Een student van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft een 'sociale tekstvoorspeller' ontwikkeld. Bij het voorspellen van tekst wordt het taalgebruik van de gebruiker zelf en zijn vrienden meegenomen. Dat zou het kunnen voorspellen van tekst verbeteren.
De sociale tekstvoorspeller Soothsayer analyseert niet alleen teksten die een gebruiker zelf tikt, maar ook berichten van vrienden, waardoor een gebruiker volgens de Radboud Universiteit 50 procent van de toetsaanslagen zouden kunnen besparen. Teksten van vrienden kunnen bijvoorbeeld via sociale media worden verzameld. De voorspeller doet meer dan alleen het corrigeren van spelfouten: Soothsayer 'weet' ook welke woorden vaak op elkaar volgen, en kan daardoor zelf woorden suggereren die aan een tekst kunnen worden toegevoegd, nog voordat de gebruiker begint aan het typen van dat woord.
De techniek zou onder meer van pas komen voor smartphonegebruikers, maar volgens de ontwikkelaar van Soothsayer, Radboud-student Wessel Stoop, zijn er nog geen concrete plannen om van de tekstvoorspeller een concreet product te maken. Wel heeft Stoop als proof-of-concept een website gemaakt waarop de tekstvoorspeller kan worden uitgeprobeerd. Daarbij kan een gebruiker zijn eigen Twitter-account inladen en op basis daarvan tekstvoorspelling laten toepassen.
Het proof-of-concept van Stoop draait op een serverclusters van zijn universiteit. "Je hebt ongeveer 2 of 3 gigabyte aan geheugen nodig voor de applicatie, afhankelijk van het trainingsmateriaal", zegt Stoop, die de broncode van zijn project op Github heeft geplaatst. De geheugeneisen maken de applicatie niet geschikt om te draaien op smartphones, maar volgens Stoop zouden telefoons bijvoorbeeld via internet met de tekstvoorspeller kunnen communiceren.