Samsung toont gebogen lcd-tv's met uhd-resolutie en uhd-oled-tv

Samsung heeft op de IFA in Berlijn zijn eerste 65"- en 55"-tv's met gebogen panelen en uhd-resolutie getoond. Daarnaast demonstreerde de fabrikant zijn eerste oled-televisie met uhd-resolutie.

De tv-fabrikanten houden momenteel een wapenwedloop met betrekking tot tv's met uhd-resolutie, terwijl ze tegelijk een nieuwe marketinghype proberen te ontketenen met televisies met gebogen schermpanelen. Zo starten zowel Samsung als LG in september de verkoop van dergelijke Curved Oled TV's in Nederland. Die modellen hebben echter de resolutie van 1920x1080 pixels.

Tijdens de IFA in Berlijn toonde Samsung echter zijn eerste gekromde 65"- en 55"-tv's met uhd-resolutie van 3840x2160 beeldpunten. Het gaat daarbij bovendien om een lcd- in plaats van oled-paneel. Samsung stapt daarmee in de voetsporen van Sony, die donderdag de eerste gekromde lcd-tv toonde, al had die tv een resolutie van 1920x1080 pixels. Het is lastiger een gebogen lcd-paneel te maken dan een oled-paneel met kromming.

Samsung heeft op de IFA ook 55"-oled-tv's met uhd-resolutie op zijn stand staan. Daarbij gaat het om modellen met gebogen en met een vlak paneel. Recordhouder op gebied van gebogen oleds is momenteel LG, die een model met uhd-resolutie en beeldschermdiagonaal van 77 inch op de IFA onthulde. Het gaat in genoemde gevallen om proof-of-concepts: prijzen en verschijningsdata zijn er nog niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2013 • 10:41

34 Linkedin

Reacties (34)

34
32
17
1
0
14
Wijzig sortering
Er moet toch een reden zijn waarom ze allemaal ineens beginnen met gekromde schermen.

Ik zie het echter niet? Het is natuurlijk toepasbaar voor enkele mensen recht voor een scherm, maar in de meeste van onze woningen hebben we een L-vormige zitgelegenheid. Heb ik wat gemist?
Het lijkt me meer een vorm van "kijk wat we kunnen"
Oled en UHD staan nog in hun kinderschoenen en deze presentatiemodellen dienen enkel om kijkers te lokken, mensen warm te maken en reclame voor zichzelf te maken. Het zou niet de eerste keer zijn dat zulke presentatiemodellen/concepts gewoon in vergetelheid raken naarmate de productie en verkoop aanwakkert van de minder exotische modellen voor de mainstreammarket.

Ieder merk zit het nu te doen omdat ze het kunnen, en ze niet willen dat de concurrentie professioneler/slimmer lijkt. De ene brengt curved schermen uit, de andere curved Oled, de eerste reageert opnieuw, dan is er een derde met curved UHD, dan een vierde met curved Oled UHD met wederom reacties van de andere merken... Bestaan er al curved Oled UHD 3D schermen? Zoniet: let maar op de komende maanden ;)

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 7 september 2013 11:29]

voor een eyefinity/surround view opstelling lijkt het me ideaal,een gebogen scherm en de schermen dan naadloos tegen elkaar!
Nee als je nou altijd recht voor de tv zit op de perfecte positie dan kan ik er nog in komen maar in de gemiddelde woonkamer zitten er ook mensen aan de 'zijkant' en dan wordt het beeld alleen maar slechter volgensmij. En daarnaast zijn deze niet mooi aan de muur te hangen.

Ik vraag me af of dit weer zo'n geflopte hype als 3D wordt..
In hoeverre zie jij 3D als een geflopte hype? Voor zover ik weet zijn de verkoopscijfers echt niet slecht, en hebben ze het innovatiegat tussen Full-HD en UHD goed gevuld, want op dat moment was er (buiten het smart-tv fenomeen) niks te innoveren.
dat het standaard geleverd word bij de meeste tv's betekent nog niet dat het een succesvol product is Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste nederlanders de 3D functionaliteit amper gebruiken

ik kan je wel zeggen dat 3D voor mij helemaal niks is krijg er hoofdpijn van en het kijkt gewoon niet lekker

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 7 september 2013 11:57]

Je ziet het verkeerd.

Het gaat hier puur om de verkoop cijfers, dat het product door de meeste gebruikers niet of nauwelijks gebruikt is is bijzaak in dit geval.

De 3D TV's verkochten goed en ik ken zelf genoeg (domme) mensen met een perfecte LCD/plasma TV welke deze weg deden en voor veel geld een 3D TV gingen halen puur omdat deze volgens hun beter was.
Dat deze nieuwe TV in principe slechter was dan de TV die ze hadden snapten ze niet.

Het gaat zich er voor de fabrikant niet om of de functie gebruikt word door de klant.
De verkoop cijfers daar gaat het om voor de fabrikant en op dat punt was de 3D TV gewoon een groot succes.

Zoals BuzzeW al zegt. 3D TVs waren puur even om de markt bezig te houden.
Nu zijn er UHD TVs met gebogen schermen en zie je de fabrikanten niet meer bezig over hoe mooi 3D TV's wel niet zijn.
Het gaat er puur om telkens een nieuwe tech te hebben en dan de klant wijs te maken dat hun huidige TV troep is en ze een TV met deze nieuwe tech moeten hebben.
En er zijn genoeg mensen die hier in trappen en elke generatie een nieuwe TV kopen.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 7 september 2013 21:15]

Dat deze nieuwe TV in principe slechter was dan de TV die ze hadden snapten ze niet.
Wat is dan beter? Ik denk dat je professionele kwaliteit verward met perceptuele kwaliteit. Voor de "domme mensen" lijkt 3D beter, terwijl ze misschien inleveren op beeldkwaliteit. Dit zie je ook terug bij smartphones: Vroeger was de markt een stuk makkelijker: specs waren niet alles en dat bleek in de praktijk ook zo te zijn.

Nu wordt er geschermd met termen en kreten en hoor je er niet bij als je geen ultra HD plus S snapdragon 800 AMOLED quad core hebt.
Vroeger had ik een Nokia N900. Fysiek toetsenbord, bolle toetsjes zodat je niet per ongeluk de toets ernaast erbij indrukte. Maemo, geen Android (ècht multitasken). Sommige zaken stonden niet in de specs, maar maakten wel het verschil. Wat zien we tegenwoordig: plat groot touchscreen, android of iOS. Er is naar mijn idee geen innovatie, alleen Nokia komt af en toe met iets, maar die gebruiken Windows Phone dus hebben zich bij voorbaat uit de markt geplaatst volgens mij. Het gaat tegenwoordig denk ik meer om nabootsen wie het goed doet dan om kwaliteit te maken.

Nu zie ik dat hier ook, want ik zie de laatste dagen nieuws van gekromde schermen. Wie heeft daar om gevraagd? Hoezo IMAX ervaring? Het zal iets fancy hebben, maar het is niet praktisch en volgens mij geen intrinsieke kwaliteitverbetering. Volgens mij is er één die zoiets doet en de rest volgt. Reden: geen idee.
Verkoopcijfers zijn juist het bewijs dat het een hype is.
Hier ben ik het mee eens. Als ze nou een scherm maakten die je zelf tot een bepaalde hoek kunt buigen of glad maken, dan zou het wel een zeer fijne optie zijn. Zover zijn ze helaas nu nog niet, al zou dit volgens mij wel mogelijk moeten zijn met de huidige OLED techniek. Gewoon de hardware in het centrum van het scherm, of voet zodat dit niet gebogen wordt.
Persoonljk vind ik het helemaal niets zo'n gebogen scherm.. Doet me denken aan de allereerste televisies met een platte beeldbuis. Leek net of het scherm gebogen was, terwijl dit natuurlijk niet zo was. Ogen moesten zich aanpassen. Die waren de bolle beeldschermen gewend.
Zie hier waarom curved(gebogen) tv's:

"Why would you want a curved TV? According to Samsung, curves make for a better viewing experience. Why? A company spokesperson told press that a curved TV creates a panoramic-like viewing experience."

en

"With its concave shape, the content displayed will be felt more alive and more like the original. The screen is curved to the inside is claimed will make eye-to-screen distance is relatively the same so it is more comfortable to watch."

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 7 september 2013 18:33]

In het beeldbuis tijdperk heeft men er alles aan gedaan om de bolling van de CRT's weg te krijgen met als gevolg CRT's die steeds platter werden en uiteinde ook echt plat waren.
Met als nadeel een beetje vervorming in de hoeken vanwege afbuigings afwijkingen door de electronen straal.
Nu wil men ons een gebogen scherm aan gaan bieden!
Zijn ze nu gek worden? Het lijkt wel of er totaal geen marktonderzoek is gedaan.
Anoniem: 225253
@HoppyF7 september 2013 15:26
Die schermen waren "bol" en deze "hol" dus er is wel een verschil, maar ik zie het nut toch niet. Dat voorddel dat hierboven geciteerd werd, zal mss kloppen maar dan toch alleen als je recht voor de tv kan zitten en valt weg als je met 2 of meer kijkt.
Ik krijg het idee dat ze van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten verzinnen
ik zie het nut nou ook niet echt
Je hebt met een gebogen-beeldscherm veel minder last van omgevings-reflecties in je scherm zodat je dan crisp-helder glas kunt toepassen met her grote voordeel dat je dan meer beeldscherpte met vooral 4K kunt weergeven. - lijkt mij -
Maar je hebt ook een krom beeld. En ook al zit je er recht voor, in de "sweet spot", dan zie je nog steeds een krom beeld, omdat het niet recht is. Dat zie je gewoon, en je weet het, dus je neemt het zo waar.
ieder oppervlak kan reflecteren, ook een gebogen scherm, als daar de zon op staat kan het alleen nog maar irritanter worden omdat het licht word gebundeld. Ik vind gebogen schermen echt volstrekte onzin tenzij je een 40" 4K scherm als pc monitor gaat gebruiken, dan zit je er recht voor.
Maar als tv in de woonkamer lijkt het mij volkomen nutteloos.
onzin praat van samsung zelf waar ze eigenlijk mee willen zeggen dat je er recht voor moet zitten. De afstand van oog tot het scherm is niet overal het zelfde als je er niet recht voor zit. Het is dus feitelijk een 1 persoons tv, en dan ben je beter af met een VR bril.
Heb je zelf al eens eentje bekeken?
Die conclusie mag je gewoon trekken uit wat Samsung zegt. Als je wilt dat de afstand van oog tot scherm over het hele scherm gelijk is moet je er recht voor zitten en ook nog eens precies op de juiste afstand van het scherm. Dat maakt het een heel dure 1 persoons tv.
Een gebogen bioscoopscherm bestond al in de jaren '50: Cinerama.
Wat is het nut van de meeste luxe TV's? Ermee showen. En dat is precies waarvoor zo'n krom scherm goed voor is. Het is nieuw en apart, en dus een aantrekkelijke koop voor rijke lui. We hebben allemaal wel eens MTV crib gezien bijvoorbeeld, waarin een of andere artiest ook 20 auto's in z'n garage heeft staan en in elke kamer een flatscreen heeft hangen. Dit zijn leuke hebbedingetjes voor die lui.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 7 september 2013 11:05]

Wanneer komt Teleac nou eens met die cursus 'plofkraken kun je zelf ook' :-)

Maar de eerste 14" LCD monitor koste ooit eens 11.000,- Gulden en dat ook nog eens hele beroerde beeld resolutie had. - dus,...ff geduld -
Zijn TV's eindelijk plat, beginnen ze weer met gebogen schermen, waardoor de dingen weer veel dieper worden...
Anoniem: 375601
7 september 2013 11:29
Je leest overal in recensies dan rechte lijnen krom ogen op de gebogen schermen. Dus je geometrie gaat zo toch mooi naar de knoppen.

Schrappen dus die onzin.
Het was mooier geweest als je het scherm zelf kan buigen in de curve die je wil hebben, lekker makkelijk bij bepaalde zon-inval op gezette tijden :)
Gebogen scherm volstrekte onzin... de enige reden waarom er enkele schermen in de bioscoop ooit een kromming hadden was door de reflectieeigenschappen van het scherm. Zoveel mogelijk licht terug de zaal in sturen. Maar bij tv's is de lichtbron de tv zelf dussss
Ook makkelijk om tegen de muur te hangen zo'n hol scherm. :?
Wat is de diepte van zo'n scherm nu, cm of 15?
De platte versie zal wel een cm of 15 zijn... Meestal zit er nog allerlei electronica en aansluitingen achter, en een dikke constructie om te zorgen dat ie niet door z'n hoeven zakt. Tel daar de kromming bij op, en je hebt een lelijke kromme TV die heel weird aan de muur hangt.

En dan heb je de ophangbeugel zelf nog die erbij komt. En die kunnen ook behoorlijk wat ruimte innemen als je nog wat articulatie over wilt houden.

Het "tafelmodel" is uiteraard nog dieper, want dan komt er een (enorme) voet bij.
3D is volgens mij echt geen succes hoor... Ben er zelf ook helemaal geen fan van..
Het zit nu eenmaal standaard op de meeste TV's maar wie gebruikt het echt?

Een gebogen computermonitor zie ik misschien eerder slagen als een tv.
Bij een monitor zit je meestal alleen achter het scherm, bij een tv is de kijkhoek nu eenmaal veel groter.

Zo gebogen zou misschien wel beter passen voor ergens in de hoek te plaatsen maar dit verschilt nu eenmaal van leefruimte tot leefruimte

Het grootste voordeel is UHD, was al onder de indruk van blu-ray + full HD (2D !!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee