'Veel Amerikaanse iPhone-gebruikers afgestapt van Google Maps'

Amerikaanse iPhone-gebruikers zijn massaal overgestapt op Apple Maps, ondanks de vele negatieve reacties op de kaarten-applicatie van Apple. Ondertussen is het aantal gebruikers van Google Maps op iOS juist gekelderd.

Google heeft in de Verenigde Staten 23 miljoen mobiele gebruikers verloren aan de kaarten-applicatie van Apple, zo blijkt uit berekeningen van The Guardian op basis van cijfers van comScore, dat de cijfers via vragenlijsten wist te verzamelen. Een jaar geleden had Google in de VS nog 81 miljoen mobiele gebruikers, maar dat zijn er nu 58,7 miljoen. Ondertussen zou Apple Maps daar 35 miljoen mobiele gebruikers hebben.

Google zou nog slechts zes miljoen gebruikers op de iPhone-versie van zijn Maps-applicatie hebben, waarvan er twee miljoen nog een oude iOS-versie met meegeleverde Google Maps gebruiken. Sinds iOS 6 levert Apple niet langer Google Maps mee, maar zijn eigen kaartenapplicatie. Het gaat om Amerikaanse cijfers, maar volgens The Guardian is de kans aanwezig dat dezelfde trend zich ook in Europa voordoet.

Apple kreeg forse kritiek op Apple Maps, en directeur Tim Cook zag zichzelf genoodzaakt om een formele excuusbrief te schrijven en verbeteringen te beloven. De kaarten bevatten onder meer veel fouten: zo ontbraken veel points of interest. Nu wordt in Amsterdam het Science Park, een bedrijventerrein, door Apple Maps nog steeds aangemerkt als park, terwijl het grote Amsterdamse Bos juist niet als natuur wordt gezien.

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-11-2013 • 08:19

166 Linkedin

Reacties (166)

166
162
125
12
0
22
Wijzig sortering
Dat maps nog niet zo accuraat is als Google Maps heeft gewoon zijn tijd nodig, Google Maps liep in het begin ook enorm achter. Iets nieuws introduceren wat moet concurreren tegen iets wat al jaren bestaat is in het begin lastig, maar je moet gewoon een lange adem hebben en werken aan verbeteringen. Hier zijn ze druk mee bezig geweest en nogsteeds mee bezig. (zie de vele vacatures voor mensen die aan Maps moeten gaan werken). Vergelijk het met Google+ was in het begin ook niet veel bijzonders maar groeit inmiddels ook lekker door met functionaliteit.

Ikzelf gebruik inmiddels ook alleen nog maar Apple maps op mijn iOS devices en op mijn Mac, werkt voor mij prima. Op dat punt voegt Google Maps voor mij niets toe. Tot nu toe heb ik ook nog geen issues gehad met informatie die niet klopt, maar mischien dat ik het nog eens tegen kom.

Verschil is trouwens wel dat de kaarten van America veel accurater zijn als die van Europa, dus daar is het 'probleem' veel minder groot.

Zelf vind ik het ook alleen maar goed dat er meer concurrentie is, we kunnen met zijn alle wel zeuren dat Maps zo slecht is maar als er maar één partij overblijft dan is dat ook niet goed.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 12 november 2013 08:24]

Waar ik me het meest aan erger is dat de iOS app van Google Maps tegenwoordig iedere keer vraagt of ik in wil loggen met m'n Google account. Nee! Ik wil gewoon kijken waar ik ben. Daarom ook maar overgestapt naar Apple Maps en voor OV informatie naar 9292. Voor die enkele keer dat Apple Maps dat POI niet weet te vinden schakel ik nog wel over maar damn, Google wordt echt steeds erger, je kunt bijna niks meer zonder gevraagd te worden in te loggen.

Off-topic: Ben ook al een half jaar aan het kijken naar een goede gmail vervanger, iemand tips?

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 12 november 2013 08:49]

Waarom maak je niet gewoon een fictieve login aan? Denk je dat Apple niets met je locatiegegevens doet?
Hij snapt denk ik best wel dat dat allemaal kan. Het gaat erom dat je daartoe gedwongen wordt een account aan te maken.
dat heeft hij toch al, als hij gmail heeft kan hij gewoon daar mee inloggen! zie echt werkelijk het probleem niet
Ik wel, ik gebruik geen gmail en het allerlaatste wat ik op dit moment nodig heb is weer een online account met bijbehorende username en wachtwoord.

[Reactie gewijzigd door Tjoekie op 12 november 2013 13:13]

hmmmm.... voor Apple heb je precies het zelfde nodig, en die hebben jullie ook, dus zoals ik al zie, ik snap het probleem niet echt?
Dan mag hij daar toch wel een problem mee hebben?
uiteraard....

ik ben alleen even aan het bekijken waarom iemand hier problemen mee zou kunnen hebben, als ze ook een apple accountje hebben
Je kunt natuurlijk voor een paar euro per maand zelf ergens een e-mailadres hosten.

Anders heb je natuurlijk qua grote jongens nog Outlook.com of Yahoo Mail. Als je hier niks mee te maken wilt hebben kun je natuurlijk altijd nog wachten op die maildienst van Kim Dotcom.
Ja daar zit ik nu dus ook aan te denken. Heb al jaren een Flickr account en ben er zeer tevreden over. Misschien aar eens even een test account aan gaan maken.

Zijn er nog rare dingen waar je je aan ergert bij Yahoo!?
Vergelijk het met Google+ was in het begin ook niet veel bijzonders maar groeit inmiddels ook lekker door met functionaliteit.
Slecht voorbeeld, Google wil alles doen, maar een sociaal netwerk opzetten kunnen ze niet!

Google+ is de zoveelste poging, en ik hoop hun laatste. Facebook wordt vast opgevolgd door iets anders, maar niet door Google+.
De potentie van Google+ is wel ontzettend groot. Zeker in combinatie met hangouts e.d..
Zeker wanneer het zo wordt gepusht . Je kan er bijna niet omheen, ff niet opletten en je hebt een google+ account als je diensten van google gebruikt.
Maar dat is met alles op internet: altijd blijven opletten. ;)
Het verradelijke is dat je het voor je kiezen krijgt bij het inloggen op Gmail. Eens in de zoveel tijd moet je wat schermen door om te bevestigen dat jij jij bent, en omdat Google blijft proberen je mobiele nummer te ontfutselen.

Daar is het activeren van Google+ aan toegevoegd...
Klopt, ik heb het even gehad (lees: ik lette even niet op in Gmail), maar heb het Google+ account meteen weer verwijderd.

Maar het zal me niet verbazen dat ik toch in de statistieken sta van Google+ gebruikers. Terwijl het enige wat ik met mijn Google+ account heb gedaan, is het verwijderen ervan.
Dat Google + nog niet zo groot is in NL en BE wil niets zeggen hoor. In de US deelt het rake klappen uit, en gezien Facebook meer en meer een reclameplatform geworden is blijft er volk stil maar zeker overstappen. Ikzelf ben ook steeds meer geneigd om de volledige duik in Google+ te doen omw. vd foto-integratie, hangouts, en de circles. Ook omdat ik de bagger op afcebook gewoon zo eindeloos beu ben. Zatlapfoto's en mensen die een productpagina liken om iets te winnen worden altijd maar "gehighlighted", maar een trouw, een geboorte of een sterftegeval vinden ze precies nooit belangrijk genoeg om me voor te schotelen.

[Reactie gewijzigd door musback op 12 november 2013 09:00]

Waarom niet Google+? Heb je iets tegen Google? Ik denk net wel dat facebook zal opgevolgd worden door Google+, mede door de diepe integratie in Android.
Onzin, heb Facebook 2 jaar geleden vaarwel gezegd en overgestapt naar Google+.
Gedaan met mn tijd te verdoen door te lezen dat er iemand de was opgehangen heeft.
Google+ is veel zakelijker en technischer.
Vergelijk het met Google+ was in het begin ook niet veel bijzonders maar groeit inmiddels ook lekker door met functionaliteit.
het word me via youtube gewoon de strot door geduwt..
ik kan amper meer me inbox / reacties vinden.
de layout van youtube thuis is anders als die ik op me werk pc heb...

nee ik vind het helemaal niks. en youtube word ook met elke update slechter en onduidelijker. het hele google+ is een doolhof. (ik heb 1 account, en thuis en op werk toch een andere naam en afbeelding....)
Zelf vind ik het ook alleen maar goed dat er meer concurrentie is, we kunnen met zijn alle wel zeuren dat Maps zo slecht is maar als er maar één partij overblijft dan is dat ook niet goed.
Inderdaad. Samen met Here/NavTeq/BingMaps is het goed dat er AppleMaps/TomTom is. Dat houdt ze scherp en blijft ons keuze geven mocht een map dienst in gebreke blijven.
Apple zal nooit meekomen met Googlemaps. Google heeft in het totaal 7100 man aan hun maps werkent terwijl Apple slechts 13.000 man in de non-retail sector heeft zitten. Ongeacht hoeveel jaar Apple hieraan blijft werken, ze zullen die slag nooit inhalen.

Het heeft eerder te maken met welke map default geinstalleerd is en dat Apple de grootste blammage opgelost heeft die ze hadden gepresteerd bij de introductie.
Dit is idd één van de grote problemen voor Apple. De paar honderd man dat aan Apple maps werkt is gewoon niet voldoende om een map app te onderhouden. (Een map app creëren is relatief simpel het is het jarenlang onderhouden dat moeilijk/de uitdaging is) Tussen de rapportering van een fout of verandering en de fix zit dikwijls een paar maand bij Apple maps. Dit is gewoon niet snel genoeg, een map is iets dat continu evolueert en als je er dan zo lang over doet om aanpassingen te maken sta je tegen dat die aanpassingen gemaakt zijn weer achter.

Apple moet meer resources steken in maps. Als ze nu al eens een mapmaker zouden ter beschikking stellen zoals Google doet, dit zal de update snelheid ten goede komen. Het is wel goed om zien dat Apple het probeert, is goed voor de concurrentie en is goed voor de consument. We hebben sinds de introductie van Apple maps al heel veel Google maps updates gezien bvb.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 12 november 2013 15:08]

Best logisch als Google Maps niet meer word meegeleverd toch? Veel mensen nemen genoegen met wat er al op staat dan dat ze een omweg moeten gaan maken en zelf alsnog iets moeten gaan installeren. Dit zijn dezelfde mensen die de problemen bij Apple Maps niet meemaken/meekrijgen/"boeien"

[Reactie gewijzigd door Chris van der G op 12 november 2013 08:23]

Google of Apple maps... Beide zijn niet geweldig als je met Nokia Maps hebt gewerkt. Die hebben het voordeel dat ze offline te gebruiken zijn, en ze werken erg goed.
Ik mis Nokia maps node op mijn Nexus 7.
Buiten dat is het wel mogelijk om je kaarten op te slaan bij Google Maps om ze vervolgens offline te gebruiken.
Google Maps kun je niet van ieder land offline opslaan. Rusland bv lukt niet. Het waarom weet ik niet(rechten/concurrentie?). Nokia Maps werkt in Rusland daarentegen vlekkeloos.
Was dat niet beperkt tot een aantal km? Kan je bvb de gehele landkaarten voor benelux opslagen en offline gebruiken?
Neen dat kan niet, daarvoor kan je dan wel het gratis NavFree gebruiken.
Je hebt dan wel nog even een internet verbinding nodig om de route te berekenen, maar de kaarten zijn al binnen.
Tja, daarvoor moet je bij Nokia wezen. ;) Ik heb er geen ervaring mee.

Verder kan je Google Maps offline gebruiken. Alleen navigatie werkt dan niet, omdat routes online worden berekend. Dat geeft wel weer snelheidswinst, zolang je goed bereik hebt.

[Reactie gewijzigd door AdLentis op 12 november 2013 09:33]

Ik gebruik al jarenlang Nokia Maps, ook voor lange reizen, en ik heb nooit problemen met de snelheid gehad. Op mijn Nokia N95 was het GPS bereik nog wat matig, wat met een Bluetooth GPS ontvanger opgelost was. De N97 en de N8 daarna deden het uitermate goed, en het berekenen van routes is ook gepiept voordat ik de weg opgedraait ben met de auto.

Een route naar het vakantieadres 1200 km verderop duurde dan misschien een minuutje ofzo, maar hoe ik de stad uit kom weet ik ook wel. Mocht je onderweg van de route af moeten wijken dan is een alternatieve route binnen enkele seconden berekend.

En hele kaarten van tevoren in Google Maps inladen (voor je op vakantie gaat bijvoorbeeld) lukt ook niet, zoals ik hierboven lees.
Het is inderdaad logisch aangezien Google niet wordt meegeleverd, maar ik moet zeggen dat de Apple Map app ook best wel (erg) goed werkt. Ik gebruik ze beide at random.
Ik vind het ook niets meer dan normaal dat ze hun eigen producten standaard leveren. Wat ik wel vind, is dat ze andere mogelijkheden open moeten laten. Nu heb ik zelf geen Apple maar ik neem aan, na het lezen van de comments, dat ze je de mogelijkheid geven om Google Maps te gebruiken. Als dat zo is, is dit gewoon een goede, slimme en fatsoenlijke zet geweest.

Nu ze meer gebruikers hebben, zullen ze ook meer feedback krijgen. Met als gevolg dat de app beter zal gaan werken en gewoon een stevige concurrent van Google Maps zal worden. Maar ik denk zelf dat het echt zal gaan naar: Android gebruikers gebruiken Google Maps, Apple gebruikers gebruiken Apple Maps. En dit is niets meer dan normaal, eigen applicatie werkt beter op eigen product. Mensen moeten niet een applicatie goed proberen te laten werken op hun grootste concurrent.

Al met al, stap in de goede richting.
Het is maar net hoe je het ziet. MS heeft met Internet explorer ooit geoordeeld dat het standaard leveren van dit product niet zo normaal is.

Wanneer je dominiatie krijgt op een product wanneer er ook andere zijn die klagen dan mag je dus een stuk minder.
Inderdaad, veel mensen weten gewoon niet beter.

Eigenlijk kan je het (een beetje) vergelijken met IE dat alleen meegeleverd werd met windows.
Soit, nu niet dat Apple in een zodanige positie zit dat ze google maps volledig kunnen wegdrukken, maar gewoon ter voorbeeld dat het voor veel mensen niet direct uitmaakt wat ze gebruiken.

Gemak primeert en iets anders dat mogelijk beter is gaan zoeken en installeren is voor veel mensen gewoon een brug te ver.
ik denk dat het vooral is omdat niet iedere smartphonegebruiker veel gebruik maakt van de maps-app, dat doen er maar weinig. even snel iets opzoeken waar iets ligt, daar gebruiken ze het meestal voor en zovaak overkomt ze die vraag niet. sterker nog, ik verwacht dat de meeste het zelfs op google in safari opzoeken, omdat dat ook zo werkt op de pc.
Je vergelijking met IE gaat niet meer op. Na een nieuwe installatie van Windows krijg je een browser keuze scherm en kan je kiezen welke browser je wilt installeren.

Misschien moet er ook iets dergelijks komen voor kaarten op iOS :P
Ik gebruik zelf ook geen google maps meer, maar Nokia maps. Net zo goed en offline live navigatie. Apple maps heb ik vorig jaar een keertje geprobeerd en toen was het 3x niks. Ik ben wel benieuwd hoeveel het vooruit is gegaan.
Google moet oppassen dat hun achterstand niet te groot gaat worden, in Nederland bijvoorbeeld zijn de kaarten hopeloos verouderd (volgens hun woon ik al 5jaar in een bouwput). Dit is bij Bing, Apple en Nokia niet zo.
Agh Apple Maps is in veel opzichten weer beter en meer up to date dat Google Maps. Het ligt er maar aan waar je kijkt. Je kan niet zeggen dat de een betere kaarten heeft dan de ander.
Kijk maar naar satelliet. Daar zie ik bij Apple vaker modernere foto's. Ook ben ik wel eens de weg kwijt geraakt met vrijwel alle navigatie software..
Hoe meer gebruikers, hoe sneller er veranderingen doorgevoerd zullen worden. Want bij veel gebruikers zal de prioriteit en focus meer op deze tool komen te liggen, alles draait om beleving.. vooral bij Apple..

Wel een mooie stap van Apple om dit in eigen beheer te gaan doen, helaas was het nog niet af. Wel verwonderlijk dat er mensen overstappen van iets wat wel werkt.. :) Ben erg benieuwd waarom..
Qua waarom denk ik dat voor veel mensen het niet eens bekend is welke maps ze gebruiken. Zij kopen een nieuwe iPhone en zien daarbij een vrijwel identieke maps:

Zoekbalk boven, boekje rechtsboven. Kaart eronder. En kompasnaald linksonder. Verder een kleine facelift voor de kaart. Zal allemaal wel bij een nieuwe look van de nieuwe telefoon horen toch?

Overigens vind ik het jammer dat dit soort grote bedrijven qua kaarten niet gewoon gaan samenwerken. Een kaart van de omgeving zal namelijk overal gelijk zijn. Straten veranderen niet. Natuurgebieden e.d. veranderen ook niet door een andere applicatie te laden. Maar echter zie je bij dit soort applicaties wel dat er verschillen bestaan in hoe up-to-date ze zijn voor bepaalde gebieden, hoe nauwkeurig gebieden worden aangemerkt, etc.

Door dat soort zaken tezamen te regelen zou je sneller een accurate, up-to-date kaart vorm kunnen geven. De grafische schil kun je vervolgens overlaten aan de bedrijven.

@Robbert S.: Met "straten veranderen niet" bedoelde ik niet zozeer door de tijd heen, maar op een vast tijdstip. De straat bij jouw voor de deur zou hetzelfde dienen te zijn binnen iedere digitale kaart. Maar juist doordat ze niet volledig up-to-date gehouden (kunnen) worden is dit lang niet altijd het geval.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 12 november 2013 15:55]

Het grootste probleem aan samenwerken is juist dat iedereen dan dezelfde kwaliteit kaarten heeft en niemand zich daar meer op kan onderscheiden. Het verkopen van dergelijke kaartinformatie is waar veel bedrijven het echte geld mee verdienen. Wanneer jouw concurrent dezelfde kwaliteit verkoopt komt het puur op prijs aan, voor de verkopende partijen niet interessant. Als Google Maps dezelfde kwaliteit zou leveren als Bing Maps maakt het voor de consumer niet uit wie de kaartprovider is, die gaat dan puur voor de goedkoopste.

Een goed alternatief in dit geval is OpenStreetMap, die kaart is opgebouwd uit zowel commerciële informatie die beschikbaar is gesteld alsmede community effort. Kaart is op sommige aspecten van zeer hoge kwaliteit met fietspaden en wandelpaden die op vele andere kaarten ontbreken. Tevens hebben ze veel detail in natuurgebieden zoals onderscheid tussen bebossing en open gebieden waar meeste andere kaarten het hele stuk aanduiden als bos. Individuele huizen staan op de kaart aangegeven waarbij je precies de omlijning van de huizen ziet.
Deze informatie komt van diverse bronnen zoals satelliet foto's of kadastergegevens en worden soms publiekelijk beschikbaar gesteld door bedrijven en soms door vrijwilligers overgetrokken van ander bronmateriaal. Maar je merkt duidelijk dat het puur rust op vrijwilligers en vele gebieden slecht in kaart zijn gebracht omdat daar gewoon geen interesse bij is vanuit de vrijwilligers en kaartmateriaal aankopen en automatisch verwerken te duur is.

Een dergelijk systeem waarbij de kaarten beheerd worden door een open instantie en iedereen kan bijdragen zal uiteindelijk de beste resultaten opleveren mits bedrijven daadwerkelijk commited zijn om bij te dragen aan dergelijke initiatieven zonder er geld aan te verdienen. Maar aangezien kaartmateriaal vergaren en corrigeren ook geld kost zullen bedrijven hier vaak iets voor terug willen zien, dat is immers hun business model.
dat is ook het mooie van psychodude's advies: Ga samenwerken en deel de kosten voor het vergaren en corrigeren.

De winst zit hem dan in het feit dat je kunt focussen op metadata die je op de kaarten baseert. Points of interest, interessante routes, integratie met andere apps, augmented reality, etc.
Dan ga je er van uit dat bedrijven geld willen investeren om de kaarten van "de gemeenschap" te verbeteren.

Nee, het is goed dat er tenminste 2 onafhankelijke kaartenproviders zijn zodat die elk willen investeren om hun eigen kaarten beter te maken/houden dan die van de concurrent.
Qua waarom denk ik dat voor veel mensen het niet eens bekend is welke maps ze gebruiken. Zij kopen een nieuwe iPhone en zien daarbij een vrijwel identieke maps:
Zou best kunnen, maar ik ben wel een 'bewuste' switcher.

De nieuwe "eigen" Google Maps app vind ik veel minder prettig werken dan de oude Google Maps app. Heb het gevoel dat hij onoverzichtelijker is geworden.

Apple Maps is qua kaarten en zoeken misschien niet zo volledig als Google Maps, maar het werkt wel veel soepeler, in ieder geval op mijn wat oudere iPhone 4. De kwaliteit van de kaart is uiteindelijk maar de kwaliteit van de kaart, ik ben er zelf ook nog bij met navigeren. Zolang hij me maar niet volledig de verkeerde kant op stuurt. Kortom: de Apple Maps app is goed genoeg.

Daarnaast heb ik ook nog het gevoel bij iedere zoekopdracht die ik bij Google Maps doe, dat ze over mijn schouder meekijken om ieder zoektochtje aan mijn profiel toe te voegen. Die lui bij Google hebben al genoeg gegevens van me!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 november 2013 09:02]

Ja en dat meekijken doet apple niet?
Goede (terechte) vraag. Het antwoord is, denk ik: 'zo min mogelijk'.

Ik baseer me hierbij o.a. op dit artikel. Apple heeft zelf de volgende uitspraak gedaan over privacy:
Perhaps most important, our business does not depend on collecting personal data. We have no interest in amassing personal information about our customers. We protect personal conversations by providing end-to-end encryption over iMessage and FaceTime. We do not store location data, Maps searches, or Siri requests in any identifiable form.
Apple zelf zegt dus dat ze geen enkele interesse hebben in je persoonlijke informatie. De ultieme scepticus zal zeggen: 'ja, wellicht liegen ze!'. Dat is mogelijk, wellicht liegt Apple.

Ik denk echter niet dat ze liegen om de volgende redenen:
1. Apple heeft niks aan jouw informatie. Ze kunnen er geen geld aan verdienen. Die informatie opslaan zou hen geld kosten terwijl het niks oplevert.

2. Apple is een bedrijf met een bovengemiddelde focus op klantenservice en de gebruikservaring voor de klant. De klant is bij veel bedrijven heilig, maar bij Apple nog veel meer. Als je hun privé-informatie bewaart, dan is het het beste om daar niks over te zeggen. Dan lieg je ze niet voor, maar je hebt het ook niet ontkend. Echter, expliciet zeggen geen informatie te bewaren terwijl je het wel doet is gewoon de consument glashard voorliegen en misleiden. Dat is nog wel een stapje erger en bovendien totaal onnodig.

Samenvatting: Apple zelf ontkent je informatie op te slaan. Mogelijk liegen ze, maar om bovengenoemde redenen denk ik dat het niet aannemelijk is dat Apple hierover liegt.
Anoniem: 431233
@MPC6012 november 2013 09:43
Dat meekijken doet Apple absoluut ook. Ik vertrouw Google eerder met mijn prive gegevens dan Apple. Apple heeft meer rare dictator-trekjes.


Overigens vind ik het niet vreemd dat Apple maps nu meer gebruikt wordt. Qua kwaliteit verschilt het niet heel veel met Google Maps en Apple maps is al geinstalleerd op je telefoon als je 'm koopt. Veel mensen nemen dan niet meer de moeite Google maps te installeren. Ik wel, en gebruik voornamelijk google maps. Af en toe wel apple maps. Beide gebruiken andere kaarten en update op andere momenten. Voor lange ritten bekijk ik nog wel eens het verschil in route tussen beide apps.
Heeft Apple dictatoriale trekjes? Ik denk dat dat perceptie is. Ik erger me anders dood aan die dictatoriale trekjes van Google. Voor bijna alle Google apps moet je Google+ hebben of inloggen om het te kunnen gebruiken. Google wil alles van mij weten ook als ik niet op een pagina van Google zit. Google komt tegen beter weten in aan mijn modem snuffelen (en als het even kan gegevens stelen) met hun streetview cars, Google stelt zich overal boven de wet en als een geheime dienst hetzelfde doet als wat zij doen dan ze plots verontwaardigt.

Het business model van Google draait om jouw gegevens, dat van Apple draait rond hun hardware. Ik zou dus echt Google niet al teveel betrouwen met je gegevens want als het financieel aantrekkelijk of het bedrijf komt in slechte papieren dan mag je er donder op zeggen dat ze gewoon doen met je gegevens wat ze willen. Ze zullen dan ook wel moeten want het is bijna de enige vorm van inkomsten die ze hebben.

Ik ben al meer dan 10 jaar Apple gebruiker dus ik kan wel goed vaststellen waarvoor Apple je gegevens gebruikt en behalve voor hun eigen diensten zie ik niks dat er op wijst dat ze ook maar iets je gegevens doen. Moest Apple een dictatoriaal bedrijf zijn dan zou het bijvoorbeeld strikt toezien op het gebruik van gepirateerde versies van hun software. Apple doet dat niet. Ze houden het zelfs niet bij wie het koopt en wie niet. Zo kan iedereen die iLife of iWork jat die registreren in de Mac App store als gekochte software. Het commentaar van Apple? "Wij vertrouwen onze klanten en denken dat zij software zullen kopen ipv stelen."
Vreemd dat je een bedrijf dat miljarden verdient met het opslaan en analyseren van gebruikersdata eerder vertrouwt dan Apple, dat geen financiële incentive heeft om over jouw schouder mee te kijken.

Typisch voorbeeld van blinde Apple haat imho.
Anoniem: 476703
@MarcoC12 november 2013 11:42
Apple heeft geen financiele incentive om over onze schouder mee te kijken, dus ze hebben onze informatie ook niet nodig, toch vragen ze er achter...

De enige reden waarom Apple onze info nodig zou hebben is juist om het te verkopen aan overheden en andere instancies.

Google heeft minstens een reden om achter onze informatie te vragen. Informatie is hun business.
Maar ja, je kan beter aan geen van beide info geven.
Wat een onzin is dat nu weer. Als Apple onze informatie verkoopt is dat wel een financiële incentive. Apple is één van de rijkste bedrijven ter wereld en heeft het niet nodig om informatie te verkopen. Je kan elke cent die Apple verdiend heeft terug traceren en daar vindt je echt de verkoop van gegevens niet terug. Bij Google vindt je terug dat bijna elke cent verdiend is met de gegevens van klanten. Het is dus echt wel blinde Apple haat als je Apple gaat betichten van het verkopen van gegevens van klanten.

Apple gebruikt je informatie om hun diensten te verbeteren. Apple zou wel gek zijn om dit soort informatie te delen met anderen. Bedrijven genoeg die hetzelfde willen kunnen als Apple.
Beetje dom geleuter van Marco. Maar volgens mij gaat het er om, dat de "modale" gebruiker de kaarten in het algemeen nauwelijks gebruikt en dus niet geïnteresseerd is in een andere (Google) aanbieder.
Dat meekijken doet Apple absoluut ook. Ik vertrouw Google eerder met mijn prive gegevens dan Apple. Apple heeft meer rare dictator-trekjes.
Google heeft als business model om zo veel mogelijk van jouw informatie te gebruiken voor advertentie doeleinden, dat is het enige wat brood op de plank brengt. Apple heeft als business model om jouw zo veel mogelijk hardware te verkopen, en heeft er dus weinig belang bij om je te tracken, en veel belang om te zorgen dat je een tevreden klant bent.

Waarom denk jij dat Apple eerder met jou zou meekijken dan Google? Al helemaal als je bedenkt dat Google al meerdere keren negatief in het nieuws is gekomen vanwege iets te enthousiaste data verzameling (denk aan het onderscheppen van willekeurige data van Wifi netwerken door Google auto's).
[...]
Google heeft als business model om zo veel mogelijk van jouw informatie te gebruiken voor advertentie doeleinden, dat is het enige wat brood op de plank brengt.
Precies waarom Google daar beter mee te vertrouwen zou zijn. Wat zou Apple ten slotte met mijn gegevens moeten? Zo een telefoon is en blijft een tracking device, waarvan de gegevens net zo fijn naar de overheidsdiensten door wordt gesluist. Het verschil is dat Google dat liever niet doet. In de "Who Has Your Back" rapportage gaf de EFF Google een hogere score dan Apple.

Uiteindelijk geven ze allebei jouw persoonlijke gegevens aan verschillende overheden, dus je kunt ze beter allebei vermijden, maar toch, het verschil is er.

[Reactie gewijzigd door TagDaze op 12 november 2013 10:53]

Het gaat er natuurlijk in de eerste plaats om dat ze het zelf verzamelen en analyseren.

Apple heeft minder motivatie tot tracking, al zullen ze dat natuurlijk ook doen. Het zal waarschijnlijk in ieder geval in veel mindere mate zijn dan bij Google. Hoe minder data je verzameld hebt, hoe minder je kan worden gedwongen om af te geven aan de overheid.

Als je webserver bij wijze van spreke geen logfiles aanmaakt, kun je ze ook moeilijk afstaan natuurlijk.
"Hoe minder data je verzameld hebt, hoe minder je kan worden gedwongen om af te geven aan de overheid."

Hier ga je wel de mist in, indien de overheid een verzoek om informatie opvraagt dan kunnen ze alles krijgen waar een bedrijf aan kan komen, m.a.w. als een KPN, VF e.d. enkel metadata opslaan betekent niet dat de overheid enkel metadata kan opvragen maar zij kunnen ook gewoon met gesprekken meeluisteren.

Het is niet zo dat ze zeggen: 'Doe maar alles' maar ze vragen gewoon informatie op die ze nodig achten en dat wordt getoetst door speciale bureaus. Tenzij de overheid á la NSA de hele boel zonder te vragen zelf even opzoekt op de servers, maar het netjes afgeven gaat niet op die manier.
Dat gaat om verzoeken om nieuwe, nog niet bestaande data aan te leveren. Ja, daarin verschillen ze weinig, en daar kan Google ook weinig tegen doen.

Jij stapt zo over mijn voorbeeld heen: als je enkel metadata, of zelfs dat niet eens, opgeslagen hebt van het afgelopen half jaar kan de NSA nog zulke rare sprongen maken, maar die data ís er gewoon niet, dus het kan niet overhandigd worden.

Google verzameld álles en slaat álles op. Het zou mij niets verbazen als Google mij kan vertellen welke zoekopdrachten ik 13 jaar geleden op de middelbare school gedaan heb, om maar eens wat te noemen. Dan is er dus ook meer te verliezen / op te vragen.
Hoe wel het misschien niet direct duidelijk mag zijn wat Apple met jou gegevens doet, het is al meermaals aangetoond dat jou Apple ID met de Apple serviers communiceert over waar jij je bevind en wie jij belt. Waarom Apple dit verzamelt heeft Apple nooit vrijgegeven maar ze doen dit wel.
Idem voor Google, waar ze rondrijden verzamelen ze alle data in de ether, ze beloven echter wel plechtig dit meer te doen. Apple hoor je nooit van of ze hiermee stoppen of niet.
Anoniem: 415197
@TagDaze12 november 2013 13:21
Waarom hebben ze die gegevens uberhaupt nodig?

Je kunt kaarten toch gewoon in principe vooraf inladen? Scheelt ook weer in je mobiele kosten als je dat via wifi doet.

Maar nee, daar werken deze bedrijven natuurlijk niet in mee.
Je zegt het zelf google hun model is gebaseerd op dat, eens ze over de schreef gaan kan hen dat zwaar te staan komen.

Apple , zoals je zegt, verkoopt hardware een ongelukje daar qua privacy is veel minder ernstig en zal men daar dus minder op letten.
Je zegt het zelf google hun model is gebaseerd op dat, eens ze over de schreef gaan kan hen dat zwaar te staan komen.
De praktijk wijst echter totaal anders uit. Waar Google bij herhaling wordt gesnapt bij het veel te enthousiast verzamelen van data, het gebruikt voor onrechtmatige doeleinden, of het competitie die hetzelfde probeert actief probeert te dwarsbomen, levert het ze nooit meer op dan een slap on the wrist. Als Apple (al dan niet met opzet) de locatie data (die elk type telefoon met GPS opslaat) in iOS niet encrypt zodat je het zou kunnen uitlezen via USB, dan ontstaat er een enorme shitstorm waarin de feiten er ineens niet meer toe doen ('iPhone stuurt al je locatie data door naar Apple!', 'Apple volgt alle iPhone gebruikers!').

Wat ik alleen maar probeer te zeggen is dat het een vrij vreemde redenatie is om Google meer met jouw data te vertrouwen dan Apple. De een is een advertentiebedrijf dat leeft van jouw data en het liefst een camera, microfoon en keylogger in elk apparaat met een stekker zou willen stoppen, de ander is een hardware fabrikant met een volkomen verwaarloosbaar inkomen uit advertenties of het gebruik van persoonsgegevens. Wie heeft er nou meer belang bij het binnenharken van zoveel mogelijk informatie over wat je doet, waar, wanneer en hoe?
Misschien is mijn perceptie wat anders maar ik heb google nog geen gegevens onrechtmatig weten te verkopen, misschien een voorbeeld hiervan?

Ook, de enorme shitstorm heb ik gemist, ik herinner me wel enkele opmerkingen toen dit gezegd werd maar zoals gezegd ik had de indruk dat dit amper opgemerkt werd.

En vreemd? Google leeft op data dus zal het voorzichtiger zijn dan een bedrijf dat zijn inkomsten van elders haalt. Lijkt mij logisch.

Neem MS mail vs Google mail. ALs MS mail niet meer heeft wegens grove schendingen/delicten/crashes/whatever Niet erg voor MS

Als google mail wegvalt, serieus probleem voor google.
Gelukkig dat de wetgeving bij commerciele bedrijven geen onderscheid maakt over ongelukjes. Indien een partij lekt (tenzij ze van de overheid zijn) worden ze gedaagd ongeacht waar ze gevestigd zijn.
Ik ben het helemaal met je eens, volgens mij traceert google meer dan apple want google heeft een groot advertentiebedrijf erachter dus dat maakt het winstgevend.
Apple heeft in elk geval niet het wijdverspreide advertentienetwerk wat Google heeft (tenzij je vindt dat iAds mee zou moeten tellen als serieuze marktspeler), wat de afweging toch een wat kostbare maakt.
Je hoeft zelf geen advertentienetwerk te bezitten om geld te verdienen aan advertenties he.
Met het aantal iPhone's in omloop loont het zeker de moeite om het gedrag van de gebruikers in kaart te brengen. Bij google is het misschien iets meer corebusiness, maar wees maar zeker dat alle bedrijven van dat formaat meedoen.
Vreemd... iAds maakt toch nu en dan geld over... Apple Inc. staat dan bij de betaler... vergis je niet. Niet zo groot als Google maar wel oppermachtig op iOS...
Vreemd... iAds maakt toch nu en dan geld over... Apple Inc. staat dan bij de betaler... vergis je niet. Niet zo groot als Google maar wel oppermachtig op iOS...
Oppermachtig op iOS? Wat is het marktaandeel iAds op iOS dan? En pak dan de andere mobiele advertentie netwerken er eens bij ? iAds valt haast in het niets bij die andere partijen.
Kan me heel goed vergelijken met jou ervaring, ben zelf ook geswitcht van Google Maps naar Apple Maps.

Zeker onder iOS7 vind ik Apple Maps echt heel goed geintegreerd in het OS en de kwaliteit van de kaart is ook enorm vooruit gegaan. Daarnaast is Google Maps kwa design er op achteruit gegaan, het is minder overzichtelijk, en Apple Maps juist op vooruit met het iOS7 redesign. Verder vind ik het gewoon erg makkelijk om direct vanuit mijn Agenda bij een afspraak doorgelinkt te worden naar de navigatie app en dat de route klaar staat.

Ik denk dat de verdere integratie tussen OSX Mavericks en iOS7 er ook wel iets mee te maken zal, of gaat, hebben. Het systeem van even snel op je computer de route uitzoeken, met een klik doorsturen naar de iPhone, en als je in de auto zit staat je route klaar. Ideaal!

Er zijn ook nog zeker nadelen, en de grootste is het gebrek aan een grote POI database. Je kan niet even simpel ''Albert Heijn'' of ''H&M Nijmegen'' intypen en er naartoe begeleid worden. Voor deze situaties heb ik Google Maps nog gewoon op m'n iPhone staan. Verder heeft Apple Maps nog geen ondersteuning voor het OV. Hiervoor gebruik ik nog regelmatig Google Maps, werkt verrassend goed, afgewisseld met 9292 en NS Reisplanner. Wel netjes dat je door Apple Maps keurig wordt doorgelinkt naar Google Maps als je op OV klikt, de optie zit wel al in de app dus hopelijk iets wat snel wordt toegevoegd.

Kortom, Apple Maps is met auto navigatie een zeer goede vervanger voor Google Maps en zou ik iedereen aanraden. Door het gebrek aan OV en POI ondersteuning zou ik Google Maps nog niet verwijderen, maar gewoon ergens in een mapje verstoppen tot je hem nodig hebt.
Het vervelende is juist die integratie van maps in het OS. Waarom mag een gebruiker niet zelf bepalen welke app gebruikt moet worden om een adres op te zoeken? Nu moet de gebruiker eerst een adres copy/paste doen tussen twee apps alleen omdat het OS die informatie niet zelf wil doorgeven aan een ander map programma.
Ik heb je maar +2 gegeven, aangezien in mijn optiek dit een zwaar hekelpunt is bij Apple. En net zo irritant is als de "koppelverkoop" van IE bij Windows.
Het vervelende is juist die integratie van maps in het OS. Waarom mag een gebruiker niet zelf bepalen welke app gebruikt moet worden om een adres op te zoeken? Nu moet de gebruiker eerst een adres copy/paste doen tussen twee apps alleen omdat het OS die informatie niet zelf wil doorgeven aan een ander map programma.
Voor mensen die alles van Apple willen gebruiken, is dit geen probleem uiteraard. Maar wanneer je eigen keuze wilt hebben, heb je altijd een probleem bij Apple. Apple geeft ook weinig integratie mogelijkheden voor andere Apps in hun API's heb ik het idee.
Ja daar heb je gelijk in, maar dat heeft niks te maken met Apple Maps of Google Maps, maar gaat over iOS en hoe dat in elkaar steekt.

Bij iOS ben je meer aangewezen om de standaard apps van Apple, hebben apps minder vrijheden en kun je zelf minder instellen. Dat weet je wanneer je een iPhone koopt. Ik vind het zelf prima hoe het geregeld is, kom van Android af en mis al dat instellen totaal niet, de standaard apps werken prima en het meer gesloten systeem brengt ook veel voordelen met zich mee. Wil je wel meer vrijheid met instellen, ga dan bij Android of WP kijken, zo simpel is het.

Het maakt Apple Maps niet minder goed of slecht.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 12 november 2013 15:56]

"Daarnaast heb ik ook nog het gevoel bij iedere zoekopdracht die ik bij Google Maps doe, dat ze over mijn schouder meekijken om ieder zoektochtje aan mijn profiel toe te voegen. Die lui bij Google hebben al genoeg gegevens van me! "

Ow, want apple luistert niet mee? Hoe kan apple jou location based services aanbieden als ze niet weten waar je bent?
Al eens de apple privacy policy gelezen? :
(let op dat ze in de policy alleen een paar voorbeelden noemen van hoe die informatie kan worden gebruikt. Nergens staat dat apple zich aan deze voorbeelden hoeft te houden.)

"Here are some examples of the types of personal information Apple may collect and how we may use it.
What personal information we collect

When you create an Apple ID, register your products, apply for commercial credit, purchase a product, download a software update, register for a class at an Apple Retail Store, or participate in an online survey, we may collect a variety of information, including your name, mailing address, phone number, email address, contact preferences, and credit card information.
When you share your content with family and friends using Apple products, send gift certificates and products, or invite others to join you on Apple forums, Apple may collect the information you provide about those people such as name, mailing address, email address, and phone number."

Als je denkt dat apple niks met je persoonlijke info doet dan heb je behoorlijk lopen slapen.


"Apple Maps is qua kaarten en zoeken misschien niet zo volledig als Google Maps, maar het werkt wel veel soepeler, in ieder geval op mijn wat oudere iPhone 4. De kwaliteit van de kaart is uiteindelijk maar de kwaliteit van de kaart, ik ben er zelf ook nog bij met navigeren. "

Ik vind het raar dat je blijkbaar genoegen neemt met een slechtere kaart met als argument dat het soepeler loopt.
Voor een applicatie die kaarten moet weergeven lijkt de kwaliteit van de kaart(data) mij veruit het belangrijkste onderdeel.
Magoed, ieder zn ding.
Ik vind het raar dat je blijkbaar genoegen neemt met een slechtere kaart met als argument dat het soepeler loopt.
Voor een applicatie die kaarten moet weergeven lijkt de kwaliteit van de kaart(data) mij veruit het belangrijkste onderdeel.
Wat een leuke opmerking :-) Dit komt namelijk neer op een fundamentele vraag en het antwoord hangt af wat je je waardevol in je leven vind.

Een mapping app gebruik ik als navigatie-hulpmiddel. Niet om precisie-bombardementen mee te plannen.

De kwaliteit moet dus voldoende zijn dat het zorgt dat ik in de buurt kom waar ik moet zijn. Of ze dan het Science Park als bos, of als pretpark aanmerken, interesseert me niet zo. Zolang het maar een acceptabele route geeft.

Stel je voor dat app A je een route geeft van 20 km, en supersoepeltjes draait. Of App B geeft je een route van 19 km, maar voelt als een worsteling met een olifant die sumolessen heeft gehad?

Die extra kilometer rijden, dat is een ontspannen minuutje lekker op de weg zijn, terwijl die gare app, een zeer ingespannen minuut vechten met je telefoon is.

Voor mij is die ontspannen minuut me veel meer waard dan de verspilde benzine. Voor een ander is de gedachte dat hij "beter" had kunnen rijden een reden dat hij 's nachts slecht zal slapen.

Dat moet een ieder voor zichzelf bepalen.
Wat ik dus niet begrijp is dat veel mensen tegenstrijdige dingen roepen. Enerzijds hekelen we bedrijven die onze gegevens opslaan en die gebruiken. Anderzijds willen me maar al te graag het gemak en vinden we het heel fijn dat info steeds specifieker wordt.

Hiervoor hebben deze bedrijfen nou eenmaal info van je nodig! Persoonlijk vind ik het juist wel fijn dat ze mijn info bekijken en gebruiken. Hierdoor krijg ik persoonlijke info, iets waar IK iets aan heb tenminste.

Daarnaast kunnen eventuele overheden of bedrijven deze info toch onderscheppen als ze dat willen. So why bother? Bij deze, Apple, Google ga lekker verder waar jullie mee bezig zijn, mij bevalt het wel 8-)
agreed de nieuwe ap is voor mij erg onoverzichtelijk, en als ik een stukje jog vraagt hij constant of ik feedback wil sturen, de enige reden dat ik Gmaps gebruik is voor het OV aangezien de applemaps dat niet doen, zodra ik met de auto ergends heen moet gebruik ik apple maps though wegens gesproken instructies.

en eerlijk ik heb weinig problemen met apple maps, het werkt prima wat mij betreft, heeft iig nooit echt iets raars gedaan bij mij.
"Een kaart van de omgeving zal namelijk overal gelijk zijn. Straten veranderen niet. Natuurgebieden e.d. veranderen ook niet door een andere applicatie te laden."

Je hebt duidelijk nog nooit bijgedragen aan een mapping-community. Maak zulke uitspraken niet als je niet weet waar je het over hebt.

Voor een buitenstaander lijkt het onschuldig, af en toe een straatje aanpassen. Je hebt echter een volledig team nodig om ook maar een dorpje up-to-date te houden. Denk daarbij aan winkels die verhuizen (zeker door de crisis is dit voor mappers een dagtaak geworden), straten die tijdelijk openliggen, wijzigingen van verkeersregels, et cetera, et cetera...

Wat verreweg de meeste tijd inneemt tegenwoordig zijn de constante technische verbeteringen en de toenemende vraag naar gedetailleerde informatie. Men wil bijvoorbeeld nu ook via Google Maps gelijk de contactgegevens en de openingstijden van winkels en bedrijven. Maps wordt ondertussen ook gebruikt om looproutes te of OV-routes te plannen. Ook maken nieuwe functies als live traffic en indoor mapping langzamerhand hun opkomst in Nederland.

Je bent van harte welkom om bij te dragen aan de mapping community van Google Maps!
Klopt, er verandert nog best wel veel, ook aan straten. Bij mij in de buurt is zo'n vijf jaar geleden een straat die dwars door een plantsoen liep opgebroken om van beide delen één groter parkje te maken. Toch wil Google Maps mensen nog doodleuk met de auto dwars door een grasveld, glijbaan en wipkippen sturen.

Op sommige TomTom kaarten staan er zijwegen bij een lokaal kruispunt die niet bestaan. Misschien dat die ooit hebben bestaan maar aangezien er op die plaats huizen staan uit de 19e eeuw is dat toch wel meer dan een eeuw geleden.
Kan je me precies de betreffende locatie wijzen? Dan leg ik de weg even om het park heen.

Je ervaring met TomTom klinkt mij maar al te bekend en is precies waarom Google Maps andere kaartapplicaties doodconcurreert. Het bijhouden van kaartinformatie op zo'n enorme schaal is niet door één bedrijf oplossen. Daar is een enorme community voor nodig. TomTom en Apple Maps hebben nog veel te leren.
TomTom weet vanzelf dat die straat niet bestaat wanneer ze geen enkele automobilist over die straat zien rijden in hun gebruiksdata.
Ik heb een iPhone van de baas en daarop de applicatie "Kaarten". Toen ik dit nieuwsbericht las dacht ik "Google Maps, Apple Maps, geen flauw idee". Ik heb nooit iets gedownload wat dat betreft en de app die erop staat lijkt op 't oog goed.

En ik kan me heel goed voorstellen dat dat voor de meesten precies zo werkt. Net zoals dat bij best wat Windows-gebruikers "internet" gelijk is aan Google, of dat nu via Internet Explorer, Chrome of Firefox is.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 12 november 2013 11:31]

Alle Windows gebruikers worden hier even over 1 kam geschoren :X
Probleem bij Apple Maps is dat Apple helemaal niets doet met feedback en de kaarten nog even slecht zijn als bij de launch van iOS 6. Sindsdien kloppen er een paar belangrijke al niet, o.a. het Science Park, het Amsterdamse Bos, en Amstelveen (gecombineerd met Amstelhoek) zoals al gemeld in het artikel. (Om maar over de vele ontbrekende/verkeerd getekende straten te zwijgen).
Na een jaar en hoogstwaarschijnlijk vele klachten verder is dit namelijk nog steeds niet aangepast wat natuurlijk gestoord is als je je eigen kaarten durft te gebruiken voor navigatie. Als Apple tenminste eens serieus zou luisteren naar klachten en verbeteringen aan zouden brengen zou het best wel eens interesant kunnen worden.

De reden waarom Google Maps in dit opzicht beter presteert is omdat iedereen mbv Google Map Maker (en Waze) zelf fouten en wijzigingen door kan voeren. In plaats van zelf stuk voor stuk fouten uit de kaart te halen gebruik je de community om de kaart actueel te houden.

[Reactie gewijzigd door rctgamer3 op 12 november 2013 09:31]

Ach ik blijf lekker in Rotterdam Apple weet wel waar zij hun prioriteiten stellen :+

Google Maps is ook niet zonder fouten. Vaak zat gehad dat ik een adres zocht en gewoon niet gevonden kon worden. Terwijl de TomTom dit wel kon :)

Is GoogleMaps dan ook ruk?
ook andersom hoor is TomTom dan stuk?

Nee apple is net in dit wereldje gestapt en moeten nog genoeg verbeteren. maar stel dat in elke 100m2 kilometer 100 foutjes zit. Dan zijn ze nog wel even bezig. Ze zullen dan eers de US recht trekken en dan pas de EU. het kan dan dus nog wel even duren voordat alle fouten er uitzijn. Maar is dan de applicatie slecht?

Nee dat denk ik niet maar wel voor verbetering vatbaar maar dat is maps van google ook.
Probleem bij Apple Maps is dat Apple helemaal niets doet met feedback en de kaarten nog even slecht zijn als bij de launch van iOS 6.
Oneens. Perfect zal het heus niet zijn, maar ik heb Apple maps getest in Hoorn, Alkmaar, Amsterdam, Nijmegen, London, New York, Tokyo, Kyoto, Osaka, Kanazawa, en nog wat plaatsen in Japan waar ik de naam niet eens meer van kan herinneren.

Het ding heeft werkelijk waar nog niet gefaald. Okay, eerlijk is eerlijk, ik gok dat ons kleine landje ook niet de allergrootste prioriteit heeft, en een aantal plaatsen die ik noemde liggen in landen die heeeel hoog op de prio lijst staan. Wat ik wel zo ongeloofelijk gek vind, is dat tomtom achter de kaarten zit. Je zou van een Nederlands bedrijf toch mogen verwachten dat ze hun eigen achtertuin (letterlijk, ze zitten in Amsterdam) in kaart zouden hebben?
Omdat Apple Maps ook werkt. Ik heb onlangs ook de switch gemaakt en ben nog geen grote problemen tegen gekomen. Mensen praten elkaar ook maar wat na. Apple Maps is niet "kapot". Het is maar net waar je naar kijkt.

Zo is Google Maps nog steeds de onbetwiste koning als het om POI's gaat door de Google database die er achter hangt. Maar de turn-by-turn navigatie van Apple Maps vind ik dan weer beter.

[Reactie gewijzigd door Tjoekie op 12 november 2013 09:02]

Mensen stappen over omdat ze niet bewust kiezen maar omdat het de standaard optie is. Microsoft is hier meermalen op gecorrigeerd met forse boetes voor ondermeer Internet Explorer in Windows (weet je nog wel ... vroeger ...) omdat ze een dominante marktpartij waren. Deze status heeft Apple al niet meer op touchscreen gebied. Er zijn voldoende alternatieven. Dus kunnen ze dit blijven doen als ze willen. Wel met de kans dat ze zichzelf er mee in de vingers snijden natuurlijk als de kwaliteit achterblijft bij de concurrentie.
Anoniem: 499360
@Dr.Root12 november 2013 14:40
Wel een mooie stap van Apple om dit in eigen beheer te gaan doen, helaas was het nog niet af. Wel verwonderlijk dat er mensen overstappen van iets wat wel werkt.. :) Ben erg benieuwd waarom..
Voor mij heeft het altijd goed gewerkt en voor mij werkt het zelfs beter dan Google maps. Waar Google maps mij al meerdere keren de verkeerde weg wees heeft Apple maps dit nog maar één keer gedaan bij mij.

Ik denk dan ook dat het voor de meeste mensen gewoon goed werkt. Maar fouten bij Apple worden zo zwaar uitgelicht door de media dat de situatie erger leek dan ze in feite was. Je ziet dat bij veel zaken. Ik lees veel internationale tech websites en zie toch wel heel veel fouten bij de concurrentie opduiken die nooit de de kranten halen of zelfs de voorpagina van Tweakers maar elke fout bij Apple zie je dan weer wel hier en in de kranten verschijnen. Zo zag ik gisteren gelijktijdig met dit artikel een artikel dat er nog nooit zoveel Amerikaanse Android gebruikers zijn overgestapt van Android op iOS maar dat zie ik hier dus niet verschijnen bvb.
Hey, is dit niet hetzelfde wat Microsoft met IE had gedaan? Apple zou nu ook gedwongen moeten worden om een maps keuze in te bouwen, net als de browser keuze verplichting in Windows...

Over browser keuze gesproken ^_^
Nope, waar Microsoft voor gepakt werd is het misbruiken van een defecto monopolie positie om concurrerende browsers uit de markt te drukken. En nog wat andere illegale handelspraktijken maakten dat het beeld over Microsoft zo slecht was, dat er zelfs even sprake van is geweest dat ze verplicht zouden worden het bedrijf op te splitsen. (Dat hebben de Amerikanen ook ooit Bell verplicht)

Apple heeft nooit een monopolie positie gehad, in geen enkele markt, en ik heb zelfs een vermoeden dat ze dat helemaal niet willen. Want dan krijg je opeens een hele bak extra regels opgelegd. Nu kunnen ze hun eigen koers varen, die ze zelf het beste vinden. En dat geeft best wat vrijheid. En laten we wel zijn, ze hoeven niet de grootste te zijn, zolang ze maar de grootste winst binnenharken. En dat lukt ze aardig.
Eens in de zoveel tijd probeer ik het weer, met Apple Maps. En telkens is het toch weer een beetje een teleurstelling. Ik heb de moed nog niet opgegeven, maar voorlopig blijft het bij Google Maps, en voor navigatie gewoon Navigon.
En kan je eens uitleggen WAAROM je het een teleurstelling vindt?
Letterlijk rondje rond de kerk gereden, een omweg van 15 minuten gemaakt doordat apple maps mij de verkeerde kant uit stuurt.
De slager om de hoek heeft zijn toko op een grasveld, restaurantjes zitten op de verkeerde plek (amsterdam oud zuid, ga maar checken)

Aan de google kant: is die dame levensmoe!!
Straten die niet aanwezig zijn, ontbrekende huisnummers en foutieve locaties van adressen zijn de grootste ergernissen.

Voor navigeren is ook Google Maps in mijn ogen beperkt (minder beperkt dan Apple's maps) en zijn applicaties als TT en Navigon vele malen beter. Maar ja, dat is ook niet zo verwonderlijk daar die er specifiek voor ontwikkeld zijn.

[Reactie gewijzigd door robenroute op 14 november 2013 08:12]

Enige uitleg zou fijn zijn ja.

Ik had Apple maps heel lang geen kans gegeven vanwege de negatieve reacties. Maar laatst ben ik het gaan gebruiken en ben eigenlijk nog geen rare of vervelende dingen tegen gekomen.

Werkt ontzettend fijn als navigatie ook! Google maps doet dat ook goed, maar niets aan te merken op Apple maps.
GoogleMaps en Navigon(NavTeq kaarten) zijn inderdaad betere in de software.
Dat heb ik zelf ook met Here\Navigon\NavTeq
Het lijkt er hier op dat de gemiddelde consument al genoegen neemt met simpelere kaartendienst. Dat zou voor voor een flink aantal mensen in mijn omgeving ook al voldoende zijn. En als het al standaard op staat, waarom dan iets anders gebruiken.
Anoniem: 279971
12 november 2013 08:23
Hoeveel van die gebruikers weten geeneens dat het eigenlijk geen google maps is, en gebruiken de standaard omdat het een kaart is..
Anderzijds denk ik wel dat er ook best veel mensen zijn die wel inzien dat het iets nieuws is, maar denken dat Google een verandering heeft doorgevoerd.

Ik denk bijvoorbeeld maar aan ons moeder die je ineens een andere browser voorschoteld met google als homescreen. reactie "Google is veranderd!"
En dus wat Lord.Bachus zegt. Ze weten niet dat het geen Google Maps is, maar zien gewoon een kaart. En dat is wat ze nodig hebben, een kaart. Of die nou van Jantje, Pietje, Apple, Google of wie dan ook komt.

Dus eigenlijk heeft Apple hier op zijn iPhones eenzelfde soort monopolie mee gemaakt als Microsoft met Internet Explorer in Windows.
Behalve dat iOS geen >90% marktaandeel heeft (en Windows dat wel had). Iedere OS-fabrikant creëert een monopolie. Android met Google Maps, Nokia met Nokia Maps, Microsoft met Bing Maps, etc.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 12 november 2013 10:34]

Je moet het niet vergelijken met een monopolie op telefoongebied. Je moet het vergelijken met de app binnen IOS zelf onder de Apple gebruikers.

Een groot deel van de IOS gebruikers weet niet dat de kaarten app van Apple zelf is en niet van Google. Boeit ze ook niet. Ze hebben een kaarten-app en dat vinden ze prima.

Als de standaard kaarten app van Apple niet geinstalleerd was, hadden ze gezocht in de store en zagen ze ook Google maps staan. Dan hadden ze de keus gehad deze te installeren. Hebben ze nu ook wel, maar doen ze niets mee want ze hebben al een kaarten app standaard geinstalleerd staan.

MS moest binnen Windows een browser keuze tonen, omdat ze voorheen standaard IE geinstalleerd hadden staan. Voor het gros van de gebruikers was dit voldoende en dus keken niet naar andere browsers. Dat is nu aangepast. Nu krijg je eerst een browserkeuze scherm. Hiermee geef je de gebruikers de kans een andere browser te kiezen.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 12 november 2013 11:20]

De vergelijking die je geeft klopt van geen kant, de monopolie ging over Windows zelf en niet over Internet Explorer. Apple heeft met iOS geen monopolie positie.
Ik denk dat het gros van de mensen zich niet eens bewust is van het verschil tussen Google en Apple maps, die vinden het allemaal wel prima. Deze cijfers zijn dan ook best logisch. Toch leuk om te zien dat 3 miljoen mensen wel bewust de keuze heeft gemaakt!
Ik gebruik bewust Apple maps op mijn iPhone omdat ik de hoeveelheid services die ik van Google wil afneem probeer te beperken. Dus om nou te zeggen dat alleen die 3 miljoen Googlemaps gebruikers een bewuste keuze hebben gemaakt (nog los dat een groot aantal daarvan een oude versie van IOS heeft en dus alleen maar Google maps tot zjin beschikking heeft.)
Aan de andere kant heeft Apple ook echt heel erg z'n best gedaan om Apple Maps een regelrechte kopie van Google Maps te maken qua uiterlijk. De knopjes, benamingen, algehele look is echt een 1:1 kopie van Google Maps, dus de stelling dat veel mensen het verschil amper merken, vind ik geen heel gekke. Jij bent als Tweaker geen maatstaf voor de gemiddelde Apple-gebruiker.

Edit: Ik heb blijkbaar op wat lange tenen getrapt (in ieder geval die van ronaldmathies). Voor de consument maakt het toch geen bal uit of Apple of Google de originele Google Maps-look bedacht heeft? Het lijkt als twee druppels water op elkaar, waardoor ze het verschil niet gaan zien. Ik zeg nergens dat ze het van Google hebben gejat (het word gejat gebruik ik zelfs niet eens), maar het lijkt dusdanig veel op elkaar dat veel gebruikers niet eens doorhebben dat het geen Google Maps meer is :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 12 november 2013 11:13]

Je weet dat de originele Maps app op IOS met Googlemaps als back-end al door Apple gemaakt was?

(Apple baalde er alleen van dat de door Google beloofde turn-by-turn voice navigation maar niet voor IOS beschikbaar kwam, en dat Google de kaarten niet als vector graphics aanbood en dat Google steeds meer gebruikersgegevens wilde hebben)
Behalve dan dat Apple de Google Maps-app voorheen altijd zelf gemaakt heeft... Ze hebben dus niks afgekeken.
Het uiterlijk, de knopjes, de benamingen en de algemene looks van het Kaarten programma zijn vanaf het begin al vorm gegeven door Apple. Alleen de data, de kaartgegevens en POI etc kwamen van Google, het programma zelf was van Apple.

Dat het nieuwe 'eigen' Kaarten programma nogal op het oude 'Google' Kaarten programma lijkt is dus niet zo vreemd….
Google Maps voor iOS was gemaakt door Apple, dus Apple heeft het uiterlijk van hun eigen product overgenomen.

Wat een hoop mis-informatie in deze comments, mensen roepen maar wat zonder uit te zoeken of het wel klopt, met als gevolg dat iedereen schaap-gedrag gaat tonen en alles klakkeloos voor waar aannemen.
Nee, je hebt niet op wat lange tenen getrapt. Het lijkt er meer op dat je zelf wat lange tenen hebt. Niemand heeft het wordt jatten gebruikt in zijn reactie. Daar begin je zelf over in je edit.

Qoute uit je post:
"Aan de andere kant heeft Apple ook echt heel erg z'n best gedaan om Apple Maps een regelrechte kopie van Google Maps te maken qua uiterlijk"

Hier suggereer je toch echt dat Apple de maps app heeft nagemaakt van Google. Iedereen hier onder wijst je er op dat de originele maps app (met google back-end) al door Apple gemaakt was, dus van een regelrechte kopie is geen sprake.

Het zou je sieren als je gewoon zegt: sorry, dat wist ik niet. In plaats van als een calimero beginnen over lange tenen.
Is niet vreemd. Ik merk dat ik ook bijna altijd Apple Maps gebruikt. Deze is goed geintegreerd en ik wordt toch goed genavigeerd.

En wat ik laatst had gemerkt: ook meer up to date met nederlandse wegen. (de uitrit Hoofddorp richting A4 was verplaatst. Apple Maps gaf dat aan, Google Maps nog niet)

Er zijn nadelen (POI die niet kloppen, geen streetview, geen haltes), maar voor die momenten dat ik dat nodig zal hebben, kan ik google maps nog wel gebruiken.
Google maps gaf zelfs aan dat de op en afritten naar de A4 waren afgesloten, terwijl de maps van Apple keurig de nieuwe op en af ritten aangaf.
Maar goed, op navigatie apps moet je nooit blindvaren natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee