Eerste webwinkels starten voorverkoop Radeon R9 290X met Battlefield 4

Twee Zweedse webshops nemen pre-orders voor de R9 290X Battlefield 4 Edition-bundel aan. Een van de winkels toont specificaties en meldde kort dat de prijs van de bundel 7299 Zweedse kronen, omgerekend 843 euro, bedraagt. De levering zou 11 oktober van start gaan.

AMD kondigde zijn nieuwe vlaggenschipkaart de Radeon R9 290X vorige week aan, maar de specificaties hield de fabrikant nog onder de pet. Veel specificaties verschenen de afgelopen dagen echter al online en ook de Zweede webshop Webhallen publiceert nu de eigenschappen.

De kaart zou over 2816 streamprocessors en 176 tmu's beschikken. Over het aantal rop's bestaat nog onduidelijkheid: de webshop heeft het over 44 rop's maar Videocardz claimt dat het aantal rop's op 64 ligt. Standaard zou de coreclock op 800MHz draaien, maar de kloksnelheid zou automatisch tot 1GHz op kunnen lopen, een feature die AMD tegenwoordig Turbo Clock noemt. Verder bevat de kaart 4GB gddr5 en communiceert de gpu met het geheugen via een 512bit brede interface. Het geheugen zou op 1250MHz, effectief 5GHz draaien.

Webhallen claimt de Asus-versie van de Radeon R9 290X vanaf 11 oktober te kunnen uitleveren. Een andere Zweede webwinkel, Inet, toont daarnaast de bundels van Gigabyte, MSI en Sapphire. De prijs die de shops nu melden is 9999 Zweedse kronen, wat een verzonnen prijs lijkt. Webhallen had het namelijk kort over een realistische prijs van 7299 kronen, omgerekend 843 euro, schrijft SweClockers; die prijs is nu verdwenen. Het gaat hierbij om de prijs van de Limited Edition-bundel inclusief Battlefield Premium-abonnement met toegang tot alle dlc en uitbreidingspakketten en exclusieve wapens.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-10-2013 • 12:02

74 Linkedin

Reacties (74)

74
73
55
4
0
4
Wijzig sortering
Waarschijnlijk zal de R9 290x veel beter presteren na een paar driver updates, zoals bijna alle videokaarten van AMD doen.
de GTX Titan en de R9 290x staan nek aan nek in deze gelekte benchmarks. link. Dat vind ik best wel indrukwekkend voor early drivers en voor een lagere prijs (vergeleken met de titan). Het kan zijn dat de R9 290x de Titan omver blaast met goed werkende drivers. Als ze de Mantle API gaan uitbrengen kan de R9 290x nog efficienter en sneller worden!

Ik ben zeer benieuwd wat Nvidia's antwoord is op de R9 290x. Ik hoop dat ze de prijzen flink omlaag gaan halen om te concureren of snel Maxwell uitbrengen.
Well one thing is clear, when the GTX Titan first came it blew every single gpu card clear out of the water, this does not appear to be the case with AMD’s R9 9290X. Infact it is even debatable which card is better. The 290X has only performed slightly better then the Titan at best, while the Titan literally knocked it out in one round. Such fluctuating results do not give a clear winner and this is what surprises us. Hawaii suffering from Early Drivers or something more?

Read more: http://wccftech.com/amd-r...idia-titan/#ixzz2gf2cd4c4

Valt toch wel mee. Ik denk dat je de kaart beter kan vergelijken met de GTX 780 en dan op stock. Dan zal de AMD kaart wel bovenaan komen te staan,maar voorals nog is het niet echt overtuigend gezien de bovenstaande reactie.
Een kaar die goedkoper is (zie reactie J-M) waarbij hij net zo snel is. Lijkt me dat je dan toch een duidelijke winnaar hebt.

Daarbij nog driver optimalisaties en het is duidelijk lijkt me.
In Rage staat vsync op :|
OCUK is ook begonnen met de voorverkoop en melden: " right now the R290X BF4 edition could be priced anywhere between £400 - £650." waarbij vermeld dat de prijs pas vast staat op de release datum. De goedkoopste titan daar kost 789 pond. Dat is dus een aanzienlijk prijsverschil ten gunste van AMD.
Waar is de 500-650 dollar gebleven? Dat door iedereen werd genoemd.
Het gaat hier om een 'limited' edition waarvan maar 8000 exemplaren worden verkocht (BF4 + BF4 Premium kost al € 110 los). Tevens gaat het hier ook om early adopters uitbuiting en is de daadwerkelijke prijs nog niet bekend. Even geduldig afwachten over 1 of 2 weken weet je meer, en dan zal waarschijnlijk bliijken dat de prijs beduidend lager ligt.
80 EUR via diverse online cdkey aanbieders. (g2play.net)
Waarde is inderdaad 110 EUR.
nieuws: AMD kondigt nieuwe videokaarten en AMD True Audio aan

Hier stonden nog geen officiele prijzen vermeld vanuit AMD en dat artikel is van een week geleden. Dus, de 500-650 dollar die "iedereen" noemde is waarschijnlijk door "iedereen" verzonnen.
Damm wat een prijs. Hoop niet dat dit de standaard gaat worden voor highend kaarten.
Dat is het al lang :)

10 jaar gelden kon je ook 800 euro uitgeven aan de beste kaart :)
Dan moet je me die maar is laten zien. Naar mij weten waren de singel core highend kaarten allemaal zo rond de 400-500 euro bij release.

Kijk maar naar bijvoorbeeld de 7970, http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=7970
Allemaal zo rond de 500 euro bij release en dan kort daarna rond de 450 euro.

Sinds de titan lijkt de lat hoger gelegd te zijn, wat nu een excuus geeft om meer geld te gaan vragen voor een highend singel core kaart.
Ten tijden van de HD3870 was het zelfs maar 200 a 250 euro voor high end single chip kaart.
Dan heb je het ook over een draak van een kaart en chipset.
Want?

Het was gewoon high end van dat moment, relatief gezien niks slechter of beter dan andere high end kaarten. Was volgens mijn ook de snelste kaart van dat moment.
De 8800 Ultra was ook zo verschrikkelijk duur, net als de 9800GTX+.
Volgens mij ging die ook 'maar' rond de € 599,- nieuw, dat was in die tijd wel verschrikkelijk duur vergeleken vorige releases.

pricewatch: Asus EN8800ULTRA/HTDP/768M

Zie daar onderaan de graph qua prijs, en eigenlijk nadat de prijs stabiel was en het werkelijk te koop was maar € 499,-

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 3 oktober 2013 18:18]

De Riva TNT2 Ultra kocht ik destijds voor 700 gulden. Tel daar eens 14 jaar inflatie bij op en je komt in de buurt. Maatjes hadden setups van 2xVoodoo2 en dan zat je op 1200 gulden voor, weliswaar 2 kaarten.
Geforce 3 bij introductie: 1500 gulden volgens deze link: http://be.hardware.info/r...n-kunnen-we-allemaal-gaan. Ik ben Belg, dus weet niet zo goed hoeveel euro een gulden was, maar het zou zelfs zonder inflatie al rond de €680 zijn, voor zijn tijd was die dus nog een stuk duurder. Nog voorbeelden uit de oude doos, Geforce 5800 Ultra: €600, Radeon 9800XT: €600 (al moet eerlijk gezegd worden dat de 9800Pro niet veel trager was en die begon bij €475). Kortom gpu's van boven de €600 zijn niet nieuw en als je inflatie meerekent is deze kaart niet veel duurder dan de high-end kaarten die soms gelanceerd werden (misschien niet elke generatie).

Jij vraagt om een voorbeeld van oudere grafische kaarten die een dure introductieprijs hadden maar het enige voorbeeld dat je zelf aanhaalt is de vorige generatie, niet echt een referentie. Bij AMD is het inderdaad zo dat de singlecore gpu's al een tijd niet zo duur zijn, ongeveer sinds de R600 (HD2XXX reeks, de HD3870 kostte bij introductie bv $270, en toen was er nog geen 3950 of 3970, was de snelste singlecore die AMD had).

Maar je mag niet zomaar vergelijken met de vorige singlecore gpu's van AMD, afgaande van de specificaties is deze relatief gezien veel krachtiger, net zoals de Titan en is deze echt voor een heel kleine nichemarkt bedoeld. Ik weet dat je niet echt kunt vergelijken met de multicore kaarten, maar relatief gezien qua power bevindt deze kaart zich veel meer in die regio, en zodoende het bijhorende prijskaartje.
Lol? Dat is toch allang de standaard voor vlaggenschip kaarten? Koop gewoon een stapje lager en dat scheelt je al zo 300 euro. De snelste Intel CPU is vaak ook 1300 euro.
Klopt inderdaad, bovendien is dit ook nog eens een limited edition met BF4 extra's wat hem nog schaarser en dus duurder maakt. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
De snelste Intels liggen al jaren op 1000euro. (1000$ volgens mij in US).
4960X nu ook weer onder de 1000euro en is net uit.

Die van videokaarten gaan flink op en neer, laatste tijd weer flink duurder.
Volgens mij was de 680 (als toen snelste) zo'n 400-500 euro, nu als 780 is hij bijna 600-700. De Titan (als snelste single GPU voor Nvidia) zelfs bijna 900.
je kan toch moeilijk verwachten dat een limited edition gpu met 4GB ram + collector's edition van een gloednieuw spel "goedkoop" gaat zijn

dit is puur gericht op de die-hard en daar is ook de prijs naar
Dat van die Intels is relatief, heb je het over socket 2011 Core i7 cpu's, dan klopt het wat je zegt, maar Intel verkoopt ook Xeons en die doen er nog een schepje bovenop (zowel in prijs als performance).

En wat de prijzen van de laatste nVidia's betreft: de 680 ging oorspronkelijk de mid-range gpu zijn, en daar was dus meer marge op om de prijs te laten dalen. De 780 is een verkapte Titan en is dus veel duurder om te maken.

Wat AMD tot nu toe deed was singlecore gpu's maken die wat meer prijs/prestatiegericht zijn en de multicore gpu's moesten de vlaggenschepen zijn. Volgens mij stappen ze daar nu van af, wat ik maar logisch vind omdat een gpu core tegenwoordig zelf al bestaat uit een hoop streamprocessoren. Waarom 2 dies gebruiken met alle bijhorende redudantie, driverproblemen en overhead terwijl je ook 1 grote die kunt maken (als de uitval bij die diegrootte binnen de perken blijft natuurlijk).
De Titan was 1000 euro en volgens de gelekte benchmarks is deze kaart sneller, het valt dus best mee aangezien deze kaar voorlopig het topmodel blijft.
Als consumenten zoals jij en ik het niet kopen zullen de prijzen vanzelf dalen.
Tja, maar dan heb je ook de snelste single gpu kaart.

Ik ben wel benieuwd of deze met 6 schermen eyefinity battlefield 4 goed kan draaien.
Met die 512bit gddr5 bus zou het wel goed moeten zitten.

En de kaart is ook wel erg lang.. ik denk dat mijn bigtower hier zelfs nog teweinig ruimte voor heeft :+ .
Hmm, hem je de 780 al eens gezien, die is ook niet bepaalt goedkoop...
Maar nog altijd ruim 200 tot 300 euro goedkoper dan de R9 290X...

Vindt de prijs erg hoog, zeker omdat AMD doorgaans een erg goede prijs/performance houding heeft!
Deze kaart is de evenknie van de Titan, niet van de 780, het is dus sowieso een krom vergelijk... Maar niets is nog officieel wat betreft prestaties en prijzen... dat moet allemaal nog komen. De verwachtingen zijn in ieder geval dat AMD nu waarschijnlijk een kaart heeft die de snelste van Nvidia voorbij gaat streven... is het dan relatief gezien nog steeds duur?
De 780 is in praktijk net zo goed als een Titan, ik denk dat men daarom eerder naar de 780 grijpt als benchmark dan naar de Titan
Niet helemaal... op een vrij standaard gaming setup inderdaad, maar hang er eens wat meer schermen aan ga dan de fps in games nog eens vergelijken.
True true, maar dat is niet waar het hier over gaat.
Rauwe rekenkracht (minus geheugen)

Uiteraard is de Titan wel een klasse apart want die kan je uiteraard ook nog wat pushen maar prijs naar rekenkracht verhouding is het "vaak" niet de extra honderden euro's waard.

Desalniettemin, ik mag hopen dat die R9 serie van AMD echt competitie gaan bieden, dan gaan die high-end kaart prijzen ook eens wat naar beneden maar misschien nog belangrijker....dan gaat Nvidia ook weer ze best doen want, laten we eerlijk zijn: de GK110 was er in principe al een tijdje en nu zullen ze die ontwikkeling weer in de stroom versnelling moeten zetten om misschien nog bij te kunnen benen.

Ik ben zowel voorstander voor Team Green als Red, ze bieden beidde zeer goeie producten maar Team Red is altijd de underdog en komt dat om de zoveel jaar met een techno boost en dan wisselt de "kroon" van Nvidia naar AMD...

in het kort....kom op met die 290X serie, ik ben echt benieuwd of ze met die nieuwe API zoveel winst als geclaimd kunnen neerzetten in real world software omgeving.
Dit is koffiedik kijken jongens. De prijs is op het moment 9999 kronen, dus dat is hartstikke verzonnen. Laten we even afwachten tot er nieuwe informatie naar buiten komt. Wat wel leuk is is dat we eindelijk specs hebben die betrouwbaar lijken te zijn, en dat we weten dat de BF4 deal ook Premium lidmaatschap omvat. Ik ben erg benieuwd wat je op basis van deze specs kan zeggen over de rauwe rekenpower van deze kaart.
Heb je hem qua prijs een keer vergeleken met de GTX Titan? Qua performance is die daarmee vergelijkbaar, alleen was de prijs toen die uit kwam boven de 1000 euro.
Hij is qua performance waarschijnlijk te vergelijken met de Titan, hoewel we eerst de benchmarks moeten zien, maar je moet niet vergeten dat de Titan bijna een half jaar geleden uitkwam, dat is voor een grafische kaart echt al lang, dus dat AMD nu pas een vergelijkbaar product heeft valt me tegen.
Als je de link had gekeken "vergelijkbaar", had je al je benchmarks kunnen zien. Hou er rekening mee dat de stap van de 600 serie van Nvidia zo groot was, dat het tijd gekost heeft, om een met een goed alternatief te komen.
waarom niet? hoge prijzen horen gewoon bij een highend kaart IMHO, is altijd al zo geweest, dus waarom zou het nu ineens anders zijn.. en tja, wat ik hoog? (zelf zal ik nooit zoveel geld over hebben voor een videokaart tenzij ik multimilionair zou zijn)..
ik denk dat het tijd voor mij wordt om te gaan sparen. :)

zit nu met een 6950 1GB, allemaal wel leuk enzo, maar ga binnenkort ook nieuwe monitoren halen en vrees dat die 6950 het met zijn 1GB ram niet gaat trekken.

Lang geleden dat ik een top of the line card heb gehaald, maar kan wel weer een keer.

Hoop alleen wel dat de prijs indicaties van +-600 euro accurater zijn dan die 850 euro, dat is me wel te gortig.
Zolang je op 1920X1080 blijft gamen kan je die kaart nog best goed gebruiken met high settings, als je een stap hoger gaat naar bv 2560X1440 dan zie je de fps behoorlijk inkakken en helaas vaak onder de 30 fps schieten in moderne 3D games. Maar ik zou sowieso geen top of the line kaart halen als één of twee stapjes eronder snel genoeg is. Vaak is een tweede kaart in SLI of CF best een aardig alternatief qua prijs en prestatie.
ja, maar ik blijf niet op Full HD hangen, om kosten een beetje te drukken haal ik geen 2 nieuwe monitoren, maar 1 nieuwe erbij, 2 full HD's naast elkaar, en dat gaat ie met 1GB ram niet trekken op 3840x1080 denk ik.

Maar als die R9 290x uitkomt, zal de 7 serie wel lekker in prijs dalen neem ik aan, dus een 7970 is dan wel een optie mogelijk, of een 6990, 7990, moet ik even kijken hoeveel ik gespaard heb tegen die tijd.
Wat voor games speel je en weet je zeker dat je op 2 schermen wilt gaan gamen? Dan zitten de basels van de schermen precies in het midden van het beeld, lijkt mij erg storend. Als je op 3 schermen gaat gamen op 5760X1080 kan je ook eens kijken of een tweede 6950 in CF voldoende power in huis heeft. Als je dan de settings op medium zet verwacht ik dat er een hoop spellen prima speelbaar zijn op 3 schermen.
ja, wat voor een spellen speel ik?! Tombraider, race spellen, Diablo 3 af en toe, en als het af en toe zo uitkomt, op 1 scherm gamen en op de andere info enzo, lekker multitasken.

Mijn huidige monitor is redelijk plat, dus als ik zo'n zelfde monitor haal, kan ik ze in een lichte buiging met de bezels achter elkaar zetten en zit er dus nog maar de breedte van 1 bezel tussen de 2 schermen.

Kijk, het liefst heb ik ook een scherm van 32" met een resolutie van heb ik me jou daar, maar ik ga niet meer geld uitgeven aan een monitor dan dat ik aan de rest van mijn pc doe. :)

Misschien een leuk modprojectje? 2 27" monitoren de bezels aan 1 kant verwijderen / aanpassen zodat ze perfect op elkaar aansluiten en het net 1 grote monitor lijkt, alleen dan met 2 voeten :)
Heb zelf gekeken naar 3X 22" om op 5760X1080 te gamen maar ik had daar geen budget voor 2 of 3 nieuwe schermen + extra GTX580 voor SLI te kopen. Op de GTX580 konden geen 3 schermen aangesloten worden zoals dat op de 600 en 700 serie an moderne AMD's wel kan.

Nu heb ik een GTX770 gekocht en twijfel nog om een monitor upgrade van 1920X1080 naar 2560X1080. Dan krijg je een breder zichtveld maar je hoeft niet gelijk je videokaart te vervangen. Ik weet alleen nog niet of spellen zoals Diablo 3 inmiddels die resolutie kunnen gebruiken.
ik zal eens kijken naar mijn monitor of het een beetje makkelijk is om de bezel los te krijgen en aan te passen, als dat makkelijk genoeg ik, dan ga ik er nog zo een halen en wordt het een leuk projectje :)
Matrox heeft een extensie kaart hiervoor.

matrox triplehead2go

Wel best prijzig :P

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 4 oktober 2013 11:00]

Zijn die compatible met AMD kaarten dan??
Het zou met elke videokaart moeten werken, het is gewoon een externe verdeler zoals ik het begrijp.

pricewatch: Matrox TripleHead2Go Digital Edition (T2G-D3D-IF)

Maar of het de prijs rechtvaardigd, dat is iets wat je zelf moet beslissen

http://www.matrox.com/gra...ts/gxm/th2go/displayport/
Hmmm ..

Dit ding ziet eruit of dat het mijn nVidia fanboyisme kan veranderen naar het neutrale stuk ..

De specs van dit beest zijn ook erg nice .. Alleen even afwachten wat de nieuwe nVidia's gaan doen.

Eindelijk gaat AMD ook meefietsen in de overdreven dure reeks.

Ben benieuwd of ie zonder BF4 50 euro goedkoper is, want op dat spel zit ik alles behalve te springen.
Als je gaat wachten op de volgende generatie van nvidia kan je beter blijven wachten... Die gaat waarschijnlijk op 20nm uitgebracht worden, en dat proces word pas net een beetje opgestart/getest.
Daarnaast is (gelukkig) in de videokaart markt al jaren zo dat ATI(AMD) sneller is, daarna Nvidia, daarna AMD etc etc.

dat is nu al een tijdje aan de gang al lijkt AMD het momenteel lastig te hebben. Mogelijk ook door de ontwikkeling van de PS4, xBox one en WII U. Die allemaal een AMD chip in zich hebben.

de volgende nvidia kaart zal vast wel sneller zijn. En de AMD kaart daarna zal dat ook vast weer overtreffen. Goed voor de vooruitgang en winstgevendheid van AMD.

Hopelijk maken ze nog een keer een klapper op CPU gebied. Maar dat verwacht ik niet.
Die 850 zal zijn:
A. Er zit BF4 Premium bij (~75 eu)
B. Het is een preorder, dus dat zal denk ik sowieso al wat duurder zijn.
Ik denk nog steeds dat de gewone launch prijs niet veel hoger dan 650 zal liggen.
Edit: ik weet ook niet of de hardware in Zweden wat duurder is dan hierzo...

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 3 oktober 2013 13:05]

Op alcohol en vlees na zijn de prijzen van "alles" in Zweden nagenoeg hetzelfde als hier.
Nou ik heb ff gekeken op die zweedse site en de prijs van een 7970 is daar gemiddeld toch zeker 50,- euro hoger dan hier.
ZKR ruim3000,- dat is 350,- euro. Hier ligt de prijs rond de 300,- euro en ze zijn zelfs van af 250,- te krijgen dus. (dat is dus minstens 20% - 30% duurder)

Als we dit meenemen in de omrekening dan ziet dat er als vogt uit:
€ 850,-
zweedse prijs incl BF4 P

- 20% wat de videokaarten daar duurder zijn (850 - 20% = 680)
- BF4 P = -75,-
dus 680 -75=605.
Duid op een launch prijs van 599,-

Preorders zijn altijd HOOG geprijst, conclusie:
In November kopen we de R9 290X in NL voor 499,-

:)

[Reactie gewijzigd door Stoffie22 op 3 oktober 2013 20:02]

Op geen enkele manier kan ik die prijs gevoelsmatig relativeren. Ook niet als ik de BF4 game+premium account hierin geheel los mee reken. Iets dat qua eenheids prijs niet op zal gaan daar dit gebundeld wordt (=bulk)
Maar gelukkig.."no one holds a gun to my head"...
Die prijs vindt ik nog erg duur... Die vergelijking met een Titan is leuk, maar een fabriek opgevoerde GTX780 is ook al sneller dan de Titan... Daar komt nog eens bij dat die GTX780's al te koop zijn vanaf 600 euro... Dus is die zin is een prijs van 800 euro niet echt concurrerend...
Je moet de R9 290X niet direct vergelijken met de GTX Titan, maar met de GTX780. De Titan wordt eerder door universiteiten/bedrijven gekocht voor de rekenkracht, als 'goedkoop' Tesla alternatief.

De hele GTX serie zal onder druk komen te staan en de prijzen zullen zakken, maar of Nvidia AMD nog onder druk gaat zetten met belachelijke aanbiedingen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee