Een uitbreiding van de Amsterdamse internet-exchange AMS-IX naar de VS levert privacyzorgen op, omdat de Amerikaanse overheid dan mogelijk bij Nederlandse internetdata kan. Dat concludeert een advocaat van de AMS-IX zelf. Toch lijkt de AMS-IX het plan door te zetten.
De vrees rond het opzetten van een of meer Amerikaanse internetknooppunten door de AMS-IX wordt veroorzaakt door een omstreden Amerikaanse wet. De Patriot Act zorgt ervoor dat Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot servers van it-bedrijven, zo lang ze een 'aanwezigheid' in de Verenigde Staten hebben. Ook als een bedrijf zelf niet Amerikaans is en de servers waartoe de VS toegang willen krijgen niet op Amerikaans grondgebied staan is de Patriot Act van toepassing, zo lang het bedrijf maar actief is binnen de VS.
Om de toegang tot alle servers op basis van de Patriot Act te voorkomen wil de AMS-IX een Amerikaanse dochteronderneming opzetten. In een intern juridisch advies aan de AMS-IX, dat in handen is van Tweakers, schrijft een advocaat van de organisatie, Ferdinand Mason, dat er een constructie bestaat die de privacyproblemen als gevolg van de uitbreiding 'in potentie' zou kunnen voorkomen, maar zeker is dat dus allerminst. Mason zegt dat moeilijk te kunnen inschatten. "We worstelen met de vraag hoe de Patriot Act en zijn extraterritoriale implicaties een risico voor de AMS-IX kunnen vormen", zo schrijft de advocaat. Een woordvoerster van de AMS-IX bevestigt de berichtgeving, maar zegt niet verder te kunnen reageren.
Ondanks de woorden van de advocaat schrijft de ceo van de AMS-IX, Job Witteman, op een interne mailinglijst dat het bestuur van de AMS-IX ervan overtuigd is dat de activiteiten van de AMS-IX voldoende beschermd zijn.
Mocht de Nederlandse AMS-IX na een uitbreiding naar de VS inderdaad onder de Patriot Act vallen, dan zouden Amerikaanse opsporingsdiensten bijvoorbeeld kunnen eisen dat er een tap wordt geplaatst. De Patriot Act voorziet ook in de mogelijkheid om data te vorderen, maar dat is in het geval van de AMS-IX niet van toepassing, omdat het internetknooppunt normaliter geen informatie opslaat.
De voorgestelde uitbreiding naar de Verenigde Staten kwam donderdag aan het licht. De uitbreiding moet volgens de AMS-IX worden goedgekeurd door leden van de organisatie, maar veel leden zetten hun kanttekeningen bij de uitbreiding. "Van alle mensen die gereageerd hebben op de mailinglijst was er één positief. Het sentiment is: dit moeten we niet willen", zegt een van de leden van de AMS-IX, Erik Bais. Donderdag zei woordvoerster Pauline Hartsuiker van de organisatie dat de uitbreiding leden van de AMS-IX zou kunnen helpen als ze ook actief zijn in de Verenigde Staten. Veel internetknooppunten in de VS zijn volgens de AMS-IX duur en commercieel, waardoor de uitbreiding van de AMS-IX de prijzen zou kunnen verlagen. Eerder breidde de AMS-IX uit naar Hong Kong; die uitbreiding werd gesteund door de leden.
De PvdA zegt bij monde van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt een uitbreiding van de AMS-IX op zich een goed idee te vinden. "Maar dan moeten de randvoorwaarden wel goed geregeld zijn. De privacy van burgers mag niet voor het oprapen liggen", zegt hij. Als Amerikaanse inlichtingendiensten bij gegevens van Nederlandse internetters kunnen 'hebben we een goed gesprek te voeren met de minister', zegt Recourt. SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft de minister om opheldering gevraagd.