Netflix ontsluit Nederlandse content in aanloop naar start

Netflix lijkt in het afgelopen weekeinde in alle stilte Nederlandse content aan zijn video-on-demand-platform te hebben toegevoegd. Tweakers ontving diverse tips van gebruikers met een Amerikaans account dat zij nu ook diverse Nederlandstalige films konden bekijken.

Titels die Netflix zoals het ernaar uitziet in het afgelopen weekeinde beschikbaar heeft gemaakt voor Nederlandse gebruikers, zijn onder meer De hel van '63, Alles is liefde en enkele kinderfilms, waaronder die van de Kameleon. De eigen producties van Netflix, House of Cards en Arrested Development, zullen naar verwachting eveneens deel uitmaken van het aanbod. Onbekend is nog of populaire series als Breaking Bad ook beschikbaar komen in Nederland. Wel lijkt het uitgesloten dat Game of Thrones deel zal uitmaken van het aanbod; deze serie wordt uitgezonden door betaalzender HBO.

Netflix heeft eerder aangegeven in het derde kwartaal van start te gaan in Nederland. Het is aannemelijk dat dit niet later dan begin september zal zijn. De toevoeging van Nederlandstalige content aan het video-aanbod van Netflix duidt er bijvoorbeeld op dat het platform nu technisch zo goed als gereed is voor de Nederlandse introductie. Bovendien zou het bedrijf in het huidige kwartaal nog profiteren van een start begin september. Eerder gaf het bedrijf aan in het derde kwartaal een hogere omzet te verwachten, onder andere als gevolg van de introductie in Nederland.

Het bedrijf kondigde half juni aan naar Nederland te komen. De dienst gaat naar alle waarschijnlijkheid 7,99 euro per maand kosten. Nederland is het zevende land in Europa waar Netflix naar uitbreidt, na het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. Het bedrijf zelf wil geen commentaar geven over de exacte startdatum, anders dan dat dit in het derde kwartaal zal zijn.

Door Wilbert de Vries

19-08-2013 • 11:14

106 Linkedin

Reacties (106)

Wijzig sortering
Ik gebruik nu bijna anderhalf jaar met volle tevredenheid Netflix hier in de UK. Het aanbod is dusdanig groot dat je je nooit hoeft te vervelen als je van films & series houdt. Het is niet altijd het allernieuwste alhoewel ik ook wel flink nieuwe titels voorbij heb zien komen maar het is zeker een goed platform. Misschien niet voor iedereen weggelegd maar ik heb geen film of serie meer hoeven downloaden sinds ik Netflix heb!
Wat mij tegenhoud is de beeld en geluidskwaliteit, de HD streams schijnen nog geen 7Mbit te zijn en da's zowel het beeld als het geluid. Een beetje een DTS-HD MA stream is al meer dan dat.

Als de kwaliteit gewoon goed zou zijn dan had ik direct een abbo genomen, nu zit ik heel erg te twijfelen.
De HD stream vraagt minimaal 12Mbit en kan tot 20Mbit voor de hoogste kwaliteit gaan. Het beeld en geluid zijn uitmuntend als de serie in HD te zien is, oudere series uit de jaren 80 bijv. zijn natuurlijk in SD kwaliteit omdat die vaak nooit in HD uitgegeven zijn.
Echt SD heb ik nooit gezien meestal zijn oudere films & series geupscaled naar 720p
Anoniem: 32279
@ScuL19 augustus 2013 18:50
ik heb er een paar die 480p zijn, maar dat zijn vaak b films die niemand kijkt behalve ik. Maar die kwaliteit is ook prima voor mij.
De beeld & geluidskwaliteit is zeer goed. Ik kijk alles op 1080p en met surround erbij. Of het DTS is weet ik niet. Er zijn de laatste tijd wel steeds meer films die in "SuperHD" kwaliteit online gezet worden, heb nog niet uitgevonden wat daar het verschil is maar ik vermoed de bitrate.

Waarschijnlijk krijgt Nederland ook gewoon een 30-dagen gratis proefperiode zoals dat hier is.
Inderdaad, ik heb het ook een tijdje gebruikt in the UK en de service op zich is een echte aanrader.

Het probleem dat er echter nog steeds is, is het beperkte aanbod van nieuwe series en films. Dan heb je een streaming abbo, kun je nog het nieuwste seizoen van pakweg Dexter niet bekijken en komt dat pas een jaar later op Netflix.

Dat is dan misschien niet de fout van Netflix (de rechtenhouders willen eerst verdienen aan de DVD-verkoop gok ik) maar op die manier nemen ze het voordeel van het internet volledig weg: nl. dat het mogelijk is om de dag nadien een gemiste aflevering wereldwijd online te bekijken.

Benieuwd hoe lang het zal duren voor de rechthebben doorhebben dat mensen echt geen 40 EUR meer betalen om een serie 6 maanden later te bekijken. Op het internet komt hij sowieso te staan. Hoe hard ze er ook tegen zullen strijden.
Persoonlijk zou ik wel eens willen weten verhouding Nederlandse films vs Buitenlandse films waarop mensen zitten wachten. Bedoel meerendeel die download zal over algemeen hit series zijn van amerika die heel laat naar Nederland komen of nooit. Ben benieuwd of mijn wiiu straks ook wordt vrijgegeven.

ZAl eens over denken :)
Ik weet het allemaal nog niet. HBO zend hier GoT uit en dus kan je dat niet zien via Netflix. Ofwel, als je meer dan 2 series volgt moet je al gauw 2 verschillende abbo's gaan afnemen? Dus GoT en BB kost je dus HBO en Netflix?

En dan heb je nog niet alle series en zal er nog een abbonement bij moeten komen. Bijvoorbeeld: Volg je Breaking Bad, HIMYM, True Blood, Suits, Burn Notice, Suburgatory, 24, wat op allerlei verschillende zenders wordt uitgezonden met allerlei verschillende eigenaren. Dan houdt dit in dat ik straks meerdere abbos nodig ga hebben?

Waar zit het voordeel nu? Of mis ik cruciale informatie omtrent Netflix?
Waarom niet blijven downloaden als het alternatief een gat in mijn portomonee is/gaat zijn?

[Reactie gewijzigd door Sugocy op 19 augustus 2013 11:25]

Verschil tussen een Breaking Bad en Game of Thrones is dat HBO laatstgenoemde serie exclusief mag uitzenden. Breaking Bad zou door Netflix kunnen worden aangekocht voor de Nederlandse markt. Verschillende abonnementen is dus niet nodig en dat is precies waar Netflix zich probeert te onderscheiden qua gebruiksgemak. Weliswaar niet de nieuwste films, maar wel een breed en (hopelijk, ja even persoonlijk) breed aanbod van goede series. Uitzonderingen houd je altijd, zoals een Game of Thrones dat door HBO gewoon als marketingmachine wordt gezien (zie bijvoorbeeld dit artikel over waarom HBO blij is met de hoeveelheid 'illegale' downloads van de serie)

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 19 augustus 2013 12:24]

Dode link! Maar denk dat je dit bedoelde:

http://www.npr.org/2013/0...rones-why-hbo-doesnt-mind

Interessante ontwikkeling:)
Je kijkt teveel naar jezelf

Ik kijk niet zo extreem veel TV oid. Geef mij HBO (voor bijv GoT) en ik vermaak me wel een half jaartje/ jaartje
In mijn omgeving zijn er ontzettend veel mensen die er zo over denken. Meederheid van mijn vrienden hebben hetzelfde "probleem".

Maar je gaat toch niet voor 1 serie elke maand 8 euro betalen? (Netflix niet HBO...15€ daarvoor dacht ik).

Het concept is tof, maar ik vind de uitwerking nog niet praktisch.
Ik denk dat je dit probleem blijft houden totdat het gemeengoed is.
Denk dat ze eerst de massa willen pakken (mensen zoals ik) en daarna gaan kijken naar de iets meer diehard gebruikers.
Je kan natuurlijk niet verwachten dat het portfolio gelijk zo uitgebreid is dat de die-hard geserveerd worden

Maar ja ditzelfde euvel had je bij iTunes en Spotify ook en dat is nu ook grotendeels verholpen (al kan je nooit 100% bedienen)
Voor de grote massa is dit misschien geen probleem meer op Itunes en spotify, maar als je echt een brede smaak hebt en buitenom die sites een grote muziekcollectie hebt opgebouwd dan zal je op een site als itunes of spotify zeker nooit kunnen slagen... als ik daar muziek zoek staat zeker 1 op de 4 artiesten er in zijn geheel niet op...
Voor de grote massa is dit misschien geen probleem meer op Itunes en spotify, maar als je echt een brede smaak hebt en buitenom die sites een grote muziekcollectie hebt opgebouwd dan zal je op een site als itunes of spotify zeker nooit kunnen slagen... als ik daar muziek zoek staat zeker 1 op de 4 artiesten er in zijn geheel niet op...
Hoezo nooit slagen? Besef je wel dat 3/4 van je collectie wel bij Spotify staat? Dat scheelt toch wel een slok op een borrel als je een grote collectie hebt. Het is mooi 3/4 van je collectie die je overal kunt beluisteren en niet hoeft te beheren. En dan heb ik het niet eens over al die andere features die je met een eigen collectie niet hebt.

Waarom moet er sprake zijn van alles of niets? Het is een mooie toevoeging/vervanging van wat je al hebt. Dus zeker voor mensen met een grote collectie is zoiets als Spotify een waardevolle toevoeging.

Iedereen hoort bij de massa.
Meederheid van mijn vrienden hebben hetzelfde "probleem".
En daar is gelijk de oplossing van je "probleem", neem allemaal een ander abbo en ga gezellig bij elkaar op bezoek om te kijken.
Heh. Mijn gedachte: GoT = Gathering of Tweakers.
Waarom heb je daar HBO voor nodig?

:)
Volledig off topic, maar daar hebben we in de HK een topic voor :+

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1451379
Zit er niet heel diep in, maar de grootste voordelen zijn volgens mij:
-dat het allemaal on-demand is
-Je alles kunt bekijken voor een, in mijn ogen redelijke, vast bedrag.
-het op bijna ieder platform in een redelijk tot zeer goede kwaliteit te bekijken is.
-ze in theorie niet vast zitten aan alleen hun eigen series

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 19 augustus 2013 11:57]

En hiermee zie je gelijk wat het probleem zou zijn als Ziggo/UPC zou zeggen dat je je eigen pakket kan samenstellen per zender.
Op dat moment wordt je abonnement duurder dan hij nu is.
Anoniem: 470811
@Sugocy19 augustus 2013 15:36
offtopic:
GoT.... toch is mijn eerste gedachte altijd: "Gathering of Tweakers" :Y)

Verder natuurlijk een puik serie (Games of Thrones).
Ik betaal nu ongeveer 8 euro (inclusief DNS routing service) voor mijn Amerikaanse Netflix. Werkt vlekkeloos! Ik zal dan ook niet switchen naar de Nederlandse versie denk ik, tenzij het aanbod hetzelfde is als de Amerikaanse variant (gezien de andere Europese landen verwacht ik dat dit vies gaat tegenvallen).
Ik betaal ongeveer hetzelfde en switch per Netflix country, afhankelijk van content die ik zoek. Breaking Bad wordt nl. gewoon de dag erna op Netflix Uk gestreamed, The Godfather I t/m III zijn in Brazile beschikbaar etc.

Alleen praktisch voor als je iets specifieks wil zien, dus switch tzt wel naar de NL service voor NL films, voor de rest gebruik ik gewoon US netflix. Dez heeft toch de meeste films (8000+ vs. ong 2000 bij andere landen) en series.
Als Netflix succesvol wil worden dan moeten ze lokale content aanbieden.
Ik betaal 7,99 dollar
En dns routing is gratis;-)
DNS routing service niet nodig. Mediahint (even Googlen) heeft een extensie voor Chrome en Firefox die Netflix in NL beschikbaar maakt
Op zich handig, als je toch alleen op je Pc naar Netflix kijkt, maar niet als je ook middels andere apparatuur (mediaspeler, PS3, Xbox) wil kijken, dan heb je echt een DNS routing service nodig.

@xbeam: dan gebruik je denk ik tunlr.net? Is idd een aardige om mee te beginnen, maar hiermee krijg je alleen toegang tot Netflix US, da's -vind ik- toch wel een nadeel.

[Reactie gewijzigd door KillerBee op 20 augustus 2013 10:26]

Op zich handig, als je toch alleen op je Pc naar Netflix kijkt, maar niet als je ook middels andere apparatuur (mediaspeler, PS3, Xbox) wil kijken, dan heb je echt een DNS routing service nodig.

@xbeam: dan gebruik je denk ik tunlr.net? Is idd een aardige om mee te beginnen, maar hiermee krijg je alleen toegang tot Netflix US, da's -vind ik- toch wel een nadeel.
Welke service gebruiken jullie? UnoDNS en Tunlr.net werken bij mij niet meer.
Krijg het niet (meer) aan de gang.
Anoniem: 511751
19 augustus 2013 11:23
Weet iemand of er ook een app voor de xbox komt bij de lancering?
Er is al een netflix app voor de xbox. Idem voor de playstation, idem voor de playstaion, wii, apple tv, smart tv's, wd mediaspelers, ipads etc.

Het kan echter wel zijn dat het voor de xbox nog niet te installeren is als jouw xbox denkt in de benelux te staan omdat netflix hier nog niet is.
Ik heb een WB TV Live Hub, maar heb nog geen Netflix app zichtbaar in de officiele firmware.
Wordt die ook pas rond de lancering van Netflix in Nederland beschikbaar gemaakt ?
neem een trial account op unblock us, ga dan naar regio instellingen en kies opnieuw instellen, dan schakelt de wd naar de usa omgeving en is het er.
Is wel beschikbaar op verschillende WD apparaten:

https://support.netflix.com/en/node/516

Maar kennelijk nog niet in alle regio's.
Er is al een netflix app voor de xbox. Idem voor de playstation, idem voor de playstaion, wii, apple tv, smart tv's, wd mediaspelers, ipads etc.
Maar geen degelijke ondersteuning voor HTPC. Er is enkel de oude buggy plugin voor Windows Media Center.
De app is er al, de vraag is dus vooral of deze ook beschikbaar komt in Nederland. Ik denk dat men dit wel mag verwachten. Wellicht wel met vertraging van een paar weken
Je kan Netflix app al downloaden al een tijdje.. Alleen werkt deze niet tenzij je via een proxy kijkt :)
Ik neem aan dat je het over de XBOX 360 hebt en niet de originele XBOX? Zoals mensen hierboven al zeiden; ja, de app is er al en kan je ook zonder problemen al installeren op je 360.

http://www.xbox.com/en-US/live/partners/netflix
Anoniem: 511751
@MAX340019 augustus 2013 21:24
Bedankt voor de antwoorden! Ik ben vandaag een beetje aan het klooien gegaan en heb nu een unblock-us en netflix us. Werkt op de laptop prima! Maar op mijn xbox360 kan ik alleen maar nl apps vinden!? Dus geen netflix? Hoe dit op te lossen? Router dns aangepast.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 511751 op 19 augustus 2013 21:30]

die zit al in je xbox althans netflix zit er bij mij al op
Hmm, als ik zoek naar genoemde titels op mijn Amerikaanse Netflix account komt er niets Nederlands bovendrijven.
Zal wel afgeschermd zijn. Je zegt al 'amerikaanse netflix' en ik denk dat netflix alleen een overeenkomst heeft voor Nederland (en Belgie) voor deze content.
Het staat in de 2e!! zin, ik weet het, dus kan me voorstellen dat je niet zover bent gekomen, maar hier:
Tweakers ontving diverse tips van gebruikers met een Amerikaans account dat zij nu ook diverse Nederlandstalige films konden bekijken.
;)
Als je van af een nederlands ip adres inlogt.
En de app gebruikt.

Via de site inloggen gaat wel maar krijg je geen content te zien.

Als ik gewoon op brideflight zoek komt hij gewoon naar voren zelf met een US ip
Wel inloggen via een Nederlands ip adres ;)
Niet iedereen in dit land is de engelse taal machtig, dus als de zaak niet ondertiteld word hoef ik het niet....
Er zit al NL ondertiteling bij een aantal films, dus dat komt gegarandeerd. In andere landen is er ook ondertiteling in de taal van het land (en vaak ook gesproken taal als keuze).
Sommige mensen zijn tevens de Nederlandse taal niet machtig. :)
Alles is liefde is inderdaad een redelijke horrorfilm.
Hahah, inderdaad. Dit is niet mijn selectie voor de definitie 'horror' :+
De term horror zal dan ook te maken hebben met het acteerwerk :p

Ik ben erg benieuwd naar de beschikbare content in nederland, want ik wil graag netflix gaan gebruiken, maar dan moet er wel iets boeiends op staan.
Ben jij zo iemand die Nederlandse films al van tevoren kut vindt? Alles is Liefde is prima geacteerd.
Inderdaad. "Zot van A." (het belgisch orgineel) is wèl leuk.

Ik heb ze beide in de bios gezien, en voor de grap nog eens side-by-side gekeken.
Alles qua verhaal en scenes is hetzelfde, alleen de sets zijn minder mooi, de acteurs zijn stommer, en de teksten verliezen hun humor. Interessant experiment maar geef mij maar BE films.
Lekker offtopic maar: Zot van A (2010) is juist gebaseerd op Alles is Liefde (2007), geschreven door Kim van Kooten. Dus je punt is dat Belgische remakes beter zijn?
Ugh, het schiet echt niet op met films streamen in dit land. Of het kost €6 per film, of je sluit een abonnement af waarbij je een paar oude slechte B films mag streamen...
Ik zou ook graag voor 8 euro alles kunnen streamen. Maar mijn gezond verstand weet dat het niet realistisch is en dat zal het nooit zijn. De productie kosten van films en series zijn nu eenmaal gigantisch.

Ik zal nooit een HBO of Showtime abbo nemen, simpelweg omdat ik het te duur vind voor het aanbod.

Netflix vind ik wel heel erg interessant, maar net zoals Spotify zal het niet voldoende zijn voor mijn needs. Ik verwacht dat ik altijd een deel van de content zal downloaden.
Wat voor mij een groot voordeel met Netflix zal zijn, is de besparing aan storage op mijn NAS (die zit constant bijna vol).

[Reactie gewijzigd door Abom op 19 augustus 2013 11:53]

Hoezo? De videotheek heeft ook altijd gewoon een goed aanbod gehad, maar dat bestaat nu niet meer en er is dus geen vervanger.
Niet alleen in dit land; de oplossing die consumenten écht zoeken is er überhaupt nog niet. Dat is namelijk één abonnement, voor 10-20 euro per maand, waar je alle noemenswaardige content (films en tv-versies) van de afgelopen 30 jaar kunt bekijken, waar mogelijk in HD. En beschikbaar binnen 24 uur na uitzending, of gewoon hele seizoenen in één keer zodra ze geproduceerd zijn. Qua films zou de release tegelijk moeten zijn met de bios, of misschien 1-2 weken na de bios-première.

Dit zou voor alle partijen uiteindelijk het beste zijn, ook voor de industrie zelf. Eén sterk distributieplatform, die dan honderden miljoenen gebruikers zou trekken wereldwijd waardoor het uiteindelijk best winstgevend kan worden, naar mijn idee. Het idee bevat natuurlijk een aantal dingen die qua rechten heel lastig zijn, en een aantal dingen waar de contentindustrie niet aan wil; daarvoor zijn ze te angstig en terughoudend. Ook zou de investering natuurlijk enorm zijn. Maar voor mij werken dit soort initiatieven pas als het totaaloplossingen zijn. Bij muziek zien we dat het kan (Spotify, Deezer) en bij games komt het ook redelijk in de buurt (Steam). Nu video nog.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 augustus 2013 11:59]

Denk release bios wel heel onrealistisch is aangezien dan bijna geen bios bezoeken zijn tja over 2 a drie wejen toch op netflx. Wat je wel ziet dat steeds vaker al voor wereldwijde release gaan. 48 uur na release Amerika ook in Nederland lijkt me realistisch alleen wat je al aangeeft zal nooit komen rechten etc. Netflix voor mij interessant in iedergeval goedkoper dan HBO 15 ballen naast je abo van KPN
En dat baseer je op 1 screenshot? Het zijn niet de meest nieuwe films, maar zeker wel recent en zeker niet alleen B garnituur. Bovendien is het vullen net begonnen, er kan nog zat bij komen (bovendien zit je met een proxy of dns service zo het aanbod van andere landen te kijken met je NL Netflix abbo en dat maakt het net wel mega interessant.)
Ben nog steeds erg benieuwd naar het aanbod. Erg jammer als ze bijvoorbeeld HBO-films en series gaan ontsluiten. Ik snap dat dat allemaal met rechten en licenties te maken heeft maar wat wordt de waarde van Netflix dan? Als je er alleen maar oudere Nederlandse films op kunt kijken houdt 't snel op. Het zou vreemd zijn als hun eigen producties niet in het aanbod zouden zitten. House of Cards en Hemlock Grove bijvoorbeeld zijn wel aparte en goede series.
Euhm, ontsluiten betekent toegankelijk maken. Je vindt het dus jammer dat ze HBO films en series gaan beschikbaar maken ?

Ik neem aan dat je net het tegenovergestelde bedoelt
Ik ga er vanuit dat, naast NL content, er verder ook nog heel veel buitenlandse (UK, US) content te zien zal zijn. In de EU landen waar Netflix reeds actief is, is er ook veel content beschikbaar van dat betreffende land. Zo zul je in bijv. Zweden series zien zoals The Killing (uiteraard de Zweedse versie) en Wallander. Zo zal dit hier strakt niet anders zijn.
Ik hoop dat je dan wel de originele versies kan zien zonder ondertiteling en vooral geen nasynchronisatie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee