moesten geven.
Ja hoor, ben dit bericht op een Ultra aan het typen. Ik raad 'm aan! Heb broeken van de WE en daar past hij in. Verder razendsnelle specs met een gelukt en gelikt uiterlijk.
Z Ultra past niet goed in de broekzak als je een strakke broek hebt, anders hoef je je er geen zorgen over te maken.
Wanneer ik een wat strakkere broek aan heb, heb ik dan ook de neiging om het toestel uit mijn broek te halen wanneer ik ga zitten. Maar momenteel zit hij gewoon lekker in mijn broekzak.

En nee, hij is niet fijn als telefoon. Maar daarvoor koop je ook niet een toestel van die grootte.
Ikzelf merkte bijvoorbeeld dat ik mijn telefoon meer gebruikte om te internetten, chatten, spelen en filmpjes bekijken dan om te bellen. Dat zijn allemaal activiteiten waarbij een groter schermoppervlak prettiger werkt. Voor het bellen heb ik er een SBH52 bij genomen.

Overigens weet ik niet wat ik nou liever zou hebben, deze Google versie of wat ik nu heb. Sony is tenslotte zeer bekwaam in het optimaliseren van de software op hun mobiele hardware. Zijn die optimalisaties ook doorgevoerd in de Google versie?

[Reactie gewijzigd door renezaal op 11 december 2013 00:09]

Het zijn google etition toestellen. Google update ze.
Dit is niet helemaal correct. Google update uiteraard de software, maar deze wordt eerst nog naar bv HTC gestuurd om daar bv Beats Audio bij te zetten in geval van de HTC One.
Voordeel blijft nog wel dat updates sneller uitkomen,mede dankzij het wegvallen van sense.

Sinds ik me Nexus 5 heb, wil ik eigenlijk niks anders meer dan stock android, HTC Sense vind ik goed werken, maar mis het totaal niet.
Fout:
De software wordt wel onderhouden door de fabrikanten zelf en krijgen dus niet de snelle updates waarop Nexus-toestellen van Google over het algemeen wel kunnen rekenen. Bovendien passen fabrikanten wel degelijk nog elementen aan in de interface
Bovenstaande is juist. En over snelle updates: Google heeft een gefaseerde uitrol van updates en de eerste batch GPE edities kreeg al een 4.4 update op het moment dat veel mensen met een Nexus 4 nog aan het wachten waren.

Ik hoop nog steeds dat Google in de toekomst net als Apple iedereen op dezelfde dag van een update voorziet. Snap vanuit risico management wel dat het slimmer is om in batches te updaten mocht er iets fout gaan.
Hebben de Google Play edities ook root Access dan?
Nee ze zijn net als de nexus devices niet geroot maar je kan gewoon de bootloader unlocken een recovery flashen en dan supersu flashen ;)
Anoniem: 449164
@P1nGu1n10 december 2013 23:33
Er is een review van Tweakers verschenen en die zeggen ook dat je echt van grote schermen moet houden als je de Z Ultra zou willen kopen.
Zo lang gewacht op een 8'' tablet en juist vorige week opgegeven en de nexus 7 2013 gekocht |:(
Vraag me af of de tablet betere brightness en performance zal hebben als de LG G Pad.
Max brightness is hardware issue, dat zullen ze nu heus niet hebben veranderd. De performance zal wel anders zijn door de andere (minder zware en/of beter geoptimaliseerde) software.
Anoniem: 449164
@Rossi4610 december 2013 23:38
Zonder die loodzware skin van LG kan het alleen maar leuker worden.
Je kan tot 14 dagen retouneren in Nederland hè :P
Ben drie keer terug moeten gaan naar de BCC voordat ik eindelijk een nexus 7 had zonder problemen, dus voordat ik deze weg doe wil ik eerst reviews zien van de 8'' als hij hier heen komt. :P

[Reactie gewijzigd door Meessen op 10 december 2013 23:14]

Oei wat een rampenplan met die Nexus 7 dan!
Maar als je er eenmaal één hebt, dan is die wel top toch?

Wat de 8 inch tablet betreft, dit is een Google Play edition en die werden tot nu toe in ieder geval alleen in de USA verkocht. Voorlopig zou ik er dus sowieso niet op rekenen dat die naar Nederland komt, aangezien ze zelfs in de UK en Australië geen Google Play editions hebben..
Ik heb mijn Nexus 7 2012 5 keer terug gebracht maar het is desondanks wel een fijne tablet geweest buiten de reparaties om. Ik heb nu de 2013 en ik vind het een erg fijn apparaat.
En betere accuduur.
Haha idd precies wat ik mij afvraag. Ik denk dat de tablet technisch niet anders zal zijn, dus geen betere brightness.

Maar software optimalisatie is wellicht wel mogelijk, en zal dat dan tot een betere performance (a la nexus 7) en accuduur leiden?
kan je die "stock Android met drivers" ook installeren op een in Nederland gekocht exemplaar? De bloatware vervangen dus?
Dat kan met de Galaxy S4 en de HTC One wel in ieder geval. Dus dat zal ook wel kunnen met de Xperia Z Ultra en de G Pad 8.3 straks ;)
Er worden aanpassingen gedaan door de fabrikant dus als ik jou was zou ik nog even wachten.
Het artikel is overdreven negatief. Zowel de HTC One als de Galaxy S4 GPe zijn binnen twee weken geupdate naar 4.4. Ook de Nexus heeft niet altijd direct de laatste updates, het duurt soms best een paar dagen/weken na aankondiging van een nieuwe versie.

Het was eerlijker geweest om te zeggen dat het mogelijk iets langer duurt dan een Nexus device, maar over het algemeen een stuk sneller is dan de standaard firmware. Al moet ik zeggen dat HTC in de VS erg snel was met het updaten naar 4.4.

En als de enige aanpassing die je kan noemen een kleine aanpassing is voor een cover en voor een kleur van een balk voor AMOLED schermen, dan vind ik dat reuze meevallen.
Hier sluit ik me bij aan, ik heb een Nexus 7 (2012) en draai nog op 4.4, de update naar 4.4.2 wordt inmiddels uitgerold nadat de update naar 4.4.1 kennelijk is stopgezet. Ik weet dat het heel eenvoudig is om de update via cmd te sideloaden maar ik wacht geduldig op de OTA update.
Niet dat hier iets verkeerd mee is, maar waarom bieden fabrikanten dit niet zelf aan? Tegen een kleine meerprijs uiteraard.
Omdat die fabrikanten juist zo trots zijn op hun skin en meegeleverde meuk.
I.t.t. b.v. HTC en Samsung is Sony daar erg terughoudend in.
Google heeft ook een witte nexus 7 erbij aangekondigt. http://www.phonearena.com...le-in-Google-Play_id50216
Een nexus 8, wat de geruchten zeiden,, had ik niet verwacht..
Die sony is gaaf. Zouden de bezels ook airbags bevatten, zodat het naast de grootste waterdichte smartphone ook kan fungeren als de kleinste wildwaterkano. Lijkt me ideaal in noodgevallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee