Nikon wil beter inspelen op dominantie smartphones

Nikon overweegt om andere aan camera's gerelateerde producten op de markt te gaan brengen nu de omzet in compactcamera's blijft afnemen als gevolg van de populariteit van smartphones. Volgens de directeur van Nikon is een dergelijke aanpassing noodzakelijk.

Nikon logoDe omzet uit de wereldwijde markt voor compactcamera's is in de maand mei met 48 procent gedaald ten opzichte van 2012, meldt Bloomberg. Dit wordt vooral veroorzaakt door de groei van smartphones. De markt voor dslr's kromp met 6 procent. Deze cijfers zijn voor Nikon-ceo Makoto Kimura, die een winstwaarschuwing gaf aan zijn beleggers, een van de redenen om een koerswijziging aan te kondigen. Dat geldt te meer omdat Nikon 84 procent van zijn omzet uit zijn imaging-tak haalt.

Kimura stelt dat Nikon een antwoord moet formuleren op de opkomst van smartphones. Hoewel de topman niet aangeeft welk concreet product Nikon zou moeten uitbrengen om van de populariteit van smartphones te kunnen profiteren, stelt Kimura dat Nikon het 'concept van een camera moet veranderen'. De directeur wilde ook niet bevestigen dat Nikon bezig is een smartphone te ontwikkelen.

Een van de opties die Nikon zou bekijken is of het bedrijf moet investeren in de medische sector. Onder andere Canon, Olympus en Sony zijn actief in deze markt. Nikon zou momenteel nog geen overnames in dit marktsegment overwegen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-07-2013 • 13:24

60 Linkedin

Reacties (60)

60
55
37
5
0
8
Wijzig sortering
Er gaat inderdaad een gerucht dat men bezig zou zijn met een smartphone.
Mogelijk zelfs met een Nexus:
http://nikonrumors.com/20...product-smart-phone.aspx/
http://nikonrumors.com/20...have-a-nikon-camera.aspx/
Een beetje compactcamera maakt nog altijd veel mooiere foto's dan de beste telefooncamera. Dat is een troef waar ze volgens mij best iets mee kunnen.

Als ze nou eens compactcamera's met belfunctie gaan bouwen, zodat we in plaats van onze camera thuis te laten omdat die toch al op de telefoon zit, ook kunnen kiezen om juist de telefoon thuis te laten aangezien bellen ook met de compactcamera kan.
Die is er al: nieuws: Samsung kondigt Galaxy-telefoon met optische zoom en xenon-flitser aan

Het is eerder compactcamera met telefoonfunctie is dan andersom. Ik heb even gezocht naar wat plaatjes met ingetrokken lens en dan lijkt het vooral een compactcamera. http://www.gsmarena.com/s..._s4_zoom-review-938p2.php

Zie ook de preview bij gsmarena.
Kijk, zoiets gaat de goede kant op. Waarschijnlijk zal een opvolger hiervan wel op mijn verlanglijstje komen :)
Tenzij die telefoon een Nokia 808 Pureview is (of de Lumia 1020/909 die aangekondigd is): Nokia 808 PureView, telefoon met 41MP-camera. Zeker zolang je op de 5MP instelling blijft dan heb je zelfs met weinig licht nog fatsoenlijke foto's IMO.

Natuurlijk haalt het het niet bij een dSLR, maar een goedkope compactcamera word al snel "verslagen" door deze telefoon.
Goed dat Nikon hierop in speelt. Ben dan wel benieuwd welk type dslr's van Nikon er precies minder worden verkocht. Als het goed is zouden de high-end toestellen hier toch geen last van moeten hebben.
Anoniem: 126717
@tweaker20108 juli 2013 13:35
Eh, geen? Althans, als ik nu.nl lees, die het tegenovergestelde zegt:
Het bedrijf verwacht zelf 12 procent minder compactcamera's te verkopen dan een jaar eerder. Duurdere modellen met verwisselbare lenzen zouden nog wel populairder worden. Dat segment groeit dit jaar 9 procent, verwacht de directeur
http://www.nu.nl/gadgets/...ieuwe-productsoorten.html
En dat komt overeen met de tekst van Bloomberg:
The company, whose imaging division generated 84 percent of operating income last fiscal year, expects the compact camera market to shrink 12 percent in the current financial year, according to its May projection. High-end models with exchangeable lenses may gain 9 percent, the company said May 9.
http://www.bloomberg.com/...s-compact-sales-fall.html
Anoniem: 14842
@tweaker20108 juli 2013 13:50
Global shipments of compact digital cameras slid 48 percent in May from a year earlier, while more expensive single-lens-reflex sets, or SLRs, declined about 6 percent, according to the Camera & Imaging Products Association in Tokyo.
Uit de link in de post.

Ik denk dat je ten onrechte de aanname doet dat Nikon ook 48 procent minder omzet haalde uit compact camera's. Dat staat nergens in het artikel, er staat dat de wereldwijde markt voor compact camera's kromp met 48 procent. Dat wil niet zeggen dat Nikon het niet beter kan doen tegen de markt in...

Ook staat er in het Bloomberg artikel dat de markt voor smartphones toenam met 46%. Dan blijft er dus nog steeds 2% over van de daling die niet verklaard kan worden door smartphones. Alhoewel ik betwijfel of het zo zwart/wit is. Een smartphone toename kan niet 1op1 worden gecorreleerd aan een afname van het aantal compact camera's. Wat dacht je van de crisis, concumenten die simpelweg geen behoefte hebben aan nóg meer megapixels, etc.?
Het gaat hier ongetwijfeld over verscheepte producten, wat iets anders is dan verkochte producten.
Ik stel voor, kijk een HTC / Samsung goed af en innoveer het zo dat er een volledige sdlr camera in wordt verwerkt. is dit makkelijk? nee, is het mogelijk? wellicht wel.
HTC is niet echt een goed voorbeeld, die zitten al een tijdje op de Intensive Care, daar waar Samsung blakend gezond is.

Nikon heeft de nadelen, zoals HTC, BB en Apple hebben. Ze hebben stuk voor stuk een hele smalle blik op de wereld en richten met een (zeer) beperkt aanbod erop. Oftewel het gevaar is dat je, als bedrijf, niet heel vele klappen kan opvangen.

Nou kan je zeggen Apple heeft 100 miljard op de rekening staan, maar dat is snel op, als je keer op keer een tik krijgt, die zich elkaar ook nog es versterken. Nikon ziet dit heel goed in. Ze moeten diversificeren om zo te overleven.

Canon is actief ook ontzettend veel vlakken en niet zozeer op imaging alleen. Dat doet Sony nog eens een stapje groter, zo ook Samssung.

Dus ik ben benieuwd wat voor leuke dingen er uit komen bij Nikon.
Bijna 150 miljard ondertussen. Ze hebben genoeg geld om door te gaan op de huidige koers tot 2025 of zo zonder ook maar één cent aan inkomsten te hebben. Één misstap zullen ze prima overleven.
DSLR kan en past niet in een mobiel, de lenzen zijn hiervoor al te groot.
Je hebt altijd te maken met brandpunt afstanden en formaten (mechanisch).

Of je krijgt een camera formaat met telefoon functies of een telefoon van camera formaat.
Beide gevallen is het geen mobiel toestel meer waar iemand mee wil rondlopen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 8 juli 2013 19:52]

Wat is eigenlijk het minimale formaat DSLR voor op een smartphone? Zonder zoom en poespas, enkel de sensor + de esentiele benodigheden natuurlijk. Puur voor de sensorgroote, lichtinval en kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 8 juli 2013 16:08]

En je hebt zeker geen lens nodig? geen brandpunt afstand?

Als het werkelijk zo simpel zou zijn geweest hadden we al heel wat andere Camera's.
Sommige lenzen zijn ook niet voor niks zo duur?

En laat de lens nou eens even essentieel zijn als de sensor.
Dat hangt er een beetje vanaf wat je precies bedoeld.
Als je echt een DSLR bedoeld zal hij niet veel kleiner kunnen als een Canon 100D dit omdat er een spiegel is die moet kunnen opklappen. Als je ook systeem camera's bedoeld dan het veel platter, zeker met een platte panncake lens er op.
Er is mij altijd verteld dat dit natuurkundig gezien gewoon onmogelijk is. DSLR kwaliteit is grotendeels het gevolg van sensorgrootte (en kwaliteit) en de kwaliteit en omvang van het glas/de lens (even heel simpel gezegd, ligt een stuk complexer).

Ook het sjoemelen met belichtingstijden gaat dat gat niet overbruggen want dat doen DSLRs allang, en heel wat beter dan een smartphone.
De spiegel alleen al is dikker dan de hele telefoon. Hoe ga je er dan nog een lens en sensor voor en achter krijgen? Om naar maar te zwijgen van de pentaprisma en zoeker. Ja, dat zijn allemaal elementen die een DSLR maken wat het is (niet alleen uiteraard, er is nog meer).

De spiegel weglaten? Dat kan, maar dan is het geen DSLR meer :)
Je kunt dan wel af met een kleinere afstand van de sensor tot de lens. Kijk maar hoe compact de Leica M9 is. Maarja, dat is dus geen DSLR ;)
Met de groeiende kwaliteit en snelheid van sensoren, LCD's en processoren raakt de DSLR steeds meer achterhaald. Het enige grote voordeel van een DSLR is de enorm snelle autofocus, maar geef o.a. Sony nog eens vijf jaar en ook dat probleem is opgelost.

Voor ik weer een -1 krijg: Hiermee zeg ik níet dat een grote sensor of een goed objectief niet meer nodig is. Integendeel.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 9 juli 2013 13:25]

DSLR gaat verlopig niet weg. De enige manier om een optische zoeker te gebruiken is met een spiegelhuis. Tenzij je een optische zoeker wil zien als een stukje glas waardoor je dwars door de body heen kijkt - ik zie een optische zoeker als een ding waarmee je door de lens heen kijkt. maargoed, een spiegelhuis is eigenlijk het enige wat een DSLR geen MILC maakt. En dat verdwijnt echt niet zomaar.

Dus de groeiende kwaliteit van sensors, LCD (wat bedoel je daar precies mee?) en processors zorgt er alleen maar voor dat de DSLR er beter op wordt. Of anders gezegd, een uitmuntende sensor+processor is op geen enkele manier een tegenstelling van een DSLR.

Ook leuk dat je Sony noemt, want die hebben in hun DSLR (de A99) een EVF, dus waarom de frak daar dan nog een spiegelhuis in zit, is me een raadsel. Laten we em toch maar onder DSLR scharen, want dat wil Sony zo graag ;)
Wordt een dikke telefoon dan..
Ze zouden inderdaad camera's kunnen ontwikkelen voor telefoons. Wellicht nog geen sdlr camera's maar wel de huidige antieke gevallen verbeteren met hun kennis en techniek
De high-end smartphones kunnen misschien wel goede foto's maken maar ik denk dat er nog wel een markt blijft voor compacts, zeker als zoom gewenst is.
Maar de markt zal wel krimpen, en dat is voor een groot bedrijf als Nikon wel een probleem. Om die reden proberen ze dus in andere markten te kijken of ze eventueel een deel van de productie naar iets anders kunnen omzetten.

Ik geloof niet dat we in de komende 50 jaar persfotograven zien rondlopen met slechts een telefoontje, want ondanks dat die camera's stukken beter worden, worden de lensen van de wat hogere segment DSLR dat ook, maar vooral het laagste segment, pocketcamera's van 150 euro doen niet veel onder voor sommige telefoon camera's en dat verschil wat er nog zou zijn boeit mensen vaak niet als ze "even" een foto'tje maken van het een of ander.

Vroeger nam je de SLR mee naar de dierentuin, maar nu betrap je jezelf er toch vaak op slechts nog 1 a 2 foto'tjes met je mobieltje te maken.
Vroeger nam je de SLR mee naar de dierentuin, maar nu betrap je jezelf er toch vaak op slechts nog 1 a 2 foto'tjes met je mobieltje te maken.
Inderdaad, kijk maar eens bij concerten of net zoals pas bij de troonswisseling bijvoorbeeld, iedereen staat met zijn smartphone in de hand te filmen of foto's te maken. Tijden veranderen.
Zie ook tijdens de keynote van Google laatst een voorbeeld:

2008 | 1 iemand met een telefoon boven zijn hoofd
2013 | 10tallen zo niet 100den mensen met telefoons en zelfs tablets.

http://www.somoglobal.com...uploads/2013/03/Pope.jpeg
Kleine opmerking.
Het was niet 2008, maar 2005 volgende de foto ;)
Als abo houder van Blijdorp zie ik eigenlijk alleen maar een toename van mensen met instappers en serieuze DSLR's en bijbehorende lenzen. L glas is een soort van gemeen goed geworden. Nikon lenzen herken ik niet, maar ik zie regelmatig een D800 of D800e lopen, dus mag aannemen dat die ook bijbehorende kwaliteitslenzen gebruiken.
Nikon lenzen zijn af en toe ook moeilijk te herkennen, maar een simpele telelens als 55-200mm of 55-300mm is al leuk om op afstand foto's te maken. Of een andere simpele 50mm 1/1.8f of 1/1.4f kan al hele leuke foto's maken. Zelf heb ik inderdaad ook een instap DSLR van Nikon en hiermee kun je veel leuke foto's maken als met een telefoon. Al zie je af en toe ook mensen met een duurdere DSLR lopen die nog niet weten hoe ze foto's moeten maken.

Gelukkig zijn er vaak foto cursussen waar je dit allemaal kunt leren en waar ik ook een grote toename in zie sinds de camera's stukken goedkoper worden.

Het is zonde dat de markt voor compact camera's langzamerhand verdwijnt, maar dit is op zich niet gek. Compact camera's zijn ook niet alles en een beetje high-end telefoon kan al goede foto's maken. Helaas mis je dan vaak dingen als optische zoom of een lichtgevoeligere sensor, maar de meeste consumenten weten het verschil niet tussen een goedkope compact en een wat duurdere compact camera.
Ik denk dat de compacts eerder zullen verdwijnen. De mensen die compacts gebruiken zijn in de meeste gevallen al tevreden met de kwaliteit van een smartphone en vinden die zelfs makkelijker want je kan het meteen delen met je vrienden en de NSA via sociale media. De mensen die meer kwaliteit willen durven wel eens voor een (goedkope) dslr te gaan.
De doorsnee compact (die toestelletjes onder de pak m beet 300 euro) zullen inderdaad verdwijnen. Een beetje smartphone produceert plaatjes die vrijwel net zo goed zijn (zeker als je ziet hoe foto's tegenwoordig gebruikt worden).

De markt voor de edelcompacts zoals Olympus en Fuji die tegenwoordig maken blijft wel bestaan. Dat gaat om een totaal andere manier van fotograferen dan kiekjes maken (wat 99% van de mensen doet). Bijkomend voordeel voor de fabrikanten is dat je met edelcompacts in de wat hogere prijsklasse gewoon normale marges kunt maken omdat het niet meer om de laagste prijs gaat.
Zoom was voor mij een reden om een vrij lullig (maar geweldig functionerende) losse camera te kopen, maar belangrijker is nog de reactiesnelheid. Zelfs mijn Galaxy S4 doet er, voor het gevoel, TIJDEN over om de camera software op te starten, daarna te focussen, en de foto op te slaan.
Vergelijk dat met mijn FujiFilm F550EXR (van 170 euro ofzo?) en het is een volkomen andere wereld: klik klik klik gaat dat; geweldig.

Als smartphones DAAR wat aan zouden doen, zou het al veel verschil maken. Dan mis je nét die actie foto NIET.
Dus jij wilt graag dat de dominantie van de smartphones nóg groter wordt door ze gelijkwaardiger aan compactcamera's te maken?!

Gezien de beperkte dikte van een telefoon zal dit (hopelijk) nooit lukken.
Wat is er mis mee als compactcamer's en smartphones meer in elkaar overlopen? Als je echt goede foto's wilt maken pak je een spiegelreflex, en anders pak je je smartcamphone :)
De snelheid waarmee de courante modellen vervangen worden ligt bij de compact camera's erg hoog. Dat wordt gecompenseerd door de grote aantallen die ze verkopen. Als de verkopen inzakken worden de fabrikanten gedwongen om ze minder vaak te vervangen. Dus als er volgens jou een markt is, dan is die steeds kleiner en moet men de modellen 1 keer per 2 of 3 jaar gaan vervangen om toch nog hopen op winst. Ik denk dat wat het publiek wil is camera's waarmee men meteen de foto's op facebook of flickr kan zetten. En dat doen bijna geen een compact camera.
Samsung heeft natuurlijk ook al de S4 Zoom aangekondigd; een Android smartphone met 10x zoom.

Vind je de S4 Zoom te dik, wacht dan deze week nog even af: Nokia kondigt vrijdag (voglens de geruchten) een nieuw Lumia-toestel aan dat met digitale zoom toch nog mooie kwaliteit kan leveren. Daar zit namelijk dezelfde grote 41MP sensor in als in de 808 Pureview.

Maar er zal voor meer gespecialiseerde compact camera's nog wel even een markt blijven. Denk aan de Olympus XZ-2 oid.
Waar ik nu al voor de 3e keer last van heb, is dat het beschermplastic over de lens bij mijn mobiel na een jaartje gebruik versleten is en er geen normale fotoos meer mee kan maken.
Ik heb daar ook soort van last van bij de htc one x. Hierbij ligt de lens gewoon op de ondergrond als je hem neerlegt. Hierdoor raakt de lens heel snel bekrast. Na enkele weken was er al zichtbare schade maar leden de foto's er nog niet onder. Maar na 9 maanden zijn er zoveel krassen en dergelijke ontstaan dat de foto's duidelijk slechter zijn geworden.
Als ik rondloop met mijn cameratas op de rug en mijn Galaxy SII in mijn broekzak, knip ik toch best wat foto's met mijn telefoon. Niet alleen de snapshots, maar ook de foto's waar ik wat meer aandacht aan besteed.
Ik ken de beperkingen van mijn telefooncamera en maak dus vaak wel een bewuste afweging. Ik merk dat ik steeds minder doe met mijn foto's naderhand. Hoe meer ik knip, hoe minder aandacht ik achteraf kan en wil besteden.
Dan is het toch best fijn om gewoon snel met mijn telefoon een foto te knippen, eventueel een snelle bewerking uit te voeren en bijvoorbeeld op Facebook te gooien.
80% van mijn telefonactiviteit bestaat tegenwoordig uit foto's knippen en bewerken. Een telefoon met degelijke camera (mits dun en licht genoeg) zou zeker mijn interesse hebben, maar het moet toch wel echt een telefoon blijven. Anders wordt het toch weer een extra apparaat en dat blijft dan weer vaker thuis liggen...
De omzet uit de wereldwijde markt voor compactcamera's is in de maand mei met 48 procent gedaald ten opzichte van 2012, meldt Bloomberg. Dit wordt vooral veroorzaakt door de groei van smartphones. De markt voor dslr's kromp met 6 procent.
Ik las net een artikel ergens anders waarin heel andere getallen staan:
De markt voor 'point-and-shoot'-camera's, goedkopere consumentenmodellen, is vergeleken met vorig jaar 20 procent gekrompen, stelt Kimura op basis van onderzoek door derden. ... Duurdere modellen met verwisselbare lenzen zouden nog wel populairder worden. Dat segment groeit dit jaar 9 procent, verwacht de directeur.
Misschien heeft men het hier niet precies over dezelfde dingen, maar het geeft wel aan dat er vrij willekeurig een aantal getallen bij de artikelen wordt neergezet; je moet er niet teveel betekenis aan hechten.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 8 juli 2013 14:11]

Ik denk dat het slim zou zijn als Nikon de samenwerking opzoekt met een aantal grote telefoonbakkers.
Nikon camera inside idee :)

Ik denk dat er een te kleine markt is voor Nikon als ze zelf smartphones gaan maken met een ultra deluxe camera.
Ik denk dat dit soort bedrijven geld zouden kunnen verdienen door sensors en lensen te ontwikkelen voor in telefoons. Ik denk dat het beeld nog wel aanzienlijk te verbeteren is. En je hebt een grote afzet markt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee